Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Songs of peace op 21 juni in Utrecht

24-5-2013 Het kan Utrecht niet ontgaan zijn: De "Vrede van Utrecht 1713" wordt imposant gevierd. De Vereniging "Kerk en Vrede" levert daar een inhoudelijke bijdrage aan met een Korenfestival door 8 Utrechtse koren. De geweldige mezzo-sopraan Tania Kross levert een belangrijk aandeel.
meer lezen

Bijeenkomst over de Syrische situatie en de impact ervan op de Palestijnse vluchtelingen

24-5-2013 Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Stichting Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) organiseren op 6 juni in Amsterdam een bijeenkomst over de huidige situatie in SyriŽ en de impact ervan op de daar wonende Palestijnse vluchtelingen.
meer lezen

WRL start campagne tegen traangas

17-5-2013 De War Resisters League, de zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in de VS, is een campagne begonnen tegen het gebruik en de productie van traangas en soortgelijke chemische wapens. Deze wapens worden op grote schaal door regimes gebruikt om democratische volksbewegingen de kop in te drukken.
meer lezen

Keuze UEFA om EK in IsraŽl te organiseren in strijd met haar eigen waarden

16-5-2013 Voorafgaand aan de finale van de UEFA cup hebben activisten geprotesteerd tegen het voornemen van de UEFA om het EK onder de 21 jaar in IsraŽl te organiseren. Deze keuze heeft internationaal tot protesten geleid vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van rechten van het Palestijnse volk.
meer lezen

Stop kernwapenbedrijf EADS!

16-5-2013 Op woensdag 29 mei vergaderen de aandeelhouders van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam. EADS is een wapengigant die onder meer raketten maakt voor kernwapens. Daarnaast maakt EADS onder andere gevechtsvliegtuigen, militaire helikopters, raketten, en drones (onbemande vliegtuigen).
meer lezen

Stephen Hawking boycot IsraŽl

15-5-2013 Stephen Hawking, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers, heeft zich solidair verklaard met de academische boycot van IsraŽl. Zijn besluit heeft wereldwijd veel bijval gekregen.
meer lezen

IKV Pax Christi: Maak beperkt militair ingrijpen in SyriŽ mogelijk

8-5-2013 Op 17 april jl. publiceerde IKV Pax Christi een persbericht waarin het oproept tot Westers militair ingrijpen in SyriŽ. Daarmee is IKV Pax Christi, voor zover ons bekend, de enige vredesorganisatie die zo'n oproep doet. Verwonderlijk is dat overigens niet, want ook in het verleden heeft IKV Pax Christi er blijk van gegeven uiteindelijk voor militaire 'oplossingen' te kiezen.
meer lezen

Geen modernisering van de kernwapens - Ontwapen! Vliegbasis Volkel

4-5-2013 Op zaterdag 28 september 2013 organiseert Ontwapen! een, eerder op 1 juni geplande, aktie tegen de twintig Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis bij Volkel. We zullen die dag opnieuw duidelijk maken dat de kernwapens weg moeten. Dit doen we door de basis op te gaan. En dit kan op allerlei manieren, over het hek heen, er onder door, er dwars door.
meer lezen

Peace of Minds Academy

3-5-2013 De derde editie van de Peace of Minds Academy is gestart. Ben je student en wil je meedoen? Meld je dan aan.
Je werkt een halfjaar lang samen met lokale organisaties uit (post-) conflictgebieden (o.a. Colombia, Birma, Oeganda) aan een concrete vraag uit het veld.
meer lezen

Kimberly Rivera veroordeeld omdat ze weigerde in Irak te dienen

2-5-2013 In de VS is Kimberly Rivera veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf omdat ze als beroepsmilitair in Irak inzag dat de oorlog daar verkeerd was en weigerde verder te dienen. Volgens haar advocaat is haar straf zwaarder dan gebruikelijk omdat ze haar mening in de media uitte.
meer lezen

Stop killer robots voor het te laat is

1-5-2013 Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op zogeheten killer robots, om te voorkomen dat deze nog gevaarlijkere opvolgers van bewapende drones ooit het levenslicht zien. Dat is de boodschap van de mede door IKV Pax Christi opgezette internationale campagne Stop Killer Robots, die 23 april officieel van start is gegaan.
meer lezen

WRI achter mensenrechtenorganisatie PROVEA tegen Venezolaanse regering

29-4-2013 War Resisters' International heeft een verklaring uitgegeven ter ondersteuning van de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie PROVEA. Deze organisatie wordt door de Venezolaanse regering beschuldigd van heulen met het fascisme en medeplichtigheid aan moord en aanvallen. De WRI kent PROVEA echter als een betrouwbare partner.
meer lezen

Dag tegen de militaire uitgaven

26-4-2013 Op 15 april vonden wereldwijd meer dan 120 acties plaats in het kader van de 'Dag tegen de militaire uitgaven', een initiatief van het International Peace Bureau. De dag viel samen het uitkomen van het door het SIPRI samengestelde jaarlijkse overzicht van militaire uitgaven.
meer lezen

Vrijheid voor dienstweigeraars in het Midden Oosten

26-4-2013 Twee vredesorganisaties, No to Compulsory Military Service uit Egypte en New Profile uit IsraŽl hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij hun steun uitspreken voor dienstweigeraars in beide landen. Zij wijzen erop dat vrijheid van geweten, geloof en zelfbeschikking een mensenrecht is en veroordelen de wijze waarop hun regeringen omgaan met dienstweigeraars.
meer lezen

Stop EADS, stop kernwapens

23-4-2013 Op woensdag 29 mei organiseert de Campagne tegen Wapenhandel een protestactie bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam.
EADS produceert voor de Franse krijgsmacht raketten voor een nieuwe generatie kernwapens. Daarmee levert het bedrijf een forse bijdrage aan de voortdurende dreiging van nucleaire massamoord.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine nu te lezen op internet

23-4-2013 In dit nummer o.a.: Syrische dialoog in Enschede, Uitweg voor Mali?, fotoreportage 'Gaza november 2012', Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Iran - Sancties en oorlogsdreiging', veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

Morele medeplichtigheid TU-Delft aan bezettingspolitiek IsraŽl

19-4-2013 Op de internationale dag voor de Palestijnse gevangenen, 17 april 2013, kwamen actievoerders bijeen op de campus van de TU Delft om aandacht te vragen voor het beveiligingsconcern G4S. G4S beveiligt het universiteitsterrein, terwijl het in door IsraŽl bezet Palestijns gebied verantwoordelijk is voor de beveiliging van gevangenissen, checkpoints, nederzettingen en de Apartheidsmuur.
meer lezen

Europese militaire uitgaven van grote invloed op schuldencrisis

15-4-2013 Hoge militaire uitgaven hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis en ondermijnen nog altijd inspanningen om tot een oplossing te komen, aldus een vandaag verschenen rapport van het Transnational Institute en de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Zaterdag 25 mei, 2013 het NVMP-symposium 'Waanzinnige wapens'

5-4-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseert op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts zullen hun licht laten schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.
meer lezen

VN Algemene Vergadering keurt wapenhandelsverdrag goed

2-4-2013 De Algemene Vergadering van de VN heeft ingestemd met een wereldwijd verdrag over wapenhandel. Tegen stemden Noord-Korea, Iran en SyriŽ. Het verdrag vormt een eerste nog beperkte aanzet tot het aan banden leggen van de wapenhandel.
meer lezen

Tuinieren voor Vrede in de Gandhituin in Rotterdam

30-3-2013 De Gandhituin heeft nu ook een educatiecentrum, een droom kwam uit. Het educatiecentrum is een fantastische aanwinst om de gevarieerde overvloed van activiteiten te ondersteunen: van het aanleren van ambachtelijke technieken, tot wetenschappelijke en filosofische verdieping, tot bewustwording en het innerlijk cultiveren van een cultuur van vrede.
meer lezen

IKV Pax Christi medeoprichter campagne Stop Killer Robots

27-3-2013 Terwijl we nog maar net gewend zijn aan het veelvuldig gebruik van bewapende drones, kondigen de nog veel gevaarlijkere opvolgers van onbemande vliegtuigen zich al aan: killer robots, oftewel autonome wapens die zelf beslissen of ze schieten of niet.
meer lezen

Postcode Loterij steunt IKV Pax Christi met half miljoen per jaar

22-3-2013 Sinds twee jaar ontvangt IKV Pax Christi een half miljoen per jaar van de Postcode Loterij. Het geld is niet alleen bestemd voor IKV Pax Christi zelf maar ook voor MasterPeace, dat in Nederland een initiatief van IKV Pax Christi is.
Bron: Vrede.nu, lente 2013

Russell Tribunaal roept Internationaal Strafhof op IsraŽlische misdaden te onderzoeken

19-3-2013 Het Russell Tribunaal over Palestina heeft 4 jaar onderzoek gedaan naar medeplichtigheid van derden bij IsraŽlische schendingen van het internationale recht. Het vindt dat deze schendingen door het Internationale Strafhof berecht moeten worden en zal alle initiatieven steunen om dit mogelijk te maken.
meer lezen

Spreek het bestuur van ABP aan op zijn kernwapenbeleid!

12-3-2013 Het ABP pensioenfonds belegt nog steeds voor 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens maken, volgens de meest recente cijfers. Bijvoorbeeld in BAE Systems, dat nieuwe Britse kernwapenonderzeeŽrs ontwikkelt. En in EADS, dat een nieuwe kernraket voor de Franse marine maakt.
meer lezen

Unilever trekt Beigel en Beigel terug van Westelijke Jordaanoever

12-3-2013 Het Unilever dochterbedrijf Beigel en Beigel is vertrokken uit de Westelijke Jordaanoever en overgebracht naar de IsraŽlische stad Safed. De IsraŽlische ngo Who Profits stelde vast dat Beigel en Beigel echt vertrokken is. Een groot succes voor de jarenlange lobby van United Civilians for Peace.
www.unitedcivilians.nl, 11-3-2013

Petities voor het boycotten van producten uit IsraŽlische nederzettingen

12-3-2013 Nederland gezet heeft een kleine stap gezet om te komen tot een juiste etikettering van producten afkomstig uit de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft grote commotie gewekt en de tot scherpe reacties van de IsraŽl lobby geleid. Als reactie daar weer op kunt u nu 2 petities ondertekenen voor verdergaande maatregelen.
meer lezen

Hariton Pushwagner en Francesco Goya in Museum Boymans, Rotterdam

7-3-2013 Tot 26 mei exposeert in Museum Boymans in Rotterdam de Noor Hariton Pushwagner (=Terje Bofos geboren 1940), en tot 21 juli zijn er alle etsen van Francesco Goya Los Desastros de la Guerra. In beide tentoonstellingen komt de oorlog ter sprake ,
meer lezen

Landelijk contactverband tegen oorlog in het Midden-Oosten opgericht

7-3-2013 Op 11 februari heeft in Den Haag de officiŽle oprichtingsvergadering plaats gevonden van Oorlog is geen oplossing. Dat is een samenwerkingscomitť van verschillende organisaties uit Den Haag en Enschede . Dit comitť kwam voor het eerst bijeen na de demonstratie tegen patriotraketten op 7 januari op het Plein
meer lezen

Nederland telt 100 Burgemeesters voor Vrede

5-3-2013 Wij zijn bijzonder verheugd te kunnen meedelen dat met het toetreden van burgemeester Els Boot van Giessenlanden zich inmiddels 100 burgemeesters in Nederland hebben aangesloten bij Mayors for Peace.
meer lezen

Samenwerkingsdag Vredescultuur: Krachtbronnen van Geweldloosheid

28-2-2013 De jaarlijkse Samenwerkingsdag Vredescultuur' zal gehouden worden op zondag 2 juni a.s. in het gebouw van EMMA in Utrecht (van 1.30 - 6.30 uur). De nadruk van de jaarlijkse dag ligt op de ontmoeting tussen vredesorganisaties en tussen de mensen die daarin actief zijn.
meer lezen

Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed

26-2-2013 War Resisters' International voert al enige tijd actie tegen de militarisering van de jeugd. In dat kader is het idee ontstaan voor een 'Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed'. De dag zal voor het eerst plaatsvinden op 14 juni a.s., maar grotere acties zullen pas een jaar later plaatsvinden.
meer lezen

Tentoonstelling Burgemeesters voor Vrede

25-2-2013 De nieuwe internationale tentoonstelling van Mayors for Peace is nu ook in het Nederlands beschikbaar! Ze is te zien in het virtuele vredesmuseum www.vredesmuseum.nl. Het ligt in de bedoeling er ook een reizende tentoonstelling van te maken.
meer lezen

Moed niet langer nodig voor militaire onderscheiding in VS

25-2-2013 Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een speciale medaille in het leven geroepen voor piloten "die niet lichamelijk aanwezig zijn op het strijdtoneel".
meer lezen

Serie over JSF

18-2-2013 De komende tijd brengt de Campagne tegen Wapenhandel nieuwsfeiten over het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35. Eind maart wordt de aanschaf opnieuw in de Tweede Kamer besproken.
Vandaag deel 1: Werkgelegenheid.
www.stopwapenhandel.org/node/1466
18-2-2013

Nieuw nummer VredesMagazine nu te lezen op internet

15-2-2013 In dit nummer o.a.: Illegale immigranten blijvend in onzekerheid, Digitaal slagveld, fotoreportage 'Oorlogsgraven 1914-1918', Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Van Arabische Lente naar Syrische Herfst?', veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

ReŁnie oud-totaalweigeraars

15-2-2013 Er is een initiatief om bij voldoende belangstelling een reŁnie te organiseren van oud-totaalweigeraars. Waarschijnlijk op 21 september a.s.
Ben je geÔnteresseerd? Geef dat dan door via info@vredesmedia.nl
15-2-2013

GroenLinks tegen wapendeal met JordaniŽ

15-2-2013 GroenLinks heeft zich uitgesproken tegen de verkoop van o.a. tanks, pantservoertuigen en luchtdoelgeschut aan JordaniŽ. Fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de toenemende onderdrukking in JordaniŽ als reden.
meer lezen

Multimediale installatie over dienstplicht in Turkije

12-2-2013 De kunstenaar Caglar Kimyoncu werkt samen met War Resisters' International aan een multimediale installatie over dienstplicht in Turkije. Door middel van een 4-kanaals film die speelt in een militair hospitaal worden een arts en 3 ongewone dienstplichtigen gevolgd.
meer lezen

VN plant onderzoek naar gebruik drones

4-2-2013 De VN begint een onderzoek naar het gebruik van drones. Dat zijn onbemande vliegtuigen die vooral door de VS worden ingezet. Daarmee zou terreur worden bestreden. Maar zijn het niet zelf moordmachines die juist terreur verspreiden?
meer lezen

Bijeenkomst van de democratische en pacifistische Syrische oppositie in GenŤve

31-1-2013 In GenŤve kwamen tientallen leiders en prominente figuren van de 'andere oppositie' - binnen en buiten SyriŽ - samen om te pleiten voor een geweldloze transitie naar een democratisch en seculier SyriŽ.
meer lezen

WAR/RAW linosneden van Tonie van Marle

26-1-2013 In het virtuele vredesmuseum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn nu linosneden te zien van Tonie van Marle. Het betreft haar project WAR/RAW dat een brug probeert te slaan tussen de uitersten van oorlogsleed en klassieke esthetiek.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt vrijwilliger voor acquisitie

26-1-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een vrijwilliger die zich samen met de al aanwezige acquisitie-medewerker actief wil inzetten om onze reizende tentoonstellingen overal in het land geplaatst te krijgen.
meer lezen

Drones stuiten in VS op groeiende tegenstand

25-1-2013 Nu de regering van de Amerikaanse president Barack Obama aan een tweede ambtstermijn begint, wordt ze geconfronteerd met een groeiende binnenlandse controverse over het voorkeurswapen in de strijd tegen het terrorisme: het onbemande vliegtuig.
meer lezen

Oproep: handhaaf het EU-wapenembargo tegen SyriŽ

21-1-2013 In de EU gaan stemmen op om het bestaande wapenembargo tegen SyriŽ zodanig aan te passen dat wapenleveranties aan het Syrische verzet legaal worden. Sietse Bosgra roept u op om er bij de Nederlandse regering op aan te dringen om dit niet te steunen.
meer lezen

WRI betaalde belasting onder protest

18-1-2013 Voor het Londense hoofdkantoor van de Britse Belastingdienst was op 17 januari een betoging van War Resisters' International. De WRI kwam, onder protest, het geld brengen dat ze jarenlang hadden ingehouden op hun belastingafdracht. Ze wilden niet meebetalen aan de Britse militaire politiek.
meer lezen

Mali, de vergeten les

17-1-2013 Weer schiet het ridderlijke Westen een bedreigde bevolking te hulp. Weer blijkt het geloof in de heilzame werking van wapengeweld groot. Protest wordt nauwelijks gehoord. Hoog tijd dus om wat nauwkeuriger naar de achtergronden te kijken. Dat geeft een ander beeld!
meer lezen

Europese wapenhandel stijgt fors, vooral naar Midden-Oosten

14-1-2013 Het veertiende jaarrapport over de wapenexport vanuit de Europese Unie laat zien dat de lidstaten in 2011 wapenexporten ter waarde van 37,5 miljard euro goedkeurden, een stijging van bijna twintig procent ten opzichte van 2010.
meer lezen

Meer dan ťťn op drie slachtoffers van terrorisme is een Irakees

7-1-2013 Tien jaar 'War on Terror' heeft alleen maar meer terrorisme opgeleverd. Dat is de verbijsterende conclusie van de in december 2012 uitgegeven Global Terrorism Index, die systematisch de impact bestudeerde van terrorisme in 158 landen tussen 2002 en eind 2011.
meer lezen

Nieuwe campagne geeft strijd tegen kemwapens een menselijk gezicht

3-1-2013 Hibakusha worden ze genoemd: de mensen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 overleefden. In de politiek-strategische discussies over kernwapens komen mensen als belangrijkste slachtoffers van deze allesvernietigende wapens echter meestal niet aan bod.
meer lezen