Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

VS breiden drone-netwerk uit naar SomaliŽ en Jemen

23-9-2011 De VS breiden het netwerk uit van basissen om drone-aanvallen uit te voeren. SomaliŽ, waar de ergste hongersnood sinds zestig jaar gaande is, en Jemen, dat afglijdt naar een burgeroorlog, zijn nieuwe doelwitten.
meer lezen

Nu verkrijgbaar: 3 cd's van de IsraŽlische zanger en vredesactivist Ofer Golany

22-9-2011 In de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (www.vredesmuseum.nl/winkel/video.php) zijn nu 3 cd's van de IsraŽlische zanger, dienstweigeraar en vredesactivist Ofer Golany te koop.
meer lezen

Nicole le Fever Journalist voor de Vrede 2011

19-9-2011 Op zondag 18 september heeft het Humanistisch Vredesberaad de wisselprijs Journalist voor de Vrede 2011 uitgereikt aan Nicole le Fever. Le Fever, correspondent/journalist voor de NOS in het Midden Oosten, is gekozen uit een lijst van zeven kandidaten.
meer lezen

Kerk en Vrede roept op tot protestactie bij Luchtmachtdagen

12-9-2011 De vereniging Kerk en Vrede roept op tot een protestactie bij de Luchtmachtdagen die op 16 en 17 september 2011 op de vliegbasis Leeuwarden gehouden zullen worden.
meer lezen

VN-rapport over de Gazavloot 2010

7-9-2011 Het rapport stelt dat IsraŽl het recht had om de vloot te stoppen. Tegelijkertijd veroordeelt het door IsraŽl gebruikte geweld, waarbij 9 mensen omkwamen, als disproportioneel. IsraŽl ziet dit als een overwinning. Terecht?
meer lezen

Nieuw coŲperatief spel Antarctica

6-9-2011 In de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is het nieuwe bordspel Antarctica te koop dat gericht is op samenwerking en natuurbescherming. Het spel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.
meer lezen

WRI geeft geweldloze actietraining in Venezuela

5-9-2011 Venezuela is sterk gepolariseerd tussen voor- en tegenstanders van Chavez en politiek protest wordt er gecriminaliseerd. Omdat in zo'n land geweldloos actievoeren niet vanzelfsprekend is, verzorgde War Resisters' International er een training.
meer lezen

Steun Maikel Nabil Sanad (3)

26-8-2011 De Egyptische pacifist Maikel Nabil Sanad is donderdag in eenzame opsluiting geplaatst nadat een groep supporters die hem wilden bezoeken na twee uur wachten was weggestuurd.
meer lezen

Steun Maikel Nabil Sanad (2)

25-8-2011 Dinsdag j.l. 23 augustus is de Egyptische pacifist Maikel Nabil Sanad in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn gevangenschap.en het niet in behandeling nemen van zijn hoger beroep.
meer lezen

International Seminar: War Profiteering and Peace Movement Responses

24-8-2011 Het seminar "Oorlogswinstbejag en het antwoord van de Vredesbeweging" wordt gehouden in Barcelona van 29 sept. t/m 2 okt. 2011 en georganiseerd door JustŪcia i Pau (Centre Delŗs), Fundaciů per la Pau, War Resisters' International (WRI) en het European Network Against Arms Trade (ENAAT)
meer lezen

Tolerantietest Fort van de Democratie genomineerd voor Europese Award

24-8-2011 De interactieve website www.tolerantietest.eu is genomineerd voor de "Erasmus Euro Media Award 2011". De vijftalige tolerantietest (Nederlands, Engels, Portugees, Spaans en Bulgaars) is bedoeld om samen met jongeren de grenzen van tolerantie te onderzoeken.
meer lezen

Steun Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad

18-8-2011 War Resisters' International heeft opgeroepen tot een internationale actiedag op 9 september a.s. voor de in Egypte vastzittende dienstweigeraar en criticaster van het militaire regime Maikel Nabil Sanad.
meer lezen

Geen vervangende dienst meer voor Noorse dienstweigeraars

11-8-2011 In Noorwegen wordt later dit jaar de vervangende dienst voor dienstweigeraars opgeheven. Erkende dienstweigeraars worden simpelweg vrijgesteld van militaire dienst.
meer lezen

Protest tegen NAVO leidt in ServiŽ tot schijnprocessen

5-8-2011 Op 12 en 13 juni 2011 vond in Belgrado een bijeenkomst van de NAVO plaats. De gedelegeerden werden met gejuich ontvangen door Servische nationalisten, die zelfs Naziposters uit de Tweede Wereldoorlog droegen. De oppositie werd door de politie onderdrukt.
meer lezen

170 vredesactivisten vallen geheim Zweeds militair oefenterrein binnen

27-7-2011 170 internationale vredesactivisten uit 17 landen gingen vandaag het terrein van de North European Aerospace Test (NEAT) op tijdens een massa-actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid in het noorden van Zweden.
meer lezen

Grote verzameling vredesvideo's op internet

22-7-2011 Op de website van Vrouwen Vredesinitiatieven in Beeld vvib.nl kunt u een groot aantal video's bekijken met thema's die bijdragen aan een vreedzame samenleving.
meer lezen

GroenLinks steunt NAVO-missie in LibiŽ

20-7-2011 GroenLinks heeft haar steun gegeven aan verlenging van de NAVO-missie in LibiŽ. Een ommezwaai want eind maart stemde GroenLinks nog tegen deze missie.
meer lezen

IsraŽlische rechtbank: tegenhouden Flytillia onwettig?

18-7-2011 Op 13 juli heeft de IsraŽlische rechtbank de vrijlating bevolen van twee AustraliŽrs, die op 12 juli op de luchthaven in Tel Aviv waren opgepakt omdat ze naar Palestina wilden reizen. De veiligheidsdienst was zijn boekje te buiten gegaan.
meer lezen

Dignite al Karama onderweg naar Gaza

14-7-2011 Zoals we eerder berichtten wordt de Gaza Vloot tegengehouden door Griekenland. Er is echter ťťn schip, de Dignite al Karama, dat nu toch koers gezet heeft richting Gaza.
meer lezen

Massale vlucht naar Palestina strandt in IsraŽl

12-7-2011 Het staat nu vast: Reizigers naar de West Bank die een bezoek aan Palestijnen willen brengen, worden op het vliegveld in Tel Aviv geweerd, ook al gaan ze als toeristen naar Palestina. Dat is op 8 juli zonneklaar bewezen.
meer lezen

Flotilla II

12-7-2011 Wij, mensenrechtenactivisten van de Gaza Freedom Flotilla II Stay Human hebben door de opstelling van de Griekse autoriteiten, moeten besluiten om onze vaart uit te stellen. De Open Gaza /Stefano Chiarini, zou als een van de tien boten meevaren.
meer lezen

Palestijnse en internationale oproep voor een militair embargo tegen IsraŽl

12-7-2011 Tientallen organisaties uit de hele wereld werken mee aan een nieuwe internationale campagne voor een onmiddellijk en alomvattend militair embargo tegen IsraŽl. De oproep gaat uit van het Palestijns Nationaal Comitť voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS)..
meer lezen

Liever radar op de stranden dan vluchtelingen en badgasten

12-7-2011 De strijd tegen de invasie van vluchtelingen uit Noord-Afrika leidt in ItaliŽ tot bezetting van het kustgebied. Op verschillende plaatsen zetten militaire politie-eenheden zonder inspraak van de bevolking radarposten neer, waartegen de bevolking in opstand komt.
meer lezen

Europees Hof bevestigt recht op dienstweigeren

10-7-2011 Het Europees Hof van de Rechten van de Mens heeft op 7 juli verklaard dat grond van het Europees verdrag daarover dienstweigering voor gewetensbezwaarden een mensenrecht is. Aanleiding was de zaak-Bayatyan versus de Armeense staat.
meer lezen

Gaza begint in Griekenland

5-7-2011 Waar de laster en bedreiging tegen de Flotilla van de kant van Israel te verwachten was, is het teleurstellend om te ontdekken dat de regering van Griekenland nu medeplichtig is aan de illegale en onmenselijke blokkade van Gaza.
meer lezen

Succesvol geweldloos verzet tegen landroof langs de Palestijnse Muur

1-7-2011 Al meer dan acht jaar vechten Palestijnse grensdorpen geweldloos tegen de Muur, die bedoeld zou zijn op IsraŽl van Palestina te scheiden, maar die ook wordt gebruikt voor landroof. Hieronder volgt bericht van een miniem succes.
meer lezen

Waarom ik wel meevaar

29-6-2011 De Gaza Freedom Flotilla II heeft een groot doel en nog grotere tegenstanders. Naar mate de voorbereidingen verder vorderen wordt dit eens te meer duidelijk. Op alle fronten worden we tegengewerkt door de Amerikaans-IsraŽlische alliantie, wiens machtige arm ver reikt.
meer lezen

Airco kost Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan elk jaar 20 miljard dollar

28-6-2011 Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan geven per jaar 20 miljard dollar uit aan airconditioning. Dat is meer dan het totale nationaal inkomen van Afghanistan! Vooral het vervoer van de benodigde brandstof is duur. Bovendien komen daar veel mensen bij om.
Bron: www.dewereldmorgen.be, 26-6-2011

Gaza-vloot: ťťn stem, ťťn strijd

25-6-2011 De wind van vrijheid laat zich door niemand tegenhouden. De wereld hijst haar zeilen en de vredelievende mensen laten zich voortstuwen met de wind in de rug, tegen de stroom in, zullen wij ons doel bereiken.
meer lezen

Agent bij zaak Baars ten onrechte niet als getuige opgeroepen

21-6-2011 Het proces tegen Henk Baars is op 20 juni verdaagd. Baars had zijn identiteitsbewijs niet willen tonen, en daarmee was volgens de officier van justitie de kous af. Maar zo zat het niet helemaal: de aanleiding was het vertonen van een vredesvlag en er waren dus grondrechten in het geding...
meer lezen

Doorbreek de geweldsspiraal!

21-6-2011 Een breed platform met christelijke, islamitische, joodse en seculiere organisaties in Nederland heeft zich bij de geweldloze internationale actie, Flotilla 2, aangesloten. Een vergelijkbare vloot werd in mei 2010 in internationale wateren aangevallen door de IsraŽlische marine.
meer lezen

Actie in BelgiŽ tegen NAVO-oorlog in LibiŽ

13-6-2011 Een vijftigtal vertegenwoordigers van verschillende Belgische vredesorganisaties, verenigd in het Anti-oorlogsplatform, uitten op 8 juni bij het ministerie van Defensie hun ongenoegen over de NAVO-operatie in LibiŽ. Ze eisen dat BelgiŽ zich onmiddellijk uit de oorlog terugtrekt.
meer lezen

Kerk en Vrede voorzitter voor de rechter

10-6-2011 Op maandagochtend 20 juni a.s. om 10.15 uur moet Kerk en Vrede voorzitter Henk Baars voor de Haagse kantonrechter (Prins Clauslaan 60) verschijnen vanwege een vlagincident dat zich twee jaar eerder in Den Haag heeft voorgedaan.
meer lezen

In de geest van Erasmus: de Vreedzame School

8-6-2011 Op Internationale Vredesdag 21 september 2011 wil het 'Huis van Erasmus' als eerbetoon aan Erasmus aandacht schenken aan zijn idealen van zowel vrede als onderwijs en educatie. Daarom wil zij op die dag een bijeenkomst beleggen waarin het concept van 'De Vreedzame School' centraal staat.
meer lezen

Wilt u vredeslessen geven op basisscholen?

1-6-2011 Het VredesInformatieCentrum verzorgt nu al vredeslessen op vele basisscholen. Het heeft daarvoor een succesvolle methode ontwikkeld. Meer leerlingen in het hele land zouden daarvan kunnen genieten als er meer vrijwilligers zouden zijn om de lessen te geven.
meer lezen

Vredeseducatie in theorie en praktijk

31-5-2011 Op 28 mei jl. organiseerde Vredesbeweging Pais een symposium over vredeseducatie dat vooral bedoeld was als ontmoetingsplaats voor mensen die daarmee zelf actief bezig zijn of zouden willen zijn. Het werd een levendige uitwisseling van ervaringen en en ideeŽn.
meer lezen

Aandeelhouders EADS hebben bloed aan hun handen

27-5-2011 Bij een jaarvergadering van de wapenproducent EADS werden donderdag de aandeelhouders onder luid gejoel opgewacht door vredesactivisten. De zakenlieden waren not amused.
meer lezen

Demonstraties tegen dienstplicht in Rusland

25-5-2011 Er wordt in Rusland openlijk geprotesteerd tegen de dienstplicht; met name tegen de uitzending van dienstplichtige soldaten voor de "ordehandhaving" in TjetsjeniŽ en IngoesetiŽ.
meer lezen

Pleinbezetting in Polen als protest tegen de oorlog

25-5-2011 De pleinbezettingen van de Arabische lente, nu ook in Spanje en zelfs op de Dam in Amsterdam, waaien nu over naar Polen. Ditmaal ook als een actie tegen de oorlog en de milieuvervuiling
meer lezen

400 klachten tegen Belgische oorlogseconomie

19-5-2011 In BelgiŽ kan iedere burger bij de overheid een klacht indienen tegen een wanpraktijk. Vredesactie riep daarom op om klacht in te dienen tegen bedrijven die in BelgiŽ actief zijn en hun winsten halen uit de exploitatie van door IsraŽl bezette gebieden in Palestina.
meer lezen

Welk idee verandert jouw wereld?

13-5-2011 Op de website van Upact (www.upact.nl) worden 9 creatieve voorstellen gepresenteerd voor projecten die informatie geven over de oorzaken van conflicten en de mogelijkheden om bij te dragen aan duurzame vrede.
meer lezen

Nieuwe vredeswebsite Need4Peace

9-5-2011 Sedert kort is er een nieuwe vredeswebsite online. De site www.need4peace werd ontwikkeld door 2 idealistische internetcreatievelingen. De site toont foto's van mensen die het welbekende vredesteken geven en dat met een statement motiveren.
meer lezen

Verslag Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid verschenen

3-5-2011 Bij het Platform Vredescultuur verscheen onlangs een uitgebreid verslag van de vele activiteiten van het Platform en zijn lidorganisaties in het door de VN uitgeroepen Internationaal Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid (2001-2010).
meer lezen

Nico Faber krijgt lintje voor zijn vredeswerk

29-4-2011 Op 29 april kreeg Nico Faber een koninklijke onderscheiding. Hij werd lid in de orde van Oranje Nassau. Voor zover ons bekend is dit pas de tweede keer dat iemand vanwege werk als vredesactivist een lintje krijgt.
meer lezen

Bush hoort voor het Internationaal Strafhof

26-4-2011 Oud-president Bush zou voor het Internationaal Strafhof moeten worden gedaagd voor het nodeloos beginnen van de oorlog tegen Irak. Dit is de mening van het toenmalige hoofd van het Internationale Atoomagentschap El Baradei.
meer lezen

Uraniumverrijking en wapenproductie, Paasmars in Almelo

26-4-2011 Zo'n 100 mensen namen op Paasmaandag deel aan de jaarlijkse Paasmars voor Vrede en Ontwapening die dit jaar in Almelo werd gelopen.
Een uitgebreid verslag met veel foto's vindt u hier: vredessite.nl/nieuws/2011/paasmars.html
26-4-2011

Egyptische publicist door het militaire regime veroordeeld in schijnproces

11-4-2011 De Egyptische gewetensbezwaarde Maikel Nabil Sanad is voor zijn publicitaire activiteiten op 10 april door een militaire rechtbank tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens "belediging van het leger".
meer lezen

War Resisters International over gemilitariseerd onderwijs

10-4-2011 In het laatste VredesMagazine (2011/2) verscheen een artikel van Marc Akkerman over de rol van het leger in de Nederlandse scholen. Dit artikel is een onderdeel van een wereldwijd onderzoek van War Resisters' International over de militarisering van het onderwijs.
meer lezen

Bezuiniging op Defensie biedt kansen

8-4-2011 Kerk en Vrede heeft een verklaring uitgegeven n.a.v. de ophef rond de bezuinigingen op Defensie. Wellicht een kans om meer burgervredesteams in te zetten in conflictgebieden. Niet alleen veel goedkoper maar ook veel effectiever.
meer lezen

Rechten IsraŽlisch parlementslid Haneen Zoabi beknot

8-4-2011 Een meerderheid van de IsraŽlische parlementsleden in de Knesset zette recent het licht op groen om de IsraŽlisch-Palestijnse Haneen Zoabi haar parlementaire voorrechten af te nemen, omdat ze vorig jaar op het Turkse schip Mavi Marmara richting Gaza zat.
meer lezen