Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Seminar Moedig leiderschap, 1 en 2 april 2016

17-2-2016 Op 1 en 2 april 2016 organiseert PAX een seminar Moedig Leiderschap. Tijdens dit meditatieve seminar onderzoeken we aan de hand van het innerlijk leven van Dag HammerskjŲld moreel politiek leiderschap. Tegelijkertijd kijken we naar hoe dit, vandaag de dag, nieuwe inzichten kan bieden in actuele politieke kwesties. Meer info en aanmelden via www.paxvoorvrede.nl/moedigleiderschap.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beŽindiging Syrisch conflict

15-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beŽindiging Syrisch conflict
- Waarom huidige situatie rond Gaza voorloper van oorlog is
- Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Stille wakes voor slachtoffers SyriŽ in de vastentijd in Eindhoven

12-2-2016 Miljoenen mensen uit SyriŽ zijn momenteel op de vlucht voor oorlogsgeweld. Dagelijks zien wij hiervan de beelden. Ze getuigen van een wereld die op drift is geraakt en een speelbal is van de grote machten. De wakes zijn elke donderdag om 20 uur.
meer lezen

Lezing over Erasmus: De oorlog is zoet voor hen die hem niet hebben ervaren

11-2-2016 In het kader van het Erasmusjaar is er in het Vredesmuseum/Verzetsmuseum te Gouda een lezing over de zeggingskracht van Erasmus' werk vandaag de dag en over diens 'eerroof' op internet. Deze lezing vindt plaats op donderdag 25 februari 2016 om 20.00 uur.
meer lezen

Demonstratie 'Geen bommen op SyriŽ' in Den Haag

10-2-2016 Op woensdag 10 februari hield het Haags Vredesplatform op het Plein een demonstratie tegen de Nederlandse interventie in SyriŽ. De demonstratie werd gehouden vůůr het gebouw van de Tweede Kamer, waar toen beraadslaagd werd over Nederlandse deelname aan de bombardementen.
meer lezen

Hoe ISIS bestrijden? Alternatieven voor bommen en granaten

9-2-2016 Extremistisch geweld in Irak neemt toe. Noodtoestand in Basra, beschuldigingen van genocide in de provincie Diyala. ISIS en sjiitische milities begaan gelijkaardige misdaden, aldus Human Rights Watch. Kindsoldaten worden door beide zijden als strijders ingezet.
meer lezen

Yanks bezetten depot Eygelshoven opnieuw

8-2-2016 In het kader van Koude Oorlog 2.0 keert Amerikaans oorlogstuig terug naar het Zuid-Limburgse Eygelshoven. Het gaat om legermaterieel van een U.S. Armored Brigade Combat Team.
meer lezen

Dienstweigeren in IsraŽl: Tair Kaminer en nu ook Tanya Golan

5-2-2016 In strijd met het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaren worden Tair Kaminer en Tanya Golan gevangen gehouden. Een veroordeling wegens dienstweigeren gaat volgens het draaideur principe. Steeds enkele dagen in de nor, dan weer vrij. Dienstweigeraars houden vol, het is een gewetenszaak! Een nieuwe veroordeling tot een gevangenisstraf volgt, telkens langer.
meer lezen

IsraŽl boycotten in Frankrijk verboden, protest groeit

5-2-2016 Een jaar na 'Je suis Charlie!' luiden Franse intellectuelen de noodklok over de ondermijning van de vrijheid van meningsuiting door hun overheid. Die drukt oproepen tot een boycot van IsraŽl met forse boetes de kop in. Aanzetten tot een boycot van Rusland mag wťl.
meer lezen

Geen bommen op SyriŽ zegt Oorlog is geen Oplossing in een verklaring

5-2-2016 De landelijke groep 'Oorlog is geen Oplossing' vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering op 29 januari heeft besloten om de bombardementen die Nederlandse F16's al anderhalf jaar boven Iraaks grondgebied uitvoeren nu ook uit te breiden naar het Syrische grondgebied.
meer lezen

Geweldloze bevrijdingsbeweging in West Papua

2-2-2016 In 1963 werd de nederlandse kolonie Nieuw Guinea door het Indonesische leger bezet. Zonder het recht op zelfbeschikking toe te kennen werd West Papua aan IndonesiŽ overgedragen. Opnieuw neokolonialisme en uitbuiting. Rosa Moiwend, een WRI-lid van de bevrijdingsbeweging PASIFIKA in West Papua vertelde hierover in Seoul, Zuid-Korea, bij het WRI Seminar "Stopping the War Business".
meer lezen

Nee tegen vrouwendienstplicht in Griekenland

2-2-2016 Onder de titel "No to equality in militarism" ("Geen gelijkstelling in militarisme") heeft TO MOV (Griekenland) - mede ondertekend door de Associatie van Griekse Gewetensbezwaarde dienstweigeraars een verklaring doen uitgaan over het voorstel van de minister van defensie om de dienstplicht ook voor vrouwen te laten gelden.
meer lezen

Ander Nieuws week 5: Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden

1-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden
- Wat is er werkelijk aan de hand met de olie?
- Iran en de diplomatieke jackpot
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

CoŲperatieve bordspellen, samen winnen of verliezen

1-2-2016 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid beperkt zich nu bij de verkoop van bordspellen tot spellen met een vredesthema. Voor andere coŲperatieve spellen kunt u terecht bij Earthgames. Het museum houdt nog wel een uitverkoop van spellen die verder niet in Nederland te koop zijn.
meer lezen

Vrede is in Friesland tot tweemaal toe thema van oudejaarsstunts

29-1-2016 In Nijega heeft de oudejaarsploeg Stikum Mei met een dit jaar bescheiden stunt aandacht gevraagd voor de toestand in de wereld, die nog verre van vredig is. Een grote wereldbol van ruim 4 meter doorsnee geldt als symbool voor alle oorlogen, ellende, overstromingen en andere rampspoed die de aarde treft.
meer lezen

Petities tegen G4S en Airbnb vanwege steun aan illegale IsraŽlische nederzettingen

29-1-2016 Beveligingsbedrijf G4S en online verhuurbemiddelaar Airbnb spelen een actieve rol in IsraŽls illegale kolonisering van Palestijns gebied. Voor kritiek houden beide bedrijven zich doof. De groeiende maatschappelijke onvrede daarover heeft geleid tot drie petities, die brede steun verdienen.
meer lezen

Corruptie en Wapenhandel

22-1-2016 Op het WRI Seminar "Stopping the War Business" gaf Andrew Feinstein uit Londen een onthutsend en verbijsterend verhaal over de niet in te dammen corruptie door de wapenhandel,
meer lezen

Antimilitaristische twitteraars gezocht voor @vredesbeweging

22-1-2016 Sinds enkele maanden verspreidt @vredesbeweging zo'n duizend tweets per week. Het aantal volgers stijgt gestaag. Vredesbeweging Pais heeft echter beperkte capaciteit en daarom wordt gezocht naar ervaren twitteraars die eens per week een uurtje willen besteden aan het selecteren uit de vele binnenkomende tweets om te retweeten.
meer lezen

War profiteering: het neoliberale militarisme

22-1-2016 War profiteering is explained with the military economy cycle which is based - as is most sectors of the economy - on neoliberal logic, the free market, privatization and reduction of regulations. It causes attitudes strictly related to personal enrichment and maximizing the economic benefit in the defense industry, forming the so-called neoliberal militarism.
meer lezen

Het verband tussen militarisering en grondtoffen verwerkende industrie

22-1-2016 Antimilitarisme en het recht op vrede vanuit een een Latijns Amerikaans standpunt.
Het volgende artikel van "Laboratorio de Paz" (laboratorium van de vrede) geeft de inhoud weer van de inleiding van Lexys Rendůn (Venezuela) in oktober in Seoul bij het WRI seminar "Stopping the War Business"
meer lezen

Voor een Facebook bericht de bak in....in Myanmar

22-1-2016 Chaw Sandi Tun uit Myanmar is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf vanwege haar berichten op Facebook waarin ze tekeer gaat tegen het leger. Ze is een gewetensgevangene en moet onmiddelijk en onvoorwaardelijk vrij gelaten te worden. Stuur een protestmail aan de autoriteiten van Myanmar.
meer lezen

Oorlog is een misdaad tegen de mensheid!

22-1-2016 "Oorlog is een misdaad tegen de mensheid. Daarom verzet ik mij tegen elke vorm van oorlog en zal ik mij inzetten er aan bij te dragen dat de oorzaken worden weggenomen."
Is dit ook jouw ding en wil je in actie komen, dan zal Vredesbeweging Pais je steunen. Maak je bekend bij info@vredesbeweging.nl en je hoort meer.
Vredesbeweging Pais

Tair Kaminer weigert militaire dienst in Israel. Internationale solidariteit en actie!

22-1-2016 De 19-jarige Israelische Tair Kaminer op 10 januari in het recruteringsbureau "Ik heb besloten dienst te weigeren. Sinds jaren is er geen ambitie voor een vredesproces, geen poging om vrede te brengen in Gaza en Sderot. Het gewelddadige militaire optreden veroorzaakt een generatie vol haat en verdere escalatie. Wij moeten nu stoppen." Zij werd meteen tot 20 dagen detentie veroordeeld.
meer lezen

Ruim 600 mensenrechtenschendingen in Palestina in december 2015

20-1-2016 Meer dan zeshonderd maal schonden IsraŽlische autoriteiten, militairen en kolonisten in december mensenrechten van Palestijnen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de werkgroep Staat van Beleg.
meer lezen

Vredesactivisten Maarten Schaafsma en Koos de Beus overleden

20-1-2016 Op resp. 15 en 16 januari overleden Koos de Beus en Maarten Schaafsma. Beiden zijn erg actief geweest in de vredesbeweging, vooral in Vredesbeweging Pais. Koos is lange tijd redacteur en eindredacteur geweest van het tijdschrift 't Kan Anders (nu VredesMagazine). Maarten voerde o.a. actie bij de vliegbasis Soesterberg, waar hij vlakbij woonde.
meer lezen

Ander Nieuws week 3: Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat

18-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat
- SyriŽ-Irak: burgerdoden en Britse ontkenning
- Niet alleen Trump is een ronselaar voor terroristen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Internationale oproep tot steun aan Margot WallstrŲm, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken

18-1-2016 Swedish Foreign Minister WallstrŲm is being shamelessly attacked by Israel for her principled stance on Palestinian rights. It's urgent to let WallstrŲm know that citizens around the world are on her side when it comes to justice for the Palestinians. Please act by sending an e-mail to the Swedish embassy in your country (1).
meer lezen

Tentoonstelling over het droeve lot van Duitse dienstweigeraars in WO II in Vredesmuseum Gouda

12-1-2016 In het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (Gouda) is t/m 30 juni de tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding' te zien. Deze aangrijpende tentoonstelling gaat over het droeve lot van Duitse dienstweigeraars in de Tweede Wereldoorlog.
meer lezen

Weer op vrije voeten waarschuwt Zr Megan Rice Europeanen voor de komst van nieuwe VS-kernwapens

11-1-2016 Op 13 januari zal zij om 19:30 uur spreken in het Jeannette NoŽlhuis te Amsterdam (www.noelhuis.nl). In 2012 drong Rice, toen 82 jaar oud, met twee kompanen binnen in het Y-12 National Security Complex in Tennessee waar o.a. materiaal voor kernwapens ligt.
meer lezen

Ongepubliceerde teksten van Tolstoy en Gene Sharp gevonden in archief WRI

6-1-2016 Onderzoekers van de Satyagraha Foundation zijn anderhalf jaar bezig geweest met onderzoek in de archieven van War Resisters' International. Daarbij kwamen echte schatten naar boven zoals een ongepubliceerde tekst van Tolstoy, materiaal over het Franse verzet en niet eerder gepubliceerde essays van Gene Sharp.
meer lezen

Ander Nieuws week 1: Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden

4-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden
- Vooral geen slecht nieuws uit Afghanistan
- Oliehandel ISIS onder vuur nemen maakt geen einde aan terreur
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

"Nederlandse 'mol' helpt Palestijnse terroristen"

1-1-2016 IsraŽls onderdrukking van de Palestijnen leidt in alarmerend tempo tot uitholling van de IsraŽlische democratische rechtsstaat. Kritische stemmen worden openlijk en met steeds grotesker argumenten verdacht gemaakt en aan banden gelegd.
meer lezen

Amnesty International zocht uit waar de wapens van IS vandaan komen

31-12-2015 Amnesty International heeft een rapport uitgebracht met de resultaten van een onderzoek naar de vraag waar de wapens van IS vandaan komen. Het blijkt dat de meeste uit Iraakse legervoorraden komen. Veel oudere wapens geproduceerd in de Sowjet Unie en moderne wapens van Westerse oorsprong.
meer lezen

Internationale compagne stopt Zuid-Koreaans wapentransport

29-12-2015 Na 4 maanden campagnevoeren is het de internationale campagne 'Stop the Shipment' gelukt om de verscheping van een miljoen bussen traangas naar Bahrein tegen te houden. De regering van Bahrein gebruikt, sedert de Arabische Lente, het gas tegen mensen die voor democratie demonstreren.
meer lezen

Wapenexport VS explosief gestegen

28-12-2015 De Amerikaanse militaire wapenexport is in 2014 enorm gegroeid. Volgens een onderzoeksrapport van het Congres steeg de verkoop met ongeveer 35 procent tot omgerekend 33 miljard euro.
meer lezen

Ander Nieuws week 52: Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump

21-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump
- Binnen het "vuile akkoord" tussen Turkije en de EU
- Amerika en ISIS - het begin van een grote oorlog
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Petitie: Geen bommen op SyriŽ!

20-12-2015 In een petitie dringt een brede coalitie van (vredes)activisten er bij de regering op aan af te zien van deelname aan de bombardementen op SyriŽ. De petitie kan worden gesteund op www.change.org/p/nederlandse-regering-geen-bommen-op-syriŽ
meer lezen

Brainstomen op 22 december over steun aan dienstweigeraars overal in de wereld

19-12-2015 Er zijn nog veel landen waar het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaar voor militaire dienst niet wordt erkend. Ook alternatieve dienst is er niet mogelijk. Dienstweigeraars hebben het daar vaak moeilijk en het kan erop uitlopen dat hun leven daar onmogelijk wordt. Kunnen we in Nederland een CO-Support opzetten?
meer lezen

Kom dinsdag 22ste 17.00-19.30 Amsterdam brieven en kaarten schrijven aan GEVANGENEN VOOR DE VREDE!

18-12-2015 Ieder jaar in december worden er brieven en kaarten geschreven aan "Gevangenen voor de Vrede". War Resisters's International en de lidorganisaties, waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais, roepen daartoe op. Zie het nummer van VredesMagazine dat ťťn dezer dagen verschijnt. Dit jaar organiseert Pais in Amsterdam een schrijfavond, waarvoor ieder die wil meedoen welkom is.
meer lezen

Turkse mensenrechtenadvocaat en vredesactivist Tahir Elci vermoord

18-12-2015 Op 28 november werd in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije Tahir Elci vermoord, een vooraanstaande mensenrechten advocaat en gezant voor de vrede. Zijn laatste woorden op een persconferentie enkele minuten voordat hij werd doodgeschoten, waren "Wij willen geen wapens, geen botsingen en geen militaire operaties in de geboorteplaats en tehuis van zo veel beschaveningen!"
meer lezen

De IsraŽlische vredesbeweging verdient uw steun

14-12-2015 De IsraŽlisch-Palestijnse kwestie is een hardnekkige hinderpaal op de weg naar meer vrede in de wereld. Veel van onze berichten daarover vinden hun oorsprong in de IsraŽlische vredesbeweging. Die heeft het zwaar, maar krijgt gelukkig veel steun, ook uit Nederland.
meer lezen

Je bent er geweest, gedichten met cartoons over de situatie van kinderen in Palestina en IsraŽl

11-12-2015 Kinderen overal ter wereld zijn in oorlogssituaties en bezette gebieden vaak de dupe van macht en machteloosheid van volwassenen, iets wat zich uitdrukt in geweld. Arie de Bruin en Len Munnik zijn op bezoek geweest in IsraŽl en Palestina. En wat zij zagen en hoorden laat hen niet meer los ...
meer lezen

Tentoonstelling 'Onderdrukking en bevrijding' in Gouda

9-12-2015 Van 9 januari t/m 30 juni 2016 is in Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto's en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland.
meer lezen

Ander Nieuws week 50: Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten

7-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Dit is dus een domme oorlog
- Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten
- De werkelijke reden waarom Turkije een Russische straaljager neerhaalde
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Peace Brigades International verzorgt Human Right Cafť over Landrechten in Kenia

7-12-2015 Op dinsdag 15 december organiseert Peace Brigades International haar 13e Human Rights Cafť. De Keniaanse mensenrechtenverdedigster Lydia Mukami komt deze avond vertellen over haar werk voor de Mwea stichting. Deze stichting richt zich op landrechten en specifiek op de rechten en rol van vrouwen hierin. Daarnaast zullen wij de korte documentaire 'Multiple Exposure: Landrights in Kenya' vertonen.
meer lezen

Palestijns rapport over het IsraŽlische geweld in de bezette gebieden

2-12-2015 Gedetailleerde inventarisatie van het recente IsraŽlische geweld tegen Palestijnse burgers, verspreid door de Palestijnse missie in Den Haag. Er blijkt uit dat van veel meer geweld sprake is dan we hier uit de pers vernemen.
Lees het zelf (pdf 0,2 MB)
2-12-2015

Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd

1-12-2015 Van 14 tot 20 november vond de 'Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd' plaats. De hele week organiseerden anti-militaristen uit verschillende landen straatacties, bijeenkomsten, workshops, enz. Zij protesteerden tegen de vele manieren waarop het militaire apparaat jongeren voor zich probeert te winnen.
meer lezen

Oorlog komt terug als een boemerang, militaire interventies zijn voedingsbodem voor terreur

27-11-2015 Suruc, Ankara, Sharm al Sheik, Beiroet, Parijs... allemaal plaatsen waar de terreur de jongste maanden heeft toegeslagen. We worden er pijnlijk aan herinnerd dat oorlog en geweld geen grenzen kennen, letterlijk en figuurlijk.
meer lezen

De krachten die nu IS vormen ontvingen hun wapens van de VS om Assad omver te werpen

26-11-2015 Onlangs schreef de voormalig Internationale CoŲrdinator "Bevordering van een Vredescultuur" bij de Unesco, David Adams, ons vanuit de VS een brief over de Westerse oorlogscultuur. Enkele citaten daaruit:
meer lezen

Vredes-rap "Hug Holland Hug"

25-11-2015 Onlangs verscheen op Youtube;www.youtube.com/watch?v=DMhkVMnmMp8& de vredes-rap "Hug Holland Hug". Voor delen en verdraagzaamheid. Met diverse boodschappen. o.a. dat er maar ťťn menselijk ras is (wetenschappelijk vastgesteld in de jaren 80). De rap is van Marjan Borsjes en Jet Kat die ook bezig zijn om een Vredesplein(tje) te realiseren in Amsterdam.
25-11-2015