Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Vredesconcert in Eindhoven op 22 juni met o.a. "The Armed Man" van Karl Jenkins

30-5-2014 Op 22 juni a.s. wordt er in Eindhoven een Vredesconcert gegeven door de Philips Harmonie en het Kempenkoor. Hoogtepunt is "The Armed Man" van Karl Jenkins, een anti-oorlogscompositie. Jenkins blikt in zijn werk terug op de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de geschiedenis. Tegelijk wordt er hoop op een minder gewelddadige toekomst uitgezongen.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren kernwapenfabriek in Engeland

29-5-2014 Op 19 mei jl. werd de Engelse kernwapenfabriek in Burghfield door 12 vredesactivisten geblokkeerd. 8 van hen ketenden zich aan elkaar. De blokkade duurde meer dan 4 uur en maakt deel uit van een een bredere opzet die ten doel heeft de productie van kernkoppen in de fabriek te stoppen. Mensen van War Resisters International waren er actief bij betrokken.
meer lezen

Ontmoetingsdag 7 juni belooft interessant te worden

28-5-2014 Vrouwen voor Vrede nodigt u uit voor een veelzijdig programma
met veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van ideeŽn voor mogelijke acties.
Thema van de dag is lobbywerk: hoe verdiepen we onze invloed, zodat onze ideeŽn breder gedragen gaan worden.
meer lezen

Coup-plegende Thaise krijgsmacht mede-bewapend vanuit Nederland

27-5-2014 Het leger van Thailand, dat vorige week voor de zoveelste maal een staatsgreep pleegde, heeft de afgelopen tien jaar (2003-2012) voor ruim 67 miljoen euro wapens in Nederland gekocht.
meer lezen

IsraŽlisch leger vernietigt Palestijnse boomgaard waar ook Nederlandse vrijwilligers aan werkten

26-5-2014 In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het IsraŽlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. Aan de Tent of Nations hebben veel Nederlandse vrijwilligers meegewerkt. Ook de tentoonstelling Stenen uit Bethlehem van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid werd in het kader van dit project gemaakt.
meer lezen

27 mei: Demonstratie tegen kernwapensmid Airbus

20-5-2014 Airbus is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de gloednieuwe M51, een ballistische kernraket voor lancering vanaf onderzeeŽrs. Airbus (het vroegere EADS) is mede verantwoordelijk voor de nieuwe ASMPA-nucleaire lucht-grondraket voor de Franse luchtmacht. En Airbus ontwikkelt, produceert en reviseert de M45, de huidige nucleaire raket van de Franse marine.
meer lezen

De strijd tegen IsraŽlische apartheid binnen IsraŽl

16-5-2014 Op 22 mei is er in Amsterdam een bijeenkomst met Ronnie Barkan (Boycott from Within). Ronnie is een IsraŽlsische mensenrechtenactivist, dienstweigeraar en medeoprichter van 'Boycott from Within'. Deze organisatie roept alle inwoners van IsraŽl op tot het ondersteunen van de BDS campagne: Boycot, Desinvesteren en Sancties.
meer lezen

Strong women: Who protects them? - Slotbijeenkomst internationale conferentie

16-5-2014 Vrouwen veilig in actie voor vrede en mensenrechten. Op 22 mei 2014 overhandigen twaalf mensenrechtenverdedigers een veiligheidsmanifest aan Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer. Dit gebeurt in aansluiting op een door Peace Brigades International georganiseerde conferentie.
meer lezen

Amerikaanse woede over IsraŽls rol in mislukken vredesbesprekingen

9-5-2014 Vorige week verscheen in de IsraŽlische media (van de hand van ťťn van 's lands meest gevierde journalisten) een brisant artikel, waarin de Amerikaanse onderhandelaars bij de 'peace talks' tussen IsraŽl en de Palestijnen uiteenzetten waarom de 'onderhandelingen' zijn mislukt, welke (vergaande) toezeggingen de Palestijnen hebben gedaan, en wat de reactie van de IsraŽli's daarop was.
meer lezen

Hoe stemden Euro-parlementariŽrs over bewapening, wapenhandel en milieu?

8-5-2014 Wilt u weten welke Euro-parlementariŽr 'goed' stemde als het gaat om bewapening en wapenhandel? Kijk dan op de www.score-ep.org. De gegevens werden verzameld door Vredesactie en de Campagne tegen de Wapenhandel. Op dezelfde site vindt u ook het stemgedrag m.b.t. milieuzaken.
8-5-2014

Werkgroep tegen de overmaat van geweld in media en games zoekt vrijwilligers

5-5-2014 We zoeken vrijwilligers die, de nu al enkele jaren op een laag pitje functionerende, Werkgroep TV-geweld nieuw leven willen inblazen. Decennia lang speelde deze werkgroep een grote rol in het mensen en instanties bewust maken van de schadelijke gevolgen van de overmaat aan geweld op tv, in games en andere media.
meer lezen

Facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer

2-5-2014 Upact, de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer komen met een facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. De ene bank of verzekeraar is de andere niet. Sommige banken en verzekeraars investeren b.v. in wapenproducenten die wapens leveren aan dictators.
meer lezen

Bomaanslag doet Gaza's Ark zinken, organisatoren blijven vastbesloten

30-4-2014 Op 29 april is Gaza's Ark, waarover wij eerder berichtten, in de haven getroffen door een bomaanslag en gedeeltelijk tot zinken gebracht. De bedoeling was dat Gaza's Ark, met Palestijnse producten aan boord, de IsraŽlische blokkade van Gaza zou breken. Het comitť erachter heeft laten weten door te gaan: 'Hoop en rechtvaardigheid zijn onzinkbaar'.
meer lezen

Doe mee aan de March 2 Freedom, internationaal protest van vluchtelingen en supporters

29-4-2014 Vanuit Nederland organiseert Freedom Not Frontex NL een bustocht naar de Duitse plaats Kehl om deel te nemen aan de eerste grensoversteek van de March 2 Freedom, naar Strasbourg. De March 2 Freedom is een internationaal protest van vluchtelingen en hun supporters.
meer lezen

Schip met Palestijnse producten uit Gaza zal binnenkort trachten de IsraŽlische blokkade te breken

28-4-2014 Binnenkort zal 'Gaza's Ark' uitvaren - een Palestijnse vissersboot met Palestijnse exportproducten. De verwachting is dat IsraŽl dit zal trachten te verhinderen. Al bijna zeven jaar wordt Gaza door IsraŽl van de buitenwereld afgesneden. Gaza's Ark wil daar de aandacht op vestigen. Hieronder staan drie manieren waarop wij dit initiatief kunnen steunen.
meer lezen

Nieuwe educatieve game daagt scholieren uit om wereldproblemen op te lossen

27-4-2014 Op woensdag 9 april werd tijdens de Unesco Scholendag in Den Haag het educatieve spel Vrijheid zonder Grenzen gelanceerd. De game is met subsidie van het Nationaal Comitť 4 en 5 mei ontwikkeld door iGlow Connect, in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en het Verzetsmuseum Zuid-Holland.
meer lezen

Vredes t-shirts in World Peace Is Possible Campagne WK 2014

24-4-2014 De Stichting World Peace is Possible heeft voor het WK 2014 in BraziliŽ speciale oranje t-shirts ontworpen. Onze doelstelling is het wereldwijd verspreiden van de positieve boodschap: World Peace is Possible. De Oranje shirts zijn gemaakt van biologische katoen en zijn vanaf heden te koop in onze webshop.
meer lezen

Steun WRI project om de militarisering van de jeugd te bestrijden,

23-4-2014 Is het genoeg om ons tegen oorlog te verzetten als we ons bedreigd voelen? Of moeten we ons niet in de eerste plaats afvragen: "Hoe leren we oorlog?
Die vraag staat centraal in dit project "Countering the militarisation of youth" van de WRI. Bekijk vimeo.com/88753548
meer lezen

Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben een Europese kieswijzer gemaakt.

21-4-2014 Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben de programma's van de Nederlandse politieke partijen voor de Europese verkiezingen onderzocht. Gekeken is naar thema's die relevant zijn voor vrede.
In hoeverre moet de de EU gericht zijn op vrede, intern en in de relatie met de rest van de wereld?
Kies voor Europa en kies voor vrede.
meer lezen

De Duitse vredesbeweging over OekraÔne.

20-4-2014 Bij de oproepen voor de Paasmarsen - meer dan 80 in Duitsland - hebben de organisatoren nog nauwelijks melding gemaakt van de escalatie van de crisis in OekraÔne. De Duitse vredesbeweging heeft over de voortdurende strijd in de OekraÔne geen eensluidend oordeel maar wel gemeenschappelijke posities, die berusten op beginselen van geweldloosheid en volkenrecht.
meer lezen

ABP-beleggingen in kernwapens stijgen met 35% tot 1,1 miljard euro tegen eigen beleid in

18-4-2014 De beleggingen van pensioenfonds ABP in kernwapenbedrijven zijn volgens deze week gepubliceerde cijfers opgelopen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder. In tegenspraak met haar eigen beleid, dat investeringen in strijd met Non-Proliferatieverdrag (NPV) verbiedt.
meer lezen

Bijdragen gezocht voor internationaal boek met vredesliederen

18-4-2014 Penny Stone, een vredesactiviste o.a. actief in War Resisters' International, heeft het initiatief genomen tot het samenstellen van een internationaal boek met vredesliederen. Zij vraagt iedereen die daaraan iets kan bijdragen contact met haar op te nemen via singlouderthanguns@gmail.com.
meer lezen

Symposium: Zit er schot in kernontwapening?

12-4-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Frederik Voute, Tom Sauer en Krista van Velzen proberen op dit symposium deze ontwikkelingen toe te lichten. Bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?
meer lezen

Peace News 2014 Summer Camp

11-4-2014 "Ik ben thuis in de hele wereld!" Kom naar het internationale antimilitaristische zomerkamp 2014 van 31 juli tot 4 augustus op de Peakhill Farm in Theberton Suffolk in Engeland, dat georganiseerd wordt door Peace News ("voor geweldloze revolutie").
Dit jaar is de Eerste Wereldoorlog het antimilitaristische thema van het Kamp. Deelnemers uit heel Europa zijn welkom.
meer lezen

Vrijhandelsverdragen in Colombia: Vloek of zegen? Bijeenkomst PBI op 11 april in Utrecht

9-4-2014 Op vrijdag 11 april a.s. vertellen Janis Orejuela Quinto en Padre Alberto Franco uit Colombia over hun strijd voor vrede en gerechtigheid in een land dat geteisterd wordt door geweld en mensenrechtenschendingen. Dit gebeurt in het Human Rights Cafť van Peace Brigades International.
meer lezen

NAVO 65 jaar: en de vrede?

4-4-2014 Op 4 april viert de NAVO haar 65ste verjaardag. Volgens het officiŽle verhaal was 's werelds machtigste militaire bondgenootschap bedoeld om Europa te verdedigen tegen een invasie door de Sovjet-Unie
meer lezen

Nieuwe film: Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen

29-3-2014 Afgelopen 21 maart is een nieuwe film uitgebracht over de komende modernisering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Dit in aanloop naar de NSS-conferentie over nucleaire veiligheid.
meer lezen

Vredesactie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap

28-3-2014 Vredesactivisten voerden op 27 maart actie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). Ze zitten in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de conferentie. Europese toppolitici komen op de conferentie samen met topmensen uit de wapenindustrie.
meer lezen

Ook protest bij kernreactor Petten en Urenco

25-3-2014 Petten/Almelo - In het kader van de NSS nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.
meer lezen

Anti-NSS protest: geen nieuwe kernwapens in Nederland

24-3-2014 88 jarige & zo'n 70 anderen gearresteerd uit zorg voor nucleaire veiligheid.
meer lezen

Spandoekenactie in Hofvijver tegen nucleaire top (NSS)

24-3-2014 De acties tegen de NSS gingen vandaag rond 10:00 van start met een protest in de Hofvijver naast het Binnenhof. Vier activisten, gekleed in waadbroeken, stonden in de vijver met twee spandoeken. Daarop de teksten: "DISARM ALL NUCLEAR WEAPONS" en "240.000 jaar kernafval - Veiligheid? Ben je mal?"
meer lezen

250 demonstranten tegen NSS in Den Haag

24-3-2014 Zondagmiddag liep de demonstratie 'Stop nuclear power! Abolishpoverty' met zo'n 250 deelnemers, onder begeleiding van een overdaad aan politie, door Den Haag.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede protesteert tegen kernwapens met zadelhoesjes

23-3-2014 Vrouwen voor Vrede grijpt de nucleaire top aan om opnieuw te protesteren tegen de Amerikaanse kernbommen die nog steeds in Volkel liggen. Er zullen duizenden zadelhoesjes verspreid worden met de tekst: "Die Amerikaanse kernbommen in Nederland zitten ons nog steeds niet lekker." Afzender: Vrouwen voor Vrede.
meer lezen

Brei mee tegen kernwapens aan 11 km lange vredessjaal

21-3-2014 Eind januari berichtte VredesNieuws al over de Britse campagne Wool Against Weapons, die op 9 augustus a.s. 2 kernwapenfabrieken met een gebreide sjaal wil verbinden. Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven sluiten daar nu bij aan met een oproep om in Nederland mee te breien!
meer lezen

Demonstratie 24 maart: Stappen voor 'nucleaire veiligheid': Dus geen nieuwe kernwapens in NL

20-3-2014 Op maandag 24 maart 2014 is er om vijf voor twaalf (11:55 uur) bij Den Haag Centraal Station een manifestatie van burgers die zich zorgen maken over de nucleaire veiligheid. Er zal een brief worden aangeboden aan de wereldleiders bijeen voor de Nuclear Security Summit.
meer lezen

Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel

19-3-2014 Op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant hebben enkele vredesactivisten van 'Ontwapen!' foto's gemaakt van de shelters waarin de Amerikaanse kernwapens liggen. Zij willen dat de kernwapens volgende week tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) retour worden gegeven aan president Obama.
meer lezen

'Jerusalem Hug' Een Amsterdamse Weg naar Vrede

18-3-2014 Op vrijdagavond 21 maart organiseert conceptueel Kunstenaar Rob Schrama in Amsterdam een PowerPoint presentatie over de "Jerusalem Hug". Elk jaar in juni vindt er in Jeruzalem een bijzonder evenement plaats, de 'Jerusalem Hug'. IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, lopen dan hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad, begeleid door drummers en dansers.
meer lezen

Minister De Crem bijt in het stof: Vredesactie vrijgesproken!

17-3-2014 Afgelopen donderdag 13 maart sprak de correctionele rechtbank te Brussel de belgische organisatie Vredesactie vrij in de zaak die aangespannen was door de minister van defensie Crem. Vredesactie werd vervolgd vanwege een geweldloze actie in 2008 bij het Ministerie van Defensie.
meer lezen

Verkoop tweedehands Nederlandse wapens in de lift

16-3-2014 Na een paar mindere jaren zit de verkoop van afgestoten wapens door Defensie sinds vorig jaar weer in de lift. Een aantal controversiŽle deals met JordaniŽ levert hier een belangrijke bijdrage aan. Dat schrijft de Campagne tegen Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport 'Hoge kwaliteit, zo goed als nieuw: tweedehands wapens uit Nederland'.
meer lezen

De situatie in de OekraÔne bezien met een pacifistische blik

12-3-2014 Alle media besteden dagelijks aandacht aan de situatie in de OekraÔne. Een commentaar uit pacifistische hoek ontbrak echter tot dusverre. Om in dit hiaat te voorzien kunt u hier een vrij uitgebreid artikel lezen van de bekende Amerikaanse pacifist David McReynolds.
meer lezen

Meerdere demonstraties in Den Haag en Amsterdam i.v.m. de Nuclear Security Summit

10-3-2014 Op 23 en 24 maart zijn er meerdere demonstraties e.d. ter gelegenheid van de Nuclear Security Summit in Den Haag en de Nuclear Industry Summit in Amsterdam.
meer lezen

Ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren. Zet Mensenrechtenverdedigers op de Kaart!

7-3-2014 Peace Brigades International - Afdeling Nederland organiseert een ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren. Ben jij tussen de 11 en 19 jaar oud en wil jij mensenrechten op de kaart zetten? Dan zoeken wij jou!
meer lezen

Zit er schot in kernontwapening? Symposium zaterdag 17 mei in Amersfoort

4-3-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Voor de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie reden om een symposium te organiseren. Sprekers: prof. dr. Tom Sauer van de Universiteit van Antwerpen en Krista van Velzen, oud-Kamerlid en nu werkzaam bij PAX.
meer lezen

Backlash in Arabische Lente. Het moeilijke proces van democratisering.

3-3-2014 Bij het begin van de Arabisch Lente sprak ik wel over een verlate Democratische Revolutie. Wat in meerdere Arabische landen plaats vindt, gebeurde in Europa los van de Franse Revolutie van 1789 en de Reactie er na immers al vanaf 1870 (of bij ons al vanaf 1848).
meer lezen

Lobbywerk op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Vredesbeweging - 7 juni

26-2-2014 Dit jaar organiseert Vrouwen voor Vrede de jaarlijkse ontmoetingsdag van de vredesbeweging.
De dag wordt gehouden op zaterdag 7 juni, bij EMMA in Utrecht en zal in het teken staan van Lobbywerk.

NB: Zet de datum nu al in je agenda!
meer lezen

Zoveel vrouwen in top defensie. Maakt het enig verschil?

26-2-2014 Gedurende de jaren tachtig is er veel gedebatteerd over de relatie tussen militarisme en feminisme, en over de invloed van het vrouw zijn op de geneigdheid tot oorlog. We vroegen ons af: zou het verschil maken als vrouwen beslisten over oorlog en vrede?
Help een antwoord te vinden op deze vraag. U kunt t/m 7 maart reageren.
meer lezen

84-jarige non Megan Rice krijgt 3 jaar cel voor actie tegen kernwapens

21-2-2014 De 84-jarige Amerikaanse non Megan Rice moet 3 jaar de cel in, omdat ze samen met twee anderen een opslagplaats voor kernwapens binnendrong. Haar beide medeverdachten zijn veroordeeld tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan "een poging tot schending van de nationale defensie".
meer lezen

Interview over tentoonstelling historische vredesaffiches in Gouda

20-2-2014 Nora Bosscher, de conservator van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaf op zaterdag 22 februari een interview over de expositie van historische vredesaffiches in Gouda. Dat gebeurde bij Gouwestad Radio. Het interview is via internet te beluisteren: www.vredesmuseum.nl/affiches/interview.mp3
meer lezen

Sluit je aan bij burgers tegen Veolia, teken de petitie

17-2-2014 De Franse multinational Veolia vormt wereldwijd een speerpunt in de strijd tegen bedrijven die profiteren van de IsraŽlische bezetting van Palestina. Ook in Nederland wordt Veolia bestreden. Na successen in de regio's Den Haag en Utrecht, moesten we toezien hoe Veolia een tienjarige concessie wist te veroveren in Brabant. Laat dat de laatste plek geweest zijn waar Veolia voet aan de grond krijgt.
meer lezen

Pakistaanse vredesactivist weer vrij

15-2-2014 ISLAMABAD - Na een acht dagen durende ontvoering is Karim Khan vrijgelaten. Onbekenden hebben de man gemarteld om informatie te verkrijgen over zijn netwerk tegen drone-aanvallen.
meer lezen