Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Worsteling met de militaire missie naar Mali en het standpunt van GroenLinks

16-1-2014 GroenLinks steunde wederom een militaire missie. Veel mensen, die traditioneel tot de achterban van GroenLinks behoren, hebben daar moeite mee. Ook Hennie Jansen worstelde met zichzelf hierover. Een persoonlijk verslag van die worsteling treft u hier aan.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2014!

10-1-2014 We hopen dat de wereld in 2014 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen

VS doet proeven met Z-machine om 'betere' kernwapens te maken

10-1-2014 Matsui Kazumi, de burgemeester van Hiroshima, schreef als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede een brief aan president Obama. Hierin roept hij Obama op om te stoppen met proeven met de Z-Machine, die gericht zijn op de 'verbetering' van kernwapens.
meer lezen

Vredesman Carol de Jong van Lier overleden

10-1-2014 Ons bereikte het bericht dat Carol de Jong van Lier op 4 januari is overleden. Hij is 88 jaar geworden. In de vredesbeweging was hij lange tijd actief. Vooral in de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie, maar o.a. ook als secretaris van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Bijeenkomst herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en tentoonstelling De Loopgravenoorlog

10-1-2014 Vredesburo Eindhoven start 2014 met een informatieve bijeenkomst op 25 januari rondom herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en nieuwe ontwikkelingen in de oorlogsvoering. Ook is er de tentoonstelling 'De Loopgravenoorlog' van de bekende Belgische striptekenaar Tardi te zien.
meer lezen

Nieuwe brochure over de militaire kantjes van de Europese Unie

30-12-2013 De Europese Unie. Een onbegrijpelijk gedrocht? Een ver van mijn bed show? Het centrum van de macht ligt steeds meer in Brussel. De Belgische vredesorganisatie 'Vredesactie' volgt de EU met argusogen. Immers, de EU militariseert. Het oorspronkelijk civiele vredesproject krijgt alsmaar meer militaire kantjes.
meer lezen

In Columbia wordt veel gedaan door een actieve vredesbeweging.

27-12-2013 War Resisters' International werkt al lange tijd samen met plaatselijke vredesgroepen in Columbia. Onlangs bracht een delegatie die daar op bezoek geweest is verslag uit van wat zij aantroffen. Actief vredeswerk in een veranderende situatie met nog steeds veel geweld en een moeilijke positie van dienstweigeraars.
meer lezen

Zuid-Koreaanse vredesbeweging zet vredesbeurs tegenover wapenbeurs

24-12-2013 In Seoul werd begin november de grootste wapenbeurs van de regio gehouden. De Zuid-Koreaanse vredesbeweging organiseerde als tegenzet een Vredes- en Ontwapeningsbeurs. Waar de wapenbeurs de nieuwste wapensystemen toonde, liet de vredesbeurs de onvermijdelijke consequenties van die wapens zien. Zo werd de ware aard van de wapenhandel onthuld.
meer lezen

Jewish Voice for Peace verhindert in VS wet die IsraŽl steunt.

21-12-2013 Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel verworpen waardoor IsraŽliŽrs zonder visum de VS zouden kunnen bezoeken. Dit is een grote overwinning voor Jewish Voice for Peace die tegen dit wetsvoorstel actie voerde, vanwege de discriminerende behandeling van VS-burgers met een Arabische of moslimachtergrond aan de IsraŽlische grens.
meer lezen

Tikkende tijdbom onder Nobelprijs voor de Vrede

21-12-2013 Het Nobelcomitť respecteert met zijn Vredesprijs de laatste wens van Alfred Nobel niet, maar dient vooral het Noorse parlement. Dat stelt de Noorse advocaat en schrijver Fredrik S. Heffermehl.
meer lezen

Twee miljard mensen bedreigd door hongersnood in geval van nucleair conflict

15-12-2013 Mocht ergens ter wereld een conflict uitbreken waarbij kernwapens worden gebruikt, bijvoorbeeld tussen India en Pakistan, dan zouden twee miljard mensen onmiddellijk bedreigd worden door hongersnood. Dat blijkt uit onderzoek van de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), waarbij de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie is aangesloten.
meer lezen

Aankondiging conferentie in Berlijn over humanitair argument bij ontwapening

15-12-2013 Op 23 en 24 januari 2014 wordt in Berlijn een conferentie gehouden over het humanitaire argument bij ontwapening. Daarbij zijn al successen geboekt met betrekking tot o.a. landmijnen en clustermunitie. Krista van Velzen is mede-organisator van deze conferentie.
meer lezen

Het nieuws van en voor de vredesbeweging via VredesNieuws nu ook op Twitter

6-12-2013 Sedert 6 december 2013 zijn alle berichten die via VredesNieuws verspreid worden ook via Twitter te lezen. Word volger! De gebruikersnaam op Twitter is: @VredesNieuws.
VredesNieuws informeert u kort en bondig over wat er in en rond de vredesbeweging speelt, met doorklikmogelijkheden naar uitvoeriger informatie.
meer lezen

Nieuw rapport - Wapenproductie als banenmotor?

4-12-2013 De neiging om de wapenindustrie in te zetten ter stimulering van de economie is riskant en gebaseerd op ongefundeerde veronderstellingen. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Wapenproductie als banenmotor? Nederland en het defensie industrie beleid' van de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Bram van der Lek overleden

4-12-2013 Op 29 november jl. overleed Bram van der Lek. Hij is het meest bekend als voorman van de PSP en later GroenLinks, maar ook de vredesbeweging had zijn volle aandacht. Dat blijkt ook uit de onderstaande herinneringen van Hans Feddema aan Bram.
meer lezen

Vredeswandelroutes in Den Haag en 6 andere Europese steden

28-11-2013 Op de website www.discoverpeace.eu zijn sinds kort wandelroutes te vinden langs voor de vrede belangrijke plaatsen in 7 Europese steden. In Den Haag gaat de route natuurlijk langs het Vredespaleis, maar ook langs vele minder bekende plaatsen. Bij elke plaats wordt een uitgebreide toelichting gegeven. Behalve in Den Haag zijn er routes in Berlijn, Boedapest, Manchester, Parijs, Torino en Wenen.
meer lezen

Nederlandse ambassadeur bezoekt vredesmuseum in Teheran

28-11-2013 De Nederlandse ambassadeur in Iran bracht op 19 juni jl. een bezoek aan het Tehran Peace Museum. Dit op aandringen van het in Den Haag gevestigde Internationale Netwerk van Vredesmusea. Het Iraanse vredesmuseum levert een belangrijke bijdrage aan de verbreiding van de gedachte dat vreedzame conflictoplossing een begaanbare weg is.
meer lezen

Motie maakt - uiterlijk in 2023 - een einde aan Nederlandse kernwapentaak

19-11-2013 Nu de motie van Kamerlid Van Dijk (SP) is aangenomen waarin de Tweede Kamer uitspreekt dat de opvolger van de F-16 geen kernwapentaak mag krijgen, is een kernwapenvrij Nederland onomkeerbaar. Dat stelt vredesorganisatie IKV Pax Christi.
meer lezen

Video Games die je goed doen

18-11-2013 De Amerikaanse komiek Demetri Martin zei: "Ik zou graag een game spelen waarin je de mensen kunt helpen die in alle andere games neergeschoten zijn. Dat spel zou dan 'Overvol Ziekenhuis' moeten heten".
meer lezen

11 november: actie op de militaire basis van Kleine Brogel

12-11-2013 Met een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op de militaire basis van Kleine Brogel 'vierden' Bomspotters een weinig gekende verjaardag: sinds exact 50 jaar liggen er kernwapens op Belgisch grondgebied. Een 15-tal activisten betraden samen met Bomspotters Claes, Verhofstadt en Dehaene de luchtmachtbasis.
meer lezen

Eťn jaar Rutte II: tijd voor een agendabepalend Midden-Oostenbeleid

8-11-2013 Een Ander Joods Geluid publiceerde 7 november, in de week dat Rutte II haar eerste verjaardag viert, een rapport waarin het IsraŽl-Palestina-beleid van het kabinet onder de loep wordt genomen.
meer lezen

Jubileumactiviteiten Peace Brigades International Nederland

8-11-2013 Peace Brigades International afdeling Nederland bestaat op 6 december a.s. 25 jaar! Om daar bij stil te staan zijn er op vrijdag 13 en zaterdag 14 december jubileumactiviteiten in Utrecht.
meer lezen

Syrische ongewapende oppositie: "Vanuit buitenland werd er een machtsstrijd over SyriŽ van gemaakt"

7-11-2013 Dr. Haytham Manna, woordvoerder van het Syrische Nationale CoŲrdinatiecomitť voor Democratische Verandering, de ongewapende oppositie, was op 3 november in BelgiŽ voor een conferentie georganiseerd door Intal. DeWereldMorgen.be had een gesprek met hem.
meer lezen

Munitiedump in Oosterschelde tikkende tijdbom

7-11-2013 In de Oosterschelde ligt voor Zierikzee een onafgedekt munitiedepot van ongeveer 30 miljoen kilo. Het is de grootste in Nederland. Defensie heeft daar tussen 1945 en 1967 ook fosfor granaten gedumpt. Niet bekend is of deze onder het zand liggen of al uitgespoeld zijn. Duikers halen zo en dan munitie naar boven.
meer lezen

Lezing Gandhi Hier en Nu

6-11-2013 De eerste in een reeks lezingen over het belang van Gandhi voor ons leven hier en nu. Het 'denken, voelen en doen' van Gandhi wordt in een brede context geplaatst: van traditionele religies tot hoofdstromingen binnen de filosofie en van moderne ideologieŽn tot eigentijdse sociale en ecologische bewegingen. Er is voldoende ruimte voor gesprek en ontmoeting. 27 november, Gandhituin, Rotterdam.
meer lezen

Economie en gewapende conflicten: beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid

5-11-2013 Input voor Defensie en Buitenlandse zaken. Laat je inspireren en denk mee over beleidsalternatieven op het gebied van Vrede en Veiligheid. Het Platform Duurzame en Solidaire Economie, WILPF Nederland, Kerk & Vrede en Vrouwen voor Vrede organiseren daartoe een seminar op donderdag 14 november, in Nieuwspoort in Den Haag. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, zal de inleidende lezing houden.
meer lezen

Belgische parlementsleden aan VS congres: "kernwapens zijn nutteloze geldverspilling"

5-11-2013 Eind oktober werd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres het vernieuwingsprogramma voor de B61 tactische kernwapens besproken. Belgische parlementsleden stuurden daarom een brief aan het congres waarin ze de verwijdering van die kernwapens uit BelgiŽ vragen. "De modernisering van de B61 is nutteloze geldverspilling", schrijven ze.
meer lezen

Actiedag: EU, Business as usual?

5-11-2013 Op 19 en 20 december vergaderen de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Op de agenda: het versterken van de Europese wapenindustrie. Dat vraagt om actie! Doe mee aan de actiedag op 19 december!
meer lezen

Open dag Vredesmuseum Gouda

1-11-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid hield op zaterdag 26 oktober jl. een open dag voor vrijwilligers, donateurs en belangstellenden uit de vredesbeweging in zijn nieuwe Vredesmuseum Gouda. Naast het bekijken van het museum en het Verzetsmuseum waarin het is ondergebracht, werd vooral gebrainstormd over de toekomstige inrichting van het museum.
meer lezen

4 december symposium "Protection of Civilians in Syria"

1-11-2013 Het jaarlijkse symposium van de Stichting Vredeswetenschappen (in samenwerking met IKV Pax Christi en UPEACE) wordt dit jaar in Amsterdam gehouden. Het thema is burgerbescherming in SyriŽ en het dilemma van (non)interventie in complexe conflicten. Tevens zullen de genomineerden van de scriptieprijsvraag Visies op Vrede een korte presentatie geven, waarna de jury de winnaar bekend maakt.
meer lezen

Gevangen tussen de drones en terroristen

24-10-2013 Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch roepen de Amerikaanse overheid op om drone-aanvallen waarbij mogelijke onrechtmatige slachtoffers zijn gevallen te onderzoeken. De organisaties komen tevens met gruwelijke onthullingen over de gevolgen van drone-aanvallen in Pakistan en Jemen.
meer lezen

Training Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap, een voorrecht om mee te maken.

23-10-2013 Een kleine veertig vrouwen (en een man) hebben zich een lang weekend gebogen over hun religies, Christendom en Islam, om met elkaar ontdekken hoe de eigen religie vrede verkondigt en hoe de Bijbel en de Koran inspireren tot vrouwelijk leiderschap.
meer lezen

Actieweek: Hou de ruimte vreedzaam

21-10-2013 Van 5 tot 12 oktober was het Keep Space for Peace Week. Wereldwijd werd er actie gevoerd om de ruimte vrij te houden van oorlogstuig en niet te gebruiken in het kader van oorlogvoering en oorlogsvoorbereiding. In Nederland is voor zover bekend geen actie gevoerd, maar vooral in de VS en Engeland was er veel te doen. Vaak was er een combinatie met acties tegen drones.
meer lezen

Rode kruis tegen het belonen van virtuele oorlogsmisdaden in games

10-10-2013 Het Internationale Comitť van het Rode Kruis wil met gameontwikkelaars gaan samenwerken om de virtuele gevolgen voor het begaan van oorlogsmisdaden in games aan te passen zodat dit soort daden niet worden beloond.
meer lezen

Militaire dienstplicht voor Noorse vrouwen vanaf 2015

30-9-2013 Noorwegen is het eerste land in Europa en binnen de NAVO dat de militaire dienst verplicht maakt voor beide geslachten. Het waren jonge Noorse feministes die campagne hebben gevoerd voor wat zij zien als een volgende stap in de gelijkstelling van vrouwen. Niet iedereen is het daarmee eens.
meer lezen

Sowing Seeds: The Militarisation of Youth and How to Counter It

27-9-2013 Eerder dit jaar verscheen bij War Resisters' International het boek 'Sowing Seeds: The Militarisation of Youth and How to Counter It'. Nu is dit 143 blz. tellende boek in z'n geheel gratis te downloaden via www.vredesmuseum.nl//download/sowingseeds.pdf.
meer lezen

Vredesloop in Den Haag

22-9-2013 Op zaterdag 21 september werd in Den Haag de Vredesloop georganiseerd, als onderdeel van de festiviteiten rond 100 jaar Vredespaleis en de VN vredesdag 'Peace One Day'.
meer lezen

Economie en gewapende conflicten: beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid

19-9-2013 Op 14 november 2013 organiseren WILPF, Kerk en Vrede, Platform Duurzame en Solidaire Economie en Vrouwen voor Vrede een bijeenkomst in Den Haag, over Economie en gewapende conflicten; beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, zal spreken over de mondiale bedreiging van vrede, o.a. op het gebied van klimaat, armoede en grondstoffen.
meer lezen

Gebroken geweertjes op Prinsjesdag

18-9-2013 Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) droeg op Prinsjesdag een soort jagersmantel maar dan tegen de plezierjacht gericht. Op die mantel droeg ze een zestal gebroken geweertjes. Die kwamen uit de winkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Muur van de Vrede

18-9-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid richt tijdens de Vredesweek (21 t/m 29 september) een "Muur van de vrede" op in het Verzetsmuseum Zuid-Holland te Gouda. Daaraan worden kaarten en tekeningen met hartenkreten, vredeswensen en meningen van museumbezoekers opgehangen
meer lezen

Er is geen militaire oplossing voor Egypte

16-9-2013 War Resisters' International heeft zich in een verklaring ernstig bezorgd getoond over de situatie in Egypte. Het zeer gewelddadige optreden van de militairen mag niet door de vingers gezien worden onder de leus 'volk en leger zijn ťťn'. De ervaring leert dat militairen aan de macht leidt tot geweld, onderdrukking en onrecht.
meer lezen

Landelijke Samenwerkingsdag Vredescultuur

14-9-2013 Op 2 juni 2013 vond in Utrecht de landelijke Samenwerkingsdag Vredescultuur plaats. Er werden door deelnemers van 15 vredesorganisatie over lopende activiteiten gesproken en nieuwe actie-ideeŽn uitgewisseld. Een nieuwe brochure over Coert Poort werd gepresenteerd en de Gandhi Vredesduif werd uitgereikt.
meer lezen

Ontwapen! Volkel 28 september afgelast

13-9-2013 Helaas zijn wij genoodzaakt om de actie tegen kernwapens op de vliegbasis bij Volkel, op 28 september, af te blazen.
meer lezen

Ander Joods Geluid verwelkomt besluit Royal HaskoningDHV

6-9-2013 Een Ander Joods Geluid verwelkomt het besluit van ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV om haar medewerking aan het ontwerpen van een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem te staken. Deze installatie draagt bij aan de waterinfrastructuur in verschillende nederzettingen, en daarmee aan het bestendigen van de bezetting.
meer lezen

Vredescitaten op site Vredesmuseum

6-9-2013 Het virtuele museum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid heeft een nieuw onderdeel erbij gekregen. Het betreft een verzameling citaten en spreuken die allemaal iets te maken hebben met oorlog en vrede. Momenteel staan er 130 op site maar er liggen nog veel meer citaten klaar om ingevoerd te worden.
meer lezen

You can bomb the world to pieces ...

5-9-2013 Op woensdag 4 september was er een kleine demonstratie tegen de inmenging in SyriŽ. Na een picket bij de Amerikaanse ambassade, liepen ongeveer 7 mensen naar de Russische ambassade om ook daar te protesteren tegen inmenging.
meer lezen

Demonstatie tegen interventie in SyriŽ

31-8-2013 Meer dan 200 mensen van zeer verschillende nationaliteiten en leeftijdsgroepen demonstreerden vanmiddag in Den Haag tegen de dreigende militaire aanval op SyriŽ. Onder hen ervaren vredesactivisten, mensen van Syrische afkomst, maar bovenal veel "gewone", verontruste burgers.
meer lezen

SyriŽ: militaire interventie is olie op het vuur

31-8-2013 De Belgische pacifistische organisatie Vredesactie schreef een interessant opiniestuk over de mogelijk aanstaande militaire interventie in SyriŽ. Vredesactie concludeert dat militair ingrijpen het conflict verder zal doen escaleren.
meer lezen

Religie draagt vrouwelijk leiderschap

26-8-2013 Een interreligieuze viering op zondag 15 september met aansluitend een programma over de rol van religie als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap in vrede en verzoeningsprocessen. Met Esther Mombo, christelijk theologe uit Kenia en Musdah Mulia, islamtheologie, IndonesiŽ
meer lezen

Na het conflict: over schuld, boete en verzoening

15-8-2013 Het Studium Generale van de Universiteit Utrecht organiseert op 1 oktober een gesprek met experts op het gebied van post-conflictsituaties.
Hoe bouw je na een conflict weer vrede en vertrouwen op tussen mensen? Welke rol hebben vergelding, waarheid en vergeving bij dit proces?
meer lezen