Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Burgers voor Sancties tegen Israël overhandigen 40.000 handtekeningen aan minister Timmermans

30-7-2014 Op donderdagmiddag 31 juli zal de petitie Burgers voor Sancties tegen Israël worden aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Voorafgaand aan de aanbieding vindt een korte manifestatie plaats waarbij de dood van Palestijnse kinderen in Gaza zal worden herdacht. Verzamelen: 15 uur Stationsplein voor Den Haag CS.
meer lezen

Boyd Noorda, internetman en fotograaf van de vredesbeweging, overleden

28-7-2014 Op 21 juli jl. is Boyd Noorda overleden. Hij was de man die in de jaren negentig veel vredesorganisaties het internettijdperk hielp betreden. Hij was o.a. betrokken bij De Vredessite, de Aktie Agenda en ook bij VredesNieuws. Daarnaast deed hij als foto-journalist verslag van veel activiteiten van de vredesbeweging.
meer lezen

EU moet militaire steun aan Israël beëindigen

24-7-2014 Persbericht 'Europees Netwerk Tegen Wapenhandel' - Terwijl het conflict in de Gazastrook blijft escaleren, en het dodental blijft stijgen, roept het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) op tot een onmiddellijk einde aan alle Europese militaire steun voor Israël en voor een volledig EU-wapenembargo tegen alle strijdende partijen.
meer lezen

Jewish Voice for Peace publiceerde een open brief over de mislukte wapenstilstand m.b.t. Gaza

16-7-2014 In de brief wordt o.a. gewezen op de voorwaarden die Israël verbond aan de eenzijdig afgekondigde wapenstilstand. Die hielden een voortzetting in van de blokkade van Gaza, de buitengerechtelijke executies en het gevangenzetten van Palestijnen zonder aanklacht. Ook wordt gewezen op de zeer ongelijke tol in doden en gewonden die Israëliërs en Palestijnen betalen.
meer lezen

Pro-Palestijnse demonstratie tegen Israëlisch oorlogsgeweld

13-7-2014 Naar schatting 3.000 demonstranten hebben zaterdag in Den Haag de Israëlische luchtaanvallen op burgerdoelen in de Gazastrook ten strengste veroordeeld. Men eiste onder meer een onmiddellijke beëindiging van de oorlog.
meer lezen

Verklaring War Resisters' International over Oekraïne

12-7-2014 War Resisters' International, een netwerk van over 80 organisaties waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais heeft onderstaande verklaring uitgegeven over Oekraïne.
meer lezen

Verklaring War Resisters' International over Gaza

12-7-2014 War Resisters' International heeft dezer dagen in Kaapstad een conferentie gehouden met over 200 deelnemers uit 60 landen, waaronder 33 Afrikaanse landen. Vredesbeweging Pais - de Nederlandse sectie van de WRI, één van de over 80 aangesloten organisatiesies - was vertegenwoordigd. De Assemblee van de WRI heeft onderstaande verklaring uitgegeven met betrekking tot de actuele situatie in Gaza.
meer lezen

Protest zaterdag 12 juli vanaf 15.00 uur in Den Haag "De Muur van Israël - 10 jaar later"

10-7-2014 Picketline met sprekers op het Spuiplein en demonstratieve tocht van het Spuiplein naar het Centraal Station. Omdat het 10 jaar geleden is dat het Internationale Gerechtshof de Israëlische muur veroordeelde, maar nu ook als protest tegen de huidige escalatie van geweld.
meer lezen

iNakba een app met info over de vele verdwenen Arabische dorpen in Israël

8-7-2014 De Israëlische organisatie Zochrot heeft een app uitgebracht waarin informatie wordt gegeven over de Nakba, de verdrijving van Arabische inwoners bij het ontstaan van de staat Israël. De app leidt u naar de ruïnes van de Arabische dorpen en vertelt hun geschiedenis.
meer lezen

Minister informeert Kamer, maar cijfers wapenexport ontbreken

7-7-2014 Ondanks een concrete toezegging heeft minister Timmermans de Nederlandse wapenexportcijfers van 2013 niet voor het zomerreces openbaar gemaakt. In februari, tijdens bespreking van de vertraagde wapenexportcijfers over 2012, is dit aan de Tweede Kamer toegezegd, maar in zijn recente Kamerbrief over het wapenexportbeleid maakt de minister hiervan geen melding.
meer lezen

Nederland breit mee tegen kernwapens

2-7-2014 In heel Nederland wordt momenteel de laatste hand gelegd aan honderden gebreide lappen, die deel gaan uitmaken van de elf kilometer lange roze vredesjaal voor de campagne Wool Against Weapons. Deze campagne vormt onderdeel van de protesten tegen de modernisering van het Britse kernwapenprogramma Trident.
meer lezen

'Ander Nieuws' tweewekelijks journaal van de situatie in het Midden-Oosten

29-6-2014 Met o.a.: De tragische rol van de Verenigde Staten in Irak.
Het complete journaal van week 26
29-6-2014

Geef je op voor de ICAN Action Academy en werk mee aan een verbod op kernwapens

25-6-2014 Vier uitdagende interactieve educatieve dagen met gedreven mensen uit heel Europa vaardigheden leren om campagne te voeren voor een verbod op kernwapens. Deadline voor registratie is 7 juli.
meer lezen

French peace activists protested in front of the gala dinner of Eurosatory arms fair in Paris

24-6-2014 "Une centaine de manifestants ont protesté ce mardi soir devant l'hôtel des Invalides où se tenait un gala en présence des exposants d'Eurosatory, le salon de la défense et de la sécurité qui a ouvert ce lundi à Villepinte, près de Paris.
meer lezen

Women Stop War telt af naar 100 jaar WILPF

20-6-2014 Op 28 april 2015 is het dan eindelijk zover, WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) viert haar 100ste verjaardag. Op de website www.womenstopwar.org is duidelijk te zien dat hiernaar uit wordt gekeken, de secondes tot 28 april 2015 worden afgeteld.
meer lezen

War Resisters League wil steun aan Iraakse vredesorganisaties i.p.v. militair ingrijpen

18-6-2014 De War Resisters League, de zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in de VS, verzet zich in een verklaring tegen militaire hulp aan de regering van Irak. In plaats daarvan moet hulp worden geboden aan Iraakse organisaties die bezig zijn met gemeenschapsopbouw gericht op vrede. De verklaring eindigt met een oproep tot financiële steun voor The Organization of Women's Freedom in Iraq.
meer lezen

Inzenden voor de vredesscripitieprijs 2013-2014 voor masterstudenten is nu mogelijk

17-6-2014 Dit jaar zal voor de 7e keer de MA Thesis Prize "Visions on Peace" worden toegekend aan een masterstudent die een scriptie heeft geschreven van bijzondere kwaliteit op het gebied van vrede en veiligheid. De prijs is een initiatief van de Stichting Vredeswetenschappen in samenwerking met UPEACE. Studenten kunnen zich aanmelden tot 5 september a.s.
meer lezen

Opnamen van de op 7 juni jl. gehouden Ontmoetingsdag van de vredesbeweging kunt u hier beluisteren.

13-6-2014 Van de Ontmoetingsdag van de Vredesbeweging, die op 7 juni jl. in Utrecht werd gehouden, zijn audio-opnamen gemaakt. Naast opnamen van de plenaire vergadering kan ook de opname van de werkgroep over on-line communicatie hier worden beluisterd.
meer lezen

Vredesbeweging volop in discussie

10-6-2014 De ontmoetingsdag van de vredesbeweging was een geslaagde dag. De deelnemers hebben hun kennis over lobbywerk kunnen opfrissen. Uiteraard ontstond er weer de discussie: moeten wij meedoen in het machtsspel van lobbywerk, of moeten wij ons daarvan juist distantiëren en andere methoden gebruiken?
meer lezen

Vredesweek 2014 staat in teken ontwapening onder het motto 'Wapen je met vrede'

10-6-2014 Van 20 tot 28 september is het weer Vredesweek. Een week waarin aandacht gevraagd wordt voor conflicten die overal in de wereld levens verwoesten en ieder jaar honderdduizenden burgerslachtoffers eisen.
meer lezen

Vredesconcert in Eindhoven op 22 juni met o.a. "The Armed Man" van Karl Jenkins

30-5-2014 Op 22 juni a.s. wordt er in Eindhoven een Vredesconcert gegeven door de Philips Harmonie en het Kempenkoor. Hoogtepunt is "The Armed Man" van Karl Jenkins, een anti-oorlogscompositie. Jenkins blikt in zijn werk terug op de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de geschiedenis. Tegelijk wordt er hoop op een minder gewelddadige toekomst uitgezongen.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren kernwapenfabriek in Engeland

29-5-2014 Op 19 mei jl. werd de Engelse kernwapenfabriek in Burghfield door 12 vredesactivisten geblokkeerd. 8 van hen ketenden zich aan elkaar. De blokkade duurde meer dan 4 uur en maakt deel uit van een een bredere opzet die ten doel heeft de productie van kernkoppen in de fabriek te stoppen. Mensen van War Resisters International waren er actief bij betrokken.
meer lezen

Ontmoetingsdag 7 juni belooft interessant te worden

28-5-2014 Vrouwen voor Vrede nodigt u uit voor een veelzijdig programma
met veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van ideeën voor mogelijke acties.
Thema van de dag is lobbywerk: hoe verdiepen we onze invloed, zodat onze ideeën breder gedragen gaan worden.
meer lezen

Coup-plegende Thaise krijgsmacht mede-bewapend vanuit Nederland

27-5-2014 Het leger van Thailand, dat vorige week voor de zoveelste maal een staatsgreep pleegde, heeft de afgelopen tien jaar (2003-2012) voor ruim 67 miljoen euro wapens in Nederland gekocht.
meer lezen

Israëlisch leger vernietigt Palestijnse boomgaard waar ook Nederlandse vrijwilligers aan werkten

26-5-2014 In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het Israëlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. Aan de Tent of Nations hebben veel Nederlandse vrijwilligers meegewerkt. Ook de tentoonstelling Stenen uit Bethlehem van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid werd in het kader van dit project gemaakt.
meer lezen

27 mei: Demonstratie tegen kernwapensmid Airbus

20-5-2014 Airbus is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de gloednieuwe M51, een ballistische kernraket voor lancering vanaf onderzeeërs. Airbus (het vroegere EADS) is mede verantwoordelijk voor de nieuwe ASMPA-nucleaire lucht-grondraket voor de Franse luchtmacht. En Airbus ontwikkelt, produceert en reviseert de M45, de huidige nucleaire raket van de Franse marine.
meer lezen

De strijd tegen Israëlische apartheid binnen Israël

16-5-2014 Op 22 mei is er in Amsterdam een bijeenkomst met Ronnie Barkan (Boycott from Within). Ronnie is een Israëlsische mensenrechtenactivist, dienstweigeraar en medeoprichter van 'Boycott from Within'. Deze organisatie roept alle inwoners van Israël op tot het ondersteunen van de BDS campagne: Boycot, Desinvesteren en Sancties.
meer lezen

Strong women: Who protects them? - Slotbijeenkomst internationale conferentie

16-5-2014 Vrouwen veilig in actie voor vrede en mensenrechten. Op 22 mei 2014 overhandigen twaalf mensenrechtenverdedigers een veiligheidsmanifest aan Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer. Dit gebeurt in aansluiting op een door Peace Brigades International georganiseerde conferentie.
meer lezen

Amerikaanse woede over Israëls rol in mislukken vredesbesprekingen

9-5-2014 Vorige week verscheen in de Israëlische media (van de hand van één van 's lands meest gevierde journalisten) een brisant artikel, waarin de Amerikaanse onderhandelaars bij de 'peace talks' tussen Israël en de Palestijnen uiteenzetten waarom de 'onderhandelingen' zijn mislukt, welke (vergaande) toezeggingen de Palestijnen hebben gedaan, en wat de reactie van de Israëli's daarop was.
meer lezen

Hoe stemden Euro-parlementariërs over bewapening, wapenhandel en milieu?

8-5-2014 Wilt u weten welke Euro-parlementariër 'goed' stemde als het gaat om bewapening en wapenhandel? Kijk dan op de www.score-ep.org. De gegevens werden verzameld door Vredesactie en de Campagne tegen de Wapenhandel. Op dezelfde site vindt u ook het stemgedrag m.b.t. milieuzaken.
8-5-2014

Werkgroep tegen de overmaat van geweld in media en games zoekt vrijwilligers

5-5-2014 We zoeken vrijwilligers die, de nu al enkele jaren op een laag pitje functionerende, Werkgroep TV-geweld nieuw leven willen inblazen. Decennia lang speelde deze werkgroep een grote rol in het mensen en instanties bewust maken van de schadelijke gevolgen van de overmaat aan geweld op tv, in games en andere media.
meer lezen

Facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer

2-5-2014 Upact, de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer komen met een facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. De ene bank of verzekeraar is de andere niet. Sommige banken en verzekeraars investeren b.v. in wapenproducenten die wapens leveren aan dictators.
meer lezen

Bomaanslag doet Gaza's Ark zinken, organisatoren blijven vastbesloten

30-4-2014 Op 29 april is Gaza's Ark, waarover wij eerder berichtten, in de haven getroffen door een bomaanslag en gedeeltelijk tot zinken gebracht. De bedoeling was dat Gaza's Ark, met Palestijnse producten aan boord, de Israëlische blokkade van Gaza zou breken. Het comité erachter heeft laten weten door te gaan: 'Hoop en rechtvaardigheid zijn onzinkbaar'.
meer lezen

Doe mee aan de March 2 Freedom, internationaal protest van vluchtelingen en supporters

29-4-2014 Vanuit Nederland organiseert Freedom Not Frontex NL een bustocht naar de Duitse plaats Kehl om deel te nemen aan de eerste grensoversteek van de March 2 Freedom, naar Strasbourg. De March 2 Freedom is een internationaal protest van vluchtelingen en hun supporters.
meer lezen

Schip met Palestijnse producten uit Gaza zal binnenkort trachten de Israëlische blokkade te breken

28-4-2014 Binnenkort zal 'Gaza's Ark' uitvaren - een Palestijnse vissersboot met Palestijnse exportproducten. De verwachting is dat Israël dit zal trachten te verhinderen. Al bijna zeven jaar wordt Gaza door Israël van de buitenwereld afgesneden. Gaza's Ark wil daar de aandacht op vestigen. Hieronder staan drie manieren waarop wij dit initiatief kunnen steunen.
meer lezen

Nieuwe educatieve game daagt scholieren uit om wereldproblemen op te lossen

27-4-2014 Op woensdag 9 april werd tijdens de Unesco Scholendag in Den Haag het educatieve spel Vrijheid zonder Grenzen gelanceerd. De game is met subsidie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwikkeld door iGlow Connect, in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en het Verzetsmuseum Zuid-Holland.
meer lezen

Vredes t-shirts in World Peace Is Possible Campagne WK 2014

24-4-2014 De Stichting World Peace is Possible heeft voor het WK 2014 in Brazilië speciale oranje t-shirts ontworpen. Onze doelstelling is het wereldwijd verspreiden van de positieve boodschap: World Peace is Possible. De Oranje shirts zijn gemaakt van biologische katoen en zijn vanaf heden te koop in onze webshop.
meer lezen

Steun WRI project om de militarisering van de jeugd te bestrijden,

23-4-2014 Is het genoeg om ons tegen oorlog te verzetten als we ons bedreigd voelen? Of moeten we ons niet in de eerste plaats afvragen: "Hoe leren we oorlog?
Die vraag staat centraal in dit project "Countering the militarisation of youth" van de WRI. Bekijk vimeo.com/88753548
meer lezen

Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben een Europese kieswijzer gemaakt.

21-4-2014 Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben de programma's van de Nederlandse politieke partijen voor de Europese verkiezingen onderzocht. Gekeken is naar thema's die relevant zijn voor vrede.
In hoeverre moet de de EU gericht zijn op vrede, intern en in de relatie met de rest van de wereld?
Kies voor Europa en kies voor vrede.
meer lezen

De Duitse vredesbeweging over Oekraïne.

20-4-2014 Bij de oproepen voor de Paasmarsen - meer dan 80 in Duitsland - hebben de organisatoren nog nauwelijks melding gemaakt van de escalatie van de crisis in Oekraïne. De Duitse vredesbeweging heeft over de voortdurende strijd in de Oekraïne geen eensluidend oordeel maar wel gemeenschappelijke posities, die berusten op beginselen van geweldloosheid en volkenrecht.
meer lezen

ABP-beleggingen in kernwapens stijgen met 35% tot 1,1 miljard euro tegen eigen beleid in

18-4-2014 De beleggingen van pensioenfonds ABP in kernwapenbedrijven zijn volgens deze week gepubliceerde cijfers opgelopen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder. In tegenspraak met haar eigen beleid, dat investeringen in strijd met Non-Proliferatieverdrag (NPV) verbiedt.
meer lezen

Bijdragen gezocht voor internationaal boek met vredesliederen

18-4-2014 Penny Stone, een vredesactiviste o.a. actief in War Resisters' International, heeft het initiatief genomen tot het samenstellen van een internationaal boek met vredesliederen. Zij vraagt iedereen die daaraan iets kan bijdragen contact met haar op te nemen via singlouderthanguns@gmail.com.
meer lezen

Symposium: Zit er schot in kernontwapening?

12-4-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Frederik Voute, Tom Sauer en Krista van Velzen proberen op dit symposium deze ontwikkelingen toe te lichten. Bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?
meer lezen

Peace News 2014 Summer Camp

11-4-2014 "Ik ben thuis in de hele wereld!" Kom naar het internationale antimilitaristische zomerkamp 2014 van 31 juli tot 4 augustus op de Peakhill Farm in Theberton Suffolk in Engeland, dat georganiseerd wordt door Peace News ("voor geweldloze revolutie").
Dit jaar is de Eerste Wereldoorlog het antimilitaristische thema van het Kamp. Deelnemers uit heel Europa zijn welkom.
meer lezen

Vrijhandelsverdragen in Colombia: Vloek of zegen? Bijeenkomst PBI op 11 april in Utrecht

9-4-2014 Op vrijdag 11 april a.s. vertellen Janis Orejuela Quinto en Padre Alberto Franco uit Colombia over hun strijd voor vrede en gerechtigheid in een land dat geteisterd wordt door geweld en mensenrechtenschendingen. Dit gebeurt in het Human Rights Café van Peace Brigades International.
meer lezen

NAVO 65 jaar: en de vrede?

4-4-2014 Op 4 april viert de NAVO haar 65ste verjaardag. Volgens het officiële verhaal was 's werelds machtigste militaire bondgenootschap bedoeld om Europa te verdedigen tegen een invasie door de Sovjet-Unie
meer lezen

Nieuwe film: Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen

29-3-2014 Afgelopen 21 maart is een nieuwe film uitgebracht over de komende modernisering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Dit in aanloop naar de NSS-conferentie over nucleaire veiligheid.
meer lezen

Vredesactie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap

28-3-2014 Vredesactivisten voerden op 27 maart actie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). Ze zitten in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de conferentie. Europese toppolitici komen op de conferentie samen met topmensen uit de wapenindustrie.
meer lezen

Ook protest bij kernreactor Petten en Urenco

25-3-2014 Petten/Almelo - In het kader van de NSS nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.
meer lezen

Anti-NSS protest: geen nieuwe kernwapens in Nederland

24-3-2014 88 jarige & zo'n 70 anderen gearresteerd uit zorg voor nucleaire veiligheid.
meer lezen