Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Vredesmuseum krijgt vaste expositieruimte in Gouda

5-7-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is vanaf 1 juli een structurele samenwerking aangegaan met het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda. Het Vredesmuseum krijgt daarbij een vaste fysieke plek in het in het Verzetsmuseum.
meer lezen

ReŁnie PSJW ! Oproep aan oud-leden.

4-7-2013 Zondag 29 september aanstaande is het de dag dat de PSJW, de Pacifistisch Socialistische Jongeren Werkgroepen, precies vijftig jaar geleden werd opgericht. Er is initiatief om op die dag een reunie voor oud-leden te houden.
meer lezen

Anti-militaristen in het Gezi Park: We are not going to be anyoneīs soldier!

2-7-2013 Hilal Demir bericht:
Het begon met een park. De regering wilde het enige groene openbare park in het centrum van Istanbul vernietigen. Waarom? Om er militaire barakken te bouwen, zeiden ze. En toen zeiden ze om er een winkelcentrum te bouwen.. En ze gaven ook nog andere redenen..
meer lezen

Oostenrijk en Noorwegen volharden in dienstplicht

2-7-2013 In de meeste europese landen fungeert geen dienstplicht meer, in Oostenrijk en Noorwegen nog wel... maar het militaristische karakter is verhuld.
meer lezen

IsraŽl: Natan Blanc vrij!

2-7-2013 Op 30 mei jongstleden werd in IsraŽl Natan Blanc uiteindelijk voor militaire dienst afgekeurd nadat hij een half jaar eerder de autoriteiten had meegedeeld dienst te weigeren en sindsdien tien keer enkele dagen gevangenisstraf had ondergaan.
Meer info: www.wri-irg.org/node/21853
Bron: WRI

IPB heeft WILPF genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2013

1-7-2013 Het International Peace Bureau (IPB) heeft de WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2013. De WILPF is de oudste internationale vrouwen-vredesorganisatie. Meer dan 1000 vrouwen uit twaalf landen ontmoetten elkaar in april 1915 in Den Haag, ondanks de oorlog en gesloten grenzen.
meer lezen

Aftrap Ramadan campagne, demonstratieve fietstocht tegen IsraŽlische dadels

27-6-2013 Op zaterdag 29 juni hebben activisten van BDS, de boycotbeweging tegen IsraŽlische apartheid, een demonstratieve fietstocht gehouden naar een aantal winkelbuurten en markten in Amsterdam West. Met de actie, georganiseerd door het Diensten en Onderzoekcentrum Palestina (docP), riepen zij winkeliers en consumenten op om IsraŽlische dadels te boycotten.
meer lezen

De Syrische Geweldloze Beweging in kaart gebracht

24-6-2013 We worden overstroomd met berichten over het geweld in SyriŽ. Daarnaast is er echter ook een omvangrijk geweldloos verzet. Een indrukwekkend grafisch overzicht daarvan vindt u op: www.alharak.org/nonviolence_map/en/
24-6-2013

Kerk en Vrede vraagt ING te stoppen met investeren in bewapening

21-6-2013 Kerk en Vrede heeft een brief naar ING geschreven waarin deze bank aangesproken wordt op zijn investeringen in bewapening. In de recente Eerlijke Bankenwijzer wordt het beleid van de ING ten aanzien van wapenproducties en wapenleveranties als twijfelachtig bestempeld en scoort het matig tot onvoldoende.
meer lezen

Aktiekamp tegen kernwapens Volkel (NL) en BŁchel (D)

20-6-2013 Het No Nukes team van IKV Pax Christi organiseert van 9 - 13 augustus een bustour naar een actiekamp bij de kernwapenbasis in BŁchel, Duitsland. Onderweg wordt ook bij de Nederlandse kernwapenbasis Volkel geprotesteerd.
meer lezen

Jerusalem Hug

19-6-2013 Op maandag 24 juni 2013 vond in Jeruzalem de īJerusalem Hugī plaats. Bewoners van Jeruzalem, IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, liepen hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad. Zij staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem.
meer lezen

Hoge Raad: Gebruik Volkel-kernwapens desnoods rechtstreeks tegen steden rechtens geoorloofd

16-6-2013 De 'onofficiŽle' bekendmaking door Lubbers en Van Agt dat in ons land permanent kernwapens aanwezig zijn, roept een aantal belangrijke politieke en juridische vragen op.
meer lezen

Vrede Verhandelen: een baanbrekend rapport

14-6-2013 In oktober 2012 verscheen het rapport "Trading Away Peace: How Europe Helps Sustain illegal Israeli settlements". Het werd uitgebracht door een coalitie van 22 West-Europese ngo's. Onder hen IKV Pax Christi, ICCO en Cordaid. Het rapport is nu in het Nederlands vertaald onder de titel Vrede Verhandelen.
meer lezen

Mondiale vredesindex 2013

13-6-2013 De wereld - vooral in het Midden-Oosten - is minder vreedzaam dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Global Peace Index 2013 die is gepubliceerd door het Institute for Economics & Peace.
meer lezen

Beleggingen pensioenfondsen in kernwapens stijgen tot boven 1 miljard euro

10-6-2013 Amsterdam, 4 juni 2013 - Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor meer dan 1 miljard euro in bedrijven die kernwapengerelateerd werk doen. Dit is een forse stijging ten opzichte van oktober 2012, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel. Het ABP, het grootste pensioenfonds, is verantwoordelijk voor het grootste deel van dit bedrag, ruim 800 miljoen euro.
meer lezen

Scriptieprijs "Visions on Peace"

10-6-2013 Dit jaar zal voor de zesde keer de Nederlandse scriptieprijs "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een Master student die een scriptie van uitzonderlijke kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De deadline voor het inzenden van de scriptie is 31 augustus 2013.
meer lezen

Lancering nieuwe database EU wapenexport: toegankelijk maar nog steeds incompleet

3-6-2013 Jaarlijks exporteren EU landen voor miljarden aan wapens, variŽrend van kleine wapens en munitie tot oorlogsschepen en militaire vliegtuigen. Maar Europese burgers weten weinig van deze dodelijke handel. Een nieuw ontwikkelde database van het European Network Against Arms Trade (ENAAT) maakt nu voor het eerst wapenexportcijfers eenvoudig en duidelijk toegankelijk.
meer lezen

Kritische vragen op aandeelhoudersvergadering wapengigant EADS

1-6-2013 Amsterdam, 29 mei 2013 -- Terwijl buiten enkele tientallen mensen met spandoeken en beschilderde paraplu's protesteerden tegen wapenproductie en kernwapens, stelden kritische aandeelhouders vandaag vragen op de vergadering van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) in Amsterdam.
meer lezen

Militaire samenwerking met Marokko

29-5-2013 In de Marokkaanse pers is te lezen dat de Nederlandse ambassadeur in Rabat twee overeenkomsten heeft getekend voor militaire samenwerking met Marokko. Dat is vreemd want Marokko houdt tegen de wens van de VN in een groot deel van de West-Sahara bezet.
meer lezen

NVMP-symposium Waanzinnige Wapens

28-5-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseerde op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts lieten hun licht schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.
meer lezen

Protest bij aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant EADS

27-5-2013 Komende woensdag, 29 mei, houdt wapenfabrikant EADS haar aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Okura hotel. Activisten zullen net als in voorgaande jaren protesteren tegen deze bijeenkomst van een bedrijf dat geld verdient met de productie van kernwapens, bommenwerpers en gevechtshelikopters.
meer lezen

Samenwerkingsdag Vredesbeweging in Utrecht

24-5-2013 Op zondag 2 juni a.s. wordt Samenwerkingsdag Vredescultuur gehouden. Op deze jaarlijkse bijeenkomst ontmoeten mensen actief in een groot aantal verschillende vredesorganisaties elkaar. Ook mensen die overwegen actief te worden in de vredesbeweging zijn natuurlijk van harte welkom.
meer lezen

Songs of peace op 21 juni in Utrecht

24-5-2013 Het kan Utrecht niet ontgaan zijn: De "Vrede van Utrecht 1713" wordt imposant gevierd. De Vereniging "Kerk en Vrede" levert daar een inhoudelijke bijdrage aan met een Korenfestival door 8 Utrechtse koren. De geweldige mezzo-sopraan Tania Kross levert een belangrijk aandeel.
meer lezen

Bijeenkomst over de Syrische situatie en de impact ervan op de Palestijnse vluchtelingen

24-5-2013 Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Stichting Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) organiseren op 6 juni in Amsterdam een bijeenkomst over de huidige situatie in SyriŽ en de impact ervan op de daar wonende Palestijnse vluchtelingen.
meer lezen

WRL start campagne tegen traangas

17-5-2013 De War Resisters League, de zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in de VS, is een campagne begonnen tegen het gebruik en de productie van traangas en soortgelijke chemische wapens. Deze wapens worden op grote schaal door regimes gebruikt om democratische volksbewegingen de kop in te drukken.
meer lezen

Keuze UEFA om EK in IsraŽl te organiseren in strijd met haar eigen waarden

16-5-2013 Voorafgaand aan de finale van de UEFA cup hebben activisten geprotesteerd tegen het voornemen van de UEFA om het EK onder de 21 jaar in IsraŽl te organiseren. Deze keuze heeft internationaal tot protesten geleid vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van rechten van het Palestijnse volk.
meer lezen

Stop kernwapenbedrijf EADS!

16-5-2013 Op woensdag 29 mei vergaderen de aandeelhouders van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam. EADS is een wapengigant die onder meer raketten maakt voor kernwapens. Daarnaast maakt EADS onder andere gevechtsvliegtuigen, militaire helikopters, raketten, en drones (onbemande vliegtuigen).
meer lezen

Stephen Hawking boycot IsraŽl

15-5-2013 Stephen Hawking, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers, heeft zich solidair verklaard met de academische boycot van IsraŽl. Zijn besluit heeft wereldwijd veel bijval gekregen.
meer lezen

IKV Pax Christi: Maak beperkt militair ingrijpen in SyriŽ mogelijk

8-5-2013 Op 17 april jl. publiceerde IKV Pax Christi een persbericht waarin het oproept tot Westers militair ingrijpen in SyriŽ. Daarmee is IKV Pax Christi, voor zover ons bekend, de enige vredesorganisatie die zo'n oproep doet. Verwonderlijk is dat overigens niet, want ook in het verleden heeft IKV Pax Christi er blijk van gegeven uiteindelijk voor militaire 'oplossingen' te kiezen.
meer lezen

Geen modernisering van de kernwapens - Ontwapen! Vliegbasis Volkel

4-5-2013 Op zaterdag 28 september 2013 organiseert Ontwapen! een, eerder op 1 juni geplande, aktie tegen de twintig Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis bij Volkel. We zullen die dag opnieuw duidelijk maken dat de kernwapens weg moeten. Dit doen we door de basis op te gaan. En dit kan op allerlei manieren, over het hek heen, er onder door, er dwars door.
meer lezen

Peace of Minds Academy

3-5-2013 De derde editie van de Peace of Minds Academy is gestart. Ben je student en wil je meedoen? Meld je dan aan.
Je werkt een halfjaar lang samen met lokale organisaties uit (post-) conflictgebieden (o.a. Colombia, Birma, Oeganda) aan een concrete vraag uit het veld.
meer lezen

Kimberly Rivera veroordeeld omdat ze weigerde in Irak te dienen

2-5-2013 In de VS is Kimberly Rivera veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf omdat ze als beroepsmilitair in Irak inzag dat de oorlog daar verkeerd was en weigerde verder te dienen. Volgens haar advocaat is haar straf zwaarder dan gebruikelijk omdat ze haar mening in de media uitte.
meer lezen

Stop killer robots voor het te laat is

1-5-2013 Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op zogeheten killer robots, om te voorkomen dat deze nog gevaarlijkere opvolgers van bewapende drones ooit het levenslicht zien. Dat is de boodschap van de mede door IKV Pax Christi opgezette internationale campagne Stop Killer Robots, die 23 april officieel van start is gegaan.
meer lezen

WRI achter mensenrechtenorganisatie PROVEA tegen Venezolaanse regering

29-4-2013 War Resisters' International heeft een verklaring uitgegeven ter ondersteuning van de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie PROVEA. Deze organisatie wordt door de Venezolaanse regering beschuldigd van heulen met het fascisme en medeplichtigheid aan moord en aanvallen. De WRI kent PROVEA echter als een betrouwbare partner.
meer lezen

Dag tegen de militaire uitgaven

26-4-2013 Op 15 april vonden wereldwijd meer dan 120 acties plaats in het kader van de 'Dag tegen de militaire uitgaven', een initiatief van het International Peace Bureau. De dag viel samen het uitkomen van het door het SIPRI samengestelde jaarlijkse overzicht van militaire uitgaven.
meer lezen

Vrijheid voor dienstweigeraars in het Midden Oosten

26-4-2013 Twee vredesorganisaties, No to Compulsory Military Service uit Egypte en New Profile uit IsraŽl hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij hun steun uitspreken voor dienstweigeraars in beide landen. Zij wijzen erop dat vrijheid van geweten, geloof en zelfbeschikking een mensenrecht is en veroordelen de wijze waarop hun regeringen omgaan met dienstweigeraars.
meer lezen

Stop EADS, stop kernwapens

23-4-2013 Op woensdag 29 mei organiseert de Campagne tegen Wapenhandel een protestactie bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam.
EADS produceert voor de Franse krijgsmacht raketten voor een nieuwe generatie kernwapens. Daarmee levert het bedrijf een forse bijdrage aan de voortdurende dreiging van nucleaire massamoord.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine nu te lezen op internet

23-4-2013 In dit nummer o.a.: Syrische dialoog in Enschede, Uitweg voor Mali?, fotoreportage 'Gaza november 2012', Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Iran - Sancties en oorlogsdreiging', veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

Morele medeplichtigheid TU-Delft aan bezettingspolitiek IsraŽl

19-4-2013 Op de internationale dag voor de Palestijnse gevangenen, 17 april 2013, kwamen actievoerders bijeen op de campus van de TU Delft om aandacht te vragen voor het beveiligingsconcern G4S. G4S beveiligt het universiteitsterrein, terwijl het in door IsraŽl bezet Palestijns gebied verantwoordelijk is voor de beveiliging van gevangenissen, checkpoints, nederzettingen en de Apartheidsmuur.
meer lezen

Europese militaire uitgaven van grote invloed op schuldencrisis

15-4-2013 Hoge militaire uitgaven hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis en ondermijnen nog altijd inspanningen om tot een oplossing te komen, aldus een vandaag verschenen rapport van het Transnational Institute en de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Zaterdag 25 mei, 2013 het NVMP-symposium 'Waanzinnige wapens'

5-4-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseert op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts zullen hun licht laten schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.
meer lezen

VN Algemene Vergadering keurt wapenhandelsverdrag goed

2-4-2013 De Algemene Vergadering van de VN heeft ingestemd met een wereldwijd verdrag over wapenhandel. Tegen stemden Noord-Korea, Iran en SyriŽ. Het verdrag vormt een eerste nog beperkte aanzet tot het aan banden leggen van de wapenhandel.
meer lezen

Tuinieren voor Vrede in de Gandhituin in Rotterdam

30-3-2013 De Gandhituin heeft nu ook een educatiecentrum, een droom kwam uit. Het educatiecentrum is een fantastische aanwinst om de gevarieerde overvloed van activiteiten te ondersteunen: van het aanleren van ambachtelijke technieken, tot wetenschappelijke en filosofische verdieping, tot bewustwording en het innerlijk cultiveren van een cultuur van vrede.
meer lezen

IKV Pax Christi medeoprichter campagne Stop Killer Robots

27-3-2013 Terwijl we nog maar net gewend zijn aan het veelvuldig gebruik van bewapende drones, kondigen de nog veel gevaarlijkere opvolgers van onbemande vliegtuigen zich al aan: killer robots, oftewel autonome wapens die zelf beslissen of ze schieten of niet.
meer lezen

Postcode Loterij steunt IKV Pax Christi met half miljoen per jaar

22-3-2013 Sinds twee jaar ontvangt IKV Pax Christi een half miljoen per jaar van de Postcode Loterij. Het geld is niet alleen bestemd voor IKV Pax Christi zelf maar ook voor MasterPeace, dat in Nederland een initiatief van IKV Pax Christi is.
Bron: Vrede.nu, lente 2013

Russell Tribunaal roept Internationaal Strafhof op IsraŽlische misdaden te onderzoeken

19-3-2013 Het Russell Tribunaal over Palestina heeft 4 jaar onderzoek gedaan naar medeplichtigheid van derden bij IsraŽlische schendingen van het internationale recht. Het vindt dat deze schendingen door het Internationale Strafhof berecht moeten worden en zal alle initiatieven steunen om dit mogelijk te maken.
meer lezen

Spreek het bestuur van ABP aan op zijn kernwapenbeleid!

12-3-2013 Het ABP pensioenfonds belegt nog steeds voor 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens maken, volgens de meest recente cijfers. Bijvoorbeeld in BAE Systems, dat nieuwe Britse kernwapenonderzeeŽrs ontwikkelt. En in EADS, dat een nieuwe kernraket voor de Franse marine maakt.
meer lezen

Unilever trekt Beigel en Beigel terug van Westelijke Jordaanoever

12-3-2013 Het Unilever dochterbedrijf Beigel en Beigel is vertrokken uit de Westelijke Jordaanoever en overgebracht naar de IsraŽlische stad Safed. De IsraŽlische ngo Who Profits stelde vast dat Beigel en Beigel echt vertrokken is. Een groot succes voor de jarenlange lobby van United Civilians for Peace.
www.unitedcivilians.nl, 11-3-2013

Petities voor het boycotten van producten uit IsraŽlische nederzettingen

12-3-2013 Nederland gezet heeft een kleine stap gezet om te komen tot een juiste etikettering van producten afkomstig uit de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft grote commotie gewekt en de tot scherpe reacties van de IsraŽl lobby geleid. Als reactie daar weer op kunt u nu 2 petities ondertekenen voor verdergaande maatregelen.
meer lezen

Hariton Pushwagner en Francesco Goya in Museum Boymans, Rotterdam

7-3-2013 Tot 26 mei exposeert in Museum Boymans in Rotterdam de Noor Hariton Pushwagner (=Terje Bofos geboren 1940), en tot 21 juli zijn er alle etsen van Francesco Goya Los Desastros de la Guerra. In beide tentoonstellingen komt de oorlog ter sprake ,
meer lezen