Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

De Duitse vredesbeweging over OekraÔne.

20-4-2014 Bij de oproepen voor de Paasmarsen - meer dan 80 in Duitsland - hebben de organisatoren nog nauwelijks melding gemaakt van de escalatie van de crisis in OekraÔne. De Duitse vredesbeweging heeft over de voortdurende strijd in de OekraÔne geen eensluidend oordeel maar wel gemeenschappelijke posities, die berusten op beginselen van geweldloosheid en volkenrecht.
meer lezen

ABP-beleggingen in kernwapens stijgen met 35% tot 1,1 miljard euro tegen eigen beleid in

18-4-2014 De beleggingen van pensioenfonds ABP in kernwapenbedrijven zijn volgens deze week gepubliceerde cijfers opgelopen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder. In tegenspraak met haar eigen beleid, dat investeringen in strijd met Non-Proliferatieverdrag (NPV) verbiedt.
meer lezen

Bijdragen gezocht voor internationaal boek met vredesliederen

18-4-2014 Penny Stone, een vredesactiviste o.a. actief in War Resisters' International, heeft het initiatief genomen tot het samenstellen van een internationaal boek met vredesliederen. Zij vraagt iedereen die daaraan iets kan bijdragen contact met haar op te nemen via singlouderthanguns@gmail.com.
meer lezen

Symposium: Zit er schot in kernontwapening?

12-4-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Frederik Voute, Tom Sauer en Krista van Velzen proberen op dit symposium deze ontwikkelingen toe te lichten. Bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?
meer lezen

Peace News 2014 Summer Camp

11-4-2014 "Ik ben thuis in de hele wereld!" Kom naar het internationale antimilitaristische zomerkamp 2014 van 31 juli tot 4 augustus op de Peakhill Farm in Theberton Suffolk in Engeland, dat georganiseerd wordt door Peace News ("voor geweldloze revolutie").
Dit jaar is de Eerste Wereldoorlog het antimilitaristische thema van het Kamp. Deelnemers uit heel Europa zijn welkom.
meer lezen

Vrijhandelsverdragen in Colombia: Vloek of zegen? Bijeenkomst PBI op 11 april in Utrecht

9-4-2014 Op vrijdag 11 april a.s. vertellen Janis Orejuela Quinto en Padre Alberto Franco uit Colombia over hun strijd voor vrede en gerechtigheid in een land dat geteisterd wordt door geweld en mensenrechtenschendingen. Dit gebeurt in het Human Rights Cafť van Peace Brigades International.
meer lezen

NAVO 65 jaar: en de vrede?

4-4-2014 Op 4 april viert de NAVO haar 65ste verjaardag. Volgens het officiŽle verhaal was 's werelds machtigste militaire bondgenootschap bedoeld om Europa te verdedigen tegen een invasie door de Sovjet-Unie
meer lezen

Nieuwe film: Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen

29-3-2014 Afgelopen 21 maart is een nieuwe film uitgebracht over de komende modernisering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Dit in aanloop naar de NSS-conferentie over nucleaire veiligheid.
meer lezen

Vredesactie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap

28-3-2014 Vredesactivisten voerden op 27 maart actie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). Ze zitten in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de conferentie. Europese toppolitici komen op de conferentie samen met topmensen uit de wapenindustrie.
meer lezen

Ook protest bij kernreactor Petten en Urenco

25-3-2014 Petten/Almelo - In het kader van de NSS nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.
meer lezen

Anti-NSS protest: geen nieuwe kernwapens in Nederland

24-3-2014 88 jarige & zo'n 70 anderen gearresteerd uit zorg voor nucleaire veiligheid.
meer lezen

Spandoekenactie in Hofvijver tegen nucleaire top (NSS)

24-3-2014 De acties tegen de NSS gingen vandaag rond 10:00 van start met een protest in de Hofvijver naast het Binnenhof. Vier activisten, gekleed in waadbroeken, stonden in de vijver met twee spandoeken. Daarop de teksten: "DISARM ALL NUCLEAR WEAPONS" en "240.000 jaar kernafval - Veiligheid? Ben je mal?"
meer lezen

250 demonstranten tegen NSS in Den Haag

24-3-2014 Zondagmiddag liep de demonstratie 'Stop nuclear power! Abolishpoverty' met zo'n 250 deelnemers, onder begeleiding van een overdaad aan politie, door Den Haag.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede protesteert tegen kernwapens met zadelhoesjes

23-3-2014 Vrouwen voor Vrede grijpt de nucleaire top aan om opnieuw te protesteren tegen de Amerikaanse kernbommen die nog steeds in Volkel liggen. Er zullen duizenden zadelhoesjes verspreid worden met de tekst: "Die Amerikaanse kernbommen in Nederland zitten ons nog steeds niet lekker." Afzender: Vrouwen voor Vrede.
meer lezen

Brei mee tegen kernwapens aan 11 km lange vredessjaal

21-3-2014 Eind januari berichtte VredesNieuws al over de Britse campagne Wool Against Weapons, die op 9 augustus a.s. 2 kernwapenfabrieken met een gebreide sjaal wil verbinden. Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven sluiten daar nu bij aan met een oproep om in Nederland mee te breien!
meer lezen

Demonstratie 24 maart: Stappen voor 'nucleaire veiligheid': Dus geen nieuwe kernwapens in NL

20-3-2014 Op maandag 24 maart 2014 is er om vijf voor twaalf (11:55 uur) bij Den Haag Centraal Station een manifestatie van burgers die zich zorgen maken over de nucleaire veiligheid. Er zal een brief worden aangeboden aan de wereldleiders bijeen voor de Nuclear Security Summit.
meer lezen

Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel

19-3-2014 Op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant hebben enkele vredesactivisten van 'Ontwapen!' foto's gemaakt van de shelters waarin de Amerikaanse kernwapens liggen. Zij willen dat de kernwapens volgende week tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) retour worden gegeven aan president Obama.
meer lezen

'Jerusalem Hug' Een Amsterdamse Weg naar Vrede

18-3-2014 Op vrijdagavond 21 maart organiseert conceptueel Kunstenaar Rob Schrama in Amsterdam een PowerPoint presentatie over de "Jerusalem Hug". Elk jaar in juni vindt er in Jeruzalem een bijzonder evenement plaats, de 'Jerusalem Hug'. IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, lopen dan hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad, begeleid door drummers en dansers.
meer lezen

Minister De Crem bijt in het stof: Vredesactie vrijgesproken!

17-3-2014 Afgelopen donderdag 13 maart sprak de correctionele rechtbank te Brussel de belgische organisatie Vredesactie vrij in de zaak die aangespannen was door de minister van defensie Crem. Vredesactie werd vervolgd vanwege een geweldloze actie in 2008 bij het Ministerie van Defensie.
meer lezen

Verkoop tweedehands Nederlandse wapens in de lift

16-3-2014 Na een paar mindere jaren zit de verkoop van afgestoten wapens door Defensie sinds vorig jaar weer in de lift. Een aantal controversiŽle deals met JordaniŽ levert hier een belangrijke bijdrage aan. Dat schrijft de Campagne tegen Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport 'Hoge kwaliteit, zo goed als nieuw: tweedehands wapens uit Nederland'.
meer lezen

De situatie in de OekraÔne bezien met een pacifistische blik

12-3-2014 Alle media besteden dagelijks aandacht aan de situatie in de OekraÔne. Een commentaar uit pacifistische hoek ontbrak echter tot dusverre. Om in dit hiaat te voorzien kunt u hier een vrij uitgebreid artikel lezen van de bekende Amerikaanse pacifist David McReynolds.
meer lezen

Meerdere demonstraties in Den Haag en Amsterdam i.v.m. de Nuclear Security Summit

10-3-2014 Op 23 en 24 maart zijn er meerdere demonstraties e.d. ter gelegenheid van de Nuclear Security Summit in Den Haag en de Nuclear Industry Summit in Amsterdam.
meer lezen

Ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren. Zet Mensenrechtenverdedigers op de Kaart!

7-3-2014 Peace Brigades International - Afdeling Nederland organiseert een ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren. Ben jij tussen de 11 en 19 jaar oud en wil jij mensenrechten op de kaart zetten? Dan zoeken wij jou!
meer lezen

Zit er schot in kernontwapening? Symposium zaterdag 17 mei in Amersfoort

4-3-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Voor de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie reden om een symposium te organiseren. Sprekers: prof. dr. Tom Sauer van de Universiteit van Antwerpen en Krista van Velzen, oud-Kamerlid en nu werkzaam bij PAX.
meer lezen

Backlash in Arabische Lente. Het moeilijke proces van democratisering.

3-3-2014 Bij het begin van de Arabisch Lente sprak ik wel over een verlate Democratische Revolutie. Wat in meerdere Arabische landen plaats vindt, gebeurde in Europa los van de Franse Revolutie van 1789 en de Reactie er na immers al vanaf 1870 (of bij ons al vanaf 1848).
meer lezen

Lobbywerk op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Vredesbeweging - 7 juni

26-2-2014 Dit jaar organiseert Vrouwen voor Vrede de jaarlijkse ontmoetingsdag van de vredesbeweging.
De dag wordt gehouden op zaterdag 7 juni, bij EMMA in Utrecht en zal in het teken staan van Lobbywerk.

NB: Zet de datum nu al in je agenda!
meer lezen

Zoveel vrouwen in top defensie. Maakt het enig verschil?

26-2-2014 Gedurende de jaren tachtig is er veel gedebatteerd over de relatie tussen militarisme en feminisme, en over de invloed van het vrouw zijn op de geneigdheid tot oorlog. We vroegen ons af: zou het verschil maken als vrouwen beslisten over oorlog en vrede?
Help een antwoord te vinden op deze vraag. U kunt t/m 7 maart reageren.
meer lezen

84-jarige non Megan Rice krijgt 3 jaar cel voor actie tegen kernwapens

21-2-2014 De 84-jarige Amerikaanse non Megan Rice moet 3 jaar de cel in, omdat ze samen met twee anderen een opslagplaats voor kernwapens binnendrong. Haar beide medeverdachten zijn veroordeeld tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan "een poging tot schending van de nationale defensie".
meer lezen

Interview over tentoonstelling historische vredesaffiches in Gouda

20-2-2014 Nora Bosscher, de conservator van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaf op zaterdag 22 februari een interview over de expositie van historische vredesaffiches in Gouda. Dat gebeurde bij Gouwestad Radio. Het interview is via internet te beluisteren: www.vredesmuseum.nl/affiches/interview.mp3
meer lezen

Sluit je aan bij burgers tegen Veolia, teken de petitie

17-2-2014 De Franse multinational Veolia vormt wereldwijd een speerpunt in de strijd tegen bedrijven die profiteren van de IsraŽlische bezetting van Palestina. Ook in Nederland wordt Veolia bestreden. Na successen in de regio's Den Haag en Utrecht, moesten we toezien hoe Veolia een tienjarige concessie wist te veroveren in Brabant. Laat dat de laatste plek geweest zijn waar Veolia voet aan de grond krijgt.
meer lezen

Pakistaanse vredesactivist weer vrij

15-2-2014 ISLAMABAD - Na een acht dagen durende ontvoering is Karim Khan vrijgelaten. Onbekenden hebben de man gemarteld om informatie te verkrijgen over zijn netwerk tegen drone-aanvallen.
meer lezen

24 maart actie tegen atoombewapening bij Nucleair Summit in Den Haag

12-2-2014 Op 24 maart komen honderden wereldleiders naar Den Haag om te spreken over de nucleaire veiligheid van de wereld. Wij maken ons daar ook zorgen over. B.v. over de kernwapens van Amerika die verstopt liggen in Nederland.
Op 24 maart willen wij ons dan ook tegenover deze wereldleiders uitspreken. Komt u ook? Maandag 24 maart, om 5 voor 12, Den Haag Centraal station!
meer lezen

Brussels parket vraagt vrijspraak voor Vredesactie

7-2-2014 Afgelopen donderdag 6 februari was een bewogen dag voor de Belgische organisatie Vredesactie, gisteren, voor de correctionele rechtbank in Brussel. Vredesactie stond terecht voor een actie in 2008 tegen de Belgische steun aan de oorlog in Afghanistan.
meer lezen

IKV Pax Christi gaat verder onder de naam PAX

1-2-2014 De naam van de vredesorganisatie IKV Pax Christi is veranderd in alleen het krachtiger klinkende PAX. Het blijft de organisatie waarin IKV en Pax Christi samenwerken. De beide moederorganisaties blijven dus ook nu gewoon bestaan.
1-2-2014

Expositie vredesaffiches in Verzetsmuseum Gouda

30-1-2014 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid toont samen met het Verzetsmuseum Zuid-Holland een expositie over historische vredesaffiches. Deze tentoonstelling duurt van 1 januari t/m 30 augustus 2014 en is te zien in het Verzetsmuseum Zuid-Holland
aan de Turfmarkt 30 te Gouda
meer lezen

Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte

30-1-2014 Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte. Op 9 augustus a.s., de dag dat de atoombom op Nagasaki viel, willen ze daarmee de atoombomfabrieken van Burghfiel en Aldermaston met elkaar verbinden. De actie maakt deel uit van een groeiende campagne tegen de vervangen van het Trident-raketsysteem.
meer lezen

Tentoonstelling over het einde van de Tweede Wereldoorlog en het nieuwe begin daarna

26-1-2014 Tot 31 januari is in het JOC Ysselstijn de tentoonstelling 'Ende und Anfang' te zien over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren van het nieuwe begin.
meer lezen

Onderzoek raketten gifgasaanval SyriŽ weerlegt beweringen VS

20-1-2014 De experts die de brokstukken van de raketten, gebruikt bij de gifgasaanval in SyriŽ op 21 augustus 2013, onderzochten, besluiten dat ze niet vanuit stellingen van het Syrische leger konden zijn afgevuurd. De stelling van de VS dat dit wel zo zou zijn wordt daarmee onderuit gehaald.
meer lezen

Teken steunregister voor met grote boete bedreigde Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie

18-1-2014 Vredesactie moet op 6 februari a.s. voor de rechtbank in Brussel verschijnen wegens een geweldloze actie in 2008 tegen de oorlog in Afghanistan. Ze zouden daarbij voor 200 euro schade hebben aangericht, maar de boete kan veel hoger zijn. Laat deze actieve vredesorganisatie niet monddood maken en teken het steunregister!
meer lezen

Worsteling met de militaire missie naar Mali en het standpunt van GroenLinks

16-1-2014 GroenLinks steunde wederom een militaire missie. Veel mensen, die traditioneel tot de achterban van GroenLinks behoren, hebben daar moeite mee. Ook Hennie Jansen worstelde met zichzelf hierover. Een persoonlijk verslag van die worsteling treft u hier aan.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2014!

10-1-2014 We hopen dat de wereld in 2014 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen

VS doet proeven met Z-machine om 'betere' kernwapens te maken

10-1-2014 Matsui Kazumi, de burgemeester van Hiroshima, schreef als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede een brief aan president Obama. Hierin roept hij Obama op om te stoppen met proeven met de Z-Machine, die gericht zijn op de 'verbetering' van kernwapens.
meer lezen

Vredesman Carol de Jong van Lier overleden

10-1-2014 Ons bereikte het bericht dat Carol de Jong van Lier op 4 januari is overleden. Hij is 88 jaar geworden. In de vredesbeweging was hij lange tijd actief. Vooral in de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie, maar o.a. ook als secretaris van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Bijeenkomst herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en tentoonstelling De Loopgravenoorlog

10-1-2014 Vredesburo Eindhoven start 2014 met een informatieve bijeenkomst op 25 januari rondom herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en nieuwe ontwikkelingen in de oorlogsvoering. Ook is er de tentoonstelling 'De Loopgravenoorlog' van de bekende Belgische striptekenaar Tardi te zien.
meer lezen

Nieuwe brochure over de militaire kantjes van de Europese Unie

30-12-2013 De Europese Unie. Een onbegrijpelijk gedrocht? Een ver van mijn bed show? Het centrum van de macht ligt steeds meer in Brussel. De Belgische vredesorganisatie 'Vredesactie' volgt de EU met argusogen. Immers, de EU militariseert. Het oorspronkelijk civiele vredesproject krijgt alsmaar meer militaire kantjes.
meer lezen

In Columbia wordt veel gedaan door een actieve vredesbeweging.

27-12-2013 War Resisters' International werkt al lange tijd samen met plaatselijke vredesgroepen in Columbia. Onlangs bracht een delegatie die daar op bezoek geweest is verslag uit van wat zij aantroffen. Actief vredeswerk in een veranderende situatie met nog steeds veel geweld en een moeilijke positie van dienstweigeraars.
meer lezen

Zuid-Koreaanse vredesbeweging zet vredesbeurs tegenover wapenbeurs

24-12-2013 In Seoul werd begin november de grootste wapenbeurs van de regio gehouden. De Zuid-Koreaanse vredesbeweging organiseerde als tegenzet een Vredes- en Ontwapeningsbeurs. Waar de wapenbeurs de nieuwste wapensystemen toonde, liet de vredesbeurs de onvermijdelijke consequenties van die wapens zien. Zo werd de ware aard van de wapenhandel onthuld.
meer lezen

Jewish Voice for Peace verhindert in VS wet die IsraŽl steunt.

21-12-2013 Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel verworpen waardoor IsraŽliŽrs zonder visum de VS zouden kunnen bezoeken. Dit is een grote overwinning voor Jewish Voice for Peace die tegen dit wetsvoorstel actie voerde, vanwege de discriminerende behandeling van VS-burgers met een Arabische of moslimachtergrond aan de IsraŽlische grens.
meer lezen

Tikkende tijdbom onder Nobelprijs voor de Vrede

21-12-2013 Het Nobelcomitť respecteert met zijn Vredesprijs de laatste wens van Alfred Nobel niet, maar dient vooral het Noorse parlement. Dat stelt de Noorse advocaat en schrijver Fredrik S. Heffermehl.
meer lezen

Twee miljard mensen bedreigd door hongersnood in geval van nucleair conflict

15-12-2013 Mocht ergens ter wereld een conflict uitbreken waarbij kernwapens worden gebruikt, bijvoorbeeld tussen India en Pakistan, dan zouden twee miljard mensen onmiddellijk bedreigd worden door hongersnood. Dat blijkt uit onderzoek van de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), waarbij de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie is aangesloten.
meer lezen