Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

In de geest van Erasmus: De Vreedzame School

27-6-2012 Tijdens de Internationale Vredesweek 2012 organiseert 'Huis van Erasmus' op woensdagavond 19 september een studiebijeenkomst over de Vreedzame School.
meer lezen

Bijeenkomst 'Samenwerking in de Vredesbeweging' nu op internet te beluisteren

18-6-2012 De op 2 juni 2012 gehouden bijeenkomst over samenwerking in de vredesbeweging is nu volledig op internet te beluisteren. Bovendien is het al eerder gepubliceerde verslag nu aangevuld met foto's en de aanbevelingen van de werkgroep Vredesweek 2012.
meer lezen

Mondiale Vredesindex 2012

14-6-2012 Wederom is er een wereldwijde vredesindex opgesteld die aangeeft in welke mate landen er in slagen een duurzaam vreedzame samenleving te organiseren. Het blijkt dat de wereld in 2011 iets vreedzamer is geworden ondanks meer interne conflicten.
meer lezen

XminY is gered!

6-6-2012 Het XminY Solidariteitsfonds heeft er 650 nieuwe donateurs bij! Dat betekent dat het kan doorgaan met het financieel ondersteunen van actiegroepen en maatschappelijke bewegingen, waaronder de vredesbeweging, overal ter wereld.
meer lezen

(On-)mogelijkheden van samenwerking binnen de Vredesbeweging

4-6-2012 Vredesbeweging Pais organiseerde op 2 juni een bijeenkomst waarvoor iedereen die actief is binnen de vredesbeweging was uitgenodigd. De opkomst was groter dan verwacht: 53 mensen tezamen actief in ca. 35 vredesorganisaties. Het leverde, naast veel ideeŽn, ook enkele concrete resultaten op.
meer lezen

Internationale vredesfietstocht

29-5-2012 Een internationale vredesfietstocht die vanuit Duitsland naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel gaat, zal donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni demonstratief door Volkel en Eindhoven trekken.
meer lezen

Bijeenkomst over samenwerking binnen de vredesbeweging

24-5-2012 Op 2 juni a.s. is er in Utrecht een bijeenkomst van mensen die actief zijn in de vredesbeweging. Ze gaan bekijken wat de (on)mogelijkheden zijn van samenwerking. Er hebben zich al 25 mensen aangemeld die tezamen werkzaam zijn in ruim 20 vredesorganisaties. Er is nog ruimte voor meer.
meer lezen

Britse supermarktketen Co-op boycot producten uit IsraŽlische nederzettingen

17-5-2012 De Britse Co-operative Group is de eerste grote Westerse supermarktketen die geen handel meer drijft met bedrijven die producten exporteren uit de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.
meer lezen

Voorkom oorlog van morgen. Verbied games als Call of Duty

16-5-2012 In de NRC van 12 mei verscheen een opmerkelijk artikel van Steven de Jong. Er wordt in aangetoond dat sciencefiction een rol heeft gespeeld bij het maken van de atoombom en - nu in games en op internet - nog steeds aanzet tot het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe wapens.
meer lezen

Kerk en Vrede: Nederlandse inzet in Afghanistan zit scheef

15-5-2012 Kerk en Vrede is ontstemd over de inzet die de demissionaire regering aankondigde tijdens de komende NAVO-top in te zullen brengen voor de Nederlandse betrokkenheid in Afghanistan na 2014. 'Alleen de getallen spreken al boekdelen', aldus voorzitter Henk Baars.
meer lezen

Openbaar vervoersbedrijf Veolia schendt internationaal recht in Palestijnse gebieden

9-5-2012 Het ook in Nederland actieve openbaar vervoersbedrijf Veolia is betrokken bij ernstige schendingen van het internationaal recht op de Palestijnse Westbank en in Oost-Jeruzalem. Een Ander Joods Geluid en UCP willen het daarom uitsluiten van aanbestedingen.
meer lezen

Gemeentelijk vredesbeleid

7-5-2012 Vrede kan je ook in de gemeente waarmaken. Want vrede is niet alleen iets voor de regering of voor wereldleiders. Ook een gemeentebestuur kan aan vrede werken. Hoe Vlaamse gemeenten dat doen leest u in een net verschenen brochure.
meer lezen

Afghanistan Initiatief vraagt vredesbeweging om actie

2-5-2012 Nederland staat aan de vooravond van een belangrijk besluit. Gaat de Nederlandse regering de Amerikaanse pogingen steunen om de oorlog in Afghanistan tot 2014 voort te zetten. Het Afghanistan Initiatief vraagt vredesorganisaties dringend om op korte termijn in actie te komen.
meer lezen

Teken voor een sterk wapenhandelverdrag

27-4-2012 In juli wordt er in VN-verband beslist over een nieuw wapenhandelverdrag. De campagne Control Arms voert actie om er een sterk verdrag van te maken. U kunt dat steunen door uw (digitale) handtekening te zetten.
meer lezen

Protest tegen wapengigant EADS

26-4-2012 EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) is een van de grootste Europese wapenbedrijven. Van de totale omzet van bijna 50 miljard euro in 2011 werd een kwart aan wapenhandel verdient. Een speciaal onderdeel van EADS is belast met het maken en onderhouden van de Franse kernwapens.
meer lezen

Den Haag, 28 april: Debat 'Oorlog met Iran?'

24-4-2012 Op zaterdag 28 April van 13:00 tot 17:00 u. organiseren het Haags VredesPlatform en Stichting PRIME een eerste van drie debatten in Den Haag over de actuele ontwikkelingen rond Iran. Inleidende sprekers zijn Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik en kernenergiedeskundige Henk van der Keur.
meer lezen

Gandhituin in Rotterdam

20-4-2012 Op Gandhituin en -Leefcentrum De Overvloed in Rotterdam wordt getuinierd voor vrede. De bekende uitspraak van Gandhi is het motto: 'De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht'.
meer lezen

IFOR Europa: 'oorlogsinvesteringen zinloos'

18-4-2012 Ter gelegenheid van de Global Day of Action on Military Spending (17 april 2012), stelden de Europese IFOR-afdelingen een verklaring op. Hun conclusie luidt: 'oorlogsinvesteringen zijn zinloos'.
meer lezen

Jan Baan overleden

11-4-2012 Op 3 februari 2012 overleed Jan Baan op 83-.jarige leeftijd. Hij is zeer actief geweest in de vredesbeweging. Met name in de actiegroep Van Zwaarden naar Ploegscharen en later in Vredesbeweging Pais. Hij was vele jaren redacteur van het blad 't Kan Anders.
11-4-2012

VredesNieuws uitgebreid

8-4-2012 Het VredesNieuws-systeem is uitgebreid met de mogelijkheid om berichten ook aan de abonnees op de Vredeslijst te zenden. Met ťťn keer uw bericht invoeren kunt u nu dus nog meer mensen bereiken.
meer lezen

In memoriam Mimi Roelofsen (4-4-1924 - 15-3-2012)

6-4-2012 Op 15 maart jl. overleed Mimi Roelofsen. Ze is vele jaren actief geweest binnen de vredesbeweging en daarbuiten. Tot op hoge leeftijd kwam je haar overal tegen waar aan vrede gewerkt werd. In binnen- en buitenland.
meer lezen

Global Peace Walk - Vredeswandeling

6-4-2012 Op 31 maart waren er vredeswandelingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Buiten Nederland waren er ook in BelgiŽ, Canada, ItaliŽ, Portugal en de VS. Dit alles in het kader van Global Peace Walk.
meer lezen

800 actievoerders voor sluiten NAVO

2-4-2012 Een 800-tal vredesactivisten voerden op 1 april een geweldloze actie waarbij ze probeerden het NAVO-hoofdkwartier in Brussel te sluiten. Delegaties uit tien Europese landen namen deel aan de actie.
meer lezen

Voorkom conflict in Conflix

29-3-2012 Conflix is een nieuw online spel over vrede en conflict. Deelnemers aan het spel krijgen spelenderwijs inzicht in de belangen van verschillende partijen tijdens een conflict. Direct spelen kan via www.conflix.nl.
meer lezen

Steun een vreedzaam burgercomitť in SyriŽ

27-3-2012 Moe van het machteloos toekijken? Dan kun je nu wat doen. Door je handtekening te zetten of door geld te doneren en een burgercomitť te adopteren.
Op www.adoptarevolution.nl kun je zien hoe.
meer lezen

Eerste Vredespad in Nederland

26-3-2012 Op donderdag 21 maart 2012 vond in het park Meerhoven te Eindhoven de opening van het arboretum en de start van het eerste vredespad in Nederland plaats.
meer lezen

Vredesweek in teken van onrecht en geweld rond grondstoffen

26-3-2012 Op 10 mei (16-21 uur in Utrecht) organiseert IKV Pax Christi de Ambassadeursdag. De Ambassadeursdag is een jaarlijkse dag voor iedereen die geÔnteresseerd in het internationale vredeswerk van IKV Pax Christi, en die zelf aan de slag wil in de Vredesweek.
meer lezen

Van jeugdig pacifisme naar geestelijke weerbaarheid

22-3-2012 Bij uitgeverij De Papieren Tijger verscheen een boek over de geschiedenis van de Jongeren Vredes Actie. De JVA bestond van 1924 tot 1940 en is een voorloper van de huidige Vredesbeweging Pais. Ze had ook veel invloed op de humanistische beweging.
meer lezen

Symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'

20-3-2012 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, organiseert op zaterdag 9 juni in Amersfoort het symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'.
meer lezen

Netanyahu vergelijkt huidig IsraŽl met Auschwitz

13-3-2012 De IsraŽlische vredesorganisatie Gush Shalom is verontwaardigd over de wijze waarop premier Netanyahu de huidige situatie van de IsraŽliŽrs vergeleek met die van de joden in Auschwitz. Ze plaatste de volgende advertentie in de krant Ha'aretz.
meer lezen

Oprichting Bradley Manning Steuncomitť

8-3-2012 Uit bezorgdheid over de behandeling en berechting van Bradley Manning is op 1 maart het Nederlands/Belgische Bradley Manning Steuncomitť opgericht. Er is een website waarop u steun kunt betuigen aan deze van het lekken van geheimen beschuldigde soldaat.
meer lezen

Actie tegen marinebasis op Jeju eiland

6-3-2012 Eind februari werden 16 vredesactivisten gearresteerd bij een internationale actie tegen de bouw van een marine-basis op het Koreaanse Jeju eiland. Daar dreigen delen van tot het werelderfgoed behorende rotspartijen opgeblazen te worden.
meer lezen

Bijeenkomst over de (on-)mogelijkheden van samenwerking binnen de vredesbeweging

29-2-2012 Vredesbeweging Pais organiseert op 2 juni a.s. een bijeenkomst voor allen die zich actief inzetten voor de vrede, of dat zouden willen gaan doen. Hoofdmoot zal zijn een open discussie over de (on-)mogelijkheden van samenwerking.
meer lezen

Gentse vredesactivisten huldigen stedenband Semmerzake-Kaboel in

27-2-2012 Op zaterdag 25 februari fietsten twintig Gentenaars naar de militaire basis in Semmerzake. Ze klaagden er met een symbolische actie de rol die het Air Traffic Control Centre (ATCC) speelt in de oorlogen in LibiŽ en Afghanistan aan.
meer lezen

Russische en Chinese wapens voeden geweld in Darfur, zegt Amnesty

24-2-2012 Amnesty International publiceerde een nieuw rapport waaruit blijkt dat Chinese en Russische wapens, waaronder ammunitie, helikopters, lucht-grondraketten en bepantserde voertuigen, ernstige mensenrechtenschendingen in de Soedenese regio Darfur mogelijk hebben gemaakt.
meer lezen

Tentoonstelling van het Vredesmuseum, Vergeven - Verzoenen

16-2-2012 De gehele meimaand in Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15, 7511 GM Enschede tel. 053 - 4 804 804
Inlichtingen: Tiny Hannink, hannink-starre@zonnet.nl, tel. 053 4340559
meer lezen

GroenLinks tegen uitbreiding Kunduz-missie en voor politieke oplossing Afghanistan

13-2-2012 Het Afghanistan Initiatief binnen GroenLinks kijkt met gemengde gevoelens terug op de Kunduz-discussie op het GroenLinks congres van 11 februari. Wel stap in goede richting maar kritisch volgen blijft nodig.
meer lezen

Hoge IsraŽlische officier legt de wapens neer

9-2-2012 Er wordt op grote schaal steun gevraagd voor Igor Bakal, die in IsraŽl terecht zal staan wegens hoogverraad omdat hij weigert als officier te dienen in Gaza.
meer lezen

Goed voorbeeld

9-2-2012 Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn meldt dat het niet langer zal investeren in Elbit Systems en Aryt Industries. Het laatste bedrijf vanwege betrokkenheid bij de productie van clusterbommen
meer lezen

Veel te lage cijfers over het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan

8-2-2012 Het door de VN gepubliceerde aantal burgerslachtoffers van de oorlog in Afghanistan blijkt veel te laag. Mogelijk is het zelfs 5 maal hoger dan de 3.000 die de VN voor 2011 opgeeft.
meer lezen

Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden

7-2-2012 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie heeft een initiatief genomen ter bevordering van het debat rond het bestaansrecht van de NAVO. De zeer originele actie richt zich in het bijzonder op Publieke Figuren, maar ook 'gewone' mensen kunnen meedoen.
meer lezen

Palestijnse vrouwen vertellen over geweldloos verzet

6-2-2012 Op woensdagavond 15 februari komen twee Palestijnse vrouwen in Utrecht vertellen over hun geweldloos verzet tegen de IsraŽlische bezetter.
meer lezen

WRI job opening

6-2-2012 War Resisters' International (London) is looking for a Right to Refuse to Kill programme worker (full-time).
meer lezen

Aktie tegen wapenbedrijf EADS

2-2-2012 Op 31 mei houdt EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Dan presenteert het wapenbedrijf winstcijfers en plannen. Hťt moment om duidelijk te maken wat wij vinden van wapenhandel. Doe mee! We hebben je nodig!
meer lezen

Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad is vrij!

26-1-2012 De Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad is vrijgelaten! Nog in december werd hij veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn kritiek op het leger. Een video met de verklaring die hij bij zijn vrijlating aflegde vindt u op: www.youtube.com/watch?v=fePfun2Gbg8&
meer lezen

Global Militarization Index

25-1-2012 Het Duitse onderzoeksinstituut BICC heeft een Wereld Militariseringsindex gepubliceerd. Daaruit kan afgelezen worden welke landen meer en welke minder gemilitariseerd zijn.
meer lezen

International Red Hand Day 2012

25-1-2012 International Red Hand Day is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle kindsoldaten. Het Jeugd OntmoetingsCentrum bij de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn besteedt er op 12 februari aandacht aan.
meer lezen

Educating for Peace

17-1-2012 UNOY Peacebuilders en Upact organiseren op 4 en 5 februari a.s. in Den Haag een internationaal seminar over vredeseducatie. De organisatoren willen met het seminar vredesinitiatieven van jongeren wereldwijd inspireren.
meer lezen

Fietstocht tegen atoomwapens

16-1-2012 In mei-juni 2012 wordt de internationale fietstocht 'Kernwapenvrij.nu' gehouden. De tocht start in Duitsland en gaat door Nederland en BelgiŽ naar Brussel en doet o.a. de vliegbases Kleine BrŲgel en Volkel aan.
meer lezen

EU rapport over wapenhandel te laat en incompleet

11-1-2012 De publicatie van het Dertiende Jaarverslag over de Controle van Export van Militaire Goederen en Technologie over 2010 roept vragen op over de betrouwbaarheid van de informatie en de inzet van de EU om wapenexport effectief te controleren, menen tien organisaties tegen wapenhandel.
meer lezen