Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Backlash in Arabische Lente. Het moeilijke proces van democratisering.

3-3-2014 Bij het begin van de Arabisch Lente sprak ik wel over een verlate Democratische Revolutie. Wat in meerdere Arabische landen plaats vindt, gebeurde in Europa los van de Franse Revolutie van 1789 en de Reactie er na immers al vanaf 1870 (of bij ons al vanaf 1848).
meer lezen

Lobbywerk op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Vredesbeweging - 7 juni

26-2-2014 Dit jaar organiseert Vrouwen voor Vrede de jaarlijkse ontmoetingsdag van de vredesbeweging.
De dag wordt gehouden op zaterdag 7 juni, bij EMMA in Utrecht en zal in het teken staan van Lobbywerk.

NB: Zet de datum nu al in je agenda!
meer lezen

Zoveel vrouwen in top defensie. Maakt het enig verschil?

26-2-2014 Gedurende de jaren tachtig is er veel gedebatteerd over de relatie tussen militarisme en feminisme, en over de invloed van het vrouw zijn op de geneigdheid tot oorlog. We vroegen ons af: zou het verschil maken als vrouwen beslisten over oorlog en vrede?
Help een antwoord te vinden op deze vraag. U kunt t/m 7 maart reageren.
meer lezen

84-jarige non Megan Rice krijgt 3 jaar cel voor actie tegen kernwapens

21-2-2014 De 84-jarige Amerikaanse non Megan Rice moet 3 jaar de cel in, omdat ze samen met twee anderen een opslagplaats voor kernwapens binnendrong. Haar beide medeverdachten zijn veroordeeld tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan "een poging tot schending van de nationale defensie".
meer lezen

Interview over tentoonstelling historische vredesaffiches in Gouda

20-2-2014 Nora Bosscher, de conservator van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaf op zaterdag 22 februari een interview over de expositie van historische vredesaffiches in Gouda. Dat gebeurde bij Gouwestad Radio. Het interview is via internet te beluisteren: www.vredesmuseum.nl/affiches/interview.mp3
meer lezen

Sluit je aan bij burgers tegen Veolia, teken de petitie

17-2-2014 De Franse multinational Veolia vormt wereldwijd een speerpunt in de strijd tegen bedrijven die profiteren van de IsraŽlische bezetting van Palestina. Ook in Nederland wordt Veolia bestreden. Na successen in de regio's Den Haag en Utrecht, moesten we toezien hoe Veolia een tienjarige concessie wist te veroveren in Brabant. Laat dat de laatste plek geweest zijn waar Veolia voet aan de grond krijgt.
meer lezen

Pakistaanse vredesactivist weer vrij

15-2-2014 ISLAMABAD - Na een acht dagen durende ontvoering is Karim Khan vrijgelaten. Onbekenden hebben de man gemarteld om informatie te verkrijgen over zijn netwerk tegen drone-aanvallen.
meer lezen

24 maart actie tegen atoombewapening bij Nucleair Summit in Den Haag

12-2-2014 Op 24 maart komen honderden wereldleiders naar Den Haag om te spreken over de nucleaire veiligheid van de wereld. Wij maken ons daar ook zorgen over. B.v. over de kernwapens van Amerika die verstopt liggen in Nederland.
Op 24 maart willen wij ons dan ook tegenover deze wereldleiders uitspreken. Komt u ook? Maandag 24 maart, om 5 voor 12, Den Haag Centraal station!
meer lezen

Brussels parket vraagt vrijspraak voor Vredesactie

7-2-2014 Afgelopen donderdag 6 februari was een bewogen dag voor de Belgische organisatie Vredesactie, gisteren, voor de correctionele rechtbank in Brussel. Vredesactie stond terecht voor een actie in 2008 tegen de Belgische steun aan de oorlog in Afghanistan.
meer lezen

IKV Pax Christi gaat verder onder de naam PAX

1-2-2014 De naam van de vredesorganisatie IKV Pax Christi is veranderd in alleen het krachtiger klinkende PAX. Het blijft de organisatie waarin IKV en Pax Christi samenwerken. De beide moederorganisaties blijven dus ook nu gewoon bestaan.
1-2-2014

Expositie vredesaffiches in Verzetsmuseum Gouda

30-1-2014 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid toont samen met het Verzetsmuseum Zuid-Holland een expositie over historische vredesaffiches. Deze tentoonstelling duurt van 1 januari t/m 30 augustus 2014 en is te zien in het Verzetsmuseum Zuid-Holland
aan de Turfmarkt 30 te Gouda
meer lezen

Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte

30-1-2014 Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte. Op 9 augustus a.s., de dag dat de atoombom op Nagasaki viel, willen ze daarmee de atoombomfabrieken van Burghfiel en Aldermaston met elkaar verbinden. De actie maakt deel uit van een groeiende campagne tegen de vervangen van het Trident-raketsysteem.
meer lezen

Tentoonstelling over het einde van de Tweede Wereldoorlog en het nieuwe begin daarna

26-1-2014 Tot 31 januari is in het JOC Ysselstijn de tentoonstelling 'Ende und Anfang' te zien over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren van het nieuwe begin.
meer lezen

Onderzoek raketten gifgasaanval SyriŽ weerlegt beweringen VS

20-1-2014 De experts die de brokstukken van de raketten, gebruikt bij de gifgasaanval in SyriŽ op 21 augustus 2013, onderzochten, besluiten dat ze niet vanuit stellingen van het Syrische leger konden zijn afgevuurd. De stelling van de VS dat dit wel zo zou zijn wordt daarmee onderuit gehaald.
meer lezen

Teken steunregister voor met grote boete bedreigde Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie

18-1-2014 Vredesactie moet op 6 februari a.s. voor de rechtbank in Brussel verschijnen wegens een geweldloze actie in 2008 tegen de oorlog in Afghanistan. Ze zouden daarbij voor 200 euro schade hebben aangericht, maar de boete kan veel hoger zijn. Laat deze actieve vredesorganisatie niet monddood maken en teken het steunregister!
meer lezen

Worsteling met de militaire missie naar Mali en het standpunt van GroenLinks

16-1-2014 GroenLinks steunde wederom een militaire missie. Veel mensen, die traditioneel tot de achterban van GroenLinks behoren, hebben daar moeite mee. Ook Hennie Jansen worstelde met zichzelf hierover. Een persoonlijk verslag van die worsteling treft u hier aan.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2014!

10-1-2014 We hopen dat de wereld in 2014 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen

VS doet proeven met Z-machine om 'betere' kernwapens te maken

10-1-2014 Matsui Kazumi, de burgemeester van Hiroshima, schreef als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede een brief aan president Obama. Hierin roept hij Obama op om te stoppen met proeven met de Z-Machine, die gericht zijn op de 'verbetering' van kernwapens.
meer lezen

Vredesman Carol de Jong van Lier overleden

10-1-2014 Ons bereikte het bericht dat Carol de Jong van Lier op 4 januari is overleden. Hij is 88 jaar geworden. In de vredesbeweging was hij lange tijd actief. Vooral in de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie, maar o.a. ook als secretaris van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Bijeenkomst herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en tentoonstelling De Loopgravenoorlog

10-1-2014 Vredesburo Eindhoven start 2014 met een informatieve bijeenkomst op 25 januari rondom herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en nieuwe ontwikkelingen in de oorlogsvoering. Ook is er de tentoonstelling 'De Loopgravenoorlog' van de bekende Belgische striptekenaar Tardi te zien.
meer lezen

Nieuwe brochure over de militaire kantjes van de Europese Unie

30-12-2013 De Europese Unie. Een onbegrijpelijk gedrocht? Een ver van mijn bed show? Het centrum van de macht ligt steeds meer in Brussel. De Belgische vredesorganisatie 'Vredesactie' volgt de EU met argusogen. Immers, de EU militariseert. Het oorspronkelijk civiele vredesproject krijgt alsmaar meer militaire kantjes.
meer lezen

In Columbia wordt veel gedaan door een actieve vredesbeweging.

27-12-2013 War Resisters' International werkt al lange tijd samen met plaatselijke vredesgroepen in Columbia. Onlangs bracht een delegatie die daar op bezoek geweest is verslag uit van wat zij aantroffen. Actief vredeswerk in een veranderende situatie met nog steeds veel geweld en een moeilijke positie van dienstweigeraars.
meer lezen

Zuid-Koreaanse vredesbeweging zet vredesbeurs tegenover wapenbeurs

24-12-2013 In Seoul werd begin november de grootste wapenbeurs van de regio gehouden. De Zuid-Koreaanse vredesbeweging organiseerde als tegenzet een Vredes- en Ontwapeningsbeurs. Waar de wapenbeurs de nieuwste wapensystemen toonde, liet de vredesbeurs de onvermijdelijke consequenties van die wapens zien. Zo werd de ware aard van de wapenhandel onthuld.
meer lezen

Jewish Voice for Peace verhindert in VS wet die IsraŽl steunt.

21-12-2013 Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel verworpen waardoor IsraŽliŽrs zonder visum de VS zouden kunnen bezoeken. Dit is een grote overwinning voor Jewish Voice for Peace die tegen dit wetsvoorstel actie voerde, vanwege de discriminerende behandeling van VS-burgers met een Arabische of moslimachtergrond aan de IsraŽlische grens.
meer lezen

Tikkende tijdbom onder Nobelprijs voor de Vrede

21-12-2013 Het Nobelcomitť respecteert met zijn Vredesprijs de laatste wens van Alfred Nobel niet, maar dient vooral het Noorse parlement. Dat stelt de Noorse advocaat en schrijver Fredrik S. Heffermehl.
meer lezen

Twee miljard mensen bedreigd door hongersnood in geval van nucleair conflict

15-12-2013 Mocht ergens ter wereld een conflict uitbreken waarbij kernwapens worden gebruikt, bijvoorbeeld tussen India en Pakistan, dan zouden twee miljard mensen onmiddellijk bedreigd worden door hongersnood. Dat blijkt uit onderzoek van de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), waarbij de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie is aangesloten.
meer lezen

Aankondiging conferentie in Berlijn over humanitair argument bij ontwapening

15-12-2013 Op 23 en 24 januari 2014 wordt in Berlijn een conferentie gehouden over het humanitaire argument bij ontwapening. Daarbij zijn al successen geboekt met betrekking tot o.a. landmijnen en clustermunitie. Krista van Velzen is mede-organisator van deze conferentie.
meer lezen

Het nieuws van en voor de vredesbeweging via VredesNieuws nu ook op Twitter

6-12-2013 Sedert 6 december 2013 zijn alle berichten die via VredesNieuws verspreid worden ook via Twitter te lezen. Word volger! De gebruikersnaam op Twitter is: @VredesNieuws.
VredesNieuws informeert u kort en bondig over wat er in en rond de vredesbeweging speelt, met doorklikmogelijkheden naar uitvoeriger informatie.
meer lezen

Nieuw rapport - Wapenproductie als banenmotor?

4-12-2013 De neiging om de wapenindustrie in te zetten ter stimulering van de economie is riskant en gebaseerd op ongefundeerde veronderstellingen. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Wapenproductie als banenmotor? Nederland en het defensie industrie beleid' van de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Bram van der Lek overleden

4-12-2013 Op 29 november jl. overleed Bram van der Lek. Hij is het meest bekend als voorman van de PSP en later GroenLinks, maar ook de vredesbeweging had zijn volle aandacht. Dat blijkt ook uit de onderstaande herinneringen van Hans Feddema aan Bram.
meer lezen

Vredeswandelroutes in Den Haag en 6 andere Europese steden

28-11-2013 Op de website www.discoverpeace.eu zijn sinds kort wandelroutes te vinden langs voor de vrede belangrijke plaatsen in 7 Europese steden. In Den Haag gaat de route natuurlijk langs het Vredespaleis, maar ook langs vele minder bekende plaatsen. Bij elke plaats wordt een uitgebreide toelichting gegeven. Behalve in Den Haag zijn er routes in Berlijn, Boedapest, Manchester, Parijs, Torino en Wenen.
meer lezen

Nederlandse ambassadeur bezoekt vredesmuseum in Teheran

28-11-2013 De Nederlandse ambassadeur in Iran bracht op 19 juni jl. een bezoek aan het Tehran Peace Museum. Dit op aandringen van het in Den Haag gevestigde Internationale Netwerk van Vredesmusea. Het Iraanse vredesmuseum levert een belangrijke bijdrage aan de verbreiding van de gedachte dat vreedzame conflictoplossing een begaanbare weg is.
meer lezen

Motie maakt - uiterlijk in 2023 - een einde aan Nederlandse kernwapentaak

19-11-2013 Nu de motie van Kamerlid Van Dijk (SP) is aangenomen waarin de Tweede Kamer uitspreekt dat de opvolger van de F-16 geen kernwapentaak mag krijgen, is een kernwapenvrij Nederland onomkeerbaar. Dat stelt vredesorganisatie IKV Pax Christi.
meer lezen

Video Games die je goed doen

18-11-2013 De Amerikaanse komiek Demetri Martin zei: "Ik zou graag een game spelen waarin je de mensen kunt helpen die in alle andere games neergeschoten zijn. Dat spel zou dan 'Overvol Ziekenhuis' moeten heten".
meer lezen

11 november: actie op de militaire basis van Kleine Brogel

12-11-2013 Met een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op de militaire basis van Kleine Brogel 'vierden' Bomspotters een weinig gekende verjaardag: sinds exact 50 jaar liggen er kernwapens op Belgisch grondgebied. Een 15-tal activisten betraden samen met Bomspotters Claes, Verhofstadt en Dehaene de luchtmachtbasis.
meer lezen

Eťn jaar Rutte II: tijd voor een agendabepalend Midden-Oostenbeleid

8-11-2013 Een Ander Joods Geluid publiceerde 7 november, in de week dat Rutte II haar eerste verjaardag viert, een rapport waarin het IsraŽl-Palestina-beleid van het kabinet onder de loep wordt genomen.
meer lezen

Jubileumactiviteiten Peace Brigades International Nederland

8-11-2013 Peace Brigades International afdeling Nederland bestaat op 6 december a.s. 25 jaar! Om daar bij stil te staan zijn er op vrijdag 13 en zaterdag 14 december jubileumactiviteiten in Utrecht.
meer lezen

Syrische ongewapende oppositie: "Vanuit buitenland werd er een machtsstrijd over SyriŽ van gemaakt"

7-11-2013 Dr. Haytham Manna, woordvoerder van het Syrische Nationale CoŲrdinatiecomitť voor Democratische Verandering, de ongewapende oppositie, was op 3 november in BelgiŽ voor een conferentie georganiseerd door Intal. DeWereldMorgen.be had een gesprek met hem.
meer lezen

Munitiedump in Oosterschelde tikkende tijdbom

7-11-2013 In de Oosterschelde ligt voor Zierikzee een onafgedekt munitiedepot van ongeveer 30 miljoen kilo. Het is de grootste in Nederland. Defensie heeft daar tussen 1945 en 1967 ook fosfor granaten gedumpt. Niet bekend is of deze onder het zand liggen of al uitgespoeld zijn. Duikers halen zo en dan munitie naar boven.
meer lezen

Lezing Gandhi Hier en Nu

6-11-2013 De eerste in een reeks lezingen over het belang van Gandhi voor ons leven hier en nu. Het 'denken, voelen en doen' van Gandhi wordt in een brede context geplaatst: van traditionele religies tot hoofdstromingen binnen de filosofie en van moderne ideologieŽn tot eigentijdse sociale en ecologische bewegingen. Er is voldoende ruimte voor gesprek en ontmoeting. 27 november, Gandhituin, Rotterdam.
meer lezen

Economie en gewapende conflicten: beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid

5-11-2013 Input voor Defensie en Buitenlandse zaken. Laat je inspireren en denk mee over beleidsalternatieven op het gebied van Vrede en Veiligheid. Het Platform Duurzame en Solidaire Economie, WILPF Nederland, Kerk & Vrede en Vrouwen voor Vrede organiseren daartoe een seminar op donderdag 14 november, in Nieuwspoort in Den Haag. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, zal de inleidende lezing houden.
meer lezen

Belgische parlementsleden aan VS congres: "kernwapens zijn nutteloze geldverspilling"

5-11-2013 Eind oktober werd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres het vernieuwingsprogramma voor de B61 tactische kernwapens besproken. Belgische parlementsleden stuurden daarom een brief aan het congres waarin ze de verwijdering van die kernwapens uit BelgiŽ vragen. "De modernisering van de B61 is nutteloze geldverspilling", schrijven ze.
meer lezen

Actiedag: EU, Business as usual?

5-11-2013 Op 19 en 20 december vergaderen de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Op de agenda: het versterken van de Europese wapenindustrie. Dat vraagt om actie! Doe mee aan de actiedag op 19 december!
meer lezen

Open dag Vredesmuseum Gouda

1-11-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid hield op zaterdag 26 oktober jl. een open dag voor vrijwilligers, donateurs en belangstellenden uit de vredesbeweging in zijn nieuwe Vredesmuseum Gouda. Naast het bekijken van het museum en het Verzetsmuseum waarin het is ondergebracht, werd vooral gebrainstormd over de toekomstige inrichting van het museum.
meer lezen

4 december symposium "Protection of Civilians in Syria"

1-11-2013 Het jaarlijkse symposium van de Stichting Vredeswetenschappen (in samenwerking met IKV Pax Christi en UPEACE) wordt dit jaar in Amsterdam gehouden. Het thema is burgerbescherming in SyriŽ en het dilemma van (non)interventie in complexe conflicten. Tevens zullen de genomineerden van de scriptieprijsvraag Visies op Vrede een korte presentatie geven, waarna de jury de winnaar bekend maakt.
meer lezen

Gevangen tussen de drones en terroristen

24-10-2013 Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch roepen de Amerikaanse overheid op om drone-aanvallen waarbij mogelijke onrechtmatige slachtoffers zijn gevallen te onderzoeken. De organisaties komen tevens met gruwelijke onthullingen over de gevolgen van drone-aanvallen in Pakistan en Jemen.
meer lezen

Training Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap, een voorrecht om mee te maken.

23-10-2013 Een kleine veertig vrouwen (en een man) hebben zich een lang weekend gebogen over hun religies, Christendom en Islam, om met elkaar ontdekken hoe de eigen religie vrede verkondigt en hoe de Bijbel en de Koran inspireren tot vrouwelijk leiderschap.
meer lezen

Actieweek: Hou de ruimte vreedzaam

21-10-2013 Van 5 tot 12 oktober was het Keep Space for Peace Week. Wereldwijd werd er actie gevoerd om de ruimte vrij te houden van oorlogstuig en niet te gebruiken in het kader van oorlogvoering en oorlogsvoorbereiding. In Nederland is voor zover bekend geen actie gevoerd, maar vooral in de VS en Engeland was er veel te doen. Vaak was er een combinatie met acties tegen drones.
meer lezen

Rode kruis tegen het belonen van virtuele oorlogsmisdaden in games

10-10-2013 Het Internationale Comitť van het Rode Kruis wil met gameontwikkelaars gaan samenwerken om de virtuele gevolgen voor het begaan van oorlogsmisdaden in games aan te passen zodat dit soort daden niet worden beloond.
meer lezen

Militaire dienstplicht voor Noorse vrouwen vanaf 2015

30-9-2013 Noorwegen is het eerste land in Europa en binnen de NAVO dat de militaire dienst verplicht maakt voor beide geslachten. Het waren jonge Noorse feministes die campagne hebben gevoerd voor wat zij zien als een volgende stap in de gelijkstelling van vrouwen. Niet iedereen is het daarmee eens.
meer lezen