Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Drones stuiten in VS op groeiende tegenstand

25-1-2013 Nu de regering van de Amerikaanse president Barack Obama aan een tweede ambtstermijn begint, wordt ze geconfronteerd met een groeiende binnenlandse controverse over het voorkeurswapen in de strijd tegen het terrorisme: het onbemande vliegtuig.
meer lezen

Oproep: handhaaf het EU-wapenembargo tegen SyriŽ

21-1-2013 In de EU gaan stemmen op om het bestaande wapenembargo tegen SyriŽ zodanig aan te passen dat wapenleveranties aan het Syrische verzet legaal worden. Sietse Bosgra roept u op om er bij de Nederlandse regering op aan te dringen om dit niet te steunen.
meer lezen

WRI betaalde belasting onder protest

18-1-2013 Voor het Londense hoofdkantoor van de Britse Belastingdienst was op 17 januari een betoging van War Resisters' International. De WRI kwam, onder protest, het geld brengen dat ze jarenlang hadden ingehouden op hun belastingafdracht. Ze wilden niet meebetalen aan de Britse militaire politiek.
meer lezen

Mali, de vergeten les

17-1-2013 Weer schiet het ridderlijke Westen een bedreigde bevolking te hulp. Weer blijkt het geloof in de heilzame werking van wapengeweld groot. Protest wordt nauwelijks gehoord. Hoog tijd dus om wat nauwkeuriger naar de achtergronden te kijken. Dat geeft een ander beeld!
meer lezen

Europese wapenhandel stijgt fors, vooral naar Midden-Oosten

14-1-2013 Het veertiende jaarrapport over de wapenexport vanuit de Europese Unie laat zien dat de lidstaten in 2011 wapenexporten ter waarde van 37,5 miljard euro goedkeurden, een stijging van bijna twintig procent ten opzichte van 2010.
meer lezen

Meer dan ťťn op drie slachtoffers van terrorisme is een Irakees

7-1-2013 Tien jaar 'War on Terror' heeft alleen maar meer terrorisme opgeleverd. Dat is de verbijsterende conclusie van de in december 2012 uitgegeven Global Terrorism Index, die systematisch de impact bestudeerde van terrorisme in 158 landen tussen 2002 en eind 2011.
meer lezen

Nieuwe campagne geeft strijd tegen kemwapens een menselijk gezicht

3-1-2013 Hibakusha worden ze genoemd: de mensen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 overleefden. In de politiek-strategische discussies over kernwapens komen mensen als belangrijkste slachtoffers van deze allesvernietigende wapens echter meestal niet aan bod.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2013!

3-1-2013 We hopen dat de wereld in 2013 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen

Boek over voettochten w.o. vredesmarsen

2-1-2013 Onder de titel 'Lichtvoetig en Loodzwaar' schreef historicus Hans Huijboom een boek over voettochten in een ver en nabij verleden. Ook enkele vredestochten worden erin beschreven t.w. de Zoutmars van Gandhi en de Ban de Bommarsen.
meer lezen

Meerderheid Kamer tekent voor retourneren kernwapens aan Verenigde Staten

31-12-2012 IKV Pax Christi organiseerde een actie tegen kernwapens voor de deur van de Tweede Kamer. Kamerleden werd gevraagd een blanco cheque te tekenen voor de geheime uitgaven aan kernwapens of te tekenen voor het retour zenden van kernwapens richting de VS.
meer lezen

Protestactie tegen Patriot-raketten

21-12-2012 Onder de noemer 'Oorlog is geen Oplossing' vond gisteren (20-12-2012) een protestactie plaats tegen de voorgenomen stationering van Nederlandse Patriots op de grens van Turkije en SyriŽ. Plaats van de actie was Enschede op ruim 100 meter van het Glazen Huis van Serious Request.
meer lezen

Palestijnse vredezaaier Ismael Khateeb ontvangt vredesprijs

20-12-2012 Op 12 december ontving de Palestijnse vredesambassadeur Ismael Khateeb de vredesprijs van de Belgische gemeente Houthalen-Helchteren.
meer lezen

Indie-deserteurs verzoeken Hoge Raad om herziening

18-12-2012 Twee IndiŽ-weigeraars vragen de Hoge Raad hun veroordeling uit 1950 en 1951 te herzien. Jan Maassen (1929) en Johannes van Luyn (1925) weigerden in 1949 en 1946 om principiŽle redenen naar het toenmalig Nederlands-IndiŽ te gaan om daar mee te doen aan de zogenoemde 'politionele acties'.
meer lezen

Tweede Kamerleden sturen eerste kernwapen retour aan Verenigde Staten

16-12-2012 Aanstaande dinsdag 18 december organiseert IKV Pax Christi een kleine actie voor de deur van de Tweede Kamer. Je bent van harte welkom om je steun te betuigen aan de boodschap dat het echt tijd is kernwapens terug te sturen naar de Verenigde Staten.
meer lezen

Mail minister Timmermans voor een rechtvaardig IsraŽl/Palestina-beleid

16-12-2012 United Civilians for Peace roept op om minister Timmermans om voor 18 december massaal een e-mail te sturen waarin wordt opgeroepen tot een beter Nederlands beleid t.a.v. de door IsraŽl bezette Palestijnse gebieden. Op de site van UCP is een model aanwezig.
meer lezen

"EU is zeker niet de kampioen van vrede die Nobel in gedachten had"

13-12-2012 Afgelopen maandag ontving de EU de Nobelprijs voor de vrede. Maar heeft de EU deze prijs wel verdiend? 'Nee!' stellen Nobelprijswinnaars Mairead Maguire (Noord-Ierland), Aartsbisschop Desmond Tutu (Zuid-Afrika) en Adolfo Perez Esquivel (ArgentiniŽ).
meer lezen

Jan Gruiters gelooft in vrede

12-12-2012 Vandaag verschijnt het boek 'Nooit meer oorlog, winnende missie of verloren visioen?' van Jan Gruiters. Het is een boek over de strijd tegen oorlog. Gruiters zelf gelooft in vrede.
meer lezen

Maarten Schaafsma pleit a.s. zaterdag op tv voor excuses aan Indonesische volk

11-12-2012 Maarten Schaafsma, lid van Vredesbeweging Pais, zal a.s. zaterdag 15 december in het tv-programma 'Debat op 2' het aanbieden van excuses aan het Indonesische volk bepleiten. Maarten was destijds als militair zelf getuige van Nederlandse oorlogsmisdaden.
meer lezen

Schending mensenrechten Afghaanse vrouwen

6-12-2012 Volgens Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie, AIHRC, is het geweld tegen Afghaanse vrouwen in de tweede helft van 2012 met ongeveer 22 procent toegenomen, in vergelijking met het jaar daarvoor.
meer lezen

Van wapen tot muziekinstrument

6-12-2012 De kunstenaar Pedro Reyes heeft 6700 in beslag genomen wapens omgesmeed tot muziekinstrumenten.
meer lezen

Analyse Nederlandse Wapenexport 2011

3-12-2012 De Nederlandse wapenexport is in 2011 voor het tweede jaar op rij gedaald, naar 715 miljoen euro, het laagste niveau sinds 2004.
meer lezen

Interactief event over de rol van vrouwen in conflictgebieden

3-12-2012 Dinsdag 11 december a.s. wordt in het Paard van Troje het interactieve event 'Women in Warzones: Peace Lords for Peace' georganiseerd.
meer lezen

Upact organiseert 'Touch Peace'

3-12-2012 Op 11 december organiseert Upact in het Huis van Europa in Den Haag het seminar 'Touch Peace'.
meer lezen

Solidair met Gaza in Amsterdam

2-12-2012 Ruim tweehonderd mensen hielden op zaterdag 1 december in Amsterdam een wake en solidariteitsbijeenkomst voor Gaza.
meer lezen

Tegen de handel in IsraŽlisch Apartheidsfruit door Olympic Fruit uit Barendrecht.

30-11-2012 Op 29 november voerden een veertigtal activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" een blokkadeactie uit in Barendrecht op de stoep van het IsraŽlische (export)bedrijf Mehadrin en hun afnemer Olympic Fruit.
meer lezen

Amsterdams Vredescafe 25 jaar

29-11-2012 Op 15 december 2012 kunt u het feestprogramma 'Geef vrede een stem' bijwonen van het Amsterdamse Vredescafe in de Mozes en Aaronkerk op het Waterlooplein.
meer lezen

Maak onmiddellijk einde aan het geweld in Gaza en IsraŽl

21-11-2012 United Civilians for Peace is buitengewoon bezorgd over de gevolgen van de aanvallen van IsraŽl op Gaza en vanuit Gaza op IsraŽl. "Ter bescherming van de burgers van Gaza en het zuiden van IsraŽl moet onmiddellijk met het geweld worden gestopt," aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.
meer lezen

IsraŽlische burgers eisen vrede met Gaza

21-11-2012 IsraŽlische burgers die nabij de Gaza-strook wonen hebben in een petitie opgeroepen om de militaire acties en de blokkade onmiddellijk te beŽindigen. Ze eisen een geweldloze oplossing zodat ze weer in vrede en rust kunnen leven.
meer lezen

500 mensen demonstreren tegen de IsraŽlische aanval op Gaza

19-11-2012 Op 17-11-2012, hebben 500 mensen uit heel Nederland gedemonstreerd tegen de IsraŽlische aanval op Gaza op de Dam in Amsterdam. Sprekers van Palestijnse, Nederlandse en Joodse organisaties riepen op tot een onmiddellijk einde aan het doden.
meer lezen

IKV Pax Christi steunt leider nieuwe Syrische oppositiecoalitie

16-11-2012 IKV Pax Christi werkt al jarenlang samen met Mouaz al-Khatib, die gekozen is als leider van de nieuwe Syrische Nationale Coalitie voor Oppositie- en Revolutionaire krachten. Deze coalitie biedt ruimte voor nieuwe politieke initiatieven om een einde te maken aan de crisis in SyriŽ.
meer lezen

IsraŽlische vredesbeweging protesteert tegen nieuwe oorlog in Gaza

16-11-2012 Vredesorganisaties in IsraŽl protesteren tegen de nieuwe oorlog die IsraŽl is begonnen in Gaza. In Tel Aviv zorgen zij voor aanhoudende demonstraties. Ook de, vooral in de VS actieve, Jewish Voice for Peace riep op om in actie te komen en te stoppen met de militaire steun aan IsraŽl.
meer lezen

Security nieuwe lucratieve markt voor wapenindustrie

14-11-2012 Steeds vaker worden voor veiligheidsvraagstukken technologische oplossingen gekozen, aangedragen door het bedrijfsleven. Voor de wapenindustrie en nieuwe gespecialiseerde ondernemingen creŽert dit een nieuwe lucratieve markt in tijden van slinkende defensiebudgetten.
meer lezen

Discussiemiddag over Vrouwen in Conflictgebieden: Peace Lords for Change

13-11-2012 Op 11 december is er in Den Haag een publieksevenement over het Nederlands Actieplan 1325 'Vrouwen Vrede Veiligheid'. Op deze interactieve middag wordt gediscussieerd over de manieren waarop Nederland steun biedt aan vrouwen in conflictgebieden, die werken aan vrede.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede kiest Lineke Schakenbos als Vredesvrouw van het Jaar

13-11-2012 Tijdens de Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede op 27 oktober jl. is Lineke Schakenbos gekozen als Vredesvrouw van het Jaar. Een werkgroepje, bestaande uit de vredesvrouwen van de afgelopen drie jaar, heeft haar uit een groot aantal nominaties gekozen.
meer lezen

Tentoonstelling A picture for peace in Den Haag

7-11-2012 Tot 26 november is in Den Haag de tentoonstelling 'A picture for peace' te zien. Ze toont de beste 11 foto's uit een door UNOY Peacemakers wereldwijd onder jongeren gehouden fotocompetitie. Alle foto's hebben een door de makers geschreven begeleidende tekst.
meer lezen

Training in geweldloze actie in Zuid-Korea

29-10-2012 War Resisters' International verzorgde onlangs een training in geweldloze actie in Zuid-Korea. Daarbij werden mensen, afkomstig uit verschillende actiegroepen, opgeleid om zelf weer trainingen te geven in eigen kring.
meer lezen

Conflictenteller

29-10-2012 Upact lanceerde onlangs de Conflictenteller. Het is een website www.conflictenteller.nl met een wereldkaart waarop is aangegeven waar er momenteel gewelddadige conflicten woeden. Door op een conflict te klikken krijg je meer info.
meer lezen

Opnieuw 4 bomspotters op luchtmachtbasis Kleine Brogel

24-10-2012 Maandag 22 oktober is voor de vierde keer in een week tijd actie gevoerd bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Vier bomspotters gingen de basis op om bewijsmateriaal te verzamelen van de nucleaire NAVO-oefening Steadfast Noon die van 15 tot 26 oktober plaatsvindt.
meer lezen

Nederland en BelgiŽ moeten reageren op IsraŽlische entering 'Estelle'

22-10-2012 De IsraŽlische marine heeft de 'Estelle', een schip met hulpgoederen voor Gaza, in internationale wateren geŽnterd en gedwongen aan te meren in de IsraŽlische haven Ashdod. 30 activisten, onder wie 4 parlementsleden zijn gearresteerd.
meer lezen

Congres ontdemocratisering en oorlog

20-10-2012 Op 17 en 18 november a.s. organiseert de Informationsstelle Militarisierung (IMI) een congres over de relatie democratie en oorlog.
meer lezen

Weer een schip onderweg om de blokkade van Gaza te breken

19-10-2012 Het Zweedse schip Estelle is onderweg naar Gaza. Het zal trachten door de IsraŽlische blokkade te breken om daar humanitaire hulpgoederen af te leveren. Aan boord is ook Yonatan Shapira, een IsraŽlische vredesactivist en voormalig gevechtspiloot.
meer lezen

Griekenland geeft miljarden uit aan wapens

17-10-2012 Griekenland geeft miljarden uit aan wapens die ze kopen vooral van Frankrijk en Duitsland. Door te bezuinigen op defensie zou de crisis in Griekenland zijn opgelost, zonder dat wij daar een cent aan hoeven uit te geven.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede: Vrouwen, Vrede en Economie

16-10-2012 Op de jaarlijkse Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede, op 27 oktober 2012 in Amersfoort, staat de relatie tussen vrede en economie centraal.
meer lezen

Vredesbeweging Pais zoekt secretaris

15-10-2012 Wegens terugtreden van de huidige functionaris zoekt Vredesbeweging Pais een nieuwe secretaris. De taken zijn de gebruikelijke, maar daarnaast is er alle ruimte voor eigen inbreng.
meer lezen

Burgers in IsraŽl en Iran zetten tegenactie op

12-10-2012 De IsraŽlische grafisch vormgever Ronny Edry heeft door een persoonlijke actie een vriendschapscampagne gestart met Iran. Vanwege de Iraans-IsraŽlische spanningen, worden de burgers van beide landen voorbereid op een mogelijke oorlog.
meer lezen

IFOR's WPP wordt zelfstandig

12-10-2012 Het Women Peacemakers Program (WPP) van de IFOR (International Fellowship of Reconciliation) gaat na ruim 15 jaar haar eigen weg. Vanaf 15 oktober 2012 is WPP gevestigd in Den Haag als een onafhankelijke stichting.
meer lezen

Nieuws of oorlogspropaganda?

11-10-2012 Op internet is een interview te zien met een journaliste die voor CNN gewerkt heeft. Over de werkwijze van CNN, over de propaganda die ons ten strijde deed trekken tegen Irak - en ons nu in oorlog moet brengen met Iran, en over de toenemende restricties voor de media in de VS.
meer lezen

Duurzame energie voor duurzame vrede

1-10-2012 In de kader van de Vredesweek werd het rapport 'Duurzame energie voor duurzame vrede' gepubliceerd. Belangrijkste conclusie: een snelle omslag naar duurzame energie neemt een bron van oorlogen weg.
meer lezen

VS-deserteur Canada uitgezet en gearresteerd aan grens

28-9-2012 Kimberly Rivera, die in het VS-leger in Irak diende, werd onlangs aan de grens gearresteerd. Ze mocht niet langer in Canada blijven waarheen ze in 2007 was gevlucht toen ze gewetensbezwaren kreeg tegen haar werk als militair in Irak.
meer lezen

Het nieuwe VredesMagazine is uit!

25-9-2012 In dit nummer o.a.: Gaat de vredesbeweging eindelijk bewegen?, Nieuw lesmap 'Tekenen voor vrede', fotoreportage over Afrikaanse vluchtelingen in IsraŽl, Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Stop de wapenhandel', interview met Len Munnik, veel nieuws en een gedicht.
meer lezen