Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Onze Grondwet verplicht de regering te werken aan een vreedzame oplossing van de oorlog in OekraÔne

14-3-2024 In artikel 90 van onze Grondwet staat: 'De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde.' Volgens staatsrechtdeskundigen betekent dat dat de regering verplicht is te werken aan een vreedzame oplossing van conflicten tussen staten. Ministers en Tweede Kamerleden moeten zich realiseren dat oproepen voor meer wapens en militair geweld in OekraÔne in strijd zijn met de Grondwet.
meer lezen

Stop vŚbeneksport til Israel: Deense vredesorganisaties eisen bij rechter stop wapenexport IsraŽl

13-3-2024 Oxfam Denemarken, Amnesty International Denemarken, Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid Denmark) en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq starten een rechtszaak tegen de Deense overheid om de wapenexport naar IsraŽl te stoppen. Zij hebben zich laten inspireren door de succesvolle rechtszaak in Nederland, waarin het Haagse Gerechtshof de levering van F35-onderdelen aan IsraŽl verbood.
meer lezen

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Nederlandse kranten publiceren antimilitaristische tegenspraak

12-3-2024 Na 2 jaar oorlog in OekraÔne verscheen de laatste dagen antimilitaristische tegenspraak in verschillende kranten. Jolle Demmers pleitte in Trouw tegen een 'strategie van kerkhoven'. In NRC vroegen Ewald Engelen en Martijntje Smits om een staakt-het-vuren in OekraÔne. En in de Telegraaf zei de pacifist Henk Baars van Kerk en Vrede: 'Als Rusland zich niet veilig voelt, zijn wij het evenmin.'
meer lezen

VN-Handvest verplicht ons conflicten vreedzaam op te lossen. Ook in OekraÔne. Start onderhandelingen

7-3-2024 Het VN-Handvest verplicht landen conflicten vreedzaam op te lossen. Niet alleen om oorlogen te voorkomen, maar ook om ze te stoppen. De resolutie van de Algemene Vergadering van de VN van 2 maart 2022 riep alle landen op, niet alleen Rusland en OekraÔne, om een vreedzame oplossing voor de OekraÔense oorlog te vinden: 'politieke dialoog, onderhandeling, bemiddeling en andere vreedzame middelen.'
meer lezen

Nederland zegt 10-jarige veiligheidsovereenkomst met OekraÔne te sluiten. Opzegtermijn is 3 maanden

5-3-2024 Vrijdag 1 maart ondertekenden minister-president Rutte en president Zelensky in Kharkiv een 10-jarige veiligheidsovereenkomst. Tot het moment van ondertekenen wist niemand wat erin stond, ook de Tweede Kamer niet. Nu blijkt dat Nederland de overeenkomst binnen 3 maanden kan stoppen. Wat een beschamende en zielige vertoning. Misleiding. En ook geen enkele visie op het stoppen van de killing fields.
meer lezen

Vredesdemonstratie Gaza zaterdag 16 maart 14.00 op de Dam in Amsterdam: staakt-het-vuren nu!

4-3-2024 Op zaterdag 16 maart is er op de Dam in Amsterdam een vredesdemonstratie voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. De vredesdemonstratie duurt van 14.00 tot 15.00. De organisatoren willen naast een permanent staakt-het-vuren voldoende humanitaire hulp in Gaza, de vrijlating van alle gijzelaars en gevangenen en een duurzame vredesoplossing in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.
meer lezen

Debatavond in Brussel: hoe stoppen we de oorlog in OekraÔne? Wanneer willen we onderhandelen?

29-2-2024 Donderdag 22 februari was er in Brussel een debat over de vraag 'Naar het einde van de oorlog in OekraÔne?' Vijf deskundigen waren het erover eens dat de oorlog alleen kan stoppen via onderhandelingen. Onderhandelingen blijven uit zolang de VS en Rusland voordelen zien in militair geweld. Nemen de nadelen toe, dan kunnen ze gaan onderhandelen over de veiligheidssituatie en machtsbalans in Europa.
meer lezen

Nederland sluit 10-jarige veiligheidsovereenkomst met OekraÔne. Wat staat daarin? Wat spreken we af?

28-2-2024 Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot, minister van Defensie Ollongren en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Van Leeuwen, allen demissionair, hebben aangekondigd dat Nederland een 10-jarige veiligheidsovereenkomst met OekraÔne sluit. Wat staat daarin? Op rijksoverheid.nl en op defensie.nl staat het niet. En niemand vraagt ernaar.
meer lezen

Steeds minder banken en verzekeraars steunen de kernwapenindustrie. Daling van 306 tot 287 in 2023

27-2-2024 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) schrijft in het rapport Onhoudbare Investeringen (Untenable Investments) dat het aantal banken en verzekeraars dat investeert in de kernwapenindustrie opnieuw is gedaald. Sinds de inwerkingtreding van het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens is dat aantal ieder jaar gedaald.
meer lezen

Geweldloze actie voor Gaza op de Middellandse Zee: schepen met hulpgoederen op weg naar Gaza

27-2-2024 De Freedom Flotilla Coalition (FFC) vaart binnenkort uit om de dodelijke belegering van Gaza door IsraŽl uit te dagen. De FFC stuurt een vloot de zee op met duizenden tonnen noodzakelijke humanitaire hulp die ze rechtstreeks aan de Palestijnen in Gaza zal leveren. De FFC is een wereldwijde solidariteitsbeweging met als doel een einde te maken aan de illegale IsraŽlische bezetting van Gaza.
meer lezen

Onderzoek: Europese bevolking is OekraÔne-oorlog spuugzat. Start onderhandelingen over einde oorlog

23-2-2024 Uit onderzoek van de European Council on Foreign Relations (ECFR) blijkt dat de Europese bevolking een realistische kijk heeft op de oorlog in OekraÔne. Een kleine minderheid van zo'n 10% denkt dat OekraÔne de oorlog 'wint'. Twee keer zoveel mensen vrezen dat Rusland OekraÔne alsnog onder de voet loopt. Maar het grootste deel ziet de oorlog eindigen met onderhandelingen over een vredesakkoord.
meer lezen

Teken de petitie tegen een defensieverdrag met IsraŽl

22-2-2024 Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een defensieverdrag tussen Nederland en IsraŽl. Het land dat Palestijnse gebieden bezet. Illegale nederzettingen bouwt op de Westelijke Jordaanoever. En mogelijk genocide pleegt in Gaza met nu al meer dan honderdduizend doden en gewonden. Nu moet de Eerste Kamer beslissen over het verdrag. Teken de petitie en vraag de Eerste Kamer niet akkoord te gaan.
meer lezen

Van OekraÔne tot Gaza: De urgentie van antimilitarisme. Bijeenkomst zaterdag 24 februari Amsterdam

22-2-2024 Op zaterdag 24 februari van 11.30 tot 13.00 is in Ru Parť Amsterdam de bijeenkomst 'Van OekraÔne tot Gaza: De urgentie van antimilitarisme'. Benjamin Baars en Wendela de Vries van Stop Wapenhandel pleiten op het 2.Dh5 activistenfestival voor strenge controle op wapenexport en een einde aan wapenexport naar mensenrechtenschenders, conflictregio's en arme landen.
meer lezen

Stop de militarisering van Europa! Werk aan vrede en start diplomatieke onderhandelingen met Rusland

22-2-2024 Vredesprotest op 24 februari 18-19.00 uur, Spui Amsterdam.
Kerk en Vrede, VredesMagazine en Stop Wapenhandel roepen op de militarisering van Europa te stoppen. De vredesbeweging pleit voor de-escalatie in OekraÔne en Gaza. En diplomatieke onderhandelingen gericht op het einde van het zinloze militaire geweld.
meer lezen

IsraŽl stemt aanval Rafah af met Egypte. Egypte bouwt gigantisch vluchtelingenkamp in SinaÔ

16-2-2024 President Joe Biden heeft IsraŽl groen licht gegeven voor de vernietiging van Rafah. Mits IsraŽl een 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' heeft voor de deportatie van de Palestijnse bevolking. Minister van Buitenlandse Zaken Katz zei op de Veiligheidsconferentie in MŁnchen dat IsraŽl dit afstemt met Egypte. Op satellietbeelden is te zien dat Egypte een gigantisch vluchtelingenkamp bouwt in SinaÔ.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: zijn nieuwe maatregelen tegen IsraŽl nodig door aanval op Rafah?

16-2-2024 Zuid-Afrika heeft deze week een 'dringend verzoek' ingediend bij het Internationaal Gerechtshof voor een onderzoek naar het aanstaande grondoffensief in Rafah. Zuid-Afrika vraagt het hof of het grondoffensief van IsraŽl in strijd is met het vonnis van 26 januari. Toen nam het hof voorlopige maatregelen om genocide van IsraŽl in Gaza te voorkomen. IsraŽl vindt een nieuw onderzoek niet nodig.
meer lezen

'Alledaags militarisme': Hoe ons land sluipenderwijs militariseert. En hoe gevaarlijk dat is

13-2-2024 NAVO-generaals Rob Bauer en Onno Eichelsheim vragen ons een oorlog met Rusland voor te bereiden. En praten over de dienstplicht en een oorlogseconomie. Ook de Tweede Kamer roept de regering op zich voor te bereiden op oorlog. En tv-programma EenVandaag meldt dat 'de zorgen om een dreigende oorlog toenemen' en besteedt ruime aandacht aan 'een vrijwillig dienjaar'. Alledaags militarisme rukt op.
meer lezen

Gerechtshof: Nederland moet stoppen met leveren F35-onderdelen aan IsraŽl

12-2-2024 Vredesorganisaties hebben het Gerechtshof Den Haag gevraagd ervoor te zorgen dat Nederland stopt met leveren F35-onderdelen aan IsraŽl. Maandag 12 februari heeft het hof besloten dat Nederland moet stoppen. 'Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F35-gevechtsvliegtuigen van IsraŽl ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.'
meer lezen

Nu, naast de poster, ook een gratis wensbriefkaart Peace Now

9-2-2024 In december berichtten we al over de posteractie Peace Now. Die is inmiddels een groot succes! Utrecht, de stad waar de actie ontstond, hangt er vol mee. Nu is de actie uitgebreid met, eveneens gratis, wensbriefkaarten met dezelfde afbeelding van een vredesduif en de tekst Peace Now. Zowel de poster als de kaart zijn verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Stop steun UNRWA klap in gezicht van Internationaal Gerechtshof. En doodsteek voor hulp Palestijnen

8-2-2024 Direct nadat het Internationaal Gerechtshof vonniste dat IsraŽl mogelijk genocide pleegt, zei IsraŽl dat 12 medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Veel Westerse landen stopten gelijk hun financiŽle steun aan UNRWA. Een klap in het gezicht van het Internationaal Gerechtshof, een doodsteek voor de humanitaire hulp aan Palestijnen. En er is nog steeds geen bewijs.
meer lezen

BelgiŽ stopt vergunning voor export wapens naar IsraŽl. Volgt Nederland dit voorbeeld?

7-2-2024 Minister-president Di Rupo van de Parti Socialiste heeft besloten de vergunning voor de export van wapens naar IsraŽl te stoppen. Onder druk van vredesorganisaties geeft hij toe dat de humanitaire situatie in Gaza wapenexport onmogelijk maakt. Ook verwijst hij naar het vonnis van het Internationaal Gerechtshof: landen moeten alles doen om een genocide in Gaza te stoppen. Wat doet Nederland?
meer lezen

Nederlandse regering: Wij willen een staakt-het-vuren in Gaza! Teken de petitie op tekenvoorvrede.nl

4-2-2024 Door de petitie te ondertekenen vraag je aan de Nederlandse regering om de internationale roep naar een staakt-het-vuren actief te ondersteunen.
- Eis van de IsraŽlische regering directe toegang van alle humanitaire hulp in Gaza.
- Doe alles voor de vrijlating van alle gegijzelden.
- Streef naar de vrijheid, veiligheid en gelijkwaardigheid van de Palestijnse en IsraŽlische bevolking.
meer lezen

Weerzin tegen uitputtingsoorlog groeit. Enkele reis naar killing fields van OekraÔne niet populair

1-2-2024 Deze maand duurt de oorlog in OekraÔne 2 jaar. Het is een uitputtingsoorlog waarin honderdduizenden mensen zijn gesneuveld of zwaargewond zijn. Het vervangen van de dode en gewonde soldaten door vers kanonnenvoer verloopt moeizaam en pijnlijk in OekraÔne. 'Want wie wil er worden opgeroepen om naar de killing fields in het oosten van het land te gaan?', zegt oud-NAVO-diplomaat Robert Serry in NRC.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof veroordeelt de staat IsraŽl. En de organisatie Hamas niet. Hoe zit dat?

31-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft 26 januari 2024 6 voorlopige maatregelen genomen om te voorkomen dat IsraŽl genocide pleegt op de Palestijnse bevolking in Gaza. Ook heeft het Hamas opgeroepen alle gegijzelden vrij te laten. Het Gerechtshof heeft IsraŽl veroordeeld. Hamas kreeg alleen een oproep. Het verschil komt doordat Hamas geen staat is en daarom buitenspel stond in deze rechtszaak.
meer lezen

Wat moeten we met de grimmige oorlogssprookjes van NAVO-generaals? Niet geloven

30-1-2024 In koor roepen Zweedse, Belgische en Nederlandse generaals dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog met Rusland. Verschillende politici zeggen het hen na. En vragen om meer geld voor wapens. Want Rusland verhoogt zijn militaire uitgaven tot Ä 100 miljard, 6% van het BBP. Dat is heel veel. Maar wacht even. De Amerikaanse militaire uitgaven zijn 10 keer hoger. En de West-Europese 3,5 keer hoger.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: IsraŽl moet genocide voorkomen. Stop met doden en verwonden Palestijnen

26-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft vrijdag besloten dat IsraŽl er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza. De rechtbank vindt een onmiddellijk staakt-het-vuren niet nodig. Wel moet IsraŽl stoppen met het doden en verwonden van Palestijnen en voldoende humanitaire hulp toelaten tot Gaza. Ook moet IsraŽl alle oproepen tot genocide, bijvoorbeeld van ministers, voorkomen en bestraffen.
meer lezen

Militaire strategie IsraŽl werkt niet: Hamas terug in Noord-Gaza. Politieke onderhandelingen nodig

26-1-2024 IsraŽl probeert het terroristische geweld van Hamas met grof militair geweld de kop in te drukken. Tallozen hebben daar bezwaren tegen, onder meer omdat IsraŽls militaire strategie gepaard gaat met massamoord op de Palestijnse bevolking in Gaza. Los daarvan, de militaire oplossing werkt niet. Nadat IsraŽl zei Hamas te hebben verslagen in Noord-Gaza, lanceerde Hamas weer raketten vanuit Noord-Gaza.
meer lezen

Tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen in Soedan. De oorlog waar we niet naar kijken

24-1-2024 Al bijna een jaar woedt er een extreem gewelddadige oorlog in Soedan. Het regeringsleger van Al-Burhan en de Rapid Support Forces van Dagalo vechten om de macht. Zij financieren de oorlog met Soedans' grondstoffen, vooral goud. Ondanks een wapenembargo van de VN, kunnen beide partijen zeer geavanceerde wapens kopen. Tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen. De wereld kijkt de andere kant op.
meer lezen

Dilemma's van geweldloos verzet tegen een wrede bezetter: lezing over verzetsgroep De Vonk in Leiden

23-1-2024 Op zaterdag 27 januari 2024 geeft historicus Rik Weeda een lezing over de pacifistische verzetsgroep De Vonk. Hij bespreekt de werkwijze van de groep in Leiden en daarbuiten. Ook gaat hij in op de dilemma's die ontstonden door het gebruik van geweldloos verzet tegen een steeds wredere bezettingsmacht. De Vonk was een humanistisch-socialistische verzetsgroep tijdens de nazi-Duitse bezetting.
meer lezen

NAVO: gigantische militaire oefening. Maar ook onderhandelen met Rusland over einde oorlog OekraÔne

19-1-2024 Volgende week begint Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds 1988. 90.000 militairen, 50 schepen, 80 vliegtuigen en 1.100 gevechtsvoertuigen oefenen tot mei een oorlog met Rusland in de Baltische staten en Polen. Maar er is ook goed nieuws: het Militair Comitť van de NAVO wil met Rusland praten over 'een duurzame, onderhandelde oplossing' voor de oorlog in OekraÔne.
meer lezen

IsraŽl gebruikt uithongering Palestijnen als wapen. Hun wil breken via fysieke en mentale uitputting

16-1-2024 Door uithongering kun je de bevolking fysiek verzwakken en psychologisch breken, zegt Ingrid de Zwarte van de Universiteit Wageningen in de NRC. Al in december vroeg Human Rights Watch aandacht voor IsraŽls gebruik van uithongering als wapen, door Palestijnen in Gaza opzettelijk de toegang tot eten en drinken te ontzeggen. Arif Husain van het Wereldvoedselprogramma 'heeft nog nooit zoiets gezien'.
meer lezen

Verlengen we de gewelddadige patstelling in OekraÔne? Of geven we vredesonderhandelingen een kans?

15-1-2024 De OekraÔense stafchef Valerii Zaloezjnyi stelt vast dat de oorlog tussen Rusland en OekraÔne en de NAVO in een patstelling is terechtgekomen. Een extreem gewelddadige patstelling die dagelijks honderden doden en gewonden produceert. Hoogleraren internationale betrekkingen Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) en Jolle Demmers (Universiteit Utrecht) zien kansen voor vredesonderhandelingen.
meer lezen

Bombardementen op Jemen helpen niet. Werk aan een politieke oplossing van de oorlog in Gaza

14-1-2024 De Britse Peace Pledge Union veroordeelt de bombardementen op Jemen. De pacifisten noemen de militaire aanval op de Houthi's een roekeloze escalatie. 'Er is geen militaire oplossing voor het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen. De enige weg naar vrede is een staakt-het-vuren in Gaza.' Ook is het de vraag of de Amerikaanse en Britse bombardementen in strijd zijn met het internationaal recht.
meer lezen

Duitse vredesbeweging: 24 februari 2024 anti-oorlogsprotest op verjaardag van de oorlog in OekraÔne

8-1-2024 Stop het moorden in OekraÔne - Voor een wapenstilstand en onderhandelingen. Met dit motto organiseert de Duitse vredesbeweging op 24 februari vredesdemonstraties in verschillende Duitse steden. 'Sinds 24 februari 2022 heeft de oorlog geleid tot honderdduizenden doden en gewonden en miljoenen vluchtelingen - elke dag dat de oorlog duurt leidt tot nog meer lijden', zeggen de organisatoren.
meer lezen

Rechtszaak tegen genocide door IsraŽl. Wat staat er in de aanklacht van Zuid-Afrika?

7-1-2024 11 januari geeft Zuid-Afrika een toelichting op de aanklacht tegen genocide door IsraŽl voor het Internationaal Gerechtshof. De dag erna verdedigt IsraŽl zich tegen de aanklacht. In de aanklacht beschrijft Zuid-Afrika twee dingen. Ten eerste de intentie van IsraŽl om genocide te plegen. En ten tweede de daden van de genocide door IsraŽl. Mensenrechtenadvocaat Robert Herbst vat de aanklacht samen.
meer lezen

Topeconoom Jeffrey Sachs: Militaire industrie achter gewelddadige Amerikaanse buitenlandse politiek

5-1-2024 De Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs ziet dat vooral de wapenindustrie garen spint bij de talloze Amerikaanse oorlogen. De 750 militaire bases in 80 landen. En de duizelingwekkende bewapeningsopbouw die ons dichter bij een derde wereldoorlog brengt. Inclusief de door de VS uitgelokte oorlog in OekraÔne over de uitbreiding van de NAVO. Die al aan honderdduizenden OekraÔners het leven heeft gekost.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie. Wat zegt IsraŽl?

1-1-2024 Op 29 december 2023 is Zuid-Afrika een rechtszaak gestart over genocide door IsraŽl bij het Internationaal Hof van Justitie. En heeft het Hof gevraagd maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is: wat zegt IsraŽl? Het ministerie van Buitenlandse Zaken ging er zoals verwacht met gestrekt been in. Maar het IsraŽlische Openbaar Ministerie en IsraŽlische juridisch deskundigen maken zich zorgen.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie. Wat doet Nederland?

1-1-2024 In het Genocideverdrag staat dat ieder land verplicht is een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is nu: wat doet Nederland? Ook omdat Nederland op 16 november een rechtszaak bij het Hof is gestart over vermoedelijke genocide in Myanmar.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen genocide door IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie

1-1-2024 In 1948 sloten de landen van de Verenigde Naties het Genocideverdrag. In dit verdrag staat dat iedere lidstaat verplicht is genocide te voorkomen en te bestraffen. Sterker, iedere lidstaat is verplicht een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl.
meer lezen

Gevangenisstraf van 30 dagen of meer voor 18-jarige IsraŽlische dienstweigeraar Tal Mitnick

29-12-2023 Tal Mitnick is de eerste IsraŽlische dienstweigeraar die de gevangenis ingaat sinds 7 oktober. Het IsraŽlische leger veroordeelde hem tot 30 dagen cel. En kan dat verlengen tot 100 dagen of langer. 'Ik wil niet meedoen aan de bezetting en het bloedbad in Gaza. Ik ben solidair met de onschuldigen in Gaza. Zij verdienen het niet om voor de tweede keer in hun leven tot vluchteling te worden gemaakt.'
meer lezen

Maken we in 2024 een einde aan de oorlog in Europa? En een begin van vertrouwen en ontspanning?

28-12-2023 NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dit najaar dat de uitbreiding van de NAVO de aanleiding was voor de Russische oorlog in OekraÔne. Sindsdien militariseert Europa in hoog tempo. Een heilloze en gevaarlijke strategie, vindt de Belgische vredesactivist Ludo de Brabander. Hij denkt met weemoed terug aan regeringsleiders als Willy Brandt en Olof Palme, die werkten aan ontspanning en vertrouwen.
meer lezen

Paus in strijdbare kerstboodschap: stop de groeiende wapenproductie, wapenverkoop en wapenhandel

25-12-2023 De paus zegt in zijn kerstboodschap 'nee tegen oorlog, elke oorlog, tegen de logica van oorlog, een doelloze reis, een nederlaag zonder winnaars, een onvergeeflijke waanzin.' 'En om nee te zeggen tegen oorlog, moet je ook nee zeggen tegen wapens', zegt de paus. Ondertussen is er geen kerstfeest in Bethlehem. Wel een vlammende preek van dominee Munther Isaac die de hypocrisie van het Westen hekelt.
meer lezen

Rechtbank: F35's schenden oorlogsrecht. Toch mag Nederland IsraŽl onderdelen leveren. Hoger beroep

22-12-2023 Oxfam Novib, The Rights Forum en Pax eisten in een kort geding dat de Nederlandse staat meteen moet stoppen met het leveren van onderdelen voor IsraŽlische F35-gevechtsvliegtuigen. De rechter vindt dat IsraŽl met de bombardementen van de F35's het humanitair oorlogsrecht schendt. Maar de rechter vindt ook dat de regering deze beslissing mag nemen. De organisaties gaan in hoger beroep.
Bron: Pax

Online vredesmuseum nu ook in het Engels

21-12-2023 U kent waarschijnlijk het online Vredesmuseum wel. Dat bestaat al decennia. De maker, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, vond het tijd worden voor een Engelstalige versie. Die kunt u nu ook bekijken. De inhoud is nog enigszins beperkt, maar bevat wel ten dele andere informatie dan de Nederlandse.
meer lezen

Protesten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza op treinstations door heel Nederland

21-12-2023 Iedere donderdag om 18.00 uur zijn er op treinstations protesten voor een staakt het vuren in Gaza. Ook vanavond zijn er demonstraties in onder meer Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Zaandam en Zwolle. De demonstranten vragen de regering in de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren te stemmen.
Bron: The Rights Forum

Bijna driekwart van de Nederlanders voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

20-12-2023 72 procent van de Nederlanders is voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. 49 procent vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering een resolutie voor een staakt-het-vuren in de Algemene Vergadering van de VN niet steunde. Zes van de tien mensen is ervan overtuigd dat het geweld in Gaza niets oplost. Integendeel, door het geweld raakt een vreedzame oplossing verder uit zicht.
meer lezen

War Resisters' International: meer dan 100 jaar antimilitarisme, pacifisme en geweldloosheid

20-12-2023 Vredesbeweging Pais is lid van War Resisters' International. War Resisters' International is in 1921 opgericht in Bilthoven. Dit jaar kwamen honderd antimilitaristen van over de hele wereld samen in London: the Antimilitarist Roots conference. Waaronder dienstweigeraar Evyatar Moshe Rubin uit Jeruzalem, IsraŽl. In de video van de conferentie legt hij uit waarom hij niet meewerkt aan de bezetting.
meer lezen

Gratis poster Peace Now

19-12-2023 In Utrecht is een actie ontstaan waarbij gratis posters worden verspreid met de afbeelding van een vredesduif en de tekst Peace Now. Het is een raak ontwerp van Max Kisman, dat met een sterk zwart-wit beeld een beetje nuance wil brengen in deze wereld van oorlog en polarisatie. De poster is o.a. verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Kijk naar Soedan en Gaza: 'We moeten het gebruik van explosieve wapens in steden verbieden.'

17-12-2023 Het gebruik van explosieve wapens in steden betekent de massale vernietiging van mensenlevens en woningen. We zien dit in Soedan, met dit jaar al 12.000 doden. En de laatste maanden ook in Gaza, met nu al meer dan 18.000 doden. Het wordt tijd om het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden te verbieden. Als vervolg op de politieke verklaring van 82 landen in november 2022 in Dublin.
meer lezen

Nederlandse bedrijven investeren in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied

13-12-2023 ING, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en 11 Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren vele miljarden euro's in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Alleen ING investeert al 6,6 miljard euro. Hiermee dragen ze bij aan de uitbreiding van deze illegale nederzettingen. En zijn ze mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.
meer lezen