Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Ongepubliceerde teksten van Tolstoy en Gene Sharp gevonden in archief WRI

6-1-2016 Onderzoekers van de Satyagraha Foundation zijn anderhalf jaar bezig geweest met onderzoek in de archieven van War Resisters' International. Daarbij kwamen echte schatten naar boven zoals een ongepubliceerde tekst van Tolstoy, materiaal over het Franse verzet en niet eerder gepubliceerde essays van Gene Sharp.
meer lezen

Ander Nieuws week 1: Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden

4-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden
- Vooral geen slecht nieuws uit Afghanistan
- Oliehandel ISIS onder vuur nemen maakt geen einde aan terreur
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

"Nederlandse 'mol' helpt Palestijnse terroristen"

1-1-2016 IsraŽls onderdrukking van de Palestijnen leidt in alarmerend tempo tot uitholling van de IsraŽlische democratische rechtsstaat. Kritische stemmen worden openlijk en met steeds grotesker argumenten verdacht gemaakt en aan banden gelegd.
meer lezen

Amnesty International zocht uit waar de wapens van IS vandaan komen

31-12-2015 Amnesty International heeft een rapport uitgebracht met de resultaten van een onderzoek naar de vraag waar de wapens van IS vandaan komen. Het blijkt dat de meeste uit Iraakse legervoorraden komen. Veel oudere wapens geproduceerd in de Sowjet Unie en moderne wapens van Westerse oorsprong.
meer lezen

Internationale compagne stopt Zuid-Koreaans wapentransport

29-12-2015 Na 4 maanden campagnevoeren is het de internationale campagne 'Stop the Shipment' gelukt om de verscheping van een miljoen bussen traangas naar Bahrein tegen te houden. De regering van Bahrein gebruikt, sedert de Arabische Lente, het gas tegen mensen die voor democratie demonstreren.
meer lezen

Wapenexport VS explosief gestegen

28-12-2015 De Amerikaanse militaire wapenexport is in 2014 enorm gegroeid. Volgens een onderzoeksrapport van het Congres steeg de verkoop met ongeveer 35 procent tot omgerekend 33 miljard euro.
meer lezen

Ander Nieuws week 52: Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump

21-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump
- Binnen het "vuile akkoord" tussen Turkije en de EU
- Amerika en ISIS - het begin van een grote oorlog
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Petitie: Geen bommen op SyriŽ!

20-12-2015 In een petitie dringt een brede coalitie van (vredes)activisten er bij de regering op aan af te zien van deelname aan de bombardementen op SyriŽ. De petitie kan worden gesteund op www.change.org/p/nederlandse-regering-geen-bommen-op-syriŽ
meer lezen

Brainstomen op 22 december over steun aan dienstweigeraars overal in de wereld

19-12-2015 Er zijn nog veel landen waar het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaar voor militaire dienst niet wordt erkend. Ook alternatieve dienst is er niet mogelijk. Dienstweigeraars hebben het daar vaak moeilijk en het kan erop uitlopen dat hun leven daar onmogelijk wordt. Kunnen we in Nederland een CO-Support opzetten?
meer lezen

Kom dinsdag 22ste 17.00-19.30 Amsterdam brieven en kaarten schrijven aan GEVANGENEN VOOR DE VREDE!

18-12-2015 Ieder jaar in december worden er brieven en kaarten geschreven aan "Gevangenen voor de Vrede". War Resisters's International en de lidorganisaties, waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais, roepen daartoe op. Zie het nummer van VredesMagazine dat ťťn dezer dagen verschijnt. Dit jaar organiseert Pais in Amsterdam een schrijfavond, waarvoor ieder die wil meedoen welkom is.
meer lezen

Turkse mensenrechtenadvocaat en vredesactivist Tahir Elci vermoord

18-12-2015 Op 28 november werd in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije Tahir Elci vermoord, een vooraanstaande mensenrechten advocaat en gezant voor de vrede. Zijn laatste woorden op een persconferentie enkele minuten voordat hij werd doodgeschoten, waren "Wij willen geen wapens, geen botsingen en geen militaire operaties in de geboorteplaats en tehuis van zo veel beschaveningen!"
meer lezen

De IsraŽlische vredesbeweging verdient uw steun

14-12-2015 De IsraŽlisch-Palestijnse kwestie is een hardnekkige hinderpaal op de weg naar meer vrede in de wereld. Veel van onze berichten daarover vinden hun oorsprong in de IsraŽlische vredesbeweging. Die heeft het zwaar, maar krijgt gelukkig veel steun, ook uit Nederland.
meer lezen

Je bent er geweest, gedichten met cartoons over de situatie van kinderen in Palestina en IsraŽl

11-12-2015 Kinderen overal ter wereld zijn in oorlogssituaties en bezette gebieden vaak de dupe van macht en machteloosheid van volwassenen, iets wat zich uitdrukt in geweld. Arie de Bruin en Len Munnik zijn op bezoek geweest in IsraŽl en Palestina. En wat zij zagen en hoorden laat hen niet meer los ...
meer lezen

Tentoonstelling 'Onderdrukking en bevrijding' in Gouda

9-12-2015 Van 9 januari t/m 30 juni 2016 is in Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto's en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland.
meer lezen

Ander Nieuws week 50: Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten

7-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Dit is dus een domme oorlog
- Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten
- De werkelijke reden waarom Turkije een Russische straaljager neerhaalde
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Peace Brigades International verzorgt Human Right Cafť over Landrechten in Kenia

7-12-2015 Op dinsdag 15 december organiseert Peace Brigades International haar 13e Human Rights Cafť. De Keniaanse mensenrechtenverdedigster Lydia Mukami komt deze avond vertellen over haar werk voor de Mwea stichting. Deze stichting richt zich op landrechten en specifiek op de rechten en rol van vrouwen hierin. Daarnaast zullen wij de korte documentaire 'Multiple Exposure: Landrights in Kenya' vertonen.
meer lezen

Palestijns rapport over het IsraŽlische geweld in de bezette gebieden

2-12-2015 Gedetailleerde inventarisatie van het recente IsraŽlische geweld tegen Palestijnse burgers, verspreid door de Palestijnse missie in Den Haag. Er blijkt uit dat van veel meer geweld sprake is dan we hier uit de pers vernemen.
Lees het zelf (pdf 0,2 MB)
2-12-2015

Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd

1-12-2015 Van 14 tot 20 november vond de 'Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd' plaats. De hele week organiseerden anti-militaristen uit verschillende landen straatacties, bijeenkomsten, workshops, enz. Zij protesteerden tegen de vele manieren waarop het militaire apparaat jongeren voor zich probeert te winnen.
meer lezen

Oorlog komt terug als een boemerang, militaire interventies zijn voedingsbodem voor terreur

27-11-2015 Suruc, Ankara, Sharm al Sheik, Beiroet, Parijs... allemaal plaatsen waar de terreur de jongste maanden heeft toegeslagen. We worden er pijnlijk aan herinnerd dat oorlog en geweld geen grenzen kennen, letterlijk en figuurlijk.
meer lezen

De krachten die nu IS vormen ontvingen hun wapens van de VS om Assad omver te werpen

26-11-2015 Onlangs schreef de voormalig Internationale CoŲrdinator "Bevordering van een Vredescultuur" bij de Unesco, David Adams, ons vanuit de VS een brief over de Westerse oorlogscultuur. Enkele citaten daaruit:
meer lezen

Vredes-rap "Hug Holland Hug"

25-11-2015 Onlangs verscheen op Youtube;www.youtube.com/watch?v=DMhkVMnmMp8& de vredes-rap "Hug Holland Hug". Voor delen en verdraagzaamheid. Met diverse boodschappen. o.a. dat er maar ťťn menselijk ras is (wetenschappelijk vastgesteld in de jaren 80). De rap is van Marjan Borsjes en Jet Kat die ook bezig zijn om een Vredesplein(tje) te realiseren in Amsterdam.
25-11-2015

Ander Nieuws week 48: Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit

23-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Stop de opmars naar de oorlog - Er zijn alternatieven
- De Saudische connectie met terreur
- Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nederlandse aanvalshonden voor IsraŽlisch leger

23-11-2015 Eind oktober onthulde NRC Handelsblad dat een Brabants bedrijf de hoofdleverancier is van honden die het IsraŽlische leger inzet om de bezetting te handhaven. Tijdens het mondeling vragenuur vroeg Kamerlid Hachchi (D66) minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om opheldering:
meer lezen

Nederlandse wapens mogelijk in gebruik in oorlog in Jemen - Stop Wapenhandel pleit voor wapenembargo

20-11-2015 Het is zeer waarschijnlijk dat door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen onderzoek. Het gaat daarbij om houwitsers, tank-communicatiesystemen, gevechtsvliegtuigen en marine-doelzoek- en vuurleidingsystemen. De organisatie pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict.
meer lezen

Amsterdam wil 'niets' met IsraŽlische nederzettingen, leger en Ministerie van Defensie

19-11-2015 De Gemeente Amsterdam heeft na een lange zomer vergaderen over samenwerking met Tel Aviv besloten op geen enkele wijze, direct of indirect financiŽle betrekkingen met "illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied" te onderhouden. Er wordt geen invoer of uitvoer van en naar de IsraŽlische nederzettingen tot stand gebracht.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren Europese defensieconferentie

17-11-2015 Een dertigtal actievoerders verstoorde 16 november de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Rond half twee goten activisten rode verf uit voor de ingang tot de conferentie, waar Europese beleidsmakers en CEO's van de wapenindustrie samen zaten om te praten over de toekomst van het Europees veiligheidsbeleid.
meer lezen

Kerk en Vrede spreekt haar afschuw uit over de aanslagen in Parijs

16-11-2015 Kerk en Vrede heeft een verklaring uitgegeven over de aanslagen in Parijs. Daarin zegt zij: Met de Parijzenaars delen we de ontzetting, de afschuw, de woede. We realiseren ons dat terreur tot doel heeft felle emoties uit te lokken. We roepen op niet mee te gaan in de intentie van de daders.
meer lezen

Solidariteitsactie in Enschede

14-11-2015 Met afschuw hebben we kennis genomen van de aanslagen in Parijs. In de Franse media wordt gesproken over oorlog. In verschillende commentaren worden zorgen geuit over nog verdere polarisatie in onze samenleving, waar deze de afgelopen maanden al flink was toegenomen naar aanleiding van het sterk gegroeide aantal vluchtelingen in Europa.
meer lezen

PAX-onderzoek: milieu en gezondheid lijden zwaar onder oorlog in SyriŽ

13-11-2015 De leefomgeving en volksgezondheid in SyriŽ hebben zwaar te lijden onder de al ruim vier jaar durende oorlog in SyriŽ. Steden liggen in puin en industriegebieden, infrastructuur en oliebedrijven zijn zwaar beschadigd. De vele gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, brengen ernstige risico's voor burgers en hun directe leefomgeving met zich mee. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van PAX.
meer lezen

Tegenstanders verhoging Defensiebudget vonden vooral gehoor bij de VVD

10-11-2015 Eťn dag nadat VVD-cofyfee Hans Wiegel met een tank naar het Tweede Kamergebouw optrok om het pleidooi voor een verhoging van het Defensiebudget kracht bij te zetten, toog een delegatie van Oorlog is geen Oplossing NL naar het Binnenhof om aan de leden van de Kamercommissie voor Defensie een Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget aan te bieden.
meer lezen

Ander Nieuws week 46: Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?

9-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?
- De Syrische oorlog: te zwak en te sterk
- Afghanistan als mission impossible
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Aanbieding Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget

8-11-2015 Op dinsdag 10 november a.s. om 13.15 uur biedt een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl een manifest tegen verhoging van de defensie-uitgaven aan aan de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer die 11 en 12 november over de defensiebegroting debatteren.
meer lezen

Ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging in woord en beeld

5-11-2015 Op de website van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is een nieuwe tentoonstelling te zien. Ze geeft in woord en beeld een overzicht van ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging. De nadruk ligt op de Nederlandse vredesbeweging. Deze tentoonstelling is ook te zien in het museum te Gouda.
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Uitverkoop coŲperatieve spellen bij Vredesmuseum

29-10-2015 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaat per 1 januari a.s. stoppen met de verkoop van 'gewone' coŲperatieve bordspellen. Alleen vier spellen met een vredesthema blijven bij het Vredesmuseum te koop. Een laatste gelegenheid dus om spellen te kopen voor een lagere prijs dan in de winkel.
meer lezen

NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op video

28-10-2015 Was u verhinderd om aanwezig te zijn bij het NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op 26 september in de Balie? Dan kunt u nu het gehele programma alsnog bekijken op video.
meer lezen

Ander Nieuws week 44: Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen

26-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Er moet een einde komen aan de stromannen-oorlog in SyriŽ
- Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen
- Jeruzalem, maar dan in context
- De 'Drone Papers': sluipmoord als beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank' te zien in Gouda

23-10-2015 Door samenwerking van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, het Verzetsmuseum Zuid-Holland en de Anne Frank Stichting is de tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank' te zien in Gouda. De tentoonstelling gaat over identiteit en discriminatie, toen en nu.
meer lezen

Ander Nieuws week 42: De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS

12-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS
- Wat is de Russische strategie in SyriŽ - en waarom steunt Egypte die?
- Bommen op ziekenhuis: de echte betekenis van 'bijkomende schade'
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vredesactivist Nico Faber overleden

11-10-2015 Nico Faber was 65 jaar actief in de vredesbeweging vooral als organisator en initiator. Vanaf de jaren zeventig was zijn thuisbasis Vredesbeweging Pais. Van daaruit leverde hij vaak beslissende bijdragen aan vele vredesinitiatieven, zoals de grote vredesdemonstraties in de jaren tachtig, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en het blad VredesMagazine.
meer lezen

1-11-2015 Landelijke demonstratie: Refugees Welcome! Stop de rechtse hetze!

9-10-2015 Op zondag 1 november organiseert de Anti-Fascistische Actie (AFA) een landelijke demonstratie onder het motto 'Refugees Welcome' in Den Haag. Met deze demonstratie willen we met zo veel mogelijk mensen solidariteit tonen met vluchtelingen en een sterk geluid laten horen tegen de rechtse hetze tegen vluchtelingen.
meer lezen

6 november Haags Vredesdiner met discussieavond over TTIP

8-10-2015 Op vrijdag 6 november zal weer het jaarlijkse Haagse vredesdiner worden gehouden. Na het diner zal een discussieavond worden gehouden over het zogenaamde vrijhandelsverdrag TTIP, waarbij vooral zal worden benadrukt dat het een bron zal zijn van oorlogen en conflicten en een permanente bedreiging van de wereldvrede. Sprekers zijn Kees Kalkman en Kees van der Pijl.
meer lezen

TTIP bedreiging voor acties tegen handel met IsraŽl

7-10-2015 In juni tekende de Amerikaanse president Barack Obama een wetsvoorstel waarbij het voor de VS ťťn "van de belangrijkste onderhandelingsdoelen" voor TTIP wordt om "politiek gemotiveerde acties ter bevordering van boycot, desinvestering en sancties tegen IsraŽl te ontmoedigen en te streven naar het ontmantelen van politiek gemotiveerde handelsbelemmeringen t.a.v. IsraŽl."
meer lezen

PAX overhandigt 45.608 handtekeningen tegen kernwapens

1-10-2015 Op 29 september overhandigde Krista van Velzen namens vredesorganisatie PAX 45.608 handtekeningen aan Tweede Kamerleden van bijna alle partijen. De handtekeningen zaten in een dummy kernbom. De oproep was niet te missen: verbied kernwapens!
meer lezen

Ander Nieuws week 40: Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen

28-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen
- Tien redenen om te protesteren tegen de Saudische monarchie
- Hoog spel IsraŽl in al-Aqsa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Uitnodiging voor 'Week of Celebrations' bij Tent of Nations (Palestina) in mei 2016

25-9-2015 Van 9 - 12 mei 2016 (de week tussen Hemelvaart en Pinksteren) viert Tent of Nations met vrienden van over de hele wereld haar 100e verjaardag. Dit doet zij door een inspirerend vierdaags programma aan te bieden waarin vriendschap, solidariteit en ontmoeting centraal staan en waarin we met elkaar de handen uit de mouwen steken.
meer lezen

Help mee de documentaire No place for a rebel te financieren

24-9-2015 Documentairemakers Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos werken sinds 2011 aan de documentaire No place for a rebel, een bijzondere film over de Lord Resistance Army in Oeganda. Om de documentaire af te kunnen maken, zijn zij een crowdfunding campagne gestart. Jij kunt dus helpen om de documentaire te realiseren.
meer lezen

Vredesorganisaties bieden manifest aan Tweede Kamer aan

23-9-2015 Op 22 september is een vredesmanifest aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Het manifest is ondertekend door 13 vredesorganisaties w.o. Vredesbeweging Pais, Kerk en Vrede, Vrouwen voor Vrede en SVAG. Het is een reactie op de huidige roep om meer geld voor defensie.
meer lezen

Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

16-9-2015 Een honderdtal vredesactivisten voerden op zaterdag 12 september actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs.
meer lezen

Ander Nieuws week 38: De oorlog tegen Irak, wortel van de vluchtelingencrisis

14-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De oorlog tegen Irak: wortel van de vluchtelingencrisis
- Veertien jaar na "11 september"
- Hoe de neoconservatieven Europa's stabiliteit in gevaar brengen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Reizen naar de Palestijnse gebieden met de Olijfbomencampagne

14-9-2015 Actief en leerzaam verblijf in de Palestijnse gebieden, olijven plukken of bomen aanplanten. Maak kennis met het werk van de Olijfbomencampagne en de gastvrije Palestijnse cultuur. Ervaar het dagelijks leven in de Palestijnse gebieden onder IsraŽlische militaire bezetting. Met ervaren Palestijnse en Nederlandse reisbegeleiding.
meer lezen