Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Maarten Schaafsma pleit a.s. zaterdag op tv voor excuses aan Indonesische volk

11-12-2012 Maarten Schaafsma, lid van Vredesbeweging Pais, zal a.s. zaterdag 15 december in het tv-programma 'Debat op 2' het aanbieden van excuses aan het Indonesische volk bepleiten. Maarten was destijds als militair zelf getuige van Nederlandse oorlogsmisdaden.
meer lezen

Schending mensenrechten Afghaanse vrouwen

6-12-2012 Volgens Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie, AIHRC, is het geweld tegen Afghaanse vrouwen in de tweede helft van 2012 met ongeveer 22 procent toegenomen, in vergelijking met het jaar daarvoor.
meer lezen

Van wapen tot muziekinstrument

6-12-2012 De kunstenaar Pedro Reyes heeft 6700 in beslag genomen wapens omgesmeed tot muziekinstrumenten.
meer lezen

Analyse Nederlandse Wapenexport 2011

3-12-2012 De Nederlandse wapenexport is in 2011 voor het tweede jaar op rij gedaald, naar 715 miljoen euro, het laagste niveau sinds 2004.
meer lezen

Interactief event over de rol van vrouwen in conflictgebieden

3-12-2012 Dinsdag 11 december a.s. wordt in het Paard van Troje het interactieve event 'Women in Warzones: Peace Lords for Peace' georganiseerd.
meer lezen

Upact organiseert 'Touch Peace'

3-12-2012 Op 11 december organiseert Upact in het Huis van Europa in Den Haag het seminar 'Touch Peace'.
meer lezen

Solidair met Gaza in Amsterdam

2-12-2012 Ruim tweehonderd mensen hielden op zaterdag 1 december in Amsterdam een wake en solidariteitsbijeenkomst voor Gaza.
meer lezen

Tegen de handel in IsraŽlisch Apartheidsfruit door Olympic Fruit uit Barendrecht.

30-11-2012 Op 29 november voerden een veertigtal activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" een blokkadeactie uit in Barendrecht op de stoep van het IsraŽlische (export)bedrijf Mehadrin en hun afnemer Olympic Fruit.
meer lezen

Amsterdams Vredescafe 25 jaar

29-11-2012 Op 15 december 2012 kunt u het feestprogramma 'Geef vrede een stem' bijwonen van het Amsterdamse Vredescafe in de Mozes en Aaronkerk op het Waterlooplein.
meer lezen

Maak onmiddellijk einde aan het geweld in Gaza en IsraŽl

21-11-2012 United Civilians for Peace is buitengewoon bezorgd over de gevolgen van de aanvallen van IsraŽl op Gaza en vanuit Gaza op IsraŽl. "Ter bescherming van de burgers van Gaza en het zuiden van IsraŽl moet onmiddellijk met het geweld worden gestopt," aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.
meer lezen

IsraŽlische burgers eisen vrede met Gaza

21-11-2012 IsraŽlische burgers die nabij de Gaza-strook wonen hebben in een petitie opgeroepen om de militaire acties en de blokkade onmiddellijk te beŽindigen. Ze eisen een geweldloze oplossing zodat ze weer in vrede en rust kunnen leven.
meer lezen

500 mensen demonstreren tegen de IsraŽlische aanval op Gaza

19-11-2012 Op 17-11-2012, hebben 500 mensen uit heel Nederland gedemonstreerd tegen de IsraŽlische aanval op Gaza op de Dam in Amsterdam. Sprekers van Palestijnse, Nederlandse en Joodse organisaties riepen op tot een onmiddellijk einde aan het doden.
meer lezen

IKV Pax Christi steunt leider nieuwe Syrische oppositiecoalitie

16-11-2012 IKV Pax Christi werkt al jarenlang samen met Mouaz al-Khatib, die gekozen is als leider van de nieuwe Syrische Nationale Coalitie voor Oppositie- en Revolutionaire krachten. Deze coalitie biedt ruimte voor nieuwe politieke initiatieven om een einde te maken aan de crisis in SyriŽ.
meer lezen

IsraŽlische vredesbeweging protesteert tegen nieuwe oorlog in Gaza

16-11-2012 Vredesorganisaties in IsraŽl protesteren tegen de nieuwe oorlog die IsraŽl is begonnen in Gaza. In Tel Aviv zorgen zij voor aanhoudende demonstraties. Ook de, vooral in de VS actieve, Jewish Voice for Peace riep op om in actie te komen en te stoppen met de militaire steun aan IsraŽl.
meer lezen

Security nieuwe lucratieve markt voor wapenindustrie

14-11-2012 Steeds vaker worden voor veiligheidsvraagstukken technologische oplossingen gekozen, aangedragen door het bedrijfsleven. Voor de wapenindustrie en nieuwe gespecialiseerde ondernemingen creŽert dit een nieuwe lucratieve markt in tijden van slinkende defensiebudgetten.
meer lezen

Discussiemiddag over Vrouwen in Conflictgebieden: Peace Lords for Change

13-11-2012 Op 11 december is er in Den Haag een publieksevenement over het Nederlands Actieplan 1325 'Vrouwen Vrede Veiligheid'. Op deze interactieve middag wordt gediscussieerd over de manieren waarop Nederland steun biedt aan vrouwen in conflictgebieden, die werken aan vrede.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede kiest Lineke Schakenbos als Vredesvrouw van het Jaar

13-11-2012 Tijdens de Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede op 27 oktober jl. is Lineke Schakenbos gekozen als Vredesvrouw van het Jaar. Een werkgroepje, bestaande uit de vredesvrouwen van de afgelopen drie jaar, heeft haar uit een groot aantal nominaties gekozen.
meer lezen

Tentoonstelling A picture for peace in Den Haag

7-11-2012 Tot 26 november is in Den Haag de tentoonstelling 'A picture for peace' te zien. Ze toont de beste 11 foto's uit een door UNOY Peacemakers wereldwijd onder jongeren gehouden fotocompetitie. Alle foto's hebben een door de makers geschreven begeleidende tekst.
meer lezen

Training in geweldloze actie in Zuid-Korea

29-10-2012 War Resisters' International verzorgde onlangs een training in geweldloze actie in Zuid-Korea. Daarbij werden mensen, afkomstig uit verschillende actiegroepen, opgeleid om zelf weer trainingen te geven in eigen kring.
meer lezen

Conflictenteller

29-10-2012 Upact lanceerde onlangs de Conflictenteller. Het is een website www.conflictenteller.nl met een wereldkaart waarop is aangegeven waar er momenteel gewelddadige conflicten woeden. Door op een conflict te klikken krijg je meer info.
meer lezen

Opnieuw 4 bomspotters op luchtmachtbasis Kleine Brogel

24-10-2012 Maandag 22 oktober is voor de vierde keer in een week tijd actie gevoerd bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Vier bomspotters gingen de basis op om bewijsmateriaal te verzamelen van de nucleaire NAVO-oefening Steadfast Noon die van 15 tot 26 oktober plaatsvindt.
meer lezen

Nederland en BelgiŽ moeten reageren op IsraŽlische entering 'Estelle'

22-10-2012 De IsraŽlische marine heeft de 'Estelle', een schip met hulpgoederen voor Gaza, in internationale wateren geŽnterd en gedwongen aan te meren in de IsraŽlische haven Ashdod. 30 activisten, onder wie 4 parlementsleden zijn gearresteerd.
meer lezen

Congres ontdemocratisering en oorlog

20-10-2012 Op 17 en 18 november a.s. organiseert de Informationsstelle Militarisierung (IMI) een congres over de relatie democratie en oorlog.
meer lezen

Weer een schip onderweg om de blokkade van Gaza te breken

19-10-2012 Het Zweedse schip Estelle is onderweg naar Gaza. Het zal trachten door de IsraŽlische blokkade te breken om daar humanitaire hulpgoederen af te leveren. Aan boord is ook Yonatan Shapira, een IsraŽlische vredesactivist en voormalig gevechtspiloot.
meer lezen

Griekenland geeft miljarden uit aan wapens

17-10-2012 Griekenland geeft miljarden uit aan wapens die ze kopen vooral van Frankrijk en Duitsland. Door te bezuinigen op defensie zou de crisis in Griekenland zijn opgelost, zonder dat wij daar een cent aan hoeven uit te geven.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede: Vrouwen, Vrede en Economie

16-10-2012 Op de jaarlijkse Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede, op 27 oktober 2012 in Amersfoort, staat de relatie tussen vrede en economie centraal.
meer lezen

Vredesbeweging Pais zoekt secretaris

15-10-2012 Wegens terugtreden van de huidige functionaris zoekt Vredesbeweging Pais een nieuwe secretaris. De taken zijn de gebruikelijke, maar daarnaast is er alle ruimte voor eigen inbreng.
meer lezen

Burgers in IsraŽl en Iran zetten tegenactie op

12-10-2012 De IsraŽlische grafisch vormgever Ronny Edry heeft door een persoonlijke actie een vriendschapscampagne gestart met Iran. Vanwege de Iraans-IsraŽlische spanningen, worden de burgers van beide landen voorbereid op een mogelijke oorlog.
meer lezen

IFOR's WPP wordt zelfstandig

12-10-2012 Het Women Peacemakers Program (WPP) van de IFOR (International Fellowship of Reconciliation) gaat na ruim 15 jaar haar eigen weg. Vanaf 15 oktober 2012 is WPP gevestigd in Den Haag als een onafhankelijke stichting.
meer lezen

Nieuws of oorlogspropaganda?

11-10-2012 Op internet is een interview te zien met een journaliste die voor CNN gewerkt heeft. Over de werkwijze van CNN, over de propaganda die ons ten strijde deed trekken tegen Irak - en ons nu in oorlog moet brengen met Iran, en over de toenemende restricties voor de media in de VS.
meer lezen

Duurzame energie voor duurzame vrede

1-10-2012 In de kader van de Vredesweek werd het rapport 'Duurzame energie voor duurzame vrede' gepubliceerd. Belangrijkste conclusie: een snelle omslag naar duurzame energie neemt een bron van oorlogen weg.
meer lezen

VS-deserteur Canada uitgezet en gearresteerd aan grens

28-9-2012 Kimberly Rivera, die in het VS-leger in Irak diende, werd onlangs aan de grens gearresteerd. Ze mocht niet langer in Canada blijven waarheen ze in 2007 was gevlucht toen ze gewetensbezwaren kreeg tegen haar werk als militair in Irak.
meer lezen

Het nieuwe VredesMagazine is uit!

25-9-2012 In dit nummer o.a.: Gaat de vredesbeweging eindelijk bewegen?, Nieuw lesmap 'Tekenen voor vrede', fotoreportage over Afrikaanse vluchtelingen in IsraŽl, Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Stop de wapenhandel', interview met Len Munnik, veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

Eis voor ontwapening met grootste vredesvlag ter wereld in Gent

24-9-2012 Op vrijdag 21 september 2012, de internationale dag van de vrede, ontvouwde Vrede vzw samen met het Vredeshuis en enkele Gentse scholen de 'grootste vredesvlag ter wereld'.
meer lezen

Mexicaanse vredeskaravaan houdt slotwake in Washington

17-9-2012 Slachtoffers van de drugsoorlog tegen Mexico vragen de VS om de wapenexport naar Mexico te stoppen. Een maand lang trokken ze met hun getuigenissen door de VS en vorige week hielden ze tot slot een vredeswake in Washington.
meer lezen

Vredesactie organiseert Europese trainersuitwisseling

17-9-2012 In november 2012 vindt op initiatief van Vredesactie (BelgiŽ) en WRI een ontmoeting plaats tussen trainers geweldloze directe actie afkomstig uit verschillende Europese landen. De hele week wisselen 40 deelnemers kennis en vaardigheden uit rond geweldloze actiestrategieŽn en bewegingsopbouw.
meer lezen

Openingsconferentie University for Peace Centre The Hague

17-9-2012 Op donderdag 20 september gaat het nieuwe University for Peace Centre The Hague, kortweg: UPEACE The Hague, officieel van start met een internationale conferentie in het Vredespaleis, getiteld "Peace for Humanity in the 21st Century".
meer lezen

Anti-militaristisch actiekamp bij groot militaire oefencentrum in Duitsland

31-8-2012 Van 12 tot 17 september is er een anti-militaristisch actiekamp geweest bij het grote militaire oefencentrum in het Duitse Altmark. Daar wordt momenteel een hele stad nagebouwd om opstandbestrijding in stedelijk gebied te oefenen.
meer lezen

Vredesstemwijzer van IKV Pax Christi

30-8-2012 IKV Pax Christi heeft een Vredesstemwijzer www.vredesstemwijzer.nl uitgebracht. Met deze stemwijzer kunnen Nederlandse kiezers de politieke partijen toetsen op hun standpunten wat betreft vrede en veiligheid. Enkele vragen leveren evenwel een probleem op.
meer lezen

Russell Tribunal on Palestine, 4e sessie op komst in New York

22-8-2012 Het Russell Tribunal on Palestine is op zoek naar nieuwe organisaties die zijn werk moreel en materieel willen steunen. Dit tribunaal onderzoekt de schendingen door IsraŽl van het Internationaal Humanitair Recht m.b.t. de Palestijnen.
meer lezen

Vergelijking van de verkiezingsprogramma's 2012

22-8-2012 Op 12 september zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Met het oog daarop hebben WILPF Nederland en Vrouwen voor Vrede een programmavergelijking gemaakt op punten die voor vredesmensen belangrijk zijn. Het is geen stemadvies maar een handvat om je eigen keuze te maken.
meer lezen

Centrum EMMA viert 10-jarig bestaan

21-8-2012 Centrum EMMA in Utrecht bestaat 10 jaar. Al zo lang kunnen groepen die zich inzetten voor mensenrechten, vrede en milieu gebruik maken van de diverse ruimten waarover dit centrum beschikt. Op 31 augustus en 2 september a.s. kunt u deelnemen aan de viering van dit lustrum.
meer lezen

Syrische Patriarch bekritiseert eenzijdige berichtgeving in het Westen

14-8-2012 In een verhelderende boodschap roept de Patriarch van de Melkitische Grieks Katholieke Kerk in SyriŽ de mensen in Europa op om aan echte vrede te werken in SyriŽ. Hij benadrukt de onafhankelijke positie van zijn kerk, maar ook de risico's die Christenen lopen in de huidige situatie.
meer lezen

African Nonviolence and Peace-builders Network opgericht

10-8-2012 In juli werd in Johannesburg een nieuwe vredesorganisatie opgericht die een netwerk wil zijn voor allen die in heel Afrika bezig zijn met het werken aan vrede en geweldloosheid.
meer lezen

Mediastage in Brussel

30-7-2012 De Belgische nieuwswebsite Dewereldmorgen.be heeft elk jaar twee stagiaires uit een Europees land die een jaar lang meedraaien op de redactie. We zoeken nog ťťn stagiair(e) uit Nederland.
meer lezen

Legermacht bezet Londen tijdens Olympische spelen

21-7-2012 De bewoners van Tower Hamlets en Leytonstone kregen tot hun schrik te horen dat er platforms voor raketten op hun daken zouden worden gezet. Dat plaatsen van raketten is slechts een deel van het verhaal.
meer lezen

In memoriam Miep Schreijers

16-7-2012 Op 30 juni 2012 is Miep Schreijers overleden. Ze was zeer actief in de vredesbeweging en vooral bekend als schrijfster van vele columns en andere korte stukjes. Ze publiceerde regelmatig in het vredesblad 't Kan Anders en ook in De Vrije Gedachte.
meer lezen

Stem op Peace Brigades International Nederland!

13-7-2012 Peace Brigades International Nederland dingt mee naar de NRC Charity Awards. Ze doen dat met een mooie advertentie. Die kunt u bekijken en erop stemmen via: www.nrccharityawards.nl/inzendingen/peace-brigades-international-afdeling-nederland
13-7-2012

Vredes Magazine nu echt online

10-7-2012 Het Vredes Magazine is nu ook online te lezen. Zelfs op je smartphone.
meer lezen

Verbeter controle Europese wapenexport en dual-use goederen

3-7-2012 Kamerleden moeten beter geÔnformeerd worden over de export van zogeheten dual-use goederen - materiaal voor zowel militair als civiel gebruik, zoals sommige optische technologie. Dat stelt de Campagne tegen Wapenhandel in een vandaag verschenen rapport.
meer lezen