Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

You can bomb the world to pieces ...

5-9-2013 Op woensdag 4 september was er een kleine demonstratie tegen de inmenging in SyriŽ. Na een picket bij de Amerikaanse ambassade, liepen ongeveer 7 mensen naar de Russische ambassade om ook daar te protesteren tegen inmenging.
meer lezen

Demonstatie tegen interventie in SyriŽ

31-8-2013 Meer dan 200 mensen van zeer verschillende nationaliteiten en leeftijdsgroepen demonstreerden vanmiddag in Den Haag tegen de dreigende militaire aanval op SyriŽ. Onder hen ervaren vredesactivisten, mensen van Syrische afkomst, maar bovenal veel "gewone", verontruste burgers.
meer lezen

SyriŽ: militaire interventie is olie op het vuur

31-8-2013 De Belgische pacifistische organisatie Vredesactie schreef een interessant opiniestuk over de mogelijk aanstaande militaire interventie in SyriŽ. Vredesactie concludeert dat militair ingrijpen het conflict verder zal doen escaleren.
meer lezen

Religie draagt vrouwelijk leiderschap

26-8-2013 Een interreligieuze viering op zondag 15 september met aansluitend een programma over de rol van religie als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap in vrede en verzoeningsprocessen. Met Esther Mombo, christelijk theologe uit Kenia en Musdah Mulia, islamtheologie, IndonesiŽ
meer lezen

Na het conflict: over schuld, boete en verzoening

15-8-2013 Het Studium Generale van de Universiteit Utrecht organiseert op 1 oktober een gesprek met experts op het gebied van post-conflictsituaties.
Hoe bouw je na een conflict weer vrede en vertrouwen op tussen mensen? Welke rol hebben vergelding, waarheid en vergeving bij dit proces?
meer lezen

International Peace Bureau geeft prijs aan Bradley Manning

13-8-2013 Het International Peace Bureau heeft bekend gemaakt dat dit jaar de Sean MacBride Peace Prize wordt uitgereikt aan Bradley Manning, de Amerikaanse klokkenluider wiens zaak wereldwijd de aandacht heeft getrokken, voor zijn moedige openbaren van informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden.
meer lezen

Symposium over bescherming burgers in SyriŽ

13-8-2013 Stichting Vredeswetenschappen organiseert haar jaarlijkse symposium in samenwerking met IKV Pax Christi op woensdag 4 december 2013 vanaf 14:00 uur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het symposium zal dit jaar in het teken staan van bescherming van burgers in SyriŽ.
meer lezen

Actie4daagse bij Hoge Raad

9-8-2013 Van 6 augustus (herdenking 1e atoombom op Hiroshima) t/m 9 augustus (herdenking 2e atoombom op Nagasaki) voerde 'Actie tegen Kernwapens' en 'Ontwapen!' actie op de stoep van de Hoge Raad in Den Haag. Daarmee werd geprotesteerd tegen de volgens de actievoerders misdadige uitspraak van de Hoge Raad, dat het gebruik van kernwapens geoorloofd zou kunnen zijn, ook het eerste gebruik.
meer lezen

Internationaal Strafhof overweegt procedure inzake IsraŽlische aanval op schip op weg naar Gaza

9-8-2013 Het Internationaal Strafhof overweegt een procedure tegen de daders van een IsraŽlische aanval in 2010 op het schip Marmara dat op weg was naar Gaza. De president van het Strafhof heeft 3 rechters aangewezen die een vooronderzoek moeten doen.
Ontleend aan: Haaretz, 9-7-2013

Lothlorien vredesfestival: Internationaal en Multicultureel in Noord Frankrijk

2-8-2013 Van woensdag 18 - zondag 22 september vindt het 2e Lothlorien festival plaats. Een uniek 5 daags feest van uitwisselen, delen, samen zijn in vrede en harmonie. Ceremonies, lezingen, workshops, muziek, kunst en meer. Deelnemers uit 40 landen en van alle continenten.
meer lezen

Internationale actiedag voor onderwijs en onderzoek zonder militaire invloeden

26-7-2013 Op 14 juni is er in India, Duitsland, Zuid Afrika, Spanje, Chili, Congo, de VS en IsraŽl actie gevoerd voor onderwijs en onderzoek dat vrij is van militaire invloeden. De acties namen vele vormen aan, van straattheater tot workshops. Een uitgebreid verslag met foto's vindt u op: wri-irg.org/node/22002
Bron: WRI

Anti-kernwapen-actie4daagse bij Hoge Raad

23-7-2013 De Hoge Raad der Nederlanden heeft in 2001 gezegd dat nucleaire vernietiging van steden best rechtmatig zou kunnen zijn. Ontwapen! echter is van mening dat het onmogelijk is om atoombommen in te zetten, zonder het oorlogsrecht te schenden.
meer lezen

Conferentie Doopsgezind Wereldwerk over 'Vrede dichtbij'

20-7-2013 Op 12 en 13 oktober 2013 organiseert Doopsgezind Wereldwerk een conferentie in Schoorl met als thema: 'Vrede dichtbij'. Voor jongeren begint de conferentie al op 11 oktober met een ontspanningsavond.
meer lezen

Het Platform VDV start het project: Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap

18-7-2013 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede (VDV) is een veelzijdig project gestart: Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap, religie als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap op het gebied van Vrede en Verzoening.
meer lezen

Niet-dodelijke wapens voor piraterijbestrijding zonder vergunning uitgevoerd

16-7-2013 Nu de regering gewapende private beveiligers op schepen toe wil staan ontstaat een grijs gebied van wapens die (tijdelijk) letsel kunnen veroorzaken, zoals laser- en geluidsgolvenwapens. Deze niet-dodelijke wapens om piraterij op zee tegen te gaan kunnen zonder restricities uit Nederland geŽxporteerd worden, zo blijkt uit onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Srebrenica-herdenking 2013

11-7-2013 Vandaag werd de 17e Nationale Srebrenica-Herdenking gehouden op Het Plein in Den Haag. Elk jaar worden hier de ruim achtduizend slachtoffers van de genocide herdacht. Zij kwamen om door radicale nationalistische Servische en Bosnisch-Servische agressie, nadat de enclave, onder toeziend oog van de VN, was gevallen.
meer lezen

Making Peace tentoonstelling in Utrecht t/m 28 juli

8-7-2013 Tot en met zondag 28 juli is de Making Peace foto-expositie nog te zien op de Maliebaan in Utrecht. Deze openluchttentoonstelling toont in 121 foto's de verschillende aspecten van oorlog en vrede.
meer lezen

Vredesmuseum krijgt vaste expositieruimte in Gouda

5-7-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is vanaf 1 juli een structurele samenwerking aangegaan met het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda. Het Vredesmuseum krijgt daarbij een vaste fysieke plek in het in het Verzetsmuseum.
meer lezen

ReŁnie PSJW ! Oproep aan oud-leden.

4-7-2013 Zondag 29 september aanstaande is het de dag dat de PSJW, de Pacifistisch Socialistische Jongeren Werkgroepen, precies vijftig jaar geleden werd opgericht. Er is initiatief om op die dag een reunie voor oud-leden te houden.
meer lezen

Anti-militaristen in het Gezi Park: We are not going to be anyoneīs soldier!

2-7-2013 Hilal Demir bericht:
Het begon met een park. De regering wilde het enige groene openbare park in het centrum van Istanbul vernietigen. Waarom? Om er militaire barakken te bouwen, zeiden ze. En toen zeiden ze om er een winkelcentrum te bouwen.. En ze gaven ook nog andere redenen..
meer lezen

Oostenrijk en Noorwegen volharden in dienstplicht

2-7-2013 In de meeste europese landen fungeert geen dienstplicht meer, in Oostenrijk en Noorwegen nog wel... maar het militaristische karakter is verhuld.
meer lezen

IsraŽl: Natan Blanc vrij!

2-7-2013 Op 30 mei jongstleden werd in IsraŽl Natan Blanc uiteindelijk voor militaire dienst afgekeurd nadat hij een half jaar eerder de autoriteiten had meegedeeld dienst te weigeren en sindsdien tien keer enkele dagen gevangenisstraf had ondergaan.
Meer info: www.wri-irg.org/node/21853
Bron: WRI

IPB heeft WILPF genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2013

1-7-2013 Het International Peace Bureau (IPB) heeft de WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2013. De WILPF is de oudste internationale vrouwen-vredesorganisatie. Meer dan 1000 vrouwen uit twaalf landen ontmoetten elkaar in april 1915 in Den Haag, ondanks de oorlog en gesloten grenzen.
meer lezen

Aftrap Ramadan campagne, demonstratieve fietstocht tegen IsraŽlische dadels

27-6-2013 Op zaterdag 29 juni hebben activisten van BDS, de boycotbeweging tegen IsraŽlische apartheid, een demonstratieve fietstocht gehouden naar een aantal winkelbuurten en markten in Amsterdam West. Met de actie, georganiseerd door het Diensten en Onderzoekcentrum Palestina (docP), riepen zij winkeliers en consumenten op om IsraŽlische dadels te boycotten.
meer lezen

De Syrische Geweldloze Beweging in kaart gebracht

24-6-2013 We worden overstroomd met berichten over het geweld in SyriŽ. Daarnaast is er echter ook een omvangrijk geweldloos verzet. Een indrukwekkend grafisch overzicht daarvan vindt u op: www.alharak.org/nonviolence_map/en/
24-6-2013

Kerk en Vrede vraagt ING te stoppen met investeren in bewapening

21-6-2013 Kerk en Vrede heeft een brief naar ING geschreven waarin deze bank aangesproken wordt op zijn investeringen in bewapening. In de recente Eerlijke Bankenwijzer wordt het beleid van de ING ten aanzien van wapenproducties en wapenleveranties als twijfelachtig bestempeld en scoort het matig tot onvoldoende.
meer lezen

Aktiekamp tegen kernwapens Volkel (NL) en BŁchel (D)

20-6-2013 Het No Nukes team van IKV Pax Christi organiseert van 9 - 13 augustus een bustour naar een actiekamp bij de kernwapenbasis in BŁchel, Duitsland. Onderweg wordt ook bij de Nederlandse kernwapenbasis Volkel geprotesteerd.
meer lezen

Jerusalem Hug

19-6-2013 Op maandag 24 juni 2013 vond in Jeruzalem de īJerusalem Hugī plaats. Bewoners van Jeruzalem, IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, liepen hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad. Zij staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem.
meer lezen

Hoge Raad: Gebruik Volkel-kernwapens desnoods rechtstreeks tegen steden rechtens geoorloofd

16-6-2013 De 'onofficiŽle' bekendmaking door Lubbers en Van Agt dat in ons land permanent kernwapens aanwezig zijn, roept een aantal belangrijke politieke en juridische vragen op.
meer lezen

Vrede Verhandelen: een baanbrekend rapport

14-6-2013 In oktober 2012 verscheen het rapport "Trading Away Peace: How Europe Helps Sustain illegal Israeli settlements". Het werd uitgebracht door een coalitie van 22 West-Europese ngo's. Onder hen IKV Pax Christi, ICCO en Cordaid. Het rapport is nu in het Nederlands vertaald onder de titel Vrede Verhandelen.
meer lezen

Mondiale vredesindex 2013

13-6-2013 De wereld - vooral in het Midden-Oosten - is minder vreedzaam dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Global Peace Index 2013 die is gepubliceerd door het Institute for Economics & Peace.
meer lezen

Beleggingen pensioenfondsen in kernwapens stijgen tot boven 1 miljard euro

10-6-2013 Amsterdam, 4 juni 2013 - Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor meer dan 1 miljard euro in bedrijven die kernwapengerelateerd werk doen. Dit is een forse stijging ten opzichte van oktober 2012, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel. Het ABP, het grootste pensioenfonds, is verantwoordelijk voor het grootste deel van dit bedrag, ruim 800 miljoen euro.
meer lezen

Scriptieprijs "Visions on Peace"

10-6-2013 Dit jaar zal voor de zesde keer de Nederlandse scriptieprijs "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een Master student die een scriptie van uitzonderlijke kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De deadline voor het inzenden van de scriptie is 31 augustus 2013.
meer lezen

Lancering nieuwe database EU wapenexport: toegankelijk maar nog steeds incompleet

3-6-2013 Jaarlijks exporteren EU landen voor miljarden aan wapens, variŽrend van kleine wapens en munitie tot oorlogsschepen en militaire vliegtuigen. Maar Europese burgers weten weinig van deze dodelijke handel. Een nieuw ontwikkelde database van het European Network Against Arms Trade (ENAAT) maakt nu voor het eerst wapenexportcijfers eenvoudig en duidelijk toegankelijk.
meer lezen

Kritische vragen op aandeelhoudersvergadering wapengigant EADS

1-6-2013 Amsterdam, 29 mei 2013 -- Terwijl buiten enkele tientallen mensen met spandoeken en beschilderde paraplu's protesteerden tegen wapenproductie en kernwapens, stelden kritische aandeelhouders vandaag vragen op de vergadering van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) in Amsterdam.
meer lezen

Militaire samenwerking met Marokko

29-5-2013 In de Marokkaanse pers is te lezen dat de Nederlandse ambassadeur in Rabat twee overeenkomsten heeft getekend voor militaire samenwerking met Marokko. Dat is vreemd want Marokko houdt tegen de wens van de VN in een groot deel van de West-Sahara bezet.
meer lezen

NVMP-symposium Waanzinnige Wapens

28-5-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseerde op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts lieten hun licht schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.
meer lezen

Protest bij aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant EADS

27-5-2013 Komende woensdag, 29 mei, houdt wapenfabrikant EADS haar aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Okura hotel. Activisten zullen net als in voorgaande jaren protesteren tegen deze bijeenkomst van een bedrijf dat geld verdient met de productie van kernwapens, bommenwerpers en gevechtshelikopters.
meer lezen

Samenwerkingsdag Vredesbeweging in Utrecht

24-5-2013 Op zondag 2 juni a.s. wordt Samenwerkingsdag Vredescultuur gehouden. Op deze jaarlijkse bijeenkomst ontmoeten mensen actief in een groot aantal verschillende vredesorganisaties elkaar. Ook mensen die overwegen actief te worden in de vredesbeweging zijn natuurlijk van harte welkom.
meer lezen

Songs of peace op 21 juni in Utrecht

24-5-2013 Het kan Utrecht niet ontgaan zijn: De "Vrede van Utrecht 1713" wordt imposant gevierd. De Vereniging "Kerk en Vrede" levert daar een inhoudelijke bijdrage aan met een Korenfestival door 8 Utrechtse koren. De geweldige mezzo-sopraan Tania Kross levert een belangrijk aandeel.
meer lezen

Bijeenkomst over de Syrische situatie en de impact ervan op de Palestijnse vluchtelingen

24-5-2013 Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Stichting Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) organiseren op 6 juni in Amsterdam een bijeenkomst over de huidige situatie in SyriŽ en de impact ervan op de daar wonende Palestijnse vluchtelingen.
meer lezen

WRL start campagne tegen traangas

17-5-2013 De War Resisters League, de zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in de VS, is een campagne begonnen tegen het gebruik en de productie van traangas en soortgelijke chemische wapens. Deze wapens worden op grote schaal door regimes gebruikt om democratische volksbewegingen de kop in te drukken.
meer lezen

Keuze UEFA om EK in IsraŽl te organiseren in strijd met haar eigen waarden

16-5-2013 Voorafgaand aan de finale van de UEFA cup hebben activisten geprotesteerd tegen het voornemen van de UEFA om het EK onder de 21 jaar in IsraŽl te organiseren. Deze keuze heeft internationaal tot protesten geleid vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van rechten van het Palestijnse volk.
meer lezen

Stop kernwapenbedrijf EADS!

16-5-2013 Op woensdag 29 mei vergaderen de aandeelhouders van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam. EADS is een wapengigant die onder meer raketten maakt voor kernwapens. Daarnaast maakt EADS onder andere gevechtsvliegtuigen, militaire helikopters, raketten, en drones (onbemande vliegtuigen).
meer lezen

Stephen Hawking boycot IsraŽl

15-5-2013 Stephen Hawking, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers, heeft zich solidair verklaard met de academische boycot van IsraŽl. Zijn besluit heeft wereldwijd veel bijval gekregen.
meer lezen

IKV Pax Christi: Maak beperkt militair ingrijpen in SyriŽ mogelijk

8-5-2013 Op 17 april jl. publiceerde IKV Pax Christi een persbericht waarin het oproept tot Westers militair ingrijpen in SyriŽ. Daarmee is IKV Pax Christi, voor zover ons bekend, de enige vredesorganisatie die zo'n oproep doet. Verwonderlijk is dat overigens niet, want ook in het verleden heeft IKV Pax Christi er blijk van gegeven uiteindelijk voor militaire 'oplossingen' te kiezen.
meer lezen

Geen modernisering van de kernwapens - Ontwapen! Vliegbasis Volkel

4-5-2013 Op zaterdag 28 september 2013 organiseert Ontwapen! een, eerder op 1 juni geplande, aktie tegen de twintig Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis bij Volkel. We zullen die dag opnieuw duidelijk maken dat de kernwapens weg moeten. Dit doen we door de basis op te gaan. En dit kan op allerlei manieren, over het hek heen, er onder door, er dwars door.
meer lezen

Peace of Minds Academy

3-5-2013 De derde editie van de Peace of Minds Academy is gestart. Ben je student en wil je meedoen? Meld je dan aan.
Je werkt een halfjaar lang samen met lokale organisaties uit (post-) conflictgebieden (o.a. Colombia, Birma, Oeganda) aan een concrete vraag uit het veld.
meer lezen

Kimberly Rivera veroordeeld omdat ze weigerde in Irak te dienen

2-5-2013 In de VS is Kimberly Rivera veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf omdat ze als beroepsmilitair in Irak inzag dat de oorlog daar verkeerd was en weigerde verder te dienen. Volgens haar advocaat is haar straf zwaarder dan gebruikelijk omdat ze haar mening in de media uitte.
meer lezen

Stop killer robots voor het te laat is

1-5-2013 Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op zogeheten killer robots, om te voorkomen dat deze nog gevaarlijkere opvolgers van bewapende drones ooit het levenslicht zien. Dat is de boodschap van de mede door IKV Pax Christi opgezette internationale campagne Stop Killer Robots, die 23 april officieel van start is gegaan.
meer lezen