Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Hamas en Hezbollah omarmen geweldloze tactieken

12-7-2010 Na lang IsraŽl met geweld bestreden te hebben, beginnen Hamas en Hezbollah in te zien dat geweldloze tactieken als burgerlijke ongehoorzaamheid, protestmarsen, rechtszaken en boycots wel degelijk effectief kunnen zijn.
meer lezen

47 geweldloze culturen ontdekt

12-7-2010 De Amerikaanse antropoloog Bruce Bonta heeft onderzoek gedaan naar samenlevingen die geweldloze conflictoplossing praktiseren en opvoeden tot vreedzaamheid. Hij heeft er 47 gevonden verspreid over alle continenten.
meer lezen

Amsterdams gemeentebestuur wil geen Offsetconferentie

6-7-2010 Het Amsterdamse gemeentebestuur is er niet van gediend dat wapenhandelaren in zijn stad onder het mom van technologie-uitwisseling afspraken gaan maken over het versieren van uitvoervergunningen bij het ministerie van EZ. Dat brengt de veiligheid van de stad in gevaar
meer lezen

Weer vredesactivisten vrijgesproken!

5-7-2010 Nadat kort geleden al vredesactivisten waren vrijgesproken die in Noord-Ierland vernielingen hadden aangericht in een wapenfabriek, zijn thans 7 anderen vrijgesproken die in een wapenfabriek nabij Londen hetzelfde hadden gedaan.
meer lezen

Zweden schaft dienstplicht af

2-7-2010 Zweden heeft, na 109 jaar, per 1 juli j.l. de militaire dienstplicht afgeschaft. Niet alleen positief want dit hangt samen met het minder strikt nemen van de Zweedse neutraliteit. Iets dat Zweedse deelname aan het NAVO-optreden in Afghanistan mogelijk maakte.
Bron: WRI, 1-7-2010

Clean Sky subsidieert wapenindustrie

23-6-2010 EU-subsidies die de impact van de luchtvaart op de klimaatwijziging moeten verminderen, kunnen oorlogsvliegtuigen helpen ontwikkelen die nog dodelijker zijn dan die van vandaag. Dat hebben functionarissen in Brussel toegegeven.
meer lezen

Demonstranten veroordeeld wegens actie voor dienstweigeraar

18-6-2010 Op 17 juni werd het vonnis geveld over negentien Turkse antimilitaristen, die op 6 januari aanwezig waren bij een persconferentie. Daarin werd opgeroepen voor solidariteit met de dienstweigeraar Enver Aydemir.
meer lezen

Vredesactivisten vrijgesproken in Raytheon-zaak

15-6-2010 9 vrouwen en 3 mannen zijn vrijgesproken nadat zij in januari 2009 hadden ingebroken in de wapenfabriek van Raytheon in het Noord-Ierse Derry. De fabriek is inmiddels gesloten.
meer lezen

Petitie n.a.v. bloedige IsraŽlisch aanval op het Freedom Flotilla

9-6-2010 Naar aanleiding van de IsraŽlische aanval op het Freedom Flotilla worden er op internet wereldwijd handtekeningen verzameld onder een petitie. Er zijn er al bijna een half miljoen binnen. U kunt zelf tekenen op: www.avaaz.org/en/gaza_flotilla_8/?vl
meer lezen

IsraŽl valt ook vissersschepen en boeren aan

9-6-2010 IsraŽl valt niet alleen schepen met hulpgoederen voor Gaza aan. Beschieting van vissersschepen uit Gaza en van boeren die hun land nabij de grens bewerken is aan de orde van de dag.
meer lezen

Opnieuw boten op weg naar Gaza

3-6-2010 Zowel de Free Gaza Movement als de European Campaign to End the Siege on Gaza gaan opnieuw proberen de IsraŽlsiche blokkade van Gaza te breken. Ook enkele Joodse organisaties zijn bezig een schip uit te rusten.
meer lezen

Vragen rond de IsraŽlische aanval op het Freedom Flotilla

2-6-2010 Gebruikten de activisten geweld? Waren er wapens aan boord? Wie organiseerden de vloot? Waar vond de aanval plaats? Werden alleen activisten die zich verzetten gedood? Was een Turkse terroristische organisatie bij het Flotille betrokken?
meer lezen

Vele doden bij IsraŽlische aanval op schepen vredesactivisten

31-5-2010 De IsraŽlische marine heeft in de nacht van 31 mei een aanval uitgevoerd op een konvooi van 6 schepen met hulpgoederen dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. Bij de aanval werden 8 vredesactivisten en 1 journalist gedood. Er zijn ook ca. 60 gewonden.
meer lezen

WRI veroordeelt IsraŽl na doden vredesactivisten

31-5-2010 War Resisters' International heeft n.a.v. de IsraŽlische aanval op schepen met hulpgoederen voor Gaza een verklaring uitgegeven. Daarin noemt zij de aanval, die vele vredesactivisten het leven kostte, meedogenloos en misdadig.
meer lezen

Oproep Koreaanse vredesvrouwen

27-5-2010 De Koreaanse organisatie Women Making Peace heeft een verklaring uitgegeven n.a.v. het zinken van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan. Zij roept op de spanning niet op te voeren maar de weg van dialoog en verzoening verder te bewandelen.
meer lezen

Leden WRI-organisatie gearresteerd in Zimbabwe

26-5-2010 Twee leden van de bij War Resisters International aangesloten Gays en Lesbians of Zimbabwe zijn door de politie gearresteerd. Zij worden beschuldigd van het ondermijnen van het gezag van president Mugabe.
meer lezen

Geen Nederlandse politie-trainers naar Afghanistan

20-5-2010 Sietse Bosgra - bekend van o.a. de Vietnam-acties in de jaren vijftig - heeft een oproep verspreid tegen de uitzending van Nederlandse politie-trainers naar Afghanistan. Hieronder volgt de tekst.
meer lezen

Vredesfietstocht in Duitsland

18-5-2010 Onder het motto 'Op de fiets voor vrede en ontwapening' wordt van 31 juli tot 8 augustus 2010 een vredesfietstocht gehouden van Neurenberg naar Leipzig. Ook vanuit Nederland wordt deelname georganiseerd.
meer lezen

Bestrijd het militaire virus

17-5-2010 In Alicante werd de schooljeugd politseling opgeschrikt door een medisch team, dat waarschuwde voor een ernstige bedreiging van de volksgezondheid.
meer lezen

Euro's voor Vrede heet nu Upact

7-5-2010 Euro's voor Vrede heeft een nieuwe naam: Upact. Euro's voor Vrede blinkt met name uit door de inzet van innovatief edutainment om mensen te bewegen naar een bewuste levensstijl. Daarom is besloten tot een naam die hierbij past.
meer lezen

Geef voor breken blokkade Gaza

19-4-2010 De Free Gaza Movement heeft een vrachtschip van 1200 ton gekocht om de IsraŽlische blokkade van Gaza te breken. Er is nog geen geld genoeg om dit schip daadwerkelijk te laten varen. Uw bijdrage wordt daarom gevraagd.
meer lezen

Europese actiedag tegen kernwapens

6-4-2010 3 april stond in heel Europa in het teken van acties tegen kernwapens. In Nederland was er een manifestatie en opruimingsactie bij Vliegbasis Volkel. In BelgiŽ waren 'bomspotters' actief bij de basis Kleine BrŲgel.
meer lezen

Vredeslessen nu ook in Limburg

6-4-2010 Al sinds 2001 verzorgt het VredesInformatieCentrum gastlessen over oorlog en vrede. Er blijkt een grote behoefte hieraan te bestaan. Het VIC verzorgde deze lessen in Groningen, Friesland, Drenthe en Utrecht. Sedert 2009 geeft het VIC ook in Limburg dergelijke lessen.
meer lezen

Congres Friedenskultur

30-3-2010 In Essen werd van 19-21 maart het Congres Friedenskultur gehouden. Er was veel aandacht voor de acties tegen de kernwapens en 50-jaar Paasmarsen. Naast Duitse sprekers werd er ook gesproken door Jenny Watson (Pais) en Hans Lammerant (Vredesactie, BelgiŽ).
meer lezen

Oproep tot lokaal vredesbeleid

16-3-2010 People Building Peace heeft na de gemeenteraadsverkiezingen een brief gestuurd naar alle bij de collegevorming betrokken partijen, met een oproep om aandacht te besteden aan lokaal vredesbeleid. Ook werd een Lokale Vredesindex aangekondigd.
meer lezen

Opruimingsactie kernwapens Vliegbasis Volkel

12-3-2010 Op zaterdag 3 april zullen tientallen mensen het terrein van Vliegbasis Volkel betreden om de daar aanwezige kernwapens op te ruimen. Voorafgaand aan deze actie is er een manifestatie met sprekers en muziek bij de hoofdpoort van de basis. Ook elders in Europa zijn er op dezelfde dag acties.
meer lezen

Nieuwe website over de Gaza-oorlog

12-3-2010 Goldstone Facts is de naam van een pas gelanceerde website Ďter verdediging van het Goldstone rapportí. De site www.goldstonefacts.org, waaraan onder meer Noam Chomsky zijn medewerking verleende, bevat artikelen en filmbeelden waarmee het rapport toegankelijk wordt gemaakt.
12-3-2010

Brochure Vrouwen Vrede Veiligheid over resolutie 1325

4-3-2010 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede heeft een vernieuwde versie uitgebracht van de brochure ĎVrouwen Vrede Veiligheidí met als ondertitel ĎResolutie 1325 in uitvoeringí. Geconstateerd wordt dat er nog veel moet gebeuren om de resolutie in praktijk te brengen.
meer lezen

Tentoonstelling Zicht op Vrede

4-3-2010 Onder de nieuwe naam 'Zicht op Vrede' heeft het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een geactualiseerde versie uitgebracht van haar tentoonstelling over de geschiedenis van de internationale vredesbeweging en de huidige noodzaak om het vredeswerk voort te zetten.
meer lezen

Onder druk van de IsraŽlische ambassade gaan vredesactivisten de cel in.

24-2-2010 Op 7 februari voerden vredesactivisten op het Vakantiesalon in Brussels Expo een ludieke actie tegen wapenleveringen aan IsraŽl. Ze wilden op een speelse manier wijzen op de rol die vliegmaatschappij El Al speelt in de doorvoer van Amerikaanse wapens naar IsraŽl.
meer lezen

Internationale activisten blokkeren Engelse kernwapenfabriek

17-2-2010 Activisten uit heel Europa, waaronder een Nederlandse delegatie van Ontwapen, blokkeerden op 15 februari de Britse kernwapenfabriek in Aldermaston. Lock-ons, zangkoren, bisschoppen en Nobelprijswinnaars hielden alle poorten gesloten.
meer lezen

Funk the War! SDS leeft nog

12-2-2010 Students for Democratic Society, een legende uit de jaren í60, uit de tijd van de burgerrechten, is nog steeds niet verdwenen. Zij roepen nu op tot actie tegen de oorlog.
meer lezen

Aanmoediging tot dienstweigering kost Turken 1 tot 10 jaar cel

4-2-2010 Het kan niet genoeg herhaald worden: propaganda voor dienstweigering is in Turkije strafbaar. Het is nog erger dan smokkel van hasjiesjÖ
meer lezen

Bomspotters verschalken militairen Kleine Brogel

2-2-2010 Op zondag 31 januari drong een groep anti-kernwapenactivisten binnen op de Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel. Tot hun eigen verbazing konden ze ongestoord doordringen tot vlakbij waar de kernbommen zijn opgeslagen.
meer lezen

SloveniŽ: weg met het leger?

2-2-2010 Vanaf 2 februari gaat er internationaal een petitie van Sloveense burgers rond om in SloveniŽ het leger af te schaffen, - alhoewel....
meer lezen

War Resisters International: geen legerbezetting in HaÔti, maar hulp van onderaf

2-2-2010 Op 1 februari liet War Resisters International een internationale oproep rond gaan waarin van de Verenigde Staten werd geŽist een schema op te stellen waarop hun troepen, die als hulpeenheden HaÔti na de aardbeving zijn binnengevallen, zich dienen terug te trekken.
meer lezen

Freeze Flashmob tegen verkoop IsraŽlische producten

1-2-2010 Op de drukke koopavond van 28 januari werd de Albert Heijn in het Utrechtse Hoog Catharijne verrast door een heuse 'Freeze Flashmob' gericht tegen de verkoop van IsraŽlische producten.
meer lezen

Conferentie: Nonviolent livelihood struggle an global militarism

1-2-2010 In de laatste week van januari hield War Resisters International in India een internationale conferentie over de geweldloze strijd van lokale gemeenschappen tegen de aantasting van hun bestaanszekerheid door het wereldwijde militarisme. De Engelstalige persverklaring volgt hierna.
meer lezen

Vredesteken van bomen en struiken bij Volkel

29-1-2010 Over ongeveer 5 jaar zal er vanuit de lucht in de bossen bij vliegbasis Volkel een vredesteken te zien zijn. Het bestaat uit bomen en struiken.
meer lezen

Traint de Griekse legerleiding fascistische knokploegen?

24-1-2010 In toenemende mate wordt het duidelijk dat veel Griekse politieagenten samenwerken met fascistische organisaties; mogelijk is ook het leger daarbij betrokken.
meer lezen

Raytheon sluit wapenfabriek in Noord-Ierland

18-1-2010 De Amerikaanse wapenfabrikant Raytheon heeft aangekondigd zijn fabriek in het Noord-Ierse Derry te sluiten. Dit is een groot succes voor de vredesactivisten die er vele jaren lang actie tegen voerden.
meer lezen

Honderd haatcitaten van Wilders

18-1-2010 Nederland Bekent Kleur heeft honderd haat-citaten van de PVV-leider Wilders uit de afgelopen vijf jaar verzameld en gepubliceerd op de website Wat Wil Wilders.
www.watwilwilders.nl
meer lezen

Britse korporaal na verklaring tegen afghanistanoorlog opgepakt

17-1-2010 Op 24 oktober werd korporaal Joe Glenton gearresteerd tijdens een toespraak op een anti-oorlogsdemonstratie in Londen. Hij was vijf jaar in dienst bij het Britse leger en was in 2006 in Afghanistan. In zijn toespraak keerde hij zich tegen de legerleiding.
meer lezen

De wereldvrede is geregeld!

15-1-2010 Euro's voor Vrede maakte een simulatiespel dat door scholieren gespeeld werd. Zij moesten proberen de grote conflicten in de wereld op vreedzame wijze op te lossen. Het lukte hen beter dan de huidige wereldleiders.
meer lezen

Troepeninzet in Afghanistan wordt in beeld gebracht

13-1-2010 Op de website www.mcmilitary.org is een nieuw project gestart dat beoogt een beeld te geven van met name de Europese de inzet van troepen in Afghanistan. Ook zal worden geprobeerd een overzicht te geven van het politieke debat op dit punt.
meer lezen

Arrestaties n.a.v. actie om vrijlating van gewetensbezwaarde Enver Aydemir

10-1-2010 Op 6 januari 2010 grepen agenten gewelddadig in tijdens een persconferentie van de groep "Solidariteitsinitiatief voor de gewetensbezwaarde dienstweigeraar Enver Aydemir." Deze werd op 24 december door de Turkse politie opgepakt en wordt nu in de militaire gevangenis gemarteld.
meer lezen

Turkse asielzoeker moet Griekenland uit, wacht thuis de doodstraf

30-12-2009 In een Atheense gevangenis bevindt zich Ridvan (ĎRidoí) Ceklik. Hij wacht op uitzetting naar Turkije, waar hem waarschijnlijk de dood wacht. Dat is de uiterste consequentie van zijn weigering om als dienstplichtige te vechten in Turks Koerdistan.
meer lezen

Bloedgeld voor oorlogen

22-12-2009 Op 21 december stond vredesactiviste Ellen Barfield in Washington voor de rechter. Ze had op 21 mei bebloede dollarbiljetten rondgestrooid in de zaal waar de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat vergaderde. Ze werd veroordeeld tot 25 dagen gevangenisstraf.
meer lezen

Veteranen VS roepen militairen op Afghanistan te weigeren

22-12-2009 In antwoord op de aankondiging van president Obama op 1 december j.l. dat hij 30.000 manschappen extra naar Afghanistan zou sturen volgt een felle reactie van March Forward!, een vereniging van soldaten en veteranen. Zij roepen op tot dienstweigering en desertie.
meer lezen

Siets Schoonbergen overleden

16-12-2009 Afgelopen zondag is Pais-bestuurslid Siets Schoonbergen op 76-jarige leeftijd overleden. Siets heeft een lange staat van dienst in de vredesbeweging.
meer lezen