Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Afscheid van Karel Koster

20-6-2015 Op 18 juni is Karel Koster overleden.
Karel heeft met zijn grote kennis over de kernwapens wereldwijd veel
betekend in de strijd tegen deze allesvernietigende wapens.
Hans van Iterson

War Resisters' Õnternational steunt mensenrechtenactivisten in Venezuela

19-6-2015 De overheid van Venezuela brengt mensenrechtenactivisten, waaronder meerdere WRI-leden, in gevaar door o.a. hun reisgegevens te publiceren. Het bestuur van de WRI heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt opgeroepen de activisten te steunen.
meer lezen

Stedenband Amsterdam - Tel Aviv: een gotspe

16-6-2015 Het plan van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv is terug op de agenda, en blijkt al zo goed als rond. Tegenstanders antwoorden met een petitie en een demonstratie.
meer lezen

Follow @vredesbeweging

10-6-2015 Hoi!
Let op. GEHEEL NIEUW! Volg voortaan de tweets van @vredesbeweging als je snel wilt weten waar, waartegen en vooral waarvoor overal ter wereld geweldloos actie wordt gevierd...
meer lezen

Tentoonstelling in Gouda over de geschiedenis van de internationale vredesbeweging

9-6-2015 De geschiedenis van de internationale vredesbeweging verteld aan de hand van veel foto's en kleurrijke afbeeldingen van kunstuitingen en affiches. Met ook aandacht voor de symbolen binnen het vredesdenken en het streven naar vrede in de huidige tijd.
meer lezen

Ander Nieuws week 24: Waanvoorstellingen in Washington

8-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Waanvoorstellingen in Washington
- Volk Irak gevangen in ongericht vuur terroristen
- Waarom negeren media IsraŽl's bondgenootschap met al-Qaida?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Kernwapenverbod: Nederland doet niet mee

2-6-2015 Meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties hebben aangegeven te willen werken aan een wereldwijd verbod en eliminatie van kernwapens door de 'humanitarian pledge' te steunen. Nederland laat het opvallend genoeg afweten.
meer lezen

Oproep om Burundese vredesbeweging te steunen

28-5-2015 De onrust rond de presidentsverkiezingen in Burundi krijgt ruim aandacht in de pers. Veel minder bekend is dat Burundi het centrum is van een uitgebreide geweldloze beweging. Met name aan de universiteiten is die beweging sterk. Ze varieert van officiŽle vredesstudies tot bewegingen van onderop met vertakkingen in het hele land.
meer lezen

Politici, u vergist zich. Belgen willen geen nieuwe gevechtsvliegtuigen

27-5-2015 Een honderdtal vredesactivisten heeft dinsdag 26 mei de partijbureaus van de regeringspartijen in Brussel 'bezet' uit protest tegen de mogelijke aanschaf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
meer lezen

Ander Nieuws week 22: Washington heeft Ramadi nooit gehad

26-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Washington heeft Ramadi nooit gehad
- EU overweegt bombarderen Libische smokkelboten
- Achter de media-aanval op Seymour Hersh
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Onbekende kunstenaar en dienstweigeraar gezocht

22-5-2015 In de jaren zestig en zeventig hebben honderden jongemannen een verzoek ingediend om erkend te worden als gewetensbezwaarde dienstweigeraar. Soms werd zo'n verzoek vergezeld van tekeningen of andere afbeeldingen. Saskia Janssen is op zoek naar de maker van vier etsen die haar vader gevonden heeft in het archief van het ministerie van Sociale Zaken. Alle hulp en tips zijn welkom.
meer lezen

Internationale vredesmars in Noord en Zuid Korea met Nederlandse deelname

21-5-2015 Op 24 mei, Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening, zal een groep van 30 internationale vrouwen activisten, samen met Koreaanse vrouwen van Noord en Zuid, in een vredesmars de 2 km gedemilitariseerde zone van Korea oversteken. Met deze actie roepen zij op voor het beŽindigen van de staat van oorlog in Korea en voor het herenigen van Koreaanse families.
meer lezen

Amerikaanse vredesactivisten Ploegscharenbeweging in beroep vrijgesproken

19-5-2015 Na bijna drie jaar detentie heeft een Amerikaans Federaal Hooggerechtshof drie vredesactivisten van de Ploegscharenbeweging vrijgesproken die in 2012 vernielingen hadden aangericht in een militaire opslagplaats voor uranium.
meer lezen

Tentoonstelling 'Einde en Nieuw Begin' in Middenbeemster

14-5-2015 Van 30 mei t/m 30 augustus 2015 is er in de Keyserin (aanbouw bij de Keyserkerk) een tentoonstelling te zien over de laatste jaren van WO II in Duitsland en de eerste jaren van het nieuwe begin. Aanleiding vormt het einde van oorlog en geweld door het Nationaal Socialisme van 70 jaar geleden.
meer lezen

Ander Nieuws week 20: Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS

12-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
- Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening
- Saudi-ArabiŽ en de legitimiteits-oorlog in Yemen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nieuwe site OneWorld Vrede en Veiligheid over vredes- en veiligheidsvraagstukken

8-5-2015 Onlangs lanceerde OneWorld, platform over mondiaal denken en groen doen, de subsite Vrede & Veiligheid. De wereld wordt steeds veiliger, maar tegelijkertijd is de wereldsituatie complex en komt onveiligheid dichterbij. Deze site volgt en duidt de ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek, oorlog en vrede, en biedt een podium aan opiniemakers.
meer lezen

Vredesactivisten doeken kantoor wapenlobbygroep op

6-5-2015 Vredesactivisten van het Belgische Vredesactie doekten op 5 mei het kantoor van de wapenlobbygroep AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD) op. Een twintigtal actievoerders deelden ontslagbrieven uit aan de werknemers en namen het kantoor over. Na verloop van tijd ontruimde de politie het kantoor, er werd niemand gearresteerd.
meer lezen

IsraŽlische soldaten doen boekje open over de Gaza-oorlog

5-5-2015 Ruim zestig IsraŽlische soldaten die vorig jaar deelnamen aan de oorlog in de Gazastrook hebben getuigenissen afgelegd over begane gruwelijkheden tegen Palestijnse burgers.
meer lezen

Daoud Nassar, een Palestijnse christen in geweldloos verzet

4-5-2015 Daoud Nassar is een christelijke Palestijnse boer uit de buurt van Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij lijdt onder zware druk van kolonisten en de IsraŽlische staat om zijn eigendommen op te geven. Daartegen verzet hij zich op puur geweldloze wijze. Sinds het jaar 2000 is zijn terrein beter bekend als de Tent of Nations.
meer lezen

Betoging in New York: "Nooit meer Hiroshima!"

1-5-2015 Op 26 april, de vooravond van de negende herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York, trok een kleurrijke internationale massa van 7.500 mensen door Manhattan met de eis voor een onmiddellijke nucleaire ontwapening.
meer lezen

Wie gaat er mee naar Jeruzalem? Voorlichtingsdag over "Jerusalem Hug"

30-4-2015 Op zondag 3 mei a.s. vond er in het Museumpark Orientalis bij Nijmegen een informatiedag plaats voor allen die geÔnteresseerd zijn om op 28 mei in Jeruzalem de "Jerusalem Hug" bij te wonen.
meer lezen

Ander Nieuws week 18: ISIS en de Westerse media

27-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS en de Westerse media
- De rol van de NAVO bij de val van Khadaffi en de opkomst van ISIS in LibiŽ
- Havik Hillary Clinton
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Na Maikel Nabil weigert nu zijn broer Mark militaire dienst in Egypte. Betuig solidariteit!

24-4-2015 De pacifist Mark Nabil weigert net als zijn broer in 2010 militaire dienst en dat is daar in Egypte wettelijk helemaal niet toegestaan.
meer lezen

Pleidooi voor verbod op autonome militaire robot

24-4-2015 Human Rights Watch en de Harvard Law School pleiten bij de VN voor het opstellen van een verdrag waarin geheel autonome wapensystemen, killer robots, worden verboden. Nu worden al veel aanvallen uitgevoerd met onbemande wapens, maar die worden op afstand bestuurd door de mens. De in ontwikkeling zijnde robots detecteren de vijand, waarna een computerbrein bepaalt of er wordt aangevallen.
meer lezen

20 mei ambassadeursdag PAX o.a. ter voorbereiding Vredesweek

22-4-2015 Op woensdag 20 mei 2015 organiseert PAX de jaarlijkse Ambassadeursdag. Van 16.00 tot 21.15 uur is er in Utrecht een programma vol inspirerende lezingen, praktische workshops en bijzondere ontmoetingen. Sprekers uit binnen- en buitenland vertellen vol passie over hun werk en gaan met je in gesprek over hoe op je eigen manier kunt bijdragen aan vrede.
meer lezen

Nieuwe No Nukes website live

21-4-2015 De No Nukes website van PAX is in een nieuw jasje gestoken. Op de nieuwe site is te zien wat No Nukes is en wat het doet. Ook vind je een overzicht van publicaties, foto's en verslagen van activiteiten en het laatste nieuws over vrede, veiligheid en nucleaire ontwapening.
21-4-2015

Het leger onder vuur, de Koninklijke Landmacht en haar critici 1945-1989

20-4-2015 Op 20 april verscheen een boek dat een uniek overzicht geeft van de verschillende protestvormen waar de Nederlandse krijgsmacht mee te maken kreeg tussen 1945 en 1989. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegde bronnen houdt auteur Coreline Boot bestaande mythes over hoe het Ministerie van Defensie zou zijn omgegaan met zijn critici, tegen het licht.
meer lezen

Fototentoonstelling "Jerusalem Hug" in Nijmegen

14-4-2015 Jeruzalem is de belangrijkste locatie om een vredesproces tussen Palestijnen en IsraŽliŽrs te kunnen realiseren. Het wordt tijd om niet naar hun verschillen, maar juist naar hun gemeenschappelijkheid te gaan kijken: hun liefde voor Jeruzalem en hun wens naar vrede. 16 april opent het Huis van Compassie haar deuren voor iedereen, met een gevarieerd programma over dit thema.
meer lezen

Ander Nieuws week 16: Vormen recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?

13-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?
- Militaire interventie in Yemen: internationaal systeem in crisis
- De Arabische wereld en het nucleair akkoord tussen de VS en Iran
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vrouwen niet minder wreed dan mannen in tijd van oorlog

6-4-2015 Criminologe Alette Smeulers concludeert: Vrouwen zijn geen haar beter dan mannen. In gewelddadige conflicten zoals in Irak, SyriŽ, Soedan en Sierra Leone begaan ze dezelfde gruweldaden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen.
meer lezen

Ander Nieuws week 14: Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen

30-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen
- De Saudische invasie in Yemen
- Pentagon geeft eindelijk toe dat IsraŽl ook kernwapens heeft
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Haagse Hogeschool organiseert op 1-3 juli een vredesconferentie voor studenten

30-3-2015 De Haagse Hogeschool organiseert op 1-3 juli een vredesconferentie voor studenten. De conferentie herinnert aan de Derde Haagse Vredesconferentie die in 1915 zou worden gehouden maar niet doorging omdat de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. De conferentie draait om door de studenten te schrijven essays.
Meer info:
30-3-2015

27-29 april: 'Women's power to stop war' publieksconferentie in Wereldforum t.g.v. 100 jaar WILPF

25-3-2015 Van de grote internationale conferentie in Den Haag t.g.v. het 100 jarig bestaan van de Women's International League for Peace and Freedom is nu het programma bekend. U vindt het op www.womenstopwar.org. Aanmelding als deelnemer is nog mogelijk via deze site.
25-3-2015

PAX zamelt geld in voor vredesactivisten in SyriŽ

24-3-2015 Juist in een door oorlog verscheurd land als SyriŽ zijn er veel mensen die beseffen dat geweld de oplossing niet brengt. Onder moeilijke omstandigheden werken zij aan vrede en verzoening. Een voorbeeld zijn de activisten die in Hassakeh in Noordoost-SyriŽ een vredescentrum runnen waar mensen uit alle bevolkingsgroepen samenwerken.
meer lezen

Kunstenaar Ralph Ziman maakte muurschilderingen met gebroken AK47-geweer in Kaapstad en Los Angeles

23-3-2015 De kunstenaar Ralph Ziman heeft twee muurschilderingen gemaakt waarop een gebroken AK47-geweer centraal staat. Hij liet zich inspireren door het befaamde 'gebroken geweertje' dat al sedert 1921 het logo van War Resisters' Õnternational is. De ene muurschildering is in Los Angeles en de andere in Kaapstad.
meer lezen

Nieuwe tentoonstelling VredesTuinen in Vredesmuseum op Internet

20-3-2015 In het Vredesmuseum op Internet is een nieuwe tentoonstelling te zien die gaat over vredestuinen en het Vredespad in Eindhoven in het bijzonder. Er zijn veel ideeŽn in verwerkt die van pas kunnen komen als je zelf een vredestuin wilt starten.
www.vredesmuseum.nl/vredestuinen
20-3-2015

26 april Lobbytour in Brussel. Zie hoe de wapenlobby te werk gaat.

19-3-2015 Lobbyen voor oorlog. Hoe gaat dat in z'n werk? Deze alternatieve stadswandeling door de Europese wijk in Brussel geeft een inkijk in de lobby van de wapenindustrie. De lobbytour start om 14u en eindigt om 16u. Deelname is gratis, inschrijven noodzakelijk via lobby@vredesactie.be.
Bron: Vredesactie

Ander Nieuws week 12: ISIL in Afghanistan - een aangekondigde ramp

16-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIL in Afghanistan: een aangekondigde ramp
- De 'Islamitische Staat' als een westers verschijnsel
- Waarom Amerika niet geloofwaardig is in het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Voorstel VS: plaats kernwapens in Oost-Europa

13-3-2015 Twee commissievoorzitters in het Amerikaanse Congres hebben in een brief geÔnformeerd naar de mogelijkheden om kernwapens in Oost-Europa te plaatsen, omdat Rusland zou hebben gedreigd kernwapens op de Krim neer te zetten.
meer lezen

Britse kernkoppenfabriek in Aldermaston geblokkeerd door vredesactivisten

11-3-2015 Vredesactivisten hebben op 2 maart de toegangswegen geblokkeerd van de fabriek AWE waar kernkoppen voor de Trident onderzeeŽrs worden geproduceerd. Naar schatting 150 actievoerders vormden maandagochtend rond zes uur een menselijke blokkade op de drie toegangswegen. Ze gingen daarvoor onder meer naast elkaar op de weg zitten en haakten de armen ineen met lastig te ontkoppelen buizen.
meer lezen

Defensie wil vier militaire drones aanschaffen die in staat zijn bommen af te werpen

10-3-2015 Dat heeft minister Hennis vanmorgen voorafgaande aan de ministerraad gezegd. Vorige week liep Hennis nog rond op de wapenbeurs in Abu Dhabi en zal ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van al dat blinkende wapentuig dat ze onder ogen heeft gekregen, toys for the girl. Defensie heeft al twee typen drones, Raven en Scan Eagle, maar die kunnen geen bommen afschieten.
meer lezen

Oorlogsmisdaden IsraŽl in Gaza op een rij

9-3-2015 De Amerikaans hoogleraar Marjorie Cohn analyseert de oorlogsmisdaden van IsraŽl tijdens zijn laatste aanvallen op Gaza in de zomer van 2014. Dat niet alleen Palestijnse strijdgroepen, maar ook de IsraŽlische strijdkrachten oorlogsmisdaden plegen maakt zij erg duidelijk.
meer lezen

Anti-kernwapendemonstranten Nuclear Security Summit gaan vrijuit

4-3-2015 De veertig vredesactivisten die op 26 februari voor de kantonrechter verschenen om zich te verantwoorden voor het negeren van het demonstratieverbod tijdens de NSS in maart 2014, gaan vrijuit. Het Openbaar Ministerie werd door de Haagse rechter niet-ontvankelijk verklaard.
meer lezen

Ander Nieuws week 10: ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur

2-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur
- LibiŽ: Slagveld van de nieuwe Arabische Koude Oorlog
- Schatrijke Arabieren leveren brandstof voor hel in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

65 dagen geweldloze blokkade van kernwapen vliegbasis BŁchel

25-2-2015 In de 65 dagen van 26 maart tot 29 mei 2015 zullen blokkadeacties plaatsvinden bij de Duitse vliegbasis BŁchel (tussen Koblenz en Trier). Het is een geweldloos protest tegen de op deze vliegbasis aanwezige kernwapens. Ook Nederlandse activisten worden uitgenodigd om deel te nemen.
meer lezen

Oekraiense journalist Ruslan Kotsaba gearresteerd wegens dienstweigering

25-2-2015 De OekraÔense journalist Ruslan Kotsaba zond een video aan president Poroshenko waarin hij zei liever de gevangenis in te gaan dan te vechten tegen de rebellen in Oost-OekraÔne. Hij werd onmiddellijk gearresteerd en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verraad en het hinderen van de krijgsmacht.
meer lezen

Antimilitaristen bekladden gevel NLR wegens deelname aan wapenbeurs

20-2-2015 Onbekenden hebben in de nacht van 18 februari de voorgevel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium met rode verf beklad en ruiten ingegooid vanwege deelname van het bedrijf aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi.
meer lezen

PAX geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

20-2-2015 PAX is geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International een aanvraag in binnen het subsidiekader 'pleiten en beÔnvloeden'. Deze is met score A beoordeeld, de hoogst mogelijke score.
meer lezen

Ander Nieuws week 8: Houd de militaire hulpprogramma's van het Pentagon in toom

16-2-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Houd de militaire hulpprogramma's van het Pentagon in toom
- Wat is gebeurd met IsraŽl's "ijzeren vuist"?
- Vijf redenen waarom Congres Obama's oorlog met ISIL moet afwijzen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nieuwe website voor Ik Stop Wapenhandel EU

16-2-2015 Europese wapens duiken op in conflicten wereldwijd. Terwijl Europa pleit voor vrede en beschaving, gaan in het Midden-Oosten Europese wapens van hand tot hand. Dat is niet verwonderlijk. Onze wetgeving voor wapenexport is zo lek als een zeef. Ik stop wapenhandel.eu brengt wapenhandel in kaart, haalt de wapenhandelaars uit de anonimiteit en grijpt in daar waar we wapenhandel kunnen stoppen.
meer lezen