Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

27-29 april: 'Women's power to stop war' publieksconferentie in Wereldforum t.g.v. 100 jaar WILPF

25-3-2015 Van de grote internationale conferentie in Den Haag t.g.v. het 100 jarig bestaan van de Women's International League for Peace and Freedom is nu het programma bekend. U vindt het op www.womenstopwar.org. Aanmelding als deelnemer is nog mogelijk via deze site.
25-3-2015

PAX zamelt geld in voor vredesactivisten in SyriŽ

24-3-2015 Juist in een door oorlog verscheurd land als SyriŽ zijn er veel mensen die beseffen dat geweld de oplossing niet brengt. Onder moeilijke omstandigheden werken zij aan vrede en verzoening. Een voorbeeld zijn de activisten die in Hassakeh in Noordoost-SyriŽ een vredescentrum runnen waar mensen uit alle bevolkingsgroepen samenwerken.
meer lezen

Kunstenaar Ralph Ziman maakte muurschilderingen met gebroken AK47-geweer in Kaapstad en Los Angeles

23-3-2015 De kunstenaar Ralph Ziman heeft twee muurschilderingen gemaakt waarop een gebroken AK47-geweer centraal staat. Hij liet zich inspireren door het befaamde 'gebroken geweertje' dat al sedert 1921 het logo van War Resisters' Õnternational is. De ene muurschildering is in Los Angeles en de andere in Kaapstad.
meer lezen

Nieuwe tentoonstelling VredesTuinen in Vredesmuseum op Internet

20-3-2015 In het Vredesmuseum op Internet is een nieuwe tentoonstelling te zien die gaat over vredestuinen en het Vredespad in Eindhoven in het bijzonder. Er zijn veel ideeŽn in verwerkt die van pas kunnen komen als je zelf een vredestuin wilt starten.
www.vredesmuseum.nl/vredestuinen
20-3-2015

26 april Lobbytour in Brussel. Zie hoe de wapenlobby te werk gaat.

19-3-2015 Lobbyen voor oorlog. Hoe gaat dat in z'n werk? Deze alternatieve stadswandeling door de Europese wijk in Brussel geeft een inkijk in de lobby van de wapenindustrie. De lobbytour start om 14u en eindigt om 16u. Deelname is gratis, inschrijven noodzakelijk via lobby@vredesactie.be.
Bron: Vredesactie

Ander Nieuws week 12: ISIL in Afghanistan - een aangekondigde ramp

16-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIL in Afghanistan: een aangekondigde ramp
- De 'Islamitische Staat' als een westers verschijnsel
- Waarom Amerika niet geloofwaardig is in het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Voorstel VS: plaats kernwapens in Oost-Europa

13-3-2015 Twee commissievoorzitters in het Amerikaanse Congres hebben in een brief geÔnformeerd naar de mogelijkheden om kernwapens in Oost-Europa te plaatsen, omdat Rusland zou hebben gedreigd kernwapens op de Krim neer te zetten.
meer lezen

Britse kernkoppenfabriek in Aldermaston geblokkeerd door vredesactivisten

11-3-2015 Vredesactivisten hebben op 2 maart de toegangswegen geblokkeerd van de fabriek AWE waar kernkoppen voor de Trident onderzeeŽrs worden geproduceerd. Naar schatting 150 actievoerders vormden maandagochtend rond zes uur een menselijke blokkade op de drie toegangswegen. Ze gingen daarvoor onder meer naast elkaar op de weg zitten en haakten de armen ineen met lastig te ontkoppelen buizen.
meer lezen

Defensie wil vier militaire drones aanschaffen die in staat zijn bommen af te werpen

10-3-2015 Dat heeft minister Hennis vanmorgen voorafgaande aan de ministerraad gezegd. Vorige week liep Hennis nog rond op de wapenbeurs in Abu Dhabi en zal ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van al dat blinkende wapentuig dat ze onder ogen heeft gekregen, toys for the girl. Defensie heeft al twee typen drones, Raven en Scan Eagle, maar die kunnen geen bommen afschieten.
meer lezen

Oorlogsmisdaden IsraŽl in Gaza op een rij

9-3-2015 De Amerikaans hoogleraar Marjorie Cohn analyseert de oorlogsmisdaden van IsraŽl tijdens zijn laatste aanvallen op Gaza in de zomer van 2014. Dat niet alleen Palestijnse strijdgroepen, maar ook de IsraŽlische strijdkrachten oorlogsmisdaden plegen maakt zij erg duidelijk.
meer lezen

Anti-kernwapendemonstranten Nuclear Security Summit gaan vrijuit

4-3-2015 De veertig vredesactivisten die op 26 februari voor de kantonrechter verschenen om zich te verantwoorden voor het negeren van het demonstratieverbod tijdens de NSS in maart 2014, gaan vrijuit. Het Openbaar Ministerie werd door de Haagse rechter niet-ontvankelijk verklaard.
meer lezen

Ander Nieuws week 10: ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur

2-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur
- LibiŽ: Slagveld van de nieuwe Arabische Koude Oorlog
- Schatrijke Arabieren leveren brandstof voor hel in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

65 dagen geweldloze blokkade van kernwapen vliegbasis BŁchel

25-2-2015 In de 65 dagen van 26 maart tot 29 mei 2015 zullen blokkadeacties plaatsvinden bij de Duitse vliegbasis BŁchel (tussen Koblenz en Trier). Het is een geweldloos protest tegen de op deze vliegbasis aanwezige kernwapens. Ook Nederlandse activisten worden uitgenodigd om deel te nemen.
meer lezen

Oekraiense journalist Ruslan Kotsaba gearresteerd wegens dienstweigering

25-2-2015 De OekraÔense journalist Ruslan Kotsaba zond een video aan president Poroshenko waarin hij zei liever de gevangenis in te gaan dan te vechten tegen de rebellen in Oost-OekraÔne. Hij werd onmiddellijk gearresteerd en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verraad en het hinderen van de krijgsmacht.
meer lezen

Antimilitaristen bekladden gevel NLR wegens deelname aan wapenbeurs

20-2-2015 Onbekenden hebben in de nacht van 18 februari de voorgevel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium met rode verf beklad en ruiten ingegooid vanwege deelname van het bedrijf aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi.
meer lezen

PAX geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

20-2-2015 PAX is geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International een aanvraag in binnen het subsidiekader 'pleiten en beÔnvloeden'. Deze is met score A beoordeeld, de hoogst mogelijke score.
meer lezen

Ander Nieuws week 8: Houd de militaire hulpprogramma's van het Pentagon in toom

16-2-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Houd de militaire hulpprogramma's van het Pentagon in toom
- Wat is gebeurd met IsraŽl's "ijzeren vuist"?
- Vijf redenen waarom Congres Obama's oorlog met ISIL moet afwijzen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nieuwe website voor Ik Stop Wapenhandel EU

16-2-2015 Europese wapens duiken op in conflicten wereldwijd. Terwijl Europa pleit voor vrede en beschaving, gaan in het Midden-Oosten Europese wapens van hand tot hand. Dat is niet verwonderlijk. Onze wetgeving voor wapenexport is zo lek als een zeef. Ik stop wapenhandel.eu brengt wapenhandel in kaart, haalt de wapenhandelaars uit de anonimiteit en grijpt in daar waar we wapenhandel kunnen stoppen.
meer lezen

Vredesactie (BelgiŽ) geeft actievoerders klimaattop training in geweldloze actie

13-2-2015 In het najaar vindt in Parijs de klimaatconferentie van de VN plaats. Daar zal heel wat actie gevoerd worden. Om deze acties mee in goede banen te leiden zullen trainers van Vredesactie en Agir Pour la Paix actietrainingen geven.
Meer info
13-2-2015

27-29 april: 'Women's power to stop war' publieksconferentie in Wereldforum t.g.v. 100 jaar WILPF

3-2-2015 Bijna 100 jaar geleden kwamen meer dan 1000 vrouwen uit 12 landen bijeen in Den Haag om te protesteren tegen de Eerste Wereldoorlog en voorwaarden te formuleren voor een duurzame vrede. Uit deze unieke conferentie, waarvan Aletta Jacobs ťťn van de organisatoren was, is de Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) ontstaan.
meer lezen

Ander Nieuws week 6: Haviken Washington zorgen voor munitie voor haviken Teheran

2-2-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Haviken Washington zorgen voor munitie voor haviken Teheran
- Door ISIL gegijzelde piloot koren op molen anti-oorlogsbeweging in JordaniŽ
- Crisis in Yemen: wat de media maar niet willen begrijpen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nederlandse bedrijven naar wapenbeurs in Midden-Oosten. Stop Wapenhandel voert actie.

30-1-2015 Een vijftiental Nederlandse bedrijven is van plan om deel te nemen aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi (VAE). Ze worden hierbij ondersteund door de ministeries van van Economische Zaken, Buitenlandse Handel en Defensie.
meer lezen

Wereld heeft IsraŽlische "outposts" in Palestina genegeerd en laten gedijen

30-1-2015 In de nieuwsbrief van The Rights Forum schrijft Dries van Agt over een reis die hij onlangs maakte door Palestina. Hij behandelt meerdere onderwerpen maar opvallend is wat hij ervaren heeft over de z.g. outposts. Dit zijn onofficiŽle nederzettingen die door IsraŽl gebruikt worden om op agressieve wijze Palestijns land te koloniseren.
meer lezen

Zes maanden cel voor man die lacht met aanslagen Charlie Hebdo

22-1-2015 In Frankrijk is een man tot zes maanden cel veroordeeld. De reden? Hij heeft gezegd tegen agenten dat hij moest lachen om de aanslagen in Parijs. De feiten speelden zich af in het Franse stadje Bourgoin-Jallieu.
meer lezen

Ander Nieuws week 4: Parijs is een waarschuwing

19-1-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- We kunnen onze oorlogen niet blijven negeren
- "Winkel geopend" op z'n Amerikaans
- Waarom al-Qaida satirici in Parijs aanviel,
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Internationale handtekeningenactie gestart om een einde te maken aan de dienstplicht in Finland

19-1-2015 De Finse Unie van Dienstweigeraars is een internationale handtekeningenactie gestart om een einde te maken aan de dienstplicht in Finland. Finland is ťťn van de laatste landen in Europa dat nog militaire dienstplicht kent. De vervangende dienstplicht is er meer dan dubbel zo lang als de militaire en er krijgen veel dienstweigeraars gevangenisstraf.
meer lezen

Noam Chomsky vindt dat niet alleen zij maar ook wij terroristen zijn

15-1-2015 De berichtgeving over de terreuraanslag op Charlie Hebdo bevestigt volgens Noam Chomsky de these die hij al sinds de jaren 1980 verdedigt. Er zijn twee soorten terrorisme: hun terrorisme (dat we afschuwelijk vinden) tegenover onze oorlogsmisdaden (die geen 'terrorisme' zijn omdat wij de macht hebben om ze anders te definiŽren).
meer lezen

Nieuw in VredesMagazine: OekraÔne, Molukkers, Noordpool, Koerdistan, ISIS, Vredesmuseum, enz.

9-1-2015 Het nieuwe nummer van VredesMagazine is enkele weken uit en nu ook te lezen op www.vredesmagazine.nl. Met o.a. artikelen over OekraÔne, Molukkers en de Noordpool. Verder een erelijst van gevangenen voor de vrede, de opening van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en een uitgebreid dossier over Koerdistan en de oorlog tegen ISIS. En als altijd: columns, nieuws, veel foto's en een gedicht.
9-1-2015

Expositie in Gouda: Gandhi - Geweldloze actie, Vrede is de weg

9-1-2015 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over Mahatma Gandhi. De nadruk in deze tentoonstelling ligt op wie en wat Gandhi hebben geÔnspireerd ťn op de vele actievormen die Gandhi propageerde: altijd geweldloos, maar dat wil absoluut niet zeggen zonder gevaar. Geweldloze actie vraagt juist om moedige, opofferende mensen met een lange adem.
meer lezen

Ander Nieuws week 2: De werkelijke strategie achter de oorlog van de VS tegen ISIL

4-1-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De werkelijke strategie achter de oorlog van de VS tegen ISIL
- Waarom Obama niet tot akkoord met Iran zal komen
- Vijf redenen waarom 2014 beslssende veranderingen in Palestina bracht
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Zonder wapens tegen een regime als dat van Hitler, is dat mogelijk?

30-12-2014 Aan pacifisten wordt vaak gevraagd wat zij gedaan zouden hebben tegen het nazi-regime van Hitler. De achterliggende gedachte is dat tegen zo'n regime alleen wapengeweld helpt. De Duitse vredesorganisatie DFG-VK heeft een folder uitgegeven die deze vraag beantwoordt. Lees die folder hier.
30-12-2014

FinanciŽle sector stopt miljarden in producenten clustermunitie

23-12-2014 Ondanks het internationale verbod op clustermunitie investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen wereldwijd nog miljarden in clustermunitieproducenten. Uit het PAX rapport 'Worldwide investments in Cluster Munitions; a shared responsibility' blijken de investeringen ten opzichte van vorig jaar zelfs met 3 miljard dollar te zijn toegenomen. De teller staat nu op 27 miljard dollar.
meer lezen

Wereldwijde campagne tegen militaire uitgaven gestart

22-12-2014 Het International Peace Bureau is gestart met een wereldwijde campagne tegen militaire uitgaven. De campagne zal het hele jaar door duren en is een intensivering van de campagne die al elk jaar gevoerd wordt rond de 'Dag van actie tegen militaire uitgaven'. Die dag blijft wel bestaan en valt in 2015 op 13 april.
meer lezen

Rusland investeert meer in bewapening maar blijft nog ver achter bij VS

19-12-2014 Uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) blijkt dat de Russische wapenindustrie in 2012 en 2013 opvallend gegroeid is. Dit is grotendeels het gevolg van investeringen door de Russische overheid. Ondanks deze inhaalslag blijft Rusland ver achter bij de VS.
meer lezen

Een Ander Joods Geluid is een petitie gestart die het kabinet oproept om NU Palestina te erkennen

17-12-2014 SIVMO en Een Ander Joods Geluid roepen Minister Koenders op om Palestina als staat te erkennen. Zweden heeft Palestina in oktober al erkend, in Groot-BrittanniŽ, Spanje, Frankrijk en Ierland werd al over een motie gestemd. Onderteken de petitie en zorg dat Nederland ook tot erkenning over gaat!
meer lezen

Petitie tegen Nederlands deelname wapenbeurs in het Midden-Oosten

12-12-2014 De Nederlandse regering is van plan met defensie- en veiligheidsbedrijven in februari volgend jaar deel te nemen aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi, een van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Stop Wapenhandel vindt wapenverkopen aan het Midden-Oosten en deelname aan de IDEX wapenbeurs onverantwoord, en start een campagne tegen deze wapenexportpromotie.
meer lezen

Religieuze leiders roepen op tot verbod op killer robots

8-12-2014 Al meer dan zeventig religieuze leiders, vertegenwoordigers en groeperingen waaronder aartsbisschop Desmund Tutu, tekenden de interreligieuze verklaring die regeringen oproept te komen tot een wereldwijd verbod op volledig autonome wapens. De verklaring is een initiatief van PAX in samenwerking met Pax Christi International.
meer lezen

Kunstveiling voor Hope Flowers School te Bethlehem 13 december bij Americain in A'dam

6-12-2014 In het kader van Vrede is een Kunst is op 13 december 2014 in het Americain Hotel in Amsterdam kunst geveild ten bate van de Hope Flowers School te Bethlehem.
meer lezen

Platform VDV lanceert brochure over Resolutie 1325 in de Praktijk

5-12-2014 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede publiceert de brochure onder de titel: Resolutie 1325 in de praktijk. Met deze brochure wil het Platform VDV het belang benadrukken van burgervredeswerk als het eigenstandige en geweldloze vredeswerk door burgers. Negen inspirerende initiatieven van vrouwen en hun organisaties uit alle delen van de wereld staan centraal in deze publicatie.
meer lezen

Vrijwilliger gezocht voor het stimuleren en onderhouden van internationale contacten

4-12-2014 Vredesbeweging Pais zoekt ten behoeve van War Resisters' International, waarvan zij de Nederlandse sectie is, een vrijwilliger die helpt het contact met en tussen de bij de WRI aangesloten organisaties te stimuleren, op te bouwen en te onderhouden.
meer lezen

'De Verbeelding aan de Macht in Jeruzalem' op 9 december in Oosterkerk in Amsterdam

4-12-2014 Op dinsdag 9 december geven actiekunstenaar Rob Schrama en documentair fotograaf Dida Mulder een presentatie van hun werk in Jeruzalem. In hun projecten staan de Mensenrechten centraal. Rob Schrama geeft aan hoe door middel van vredesevenementen Palestijnen en IsraŽliŽrs nader tot elkaar kunnen komen.
meer lezen

Internationale week van actie tegen militaire invloed op onderwijs en onderzoek

2-12-2014 Dit jaar werd er voor het eerst een hele week actie gevoerd voor onderwijs vrij van militaire invloeden. Anti-militaristen vroegen aandacht voor de rol die het militaire apparaat speelt in onderwijs en onderzoek. In Nederland bleef het stil maar elders in de wereld (Korea, Canada, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, enz) was er volop actie van allerlei soort.
meer lezen

Kerk en Vrede geeft pamflet uit met pacifistische visie op de strijd tegen IS

1-12-2014 Kerk en Vrede heeft een pamflet uitgebracht met als titel 'Met IS voor de deur'. In dit pamflet wordt uiteengezet hoe Kerk en Vrede als pacifistische organisatie denkt over de strijd tegen IS. Ze schetst een aanpak die leidt tot de-escalatie en ons niet steeds weer in een situatie brengt waarin geen andere mogelijkheid dan nog meer geweld lijkt te bestaan.
meer lezen

Vrouwen in Afghanistan dreigen terug te vallen in rechteloosheid

25-11-2014 Uit een Oxfam Novib-rapport blijkt dat Afghaanse vrouwen systematisch worden uitgesloten van vredesonderhandelingen en gesprekken over de toekomst van Afghanistan. Bereikte verbeteringen in de positie van vrouwen zouden zo in de onderhandelingen weer kunnen worden opgeofferd. Dit ondermijnt de kansen op duurzame vrede en bedreigt de vooruitgang in de mensenrechtensituatie.
meer lezen

Vacature: VredesMagazine zoekt redactiesecretaris

24-11-2014 VredesMagazine is een kwartaalblad dat informeert over oorlog en vrede, over machtspolitiek en veiligheidsbeleid, maar ook over alternatieven voor geweld en het opbouwen van een vredescultuur. De geheel uit vrijwilligers bestaande redactie zoekt versterking met iemand die van organiseren houdt.
meer lezen

25 jaar kinderrechten en de journalist voor de vrede 2014, op 22 november in Groningen

17-11-2014 Kinderrechten, hoe denken kinderen en volwassenen daarover? Dat is het onderwerp waar we aandacht aan besteden op 22 november in Groningen van 13-16uur. Na een jaar tekenen voor vrede, letterlijk en figuurlijk, zien we het resultaat van en door kinderen met een tentoonstelling van de 16 meest bijzondere tekeningen en de theatervoorstelling "VRIJ!".
meer lezen

Turkse organisatie van dienstweigeraars bekritiseert oorlog tegen IS

17-11-2014 Vicdani Ret Dernegi, een Turkse organisatie van dienstweigeraars, heeft zich aangesloten bij War Resisters' International. Daarnaast heeft ze een verklaring uitgegeven waarin ze zegt dat de oorlog tegen IS niet de veronderstelde vrede zal brengen, maar slechts meer massaslachtingen in de regio.
meer lezen

War Resisters International zoekt 2 betaalde medewerkers

14-11-2014 War Resisters' International zoekt een medewerker voor het 'Geweldloosheidsprogramma' en een medewerker voor het 'Programma tegen militarisering van de jeugd'. Het gaat om betaalde functies op het WRI-kantoor in Londen.
meer lezen

Protestmanifestatie tegen wapenbeurs in Ahoy op 20 november

13-11-2014 Op 20 november organiseert de Nederlandse lobbyclub van de wapenindustrie, de NIDV, in Ahoy in Rotterdam een 'symposium en tentoonstelling'. Een wapenbeurs dus. DocP organiseert samen met bondgenoten een protestmanifestatie bij Ahoy en het Centraal Station.
meer lezen

Verslag van de War Resisters International conferentie 'Small Actions, Big Movements'

11-11-2014 Begin juli organiseerde War Resisters' International een grote conferentie in het stadhuis van Kaapstad. Er waren 220 vredesactivisten aanwezig waarvan de helft afkomstig uit Afrika en de andere helft uit de rest van de wereld. Voorafgaande aan de conferentie waren er bijeenkomsten van het Pan-African Nonviolence en Peacebuilding Network en het Women Peacemakers Program.
meer lezen