Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

18 - 19 juni in Wenen en online: ICAN Nuclear Ban Forum

1-6-2022 De 'International campaign to abolish nuclear weapons' organiseert van 18 - 19 juni in Wenen een bijeenkomst waarop ervaren en beginnende activisten tegen kernwapens elkaar kunnen ontmoeten en plannen maken. De bijeenkomst is ook online bij te wonen. De bijeenkomst gaat vooraf aan een bijeenkomst van staten over het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

Open brief: Verleng de wapenstilstand, laat alle kinderen in Jemen spelen

31-5-2022 Op initiatief van May-May Meijer van Peace SOS zonden 24 vertegenwoordigers van vredesorganisaties uit vele landen een dringende oproep aan de betrokken machthebbers om de wapenstilstand in Jemen te verlengen. Onder de ondertekenaars was Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Vredesplatform Heerlen stuurt oproep om oorlog te stoppen aan Russische ambassadeur

27-5-2022 Vredesplatform Heerlen heeft een brief aan de Russische ambassadeur gestuurd. Daarin een oproep om de oorlog in Oekra´ne te stoppen, tenminste door per direct een eenzijdige wapenstilstand in acht te nemen zonder voorwaarden vooraf. Vervolgens zouden de inhoudelijke geschillen besproken kunnen worden.
meer lezen

Zaterdag 4 juni: DoenDenkDag 'Oorlog is geen oplossing' bij Omslag in Eindhoven

25-5-2022 Op zaterdag 4 juni organiseert Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven een DoenDenkDag met als thema 'Oorlog is geen oplossing'. Met presentaties, ontmoeting en uitwisseling over wapenhandel, oorlog en klimaat en de noodzaak van geweldloze vredesactie. Iedereen is welkom!
meer lezen

30 juni: Stille tocht als de eerste F-35's op Volkel landen

23-5-2022 Op donderdag 30 juni komen nieuwe F-35 jachtbommenwerpers naar de vliegbasis Volkel. Vanaf volgend jaar dreigen daar ook nieuwe kernbommen te komen. Om te protesteren tegen deze ontwikkelingen kunt u die dag deelnemen aan een stille tocht bij de vliegbasis.
meer lezen

Co÷peratief bordspel UFO weer verkrijgbaar bij webshop Vredesmuseum

20-5-2022 Na enige tijd uitverkocht te zijn geweest, is het bordspel UFO weer verkrijgbaar! De spelers zijn buitenaardse wezens die stranden op een planeet met nogal veel problemen. Het lijkt de aarde wel. Hoe kunnen ze samenwerken om weer weg te komen zonder geweld te gebruiken?
meer lezen

Verklaring van Athene roept op tot beŰindiging van oorlog in Oekra´ne en duurzame vrede

20-5-2022 Een groep internationale progressieve leiders heeft begin mei een verklaring vrijgegeven waarin wordt aangedrongen op een dringende terugtrekking van de Russische troepen uit Oekra´ne, een wereldwijd einde aan het "ongebreidelde militarisme" en het opzetten van een beweging om te strijden voor duurzame vrede en een planeet die gevrijwaard blijft van een klimaatcatastrofe.
meer lezen

Verhalenwedstrijd met als thema: Generatie vrede

17-5-2022 In Enschede organiseren vredesorganisaties in samenwerking met de Centrale Bibliotheek een verhalenwedstrijd met het thema: Generatie vrede. Hetzelfde thema als de Vredesweek dus. Maak in een verhaal duidelijk wat vrede betekent. Verhalen van buiten Enschede zijn ook welkom.
meer lezen

Thema Vredesweek: Generatie Vrede

16-5-2022 Als thema van de Vredesweek 2022 is door PAX gekozen: Generatie Vrede. De oorlog in Oekra´ne laat ons des te meer beseffen dat vrede geen vanzelfsprekendheid is, maar een gezamenlijk project waar Úlke dag aan moet worden gebouwd. Het is nu belangrijker dan ooit dat de Generatie Vrede van zich laat horen!
meer lezen

Russische protesten tegen oorlog in Oekra´ne

11-5-2022 Het is ook hier wel doorgedrongen dat er in Rusland veel protest is tegen de oorlog in Oekra´ne. We publiceren hier een aantal berichten die we van vredesactivisten uit Rusland kregen. Er blijkt uit dat ze het zwaar hebben, maar ook dat ze inventief zijn in het, ondanks onderdrukking, uiten van hun protest. Dat is dus zeker niet verstomd.
meer lezen

Vredesblok Klimaatmars 19 juni Rotterdam

10-5-2022 Op zondag 19 juni gaan we massaal de straat op in Rotterdam voor een #Klimaatmars. Stop Wapenhandel organiseert een Vredesblok in deze mars. In het vredesblok willen we zichtbaar maken dat we samen optrekken voor vrede, klimaatrechtvaardigheid en bescherming van vluchtelingen. Sluit je aan!
meer lezen

PAX steunt wapenleveranties aan Oekra´ne

6-5-2022 Wat Nederland kan doen volgens PAX om de Russische oorlogsmachine te stoppen is de geldstroom blokkeren, een embargo op Russisch gas en olie en alle Russische banken uitsluiten van SWIFT. PAX is daarnaast voor het leveren van wapens aan Oekra´ne met de reden dat Oekra´ne het recht heeft om de eigen burgers te beschermen.
meer lezen

Geen bommen maar bomen, actie van Extinction Rebellion bij vliegbasis Leeuwarden

5-5-2022 Met deze slogan hebben 11 activisten van Extinction Rebellion op 8 april 2022 vanaf 7:30 uur de hoofdingang van vliegbasis Leeuwarden geblokkeerd. Zij vroegen hiermee aandacht voor de effecten van oefeningen zoals 'Frisian Flag' op de natuur en het klimaat. Als roze 'vredes-soldaten' hadden ze zich aan bomen en aan elkaar vastgeketend.
meer lezen

De oorlogscultuur maakt het overal journalisten en anderen moeilijk om de waarheid te berichten

4-5-2022 Het Culture of Peace Network publiceerde recent een overzicht van de strijd die journalisten en anderen, moeten leveren om de waarheid te berichten. Het bevat voorbeelden uit de VS, Rusland, Oekra´ne en China. Er blijkt uit dat, zeker in oorlogstijd, de waarheid het nergens makkelijk heeft.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven overschrijden voor het eerst 2 biljoen dollar

29-4-2022 Op 25 april heeft SIPRI nieuwe gegevens gepubliceerd over de wereldwijde militaire uitgaven. Die zijn in 2021 verder toegenomen en bereikten een recordhoogte van 2,1 biljoen dollar. Dit was het 7e achtereenvolgende jaar dat de uitgaven stegen. De vijf grootste spenders waren de Verenigde Staten, China, India, het Verenigd Koninkrijk en Rusland, samen goed voor 62 procent van de uitgaven.
meer lezen

Britse minister speelt Poetin in de kaart met oproep tot verhoging militaire uitgaven

28-4-2022 De Peace Pledge Union heeft bezwaar gemaakt tegen de oproep van de Britse minister van Buitenlandse Zaken om de militaire uitgaven te verhogen en oorlogsvliegtuigen naar Oekra´ne te sturen. De PPU vindt het na´ef te suggereren dat diepgewortelde problemen kunnen worden opgelost door steeds meer wapens te sturen.
meer lezen

Vacature co÷rdinator CPT-Nederland

27-4-2022 CPT-Nederland is op zoek naar een nieuwe co÷rdinator. Ben jij degene die we zoeken? reageer voor 18 mei. Details via de website van CPT Nederland
meer lezen

Play Store verwijdert apps die o.a. moslims bespioneren voor VS-inlichtingendiensten

26-4-2022 Google heeft ruim een dozijn apps uit zijn Play Store verwijderd die illegaal gebruikersgegevens aftappen en doorsturen naar VS-inlichtingendiensten. Daaronder zitten o.a. een weer-app, een QR-codescanner en diverse gebedsapps voor moslims.
meer lezen

Online informatiebijeenkomst over het Europees Burgerinitiatief 'Stop Handel met Nederzettingen'

25-4-2022 Een coalitie van 150 Europese organisaties - in Nederland o.a. The Rights Forum en Humanitas - heeft een Europees Burgerinitiatief op touw gezet. Dat beoogt een Europees verbod op handel met illegale 'nederşzettingen' in bezette gebieden. Daaronder vallen de IsraŰlische nederzettingen in Palestijns en Syrisch gebied, maar het gaat om alle nederşzetştingen in alle bezette gebieden ter wereld.
meer lezen

Het recht op terugkeer levend houden

22-4-2022 Net als alle vluchtelingen, hebben Palestijnen het recht om terug te keren naar de plaats vanwaar zij gedwongen waren te vluchten. Helaas wordt de uitoefening van dat recht niet gerespecteerd. Om de hoop hierop levend te houden is het belangrijk de verhalen van voor de Nakba te blijven vertellen. CPT'er Ameera Al-Rajabi interviewt bewoners van vluchtelingenkamp Arub en deelt hun verhalen.
meer lezen

NOS reportage: 'Niet Poetins oorlog is fout, maar oorlog in het algemeen'

21-4-2022 De NOS zond met Pasen een reportage uit over de Paasmarsen voor vrede in Duitsland, onder de titel 'Niet Poetins oorlog is fout, maar oorlog in het algemeen'. Hoewel de verslaggever zijn best doet om demonstranten als Poetinsympathisanten te ontmaskeren, interessant genoeg om hier te bekijken.
meer lezen

Verklaring van de Oekra´ense Pacifistische Beweging tegen het voortduren van de oorlog

20-4-2022 De Oekra´ense Pacifistische Beweging is ernstig bezorgd over het door beide zijden actief verbranden van bruggen naar een vreedzame oplossing van het conflict tussen Rusland en Oekra´ne en over signalen die duiden op intenties om het bloedvergieten voor onbepaalde tijd voort te zetten teneinde nationalistische ambities te verwezenlijken.
meer lezen

7 mei: Toekomstdag vredesbeweging

15-4-2022 Binnenkort organiseert een viertal vredesactivisten een Toekomstdag voor de vredesbeweging. Op deze dag willen we kijken naar hoe we samen vredeswerk vorm kunnen geven de komende jaren, waar samenwerking mogelijk en wenselijk is, wat men voort wilt zetten en waar men wil vernieuwen.
meer lezen

Kruitvat Oekra´ne - een reeks discussies over de oorlog

15-4-2022 In april en mei organiseert politiek-cultureel Grand cafÚ Utopie - in samenwerking met de Haagse Mug - een aantal discussie-avonden over de oorlog in Oekra´ne. Met sprekers uit binnen- en buitenland buigen we ons over de vraag wat die oorlog met oude zekerheden doet. De eerste discussie-avond is op 19 april.
meer lezen

Standpunt Vredesactie: Russische agressie onaanvaardbaar, sterke NAVO geen goed antwoord

13-4-2022 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie heeft een uitgebreid gemotiveerd standpunt gepubliceerd over de oorlog in Oekra´ne. Samenvatting: Russische agressie in strijd met internationaal recht, een sterke NAVO is deel van het probleem, niet meer wapens naar Oekra´ne en geld naar defensie maar wel effectievere sancties tegen Rusland.
meer lezen

Oorlogspropaganda: Twijfel altijd, over wat men ons opdringt Ún over wat we zelf menen te weten

11-4-2022 In 2001 publiceerde Anne Morelli haar boek 'Elementaire principes van oorlogspropaganda'. 21 jaar later gelden haar 10 principes nog steeds volledig. DeWereldMorgen.be vroeg haar ze toe te passen op de oorlog van Rusland tegen Oekra´ne.
meer lezen

14 mei symposium: Belemmert nucleaire dreiging de strijd voor een kernwapenvrije wereld?

8-4-2022 Op 14 mei organiseert de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie een symposium met de titel 'Belemmert nucleaire dreiging de strijd voor een kernwapenvrije wereld?'. Gespreksonderwerpen: de Russische nucleaire dreiging, werkt nucleaire afschrikking nog, is een kernwapenvrije wereld een utopie?
meer lezen

CODEPINK: Steun onderhandelingen voor vrede in Oekra´ne

6-4-2022 Ook in de VS is de vredesbeweging in actie tegen de oorlog in Oekra´ne. Het door vrouwen geleide CODEPINK is daarin bijzonder actief. Zij organiseert demonstraties op 9 april a.s. en een petitie. Daarbij vergeet ze niet dat ze is opgericht om de door de VS gevoerde oorlogen en de daarbij gepleegde misdrijven aan de kaak te stellen.
meer lezen

Nationale Vredesmanifestatie in Brussel: Europe For Peace And Solidarity!

4-4-2022 Ruim 2.500 actievoerders stapten op zondag 27 maart mee in de nationale vredesmanifestatie Europe For Peace And Solidarity!, georganiseerd op initiatief van de vredesbeweging en de vakbonden. Meer dan 90 organisaties riepen op om deel te nemen aan de mars in Brussel.
meer lezen

De Russische vredesbeweging in actie tegen de oorlog in Oekra´ne

1-4-2022 Het Culture of Peace News Network bracht de activiteiten van de Russische vredesbeweging tegen de oorlog in Oekra´ne in kaart. Ze constateren dat er de afgelopen maand een enorme mobilisatie van die vredesbeweging heeft plaatsgevonden. Ze maakten er een uitgebreid verslag van.
meer lezen

12 Nobelprijswinnaars voor de Vrede deden een oproep tegen de oorlog in Oekra´ne en tegen kernwapens

30-3-2022 Onlangs deden 12 Nobelprijswinnaars voor de Vrede in een open brief een oproep tegen de oorlog in Oekra´ne en tegen kernwapens. U kunt deze brief nu zelf mede ondertekenen en daardoor dit geluid te versterken. De teller gaat al richting de 1 miljoen.
meer lezen

Elke dag vredeswake bij de Russische ambassade in Den Haag

29-3-2022 Iedere dag tussen 12.30 en 13.00 u. is er een vredeswake/demonstratie bij de Russische ambassade door Nederlanders, Russen en Oekra´ners. Meedoen? Neem een vredesvlag of tekstbord mee. Soms wordt er wat gezongen, maar het is ook ontmoeting met mensen van allerlei slag die ÚÚn ding gemeen hebben: grote bezorgdheid, afgrijzen en angst over de oorlog in Oekra´ne.
meer lezen

Herstart delegatiereizen Christian Peacemaker Teams

25-3-2022 Het kan weer! Ga mee met een CPT delegatie en ervaar aan den lijve de kracht van geweldloos vredeswerk in verschillende conflictgebieden.
meer lezen

Elke maandag protest tegen de oorlog in Oekra´ne op het Museumplein in Amsterdam

25-3-2022 Het Amsterdams initiatief 'Stop de oorlog' gaat maandag 28 maart om 18 uur voor de 4e keer actie voeren op het Museumplein. Met medewerking van het Vredeskoor Amsterdam-West en met diverse sprekers laten we ons protest horen en uiten we ons verdriet over de slachtoffers van het afschuwelijke geweld. Kom ook, laat je horen en zing mee.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine met veel informatie over Oekra´ne

24-3-2022 In het onlangs verschenen nummer van VredesMagazine vindt u veel informatie over de achtergronden van de oorlog in Oekra´ne. O.a. een artikel vanuit de Oekra´ense Pacifistische Beweging. Verder ook een artikel over echte vredesopbouw in Oekra´ne. Geschreven voor de Russische inval, maar daardoor niet achterhaald.
meer lezen

De OVSE, het alternatief voor de NAVO

23-3-2022 Vredesbewegingen veroordelen unaniem de Russische invasie in Oekra´ne, net als de meeste landen ter wereld. Ze distantiŰren zich even krachtig van de NAVO die ze als een deel van het probleem zien, in geen enkel geval als de oplossing. Er bestaat reeds lang een alternatief voor deze militaire alliantie, de onderbenutte Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging: Verspreid geen leugens zoals Boris Johnson over de oorlog

21-3-2022 De vredesactivist en secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging, Yurii Sheliazhenko, maakte vanuit Kiev een YouTube-filmpje waarin hij de leugens van Boris Johnson over de oorlog aan de kaak stelt. Yurii pleit ervoor om te stoppen met oorlogstaal en -propaganda en serieus werk te maken van onderhandelingen.
meer lezen

Pacifisme geen passivisme

16-3-2022 Nederland stuurt wapens, helmen, voertuigen en meer naar Oekra´ne. Ze doet dit om de Oekra´ners te ondersteunen de invasie van Poetin tegen te houden. Ook die munitie en raketten zullen ergens neerkomen.
meer lezen

WRI solidair met allen die zich geweldloos verzetten tegen de oorlog in Oekra´ne

16-3-2022 War Resisters' International betuigt steun aan en is solidair met hen die zich geweldloos verzetten tegen de oorlog in Oekra´ne. In het bijzonder betuigt zij erkentelijkheid voor de moed van al diegenen die onlangs in Rusland zijn gearresteerd.
meer lezen

Tegendraadse opinie van dienstweigeraar en journalist Willem de Haan 'Zelenski: Stop deze oorlog!'

15-3-2022 Oekraine's president Zelenski wil doorvechten "tot het einde", het zou beter zijn om juist direct de wapens neer te leggen om verder bloedvergieten te voorkomen.
meer lezen

Maandag 21 maart 18 uur Museumplein Amsterdam: Demonstratie tegen oorlog in Oekra´ne

10-3-2022 Het Amsterdams initiatief 'Stop de oorlog' protesteert maandagavond 21 maart tussen 6 en 7 uur opnieuw tegen het geweld in Oekraine. Plek: Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13/15 Amsterdam.
meer lezen

Chomsky: "Militaire escalatie VS tegen Rusland kan leiden tot doodvonnis van de menselijke soort"

8-3-2022 De invasie van Rusland in Oekra´ne is een ongerechtvaardigde aanval die de geschiedenis zal ingaan als een van de belangrijkste oorlogsmisdaden van de 21e eeuw, betoogt Noam Chomsky. De VS moeten kiezen voor urgente diplomatie in plaats van voor militaire escalatie want die zou wel eens "zonder overwinnaars het doodvonnis voor de menselijke soort kunnen betekenen".
meer lezen

Maandag 7 maart 18 uur Museumplein Amsterdam: Demonstratie tegen oorlog in Oekra´ne

7-3-2022 Het Amsterdams initiatief Stop de Oorlog roept op tot een demonstratie tegen de oorlog in Oekra´ne bij de Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13/15, Amsterdam. De demonstratie is op maandag 7 maart en begint om 18 uur.
meer lezen

Nederland staat open voor de opvang van Oekra´ense vluchtelingen, als ze maar niet zwart zijn

4-3-2022 Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat twee derde van de Nederlanders positief staat tegenover het opvangen van vluchtelingen uit Oekra´ne. Dan moeten het echter geen zwarte mensen zijn die als arbeidsmigrant in Oekra´ne werkten. Tegenover hun opvang staat slechts een kwart positief.
Bron: Motivaction

De oorlog in Oekra´ne: reflecties van een vredesactivist

4-3-2022 In een op 28 februari geschreven artikel kijkt de Belgische vredesactivist Ludo De Brabander met groeiende verbazing naar de manier waarop de Oekra´necrisis op een oorlog is uitgedraaid, naar de oorlogszucht van het politiek establishment en naar de eenzijdige berichtgeving daarover in de media.
meer lezen

Kritiek op GroenLinks: Meer geld voor defensie geen oplossing, bestrijding humanitaire crises wel

3-3-2022 Een lid van GroenLinks schreef aan Jesse Klaver een kritische mail over het GroenLinksstandpunt m.b.t. de oorlog in Oekra´ne. Een verdere verhoging van het defensiebudget zal niet helpen. Meer geld voor armoedebestrijding, democratisering, emancipatie en ontspanning zou het GroenLinks antwoord moeten zijn. Anderen kunnen deze brief als voorbeeld gebruiken.
meer lezen

Zaterdag 5 maart 13 uur op het Malieveld: Demonstratie 'Stop de oorlog!'

2-3-2022 Op zaterdag 5 maart is er om 13 uur op het Malieveld een demonstratie tegen de oorlog in Oekra´ne. Er zal opgeroepen worden tot de-escalatie en een wapenstilstand. De organisatie is in handen van de SP en de Partij voor de Dieren met steun van meerdere vredesorganisaties.
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging: Poetin en Zelensky, praat met elkaar!

1-3-2022 Op 27 februari publiceerde Yurii Sheliazhenko van de Oekra´ense Pacifistische Beweging en World BEYOND War onderstaand artikel. Vanuit Kiev en met de oorlogsgeluiden in zijn oren, houdt hij een pleidooi voor een geweldloze reactie, waar anderen vaak alleen militaire oplossingen zien. Een neutraal Oekra´ne ziet hij als de beste keus voor de toekomst.
meer lezen

Geweldloos verzet tegen de oorlog in Oekra´ne: Lange lijst van acties

1-3-2022 Het Metta Center for Nonviolence houdt een lijst bij van geweldloze acties in relatie tot de oorlog in Oekra´ne. De lijst is verbazend lang en bevat vele acties zowel in Rusland als in Oekra´ne als van daarbuiten. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.
meer lezen

Lijst van de vele Russische verklaringen tegen de oorlog met Oekra´ne

28-2-2022 De Russische Beweging van Dienstweigeraars heeft een lijst gemaakt van Russische verklaringen tegen de oorlog met Oekra´ne. Er zijn protesten bij van beroemdheden, bewegingen, beroepsgroepen, enz. alsmede open petities. Een van de petities zal waarschijnlijk morgen een miljoen ondertekenaars hebben.
meer lezen