Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Van jeugdig pacifisme naar geestelijke weerbaarheid

22-3-2012 Bij uitgeverij De Papieren Tijger verscheen een boek over de geschiedenis van de Jongeren Vredes Actie. De JVA bestond van 1924 tot 1940 en is een voorloper van de huidige Vredesbeweging Pais. Ze had ook veel invloed op de humanistische beweging.
meer lezen

Symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'

20-3-2012 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, organiseert op zaterdag 9 juni in Amersfoort het symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'.
meer lezen

Netanyahu vergelijkt huidig IsraŽl met Auschwitz

13-3-2012 De IsraŽlische vredesorganisatie Gush Shalom is verontwaardigd over de wijze waarop premier Netanyahu de huidige situatie van de IsraŽliŽrs vergeleek met die van de joden in Auschwitz. Ze plaatste de volgende advertentie in de krant Ha'aretz.
meer lezen

Oprichting Bradley Manning Steuncomitť

8-3-2012 Uit bezorgdheid over de behandeling en berechting van Bradley Manning is op 1 maart het Nederlands/Belgische Bradley Manning Steuncomitť opgericht. Er is een website waarop u steun kunt betuigen aan deze van het lekken van geheimen beschuldigde soldaat.
meer lezen

Actie tegen marinebasis op Jeju eiland

6-3-2012 Eind februari werden 16 vredesactivisten gearresteerd bij een internationale actie tegen de bouw van een marine-basis op het Koreaanse Jeju eiland. Daar dreigen delen van tot het werelderfgoed behorende rotspartijen opgeblazen te worden.
meer lezen

Bijeenkomst over de (on-)mogelijkheden van samenwerking binnen de vredesbeweging

29-2-2012 Vredesbeweging Pais organiseert op 2 juni a.s. een bijeenkomst voor allen die zich actief inzetten voor de vrede, of dat zouden willen gaan doen. Hoofdmoot zal zijn een open discussie over de (on-)mogelijkheden van samenwerking.
meer lezen

Gentse vredesactivisten huldigen stedenband Semmerzake-Kaboel in

27-2-2012 Op zaterdag 25 februari fietsten twintig Gentenaars naar de militaire basis in Semmerzake. Ze klaagden er met een symbolische actie de rol die het Air Traffic Control Centre (ATCC) speelt in de oorlogen in LibiŽ en Afghanistan aan.
meer lezen

Russische en Chinese wapens voeden geweld in Darfur, zegt Amnesty

24-2-2012 Amnesty International publiceerde een nieuw rapport waaruit blijkt dat Chinese en Russische wapens, waaronder ammunitie, helikopters, lucht-grondraketten en bepantserde voertuigen, ernstige mensenrechtenschendingen in de Soedenese regio Darfur mogelijk hebben gemaakt.
meer lezen

Tentoonstelling van het Vredesmuseum, Vergeven - Verzoenen

16-2-2012 De gehele meimaand in Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15, 7511 GM Enschede tel. 053 - 4 804 804
Inlichtingen: Tiny Hannink, hannink-starre@zonnet.nl, tel. 053 4340559
meer lezen

GroenLinks tegen uitbreiding Kunduz-missie en voor politieke oplossing Afghanistan

13-2-2012 Het Afghanistan Initiatief binnen GroenLinks kijkt met gemengde gevoelens terug op de Kunduz-discussie op het GroenLinks congres van 11 februari. Wel stap in goede richting maar kritisch volgen blijft nodig.
meer lezen

Hoge IsraŽlische officier legt de wapens neer

9-2-2012 Er wordt op grote schaal steun gevraagd voor Igor Bakal, die in IsraŽl terecht zal staan wegens hoogverraad omdat hij weigert als officier te dienen in Gaza.
meer lezen

Goed voorbeeld

9-2-2012 Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn meldt dat het niet langer zal investeren in Elbit Systems en Aryt Industries. Het laatste bedrijf vanwege betrokkenheid bij de productie van clusterbommen
meer lezen

Veel te lage cijfers over het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan

8-2-2012 Het door de VN gepubliceerde aantal burgerslachtoffers van de oorlog in Afghanistan blijkt veel te laag. Mogelijk is het zelfs 5 maal hoger dan de 3.000 die de VN voor 2011 opgeeft.
meer lezen

Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden

7-2-2012 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie heeft een initiatief genomen ter bevordering van het debat rond het bestaansrecht van de NAVO. De zeer originele actie richt zich in het bijzonder op Publieke Figuren, maar ook 'gewone' mensen kunnen meedoen.
meer lezen

Palestijnse vrouwen vertellen over geweldloos verzet

6-2-2012 Op woensdagavond 15 februari komen twee Palestijnse vrouwen in Utrecht vertellen over hun geweldloos verzet tegen de IsraŽlische bezetter.
meer lezen

WRI job opening

6-2-2012 War Resisters' International (London) is looking for a Right to Refuse to Kill programme worker (full-time).
meer lezen

Aktie tegen wapenbedrijf EADS

2-2-2012 Op 31 mei houdt EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Dan presenteert het wapenbedrijf winstcijfers en plannen. Hťt moment om duidelijk te maken wat wij vinden van wapenhandel. Doe mee! We hebben je nodig!
meer lezen

Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad is vrij!

26-1-2012 De Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad is vrijgelaten! Nog in december werd hij veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn kritiek op het leger. Een video met de verklaring die hij bij zijn vrijlating aflegde vindt u op: www.youtube.com/watch?v=fePfun2Gbg8&
meer lezen

Global Militarization Index

25-1-2012 Het Duitse onderzoeksinstituut BICC heeft een Wereld Militariseringsindex gepubliceerd. Daaruit kan afgelezen worden welke landen meer en welke minder gemilitariseerd zijn.
meer lezen

International Red Hand Day 2012

25-1-2012 International Red Hand Day is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle kindsoldaten. Het Jeugd OntmoetingsCentrum bij de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn besteedt er op 12 februari aandacht aan.
meer lezen

Educating for Peace

17-1-2012 UNOY Peacebuilders en Upact organiseren op 4 en 5 februari a.s. in Den Haag een internationaal seminar over vredeseducatie. De organisatoren willen met het seminar vredesinitiatieven van jongeren wereldwijd inspireren.
meer lezen

Fietstocht tegen atoomwapens

16-1-2012 In mei-juni 2012 wordt de internationale fietstocht 'Kernwapenvrij.nu' gehouden. De tocht start in Duitsland en gaat door Nederland en BelgiŽ naar Brussel en doet o.a. de vliegbases Kleine BrŲgel en Volkel aan.
meer lezen

EU rapport over wapenhandel te laat en incompleet

11-1-2012 De publicatie van het Dertiende Jaarverslag over de Controle van Export van Militaire Goederen en Technologie over 2010 roept vragen op over de betrouwbaarheid van de informatie en de inzet van de EU om wapenexport effectief te controleren, menen tien organisaties tegen wapenhandel.
meer lezen

Handboek Geweldloze Actie nu in het Arabisch

11-1-2012 Het Handbook for Nonviolent Campaigns is nu ook in het Arabisch te lezen. Al eerder verscheen het in het Engels, Bahasa Indonesia, Koreaans, Russisch, Spaans en Tigrinya (Eritrea en EthiopiŽ). Wereldwijd succes dus, voor dit door War Resisters' International uitgegeven boek!
meer lezen

Apaches bestoken Taliban met 55.000 granaten

5-1-2012 Volgens gegevens van het dagblad The Sun op basis van de Britse wet openbaarheid bestuur hebben Britse Apachehelikopters het afgelopen jaar 55.000 granaten afgeschoten op Talibanstrijders.
meer lezen

Terrorist directeur Belgische wapenproducent

5-1-2012 De Fransman die in 1985 verantwoordelijk was voor het opblazen van de Rainbow Warriar is nu directeur van de Amerikaanse tak van het Belgische staatsbedrijf FN Herstal Group, dat vuurwapens produceert. Greenpeace heeft de VS gevraagd de man uit te wijzen.
meer lezen

Hebben de VS zich wel echt teruggetrokken uit Irak?

30-12-2011 Op internet circuleren berichten dat de VS zijn troepen niet volledig heeft teruggetrokken uit Irak. Noord-Irak (Koerdistan) zou van de terugtrekking uitgezonderd zijn. Daar zouden nog ca. 8.000 VS-militairen aanwezig zijn.
meer lezen

Irak: het minst leefbare land van de planeet

28-12-2011 Wat heeft het westerse militaire ingrijpen Irak gebracht? Geniet men daar nu van vrijheid, democratie en welvaart? Helaas wijzen vele recente onderzoeken anders uit. Irak staat wat leefbaarheid betreft helemaal onderaan de ladder. Op veel punten is de situatie erger dan onder Saddam Hussein.
meer lezen

Pleinbezetters in VS maken alternatieve kerstliederen

23-12-2011 In de 'Christmas carols', die binnen de Amerikaanse Occupybeweging worden verspreid wordt veel geprotesteerd tegen de oorlog.
meer lezen

Regering weigert wapenexport naar dictaturen te stoppen

16-12-2011 Het Nederlandse wapenexportbeleid moet veel strenger uitgevoerd worden. Ondanks eerdere toezeggingen in die richting geeft de regering geen gevolg aan de lessen van de Arabische Lente. Dat schrijft de Campagne tegen Wapenhandel in haar vandaag gepubliceerde 'Analyse Nederlandse wapenexport 2010'.
meer lezen

Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad veroordeeld

16-12-2011 Een Egyptische militaire rechtbank heeft blogger en pacifist Maikel Nabil Sanad (26) tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn niet aflatende kritiek op het Egyptische leger. Hij was al sinds 23 augustus in hongerstaking tegen een eerdere veroordeling.
meer lezen

Rode Kruis onderzoekt wargames

15-12-2011 Het Internationale Rode Kruis gaat onderzoeken hoe het gesteld is met de toepassing van het humanitaire oorlogsrecht in computergames waarin oorlogssituaties gespeeld worden.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren 'IsraŽlische' bussen

13-12-2011 Tientallen vredesactivisten hebben zondagmiddag bij het CS in Amsterdam bussen van het IsraŽlische ov-bedrijf Egged kortstondig geblokkeerd. Volgens de demonstranten is Egged medeplichtig aan apartheid in de bezette Palestijnse gebieden.
meer lezen

Vredesblad 't Kan Anders is gestopt

9-12-2011 Na 34 jaar is het vredestijdschrift 't Kan Anders gestopt. Het verscheen eerst als blad van de Algemene Nederlandse Vredesactie en de Werkgroep voor Ekologie, Pacifisme en Socialisme.
meer lezen

Rapport IAEA toont niet aan dat Iran bezig is kernwapens te maken

9-12-2011 Wie de persberichten leest krijgt de indruk dat nu bewezen is dat Iran bezig is kernwapens te maken. In het rapport zelf kun je echter lezen dat de inspecties van het IAEA in Iran niets bijzonders hebben opgeleverd.
meer lezen

Oproep tot weigering van bevelen om Iran aan te vallen

6-12-2011 Op de website warisacrime.org kan een petitie getekend worden die militairen oproept om te weigeren bevelen op te volgen om Iraanse atoominstallaties aan te vallen.
Bron: WRI, 26-11-2011

Vredesactie bezorgt minister uit Palestijnse Gebieden gestolen goed

6-12-2011 Op 25 november 2011 bezorgde een delegatie van Vredesactie en Action pour la Paix een winkelkarretje vol 'gestolen goed' aan de Belgische minister van economie. Goederen geproduceerd in de illegale IsraŽlische nederzettingen die toch nog gewoon in winkels te koop zijn.
meer lezen

Egyptische vredesactivist gaat drie dagen zwijgen

30-11-2011 "Ik moet jullie zeggen, we zijn gemuilkorfd.
Daarom heb ik besloten, ingaande morgen drie dagen lang niks te zeggen, daarmee bezwaar makend tegen het muilkorven en tegen de voortzetting van mijn opsluiting die beoogt te verhinderen dat ik de wandaden van de militairen aan de kaak stel."
meer lezen

Geweld tegen Palestijnen vanuit nederzettingen neemt toe

24-11-2011 Het geweld van bewoners van IsraŽlische nederzettingen tegen Palestijnen is van 2010 op 2011 met 40% toegenomen. Dit blijkt uit een VN-rapport. Het geweld richt zich vooral tegen Palestijnse bezittingen met de bedoeling de Palestijnen van hun land te verdrijven.
meer lezen

Palestijnse Freedom Riders

21-11-2011 Op 15 november jl. startte een actie waarbij Palestijnen op de Westoever gebruik maken van voor IsraŽliŽrs bestemde bussen. De actie is geÔnspireerd door de historische Freedom Rides van de Amerikaans Burgerrechtenbeweging.
meer lezen

Campagne tegen Wapenhandel wint ASN Wereldprijs

15-11-2011 Met het project Geen Geld voor Geweld heeft de Campagne tegen Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs gewonnen! De prijs is toegekend voor een actie tegen EADS, een van de grootste wapenbedrijven van Europa.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt beheerder depot

11-11-2011 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een nieuwe beheerder voor het depot in Soesterberg, waar de uitleententoonstellingen bewaard worden. Hoofdtaak is het controleren en vervoersklaar maken van de tentoonstellingen. Dit vergt 1 tot enkele dagdelen per maand.
meer lezen

Onderzoekers dringen aan op grondige herziening EU wapenexportrichtlijnen

10-11-2011 Het rapport 'Lessons from MENA - Appraising EU transfer of military and security equipment to the Middle East and North Africa', geschreven door een groep Europese wapenexportonderzoekers, geeft aanbevelingen ter verbetering van de EU wapenexportcontrole.
meer lezen

Afghanistan Initiatief GroenLinks tegen uitbreiding politiemissie

7-11-2011 Het Afghanistan Initiatief GroenLinks heeft GroenLinksleden gevraagd om een oproep aan de Tweede Kamerfractie te doen om niet akkoord te gaan met het oprekken van de politietrainingmissie in Kunduz. De tekst van de oproep volgt hieronder.
meer lezen

Weer schepen op weg naar Gaza onderschept door IsraŽl

3-11-2011 Twee schepen, de Tahrir uit Canada en Saoirse uit Ierland zijn onderweg naar Gaza onderschept door IsraŽl. Ze ondernamen een nieuwe poging om de IsraŽlische blokkade te breken. Aan boord waren 27 mensen uit 9 landen en een lading medicijnen.
meer lezen

Dood Kadhafi geen reden tot euforie

31-10-2011 Hoezeer de dood van Moammar Kadhafi de weg ook vrijmaakt voor een nieuw, vrij en democratisch LibiŽ, vormt deze volgens het bestuur van Kerk en Vrede beslist geen reden tot de euforie en zelfgenoegzaamheid die onder westerse regeringsleiders bespeurbaar zijn.
meer lezen

Conferentie over militarisering van de jeugd

31-10-2011 War Resisters International organiseert in 2012 in Duitsland een conferentie over de militarisering van de jeugd en hoe dat tegen te gaan. De WRI roept personen en organisaties die kennis en/of ervaring op dit gebied hebben op tot deelname.
meer lezen

Reizen naar Palestina met de Olijfbomencampagne

11-10-2011 De Olijfbomencampagne 'Houd hoop levend' organiseert twee actieve reizen naar de Palestijnse gebieden: de reis 'kerst in Bethlehem' in december en de Olijfplantreis in februari.
meer lezen

Vredesbeweging Pais

10-10-2011 De vereniging Pais heet voortaan Vredesbeweging Pais. Dit omdat veel mensen het Nederlandse woord Pais - dat vrede betekent - niet meer kennen. Met de nieuwe aanduiding voor de naam weet iedereen Pais weer meteen te plaatsen.
meer lezen

Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan drie vrouwen

10-10-2011 De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan 3 vrouwen - Tawakkul Karman (Jemen), Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) en Leymach Gbowee (Liberia), is binnen de vredesweging goed ontvangen. Vrouwen voor Vrede en het International Peace Bureau gaven verklaringen uit.
meer lezen