Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Peace Brigades International verzorgt Human Right Cafť over Landrechten in Kenia

7-12-2015 Op dinsdag 15 december organiseert Peace Brigades International haar 13e Human Rights Cafť. De Keniaanse mensenrechtenverdedigster Lydia Mukami komt deze avond vertellen over haar werk voor de Mwea stichting. Deze stichting richt zich op landrechten en specifiek op de rechten en rol van vrouwen hierin. Daarnaast zullen wij de korte documentaire 'Multiple Exposure: Landrights in Kenya' vertonen.
meer lezen

Palestijns rapport over het IsraŽlische geweld in de bezette gebieden

2-12-2015 Gedetailleerde inventarisatie van het recente IsraŽlische geweld tegen Palestijnse burgers, verspreid door de Palestijnse missie in Den Haag. Er blijkt uit dat van veel meer geweld sprake is dan we hier uit de pers vernemen.
Lees het zelf (pdf 0,2 MB)
2-12-2015

Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd

1-12-2015 Van 14 tot 20 november vond de 'Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd' plaats. De hele week organiseerden anti-militaristen uit verschillende landen straatacties, bijeenkomsten, workshops, enz. Zij protesteerden tegen de vele manieren waarop het militaire apparaat jongeren voor zich probeert te winnen.
meer lezen

Oorlog komt terug als een boemerang, militaire interventies zijn voedingsbodem voor terreur

27-11-2015 Suruc, Ankara, Sharm al Sheik, Beiroet, Parijs... allemaal plaatsen waar de terreur de jongste maanden heeft toegeslagen. We worden er pijnlijk aan herinnerd dat oorlog en geweld geen grenzen kennen, letterlijk en figuurlijk.
meer lezen

De krachten die nu IS vormen ontvingen hun wapens van de VS om Assad omver te werpen

26-11-2015 Onlangs schreef de voormalig Internationale CoŲrdinator "Bevordering van een Vredescultuur" bij de Unesco, David Adams, ons vanuit de VS een brief over de Westerse oorlogscultuur. Enkele citaten daaruit:
meer lezen

Vredes-rap "Hug Holland Hug"

25-11-2015 Onlangs verscheen op Youtube;www.youtube.com/watch?v=DMhkVMnmMp8& de vredes-rap "Hug Holland Hug". Voor delen en verdraagzaamheid. Met diverse boodschappen. o.a. dat er maar ťťn menselijk ras is (wetenschappelijk vastgesteld in de jaren 80). De rap is van Marjan Borsjes en Jet Kat die ook bezig zijn om een Vredesplein(tje) te realiseren in Amsterdam.
25-11-2015

Ander Nieuws week 48: Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit

23-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Stop de opmars naar de oorlog - Er zijn alternatieven
- De Saudische connectie met terreur
- Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nederlandse aanvalshonden voor IsraŽlisch leger

23-11-2015 Eind oktober onthulde NRC Handelsblad dat een Brabants bedrijf de hoofdleverancier is van honden die het IsraŽlische leger inzet om de bezetting te handhaven. Tijdens het mondeling vragenuur vroeg Kamerlid Hachchi (D66) minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om opheldering:
meer lezen

Nederlandse wapens mogelijk in gebruik in oorlog in Jemen - Stop Wapenhandel pleit voor wapenembargo

20-11-2015 Het is zeer waarschijnlijk dat door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen onderzoek. Het gaat daarbij om houwitsers, tank-communicatiesystemen, gevechtsvliegtuigen en marine-doelzoek- en vuurleidingsystemen. De organisatie pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict.
meer lezen

Amsterdam wil 'niets' met IsraŽlische nederzettingen, leger en Ministerie van Defensie

19-11-2015 De Gemeente Amsterdam heeft na een lange zomer vergaderen over samenwerking met Tel Aviv besloten op geen enkele wijze, direct of indirect financiŽle betrekkingen met "illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied" te onderhouden. Er wordt geen invoer of uitvoer van en naar de IsraŽlische nederzettingen tot stand gebracht.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren Europese defensieconferentie

17-11-2015 Een dertigtal actievoerders verstoorde 16 november de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Rond half twee goten activisten rode verf uit voor de ingang tot de conferentie, waar Europese beleidsmakers en CEO's van de wapenindustrie samen zaten om te praten over de toekomst van het Europees veiligheidsbeleid.
meer lezen

Kerk en Vrede spreekt haar afschuw uit over de aanslagen in Parijs

16-11-2015 Kerk en Vrede heeft een verklaring uitgegeven over de aanslagen in Parijs. Daarin zegt zij: Met de Parijzenaars delen we de ontzetting, de afschuw, de woede. We realiseren ons dat terreur tot doel heeft felle emoties uit te lokken. We roepen op niet mee te gaan in de intentie van de daders.
meer lezen

Solidariteitsactie in Enschede

14-11-2015 Met afschuw hebben we kennis genomen van de aanslagen in Parijs. In de Franse media wordt gesproken over oorlog. In verschillende commentaren worden zorgen geuit over nog verdere polarisatie in onze samenleving, waar deze de afgelopen maanden al flink was toegenomen naar aanleiding van het sterk gegroeide aantal vluchtelingen in Europa.
meer lezen

PAX-onderzoek: milieu en gezondheid lijden zwaar onder oorlog in SyriŽ

13-11-2015 De leefomgeving en volksgezondheid in SyriŽ hebben zwaar te lijden onder de al ruim vier jaar durende oorlog in SyriŽ. Steden liggen in puin en industriegebieden, infrastructuur en oliebedrijven zijn zwaar beschadigd. De vele gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, brengen ernstige risico's voor burgers en hun directe leefomgeving met zich mee. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van PAX.
meer lezen

Tegenstanders verhoging Defensiebudget vonden vooral gehoor bij de VVD

10-11-2015 Eťn dag nadat VVD-cofyfee Hans Wiegel met een tank naar het Tweede Kamergebouw optrok om het pleidooi voor een verhoging van het Defensiebudget kracht bij te zetten, toog een delegatie van Oorlog is geen Oplossing NL naar het Binnenhof om aan de leden van de Kamercommissie voor Defensie een Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget aan te bieden.
meer lezen

Ander Nieuws week 46: Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?

9-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?
- De Syrische oorlog: te zwak en te sterk
- Afghanistan als mission impossible
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Aanbieding Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget

8-11-2015 Op dinsdag 10 november a.s. om 13.15 uur biedt een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl een manifest tegen verhoging van de defensie-uitgaven aan aan de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer die 11 en 12 november over de defensiebegroting debatteren.
meer lezen

Ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging in woord en beeld

5-11-2015 Op de website van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is een nieuwe tentoonstelling te zien. Ze geeft in woord en beeld een overzicht van ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging. De nadruk ligt op de Nederlandse vredesbeweging. Deze tentoonstelling is ook te zien in het museum te Gouda.
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Uitverkoop coŲperatieve spellen bij Vredesmuseum

29-10-2015 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaat per 1 januari a.s. stoppen met de verkoop van 'gewone' coŲperatieve bordspellen. Alleen vier spellen met een vredesthema blijven bij het Vredesmuseum te koop. Een laatste gelegenheid dus om spellen te kopen voor een lagere prijs dan in de winkel.
meer lezen

NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op video

28-10-2015 Was u verhinderd om aanwezig te zijn bij het NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op 26 september in de Balie? Dan kunt u nu het gehele programma alsnog bekijken op video.
meer lezen

Ander Nieuws week 44: Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen

26-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Er moet een einde komen aan de stromannen-oorlog in SyriŽ
- Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen
- Jeruzalem, maar dan in context
- De 'Drone Papers': sluipmoord als beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank' te zien in Gouda

23-10-2015 Door samenwerking van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, het Verzetsmuseum Zuid-Holland en de Anne Frank Stichting is de tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank' te zien in Gouda. De tentoonstelling gaat over identiteit en discriminatie, toen en nu.
meer lezen

Ander Nieuws week 42: De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS

12-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS
- Wat is de Russische strategie in SyriŽ - en waarom steunt Egypte die?
- Bommen op ziekenhuis: de echte betekenis van 'bijkomende schade'
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vredesactivist Nico Faber overleden

11-10-2015 Nico Faber was 65 jaar actief in de vredesbeweging vooral als organisator en initiator. Vanaf de jaren zeventig was zijn thuisbasis Vredesbeweging Pais. Van daaruit leverde hij vaak beslissende bijdragen aan vele vredesinitiatieven, zoals de grote vredesdemonstraties in de jaren tachtig, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en het blad VredesMagazine.
meer lezen

1-11-2015 Landelijke demonstratie: Refugees Welcome! Stop de rechtse hetze!

9-10-2015 Op zondag 1 november organiseert de Anti-Fascistische Actie (AFA) een landelijke demonstratie onder het motto 'Refugees Welcome' in Den Haag. Met deze demonstratie willen we met zo veel mogelijk mensen solidariteit tonen met vluchtelingen en een sterk geluid laten horen tegen de rechtse hetze tegen vluchtelingen.
meer lezen

6 november Haags Vredesdiner met discussieavond over TTIP

8-10-2015 Op vrijdag 6 november zal weer het jaarlijkse Haagse vredesdiner worden gehouden. Na het diner zal een discussieavond worden gehouden over het zogenaamde vrijhandelsverdrag TTIP, waarbij vooral zal worden benadrukt dat het een bron zal zijn van oorlogen en conflicten en een permanente bedreiging van de wereldvrede. Sprekers zijn Kees Kalkman en Kees van der Pijl.
meer lezen

TTIP bedreiging voor acties tegen handel met IsraŽl

7-10-2015 In juni tekende de Amerikaanse president Barack Obama een wetsvoorstel waarbij het voor de VS ťťn "van de belangrijkste onderhandelingsdoelen" voor TTIP wordt om "politiek gemotiveerde acties ter bevordering van boycot, desinvestering en sancties tegen IsraŽl te ontmoedigen en te streven naar het ontmantelen van politiek gemotiveerde handelsbelemmeringen t.a.v. IsraŽl."
meer lezen

PAX overhandigt 45.608 handtekeningen tegen kernwapens

1-10-2015 Op 29 september overhandigde Krista van Velzen namens vredesorganisatie PAX 45.608 handtekeningen aan Tweede Kamerleden van bijna alle partijen. De handtekeningen zaten in een dummy kernbom. De oproep was niet te missen: verbied kernwapens!
meer lezen

Ander Nieuws week 40: Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen

28-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen
- Tien redenen om te protesteren tegen de Saudische monarchie
- Hoog spel IsraŽl in al-Aqsa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Uitnodiging voor 'Week of Celebrations' bij Tent of Nations (Palestina) in mei 2016

25-9-2015 Van 9 - 12 mei 2016 (de week tussen Hemelvaart en Pinksteren) viert Tent of Nations met vrienden van over de hele wereld haar 100e verjaardag. Dit doet zij door een inspirerend vierdaags programma aan te bieden waarin vriendschap, solidariteit en ontmoeting centraal staan en waarin we met elkaar de handen uit de mouwen steken.
meer lezen

Help mee de documentaire No place for a rebel te financieren

24-9-2015 Documentairemakers Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos werken sinds 2011 aan de documentaire No place for a rebel, een bijzondere film over de Lord Resistance Army in Oeganda. Om de documentaire af te kunnen maken, zijn zij een crowdfunding campagne gestart. Jij kunt dus helpen om de documentaire te realiseren.
meer lezen

Vredesorganisaties bieden manifest aan Tweede Kamer aan

23-9-2015 Op 22 september is een vredesmanifest aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Het manifest is ondertekend door 13 vredesorganisaties w.o. Vredesbeweging Pais, Kerk en Vrede, Vrouwen voor Vrede en SVAG. Het is een reactie op de huidige roep om meer geld voor defensie.
meer lezen

Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

16-9-2015 Een honderdtal vredesactivisten voerden op zaterdag 12 september actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs.
meer lezen

Ander Nieuws week 38: De oorlog tegen Irak, wortel van de vluchtelingencrisis

14-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De oorlog tegen Irak: wortel van de vluchtelingencrisis
- Veertien jaar na "11 september"
- Hoe de neoconservatieven Europa's stabiliteit in gevaar brengen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Reizen naar de Palestijnse gebieden met de Olijfbomencampagne

14-9-2015 Actief en leerzaam verblijf in de Palestijnse gebieden, olijven plukken of bomen aanplanten. Maak kennis met het werk van de Olijfbomencampagne en de gastvrije Palestijnse cultuur. Ervaar het dagelijks leven in de Palestijnse gebieden onder IsraŽlische militaire bezetting. Met ervaren Palestijnse en Nederlandse reisbegeleiding.
meer lezen

Uniek evenement in Amsterdam voor kinderen over vrede en vriendschap

8-9-2015 Samsam, educatief platform voor wereldwijze kinderen, organiseert woensdagmiddag 23 september het evenement Peace Out! in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
meer lezen

Amsterdammers in actie tegen bezoek Van der Laan aan Tel Aviv

7-9-2015 Activisten hebben een Palestijnse vlag aan de voorgevel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gehangen. Ze protesteerden hiermee tegen het bezoek dat burgemeester Eberhard van der Laan aan Tel Aviv brengt om samenwerking te onderzoeken. Eerder dit jaar kon Van der Laan geen meerderheid vinden in de Amsterdamse gemeenteraad voor een stedenband met Tel Aviv.
meer lezen

Ander Nieuws week 36: Buitenlandse militaire bases VS, hulp of hinderpaal voor mondiale veiligheid?

5-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Buitenlandse militaire bases VS: hulp of hinderpaal voor mondiale veiligheid?
- Iran niet grootste bedreiging voor wereldvrede
- Jihad-bruiden en Jihad-soldates: desacralisatie van vrouwen als tweesnijdend zwaard
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Beeldverhaal: Levels of Militarisation, an essay in images

4-9-2015 In The 'Broken Rifle' het blad van War Resisters' International verscheen een beeldverhaal met als titel 'Levels of Militarisation: an essay in images'.
Bekijk het hier
4-9-2015

Kernwapens, ons een zorg. Symposium, 26 september in Amsterdam

3-9-2015 70 jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zijn er wereldwijd nog steeds 16.500 kernwapens, tot 1000 keer zo sterk. Daarom organiseert de NVMP, Vereniging voor Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken, een symposium voor artsen en andere geÔnteresseerden over de medisch-humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens en stellingname vanuit de gezondheidszorg daartegen.
meer lezen

Ik stop wapenhandel: de praktijk

28-8-2015 Onze Europese wapenhandel houdt bloedige conflicten aan de gang. Dat moet stoppen en liefst nu. Breng 'ik stop wapenhandel' in de praktijk. Volg eerst een actietraining en bereid je actief voor op directe geweldloze acties bij wapenhandelaars en lobbyisten.
meer lezen

21 september: Vredessymposium 'Investeer in Vrede'

24-8-2015 Het vredessymposium bestaat uit twee onderdelen. Er wordt een Vredesmanifest gepresenteerd dat gericht is op de politiek. Daarnaast is er specifiek aandacht voor vredesmissies waarin geen wapens worden gebruikt en burgers een grote rol spelen. Vredeswerkers uit conflictgebieden vertellen over de successen en de uitdagingen van hun werk.
meer lezen

Pensioenfondsen investeren miljarden in JSF-bedrijven

19-8-2015 Uit het nieuwe onderzoek 'Pensioengeld voor de JSF' van Stop Wapenhandel blijkt dat Nederlandse pensioenfondsen voor miljarden beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van de F35, beter bekend als de Joint Strike Fighter. Dit gevechtsvliegtuig zal de F16 opvolgen.
meer lezen

Just Peace Festival 18 t/m 21 september in Den Haag

12-8-2015 Van 18 t/m 21 september is er in Den Haag het Just Peace Festival. De aard van dit festival wordt duidelijk als je ziet dat het geopend wordt met Het Grote Vredescollege 'Vechten voor vrijheid' door de Commandant der Strijdkrachten. Toch kunnen enkele activiteiten interessant zijn voor mensen uit de vredesbeweging, bij een enkele is zelfs enige verband met de vredesbeweging aanwezig.
meer lezen

Ander Nieuws week 33: Achter het 'idiote' Turks-Amerikaanse akkoord om ISIS te bestrijden

10-8-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Tien stappen om buitenlandpolitiek VS los te krijgen van militarisme
- Achter het 'idiote' Turks-Amerikaanse akkoord om ISIS te bestrijden
- Een roep om geloofwaardige vrede in Afghanistan
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Walk of Peace, zondag 20 september in Den Haag

10-8-2015 U kunt meedoen aan de Walk of Peace, zondag 20 september in Den Haag. Ervaar hoe vrede verbindt. Ontmoet anderen die zich voor vrede inzetten. Bezoek verwachte en onverwachte plekken in de stad. Laat je inspireren. De Walk of Peace is bedoeld voor iedereen die iets voor vrede wil doen. Jong en oud; iedereen is welkom mee te lopen en mee te doen aan activiteiten om zelf bij te dragen aan vrede.
meer lezen

Herdenking overledenen aan de Europese buitengrenzen

7-8-2015 De dag voor Allerzielen, zondag 1 november 2015, vindt op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats van de overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen over omgekomen migranten een belangrijke plaats in.
meer lezen

Het Manifeest geeft vrede een podium

6-8-2015 Het collectief 'Nacht van de Vrede' zet op 19 september een nieuw evenement neer: Het Manifeest. Het programma leidt de bezoekers langs vijftien theaters en andere inspirerende locaties in Amsterdam. Entertainment en verdieping wisselen elkaar af of smelten samen tijdens een theaterstuk, balletvoorstelling, literaire voordracht, stand-up comedy ťn meer.
meer lezen

Stook het ban-de-bom vuur op: geen nieuwe kernwapens!

5-8-2015 Rond het feest van Onnozele Kinderen (27 of 28 december 2015) is er een onnozele actie bij de vliegbasis Volkel voor een kernwapenvrije toekomst: neem een stukje brandhout mee voor het vuur en/of kinderspeelgoed voor in 't prikkeldraad van de basis.
meer lezen

Liga voor de Rechten van de Mens vraagt regering Guantanamogevangenen toe te laten

4-8-2015 De Liga voor de Rechten van de Mens heeft een brief aan de Nederlandse regering geschreven over de opname van Guantanamogevangenen in Nederland. De Liga vindt dat er een hele verkeerde discussie is ontstaan in de Nederlandse samenleving. De regering zou duidelijk moeten maken dat het hier gaat om slachtoffers van mensenrechtenschendingen.
meer lezen