Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Staat het Egyptische leger achter de revolutie?

10-3-2011 De Egyptische dienstweigeraar Maikel Nabil nam vanaf de eerste dag deel aan de revolutie. Zijn uitgebreide verslag in woord en beeld en allerminst juichende analyse kunt u lezen op: www.maikelnabil.com/2011/03/army-and-people-wasnt-ever-one-hand.html
Bron: WRI, 9-3-2011

Dienstweigeraar achter Tralies

8-3-2011 De tentoonstelling Dienstweigeraar Achter Tralies biedt voor het eerst een uniek beeld van het verschijnsel totaalweigeren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Te zien in Museum Blokhuispoort te Leeuwarden van 26 maart tot en met 30 juli 2011.
meer lezen

Matthew Hoh bepleit Nederlands-Scandinavisch Afghanistan-initiatief

7-3-2011 Matthew Hoh, Afghanistan veteraan en medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nam in 2009 ontslag omdat hij zich niet langer met de Amerikaanse strategie kon verenigen. In Den Haag lichtte hij zijn visie toe, die door veel militairen en diplomaten gedeeld zou worden.
meer lezen

Palestijns verzet en geweldloosheid

3-3-2011 In Engeland verscheen onlangs het boek 'Palestinian Resistance en NONVIOLENCE' van Andrew Rigby. Daarin wordt de verborgen geschiedenis van het geweldloze verzet in de door IsraŽl bezette gebieden beschreven.
meer lezen

Petitie: Geen wapens naar mensenrechtenschenders

28-2-2011 De Campagne tegen Wapenhandel is een petitie gestart: Stop wapenhandel naar het Midden-Oosten. De petitie zal op 16 maart worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie kan worden getekend op: stopwapenhandel.petities.nl
meer lezen

Dictators onderdrukken met Nederlandse wapens eigen volk

22-2-2011 Regimes in landen als LibiŽ, Bahrein en Jemen zijn de afgelopen jaren via Nederland voorzien van wapens. Voor meer dan vierduizend vuurwapens, 150 pantservoertuigen, achttien miljoen stuks munitie en 190 duizend granaten was Nederland producent of doorvoerhaven.
meer lezen

Nederlandse pantservoertuigen in Bahrein

17-2-2011 Op de beelden van demonstraties in de Golfstaat Bahrein, die tonen hoe politie en veiligheidstroepen op gewelddadige wijze ingrijpen bij demonstraties voor democratie en burgerlijke vrijheiden, zijn pantservoertuigen te zien die door Nederland midden jaren '90 aan de golfstaat zijn verkocht.
meer lezen

Prijs voor Bang for your buck?

15-2-2011 In een wedstrijd Shooting Poverty, door Oxfam Novib, staat onder drie genomineerden de film Bang for your buck bovenaan. Deze film van Seth Chase en Brice Blondel gaat over de gevolgen van wapenhandel in Burundi, waar overal te koop aangeboden handgranaten dood en verderf zaaien.
meer lezen

Hoe een geweldloosheidstripverhaal de Egyptische revolte mede-ondersteunt

15-2-2011 In het centrum van de inspirerende revolutie in Egypte bevindt zich een gemeenschap van jonge bloggers. Deze activisten bouwen voort op een verhaal over geweldloze verandering die ze al maanden en jaren aan het verspreiden zijn.
meer lezen

De voorlopige prijs van de Egyptische omwenteling

14-2-2011 Sinds de demonstraties en stakingen tegen het regime van Mubarak op 25 januari uitbraken hebben de Egyptische militaire machten duizenden mensen opgepakt, gemarteld, maar ook doen "verdwijnen". Aldus het Britse blad The Guardian en tal van mensenrechtenorganisaties.
meer lezen

Vasten voor vrede in de moordhoofdstad van de wereld

8-2-2011 Na tienen gaat niemand meer de straat op in Ciudad JuŠrez, de Mexicaanse grensstad waar vorig jaar meer dan 3000 moorden werden gepleegd. Toch brachten afgelopen weekend tientallen mensen de nacht door op een plein om te vasten voor vrede.
meer lezen

Vredesorganisaties bundelen zich voor actie tegen kernbommen

29-1-2011 Dit jaar zal opnieuw aandacht worden gevraagd voor kernwapens. Die zijn nog steeds de wereld niet uit. Dat blijkt uit een eerste overlegbijeenkomst, georganiseerd door 'No nukes'.
meer lezen

Principieel nee zeggen tegen misie enige antwoord

25-1-2011 Neen zeggen tegen de voorgestelde trainingsmissie in Afghanistan is het enige authentieke antwoord, dat de fracties van D'66, GrLinks en de CU kunnen geven.
meer lezen

Een historicus over Tolstojs Oorlog en Vrede

25-1-2011 In het november-decembernummer van Geschiedenis Magazine nr. 8 (2010), p. 16-18, geeft Eelco Bunia een merkwaardige visie op Tolstojs beroemdste boek Oorlog en Vrede. Hij zou de geschiedenis als het kwaad zien.
meer lezen

Nigeriaanse vredes- en mensenrechtenactivist Chidi Nwosu vermoord

17-1-2011 Op 29 december 2010 werd de vredes- en mensenrechtenactivist Chidi Nwosu vermoord in zijn huis. Hij was de oprichter en voorzitter van de Human Rights Peace and Justice Foundation en ook actief binnen War Resisters International.
meer lezen

Private militaire en beveiligingssector Nederland in opmars

17-1-2011 Er is een snelle groei van het aantal Nederlandse bedrijfjes dat diensten aanbiedt in de private militaire en veiligheidssector. Ze verrichten vaak voorheen als militair beschouwde taken. Dit blijkt uit een door de Campagne tegen Wapenhandel gepubliceerd rapport.
meer lezen

Oorlog met computervirus

17-1-2011 Iraanse uraniumverrijkingsfabrieken blijken al geruime tijd te worden aangevallen met het computervirus Stuxnet. Het Iraanse atoomprogramma is hierdoor mogelijk met ruim een jaar vertraagd.
meer lezen

Scherp rapport tegen Netanyahu door Vrouwen voor Vrede

15-1-2011 In december 2010 liet de IsraŽlische Coalitie van Vrouwen voor Vrede een rapport het licht zien met de titel 'Totale oorlog: IsraŽl tegen de democratie'. Dit rapport beschrijft de toenemende politieke vervolging van vredesgroepen en mensenrechtenorganisaties.
meer lezen

Rosenthal tikt kerkelijke organisatie ICCO op de vingers

15-1-2011 De Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingshulp ICCO heeft met verontwaardiging mededeling gedaan van een berisping door Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, wegens haar steun aan het nieuwsnet Electronic Intifada.
meer lezen

Actie tegen 'politietrainingsmissie' in Aghanistan

10-1-2011 Van verschillende kanten worden oproepen gedaan om in actie te komen tegen de voorgenomen 'politiemissie' in Afghanistan. Steeds duidelijker wordt dat het in werkelijkheid vooral gaat om het opleiden van para-militairen. Hieronder de oproep van Kerk en Vrede.
meer lezen

Jonathan Pollak veroordeeld voor geweldloze actie

28-12-2010 Langzamerhand begint de IsraŽlische regering niet alleen Palestijnen, maar ook zijn eigen staatsburgers op te sluiten voor hun geweldloze acties tegen de muur. Op 27 december vond de eerste veroordeling tot gevangenisstraf plaats voor Jonathan Pollak.
meer lezen

Oplossing voor Afghanistan is 'niet militair'

27-12-2010 'De oplossing voor Afghanistan is niet militair', zegt Staffan de Mistura, de hoogste VN-functionaris in Afghanistan. De Amerikanen geloven dat stabiliteit in Afghanistan het meest gediend is bij extra troepen, maar daar zijn andere diplomaten bij de VN het niet mee eens.
meer lezen

Vredesmuseum op YouTube

24-12-2010 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid beschikt sinds kort over een eigen kanaal op YouTube: www.youtube.com/user/vredesmuseum
meer lezen

Vredescoalitie van oorlogsveteranen in de Balkan

24-12-2010 Organisaties van oorlogsveteranen uit BosniŽ, ServiŽ en KroatiŽ hebben besloten een coalitie te vormen om de vrede in de regio te bevorderen. Er komen gezamenlijke bijeenkomsten van veteranen en trainingen in vredesopbouw.
meer lezen

Maak kennis met U.S. Labour Against War

9-12-2010 Vanaf 2003 bestaat er in de Verenigde Staten een organisatie U.S. Labour Against War. De voorzitter Nichael Eisencher gaf onlangs een interview. Hierin zei hij ongeveer het volgende:
meer lezen

Geweldloze vredesactivisten worden in Portugal geweerd tijdens NAVO-top

20-11-2010 Anti-NAVO groepen hebben op donderdag 18 november tegen de Portugese regering protest aangetekend omdat meer dan 100 activisten de toegang tot het land werden ontzegd als een deel van de veiligheidsmaatregelen die bij een top van de leiders van de NAVO worden ingevoerd.
meer lezen

Caterpillar levert geen bulldozers aan IsraŽl

18-11-2010 De IsraŽlische pers bericht dat Caterpillar de levering van 10 militaire bulldozers aan IsraŽl heeft opgeschort. De bulldozers zouden gebruikt worden voor de vernietiging van Palestijnse huizen.
meer lezen

Plundering als oorlogsmisdaad door bedrijven

18-11-2010 Tijdens gewelddadige conflicten maken bedrijven zich vaak schuldig aan oorlogsmisdaden. Veelal gaat het daarbij om de plundering van natuurlijke hulpbronnen.
meer lezen

Invloed Jewish Voice for Peace groeit in VS

11-11-2010 Onlangs deed de meest vooraanstaande Joodse krant in de VS, de Jewish Daily Forward, het ondenkbare. Rebecca Vilkomerson, directeur van Jewish Voice for Peace, werd door deze krant op de lijst van 50 belangrijkste Joodse leiders gezet.
meer lezen

Marokko in het nauw door geweldloze protestactie Saharanen

5-11-2010 Een nieuw en ongekend fenomeen vindt plaats in het door Marokko bezette deel van de Westelijke Sahara: meer dan 12.000 Saharaanse mannen, vrouwen en kinderen zijn letterlijk de steden uitgelopen om hun tenten op te zetten buiten de steden El Aaiun, Smara, Dahkla en Boujdour.
meer lezen

Antimiltaristen willen de wapenstilstand van 1918 in Turijn anders herdenken

4-11-2010 Antimilitaristen hebben in de nacht van 3 op 4 november 'bloedig' geprotesteerd tegen de oorlogen waarin ItaliŽ nog steeds verwikkeld is, ook al vieren ze op 4 november het einde van de eerste wereldoorlog in 1918.
meer lezen

Kindsoldaat uit Guantanamo tot acht jaar veroordeeld

2-11-2010 Omar Kadr, waarover eerder bericht werd dat hij op 25 oktober zou terecht staan, is door de Amerikaanse militaire rechtbanken tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld zonder aftrek van de acht jaar die hij in Guantanamo heeft gezeten.
2-11-2010

Antimilitaristen kraken een NAVO-basis in Bťtera (Valencia)

2-11-2010 Antimiltaristen hebben even de NAVO-basis bezet en veranderd in een speelplaats met de eis dat de basis wordt gesloten, de troepen uit Afghanistan worden teruggetrokken en het leger wordt afgeschaft.
meer lezen

Beveiliging Belgische atoombasis is lachertje

23-10-2010 Vredesactivisten zijn er de afgelopen maanden wederom in geslaagd diverse malen ongehinderd rond te lopen op de atoombasis Kleine Brogel in BelgiŽ. Ze slaagden er zelfs in een hangar binnen te dringen waar ondergronds kernwapens liggen opgeslagen
meer lezen

Kindsoldaat in Guantanamo tweemaal tot bekentenis gedwongen

23-10-2010 In Guantanamo zit al vanaf 2002 een arrestant, die op vijftienjarige leeftijd daarheen werd gebracht als kindsoldaat. Het is Omar Kadr, die acht jaar later op 25 oktober moet voorkomen.
meer lezen

Wapenexport naar ontwikkelingslanden

20-10-2010 Europese regels verplichten Nederland om wapenexporten naar ontwikkelingslanden te toetsen aan o.a. de sociaal-economische criteria. In de praktijk komt daar weinig van terecht.
meer lezen

Manifest voor Verdraagzaamheid

11-10-2010 Door het Interreligieus Beraad is een Manifest voor Verdraagzaamheid opgesteld. Het zal als petitie aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Het manifest kan ondertekend worden op www.manifestvoorverdraagzaamheid.nl. Veel mensen uit de vredesbeweging hebben al getekend.
meer lezen

Kritiek op politie-missie naar Afghanistan

11-10-2010 Vrouwen voor Vrede heeft kritiek op de de voorgenomen politie-missie naar Afghanistan. Zij heeft daarover onderstaande brief naar kamerleden van CDA, D'66, Groen Links en PvdA gestuurd.
meer lezen

Klimaatverandering als oorzaak van oorlogen

7-10-2010 Op 24 september organiseerde het Haags VredesPlatform een goed bezochte avond over het thema klimaatverandering als oorzaak van (toekomstige) oorlogen. Wouter Veening hield er een lezing die te beluisteren is op vredessite.nl/nieuws/2010/veening2409.html
7-10-2010

10 redenen waarom de troepen weg moeten uit Afghanistan

7-10-2010 Op 7 oktober is de oorlog in Afghanistan 9 jaar oud. Het Belgische Anti-oorlogsplatform formuleerde 10 redenen op waarom de westerse troepen niet langer iets te zoeken hebben in Afghanistan.
meer lezen

ServiŽ wil militaire dienstplicht afschaffen

4-10-2010 De regering van ServiŽ heeft bij het parlement een voorstel ingediend om de militaire dienstplicht af te schaffen. De bedoeling is dat het land een moderner bewapend beroepsleger krijgt.
Bron: WRI, 1-10-2010

Regeerakkoord militaristisch en gericht op eigenbelang

4-10-2010 De vereniging Kerk en Vrede is onaangenaam getroffen door het regeerakkoord van VVD, PVV en CDA. Daarin wordt eenzijdig eigenbelang te vuur en te zwaard verdedigd. O.a. met een nieuwe militaire missie in Afghanistan en bijdragen uit de pot voor ontwikkelingshulp aan militaire operaties.
meer lezen

Vredes(kinder)festival

27-9-2010 Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede organiseerde Pais op voor het derde achtereenvolgende jaar een Vredes(kinder)festival. De ruim honderd bezoekers konden genieten van o.a. kindertheater, een sambaband, gedichten, zang en djembť.
meer lezen

Kerk en Vrede verbijsterd over organisatie Luchtmachtdagen tijdens Vredesweek

14-9-2010 In een brief aan de minister van Defensie heeft het bestuur van de vereniging Kerk en Vrede haar verbijstering uitgesproken over het besluit om de Luchtmachtdagen in 2011 tijdens het eerste weekend van de jaarlijkse Vredesweek te organiseren.
meer lezen

IsraŽl vernietigt steeds meer Palestijnse huizen

1-9-2010 IsraŽl heeft alleen al in juli 141 huizen en andere gebouwen van Palestijnen vernietigd op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dit is het hoogste aantal in ťťn maand tijd sinds 2005. Hierop heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gewezen.
meer lezen

Initiatief voor clandestien uitstapje Palestijnse vrouwen krijgt navolging in IsraŽl

1-9-2010 Zeshonderd IsraŽli's hebben zich aangesloten bij een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid, en beloven Palestijnse vrouwen en kinderen uit de Westelijke Jordaanoever naar IsraŽl te smokkelen voor een dagje uit.
meer lezen

Falluja (Irak): meer fall-out dan Hirohima

22-8-2010 Tijdens de herdenking van Hiroshima en Nagasaki op 5 en 9 augustus 2010 verscheen een studie over de effecten van de radioactieve straling op in Falluja. Hierin bleek dat de radioactieve vervuiling van Hiroshima overtroffen werd door latere oorlogshandelingen zonder atoombom!
meer lezen

Ook meisjes van 17 kunnen nadenken over dienstplicht

18-8-2010 In Nederland krijgen jongens van 17 nog steeds een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven als militair dienstplichtige. Vrouwen voor Vrede wil dat ook meisjes van 17 daarover nadenken en schreef ze het volgende:
meer lezen

Een ultra rechts bestuur is slecht voor de vrede

16-8-2010 Het Humanistisch Vredesberaad is uiterst bezorgd over de ontwikkelingen in de kabinetsvorming in Nederland. De verkiezings- en nieuwe standpunten van VVD, CDA en PVV kunnen een redelijk evenwichtige samenleving zoals de Nederlandse, danig ontwrichten en internationaal de vrede bedreigen.
meer lezen

IsraŽl bang voor geweldloos verzet

5-8-2010 De Palestijnse academicus en activist Mazin Qumsiyeh werd bij zijn terugkeer van een conferentie vele uren vastgehouden op een IsraŽlische controlepost. De reden: hij had boeken over geweldloos verzet bij zich! IsraŽl vindt dat gevaarlijk en Mazin moet zich nog melden voor verdere ondervraging.
Bron: International Center on Nonviolent Conflict, 2-8-2010