Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Vrede is in Friesland tot tweemaal toe thema van oudejaarsstunts

29-1-2016 In Nijega heeft de oudejaarsploeg Stikum Mei met een dit jaar bescheiden stunt aandacht gevraagd voor de toestand in de wereld, die nog verre van vredig is. Een grote wereldbol van ruim 4 meter doorsnee geldt als symbool voor alle oorlogen, ellende, overstromingen en andere rampspoed die de aarde treft.
meer lezen

Petities tegen G4S en Airbnb vanwege steun aan illegale IsraŽlische nederzettingen

29-1-2016 Beveligingsbedrijf G4S en online verhuurbemiddelaar Airbnb spelen een actieve rol in IsraŽls illegale kolonisering van Palestijns gebied. Voor kritiek houden beide bedrijven zich doof. De groeiende maatschappelijke onvrede daarover heeft geleid tot drie petities, die brede steun verdienen.
meer lezen

Corruptie en Wapenhandel

22-1-2016 Op het WRI Seminar "Stopping the War Business" gaf Andrew Feinstein uit Londen een onthutsend en verbijsterend verhaal over de niet in te dammen corruptie door de wapenhandel,
meer lezen

Antimilitaristische twitteraars gezocht voor @vredesbeweging

22-1-2016 Sinds enkele maanden verspreidt @vredesbeweging zo'n duizend tweets per week. Het aantal volgers stijgt gestaag. Vredesbeweging Pais heeft echter beperkte capaciteit en daarom wordt gezocht naar ervaren twitteraars die eens per week een uurtje willen besteden aan het selecteren uit de vele binnenkomende tweets om te retweeten.
meer lezen

War profiteering: het neoliberale militarisme

22-1-2016 War profiteering is explained with the military economy cycle which is based - as is most sectors of the economy - on neoliberal logic, the free market, privatization and reduction of regulations. It causes attitudes strictly related to personal enrichment and maximizing the economic benefit in the defense industry, forming the so-called neoliberal militarism.
meer lezen

Het verband tussen militarisering en grondtoffen verwerkende industrie

22-1-2016 Antimilitarisme en het recht op vrede vanuit een een Latijns Amerikaans standpunt.
Het volgende artikel van "Laboratorio de Paz" (laboratorium van de vrede) geeft de inhoud weer van de inleiding van Lexys Rendůn (Venezuela) in oktober in Seoul bij het WRI seminar "Stopping the War Business"
meer lezen

Voor een Facebook bericht de bak in....in Myanmar

22-1-2016 Chaw Sandi Tun uit Myanmar is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf vanwege haar berichten op Facebook waarin ze tekeer gaat tegen het leger. Ze is een gewetensgevangene en moet onmiddelijk en onvoorwaardelijk vrij gelaten te worden. Stuur een protestmail aan de autoriteiten van Myanmar.
meer lezen

Oorlog is een misdaad tegen de mensheid!

22-1-2016 "Oorlog is een misdaad tegen de mensheid. Daarom verzet ik mij tegen elke vorm van oorlog en zal ik mij inzetten er aan bij te dragen dat de oorzaken worden weggenomen."
Is dit ook jouw ding en wil je in actie komen, dan zal Vredesbeweging Pais je steunen. Maak je bekend bij info@vredesbeweging.nl en je hoort meer.
Vredesbeweging Pais

Tair Kaminer weigert militaire dienst in Israel. Internationale solidariteit en actie!

22-1-2016 De 19-jarige Israelische Tair Kaminer op 10 januari in het recruteringsbureau "Ik heb besloten dienst te weigeren. Sinds jaren is er geen ambitie voor een vredesproces, geen poging om vrede te brengen in Gaza en Sderot. Het gewelddadige militaire optreden veroorzaakt een generatie vol haat en verdere escalatie. Wij moeten nu stoppen." Zij werd meteen tot 20 dagen detentie veroordeeld.
meer lezen

Ruim 600 mensenrechtenschendingen in Palestina in december 2015

20-1-2016 Meer dan zeshonderd maal schonden IsraŽlische autoriteiten, militairen en kolonisten in december mensenrechten van Palestijnen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de werkgroep Staat van Beleg.
meer lezen

Vredesactivisten Maarten Schaafsma en Koos de Beus overleden

20-1-2016 Op resp. 15 en 16 januari overleden Koos de Beus en Maarten Schaafsma. Beiden zijn erg actief geweest in de vredesbeweging, vooral in Vredesbeweging Pais. Koos is lange tijd redacteur en eindredacteur geweest van het tijdschrift 't Kan Anders (nu VredesMagazine). Maarten voerde o.a. actie bij de vliegbasis Soesterberg, waar hij vlakbij woonde.
meer lezen

Ander Nieuws week 3: Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat

18-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat
- SyriŽ-Irak: burgerdoden en Britse ontkenning
- Niet alleen Trump is een ronselaar voor terroristen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Internationale oproep tot steun aan Margot WallstrŲm, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken

18-1-2016 Swedish Foreign Minister WallstrŲm is being shamelessly attacked by Israel for her principled stance on Palestinian rights. It's urgent to let WallstrŲm know that citizens around the world are on her side when it comes to justice for the Palestinians. Please act by sending an e-mail to the Swedish embassy in your country (1).
meer lezen

Tentoonstelling over het droeve lot van Duitse dienstweigeraars in WO II in Vredesmuseum Gouda

12-1-2016 In het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (Gouda) is t/m 30 juni de tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding' te zien. Deze aangrijpende tentoonstelling gaat over het droeve lot van Duitse dienstweigeraars in de Tweede Wereldoorlog.
meer lezen

Weer op vrije voeten waarschuwt Zr Megan Rice Europeanen voor de komst van nieuwe VS-kernwapens

11-1-2016 Op 13 januari zal zij om 19:30 uur spreken in het Jeannette NoŽlhuis te Amsterdam (www.noelhuis.nl). In 2012 drong Rice, toen 82 jaar oud, met twee kompanen binnen in het Y-12 National Security Complex in Tennessee waar o.a. materiaal voor kernwapens ligt.
meer lezen

Ongepubliceerde teksten van Tolstoy en Gene Sharp gevonden in archief WRI

6-1-2016 Onderzoekers van de Satyagraha Foundation zijn anderhalf jaar bezig geweest met onderzoek in de archieven van War Resisters' International. Daarbij kwamen echte schatten naar boven zoals een ongepubliceerde tekst van Tolstoy, materiaal over het Franse verzet en niet eerder gepubliceerde essays van Gene Sharp.
meer lezen

Ander Nieuws week 1: Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden

4-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden
- Vooral geen slecht nieuws uit Afghanistan
- Oliehandel ISIS onder vuur nemen maakt geen einde aan terreur
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

"Nederlandse 'mol' helpt Palestijnse terroristen"

1-1-2016 IsraŽls onderdrukking van de Palestijnen leidt in alarmerend tempo tot uitholling van de IsraŽlische democratische rechtsstaat. Kritische stemmen worden openlijk en met steeds grotesker argumenten verdacht gemaakt en aan banden gelegd.
meer lezen

Amnesty International zocht uit waar de wapens van IS vandaan komen

31-12-2015 Amnesty International heeft een rapport uitgebracht met de resultaten van een onderzoek naar de vraag waar de wapens van IS vandaan komen. Het blijkt dat de meeste uit Iraakse legervoorraden komen. Veel oudere wapens geproduceerd in de Sowjet Unie en moderne wapens van Westerse oorsprong.
meer lezen

Internationale compagne stopt Zuid-Koreaans wapentransport

29-12-2015 Na 4 maanden campagnevoeren is het de internationale campagne 'Stop the Shipment' gelukt om de verscheping van een miljoen bussen traangas naar Bahrein tegen te houden. De regering van Bahrein gebruikt, sedert de Arabische Lente, het gas tegen mensen die voor democratie demonstreren.
meer lezen

Wapenexport VS explosief gestegen

28-12-2015 De Amerikaanse militaire wapenexport is in 2014 enorm gegroeid. Volgens een onderzoeksrapport van het Congres steeg de verkoop met ongeveer 35 procent tot omgerekend 33 miljard euro.
meer lezen

Ander Nieuws week 52: Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump

21-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump
- Binnen het "vuile akkoord" tussen Turkije en de EU
- Amerika en ISIS - het begin van een grote oorlog
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Petitie: Geen bommen op SyriŽ!

20-12-2015 In een petitie dringt een brede coalitie van (vredes)activisten er bij de regering op aan af te zien van deelname aan de bombardementen op SyriŽ. De petitie kan worden gesteund op www.change.org/p/nederlandse-regering-geen-bommen-op-syriŽ
meer lezen

Brainstomen op 22 december over steun aan dienstweigeraars overal in de wereld

19-12-2015 Er zijn nog veel landen waar het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaar voor militaire dienst niet wordt erkend. Ook alternatieve dienst is er niet mogelijk. Dienstweigeraars hebben het daar vaak moeilijk en het kan erop uitlopen dat hun leven daar onmogelijk wordt. Kunnen we in Nederland een CO-Support opzetten?
meer lezen

Kom dinsdag 22ste 17.00-19.30 Amsterdam brieven en kaarten schrijven aan GEVANGENEN VOOR DE VREDE!

18-12-2015 Ieder jaar in december worden er brieven en kaarten geschreven aan "Gevangenen voor de Vrede". War Resisters's International en de lidorganisaties, waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais, roepen daartoe op. Zie het nummer van VredesMagazine dat ťťn dezer dagen verschijnt. Dit jaar organiseert Pais in Amsterdam een schrijfavond, waarvoor ieder die wil meedoen welkom is.
meer lezen

Turkse mensenrechtenadvocaat en vredesactivist Tahir Elci vermoord

18-12-2015 Op 28 november werd in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije Tahir Elci vermoord, een vooraanstaande mensenrechten advocaat en gezant voor de vrede. Zijn laatste woorden op een persconferentie enkele minuten voordat hij werd doodgeschoten, waren "Wij willen geen wapens, geen botsingen en geen militaire operaties in de geboorteplaats en tehuis van zo veel beschaveningen!"
meer lezen

De IsraŽlische vredesbeweging verdient uw steun

14-12-2015 De IsraŽlisch-Palestijnse kwestie is een hardnekkige hinderpaal op de weg naar meer vrede in de wereld. Veel van onze berichten daarover vinden hun oorsprong in de IsraŽlische vredesbeweging. Die heeft het zwaar, maar krijgt gelukkig veel steun, ook uit Nederland.
meer lezen

Je bent er geweest, gedichten met cartoons over de situatie van kinderen in Palestina en IsraŽl

11-12-2015 Kinderen overal ter wereld zijn in oorlogssituaties en bezette gebieden vaak de dupe van macht en machteloosheid van volwassenen, iets wat zich uitdrukt in geweld. Arie de Bruin en Len Munnik zijn op bezoek geweest in IsraŽl en Palestina. En wat zij zagen en hoorden laat hen niet meer los ...
meer lezen

Tentoonstelling 'Onderdrukking en bevrijding' in Gouda

9-12-2015 Van 9 januari t/m 30 juni 2016 is in Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto's en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland.
meer lezen

Ander Nieuws week 50: Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten

7-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Dit is dus een domme oorlog
- Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten
- De werkelijke reden waarom Turkije een Russische straaljager neerhaalde
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Peace Brigades International verzorgt Human Right Cafť over Landrechten in Kenia

7-12-2015 Op dinsdag 15 december organiseert Peace Brigades International haar 13e Human Rights Cafť. De Keniaanse mensenrechtenverdedigster Lydia Mukami komt deze avond vertellen over haar werk voor de Mwea stichting. Deze stichting richt zich op landrechten en specifiek op de rechten en rol van vrouwen hierin. Daarnaast zullen wij de korte documentaire 'Multiple Exposure: Landrights in Kenya' vertonen.
meer lezen

Palestijns rapport over het IsraŽlische geweld in de bezette gebieden

2-12-2015 Gedetailleerde inventarisatie van het recente IsraŽlische geweld tegen Palestijnse burgers, verspreid door de Palestijnse missie in Den Haag. Er blijkt uit dat van veel meer geweld sprake is dan we hier uit de pers vernemen.
Lees het zelf (pdf 0,2 MB)
2-12-2015

Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd

1-12-2015 Van 14 tot 20 november vond de 'Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd' plaats. De hele week organiseerden anti-militaristen uit verschillende landen straatacties, bijeenkomsten, workshops, enz. Zij protesteerden tegen de vele manieren waarop het militaire apparaat jongeren voor zich probeert te winnen.
meer lezen

Oorlog komt terug als een boemerang, militaire interventies zijn voedingsbodem voor terreur

27-11-2015 Suruc, Ankara, Sharm al Sheik, Beiroet, Parijs... allemaal plaatsen waar de terreur de jongste maanden heeft toegeslagen. We worden er pijnlijk aan herinnerd dat oorlog en geweld geen grenzen kennen, letterlijk en figuurlijk.
meer lezen

De krachten die nu IS vormen ontvingen hun wapens van de VS om Assad omver te werpen

26-11-2015 Onlangs schreef de voormalig Internationale CoŲrdinator "Bevordering van een Vredescultuur" bij de Unesco, David Adams, ons vanuit de VS een brief over de Westerse oorlogscultuur. Enkele citaten daaruit:
meer lezen

Vredes-rap "Hug Holland Hug"

25-11-2015 Onlangs verscheen op Youtube;www.youtube.com/watch?v=DMhkVMnmMp8& de vredes-rap "Hug Holland Hug". Voor delen en verdraagzaamheid. Met diverse boodschappen. o.a. dat er maar ťťn menselijk ras is (wetenschappelijk vastgesteld in de jaren 80). De rap is van Marjan Borsjes en Jet Kat die ook bezig zijn om een Vredesplein(tje) te realiseren in Amsterdam.
25-11-2015

Ander Nieuws week 48: Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit

23-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Stop de opmars naar de oorlog - Er zijn alternatieven
- De Saudische connectie met terreur
- Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nederlandse aanvalshonden voor IsraŽlisch leger

23-11-2015 Eind oktober onthulde NRC Handelsblad dat een Brabants bedrijf de hoofdleverancier is van honden die het IsraŽlische leger inzet om de bezetting te handhaven. Tijdens het mondeling vragenuur vroeg Kamerlid Hachchi (D66) minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om opheldering:
meer lezen

Nederlandse wapens mogelijk in gebruik in oorlog in Jemen - Stop Wapenhandel pleit voor wapenembargo

20-11-2015 Het is zeer waarschijnlijk dat door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen onderzoek. Het gaat daarbij om houwitsers, tank-communicatiesystemen, gevechtsvliegtuigen en marine-doelzoek- en vuurleidingsystemen. De organisatie pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict.
meer lezen

Amsterdam wil 'niets' met IsraŽlische nederzettingen, leger en Ministerie van Defensie

19-11-2015 De Gemeente Amsterdam heeft na een lange zomer vergaderen over samenwerking met Tel Aviv besloten op geen enkele wijze, direct of indirect financiŽle betrekkingen met "illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied" te onderhouden. Er wordt geen invoer of uitvoer van en naar de IsraŽlische nederzettingen tot stand gebracht.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren Europese defensieconferentie

17-11-2015 Een dertigtal actievoerders verstoorde 16 november de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Rond half twee goten activisten rode verf uit voor de ingang tot de conferentie, waar Europese beleidsmakers en CEO's van de wapenindustrie samen zaten om te praten over de toekomst van het Europees veiligheidsbeleid.
meer lezen

Kerk en Vrede spreekt haar afschuw uit over de aanslagen in Parijs

16-11-2015 Kerk en Vrede heeft een verklaring uitgegeven over de aanslagen in Parijs. Daarin zegt zij: Met de Parijzenaars delen we de ontzetting, de afschuw, de woede. We realiseren ons dat terreur tot doel heeft felle emoties uit te lokken. We roepen op niet mee te gaan in de intentie van de daders.
meer lezen

Solidariteitsactie in Enschede

14-11-2015 Met afschuw hebben we kennis genomen van de aanslagen in Parijs. In de Franse media wordt gesproken over oorlog. In verschillende commentaren worden zorgen geuit over nog verdere polarisatie in onze samenleving, waar deze de afgelopen maanden al flink was toegenomen naar aanleiding van het sterk gegroeide aantal vluchtelingen in Europa.
meer lezen

PAX-onderzoek: milieu en gezondheid lijden zwaar onder oorlog in SyriŽ

13-11-2015 De leefomgeving en volksgezondheid in SyriŽ hebben zwaar te lijden onder de al ruim vier jaar durende oorlog in SyriŽ. Steden liggen in puin en industriegebieden, infrastructuur en oliebedrijven zijn zwaar beschadigd. De vele gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, brengen ernstige risico's voor burgers en hun directe leefomgeving met zich mee. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van PAX.
meer lezen

Tegenstanders verhoging Defensiebudget vonden vooral gehoor bij de VVD

10-11-2015 Eťn dag nadat VVD-cofyfee Hans Wiegel met een tank naar het Tweede Kamergebouw optrok om het pleidooi voor een verhoging van het Defensiebudget kracht bij te zetten, toog een delegatie van Oorlog is geen Oplossing NL naar het Binnenhof om aan de leden van de Kamercommissie voor Defensie een Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget aan te bieden.
meer lezen

Ander Nieuws week 46: Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?

9-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?
- De Syrische oorlog: te zwak en te sterk
- Afghanistan als mission impossible
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Aanbieding Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget

8-11-2015 Op dinsdag 10 november a.s. om 13.15 uur biedt een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl een manifest tegen verhoging van de defensie-uitgaven aan aan de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer die 11 en 12 november over de defensiebegroting debatteren.
meer lezen

Ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging in woord en beeld

5-11-2015 Op de website van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is een nieuwe tentoonstelling te zien. Ze geeft in woord en beeld een overzicht van ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging. De nadruk ligt op de Nederlandse vredesbeweging. Deze tentoonstelling is ook te zien in het museum te Gouda.
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Uitverkoop coŲperatieve spellen bij Vredesmuseum

29-10-2015 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaat per 1 januari a.s. stoppen met de verkoop van 'gewone' coŲperatieve bordspellen. Alleen vier spellen met een vredesthema blijven bij het Vredesmuseum te koop. Een laatste gelegenheid dus om spellen te kopen voor een lagere prijs dan in de winkel.
meer lezen

NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op video

28-10-2015 Was u verhinderd om aanwezig te zijn bij het NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op 26 september in de Balie? Dan kunt u nu het gehele programma alsnog bekijken op video.
meer lezen