Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Woensdag 24 juli vredesactie op het Spui in Amsterdam. Spreker Sarah Dobbe (SP)

19-7-2024 Tijdens de maandelijkse actie tegen de oorlog in OekraÔne spreekt komende woensdag Sarah Dobbe, Tweede Kamerlid van de SP. Stop de Oorlog Amsterdam protesteert elke 24e van de maand op het Spui in Amsterdam met sprekers, dichters en muziek tegen het voortduren van de bloedige oorlog en pleit voor een wapenstilstand, diplomatie en onderhandelingen.
meer lezen

Adbusting actie van WRI-leden in Helsinki voor asiel voor dienstweigeraars uit Rusland en Belarus

17-7-2024 WRI-leden uit Finland, Belarus en Duitsland voerden in Helsinki actie voor het verlenen van asiel in Finland aan dienstweigeraars uit Rusland en Belarus. Ze deden dat door 'adbusting', dat is het creatief veranderen van reclameborden langs de openbare weg in oproepen tot asielverlening.
meer lezen

Vredesnieuws? Is Rusland bereid tot vergaande compromissen over OekraÔne? En hoe antwoordt de NAVO?

11-7-2024 De Britse krant Daily Mail schrijft dat de Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev naar Washington is gevlogen om een opmerkelijk vredesplan te overhandigen aan de Amerikaanse regering. De Russische regering zou bereid zijn vergaande compromissen te sluiten over OekraÔne. Waaronder het delen van de macht over de Krim. Voorwaarde is dat OekraÔne geen lid wordt van de NAVO.
meer lezen

Als de uitbreiding van de NAVO een rol speelde in de OekraÔne-oorlog, ligt een compromis om de hoek

9-7-2024 Is de oorlog in OekraÔne een imperialistische oorlog van Poetin? Of speelt de uitbreiding van de NAVO richting Rusland een rol? Als dat laatste het geval is, liggen onderhandelingen over een compromis tussen de Russische regering en de regeringen van de Verenigde Staten en andere NAVO-landen voor de hand. Lees het historisch overzicht van journalist en filosoof Andreas von Westphalen op Telepolis.
meer lezen

Is de NAVO een verdedigingsorganisatie? Of is dat een frame om zijn echte identiteit te verhullen?

7-7-2024 Na de val van de Berlijnse muur en het einde van het Warschaupact verdubbelde de NAVO zijn ledental. Waar wijst dat op? Is de NAVO een verdedigingsorganisatie zoals velen dachten in de koude oorlog? Of een militaire organisatie om westerse ideologische, economische en geopolitieke belangen te behartigen? Tot aan de Indo-Pacific, waar de NAVO China een 'full-spectrum systemische rivaal' noemt.
meer lezen

Minister-president Estland Kaja Kallas nieuwe EU-buitenlandchef: 'vredesonderhandelingen zinloos'

5-7-2024 Kaja Kallas wordt de nieuwe EU-buitenlandchef. Kallas staat bekend als een compromisloze havik en vindt vredesonderhandelingen zinloos. Zij eist een militaire overwinning van de NAVO op Rusland en vindt de opdeling van Rusland in kleine staten een goed idee. 'Plaatsen we echt iemand die graag Russen verslindt als ontbijt in deze positie?', vraagt een hoge EU-diplomaat zich onthutst af.
meer lezen

Langzaam groeit in OekraÔne het idee dat vredesonderhandelingen met Rusland onontkoombaar zijn

4-7-2024 Na twee en een half jaar oorlog, honderdduizenden doden en gewonden, talloze mentaal getraumatiseerden en enorme economische schade, groeit in OekraÔne het idee dat vredesonderhandelingen met Rusland onontkoombaar zijn. Niet alleen de OekraÔense bevolking heeft genoeg van de verschrikkingen van de oorlog. Ook de OekraÔense regering begint in te zien dat een militaristische oplossing niet bestaat.
meer lezen

Stap voor stap neemt de directe betrokkenheid van de NAVO toe in de oorlog tegen Rusland in OekraÔne

3-7-2024 De NAVO stuurt een speciale gezant naar Kiev en maakt een hoofdkwartier in Wiesbaden om de oorlog tegen Rusland te coŲrdineren. Intussen verzamelen Amerikaanse verkenningsdrones boven de Zwarte Zee informatie om ATACMS (Army Tactical Missile System) met clustermunitie af te schieten op militaire installaties en olieraffinaderijen. Stap voor stap neemt de directe betrokkenheid van de NAVO toe.
meer lezen

Zondag 7 juli No-More-War filmfestival, Amsterdam. 7 korte films over de verschrikkingen van oorlog

28-6-2024 Zondagavond 7 juli organiseert Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) een gratis No-More-War filmfestival in Ventilator Cinema in Amsterdam. Met dit filmfestival wil VIA laten zien welke verschrikkelijke gevolgen oorlog teweegbrengt. Niet door de directe gevolgen en naargeestige beelden van bommen en andere wapens te laten zien. Maar juist door het dagelijks leven in oorlogsgebied te benadrukken.
meer lezen

Opnieuw rechtszaak tegen de Nederlandse staat over de levering van F35-onderdelen aan IsraŽl

26-6-2024 Op 12 februari 2024 besloot het Gerechtshof dat Nederland geen F35-onderdelen meer mag leveren aan IsraŽl. Want het Gerechtshof vond dat er een risico bestaat dat IsraŽl oorlogsmisdaden pleegt met de F35-gevechtsvliegtuigen. Maar wat blijkt? De staat houdt zich niet aan het vonnis, want Nederland blijft onderdelen leveren aan de VS. Via die omweg kunnen onderdelen alsnog in IsraŽl terechtkomen.
meer lezen

Derde nummer van 2024 van VredesMagazine verschenen. Nu ook online te lezen of te downloaden

26-6-2024 In juni verscheen het derde nummer van 2024 van VredesMagazine. VredesMagazine is een kwartaalblad over oorlog en vrede, over machtspolitiek en veiligheidsbeleid. En over alternatieven voor geweld en het opbouwen van een vredescultuur. VredesMagazine analyseert, stemt tot nadenken en schudt mensen wakker. U kunt VredesMagazine nu online lezen of downloaden. Een jaarabonnement kost Ä 12,-.
meer lezen

Internationaal Strafhof: Russische bombardementen op energiecentrales OekraÔne zijn oorlogsmisdaden

26-6-2024 Aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag wil arrestatiebevelen tegen de voormalige Russische minister van Defensie Shoigu en de stafchef van het Russische leger Gerasimov. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanvallen op OekraÔense energiecentrales en buitensporige schade aan OekraÔense burgers. Volgens het Strafhof zijn dit oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
meer lezen

Britse vredesactivisten: wapenfabrikanten strafrechtelijk aansprakelijk bij wapenleveringen IsraŽl

25-6-2024 Britse vredesorganisaties, waaronder Campaign Against Arms Trade (CAAT) hebben twintig wapenfabrikanten in een brief laten weten dat zij strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor hun wapenleveringen aan IsraŽl en voor de wreedheden die IsraŽl met hun wapens pleegt. Zij schrijven dat de wapenfabrikanten zich niet kunnen verschuilen achter de toestemming van de Britse overheid voor de wapenleveringen.
meer lezen

Het militair-industrieel complex: terug van nooit weggeweest? Wat is het? En wat betekent het?

25-6-2024 De Amerikaanse president en oud-generaal Dwight Eisenhower waarschuwde de Amerikanen in 1961 voor de macht van wat hij het militair-industrieel complex noemde. Een netwerk dat bestaat uit het leger, de wapenindustrie, universiteiten en denktanks. Eisenhower had als president ondervonden dat deze organisaties zich verzetten tegen wapenbeheersing. En krachtig lobbyden voor hogere militaire uitgaven.
meer lezen

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg: NAVO haalt kernwapens uit de opslag en zet ze op stand-by

18-6-2024 Directeur Dan Smith van het onafhankelijke Zweedse vredes-onderzoeksinstituut SIPRI waarschuwt voor de toenemende aantallen operationele kernwapens in de wereld. 'Het lijkt erop dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en mogelijk versnellen. Dat is uiterst zorgwekkend', zegt hij. Op hetzelfde moment kondigt de NAVO aan meer kernwapens uit de opslag te halen en op stand-by te zetten.
meer lezen

Verdere escalatie: F16's vliegen vanuit NAVO-landen en Russische oorlogsschepen oefenen in CaraÔben

11-6-2024 De oorlog in OekraÔne escaleert verder. OekraÔne gaat een deel van de F16's in NAVO-landen parkeren om Russische aanvallen op het kernwapenvliegtuig te voorkomen. Terwijl Rusland heeft gezegd F16's overal te kunnen aanvallen. En Rusland stuurt oorlogsschepen en onderzeeŽrs naar de CaraÔben voor een oefening. De eerste schepen bereiken deze week Havanna op Cuba, minder dan 200 kilometer van de VS.
meer lezen

94% van de Amerikanen en 88% van de West-Europeanen wil onderhandelen om oorlog OekraÔne te stoppen

7-6-2024 94% van de Amerikanen en 88% van de West-Europeanen vindt dat de NAVO met Rusland moet onderhandelen om de oorlog in OekraÔne te stoppen, blijkt uit een enquÍte. Waarom? In de eerste plaats omdat de oorlog honderdduizenden mensen heeft gedood of gewond en dat moet stoppen. En in de tweede plaats omdat we escalatie van de oorlog moeten vermijden en nog meer lijden in OekraÔne moeten voorkomen.
meer lezen

De weg naar vrede in Europa. Lezing en debat. Donderdag 27 juni, Doopsgezinde Kerk, Den Haag

5-6-2024 Hoe bereiken we vrede in Europa? Via wapenleveringen aan OekraÔne? Via politieke onderhandelingen tussen Rusland en de VS? Op 27 juni geeft de Antwerpse hoogleraar internationale politiek Tom Sauer hierover een lezing in de Doopsgezinde Kerk in Den Haag. Aansluitend is er een debat met Fleur Ravensbergen, Paul van Hooft, Roel van Duijn en het publiek in de kerk. De toegang is gratis.
meer lezen

Op de rand van een nucleaire oorlog: Verenigde Staten lanceren intercontinentale Minuteman III

4-6-2024 Het Amerikaanse Air Force Global Strike Command heeft bekend gemaakt dat het een intercontinentale Minuteman III heeft gelanceerd. 'De Minuteman III-testlancering toont aan dat de Amerikaanse kernmacht klaar is voor een veilige, effectieve afschrikking', zegt AFGSC. De Minuteman kan Rusland in een paar minuten bereiken. En kan een 20 keer krachtigere kernkop vervoeren dan de atoombom op Hiroshima.
meer lezen

Topdiplomaat VS: regering VS betrokken bij coup OekraÔne 2014 als aanloop naar oorlog in OekraÔne

31-5-2024 De Amerikaanse topdiplomaat Jeffrey Sachs onthult dat de Amerikaanse regering betrokken was bij de Maidanprotesten in Kiev in 2014 en bij de daaropvolgende staatsgreep tegen president Yanukovych. De VS wilden OekraÔne inlijven in de NAVO, maar de meerderheid van de bevolking en president Yanukovych waren daartegen. Ook Rusland was daar mordicus tegen. Een onthullend interview met Jeffrey Sachs.
meer lezen

Wapenfabrikant Rheinmetall sluit sponsorcontract met Borussia Dormund. Vredesbeweging protesteert

31-5-2024 De Deutsche-Friedensgesellschaft-Vereinigte Kriegsdienstgegnerinnen (DFG-VK) protesteert tegen een sponsorcontract tussen wapenfabrikant Rheinmetall en voetbalclub Borussia Dortmund. Ook Borussia-fans vragen hun club de deal te annuleren. Rheinmetall is een belangrijke leverancier van tanks en munitie voor OekraÔne en IsraŽl. De aandelenkoers is sinds begin 2022 gestegen van 85 tot 500 euro.
meer lezen

Zondag 9 juni 2024: Vredesmiddag met wandeling en lezingen in Den Haag

31-5-2024 Het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede en het Bertha von Suttner Vredesinstituut organiseren op zondagmiddag 9 juni a.s. in Den Haag een vredeswandeling met aansluitend lezingen over vredesicoon Bertha von Suttner. 125 jaar geleden was zij als enige vrouw betrokken bij de Eerste Haagse Vredesconferentie.
meer lezen

Hannah Arendt: De meest waarschijnlijke uitkomst van geweld is nog meer geweld

28-5-2024 De grote fout van het Palestijnse verzet was de keuze voor terrorisme in plaats van geweldloos verzet, vond de Palestijns-Amerikaanse filosoof Edward Said. Geweldloos verzet is dodelijker voor een genadeloos onderdrukkingsregime dan gewelddadig verzet. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime ging ten onder nadat Nelson Mandela's ANC was overgestapt van een gewelddadige naar een geweldloze strategie.
meer lezen

Deserteur in Belarus vlucht naar Litouwen. Nu willen ze hem terugsturen. Stuur de rechter een brief

25-5-2024 In mei 2022 deserteert de 19-jarige Belarus Mikita Sviryd en vlucht naar Litouwen. Daar vroeg hij politiek asiel. Desertie wordt in Belarus bestraft met de doodstraf of een lange gevangenisstraf. Nu wil Litouwen hem terugsturen met het argument dat het veilig is in Belarus. Mikita verloor een eerste rechtszaak. Binnenkort gaat hij in hoger beroep. Stuur de rechter een brief om Mikita te steunen.
meer lezen

Vonnis Internationaal Gerechtshof: IsraŽl moet militaire activiteiten in Rafah onmiddellijk stoppen

24-5-2024 Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat de humanitaire situatie in de Gazastrook rampzalig is. En het Hof neemt nieuwe voorlopige maatregelen om de genocide te stoppen. 1. IsraŽl moet militaire activiteiten in Rafah direct stoppen. 2. IsraŽl moet de grensovergang bij Rafah openhouden voor humanitaire hulp. 3. IsraŽl moet de VN toegang geven tot Gaza om de genocide te onderzoeken.
meer lezen

Interview met Ko Colijn: 'Uitlatingen van Westerse leiders dat OekraÔne moet winnen zijn pure bluf.'

23-5-2024 Willem de Haan van VredesMagazine sprak met Ko Colijn over de oorlog in OekraÔne. Colijn was hoogleraar Internationale Betrekkingen en Mondiale Veiligheid en directeur van Instituut Clingendael. 'Het oplossen van conflicten doe je niet op het slagveld maar aan de onderhandelingstafel. We moeten meer in ontwikkeling, onderwijs, klimaat en diplomatie investeren, niet in de militaire illusie.'
meer lezen

Je kunt nu de Stemwijzer van WILPF raadplegen, de oudste internationale vrouwenvredesorganisatie

22-5-2024 Ook voor de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 brengt de Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) een Stemwijzer uit. In de Stemwijzer heeft WILPF een vergelijking gemaakt van partijprogramma's met de standpunten van WILPF. Sinds haar oprichting in 1915 zet WILPF zich in om oorlog en gewapende conflicten op te lossen aan de onderhandelingstafel, en het voorkomen ervan.
meer lezen

Het klinkt raar maar de kans op een Amerikaanse invasie in Nederland is nu groter dan een Russische

22-5-2024 Aanklager Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de rechters van het Strafhof gevraagd om arrestatiebevelen voor Hamasleiders Sinwar, Deif en Haniyeh en de IsraŽlische minister-president Netanyahu en minister Gallant. President Biden noemt dit 'schandalig'. Twaalf Amerikaanse senatoren dreigen met een invasie in Den Haag, mocht het tot een arrestatie van de IsraŽli's komen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais en Kerk en Vrede doen mee aan de wereldwijde digitale demonstratie tegen oorlog

20-5-2024 De oorlogen in OekraÔne, Soedan en Congo en de etnische zuivering en genocide door IsraŽl in Gaza razen door. Doe mee aan de internationale digitale demonstratie #RefuseWar. En spreek je uit tegen oorlog en tegen de militarisering van onze samenleving. Toon je solidair met dienstweigeraars, deserteurs en oorlogsopstandelingen wereldwijd. En spreek je uit tegen de herinvoering van de dienstplicht.
meer lezen

Eerherstel voor Nederlandse militairen die weigerden oorlogsmisdaden te plegen in koloniale oorlog

19-5-2024 De Nederlandse regering verleent na 76 jaar eerherstel aan Joop de Hoog, Louis Stokking en Martinus Smit. Zij weigerden in 1947 in de Nederlandse koloniale oorlog in IndonesiŽ om een dorp plat te branden. Want zij vonden dat het 'om een represaillemaatregel tegen de burgerbevolking ging, die volkenrechtelijk niet geoorloofd was'. Ze kregen 2 jaar gevangenisstraf. Onterecht, zegt de regering nu.
meer lezen

Inheemse Kanaken protesteren tegen hervorming kieswet Nieuw-CaledoniŽ. Frankrijk stuurt militairen

17-5-2024 Het Franse parlement heeft de kieswet van Nieuw-CaledoniŽ (Kanaky) aangepast. Hierdoor krijgen meer Fransen stemrecht en verwatert het aandeel kiezers van de inheemse Kanaken. Zij streven naar onafhankelijkheid van kolonisator Frankrijk. Frankrijk stuurde deze week 1.000 extra militairen om de protesten neer te slaan. De eilanden zijn rijk aan nikkel, een belangrijk metaal voor elektrische auto's.
meer lezen

Stoppen de VS wapenleveringen aan IsraŽl tijdens invasie Rafah? Of versnellen ze de wapenleveringen?

16-5-2024 Kortgeleden noemde president Biden een invasie in Rafah een 'rode lijn'. En leek hij de levering van sommige wapens te stoppen. Daar konden AIPAC, een machtige en rijke beweging van pro-IsraŽlische Amerikanen, en invloedrijke pro-IsraŽlische Evangelicals niet om lachen. Nu heeft Biden besloten voor 1 miljard dollar extra wapens naar IsraŽl te sturen, terwijl de invasie in Rafah in volle gang is.
meer lezen

Voormalig ambassadeur VS in Rusland Jack F. Matlock: 'Kernoorlog dichterbij dan tijdens Cubacrisis'

12-5-2024 'De oorlog in OekraÔne is een uitputtingsoorlog. OekraÔne is verwoest. Miljoenen mensen zijn ontheemd. De economie is geruÔneerd. De Amerikaanse regering accepteert dat OekraÔne escaleert in Rusland. Zoals de voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland zei: 'er komen nare verrassingen aan voor Rusland'.' Matlock 'is bang dat we nu dichter bij een kernoorlog zijn dan in 1962.'
meer lezen

15 mei 2024: Internationale Dag van de Gewetensbezwaren. Steun dienstweigeraars wereldwijd!

12-5-2024 15 mei 2024 is het de Internationale Dag van de Gewetensbezwaren en Dienstweigering. War Resisters' International: 'Met publieke verklaringen over dienstweigering willen we aandacht vragen voor de verschrikkelijke gevolgen van oorlog. En ons krachtig uitspreken tegen militarisme, militaire dienst en oorlogsvoorbereidingen. Wij steunen gewetensbezwaarden, dienstweigeraars en deserteurs wereldwijd.'
meer lezen

Rusland oefent met tactische kernwapens. Wanneer stopt de escalatie in OekraÔne? Of stopt die niet?

8-5-2024 Kortgeleden dreigde de Franse president Emmanuel Macron met de inzet van NAVO-soldaten in OekraÔne. Deze week gaf de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron OekraÔne toestemming Rusland aan te vallen met Britse raketten. En nu heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat Rusland gaat oefenen met tactische kernwapens aan de grens met OekraÔne.
meer lezen

Denkend aan John F. Kennedy: alleen dialoog en diplomatie kunnen escalatie in OekraÔne voorkomen

5-5-2024 Volgens de Amerikaanse wetenschapper en VN-adviseur Jeffrey Sachs is de diplomatie tussen de VS en Rusland volledig ingestort. Dit creŽert volgens hem een dynamiek van escalatie tussen beide supermachten, die kan leiden tot een kernoorlog. Alleen dialoog en diplomatie kunnen ons redden. Zoals Kennedy zei: 'Laten we nooit uit angst onderhandelen. Maar laten we nooit bang zijn om te onderhandelen.'
meer lezen

Nordstream weer in het nieuws: Britse verzekeraars wantrouwen officiŽle verhaal, betalen schade niet

3-5-2024 Het Westerse verhaal is dat Nord Stream is opgeblazen door hobbyduikers uit OekraÔne. China vraagt de VN-Veiligheidsraad om een onafhankelijk onderzoek, maar Westerse landen blokkeren dat. Een nieuwe twist in het tot nu toe onopgehelderde Nord Stream-verhaal is dat Britse verzekeraars denken dat een overheid betrokken bij de OekraÔne-oorlog Nord Stream heeft opgeblazen. En daarom betalen ze niet.
meer lezen

Kanonnenvlees als kiloknaller. In de oorlog in OekraÔne is de dood lucratiever dan het leven

30-4-2024 Deathonomics noemt Vladislav Inozemtsev het. Je woont aan de Wolga en verdient Ä 400 per maand. Ga je in het leger? Dan krijg je zo'n Ä 2.000 per maand. Sneuvel je? Dan krijgt je nabestaande Ä 150.000 en een pensioen. Ook betaalt de Russische staat de lening van je huis terug aan de bank. In OekraÔne van hetzelfde laken een pak. Alleen is daar de sneuveljackpot Ä 350.000, 15 miljoen hryvnia.
meer lezen

Waarom 60 miljard dollar Amerikaanse steun aan OekraÔne tot niets leidt, behalve meer dode soldaten

28-4-2024 Van de 60 miljard dollar Amerikaanse steun aan de oorlog in OekraÔne gaat 23 miljard naar de uitgeputte Amerikaanse voorraden. 11 miljard naar andere Amerikaanse operaties in Europa. 8 miljard moet voorkomen dat OekraÔne failliet gaat. Van de 60 miljard gaat 14 miljard naar nieuwe Amerikaanse wapens. Waar dat toe leidt is niet zeker, behalve meer dode soldaten zonder uitzicht op een einde.
meer lezen

Nature: 'Dodelijke drones met kunstmatige intelligentie in OekraÔne.' Er komt geen mens aan te pas

25-4-2024 In OekraÔne worden autonome dodelijke wapens met kunstmatige intelligentie gebruikt. De kunstmatige intelligentie kiest zijn doel en beslist wel of niet te schieten. Zonder menselijke inmenging. 'Sommige waarnemers vrezen een toekomst waarin zwermen goedkope AI-drones door wie dan dan ook kunnen worden gelanceerd om een specifiek persoon uit te schakelen, met behulp van gezichtsherkenning.'
meer lezen

Opnieuw gevaar voor massale wreedheden en genocide in Darfur. Refugees International vraagt om actie

24-4-2024 Refugees International vraagt de wereld in actie te komen voor Darfur, 20 jaar nadat honderdduizenden mensen omkwamen. De Rapid Support Forces, gevormd uit de Janjaweed-milities die verantwoordelijk zijn voor de vorige genocide, staan op het punt de stad El Fasher aan te vallen. De RSF krijgen militaire steun van de Verenigde Arabische Emiraten, ondanks een wapenembargo van de VN-Veiligheidsraad.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven stegen in 2023 met 6,8 procent. De snelste stijging sinds 2009

22-4-2024 De totale wereldwijde militaire uitgaven waren 2.443 miljard dollar in 2023, een stijging met 6,8 procent vergeleken met 2022. De 31 landen van de NAVO namen 1.341 miljard dollar voor hun rekening, 55 procent van de totale wereldwijde militaire uitgaven. Op de ranglijst staan de VS op plek 1 met 916 miljard dollar, China op plek 2 met 296 miljard dollar en Rusland op plek 3 met 109 miljard dollar.
meer lezen

Op Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen zijn drie vredestentoonstellingen te zien

19-4-2024 De tentoonstellingen Zicht op Vrede, Vredeskinderen en Vredesaffiches van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn op 5 mei te zien op het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen.
Meer informatie
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

NAVO 75 jaar: van 'vreedzaam' verdedigingspact naar gewelddadige militaire interventiemacht

19-4-2024 Artikel 1 van de NAVO zegt dat de organisatie internationale geschillen met vreedzame middelen wil oplossen. De praktijk is anders. De NAVO heeft zich ontwikkeld tot een militaire interventiemacht die overal op de wereld conflicten met geweld tegemoet treedt. De organisatie en haar leden hebben duizenden doden op haar geweten in ServiŽ en LibiŽ en honderdduizenden in Afghanistan en Irak.
meer lezen

Bedrijfsleven let op! U mag op geen enkele manier meewerken aan de genocide van IsraŽl in Gaza

17-4-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft vastgesteld dat er een plausibel risico is dat IsraŽl genocide pleegt in Gaza. Dit betekent dat ook bedrijven de plicht hebben deze genocide te voorkomen of te stoppen. Het Genocideverdrag bepaalt dat bedrijven op geen enkele manier mogen meewerken aan de genocide van IsraŽl. En dus geen zaken mogen doen met IsraŽl of bedrijven die betrokken zijn bij genocide.
meer lezen

Geweldsescalatie IsraŽl en Iran dankzij negeren diplomatie en internationaal recht door het Westen

16-4-2024 Op 1 april bombardeerde IsraŽl de Iraanse ambassade in SyriŽ. Maar Nederland zegt niets en de VS, het VK en Frankrijk blokkeren een veroordeling van IsraŽl door de VN-Veiligheidsraad. Dit is een schoffering van het internationaal recht en een gemiste kans voor de diplomatie. Want Iran verklaarde dat een veroordeling van IsraŽl militaire actie onnodig zou maken. Nu dreigt militaire escalatie.
meer lezen

Izzeldin Abuelaish: 'Politici, heb de morele moed Palestijnen als gelijkwaardige mensen te zien'

12-4-2024 De Palestijnse gynaecoloog Izzeldin Abuelaish was erbij toen het IsraŽlische leger zijn drie dochters vermoordde. Maar hij weigert de moordenaars te haten en pleit voor vreedzaam samenleven van Palestijnen en IsraŽli's. Hij schreef het boek 'I shall not hate' en maakte een gelijknamige documentaire. Kortgeleden had Izzeldin Abuelaish een indrukwekkend interview met Twan Huys in Buitenhof.
meer lezen

Demonstratie in Amsterdam tegen deelname IsraŽl aan het Eurovisie Songfestival: zaterdag 13 april

10-4-2024 Zaterdag 13 april is in Amsterdam Eurovision in Concert. 30 van de 37 deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in MalmŲ van 7-11 mei zingen dan alvast hun liedjes. Fans uit heel Europa komen naar Amsterdam om hun songfestivalfavorieten voor het eerst live in actie te zien. BDS Nederland organiseert zaterdag een demonstratie tegen de deelname van IsraŽl. En roept op het Songfestival te boycotten.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede plaatsen Vredespaal aan de Rosa Manussingel in Heemskerk

9-4-2024 Vrouwen voor Vrede IJmond heeft een Vredespaal geplaatst aan de Rosa Manussingel in Heemskerk. Vredespalen komen uit Japan als een protest tegen kernwapens. Wereldwijd staan honderdduizenden vredespalen. Rosa Manus was een vrouwen- en vredesactiviste in de jaren '30 van de vorige eeuw. Zij slaagde erin 10 miljoen handtekeningen te verzamelen voor de Geneefse ontwapeningsconferentie in 1932.
Bron: Vrouwen voor Vrede IJmond

Pacifist Willem de Haan: 'Niemand praat over vreedzame oplossingen. Terwijl er oorlog is in Europa.'

6-4-2024 De pacifist begrijpt er niets van. 'Het gemak waarmee hoge militairen zeggen: hebben we schuilkelders en genoeg voorraad? Iedereen accepteert dat. We zitten in een totaal militaristische tijd. Een frame dat zo sterk is, dat je er nauwelijks aan kunt ontsnappen', zegt Willem de Haan, redacteur van VredesMagazine en lid van Vredesbeweging Pais in Trouw. 'Mensen durven geen vraagtekens te zetten.'
meer lezen