Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie. Wat doet Nederland?

1-1-2024 In het Genocideverdrag staat dat ieder land verplicht is een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is nu: wat doet Nederland? Ook omdat Nederland op 16 november een rechtszaak bij het Hof is gestart over vermoedelijke genocide in Myanmar.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen genocide door IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie

1-1-2024 In 1948 sloten de landen van de Verenigde Naties het Genocideverdrag. In dit verdrag staat dat iedere lidstaat verplicht is genocide te voorkomen en te bestraffen. Sterker, iedere lidstaat is verplicht een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl.
meer lezen

Gevangenisstraf van 30 dagen of meer voor 18-jarige IsraŽlische dienstweigeraar Tal Mitnick

29-12-2023 Tal Mitnick is de eerste IsraŽlische dienstweigeraar die de gevangenis ingaat sinds 7 oktober. Het IsraŽlische leger veroordeelde hem tot 30 dagen cel. En kan dat verlengen tot 100 dagen of langer. 'Ik wil niet meedoen aan de bezetting en het bloedbad in Gaza. Ik ben solidair met de onschuldigen in Gaza. Zij verdienen het niet om voor de tweede keer in hun leven tot vluchteling te worden gemaakt.'
meer lezen

Maken we in 2024 een einde aan de oorlog in Europa? En een begin van vertrouwen en ontspanning?

28-12-2023 NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dit najaar dat de uitbreiding van de NAVO de aanleiding was voor de Russische oorlog in OekraÔne. Sindsdien militariseert Europa in hoog tempo. Een heilloze en gevaarlijke strategie, vindt de Belgische vredesactivist Ludo de Brabander. Hij denkt met weemoed terug aan regeringsleiders als Willy Brandt en Olof Palme, die werkten aan ontspanning en vertrouwen.
meer lezen

Paus in strijdbare kerstboodschap: stop de groeiende wapenproductie, wapenverkoop en wapenhandel

25-12-2023 De paus zegt in zijn kerstboodschap 'nee tegen oorlog, elke oorlog, tegen de logica van oorlog, een doelloze reis, een nederlaag zonder winnaars, een onvergeeflijke waanzin.' 'En om nee te zeggen tegen oorlog, moet je ook nee zeggen tegen wapens', zegt de paus. Ondertussen is er geen kerstfeest in Bethlehem. Wel een vlammende preek van dominee Munther Isaac die de hypocrisie van het Westen hekelt.
meer lezen

Rechtbank: F35's schenden oorlogsrecht. Toch mag Nederland IsraŽl onderdelen leveren. Hoger beroep

22-12-2023 Oxfam Novib, The Rights Forum en Pax eisten in een kort geding dat de Nederlandse staat meteen moet stoppen met het leveren van onderdelen voor IsraŽlische F35-gevechtsvliegtuigen. De rechter vindt dat IsraŽl met de bombardementen van de F35's het humanitair oorlogsrecht schendt. Maar de rechter vindt ook dat de regering deze beslissing mag nemen. De organisaties gaan in hoger beroep.
Bron: Pax

Online vredesmuseum nu ook in het Engels

21-12-2023 U kent waarschijnlijk het online Vredesmuseum wel. Dat bestaat al decennia. De maker, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, vond het tijd worden voor een Engelstalige versie. Die kunt u nu ook bekijken. De inhoud is nog enigszins beperkt, maar bevat wel ten dele andere informatie dan de Nederlandse.
meer lezen

Protesten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza op treinstations door heel Nederland

21-12-2023 Iedere donderdag om 18.00 uur zijn er op treinstations protesten voor een staakt het vuren in Gaza. Ook vanavond zijn er demonstraties in onder meer Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Zaandam en Zwolle. De demonstranten vragen de regering in de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren te stemmen.
Bron: The Rights Forum

Bijna driekwart van de Nederlanders voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

20-12-2023 72 procent van de Nederlanders is voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. 49 procent vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering een resolutie voor een staakt-het-vuren in de Algemene Vergadering van de VN niet steunde. Zes van de tien mensen is ervan overtuigd dat het geweld in Gaza niets oplost. Integendeel, door het geweld raakt een vreedzame oplossing verder uit zicht.
meer lezen

War Resisters' International: meer dan 100 jaar antimilitarisme, pacifisme en geweldloosheid

20-12-2023 Vredesbeweging Pais is lid van War Resisters' International. War Resisters' International is in 1921 opgericht in Bilthoven. Dit jaar kwamen honderd antimilitaristen van over de hele wereld samen in London: the Antimilitarist Roots conference. Waaronder dienstweigeraar Evyatar Moshe Rubin uit Jeruzalem, IsraŽl. In de video van de conferentie legt hij uit waarom hij niet meewerkt aan de bezetting.
meer lezen

Gratis poster Peace Now

19-12-2023 In Utrecht is een actie ontstaan waarbij gratis posters worden verspreid met de afbeelding van een vredesduif en de tekst Peace Now. Het is een raak ontwerp van Max Kisman, dat met een sterk zwart-wit beeld een beetje nuance wil brengen in deze wereld van oorlog en polarisatie. De poster is o.a. verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Kijk naar Soedan en Gaza: 'We moeten het gebruik van explosieve wapens in steden verbieden.'

17-12-2023 Het gebruik van explosieve wapens in steden betekent de massale vernietiging van mensenlevens en woningen. We zien dit in Soedan, met dit jaar al 12.000 doden. En de laatste maanden ook in Gaza, met nu al meer dan 18.000 doden. Het wordt tijd om het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden te verbieden. Als vervolg op de politieke verklaring van 82 landen in november 2022 in Dublin.
meer lezen

Nederlandse bedrijven investeren in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied

13-12-2023 ING, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en 11 Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren vele miljarden euro's in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Alleen ING investeert al 6,6 miljard euro. Hiermee dragen ze bij aan de uitbreiding van deze illegale nederzettingen. En zijn ze mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais en 15 andere vredesorganisaties vragen staakt-het-vuren aan Netanyahu en Haniyeh

11-12-2023 16 vredeorganisaties, binnen en buiten Europa, waaronder Vredesbeweging Pais, hebben een brief geschreven aan Benjamin Netanyahu, minister-president van IsraŽl en Ismail Haniyeh, politiek leider van Hamas. In de brief vragen ze om een permanent staakt-het-vuren in Gaza. En om met vreedzame middelen te werken aan een vreedzame oplossing van het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnse bevolking.
meer lezen

Ziekenhuizen in Gaza veranderen in mortuaria en ruÔnes. Artsen Zonder Grenzen: 'Stop hiermee!'

10-12-2023 Artsen Zonder Grenzen-directeur Meinie Nicolai schrijft in een open brief hoe machteloos de organisatie en haar artsen in Gaza zijn. IsraŽlische luchtbombardementen op ziekenhuizen, beschietingen van tanks en aanvallen van sluipschutters maken de hulpverlening moeilijk en vaak onmogelijk. Wat nodig is, is een onmiddellijk staakt-het-vuren. 'Dit moet stoppen. Nu meteen', schrijft Nicolai.
meer lezen

Na veto in VN Veiligheidsraad levert VS voor 100 miljoen wapens aan IsraŽl. Kritiek in VS groeit

10-12-2023 The Washington Post schrijft dat de kritiek van diplomaten in de VS op de massale wapenleveringen aan IsraŽl groeit: 'Het is hypocriet dat de regering aan de ene kant vraagt mensenrechten te respecteren en burgerslachtoffers te verminderen. En aan de andere kant enorme hoeveelheden wapens levert aan het leger dat deze slachtoffers veroorzaakt', zegt een anonieme diplomaat van het State Department.
meer lezen

In veel landen zitten vredesactivisten en gewetensbezwaarden gevangen. Stuur hen een brief of kaart.

7-12-2023 In veel landen zitten vredesactivisten en gewetensbezwaarden in de gevangenis. Al meer dan 60 jaar publiceert War Resisters' International hun namen en persoonlijke verhalen. Uit gesprekken met hen weten we hoe belangrijk het is om een brief of een kaart te krijgen: een gevoel van solidariteit en verbinding. Heeft u een moment? Stuur dan tijdens de feestdagen of jaarwisseling een brief of kaart.
meer lezen

Ook grootste vakbond in de Verenigde Staten, United Auto Workers, eist een staakt-het-vuren in Gaza

6-12-2023 De grootste vakbond van de Verenigde Staten, United Auto Workers (UAW), eist een staakt het vuren in Gaza. De UAW heeft een lange traditie van internationale solidariteit: tegen het fascisme in de Tweede Wereldoorlog, tegen de Vietnamoorlog, tegen de apartheid in Zuid-Afrika. En nu tegen de oorlog van IsraŽl tegen de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

NAVO's militaire strategie in OekraÔne failliet. Politieke onderhandelingen blijven enige optie.

5-12-2023 Voor de oorlog weigerde de NAVO politieke onderhandelingen met Rusland over OekraÔne. En aan het begin van de oorlog verscheurde de NAVO een akkoord tussen OekraÔne en Rusland over vrede en neutraliteit van OekraÔne. De NAVO koos voor een militaire strategie. Honderdduizenden zinloze doden en gewonden verder, zit de oorlog in een impasse. En is er, zoals gewoonlijk, alleen een politieke uitweg.
meer lezen

Topjournalist David Hearst over IsraŽl: Zelfverdediging? Welnee, uitbreiding apartheidsstaat.

5-12-2023 Deze oorlog tegen Gaza gaat niet over de verdediging van IsraŽl, maar over de uitbreiding van IsraŽl. Het gaat over de creatie van een apartheidsregime dat nog erger is dan dat van Zuid-Afrika. Dat zegt David Hearst, zelf van Joodse origine en een van de topjournalisten voor het Midden-Oosten. En de internationale gemeenschap geeft IsraŽl groen licht om oorlogsmisdaden te plegen.
meer lezen

4 december rechtszaak tegen Nederlandse staat: Nederland medeplichtig aan schending oorlogsrecht?

30-11-2023 Vredesbeweging Pais steunt de rechtszaak van Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum tegen de Nederlandse staat. De organisaties vragen de rechter om te beslissen of de Nederlandse staat medeplichtig is aan de schending van het oorlogsrecht door IsraŽl in Gaza. En ze vragen de rechter de levering van onderdelen voor IsraŽlische F-35-gevechtsvliegtuigen onmiddellijk te stoppen.
meer lezen

Is vrede in Palestina mogelijk? Het leek onmogelijk in Noord-Ierland. Tot het gebeurde.

28-11-2023 Vrede in IsraŽl en Palestina lijkt onmogelijk. Dat leek het ook in Noord-Ierland. Totdat in 1998 het Goede Vrijdagakkoord werd gesloten. Een belangrijke voorwaarde was dat beide partijen de gedeelde geschiedenis van Ierland erkenden: de eeuwenlange onderdrukking van de Ierse bevolking door Britse regeringen. Als we de Nakba en de bezetting door IsraŽl erkennen, is ook in Palestina vrede mogelijk.
meer lezen

Vredesactivisten in zowel Rusland als OekraÔne geÔntimideerd en vervolgd

27-11-2023 In Rusland en OekraÔne intimideert en vervolgt de staat vredesactivisten. Beide overheden zijn beducht voor pacifistische en antimilitaristische geluiden. De OekraÔense pacifist Yurii Sheliazhenko wordt beschuldigd van het 'belemmeren van de activiteiten van de Strijdkrachten van OekraÔne'. De Russische Aleksandra Skochilenko wordt beschuldigd van 'het in gevaar brengen van de Russische staat'.
meer lezen

Wraak dient geen ander doel dan het aanwakkeren van haat en het nog moeilijker maken van oplossingen

22-11-2023 In een opmerkelijke brief richt Bernard Foccroulle, componist en oud-directeur van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, zich tot zijn Joodse en Palestijnse vrienden. Diep verontrust over wat er gebeurt in Gaza en IsraŽl droomt hij van een wereld waarin niet haat en vergelding regeren, maar begrip en erkenning. En waarin het Westen zijn zeer zware verantwoordelijkheden in dit conflict erkent.
meer lezen

Organisaties eisen in kort geding dat Nederlandse staat stopt met schenden oorlogsrecht in Gaza

21-11-2023 Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum dagen de Nederlandse staat voor de rechter over de oorlog in Gaza. De Nederlandse regering gaat door met het leveren van wapens aan IsraŽl. Hierdoor is Nederland medeverantwoordelijk voor ernstige schendingen van het oorlogsrecht. En ook voor de collectieve bestraffing van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza, ook een oorlogsmisdaad.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede roept alle landen op geen geld en wapens te leveren aan IsraŽl en Hamas

20-11-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie en International Physicians for the Prevention of Nuclear War roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen IsraŽl en de Palestijnen. En vragen alle landen geen geld en wapens te leveren aan IsraŽl, Hamas en andere partijen die militair geweld gebruiken in deze oorlog. Lees hier hun verklaring.
meer lezen

Netwerk Joods-Arabische Solidariteit in IsraŽl werkt aan rechtvaardigheid en vrede

18-11-2023 Racisme en onderdrukking van Arabisch-Palestijnen in IsraŽl nemen sterk toe. Standing Together, een beweging van Joodse en Palestijnse inwoners van IsraŽl, en het Netwerk Joods-Arabische Solidariteit verzetten zich daartegen. De beweging groeit. Afgelopen week demonstreerden 700 mensen in Haifa en 300 in Tel Aviv tegen de bezetting en voor een duurzame vrede. Lees het artikel in The Guardian.
meer lezen

Belgische Rooms-Katholieke bisschop Bonny: zwijg niet langer over vreselijke oorlog IsraŽl in Gaza

17-11-2023 De Belgische Rooms-Katholieke bisschop Johan Bonny is geschokt door de verschrikkelijk slachting van IsraŽl in Gaza. Zwijgen is voor hem niet langer een optie. Hij veroordeelt het buitensporig geweld van IsraŽl en de medeplichtigheid van het Westen. En hij vraagt begrip bij zijn joodse vrienden voor de Palestijnse zaak en hekelt het misbruik van de Bijbel.
meer lezen

Joodse schrijvers: gevaarlijke begripsverwarring, niet elke kritiek op IsraŽl is antisemitisme

16-11-2023 In een open brief schrijven Joodse schrijvers dat niet elke kritiek op IsraŽl antisemitisme is. IsraŽl gebruikt deze retoriek om zich niet te hoeven verantwoorden voor de bezetting van Palestijnse gebieden. Om de bombardementen van IsraŽl op Gaza te rechtvaardigen. En om de kritiek vanuit de internationale gemeenschap het zwijgen op te leggen.
meer lezen

Nieuwe vredesspellen in onze webwinkel - vreedzame Sinterklaas- en kerstcadeaus

15-11-2023 De vredesspellen in onze webwinkel zijn niet gebaseerd op competitie maar op samenwerking. De spelers helpen elkaar om moeilijkheden te overwinnen en hun doel te bereiken. We hebben nu twee nieuwe vredesspellen:
1. Vreedzame Plekken: over samenleven in vrede.
2. Peace Please: over werken aan een cultuur van vrede.
meer lezen

Koreaanse vredesactivisten door rechtbank vrijgesproken na geweldloze actie op wapenbeurs

14-11-2023 In september 2022 voerden vredesactivisten van World Without War actie tegen de Koreaanse wapenbeurs DX Korea. Ze klommen op tanks, speelden gitaar en viool, zongen en rolden een spandoek uit. Ze kregen hiervoor destijds een boete van omgerekend 15.000 dollar. Maar deze maand heeft de Koreaanse rechter ze vrijgesproken. Juist vanwege het geweldloze karakter van hun demonstratie.
meer lezen

Lees de uiterst actuele brief van de Britse filosoof Bertrand Russell uit 1970 over het zionisme

12-11-2023 Filosoof en vredesactivist Bertrand Russell schreef vlak voor zijn dood in 1970 een brief over het zionisme en zijn luchtbombardementen. De brief had gisteren geschreven kunnen zijn. 'Geen enkel volk ter wereld zou accepteren om massaal uit hun eigen land verdreven te worden. Hoe kan iemand van het Palestijnse volk verlangen om een straf te accepteren die niemand anders zou tolereren?'
meer lezen

Is het denkbaar dat Netanyahu kiest voor het einde van de bezetting, gerechtigheid en vrede?

10-11-2023 Stel je voor dat Netanyahu het IsraŽlische leger terugtrekt en stopt met de bombardementen op Gaza. Dat hij stopt met de onderdrukking van de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Dat hij de kolonisten daar weghaalt. Dat hij een onafhankelijke Palestijnse staat accepteert. En dat hij zich overgeeft aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.
meer lezen

Zijn er geweldloze alternatieven voor het militaire geweld in IsraŽl en Palestina?

10-11-2023 IsraŽl en zijn Westerse bondgenoten gaan ervan uit dat militair geweld en oorlog de enige weg naar veiligheid zijn na de terreur van Hamas op 7 oktober. Deze gedachte klopt niet. Militair geweld, oorlog en onderdrukking helpen niet en bieden geen veiligheid. Er zijn daarentegen verschillende soorten geweldloze actie die wel kunnen helpen. En kunnen bijdragen aan een duurzame vrede.
meer lezen

De boycot van Belgische vakbonden van wapenleveringen aan IsraŽl krijgt wereldwijd navolging

8-11-2023 Kort na het begin van de oorlog tegen Gaza riepen de Palestijnse vakbonden hun collega's wereldwijd op voor een boycot van wapenleveringen aan IsraŽl. De Belgische vakbonden gaven het goede voorbeeld en riepen op om wapentransporten bestemd voor IsraŽl tegen te houden. In heel wat landen krijgt het Belgisch voorbeeld navolging. De lijst groeit elke dag aan.
meer lezen

De NAVO oefent met nieuwe B61-12-kernwapens in ItaliŽ. Gebruik kernwapens weer een stap dichterbij?

7-11-2023 De jaarlijkse NAVO-oefening 'Steadfast Noon' was eind oktober in ItaliŽ. 13 NAVO-landen oefenden het gebruik van de nieuwe B61-12-kernwapens met de F35 Joint Strike Fighter. De NAVO houdt vast aan de strategie als eerste kernwapens te kunnen gebruiken. Dat kan als 'de fundamentele belangen van de VS of hun bondgenoten' bedreigd zijn.
meer lezen

Wereldwijde solidariteit met Gaza. En talloze oproepen voor een staakt-het-vuren. Een overzicht.

3-11-2023 'We kijken naar een genocide in real-time', schrijft Jewish Voice for Peace. 'In 3 weken heeft het IsraŽlische leger meer dan 8.000 Palestijnen in Gaza vermoord. Waaronder meer dan 3.000 kinderen.' De Verenigde Naties schatten dat IsraŽl 45% van de huizen in Gaza heeft vernietigd of beschadigd. Dit extreme geweld heeft geleid tot wereldwijde uitingen van solidariteit met de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

Sander van Hoorn, NOS: In Meizir en Mezer leven Palestijnen en IsraŽli's al 70 jaar vreedzaam samen.

1-11-2023 Een hoopvol bericht van Sander van Hoorn van de NOS. 70 jaar geleden stichtten IsraŽli's een kibboets met de naam Mezer. Vlak bij het Palestijnse dorp Meisir. De inwoners van Meisir hadden water in overvloed en deelden het met de IsraŽli's. De Palestijnen leerden de IsraŽli's ook het land bewerken. Dit leidde tot een vreedzame samenleving van beide bevolkingsgroepen. Die in deze oorlog standhoudt.
meer lezen

NAVO-doelstelling van 2% BBP voor militaire uitgaven verergert de klimaatcrisis.

1-11-2023 Stop Wapenhandel, Transnational Institute, en Tipping Point North South onderzochten de gevolgen van de NAVO-doelstelling dat landen 2% van hun BBP aan militaire uitgaven moeten doen. De militaire fossiele voetafdruk van de NAVO steeg van 196 miljoen ton CO2-equivalent in 2021 tot 226 miljoen in 2023. En stijgt tussen 2021 en 2028 tot 2 miljard ton CO2-equivalent.
meer lezen

Loop mee met het Vredesblok in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam.

1-11-2023 Loop mee in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam. We gaan massaal de straat op voor een mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Stop Wapenhandel, Stop de Oorlog Amsterdam en Pax organiseren een Vredesblok in deze mars. Sluit je aan! We verzamelen tussen 12.00 en 12.30 op het Beursplein in Amsterdam.
meer lezen

Belgische vakbonden roepen op wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden.

1-11-2023 In een gemeenschappelijk persbericht roepen de vier Belgische transportvakbonden van het ABVV en de ACV op om wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden. Zij weigeren bij te dragen aan het vermoorden van onschuldige slachtoffers. En ze roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede: minder aandacht voor kernwapens in verkiezingsprogramma's

31-10-2023 Uit onderzoek van NVMP-Artsen voor vrede blijkt dat er in verkiezingsprogramma's minder aandacht is voor kernwapens. Minder partijen willen dat Nederland het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens ondertekent. En ook minder partijen willen af van de kernwapens in Volkel en de F35 Joint Strike Fighter. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren willen dit nog.
meer lezen

Vacature: De IsraŽlische vredesorganisatie New Profile zoekt vredeswerker Westelijke Jordaanoever

27-10-2023 New Profile zoekt een vredeswerker voor de Westelijke Jordaanoever. Zij werkt aan het verminderen van de invloed van het leger op de IsraŽlische maatschappij. En aan vrede, geweldloosheid en een rechtvaardige en democratische samenleving.
Militarisme maakt IsraŽl gewelddadiger, seksistischer en racistischer. Ook verzwakt het democratische waarden en blokkeert het de weg naar vrede met Palestina.
meer lezen

Pacifistische geluiden over de oorlog in Gaza. Lees over de kracht van geweldloosheid.

27-10-2023 We hoeven niet te kiezen tussen IsraŽlisch en Palestijns geweld. Veel artikelen uit pacifistische kring laten zien dat geweldloze oplossingen mogelijk zijn. We publiceren hier een selectie van deze artikelen. Over geweldloze actie tegen de bezetting. Over de geweldloze strijd van een rabbi voor solidariteit met Palestijnen. Over een lid van de Knesset dat is geschorst door zijn strijd voor vrede.
meer lezen

Zondag 29 oktober 16.00 uur Vredeswandeling in Amsterdam, van de Dam naar het Museumplein.

25-10-2023 Een groep vrouwen organiseert zondag 29 oktober om 16.00 uur een vredeswandeling in Amsterdam. De vredeswandeling begint op de Dam en eindigt op het Museumplein. De groep vrouwen laat zich inspireren door IsraŽlische en Palestijnse vrouwen van Women Wage Peace en Women of the Sun.
meer lezen

Pacifist Willem de Haan: Ook in tijden van oorlog aandacht voor geweldloosheid

24-10-2023 Pacifist Willem de Haan legt op EenVandaag uit dat militair geweld nooit een oplossing biedt. Niet in OekraÔne. Niet in IsraŽl en Palestina. Op de televisie en in de kranten is er weinig aandacht voor pacifisme. Terwijl er wel initiatieven zijn voor vreedzame verzoening. Als je dat veel laat zien dan denk ik dat veel mensen ook anders naar conflict gaan kijken, zegt Willem de Haan.
meer lezen

Achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk voor geweldsuitbarstingen

17-10-2023 De IsraŽlische veteranenorganisatie Breaking the Silence stelt dat achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk zijn voor de recente geweldsuitbarstingen. Door IsraŽlische terreur in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, 'maken we het leven van Palestijnen onmogelijk. En dan doen we alsof we verbaasd zijn als alles overkookt.' Zonder een rechtvaardige oplossing, stopt geweld nooit.
meer lezen

Peace SOS: Stop het geweld in IsraŽl en Gaza

17-10-2023 Peace SOS pleit op Joop van BNNVARA voor het stoppen van het geweld in IsraŽl en Gaza. Om te beginnen moet er direct een staakt-het-vuren komen. Ook roept Peace SOS op alle gijzelaars vrij te laten. En de blokkade van de Gaza op te heffen. May-May Meijer beschrijft hoe ook lokale vredesgroepen als Women Wage Peace en Parents Circle Families Forum direct zijn getroffen door het geweld.
meer lezen

Jewish Voice for Peace roept op tot einde massamoord op Palestijnen

17-10-2023 Jewish Voice for Peace (JVP) roept IsraŽl op de massamoord op Palestijnen te stoppen. JVP veroordeelt de schokkende oorlogsmisdaden van Hamas op burgers in IsraŽl. Deze oorlogsmisdaden zijn geen rechtvaardiging voor de massamoord op Palestijnen. De enige optie is de-escalatie, het einde van de IsraŽlische bezetting en de apartheid. En rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid voor allen.
meer lezen

Artsen voor vrede roept op tot einde geweld in IsraŽl en Palestina

14-10-2023 De internationale artsenorganisatie voor vrede (IPPNW) roept op tot de-escalatie van de oorlog in IsraŽl en Palestina. Ook roept de organisatie de Verenigde Naties op alle partijen te vragen het geweld te stoppen. En het leven van burgers en kinderen te beschermen. Een militaire oplossing van het conflict bestaat niet. Alleen onderhandelingen kunnen leiden tot een oplossing, zegt de IPPNW.
meer lezen