Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Seminar 'Stopping the War Business'

29-7-2015 Van 16 t/m 17 oktober wordt in Seoul een seminar gehouden voor activisten die zich verzetten tegen het profiteren van oorlog en geweld door de wapenindustrie en -handel. De organisatie is in handen van War Resisters' Ínternational en de Zuid-Koreaanse vredesorganisatie World Without War. Aanmelden kan nog tot 13 augustus.
meer lezen

Amerikaans oud-generaal spreekt over IS: "we hebben olie op het vuur gegooid"

27-7-2015 In een interview met Al Jazeera English stelt oud-generaal Michael Flynn dat het Amerikaans buitenlands beleid een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de Islamitische Staat (IS). Drone-operaties komen voort uit "falende strategie", en wat betreft de martelmethoden die de CIA gebruikt bij detentie en verhoor hoopt Flynn dat meer mensen verantwoordelijkheid gaan nemen.
meer lezen

Driedaagse voor Gaza, fietsen door Nederland voor de kinderen van Gaza

23-7-2015 Van vrijdag 24 tot zondag 26 juli fietste een internationaal gezelschap van 50 renners onder het motto Cycling4Gaza van Alkmaar naar Den Haag. Doel van de tocht was om fondsen te werven voor professionele hulp aan mentaal beschadigde kinderen in Gaza.
meer lezen

EU maant Israël Susiya niet te vernietigen

22-7-2015 De Raad van Buitenlandse Zaken van de EU heeft op 20 juli Israël opgeroepen af te zien van plannen om de bevolking van Susiya en Abu Nwar te verdrijven en hun dorpen te vernietigen. Verder stelde de EU dat Israël zich aan het internationaal recht moet houden en dat overeenkomsten tussen de EU en Israël niet van toepassing zijn op de sinds 1967 bezette gebieden.
meer lezen

Ander Nieuws week 30: Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen

20-7-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen
- Waarom de Palestijnen terugvechten: logica van leven en dood in Gaza
- Benghazi: Het echte verhaal blijft buiten beeld
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Dubbelexpositie 'De atoombom en de mensheid' en 'Tekenen van hoop' in Beek

14-7-2015 Op vrijdag 17 juli 2015 om 16 uur wordt in het Kulturhus in Beek de dubbelexpositie 'De atoombom en de mensheid' en 'Tekenen van hoop' geopend door burgemeester Harry Keereweer. De burgemeester is lid van de grote internationale beweging Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede), waar meer dan 6600 burgemeesters van over de hele wereld (160 landen) deel van uitmaken.
meer lezen

Wereldvredesindex 2015: grotere tweedeling en minder vredige wereld dan in 2008

13-7-2015 Van de Wereldvredesindex is de editie 2015 verschenen. Daaruit blijkt een toenemende tweedeling in de wereld. In sommige landen, veelal in Europa, is de samenleving vreedzamer en welvarender dan ooit, terwijl andere in een neerwaartse spiraal verkeren. Sedert 2008 is de wereld als geheel minder vredig geworden.
meer lezen

Masterstudenten kunnen meedingen naar de Thesis Prize "Visions on Peace"

10-7-2015 Dit najaar zal voor de achtste keer de Nederlandse MA Thesis Prize "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een masterstudent die een scriptie van buitengewone kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De prijs is een initiatief van de Stichting Vredeswetenschappen nu in samenwerking met UPEACE. Studenten kunnen zich aanmelden tot 2 september 2015.
meer lezen

Thales schendt wapenembargo Myanmar door export radar

9-7-2015 Uit onderzoek van Stop Wapenhandel dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat militaire radar van Nederlands ontwerp is geëxporteerd naar Myanmar, ondanks een Europees militair embargo dat alle militaire leveringen naar dit land verbiedt. De export vond plaats via een Indiaas bedrijf.
meer lezen

Aanval op de "Jerusalem Hug". Steun de gewonden

6-7-2015 Rob Schrama schrijft ons: Op 28 mei jl. werd ons vredesevenement 'Jerusalem Hug' aangevallen door een agressieve meute uit Oost-Jeruzalem. Leden van de familie van mijn Palestijnse vriend Arafat Abu Rass raakten gewond en moesten naar een Israëlisch ziekenhuis (oogchirurgie, gebroken arm, hoofdletsel, kneuzingen, shock).
meer lezen

Laten we een nieuwe wereldoorlog voorkomen

30-6-2015 Op 25 juni vond in De Balie een debat plaats onder de titel "Oekraïne: westerse media en geopolitiek". Ingegaan werd op de vraag of de westerse media in staat zijn tot objectieve berichtgeving rond het conflict in Oekraïne en de geopolitieke en historische achtergronden daarvan in zowel Europese als mondiale context.
meer lezen

Israël negeert pleidooi Gush Shalom en onderschept wederom vredesschepen op weg naar Gaza

29-6-2015 De 4 schepen die met hulpgoederen onderweg waren om de Israëlische blokkade van Gaza te breken zijn vandaag door de Israëlische marine onderschept. Dit ondanks een klemmend pleidooi van de Israëlische vredebeweging Gush Shalom voor het doorlaten van de schepen en het openstellen van de haven van Gaza.
meer lezen

Kernwapens, ons een zorg, NVMP-symposium, 26/09 de Balie, Amsterdam

23-6-2015 'KERNWAPENS, ONS EEN ZORG'
70 jaar na Hiroshima: nucleaire dreiging nog steeds actueel

Onder die titel organiseert de NVMP, vereniging voor Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken, een symposium op:
Zaterdag 26 september 2015, 13.30 - 17.00 uur
De Balie, Amsterdam
meer lezen

Ander Nieuws week 26: de Saudische oorlog in Yemen en de regionale strategie van Iran

22-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Irak: vernietigd door Amerikaanse minachting
- Waar de Saudische oorlog in Yemen en de regionale strategie van Iran werkelijk over gaan
- Complot van Saudi's en Israeli's in Syrië
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Afscheid van Karel Koster

20-6-2015 Op 18 juni is Karel Koster overleden.
Karel heeft met zijn grote kennis over de kernwapens wereldwijd veel
betekend in de strijd tegen deze allesvernietigende wapens.
Hans van Iterson

War Resisters' Ínternational steunt mensenrechtenactivisten in Venezuela

19-6-2015 De overheid van Venezuela brengt mensenrechtenactivisten, waaronder meerdere WRI-leden, in gevaar door o.a. hun reisgegevens te publiceren. Het bestuur van de WRI heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt opgeroepen de activisten te steunen.
meer lezen

Stedenband Amsterdam - Tel Aviv: een gotspe

16-6-2015 Het plan van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv is terug op de agenda, en blijkt al zo goed als rond. Tegenstanders antwoorden met een petitie en een demonstratie.
meer lezen

Follow @vredesbeweging

10-6-2015 Hoi!
Let op. GEHEEL NIEUW! Volg voortaan de tweets van @vredesbeweging als je snel wilt weten waar, waartegen en vooral waarvoor overal ter wereld geweldloos actie wordt gevierd...
meer lezen

Tentoonstelling in Gouda over de geschiedenis van de internationale vredesbeweging

9-6-2015 De geschiedenis van de internationale vredesbeweging verteld aan de hand van veel foto's en kleurrijke afbeeldingen van kunstuitingen en affiches. Met ook aandacht voor de symbolen binnen het vredesdenken en het streven naar vrede in de huidige tijd.
meer lezen

Ander Nieuws week 24: Waanvoorstellingen in Washington

8-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Waanvoorstellingen in Washington
- Volk Irak gevangen in ongericht vuur terroristen
- Waarom negeren media Israël's bondgenootschap met al-Qaida?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Kernwapenverbod: Nederland doet niet mee

2-6-2015 Meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties hebben aangegeven te willen werken aan een wereldwijd verbod en eliminatie van kernwapens door de 'humanitarian pledge' te steunen. Nederland laat het opvallend genoeg afweten.
meer lezen

Oproep om Burundese vredesbeweging te steunen

28-5-2015 De onrust rond de presidentsverkiezingen in Burundi krijgt ruim aandacht in de pers. Veel minder bekend is dat Burundi het centrum is van een uitgebreide geweldloze beweging. Met name aan de universiteiten is die beweging sterk. Ze varieert van officiële vredesstudies tot bewegingen van onderop met vertakkingen in het hele land.
meer lezen

Politici, u vergist zich. Belgen willen geen nieuwe gevechtsvliegtuigen

27-5-2015 Een honderdtal vredesactivisten heeft dinsdag 26 mei de partijbureaus van de regeringspartijen in Brussel 'bezet' uit protest tegen de mogelijke aanschaf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
meer lezen

Ander Nieuws week 22: Washington heeft Ramadi nooit gehad

26-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Washington heeft Ramadi nooit gehad
- EU overweegt bombarderen Libische smokkelboten
- Achter de media-aanval op Seymour Hersh
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Onbekende kunstenaar en dienstweigeraar gezocht

22-5-2015 In de jaren zestig en zeventig hebben honderden jongemannen een verzoek ingediend om erkend te worden als gewetensbezwaarde dienstweigeraar. Soms werd zo'n verzoek vergezeld van tekeningen of andere afbeeldingen. Saskia Janssen is op zoek naar de maker van vier etsen die haar vader gevonden heeft in het archief van het ministerie van Sociale Zaken. Alle hulp en tips zijn welkom.
meer lezen

Internationale vredesmars in Noord en Zuid Korea met Nederlandse deelname

21-5-2015 Op 24 mei, Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening, zal een groep van 30 internationale vrouwen activisten, samen met Koreaanse vrouwen van Noord en Zuid, in een vredesmars de 2 km gedemilitariseerde zone van Korea oversteken. Met deze actie roepen zij op voor het beëindigen van de staat van oorlog in Korea en voor het herenigen van Koreaanse families.
meer lezen

Amerikaanse vredesactivisten Ploegscharenbeweging in beroep vrijgesproken

19-5-2015 Na bijna drie jaar detentie heeft een Amerikaans Federaal Hooggerechtshof drie vredesactivisten van de Ploegscharenbeweging vrijgesproken die in 2012 vernielingen hadden aangericht in een militaire opslagplaats voor uranium.
meer lezen

Tentoonstelling 'Einde en Nieuw Begin' in Middenbeemster

14-5-2015 Van 30 mei t/m 30 augustus 2015 is er in de Keyserin (aanbouw bij de Keyserkerk) een tentoonstelling te zien over de laatste jaren van WO II in Duitsland en de eerste jaren van het nieuwe begin. Aanleiding vormt het einde van oorlog en geweld door het Nationaal Socialisme van 70 jaar geleden.
meer lezen

Ander Nieuws week 20: Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS

12-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
- Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening
- Saudi-Arabië en de legitimiteits-oorlog in Yemen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nieuwe site OneWorld Vrede en Veiligheid over vredes- en veiligheidsvraagstukken

8-5-2015 Onlangs lanceerde OneWorld, platform over mondiaal denken en groen doen, de subsite Vrede & Veiligheid. De wereld wordt steeds veiliger, maar tegelijkertijd is de wereldsituatie complex en komt onveiligheid dichterbij. Deze site volgt en duidt de ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek, oorlog en vrede, en biedt een podium aan opiniemakers.
meer lezen

Vredesactivisten doeken kantoor wapenlobbygroep op

6-5-2015 Vredesactivisten van het Belgische Vredesactie doekten op 5 mei het kantoor van de wapenlobbygroep AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD) op. Een twintigtal actievoerders deelden ontslagbrieven uit aan de werknemers en namen het kantoor over. Na verloop van tijd ontruimde de politie het kantoor, er werd niemand gearresteerd.
meer lezen

Israëlische soldaten doen boekje open over de Gaza-oorlog

5-5-2015 Ruim zestig Israëlische soldaten die vorig jaar deelnamen aan de oorlog in de Gazastrook hebben getuigenissen afgelegd over begane gruwelijkheden tegen Palestijnse burgers.
meer lezen

Daoud Nassar, een Palestijnse christen in geweldloos verzet

4-5-2015 Daoud Nassar is een christelijke Palestijnse boer uit de buurt van Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij lijdt onder zware druk van kolonisten en de Israëlische staat om zijn eigendommen op te geven. Daartegen verzet hij zich op puur geweldloze wijze. Sinds het jaar 2000 is zijn terrein beter bekend als de Tent of Nations.
meer lezen

Betoging in New York: "Nooit meer Hiroshima!"

1-5-2015 Op 26 april, de vooravond van de negende herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York, trok een kleurrijke internationale massa van 7.500 mensen door Manhattan met de eis voor een onmiddellijke nucleaire ontwapening.
meer lezen

Wie gaat er mee naar Jeruzalem? Voorlichtingsdag over "Jerusalem Hug"

30-4-2015 Op zondag 3 mei a.s. vond er in het Museumpark Orientalis bij Nijmegen een informatiedag plaats voor allen die geïnteresseerd zijn om op 28 mei in Jeruzalem de "Jerusalem Hug" bij te wonen.
meer lezen

Ander Nieuws week 18: ISIS en de Westerse media

27-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS en de Westerse media
- De rol van de NAVO bij de val van Khadaffi en de opkomst van ISIS in Libië
- Havik Hillary Clinton
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Na Maikel Nabil weigert nu zijn broer Mark militaire dienst in Egypte. Betuig solidariteit!

24-4-2015 De pacifist Mark Nabil weigert net als zijn broer in 2010 militaire dienst en dat is daar in Egypte wettelijk helemaal niet toegestaan.
meer lezen

Pleidooi voor verbod op autonome militaire robot

24-4-2015 Human Rights Watch en de Harvard Law School pleiten bij de VN voor het opstellen van een verdrag waarin geheel autonome wapensystemen, killer robots, worden verboden. Nu worden al veel aanvallen uitgevoerd met onbemande wapens, maar die worden op afstand bestuurd door de mens. De in ontwikkeling zijnde robots detecteren de vijand, waarna een computerbrein bepaalt of er wordt aangevallen.
meer lezen

20 mei ambassadeursdag PAX o.a. ter voorbereiding Vredesweek

22-4-2015 Op woensdag 20 mei 2015 organiseert PAX de jaarlijkse Ambassadeursdag. Van 16.00 tot 21.15 uur is er in Utrecht een programma vol inspirerende lezingen, praktische workshops en bijzondere ontmoetingen. Sprekers uit binnen- en buitenland vertellen vol passie over hun werk en gaan met je in gesprek over hoe op je eigen manier kunt bijdragen aan vrede.
meer lezen

Nieuwe No Nukes website live

21-4-2015 De No Nukes website van PAX is in een nieuw jasje gestoken. Op de nieuwe site is te zien wat No Nukes is en wat het doet. Ook vind je een overzicht van publicaties, foto's en verslagen van activiteiten en het laatste nieuws over vrede, veiligheid en nucleaire ontwapening.
21-4-2015

Het leger onder vuur, de Koninklijke Landmacht en haar critici 1945-1989

20-4-2015 Op 20 april verscheen een boek dat een uniek overzicht geeft van de verschillende protestvormen waar de Nederlandse krijgsmacht mee te maken kreeg tussen 1945 en 1989. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegde bronnen houdt auteur Coreline Boot bestaande mythes over hoe het Ministerie van Defensie zou zijn omgegaan met zijn critici, tegen het licht.
meer lezen

Fototentoonstelling "Jerusalem Hug" in Nijmegen

14-4-2015 Jeruzalem is de belangrijkste locatie om een vredesproces tussen Palestijnen en Israëliërs te kunnen realiseren. Het wordt tijd om niet naar hun verschillen, maar juist naar hun gemeenschappelijkheid te gaan kijken: hun liefde voor Jeruzalem en hun wens naar vrede. 16 april opent het Huis van Compassie haar deuren voor iedereen, met een gevarieerd programma over dit thema.
meer lezen

Ander Nieuws week 16: Vormen recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?

13-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?
- Militaire interventie in Yemen: internationaal systeem in crisis
- De Arabische wereld en het nucleair akkoord tussen de VS en Iran
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vrouwen niet minder wreed dan mannen in tijd van oorlog

6-4-2015 Criminologe Alette Smeulers concludeert: Vrouwen zijn geen haar beter dan mannen. In gewelddadige conflicten zoals in Irak, Syrië, Soedan en Sierra Leone begaan ze dezelfde gruweldaden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen.
meer lezen

Ander Nieuws week 14: Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen

30-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen
- De Saudische invasie in Yemen
- Pentagon geeft eindelijk toe dat Israël ook kernwapens heeft
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Haagse Hogeschool organiseert op 1-3 juli een vredesconferentie voor studenten

30-3-2015 De Haagse Hogeschool organiseert op 1-3 juli een vredesconferentie voor studenten. De conferentie herinnert aan de Derde Haagse Vredesconferentie die in 1915 zou worden gehouden maar niet doorging omdat de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. De conferentie draait om door de studenten te schrijven essays.
Meer info:
30-3-2015

27-29 april: 'Women's power to stop war' publieksconferentie in Wereldforum t.g.v. 100 jaar WILPF

25-3-2015 Van de grote internationale conferentie in Den Haag t.g.v. het 100 jarig bestaan van de Women's International League for Peace and Freedom is nu het programma bekend. U vindt het op www.womenstopwar.org. Aanmelding als deelnemer is nog mogelijk via deze site.
25-3-2015

PAX zamelt geld in voor vredesactivisten in Syrië

24-3-2015 Juist in een door oorlog verscheurd land als Syrië zijn er veel mensen die beseffen dat geweld de oplossing niet brengt. Onder moeilijke omstandigheden werken zij aan vrede en verzoening. Een voorbeeld zijn de activisten die in Hassakeh in Noordoost-Syrië een vredescentrum runnen waar mensen uit alle bevolkingsgroepen samenwerken.
meer lezen

Kunstenaar Ralph Ziman maakte muurschilderingen met gebroken AK47-geweer in Kaapstad en Los Angeles

23-3-2015 De kunstenaar Ralph Ziman heeft twee muurschilderingen gemaakt waarop een gebroken AK47-geweer centraal staat. Hij liet zich inspireren door het befaamde 'gebroken geweertje' dat al sedert 1921 het logo van War Resisters' Ínternational is. De ene muurschildering is in Los Angeles en de andere in Kaapstad.
meer lezen

Nieuwe tentoonstelling VredesTuinen in Vredesmuseum op Internet

20-3-2015 In het Vredesmuseum op Internet is een nieuwe tentoonstelling te zien die gaat over vredestuinen en het Vredespad in Eindhoven in het bijzonder. Er zijn veel ideeën in verwerkt die van pas kunnen komen als je zelf een vredestuin wilt starten.
www.vredesmuseum.nl/vredestuinen
20-3-2015