Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Spreek het bestuur van ABP aan op zijn kernwapenbeleid!

12-3-2013 Het ABP pensioenfonds belegt nog steeds voor 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens maken, volgens de meest recente cijfers. Bijvoorbeeld in BAE Systems, dat nieuwe Britse kernwapenonderzeeŽrs ontwikkelt. En in EADS, dat een nieuwe kernraket voor de Franse marine maakt.
meer lezen

Unilever trekt Beigel en Beigel terug van Westelijke Jordaanoever

12-3-2013 Het Unilever dochterbedrijf Beigel en Beigel is vertrokken uit de Westelijke Jordaanoever en overgebracht naar de IsraŽlische stad Safed. De IsraŽlische ngo Who Profits stelde vast dat Beigel en Beigel echt vertrokken is. Een groot succes voor de jarenlange lobby van United Civilians for Peace.
www.unitedcivilians.nl, 11-3-2013

Petities voor het boycotten van producten uit IsraŽlische nederzettingen

12-3-2013 Nederland gezet heeft een kleine stap gezet om te komen tot een juiste etikettering van producten afkomstig uit de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft grote commotie gewekt en de tot scherpe reacties van de IsraŽl lobby geleid. Als reactie daar weer op kunt u nu 2 petities ondertekenen voor verdergaande maatregelen.
meer lezen

Hariton Pushwagner en Francesco Goya in Museum Boymans, Rotterdam

7-3-2013 Tot 26 mei exposeert in Museum Boymans in Rotterdam de Noor Hariton Pushwagner (=Terje Bofos geboren 1940), en tot 21 juli zijn er alle etsen van Francesco Goya Los Desastros de la Guerra. In beide tentoonstellingen komt de oorlog ter sprake ,
meer lezen

Landelijk contactverband tegen oorlog in het Midden-Oosten opgericht

7-3-2013 Op 11 februari heeft in Den Haag de officiŽle oprichtingsvergadering plaats gevonden van Oorlog is geen oplossing. Dat is een samenwerkingscomitť van verschillende organisaties uit Den Haag en Enschede . Dit comitť kwam voor het eerst bijeen na de demonstratie tegen patriotraketten op 7 januari op het Plein
meer lezen

Nederland telt 100 Burgemeesters voor Vrede

5-3-2013 Wij zijn bijzonder verheugd te kunnen meedelen dat met het toetreden van burgemeester Els Boot van Giessenlanden zich inmiddels 100 burgemeesters in Nederland hebben aangesloten bij Mayors for Peace.
meer lezen

Samenwerkingsdag Vredescultuur: Krachtbronnen van Geweldloosheid

28-2-2013 De jaarlijkse Samenwerkingsdag Vredescultuur' zal gehouden worden op zondag 2 juni a.s. in het gebouw van EMMA in Utrecht (van 1.30 - 6.30 uur). De nadruk van de jaarlijkse dag ligt op de ontmoeting tussen vredesorganisaties en tussen de mensen die daarin actief zijn.
meer lezen

Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed

26-2-2013 War Resisters' International voert al enige tijd actie tegen de militarisering van de jeugd. In dat kader is het idee ontstaan voor een 'Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed'. De dag zal voor het eerst plaatsvinden op 14 juni a.s., maar grotere acties zullen pas een jaar later plaatsvinden.
meer lezen

Tentoonstelling Burgemeesters voor Vrede

25-2-2013 De nieuwe internationale tentoonstelling van Mayors for Peace is nu ook in het Nederlands beschikbaar! Ze is te zien in het virtuele vredesmuseum www.vredesmuseum.nl. Het ligt in de bedoeling er ook een reizende tentoonstelling van te maken.
meer lezen

Moed niet langer nodig voor militaire onderscheiding in VS

25-2-2013 Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een speciale medaille in het leven geroepen voor piloten "die niet lichamelijk aanwezig zijn op het strijdtoneel".
meer lezen

Serie over JSF

18-2-2013 De komende tijd brengt de Campagne tegen Wapenhandel nieuwsfeiten over het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35. Eind maart wordt de aanschaf opnieuw in de Tweede Kamer besproken.
Vandaag deel 1: Werkgelegenheid.
www.stopwapenhandel.org/node/1466
18-2-2013

Nieuw nummer VredesMagazine nu te lezen op internet

15-2-2013 In dit nummer o.a.: Illegale immigranten blijvend in onzekerheid, Digitaal slagveld, fotoreportage 'Oorlogsgraven 1914-1918', Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Van Arabische Lente naar Syrische Herfst?', veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

ReŁnie oud-totaalweigeraars

15-2-2013 Er is een initiatief om bij voldoende belangstelling een reŁnie te organiseren van oud-totaalweigeraars. Waarschijnlijk op 21 september a.s.
Ben je geÔnteresseerd? Geef dat dan door via info@vredesmedia.nl
15-2-2013

GroenLinks tegen wapendeal met JordaniŽ

15-2-2013 GroenLinks heeft zich uitgesproken tegen de verkoop van o.a. tanks, pantservoertuigen en luchtdoelgeschut aan JordaniŽ. Fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de toenemende onderdrukking in JordaniŽ als reden.
meer lezen

Multimediale installatie over dienstplicht in Turkije

12-2-2013 De kunstenaar Caglar Kimyoncu werkt samen met War Resisters' International aan een multimediale installatie over dienstplicht in Turkije. Door middel van een 4-kanaals film die speelt in een militair hospitaal worden een arts en 3 ongewone dienstplichtigen gevolgd.
meer lezen

VN plant onderzoek naar gebruik drones

4-2-2013 De VN begint een onderzoek naar het gebruik van drones. Dat zijn onbemande vliegtuigen die vooral door de VS worden ingezet. Daarmee zou terreur worden bestreden. Maar zijn het niet zelf moordmachines die juist terreur verspreiden?
meer lezen

Bijeenkomst van de democratische en pacifistische Syrische oppositie in GenŤve

31-1-2013 In GenŤve kwamen tientallen leiders en prominente figuren van de 'andere oppositie' - binnen en buiten SyriŽ - samen om te pleiten voor een geweldloze transitie naar een democratisch en seculier SyriŽ.
meer lezen

WAR/RAW linosneden van Tonie van Marle

26-1-2013 In het virtuele vredesmuseum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn nu linosneden te zien van Tonie van Marle. Het betreft haar project WAR/RAW dat een brug probeert te slaan tussen de uitersten van oorlogsleed en klassieke esthetiek.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt vrijwilliger voor acquisitie

26-1-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een vrijwilliger die zich samen met de al aanwezige acquisitie-medewerker actief wil inzetten om onze reizende tentoonstellingen overal in het land geplaatst te krijgen.
meer lezen

Drones stuiten in VS op groeiende tegenstand

25-1-2013 Nu de regering van de Amerikaanse president Barack Obama aan een tweede ambtstermijn begint, wordt ze geconfronteerd met een groeiende binnenlandse controverse over het voorkeurswapen in de strijd tegen het terrorisme: het onbemande vliegtuig.
meer lezen

Oproep: handhaaf het EU-wapenembargo tegen SyriŽ

21-1-2013 In de EU gaan stemmen op om het bestaande wapenembargo tegen SyriŽ zodanig aan te passen dat wapenleveranties aan het Syrische verzet legaal worden. Sietse Bosgra roept u op om er bij de Nederlandse regering op aan te dringen om dit niet te steunen.
meer lezen

WRI betaalde belasting onder protest

18-1-2013 Voor het Londense hoofdkantoor van de Britse Belastingdienst was op 17 januari een betoging van War Resisters' International. De WRI kwam, onder protest, het geld brengen dat ze jarenlang hadden ingehouden op hun belastingafdracht. Ze wilden niet meebetalen aan de Britse militaire politiek.
meer lezen

Mali, de vergeten les

17-1-2013 Weer schiet het ridderlijke Westen een bedreigde bevolking te hulp. Weer blijkt het geloof in de heilzame werking van wapengeweld groot. Protest wordt nauwelijks gehoord. Hoog tijd dus om wat nauwkeuriger naar de achtergronden te kijken. Dat geeft een ander beeld!
meer lezen

Europese wapenhandel stijgt fors, vooral naar Midden-Oosten

14-1-2013 Het veertiende jaarrapport over de wapenexport vanuit de Europese Unie laat zien dat de lidstaten in 2011 wapenexporten ter waarde van 37,5 miljard euro goedkeurden, een stijging van bijna twintig procent ten opzichte van 2010.
meer lezen

Meer dan ťťn op drie slachtoffers van terrorisme is een Irakees

7-1-2013 Tien jaar 'War on Terror' heeft alleen maar meer terrorisme opgeleverd. Dat is de verbijsterende conclusie van de in december 2012 uitgegeven Global Terrorism Index, die systematisch de impact bestudeerde van terrorisme in 158 landen tussen 2002 en eind 2011.
meer lezen

Nieuwe campagne geeft strijd tegen kemwapens een menselijk gezicht

3-1-2013 Hibakusha worden ze genoemd: de mensen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 overleefden. In de politiek-strategische discussies over kernwapens komen mensen als belangrijkste slachtoffers van deze allesvernietigende wapens echter meestal niet aan bod.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2013!

3-1-2013 We hopen dat de wereld in 2013 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen

Boek over voettochten w.o. vredesmarsen

2-1-2013 Onder de titel 'Lichtvoetig en Loodzwaar' schreef historicus Hans Huijboom een boek over voettochten in een ver en nabij verleden. Ook enkele vredestochten worden erin beschreven t.w. de Zoutmars van Gandhi en de Ban de Bommarsen.
meer lezen

Meerderheid Kamer tekent voor retourneren kernwapens aan Verenigde Staten

31-12-2012 IKV Pax Christi organiseerde een actie tegen kernwapens voor de deur van de Tweede Kamer. Kamerleden werd gevraagd een blanco cheque te tekenen voor de geheime uitgaven aan kernwapens of te tekenen voor het retour zenden van kernwapens richting de VS.
meer lezen

Protestactie tegen Patriot-raketten

21-12-2012 Onder de noemer 'Oorlog is geen Oplossing' vond gisteren (20-12-2012) een protestactie plaats tegen de voorgenomen stationering van Nederlandse Patriots op de grens van Turkije en SyriŽ. Plaats van de actie was Enschede op ruim 100 meter van het Glazen Huis van Serious Request.
meer lezen

Palestijnse vredezaaier Ismael Khateeb ontvangt vredesprijs

20-12-2012 Op 12 december ontving de Palestijnse vredesambassadeur Ismael Khateeb de vredesprijs van de Belgische gemeente Houthalen-Helchteren.
meer lezen

Indie-deserteurs verzoeken Hoge Raad om herziening

18-12-2012 Twee IndiŽ-weigeraars vragen de Hoge Raad hun veroordeling uit 1950 en 1951 te herzien. Jan Maassen (1929) en Johannes van Luyn (1925) weigerden in 1949 en 1946 om principiŽle redenen naar het toenmalig Nederlands-IndiŽ te gaan om daar mee te doen aan de zogenoemde 'politionele acties'.
meer lezen

Tweede Kamerleden sturen eerste kernwapen retour aan Verenigde Staten

16-12-2012 Aanstaande dinsdag 18 december organiseert IKV Pax Christi een kleine actie voor de deur van de Tweede Kamer. Je bent van harte welkom om je steun te betuigen aan de boodschap dat het echt tijd is kernwapens terug te sturen naar de Verenigde Staten.
meer lezen

Mail minister Timmermans voor een rechtvaardig IsraŽl/Palestina-beleid

16-12-2012 United Civilians for Peace roept op om minister Timmermans om voor 18 december massaal een e-mail te sturen waarin wordt opgeroepen tot een beter Nederlands beleid t.a.v. de door IsraŽl bezette Palestijnse gebieden. Op de site van UCP is een model aanwezig.
meer lezen

"EU is zeker niet de kampioen van vrede die Nobel in gedachten had"

13-12-2012 Afgelopen maandag ontving de EU de Nobelprijs voor de vrede. Maar heeft de EU deze prijs wel verdiend? 'Nee!' stellen Nobelprijswinnaars Mairead Maguire (Noord-Ierland), Aartsbisschop Desmond Tutu (Zuid-Afrika) en Adolfo Perez Esquivel (ArgentiniŽ).
meer lezen

Jan Gruiters gelooft in vrede

12-12-2012 Vandaag verschijnt het boek 'Nooit meer oorlog, winnende missie of verloren visioen?' van Jan Gruiters. Het is een boek over de strijd tegen oorlog. Gruiters zelf gelooft in vrede.
meer lezen

Maarten Schaafsma pleit a.s. zaterdag op tv voor excuses aan Indonesische volk

11-12-2012 Maarten Schaafsma, lid van Vredesbeweging Pais, zal a.s. zaterdag 15 december in het tv-programma 'Debat op 2' het aanbieden van excuses aan het Indonesische volk bepleiten. Maarten was destijds als militair zelf getuige van Nederlandse oorlogsmisdaden.
meer lezen

Schending mensenrechten Afghaanse vrouwen

6-12-2012 Volgens Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie, AIHRC, is het geweld tegen Afghaanse vrouwen in de tweede helft van 2012 met ongeveer 22 procent toegenomen, in vergelijking met het jaar daarvoor.
meer lezen

Van wapen tot muziekinstrument

6-12-2012 De kunstenaar Pedro Reyes heeft 6700 in beslag genomen wapens omgesmeed tot muziekinstrumenten.
meer lezen

Analyse Nederlandse Wapenexport 2011

3-12-2012 De Nederlandse wapenexport is in 2011 voor het tweede jaar op rij gedaald, naar 715 miljoen euro, het laagste niveau sinds 2004.
meer lezen

Interactief event over de rol van vrouwen in conflictgebieden

3-12-2012 Dinsdag 11 december a.s. wordt in het Paard van Troje het interactieve event 'Women in Warzones: Peace Lords for Peace' georganiseerd.
meer lezen

Upact organiseert 'Touch Peace'

3-12-2012 Op 11 december organiseert Upact in het Huis van Europa in Den Haag het seminar 'Touch Peace'.
meer lezen

Solidair met Gaza in Amsterdam

2-12-2012 Ruim tweehonderd mensen hielden op zaterdag 1 december in Amsterdam een wake en solidariteitsbijeenkomst voor Gaza.
meer lezen

Tegen de handel in IsraŽlisch Apartheidsfruit door Olympic Fruit uit Barendrecht.

30-11-2012 Op 29 november voerden een veertigtal activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" een blokkadeactie uit in Barendrecht op de stoep van het IsraŽlische (export)bedrijf Mehadrin en hun afnemer Olympic Fruit.
meer lezen

Amsterdams Vredescafe 25 jaar

29-11-2012 Op 15 december 2012 kunt u het feestprogramma 'Geef vrede een stem' bijwonen van het Amsterdamse Vredescafe in de Mozes en Aaronkerk op het Waterlooplein.
meer lezen

Maak onmiddellijk einde aan het geweld in Gaza en IsraŽl

21-11-2012 United Civilians for Peace is buitengewoon bezorgd over de gevolgen van de aanvallen van IsraŽl op Gaza en vanuit Gaza op IsraŽl. "Ter bescherming van de burgers van Gaza en het zuiden van IsraŽl moet onmiddellijk met het geweld worden gestopt," aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.
meer lezen

IsraŽlische burgers eisen vrede met Gaza

21-11-2012 IsraŽlische burgers die nabij de Gaza-strook wonen hebben in een petitie opgeroepen om de militaire acties en de blokkade onmiddellijk te beŽindigen. Ze eisen een geweldloze oplossing zodat ze weer in vrede en rust kunnen leven.
meer lezen

500 mensen demonstreren tegen de IsraŽlische aanval op Gaza

19-11-2012 Op 17-11-2012, hebben 500 mensen uit heel Nederland gedemonstreerd tegen de IsraŽlische aanval op Gaza op de Dam in Amsterdam. Sprekers van Palestijnse, Nederlandse en Joodse organisaties riepen op tot een onmiddellijk einde aan het doden.
meer lezen

IKV Pax Christi steunt leider nieuwe Syrische oppositiecoalitie

16-11-2012 IKV Pax Christi werkt al jarenlang samen met Mouaz al-Khatib, die gekozen is als leider van de nieuwe Syrische Nationale Coalitie voor Oppositie- en Revolutionaire krachten. Deze coalitie biedt ruimte voor nieuwe politieke initiatieven om een einde te maken aan de crisis in SyriŽ.
meer lezen

IsraŽlische vredesbeweging protesteert tegen nieuwe oorlog in Gaza

16-11-2012 Vredesorganisaties in IsraŽl protesteren tegen de nieuwe oorlog die IsraŽl is begonnen in Gaza. In Tel Aviv zorgen zij voor aanhoudende demonstraties. Ook de, vooral in de VS actieve, Jewish Voice for Peace riep op om in actie te komen en te stoppen met de militaire steun aan IsraŽl.
meer lezen