Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Bestrijd het militaire virus

17-5-2010 In Alicante werd de schooljeugd politseling opgeschrikt door een medisch team, dat waarschuwde voor een ernstige bedreiging van de volksgezondheid.
meer lezen

Euro's voor Vrede heet nu Upact

7-5-2010 Euro's voor Vrede heeft een nieuwe naam: Upact. Euro's voor Vrede blinkt met name uit door de inzet van innovatief edutainment om mensen te bewegen naar een bewuste levensstijl. Daarom is besloten tot een naam die hierbij past.
meer lezen

Geef voor breken blokkade Gaza

19-4-2010 De Free Gaza Movement heeft een vrachtschip van 1200 ton gekocht om de IsraŽlische blokkade van Gaza te breken. Er is nog geen geld genoeg om dit schip daadwerkelijk te laten varen. Uw bijdrage wordt daarom gevraagd.
meer lezen

Europese actiedag tegen kernwapens

6-4-2010 3 april stond in heel Europa in het teken van acties tegen kernwapens. In Nederland was er een manifestatie en opruimingsactie bij Vliegbasis Volkel. In BelgiŽ waren 'bomspotters' actief bij de basis Kleine BrŲgel.
meer lezen

Vredeslessen nu ook in Limburg

6-4-2010 Al sinds 2001 verzorgt het VredesInformatieCentrum gastlessen over oorlog en vrede. Er blijkt een grote behoefte hieraan te bestaan. Het VIC verzorgde deze lessen in Groningen, Friesland, Drenthe en Utrecht. Sedert 2009 geeft het VIC ook in Limburg dergelijke lessen.
meer lezen

Congres Friedenskultur

30-3-2010 In Essen werd van 19-21 maart het Congres Friedenskultur gehouden. Er was veel aandacht voor de acties tegen de kernwapens en 50-jaar Paasmarsen. Naast Duitse sprekers werd er ook gesproken door Jenny Watson (Pais) en Hans Lammerant (Vredesactie, BelgiŽ).
meer lezen

Oproep tot lokaal vredesbeleid

16-3-2010 People Building Peace heeft na de gemeenteraadsverkiezingen een brief gestuurd naar alle bij de collegevorming betrokken partijen, met een oproep om aandacht te besteden aan lokaal vredesbeleid. Ook werd een Lokale Vredesindex aangekondigd.
meer lezen

Opruimingsactie kernwapens Vliegbasis Volkel

12-3-2010 Op zaterdag 3 april zullen tientallen mensen het terrein van Vliegbasis Volkel betreden om de daar aanwezige kernwapens op te ruimen. Voorafgaand aan deze actie is er een manifestatie met sprekers en muziek bij de hoofdpoort van de basis. Ook elders in Europa zijn er op dezelfde dag acties.
meer lezen

Nieuwe website over de Gaza-oorlog

12-3-2010 Goldstone Facts is de naam van een pas gelanceerde website Ďter verdediging van het Goldstone rapportí. De site www.goldstonefacts.org, waaraan onder meer Noam Chomsky zijn medewerking verleende, bevat artikelen en filmbeelden waarmee het rapport toegankelijk wordt gemaakt.
12-3-2010

Brochure Vrouwen Vrede Veiligheid over resolutie 1325

4-3-2010 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede heeft een vernieuwde versie uitgebracht van de brochure ĎVrouwen Vrede Veiligheidí met als ondertitel ĎResolutie 1325 in uitvoeringí. Geconstateerd wordt dat er nog veel moet gebeuren om de resolutie in praktijk te brengen.
meer lezen

Tentoonstelling Zicht op Vrede

4-3-2010 Onder de nieuwe naam 'Zicht op Vrede' heeft het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een geactualiseerde versie uitgebracht van haar tentoonstelling over de geschiedenis van de internationale vredesbeweging en de huidige noodzaak om het vredeswerk voort te zetten.
meer lezen

Onder druk van de IsraŽlische ambassade gaan vredesactivisten de cel in.

24-2-2010 Op 7 februari voerden vredesactivisten op het Vakantiesalon in Brussels Expo een ludieke actie tegen wapenleveringen aan IsraŽl. Ze wilden op een speelse manier wijzen op de rol die vliegmaatschappij El Al speelt in de doorvoer van Amerikaanse wapens naar IsraŽl.
meer lezen

Internationale activisten blokkeren Engelse kernwapenfabriek

17-2-2010 Activisten uit heel Europa, waaronder een Nederlandse delegatie van Ontwapen, blokkeerden op 15 februari de Britse kernwapenfabriek in Aldermaston. Lock-ons, zangkoren, bisschoppen en Nobelprijswinnaars hielden alle poorten gesloten.
meer lezen

Funk the War! SDS leeft nog

12-2-2010 Students for Democratic Society, een legende uit de jaren í60, uit de tijd van de burgerrechten, is nog steeds niet verdwenen. Zij roepen nu op tot actie tegen de oorlog.
meer lezen

Aanmoediging tot dienstweigering kost Turken 1 tot 10 jaar cel

4-2-2010 Het kan niet genoeg herhaald worden: propaganda voor dienstweigering is in Turkije strafbaar. Het is nog erger dan smokkel van hasjiesjÖ
meer lezen

Bomspotters verschalken militairen Kleine Brogel

2-2-2010 Op zondag 31 januari drong een groep anti-kernwapenactivisten binnen op de Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel. Tot hun eigen verbazing konden ze ongestoord doordringen tot vlakbij waar de kernbommen zijn opgeslagen.
meer lezen

SloveniŽ: weg met het leger?

2-2-2010 Vanaf 2 februari gaat er internationaal een petitie van Sloveense burgers rond om in SloveniŽ het leger af te schaffen, - alhoewel....
meer lezen

War Resisters International: geen legerbezetting in HaÔti, maar hulp van onderaf

2-2-2010 Op 1 februari liet War Resisters International een internationale oproep rond gaan waarin van de Verenigde Staten werd geŽist een schema op te stellen waarop hun troepen, die als hulpeenheden HaÔti na de aardbeving zijn binnengevallen, zich dienen terug te trekken.
meer lezen

Freeze Flashmob tegen verkoop IsraŽlische producten

1-2-2010 Op de drukke koopavond van 28 januari werd de Albert Heijn in het Utrechtse Hoog Catharijne verrast door een heuse 'Freeze Flashmob' gericht tegen de verkoop van IsraŽlische producten.
meer lezen

Conferentie: Nonviolent livelihood struggle an global militarism

1-2-2010 In de laatste week van januari hield War Resisters International in India een internationale conferentie over de geweldloze strijd van lokale gemeenschappen tegen de aantasting van hun bestaanszekerheid door het wereldwijde militarisme. De Engelstalige persverklaring volgt hierna.
meer lezen

Vredesteken van bomen en struiken bij Volkel

29-1-2010 Over ongeveer 5 jaar zal er vanuit de lucht in de bossen bij vliegbasis Volkel een vredesteken te zien zijn. Het bestaat uit bomen en struiken.
meer lezen

Traint de Griekse legerleiding fascistische knokploegen?

24-1-2010 In toenemende mate wordt het duidelijk dat veel Griekse politieagenten samenwerken met fascistische organisaties; mogelijk is ook het leger daarbij betrokken.
meer lezen

Raytheon sluit wapenfabriek in Noord-Ierland

18-1-2010 De Amerikaanse wapenfabrikant Raytheon heeft aangekondigd zijn fabriek in het Noord-Ierse Derry te sluiten. Dit is een groot succes voor de vredesactivisten die er vele jaren lang actie tegen voerden.
meer lezen

Honderd haatcitaten van Wilders

18-1-2010 Nederland Bekent Kleur heeft honderd haat-citaten van de PVV-leider Wilders uit de afgelopen vijf jaar verzameld en gepubliceerd op de website Wat Wil Wilders.
www.watwilwilders.nl
meer lezen

Britse korporaal na verklaring tegen afghanistanoorlog opgepakt

17-1-2010 Op 24 oktober werd korporaal Joe Glenton gearresteerd tijdens een toespraak op een anti-oorlogsdemonstratie in Londen. Hij was vijf jaar in dienst bij het Britse leger en was in 2006 in Afghanistan. In zijn toespraak keerde hij zich tegen de legerleiding.
meer lezen

De wereldvrede is geregeld!

15-1-2010 Euro's voor Vrede maakte een simulatiespel dat door scholieren gespeeld werd. Zij moesten proberen de grote conflicten in de wereld op vreedzame wijze op te lossen. Het lukte hen beter dan de huidige wereldleiders.
meer lezen

Troepeninzet in Afghanistan wordt in beeld gebracht

13-1-2010 Op de website www.mcmilitary.org is een nieuw project gestart dat beoogt een beeld te geven van met name de Europese de inzet van troepen in Afghanistan. Ook zal worden geprobeerd een overzicht te geven van het politieke debat op dit punt.
meer lezen

Arrestaties n.a.v. actie om vrijlating van gewetensbezwaarde Enver Aydemir

10-1-2010 Op 6 januari 2010 grepen agenten gewelddadig in tijdens een persconferentie van de groep "Solidariteitsinitiatief voor de gewetensbezwaarde dienstweigeraar Enver Aydemir." Deze werd op 24 december door de Turkse politie opgepakt en wordt nu in de militaire gevangenis gemarteld.
meer lezen

Turkse asielzoeker moet Griekenland uit, wacht thuis de doodstraf

30-12-2009 In een Atheense gevangenis bevindt zich Ridvan (ĎRidoí) Ceklik. Hij wacht op uitzetting naar Turkije, waar hem waarschijnlijk de dood wacht. Dat is de uiterste consequentie van zijn weigering om als dienstplichtige te vechten in Turks Koerdistan.
meer lezen

Bloedgeld voor oorlogen

22-12-2009 Op 21 december stond vredesactiviste Ellen Barfield in Washington voor de rechter. Ze had op 21 mei bebloede dollarbiljetten rondgestrooid in de zaal waar de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat vergaderde. Ze werd veroordeeld tot 25 dagen gevangenisstraf.
meer lezen

Veteranen VS roepen militairen op Afghanistan te weigeren

22-12-2009 In antwoord op de aankondiging van president Obama op 1 december j.l. dat hij 30.000 manschappen extra naar Afghanistan zou sturen volgt een felle reactie van March Forward!, een vereniging van soldaten en veteranen. Zij roepen op tot dienstweigering en desertie.
meer lezen

Siets Schoonbergen overleden

16-12-2009 Afgelopen zondag is Pais-bestuurslid Siets Schoonbergen op 76-jarige leeftijd overleden. Siets heeft een lange staat van dienst in de vredesbeweging.
meer lezen

Antimiltaristen dringen kazerne in Valencia binnen

9-12-2009 Op 28 november zijn 15 antimilitaristen het NAVO-hoofdkwartier Bťtera in Valencia (Spanje) binnengeraakt. De actie maakte deel uit van een landelijke burgerinspectie die over heel Spanje werd gehouden, in Sevilla, Alicante, Murcia, JaŤn, Barcelona, Madrid, Pamplona and Segovia,
meer lezen

Sinterklaas gearresteerd bij vredesactie

8-12-2009 Sinterklaas betrad vrijdag 4 december met zijn vier Pieten de luchtmachtbasis van het Belgische Kleine Brogel. Ze wilden de Amerikaanse kernwapens, die daar liggen, in de zak steken.
meer lezen

Elise Leijten krijgt Kees Koning Vredesprijs 2009

25-11-2009 Op 3 oktober werd de door PSP'92 ingestelde Kees Koning Vredesprijs uitgereikt aan Elise Leijten. Elise is bekend vanwege haar verklede optreden bij vele vredesacties.
meer lezen

Erelijst 'Gevangenen voor de Vrede'

24-11-2009 Zoals elk jaar publiceert de WRI een lijst van gevangenen voor de vrede met het verzoek aan u er een paar een nieuwjaarsgroet te zenden.
meer lezen

Facebook telt vriendschappen tussen inwoners van IsraŽl en Palestina

23-11-2009 De sociale netwerksite Facebook telt sinds oktober de vriendschappen die afgesloten worden tussen mensen uit verschillende landen en met verschillende geloofs- en politieke overtuigingen. Daarmee wil Facebook vrede promoten.
meer lezen

Commentaar op de Rijksbegroting 2010 door Vrouwen voor Vrede en Wilpf

19-11-2009 Vrouwen voor Vrede en de Wilpf hebben, evenals vorige jaren, een kritisch commentaar geschreven op de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Het commentaar is gezonden aan de betreffende Kamercommissies.
meer lezen

Pedagogen voor Vrede opgeheven

13-11-2009 De Vereniging Pedagogen voor Vrede, opgericht in 1984, heeft besloten zich op te heffen. De leden blijven wel meewerken aan het Expertisecentrum voor Vredeseducatie en de site www.vrede-leren.nl.
13-11-2009

Conferentie over lokale strijd om het bestaan en het globale militarisme

12-11-2009 'Nonviolent Livelihood Struggles and Global Militarism: links and strategies' is de titel van een conferentie die van 22 tot 25 januari 2010 wordt gehouden in India. De conferentie wordt georganiseerd door War Resisters International.
meer lezen

Turkse solidariteit met gearresteerde IsraŽlische dienstweigeraars

9-11-2009 Op 30 oktober verzamelde zich een groep Turkse anti-miltaristen voor het IsraŽlische consulaat in Istanbul om samen met War Resisters International de vrijheid te eisen van de IsraŽlische gewetensbezwaarden Efi Brenner en Or Ben-David. Er werd opgeroepen tot totale dienstweigering, ook in Turkije.
meer lezen

Tachtig studenten weigeren bezettersdienst

2-11-2009 Meer dan 80 IsraŽlische studenten hebben aangekondigd dat ze weigeren in het IsraŽlische leger te dienen om wat ze de geschiedenis van onderdrukking in de bezette gebieden van hun natie noemen. De gewetensbezwaarden lazen tijdens een persconferentie in Tel Aviv een brief voor.
meer lezen

Burgers jagen in Texas militaire transportschepen uit hun havens

2-11-2009 Port Militarization Resistance (PMR) is een van onderop werkende coalitie van individuen die zich verzetten tegen het gebruik van onze havens voor militaire doeleinden. PMR blokkeert dan de plaatselijke havens door directe acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.
meer lezen

Seeds of Change Festival 2009

26-10-2009 Op 27 september werd de Vredesweek spetterend afgesloten met het tweede Rotterdamse Seeds of Change Festival. Er kon genoten worden van o.a. World Music, vredesdichters, interactief debat, theater, vredesrap en een straattafeldiner.
meer lezen

Startmanifestatie Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid

12-10-2009 Ter gelegenheid van de start van de Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid in Nieuw Zeeland waren er op 2 oktober overal in de wereld manifestaties. In Amsterdam was er een manifestatie op de Dam voorafgegaan door o.a. een fakkeloptocht.
meer lezen

Evert Huisman overleden

12-10-2009 Ons bereikte het bericht dat Evert Huisman op 8 oktober is overleden. Zijn leven is nauw verweven geweest met de Nederlandse vredesbeweging. Hij stond aan de wieg van meerdere vredesorganisaties en droeg met vele publicaties bij aan de verbreiding van een cultuur van vrede en geweldloosheid.
meer lezen

Satire op Palestijnse tv

12-10-2009 5 miljoen Palestijnen keken in september dagelijks naar een satirisch programma waarin de spot werd gedreven met machthebbers. Uniek in de Arabische wereld en dat op de Palestijnse staatstelevisie.
meer lezen

Vredes(kinder)festival in Sittard

30-9-2009 Dit jaar is de Internationale Dag van de Vrede (Day4Peace) voor de tweede keer in Sittard gevierd. Ditmaal met een vredesfestival speciaal gericht op kinderen. Pais organiseerde het, de gemeente Sittard-Geleen gaf subsidie.
meer lezen

Petitie voor steun aan vernielers wapenfabriek en wapenboycot IsraŽl

15-9-2009 In januari 2009 richtte een groep vredesactivisten vernielingen aan in een Engelse fabriek die wapens maakte voor gebruik door IsraŽl in Gaza. Binnenkort moeten ze terechtstaan. U kunt hen steunen door een petitie te ondertekenen op: www.petitiononline.com/decom1/petition.html.
meer lezen

Installatie tegen de wapenhandel op Trafalgar Square

10-9-2009 Kunstenares Quinnie gebruikte het uur dat zij de beschikking kreeg over een lege sokkel op Trafalgar Square voor een protest tegen de wapenhandel. U kunt zien hoe zij dat uur vulde op: www.oneandother.co.uk/participants/Quinnie.
meer lezen