Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

De NAVO oefent met nieuwe B61-12-kernwapens in ItaliŽ. Gebruik kernwapens weer een stap dichterbij?

7-11-2023 De jaarlijkse NAVO-oefening 'Steadfast Noon' was eind oktober in ItaliŽ. 13 NAVO-landen oefenden het gebruik van de nieuwe B61-12-kernwapens met de F35 Joint Strike Fighter. De NAVO houdt vast aan de strategie als eerste kernwapens te kunnen gebruiken. Dat kan als 'de fundamentele belangen van de VS of hun bondgenoten' bedreigd zijn.
meer lezen

Wereldwijde solidariteit met Gaza. En talloze oproepen voor een staakt-het-vuren. Een overzicht.

3-11-2023 'We kijken naar een genocide in real-time', schrijft Jewish Voice for Peace. 'In 3 weken heeft het IsraŽlische leger meer dan 8.000 Palestijnen in Gaza vermoord. Waaronder meer dan 3.000 kinderen.' De Verenigde Naties schatten dat IsraŽl 45% van de huizen in Gaza heeft vernietigd of beschadigd. Dit extreme geweld heeft geleid tot wereldwijde uitingen van solidariteit met de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

Sander van Hoorn, NOS: In Meizir en Mezer leven Palestijnen en IsraŽli's al 70 jaar vreedzaam samen.

1-11-2023 Een hoopvol bericht van Sander van Hoorn van de NOS. 70 jaar geleden stichtten IsraŽli's een kibboets met de naam Mezer. Vlak bij het Palestijnse dorp Meisir. De inwoners van Meisir hadden water in overvloed en deelden het met de IsraŽli's. De Palestijnen leerden de IsraŽli's ook het land bewerken. Dit leidde tot een vreedzame samenleving van beide bevolkingsgroepen. Die in deze oorlog standhoudt.
meer lezen

NAVO-doelstelling van 2% BBP voor militaire uitgaven verergert de klimaatcrisis.

1-11-2023 Stop Wapenhandel, Transnational Institute, en Tipping Point North South onderzochten de gevolgen van de NAVO-doelstelling dat landen 2% van hun BBP aan militaire uitgaven moeten doen. De militaire fossiele voetafdruk van de NAVO steeg van 196 miljoen ton CO2-equivalent in 2021 tot 226 miljoen in 2023. En stijgt tussen 2021 en 2028 tot 2 miljard ton CO2-equivalent.
meer lezen

Loop mee met het Vredesblok in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam.

1-11-2023 Loop mee in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam. We gaan massaal de straat op voor een mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Stop Wapenhandel, Stop de Oorlog Amsterdam en Pax organiseren een Vredesblok in deze mars. Sluit je aan! We verzamelen tussen 12.00 en 12.30 op het Beursplein in Amsterdam.
meer lezen

Belgische vakbonden roepen op wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden.

1-11-2023 In een gemeenschappelijk persbericht roepen de vier Belgische transportvakbonden van het ABVV en de ACV op om wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden. Zij weigeren bij te dragen aan het vermoorden van onschuldige slachtoffers. En ze roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede: minder aandacht voor kernwapens in verkiezingsprogramma's

31-10-2023 Uit onderzoek van NVMP-Artsen voor vrede blijkt dat er in verkiezingsprogramma's minder aandacht is voor kernwapens. Minder partijen willen dat Nederland het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens ondertekent. En ook minder partijen willen af van de kernwapens in Volkel en de F35 Joint Strike Fighter. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren willen dit nog.
meer lezen

Vacature: De IsraŽlische vredesorganisatie New Profile zoekt vredeswerker Westelijke Jordaanoever

27-10-2023 New Profile zoekt een vredeswerker voor de Westelijke Jordaanoever. Zij werkt aan het verminderen van de invloed van het leger op de IsraŽlische maatschappij. En aan vrede, geweldloosheid en een rechtvaardige en democratische samenleving.
Militarisme maakt IsraŽl gewelddadiger, seksistischer en racistischer. Ook verzwakt het democratische waarden en blokkeert het de weg naar vrede met Palestina.
meer lezen

Pacifistische geluiden over de oorlog in Gaza. Lees over de kracht van geweldloosheid.

27-10-2023 We hoeven niet te kiezen tussen IsraŽlisch en Palestijns geweld. Veel artikelen uit pacifistische kring laten zien dat geweldloze oplossingen mogelijk zijn. We publiceren hier een selectie van deze artikelen. Over geweldloze actie tegen de bezetting. Over de geweldloze strijd van een rabbi voor solidariteit met Palestijnen. Over een lid van de Knesset dat is geschorst door zijn strijd voor vrede.
meer lezen

Zondag 29 oktober 16.00 uur Vredeswandeling in Amsterdam, van de Dam naar het Museumplein.

25-10-2023 Een groep vrouwen organiseert zondag 29 oktober om 16.00 uur een vredeswandeling in Amsterdam. De vredeswandeling begint op de Dam en eindigt op het Museumplein. De groep vrouwen laat zich inspireren door IsraŽlische en Palestijnse vrouwen van Women Wage Peace en Women of the Sun.
meer lezen

Pacifist Willem de Haan: Ook in tijden van oorlog aandacht voor geweldloosheid

24-10-2023 Pacifist Willem de Haan legt op EenVandaag uit dat militair geweld nooit een oplossing biedt. Niet in OekraÔne. Niet in IsraŽl en Palestina. Op de televisie en in de kranten is er weinig aandacht voor pacifisme. Terwijl er wel initiatieven zijn voor vreedzame verzoening. Als je dat veel laat zien dan denk ik dat veel mensen ook anders naar conflict gaan kijken, zegt Willem de Haan.
meer lezen

Achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk voor geweldsuitbarstingen

17-10-2023 De IsraŽlische veteranenorganisatie Breaking the Silence stelt dat achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk zijn voor de recente geweldsuitbarstingen. Door IsraŽlische terreur in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, 'maken we het leven van Palestijnen onmogelijk. En dan doen we alsof we verbaasd zijn als alles overkookt.' Zonder een rechtvaardige oplossing, stopt geweld nooit.
meer lezen

Peace SOS: Stop het geweld in IsraŽl en Gaza

17-10-2023 Peace SOS pleit op Joop van BNNVARA voor het stoppen van het geweld in IsraŽl en Gaza. Om te beginnen moet er direct een staakt-het-vuren komen. Ook roept Peace SOS op alle gijzelaars vrij te laten. En de blokkade van de Gaza op te heffen. May-May Meijer beschrijft hoe ook lokale vredesgroepen als Women Wage Peace en Parents Circle Families Forum direct zijn getroffen door het geweld.
meer lezen

Jewish Voice for Peace roept op tot einde massamoord op Palestijnen

17-10-2023 Jewish Voice for Peace (JVP) roept IsraŽl op de massamoord op Palestijnen te stoppen. JVP veroordeelt de schokkende oorlogsmisdaden van Hamas op burgers in IsraŽl. Deze oorlogsmisdaden zijn geen rechtvaardiging voor de massamoord op Palestijnen. De enige optie is de-escalatie, het einde van de IsraŽlische bezetting en de apartheid. En rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid voor allen.
meer lezen

Artsen voor vrede roept op tot einde geweld in IsraŽl en Palestina

14-10-2023 De internationale artsenorganisatie voor vrede (IPPNW) roept op tot de-escalatie van de oorlog in IsraŽl en Palestina. Ook roept de organisatie de Verenigde Naties op alle partijen te vragen het geweld te stoppen. En het leven van burgers en kinderen te beschermen. Een militaire oplossing van het conflict bestaat niet. Alleen onderhandelingen kunnen leiden tot een oplossing, zegt de IPPNW.
meer lezen

Geef IsraŽl geen carte blance, teken de petitie van PAX

13-10-2023 Steun de oproep van PAX voor de-escalatie en roep het kabinet op om internationaal recht te verdedigen. Afgelopen zaterdag werd de wereld opgeschrikt door het geweld in IsraŽl. Burgers zijn vermoord en ontvoerd door Hamas. Vervolgens is IsraŽl een militaire aanval op Gaza gestart. De burgers in Gaza - en niet Hamas - betalen de zwaarste prijs daarvoor.
meer lezen

War Resisters' International: Verklaring over de escalatie van geweld in IsraŽl-Palestina

11-10-2023 War Resisters' International wijst er in een verklaring op dat oorlog een misdaad tegen de mensheid is. Dat geldt ook voor de huidige escalatie van geweld in IsraŽl-Palestina. Een kant kiezen is verleidelijk maar laat ons anderen zien als vijanden die onderdrukt of gedood moeten worden. De WRI steunt hen die weigeren te doden en hen die onrecht geweldloos bestrijden.
meer lezen

Het drama in en rond Gaza, alternatieve geluiden

9-10-2023 In het drama dat zich afspeelt in en om Gaza is de stem die onvoorwaardelijke steun aan IsraŽl belooft luid aanwezig. Hier een artikel uit De Wereld Morgen dat een overzicht van andere geluiden geeft. Daarnaast klinkt vanuit de vredesbeweging de oproep om het bloedvergieten te staken en serieus werk te maken van een rechtvaardige oplossing waarin Palestijnen niet langer onderdrukt worden.
meer lezen

29 oktober in Utrecht: Gesprek over de oorlog in OekraÔne en de rol van de vredesbeweging

4-10-2023 Op 29 oktober a.s., 40 jaar na de grote kernwapendemonstratie in Den Haag, organiseren drie vredesorganisaties een gesprek over de oorlog in OekraÔne en de rol van de vredesbeweging. 40 jaar geleden leefde er een breed gedragen overtuiging dat massavernietigingswapens geen vrede brengen en de spanningen in de wereld slechts verhogen. Er werden verdragen voor wapenvermindering gesloten.
meer lezen

Tentoonstelling 'De wapens neder - antimilitarisme toen en nu' vanaf 14 oktober in Museum Heerenveen

2-10-2023 Van 14 oktober 2023 tot en met 11 februari 2024 organiseren Museum Heerenveen, Stichting Onkruit Vergaat Niet en het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds de tentoonstelling De wapens neder - antimilitarisme toen en nu. Aan de hand van dagboeken, plakboeken, tekeningen, posters, audio en video vertelt de tentoonstelling het verhaal van de totaalweigeraars.
meer lezen

Kantelende wereldverhoudingen: BRICS breidt uit met zes belangrijke nieuwe leden

28-9-2023 Eind augustus kwamen de BRICS-landen samen voor een belangrijke top. Hoofdpunt was de uitbreiding van vijf naar elf leden, en dat is nog maar het begin. In de toekomst staan nog verdere uitbreidingen gepland. De mainstream media bericht er weinig over, maar deze evolutie toont aan dat we dat we midden in een ingrijpende geopolitieke verandering zitten.
meer lezen

Meer dan 30 organisaties roepen op tot actie voor dienstweigeraars uit Rusland, Belarus en OekraÔne

26-9-2023 Meer dan 30 organisaties roepen op tot een actieweek, van 4 t/m 10 december, uit solidariteit met mensen uit Rusland, Belarus en OekraÔne die weigeren te vechten in de oorlog. Zij willen geen andere mensen doden en ook zelf niet gedood worden. Zij verdienen bescherming en asiel in de EU.
meer lezen

Twee nieuwe vredesspellen te koop bij de webwinkel van het Vredesmuseum

21-9-2023 Bij webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn twee nieuwe spellen met een vredesthema te koop. Het ene spel is een bordspel met 3 verschillende moeilijkheidsniveaus. Daardoor is het zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen vanaf 5 jaar. Het andere spel is voor organisaties en groepen, die meer vreedzaam willen samenwerken. Unieke cadeaus voor Sinterklaas en Kerst!
meer lezen

OekraÔne: Stop de vervolging van Yurii Sheliazhenko wegens het uiten van pacifistische standpunten

18-9-2023 Yurii Sheliazhenko, de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging, zit alweer een maand in huisarrest wegens zijn pacifistische visie en opkomen voor de rechten van OekraÔense dienstweigeraars. EBCO, WRI, IFOR and Connection e.V. hebben een protestmail tegen zijn vervolging opgesteld die u zelf aan Zelenskyy kunt zenden.
meer lezen

Repressie tegen Russische antioorlogsactivisten

15-9-2023 Na de Russische invasie van OekraÔne op 24 februari 2022, brak in verschillende Russische steden spontaan protest uit. Een aantal publieke figuren uit de culturele en politieke wereld nam publiekelijk afstand van de oorlog. Moskou greep van meet af aan hard in zodat het protest niet zou uitbreiden. De repressie tegen anti-oorlogsactivisten is sindsdien alleen maar toegenomen.
meer lezen

Activiteiten Stop Wapenhandel in de Vredesweek

12-9-2023 Stop Wapenhandel geeft op 17 sept. een workshop spandoek schilderen op vredesfestival Peace in the Park in Eindhoven. Op 18 sept. gesprek met Vredesplatform Zwolle over wapens en milieu. Op 23 sept. gesprek bij de Ambassade van Vrede in Vlaardingen over wapenhandel, oorlog in OekraÔne en het verband tussen wapenhandel en klimaat.
meer lezen

Vredesweek en Vredesbeurs

7-9-2023 Ook in 2023 is er weer de Vredesweek. Die loopt 16 t/m 24 september. Er zijn activiteiten in vele plaatsen. Bijzonder is dit jaar de Vredesbeurs die op 23 september in Den Haag gehouden wordt in de Paleiskerk.
meer lezen

Bij Kerk en Vrede zijn vier folders verschenen die goed gebruikt kunnen worden in de Vredesweek

7-9-2023 Bij Kerk en Vrede zijn een viertal folders verschenen die goed gebruikt kunnen worden in de Vredesweek. Het betreft de folders: Kerk en Vrede over de oorlog in OekraÔne; Heb je vijanden lief! Ook nu? en Geloof niet in geweld. De vierde folder 'Kies voor vredesbeleid' is een coproductie met Stop Wapenhandel en gericht op de komende verkiezingen.
meer lezen

NVMP vraagt om paragraaf tegen kernwapens in partijprogramma's

5-9-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie adviseert de Nederlandse politieke partijen dringend om in hun nieuwe programma's een paragraaf op te nemen tegen kernwapens. De NVMP doet daar 5 concrete voorstellen voor, waaronder het door Nederland ondertekenen van het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

Zo verschillend antwoordt OpenAI op vraag of Palestijnen dan wel IsraŽli's vrij mogen zijn

1-9-2023 Palestijns-Amerikaans historicus Nadi Abusaada vroeg OpenAI of Palestijnen het verdienen om vrij te zijn en stelde vervolgens dezelfde vraag over IsraŽli's. De antwoorden die hij kreeg zeggen alles over de informatie die OpenAI verzamelt. Trek zelf je conclusies over hoe betrouwbaar AI is als het over politieke kwesties gaat.
meer lezen

Aanbevelingen Balieberaad voor kernwapenvrije wereld in de nieuwe verkiezingsprogramma's

28-8-2023 Vanwege de verkiezingen, 22-11-23, hebben de organisaties, samenwerkend in het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld, aanbevelingen opgesteld voor de verkiezingsprogramma's over de vraag: hoe kan Nederland bijdragen aan het afwenden van de permanente nucleaire dreiging, die elk moment ons aller einde kan betekenen.
meer lezen

Internationale campagne: Bescherming en asiel voor mensenrechtenactiviste Olga Karatch uit Belarus

24-8-2023 Olga Karatch strijdt al jaren voor mensenrechten in Belarus, waaronder het recht op dienstweigering, en wordt daarom vervolgd en riskeert de doodstraf in Belarus, waar ze door het regime als 'terrorist' wordt bestempeld. Ze heeft politiek asiel aangevraagd in Litouwen, maar dat is geweigerd omdat ze een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van Litouwen.
meer lezen

4 internationale vredesorganisaties veroordelen huisarrest van OekraÔense vredesactivist

22-8-2023 Het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (EBCO), War Resisters' International (WRI), de International Fellowship of Reconciliation (IFOR) en Connection e.V. veroordelen met klem de veroordeling van Yurii Sheliazhenko, een bekende gewetensbezwaarde, pacifist en uitvoerend directeur van de OekraÔense Pacifistische Beweging.
meer lezen

No Border Camp 2023 gestart - week met acties en workshops tegen repressief grens- en migratiebeleid

21-8-2023 Op 21 augustus is het No Border Camp 2023 van start gegaan op het terrein tussen Paddepoelsterweg 14 en 16 in Groningen. T/m 27 augustus komen daar enkele honderden internationale activisten samen voor acties, bijeenkomsten, workshops en discussie in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen.
meer lezen

Huisarrest voor de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging Yurii Sheliazhenko

16-8-2023 De OekraÔense rechter heeft aan de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging, Yurii Sheliazhenko, huisarrest opgelegd. Dit in afwachting van het proces dat hem te wachten staat omdat hij is aangeklaagd wegens vermeend goedpraten van de Russische agressie. Zie onze eerdere berichten hierover.
16-8-2023

Waarom vervolgt OekraÔne pacifist Yurii Sheliazhenko voor het rechtvaardigen van Russische agressie?

14-8-2023 Op Democracy Now kunt u een interview zien met pacifist Yurii Sheliazhenko, die door de OekraÔense justitie vervolgd wordt voor het rechtvaardigen van Russische agressie. Yurii zegt daarin o.a. "Het is totale onzin dat een pacifist wordt beschuldigd van het rechtvaardigen van oorlog". De tekst van het interview kunt u hier lezen.
meer lezen

IPB nomineert vredesorganisaties uit Belarus, OekraÔne en Rusland voor Nobelprijs voor de Vrede

9-8-2023 Het Internationaal Vredesbureau (IPB) heeft aangekondigd de Russische Beweging van Dienstweigeraars, de OekraÔense Pacifistische Beweging en de Belarussische organisatie "Ons Huis" te willen nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit vanwege hun niet aflatende toewijding bij het opkomen voor het recht van dienstweigering en het streven naar vrede in hun landen.
meer lezen

OekraÔense vredesactivist Yurii nu ook aangeklaagd. Onderteken petitie aan de OekraÔense regering

7-8-2023 Eerder berichtten wij over de inval van de OekraÔense geheime dienst in het appartement van Yurii Sheliazhenko, de secretaris van OekraÔense Pacifistische Beweging. Nu blijkt dat hij ook is aangeklaagd op beschuldiging van het rechtvaardigen van de Russische agressie. U kunt een petitie ondertekenen om hem te steunen.
meer lezen

Appartement van de secretaris van de Oekraiense Pacifistische Beweging doorzocht door geheime dienst

3-8-2023 Het appartement van Yurii Sheliazhenko de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging is op 3 augustus binnengevallen door mensen van de geheime dienst. Ze weigerden zich te identificeren, maar doorzochten wel het hele appartement en namen spullen mee. Lees hier de protestverklaringen van de internationale vredesorganisatie World Beyond War, waarvan Yurii bestuurslid is, en van Yurii zelf.
meer lezen

Kerk en Vrede weerspreekt PAX-artikel dat wapenleveranties aan OekraÔne goedpraat

31-7-2023 In het jongste nummer van Pax Magazine staat het artikel 'Drie schijnbare tegenstellingen rond de oorlog in OekraÔne verhelderd'. Daarin worden wapenleveranties aan OekraÔne goedgepraat. Kerk en Vrede vond dat dit artikel niet onweersproken mocht blijven en stuurde een brief aan de directie van PAX.
meer lezen

7 augustus: Documentaire 'Radicale Actie, Onkruit & Extinction Rebellion' op NPO 2 Extra

25-7-2023 Op 7 augustus wordt de documentaire 'Radicale actie, Onkruit & XR' vertoond op NPO 2 Extra. De documentaire geeft een fraaie terugblik op het fenomeen totaalweigeren en de antimilitaristische acties van de groep Onkruit in de jaren 80 en biedt een verrassend actuele link met de huidige acties van Extinction Rebellion (XR).
meer lezen

25 - 29 juli: Freedom Flotilla komt naar Rotterdam

24-7-2023 Freedom Flotilla-schip de Handala legt komende dinsdag 25 juli aan in de Veerhaven in Rotterdam. De opvarenden van het Noorse schip protesteren met een vijf maanden durende tocht tegen de blokkade van de Gazastrook door IsraŽl. De dagen erna zijn er debatten en kinderactiviteiten in de stad.
meer lezen

Online spel waarin iedereen kan voelen wat het vergt om in OekraÔne te weigeren om te doden

20-7-2023 De OekraÔense Pacifistische beweging maakte een online spel waarin je een jonge pacifist uit Odesa bent, een stad in OekraÔne. Na de brute Russische invasie roep je op tot geweldloos verzet en diplomatie in plaats van bloedvergieten. Mensen denken dat je gek bent of een verrader, omdat de media hen heeft verteld pacifisten te haten.
meer lezen

24 juli Amsterdam: Vredesactie met filmmaakster Lidija Zelovic en professor Henk Overbeek

19-7-2023 Op maandag 24 juli om 18.00 uur demonstreert Stop de Oorlog Amsterdam voor de 65e keer tegen de Russische inval in OekraÔne en vůůr onderhandelingen om de oorlog te stoppen. Sprekers zijn onder andere filmmaakster en journaliste Lidija Zelovic en professor internationale betrekkingen Henk Overbeek. Met twee minuten stilte worden op het Spui de vele slachtoffers herdacht aan beide zijden.
meer lezen

Belgische organisaties doen aanbevelingen om het bloedvergieten in OekraÔne te stoppen

12-7-2023 Een werkgroep van het platform 'Europa voor Vrede en Solidariteit', dat sinds de Russische invasie in OekraÔne verschillende acties en betogingen organiseerde, doet aanbevelingen voor vrede in OekraÔne en een ander veiligheidsbeleid. Daaronder ook: stoppen met eenzijdige uitbreiding van de NAVO. Opvallend is dat ook enkele grote vakcentrales het stuk ondertekenden.
meer lezen

Oproep Beweging van Gewetensbezwaarden Rusland aan EU

11-7-2023 De Beweging van Gewetensbezwaarden Rusland heeft, in samenwerking met andere antimilitaristische Russische organisaties, een oproep opgesteld aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om dringende maatregelen te nemen voor de internationale bescherming van Russische gewetensbezwaarden, deserteurs enz Organisaties kunnen deze oproep mee ondertekenen.
meer lezen

Opinieartikel: Werk aan vrede voor OekraÔne op NAVO-top

6-7-2023 May-May Meijer van Peace SOS schreef een opinieartikel dat gepubliceerd is op Joop. Het is een pleidooi voor het zoeken naar een vreedzame oplossing om de oorlog in OekraÔne te beŽindigen. Ze refereert aan de honderdduizenden doden en gewonden en aan het risico van een kernoorlog.
meer lezen

Vredesburo Eindhoven maakt folder voor jongeren over dienstplichtbrief van Defensie

4-7-2023 Vredesburo Eindhoven heeft een folder gemaakt voor jongeren rond de 17 jaar. De inhoud geeft extra informatie omtrent de 'dienstplichtbrief' van het Ministerie van Defensie, die alle jongeren ontvangen in het jaar dat ze 17 worden. De jongeren worden aangezet tot nadenken over de opties die ze hebben om te reageren op deze brief.
meer lezen

Pacifistische kijk op de muiterij van Wagner

29-6-2023 De belangrijkste les die we kunnen leren uit de Wagner-muiterij en het stille einde ervan is dat Russische militaristen, zelfs oorlogsmisdadigers als Poetin en Prigozjin, in staat zijn om te onderhandelen en een einde te maken aan bloedvergieten. Het gedemoniseerde vijandbeeld rond deze mensen wordt daardoor aan het wankelen gebracht. Een geweldloze correctie van hun slechte gedrag is mogelijk.
meer lezen

De Russische Beweging voor Dienstweigeraars is nu officieel aangemerkt als 'buitenlandse agent'

27-6-2023 In een verklaring maakt de Russische Beweging voor Dienstweigeraars bekend dat ze nu, door de Russische autoriteiten, officieel is aangemerkt als 'buitenlands agent'. Ze beschouwt dit als een discriminerende wetstoepassing, maar ook als een bewijs van de effectiviteit van haar werk. Ze zal voortgaan met de ondersteuning van Russen die niet willen vechten in OekraÔne of elders.
meer lezen