Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Reis eind juli mee naar Letland en leer meer over het vredesspel Peace Please

15-6-2023 Wil jij meer leren over een cultuur van vrede en die aanmoedigen door middel van een dynamisch kaartspel? Dan kun je mee op een gesubsidieerde reis naar Letland om meer te leren over het kaartspel 'Peace Please'. Dit is ontwikkeld om organisaties te helpen bij het bouwen aan een cultuur of vrede in hun team en werksituatie.
meer lezen

Eis bescherming voor gewetensbezwaarden uit Rusland, Wit-Rusland, en Oekraïne die dienstweigeren

12-6-2023 Duizenden mensen worden gedwongen mee te vechten in een oorlog die ze niet goedkeuren. Help Connection e.V. nu om de leiders van de Europese Unie te herinneren aan hun toezegging van steun aan deze mensen die bescherming nodig hebben. Nog steeds ondervinden Russen die een mobilisatiebevel negeren moeilijkheden bij het verkrijgen van asiel in de EU.
meer lezen

Leden vredeskorps aangevallen in Hebron

8-6-2023 Cassandra Dixon (64) van de Mary House Catholic Worker in Oxford, Wisconsin, is op 7 maart ernstig gewond geraakt bij een aanval van Israëlische kolonisten. Zij was in de streek rondom Hebron aanwezig als waarnemer van Operazione Colomba (Operatie Duif), het 'geweldloze vredeskorps' van de Paus Johannes XXIII-gemeenschap in Italië. De organisatie is al bijna twintig jaar actief in Israël.
meer lezen

Duitsland: al 800.000 handtekeningen voor petitie tegen escalatie en voor onderhandelingen Oekraïne

6-6-2023 In Duitsland loopt een petitie over de oorlog in Oekraïne die al 800.000 ondertekenaars heeft. In de petitie wordt de bondskanselier opgeroepen om te stoppen met de escalatie van van de wapenleveranties en zich sterk te maken voor een wapenstilstand en vredesonderhandelingen.
meer lezen

Hiroshima-top G7: pas op de plaats op het gebied van nucleaire ontwapening

2-6-2023 De leiders van de G7 hebben in het slotcommuniqué van hun top in Hiroshima beweerd dat ze concrete stappen hebben gezet in de richting van een wereld zonder kernwapens met onverminderde veiligheid voor iedereen, maar ze zeggen niet welke stappen. Dat kan ook niet omdat die stappen helemaal niet gezet zijn.
meer lezen

Oekraïens Hooggerechtshof laat dienstweigeraar vrij

29-5-2023 Op 25 mei heet het Hooggerechtshof van Oekraïne de veroordeling door een lagere rechtbank van de dienstweigeraar Vitaly Aleseenko ongedaan gemaakt en zijn onmiddellijke vrijlating gelast. Er komt een nieuw proces, maar hopelijk is dit een stap op weg naar herstel van het recht op dienstweigering in Oekraïne.
meer lezen

NVMP tegen tentoonstellen vernietigde Russische tank op het Leidseplein

26-5-2023 De NVMP vindt het tentoonstellen van dit soort 'oorlogstrofeeën' géén goede zaak en grenzen aan oorlogspropaganda. Vooral zal het gezien worden als een oproep tot het leveren van meer en nog zwaardere wapens, als enige oplossing om de oorlog in Oekraïne te beslechten. Met vele duizenden slachtoffers tot gevolg.
meer lezen

22 juni Nijmegen: Gespreksavond 'Wat weten we echt over de oorlog in Oekraïne'

26-5-2023 Veel mensen, zeker ook mensen met een links kloppend hart, zijn in verwarring. Rusland pleegde een ongekende daad van agressie door buurland Oekraïne binnen te vallen, de Westerse steun aan Oekraïne lijkt logisch, maar de strijd kost vele tienduizenden doden en ongekend leed en verwoesting. En waar is het einde van deze oorlog Waar is de uitgang naar vrede?
meer lezen

16-18 juni Londen: Conferentie 'Antimilitarist Roots: nonviolent resistance for a world in crisis'

25-5-2023 Het War Resisters' International netwerk organiseert van 16-18 juni in Londen een wereldconferentie met als titel 'Antimilitarist Roots: nonviolent resistance for a world in crisis'. De conferentie is ten dele ook online bij te wonen.
meer lezen

Pinksterboodschap Kerk en Vrede 2023: Christus is onze vrede

24-5-2023 Kerk en Vrede heeft een Pinksterboodschap opgesteld die wordt verspreid onder de leden van Kerk en Vrede, vredesorganisaties, media, politieke partijen, de leden van de 1e en 2e kamer e.a. "Christus de vredestichter mag niet tot oorlogsvorst worden omgevormd; de Geest van Pinksteren mag niet verworden tot een oorlogsgeest."
meer lezen

Elke 24ste van de maand protest tegen oorlog in Oekraïne op het Spui in Amsterdam

22-5-2023 De wekelijkse acties voor vrede in Oekraïne op het Museumplein worden vanaf 24 mei maandelijks en vinden plaats op het Spui te Amsterdam. Met sprekers, dichters, muziek en het herdenken de slachtoffers aan beide kanten met twee minuten stilte. Aan het eind wordt samen gezongen: Dona Nobis Pacem - Geef Ons Vrede!
meer lezen

PAX: Nederlandse afkeuring kernwapens Belarus is nodig, maar hypocriet

19-5-2023 Rusland gaat kernwapens plaatsen in Belarus. Een kernwapenwedloop heeft vreselijke gevolgen. Nederland moet daarom afzien van opslag van kernwapens in eigen land, bepleitte PAX-directeur Rolien Sasse 11 april in Trouw.
meer lezen

Moederdagpetitie voor vrede in Oekraïne

16-5-2023 Oorspronkelijk, vóór de commercialisering, was Moederdag een radicale viering, het geesteskind Julia Ward Howe, die geschokt was door het bloedbad en het lijden tijdens de Burgeroorlog en de economische verwoesting die daarop volgde. Daarom organiseert de Amerikaanse vredesorganisatie Code Pink nu een moederdagpetitie voor vrede in Oekraïne.
meer lezen

Deelnemers gezocht voor training in Roemenië 'No war, no warming' in juli

11-5-2023 De training heeft als doel jongerenwerkers vredesopbouwende vaardigheden te leren en tools te geven waarmee jongeren actieve burgers kunnen worden die zich uitspreken tegen oorlog en de opwarming van de aarde. Deelnemers werken aan hun vaardigheden voor emotionele veerkracht, leren methoden voor interpersoonlijke conflictbeheersing en voor verandering in de samenleving.
meer lezen

IPPNW-wereldcongres: De wereld behoeft andere koers om nucleaire uitroeiing te voorkomen

11-5-2023 De wereld zal dringend van koers moeten veranderen. Dat zegt de vredesorganisatie van gezondheidswerkers IPPNW in de slotverklaring van haar wereldcongres in Mombasa. De wereld wordt geconfronteerd met een dubbele existentiële crises: het risico van een nucleaire oorlog en een versnelling van de klimaatcrisis.
meer lezen

World Beyond War publiceert nieuwe serie kaarten die inzicht geven in het militarisme wereldwijd

9-5-2023 De vredesorganisatie World Beyond War heeft een nieuwe serie kaarten gepubliceerd die inzicht geven in het militarisme wereldwijd. U ziet waar er oorlogen woeden, hoeveel geld landen besteden aan bewapening, hoe het VS-imperium in elkaar zit, enz. Door op landen te klikken krijgt u gegevens per land.
Bekijk de kaarten
Bron: World Beyond War

Programma Nakba-herdenking 2023: de ramp die al 75 jaar voortduurt

8-5-2023 Dit jaar herdenkt het Palestijnse volk voor de 75e keer de Nakba, de ramp of catastrofe die zich voltrok toen de staat Israël in 1948 eenzijdig werd uitgeroepen. De ramp die al 75 jaar voortduurt. Op 14 en 17 mei zijn er in Amsterdam bijeenkomsten in het kader van deze herdenking.
meer lezen

Motie stad Luik over Israël, tegen apartheid, bezetting en kolonisatie

4-5-2023 De motie die de Stad Luik op 24 april heeft goedgekeurd is een juridisch uitstekend onderbouwde tekst, die als inspiratie kan dienen voor andere lokale besturen. De tekst vat alle argumenten samen waarom samenwerking met apartheid, bezetting en kolonisatie in Israël en de Palestijnse bezette gebieden onverenigbaar is met het internationaal recht en VN-resoluties.
meer lezen

4 t/m 10 augustus: vredeskamp Focus op klimaat en een toekomst zonder kernwapens

3-5-2023 Meerdaagse actie bij vliegbasis Volkel: blokkade, digging-for-life, spontane creatieve acties, zwemmen, kampvuurtje, bidden, workshops en meer. Want: F-35 jachtbommenwerpers stoten 10 ton CO2 uit per vlieguur om de verwoesting van de Aarde te oefenen met nieuwe kernbommen... Volg de geweldloze actie-training!
meer lezen

IPPNW co-voorzitter Ira Helfand wint de prestigieuze "Gandhi, King, Ikeda Community Builders' Prize

28-4-2023 Op 13 april ontving IPPNW co-voorzitter Ira Helfand de prestigieuze "Gandhi, King, Ikeda Community Builders' Prize" van het Morehouse College. "The prize is awarded annually to a person who promotes peace and positive social transformation through nonviolent means. These individuals use their global leadership to affirm peace, justice, diversity, and pluralism."
meer lezen

Documentaire film 'Radicale Actie, Onkruit en XR' nu op YouTube te zien

26-4-2023 De documentaire film 'Radicale Actie, Onkruit en XR' is nu via het YouTube kanaal van 'Onkruit vergaat niet' te zien. De film was eerder te zien op verschillende debatavonden en tijdens het 2.dH5-festival in Amsterdam.
meer lezen

Jolle Demmers: Dialoog in onzekere tijden, over oorlogsroes en de vijf oorlogen in Oekraine

20-4-2023 Dialoog in onzekere tijden: over oorlogsroes en de vijf oorlogen in Oekraine. Onder deze titel sprak Jolle Demmers, hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit van Utrecht, op 29 maart j.l. over de oorlog in Oekraïne bij de presentatie van het jaarverslag van het Vlaams Vredesinstituut. Bekijk de video.
meer lezen

WILPF UK roept op tot stoppen oorlog in Oekraïne door onderhandelingen

19-4-2023 De Britse afdeling van Women's International League for Peace and Freedom is ontzet over - en rouwt om - het lijden, de verwoesting en de levens die in meer dan een jaar oorlog in Oekraïne verloren zijn gegaan. Ze roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden door naleving van het internationaal recht en door bemiddeling om via onderhandelingen tot een regeling te komen.
meer lezen

NVMP verontrust over modernisering Amerikaanse kernwapens in Nederland

17-4-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie uit in een brief aan minister Hoekstra zorg over de modernisering van de Amerikaanse kernwapens in Nederland. Juist nu Poetin tactische kernwapens in Belarus wil plaatsen, moeten wij geen vergelijkbare stap zetten.
meer lezen

VN Mensenrechtenraad veroordeelt economische sancties

13-4-2023 De Mensenrechtenraad van de VN heeft met een overweldigende meerderheid het instellen van economische sancties door landen veroordeeld. De enige landen die hun steun uitspraken voor unilaterale dwangmaatregelen waren de VS, het VK, de EU-lidstaten, Georgië en Oekraïne.
meer lezen

Veel dienstweigeraars in Belarus

12-4-2023 Van de Belarussische vredesorganisatie Our House vernemen we dat er in Belarus veel strafzaken zijn wegens ontduiking van de dienstplicht. Het is bekend dat in 2022 alleen al in Minsk 79 personen hiervoor zijn vervolgd, waarvan de meeste (96,2%) voor het ontduiken van de oproep voor actieve militaire dienst.
meer lezen

Petitie tegen militaire samenwerking met Israël

7-4-2023 De Nederlandse regering is van plan de militaire samenwerking tussen Nederland en Israël te versterken. Rights Forum heeft een petitie opgezet, waarvoor zij jullie urgente actie vragen.
meer lezen

Pacifisme Nu, website over een eigentijdse vorm van pacifisme met een bedenkelijke signatuur

5-4-2023 De website Pacifisme Nu, biedt veel informatie over pacifisme. De website biedt een breed perspectief, benadert pacifisme positief maar ook kritisch. De site maakt de indruk een wetenschappelijke inslag hebben, maar er worden ook bedenkelijke, nogal rechtse, opvattingen naar voren gebracht als het over b.v. de Islam en asielzoekers gaat. Een herleving van het rechts-pacifisme?
5-4-2023

Opmerkelijk Duits vredesinitiatief roept op tot snelle vredesonderhandelingen

4-4-2023 In een open brief roepen prominente sociaaldemocraten, vakbondsleiders en bekende vertegenwoordigers uit de vredesbeweging kanselier Scholz op om meer inspanningen te doen om te bemiddelen bij een staakt-het-vuren in de oorlog in Oekraïne. Vrede kan volgens hen alleen maar worden bereikt "op basis van het internationale recht en ook alleen met Rusland".
meer lezen

Mythe: vredesbewegingen veranderen niets. Realiteit: niets is minder waar

31-3-2023 Het is een hardnekkige mythe die al lang meegaat: anti-oorlogsbewegingen hebben niets veranderd, veranderen niets en zullen niets veranderen. Niets is minder waar. Om dat te weten moet je niet gaan zoeken in de commentaren van de grote media.
meer lezen

3 april 20 uur: Debatavond Vrede voor Oekraïne? in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

30-3-2023 Wat moet er gebeuren om de oorlog in Oekraïne te stoppen? Over die vraag willen we op maandag 3 april met elkaar in gesprek gaan in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deelnemers zijn Katya Tolstoi (Theoloog des Vaderlands), Henk Baars (voorzitter van Kerk en Vrede), Ton van der Kroon (schrijver en publicist) en NRC-journalist Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.
meer lezen

Feministisch verzet in Rusland

28-3-2023 Na een jaar oorlog in Oekraïne een interview met Mira en Bella van de Russische Socialistische Beweging (RSD) en Liliya Vezhevatova, een van de coördinatoren van het Feministisch Anti-Oorlogs Verzet (FAS) over het verzet in Rusland tegen de oorlog.
meer lezen

Palestina: Annexatie zonder reactie

23-3-2023 De Israëlische autoriteiten hebben officieel bevoegdheden over de bezette gebieden overgedragen van de militaire commandant naar het Israëlische ministerie van Defensie. Dit lijkt een weinig opvallende bureaucratische verandering, maar betekent dat de annexatie van de Westelijke Jordaanoever een beklonken feit is.
meer lezen

Gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat: "Rusland wil onderhandelen!"

21-3-2023 De gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat legt in een interview met Thomas Kaiser uit waarom de oorlog allang afgelopen had kunnen zijn en klaagt over media die zelf politiek willen bedrijven. De voormalige hoogste Duitse militair en oud-voorzitter van de NAVO Rusland Raad zegt: "Misschien wordt ooit de vraag gesteld wie deze oorlog niet heeft willen voorkomen."
meer lezen

Europese leiders willen uitzonderingen in wetgeving voor wapenindustrie

17-3-2023 De EU bereidt wetgeving voor rond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De wet verplicht bedrijven verantwoord te ondernemen. Europese regeringsleiders willen de wapenindustrie uitsluiten van die wetgeving. PAX en meer dan 40 andere organisaties roepen het Europees Parlement nu op dat ongedaan te maken. Organisaties hunnen de verklaring nog ondertekenen.
meer lezen

Het Zuiden en de oorlog in Oekraïne bij de VN

14-3-2023 Op 23 februari heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot 'een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede' tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel 141 van de 193 leden voor de tekst stemden, wezen hun verklaringen voor en na de stemming op aanzienlijke meningsverschillen over de manier waarop het beoogde resultaat kan worden bereikt.
meer lezen

Vertel Biden: Zeg nee tegen de oorlog op Internationale Vrouwendag!

9-3-2023 De feministische vredesorganisatie CodePink uit de VS, kwam ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag met een petitie aan president Biden. Daarin wordt gezegd dat er geen militaire oplossing voor de oorlog in Oekraïne is en er onderhandelingen moeten komen. Verder wordt opgeroepen tot samenwerking in plaats van competitie met China. U kunt de petitie ook tekenen.
meer lezen

Beurzen voor academisch onderzoek naar de afschaffing van kernwapens

8-3-2023 Na een succesvol eerste jaar vraagt de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons om voorstellen voor beurzen voor academische onderzoek in 2023-24. Een breed gebied van onderzoek komt in aanmerking, als het maar een ondersteuning is voor het streven naar afschaffing van kernwapens. Voorstellen moeten voor 27 maart worden ingediend.
meer lezen

De wereld is verdeeld over de oorlog in Oekraïne

6-3-2023 Het Culture of Peace News Network publiceerde een overzicht waaruit blijkt hoe verschillend er in de wereld gedacht wordt over de oorlog in Oekraïne. De nadruk ligt op landen met een min of meer neutrale opstelling, zoals Brazilië, India en Afrikaanse landen.
meer lezen

Pax Christi voor onderhandelen, PAX voor wapenleveranties

3-3-2023 De kerkelijke vredesorganisatie Pax Christi International pleitte in een verklaring ter herdenking van één jaar oorlog in Oekraïne voor dialoog en vreedzaam verzet. Het Nederlandse PAX, toch voorgekomen uit o.a. Pax Christi, laat een heel ander geluid horen en ziet alleen heil in wapenleveranties omdat onderhandelingen met Rusland toch niks zouden opleveren.
meer lezen

IFOR-verklaring over kolonialisme en Afrika

2-3-2023 De International Fellowship Of Reconciliation heeft in november 2022 vergaderd in Zuid-Soedan en daar een verklaring uitgegeven over (neo-)kolonialisme en Afrika. In die verklaring spreekt de IFOR uit zich te schamen voor de zonden van onze Europese voorouders en tevens de hoop op verzoening en vrede met en in Afrika.
meer lezen

Dienstweigeraar in Oekraïne veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf

1-3-2023 De 46-jarige Vitaly Alekseenko is in Oekraïne veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat hij weigerde te gaan deelnemen aan de oorlog. Vier internationale vredesorganisaties vragen de onmiddellijke vernietiging van dit vonnis, omdat het in strijd is met het internationaal erkende recht op weigering van militaire dienst.
meer lezen

Eén jaar oorlog: kom 24 februari naar het protest op het Museumplein!

23-2-2023 Op vrijdag 24 februari protesteren we als Stop de Oorlog Amsterdam van 15 uur tot 16 uur voor het Russisch Handelsagentschap op het Museumplein. Op die dag is het een jaar geleden dat de Russische legers Oekraïne binnenvielen. Kom ook en neem bloemen mee.
meer lezen

Bekende mensen waarschuwen tegen escalatie van de oorlog in Oekraïne

21-2-2023 Terwijl de regeringen en de volgzame media in Noord-Amerika en Europa hun escalatie van de oorlog in Oekraïne toejuichen, hier de belangrijke stemmen die tegen zijn. Onder hen degenen die waarschuwen dat dit het risico inhoudt van een Derde Wereldoorlog en zelfs kan leiden tot het einde van de menselijke beschaving.
meer lezen

20 februari in Utrecht: Dialoogavond over de oorlog in Oekraïne

17-2-2023 Op 20 februari, organiseert PAX een dialoogavond over de oorlog in Oekraïne. Met het voortduren van de oorlog lijken de meningen binnen en rondom de vredesbeweging steeds verder uiteen te lopen. Ook PAX neemt binnen deze beweging een eigenstandige positie in. Tegelijk is dialoog - oprecht luisteren naar elkaar en proberen elkaars beweegredenen te begrijpen - nodig.
meer lezen

Menselijke vredesketen "Vrede Nu!" van Münster naar Osnabrück op vrijdagmiddag 24 februari

16-2-2023 Op en rond vrijdag 24 februari zullen wereldwijd wakes en protestdemonstraties worden gehouden waarin wordt opgeroepen tot "Vrede Nu!". In Duitsland zal dat een heel bijzondere vredesdemonstratie zijn, namelijk een menselijke keten van Münster naar Osnabrück. Dit, omdat het dit jaar 375 jaar geleden is dat de Vrede van Münster werd gesloten die een eind maakte aan de Tachtigjarige Oorlog.
meer lezen

Trefdag Vrede: We hebben een sterke vredesbeweging nodig!

14-2-2023 Op 28 januari hield de Belgische vredesorganisatie Vrede een Trefdag. Kate Hudson van de Campaign for Nuclear Disarmament zei er o.a.: We leven in zeer gevaarlijke tijden. De intentie van de VS om China te beteugelen, houdt niet alleen het risico in van een koude oorlog. Een verschrikkelijk bijproduct van de oorlog in Oekraïne is een snel toenemende militarisering binnen Europa.
meer lezen

Verontruste burger stuurt mail naar de rijksoverheid voor meer onderhandelingen Oekraïne

10-2-2023 Verontruste burger Dorus stuurde een mail naar de rijksoverheid met een pleidooi voor minder wapens en meer onderhandelingen in de oorlog in Oekraïne. U kunt u aansluiten bij deze actie door ook een mail te zenden met soortgelijke of geheel eigen tekst.
meer lezen

Moeilijke vragen over Oorlog in Oekraïne

9-2-2023 Hoe stoppen we het oorlogsgeweld in Oekraïne? Wel of niet wapens leveren? Wel of niet vrezen voor (nucleaire) escalatie? Samen met de Hollanditis Podcast organiseert Stop Wapenhandel een discussie op het 2Dh5 festival in Amsterdam. Zaterdag 25 februari 11:30 - 12:45. Locatie: Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam.
meer lezen

Internationale oproep om op 20 februari te demonstreren tegen deelname van Belarus aan oorlog

8-2-2023 Internationale vredesorganisaties roepen, samen met vredesorganisaties uit Belarus en Oekraïne op om op 20 februari in zoveel mogelijk landen te demonstreren bij ambassades van Belarus. In de demonstraties zal aandacht worden gevraagd voor het risico dat Belarussische militairen deel gaan nemen aan de oorlog in Oekraïne. Ook zal ieders recht op dienstweigering worden onderstreept.
meer lezen