Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Conferentie International Peace Bureau in Berlijn, najaar 2016

28-4-2016 In september en oktober 2016 ontvangt het Internationale Vredesbureau vredesactivisten van over heel de wereld op een congres in Berlijn. Gesproken wordt over militaire en sociale uitgaven met als motto "Disarm! For a Climate of Peace".
Meer info en aanmelden
Bron: WRI

25 mei 2016, lezing Miko Peled: 'IsraŽl/Palestina - Mythe, realiteit, rechtvaardigheid'

27-4-2016 Op 25 mei geeft de IsraŽlische schrijver Miko Peled, auteur van 'The General's Son', in Amsterdam zijn visie op de kwestie-IsraŽl/Palestina. De lezing wordt gevolgd door een discussie met de zaal, en biedt een unieke gelegenheid om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid.
meer lezen

Boliviaanse vredesorganisatie dringt aan op erkenning van het recht om dienst te weigeren

26-4-2016 Het Boliviaanse Hooggerechtshof deed onlangs in een zaak tegen een dienstweigeraar een teleurstellende uitspraak. Het hof erkende het recht op weigering van militaire dienst wegens gewetensbezwaren niet. Als reactie daarop gaf de Boliviaanse organisatie van dienstweigeraars de volgende verklaring uit.
meer lezen

Ander Nieuws week 17: Obama weet van verband tussen Saudi-ArabiŽ en '11 september'

25-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Obama weet van verband tussen Saudi-ArabiŽ en '11 september'
- Nieuwe campagne voor militaire interventie in LibiŽ
- Het wonder van Bernie Sanders
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Zaai Vrede op de Dag van de Aarde: De oprichting van Peace SOS

22-4-2016 Op de Dag van de Aarde, 22 april 2016, vindt de lancering van vredesorganisatie Peace SOS plaats. De Dag van de Aarde is een jaarlijkse dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. De positieve insteek van deze dag past bij Peace SOS.
meer lezen

Engelse rechter spreekt acht vredesactivisten, die weg blokkeerden, vrij

19-4-2016 De acht voerden vorig jaar actie tegen de DSEI wapenbeurs door de toegangsweg te blokkeren. De rechter besliste dat ze onschuldig zijn, omdat hun actie de bedoeling had om oorlogsmisdaden te voorkomen.
meer lezen

Protest tegen het leger in Dordtse binnenstad

15-4-2016 Met de slogan 'Meer Vrede, Minder Leger' heeft er woensdagnacht 13 april een protest tegen het leger plaatsgevonden in Dordrecht. De directe aanleiding is de oefening van het Nederlandse leger in deze stad. De demonstranten zijn van mening dat meer soldaten, meer wapens en meer legers slechts leiden tot meer gewonden, meer doden en meer ontheemden.
meer lezen

Ander Nieuws week 15: Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS

11-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS
- Geweldloze BDS-campagne moet verwelkomd worden, niet veroordeeld
- Meer westerse militaire bemoeienis met LibiŽ is een slecht idee
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Op 28 april wordt in de Tweede Kamer gesproken over een nationaal verbod op kernwapens. Kom je ook?

11-4-2016 De 45.000 handtekeningen onder het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens gaven de Tweede Kamer een heel duidelijk signaal: kernwapens moeten Nederland uit! Het Kamerdebat hierover is openbaar en wij gaan voor een volle publieke tribune, zodat de Kamerleden onze hete adem voelen.
meer lezen

Steun een film over geweldloze communicatie

10-4-2016 Steun een film over Geweldloze Communicatie. Je kunt meer lezen op hun crowdfunding/fundraising website: www.kisskissbankbank.com/de/projects/bigdream
meer lezen

21 mei symposium 'Uit de nucleaire impasse?'

7-4-2016 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, nodigt u uit voor
het symposium 'Uit de nucleaire impasse?'dat plaatsvindt op Zaterdag 21 mei, 2016 van 13:00 tot 16:00 uur. Locatie: De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort
meer lezen

Aanleg Cirkel van Vrede en Samenkomst in het Meerlandpark te Eindhoven

7-4-2016 In het Meerlandpark bouwen het Vredescentrum Eindhoven en de Natuurwerkplaats Meerhoven samen de Cirkel van Vrede en Samenkomst. Deze VredesCirkel is een onderdeel van het VredesPad Eindhoven en biedt tal van mogelijkheden om de lokale vrede en de wereldvrede te vieren. Het is een plaats voor ontmoeting en samenkomst, voor voordracht, gezang, muziek, theater, dans, dialoog en meditatie.
meer lezen

Nieuw initiatief om een netwerk van geweldloze steden te vormen

4-4-2016 In de VS is een initiatief gaande om een netwerk van geweldloze steden te vormen. Een paar doen er al mee. Geweldloze steden pakken het geweld in de stedelijke samenleving systematisch aan. Ze leren b.v. zowel politie als criminelen de voordelen van geweldloosheid, maar richten zich ook op het tegengaan van structureel geweld zoals racisme en armoede.
meer lezen

Ongeacht uitkomst referendum kan OekraÔne zich aansluiten bij EU Wapenexportcontrole

1-4-2016 Europa kan nu al een positieve rol spelen bij het versterken van controle op wapenexport vanuit de OekraÔne, als het land zich liŽert aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarvoor hoeft de OekraÔne geen EU-lid te zijn. Ook het Associatieverdrag is daarvoor niet nodig. Tot die conclusie komt Stop Wapenhandel in het vandaag gepubliceerde rapport: Wapenexportcontrole in de OekraÔne.
meer lezen

Ander Nieuws week 13: De strategie van ISIS na Brussel

28-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De strategie van ISIS na Brussel
- Genezing van het militarisme
- Een onverwachte nieuwe realiteit in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vrijdag 1 april 2016: Referendum EU-IsraŽl Associatieverdrag

28-3-2016 Op 1 april a.s. organiseren we ons eigen referendum over het EU-IsraŽl Associatieverdrag. Doel is om met overmacht te eisen dat dit verdrag onmiddellijk wordt opgezegd. Doe mee en breng je stem uit!
meer lezen

19 april debat De Balie Killer Robots, autonome wapens met o.a. nobelprijswinnares Jody Williams

24-3-2016 Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, zo ook de militaire technologie. Met de steeds verder toenemende autonomie van wapensystemen komt een verontrustende ontwikkeling in zicht: de zogenaamde Killer Robots oftewel volledig autonome wapens. Dit zijn wapens die in staat zijn om zonder menselijke controle doelen te selecteren en aan te vallen.
meer lezen

Europees Parlement stemt voor wapenembargo tegen Saudi ArabiŽ

23-3-2016 Het Europese Parlement heeft gestemd voor een wapenembargo tegen Saudi ArabiŽ omdat dit land zich in Jemen schuldig maakt aan schending van het humanitair oorlogsrecht. Daardoor vallen er veel burgerslachtoffers.
meer lezen

Verklaring van dienstweigeraars uit het oostelijk deel van het Middellandsezeegebied

22-3-2016 Dienstweigeraars uit o.a. Griekenland, Turkije, IsraŽl, Egypte, Cyprus en ItaliŽ zeggen in de verklaring dat hun regio genoeg geleden heeft onder oorlog, onderdrukking, armoede en het ontbreken van een sociale infrastructuur. Daarom verheffen zij hun stem voor vrede en tegen militarisering van de problemen.
meer lezen

Vredesfietstocht naar de in Volkel opgeslagen kernwapens

18-3-2016 De "Deutsche Friedensgesellschaft-Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen (DFG-VK), Landesverband Nordrhein-Westfalen", zal een fietstocht voor de vrede organiseren vanaf 30 juli t/m 6 augustus 2016. Onze slogan is: "In beweging voor vrede en ontwapening - voor een civiele Europa, zonder kernwapens en kerncentrales! Voor bescherming van de vrede door bescherming van het klimaat!"
meer lezen

20 maart in De Balie: "OekraÔne tussen Oost en West"

15-3-2016 Op zondagmiddag 20 maart a.s. organiseerde "Oorlog is geen Oplossing" van 14.00 tot 17.00 uur de Salonzaal van De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam, een internationale debatbijeenkomst met het oog op het referendum over het Associatieverdrag met OekraÔne dat op 6 april a.s. zal worden gehouden.
meer lezen

Ander Nieuws week 11: Een kritische blik op de SyriŽ-strategie van de Veiligheidsraad

14-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Een kritische blik op de SyriŽ-strategie van de Veiligheidsraad
- Imperialisme 'light' bestaat niet - dat heeft LibiŽ bewezen
- Regering-Obama rechtvaardigt drone-aanvallen met beroep op aantallen slachtoffers
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Schrijfactie: Stop vernietiging van Nederlandse hulpprojecten door IsraŽl

14-3-2016 Opnieuw heeft IsraŽl schade toegebracht aan een Nederlands hulpproject in Palestina. Maar in Nederland werd dit amper opgemerkt; zo alledaags is het verwoesten van dergelijke projecten door IsraŽl. Van de Nederlandse belastingbetaler wordt verwacht dat hij zonder morren bijdraagt aan IsraŽls destructie van Palestina.
meer lezen

Griekse feministen zeggen: Geen gelijkheid in militarisme!

10-3-2016 In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, is wetgeving in voorbereiding of al van kracht om de militaire dienstplicht uit te breiden tot vrouwen. In Zweden zijn groepen feministen daar voor maar de Griekse feministen van TO MOV zijn er fel tegen. Lees hier de verklaring die zij hebben uitgegeven.
meer lezen

U kunt iemand voordragen voor de ereprijs 'Journalist voor de Vrede'

9-3-2016 De ereprijs voor de 'Journalist voor de Vrede' wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

Als de wapens zwijgen, gaat de vreedzame revolutie in SyriŽ door

7-3-2016 In heel SyriŽ gingen mensen 4 maart de straat op, van Bosra in het Zuiden tot aan A'zaz in het Noorden, in Damascus, Aleppo en natuurlijk in de provincie Idlib. Met meer dan 100 protesten was het een vrijdag die deed denken aan de hoogtijdagen van de vreedzame Syrische revolutie die in 2011 begon.
meer lezen

Meld je aan voor 'Solidariteit met Palestina' - elke zaterdag en zondag op de Dam in Amsterdam

6-3-2016 De eenzame Palestina-activist die sinds een jaar ieder weekend op de Dam in Amsterdam staat, heeft versterking gekregen. De komende vier maanden heeft zijn 'Dam-actie' het karakter van een collectieve manifestatie voor de rechten van de Palestijnen. Help mee de solidariteitscampagne tot een succes te maken!
meer lezen

Expositie 'Loflied op Verdraagzaamheid' in Verzetsmuseum/Vredesmuseum te Gouda

4-3-2016 Verzetsmuseum Zuid-Holland verzorgt in samenwerking met partner Museum voor Vrede en Geweldloosheid van 12 maart tot en met 27 april 2016 de tentoonstelling 'Loflied op Verdraagzaamheid'. In het kader van het Erasmusjaar in Gouda wordt de waarde van verdraagzaamheid, waar ook Erasmus zich sterk voor maakte, onder de aandacht gebracht.
meer lezen

De strijd van de Marshall Islands tegen de kernmachten

3-3-2016 Wat gebeurt er als een kleine groep eilanden uit de Pacifische oceaan het opneemt tegen de kernwapenmachten van de wereld en hen aanklaagt voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag? Op zaterdag 12 maart gaan leden van het juridische team dat de Marshall Islands vertegenwoordigt met elkaar in gesprek.
meer lezen

Ander Nieuws week 9: Heeft de vernietiging van SyriŽ enkele zin?

29-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Kan de vernietiging van SyriŽ enkele zin hebben?
- Meer wapens naar Saudi-ArabiŽ: meer conflicten in het Midden-Oosten
- De drone-propaganda van Michael Hayden
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Britten betogen massaal tegen kernwapens

29-2-2016 Tienduizenden Britten hebben zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van onderzeeŽrs bewapend met atoomwapens en de plannen van de regering om deze te vernieuwen.
meer lezen

Palestina-demonstratie: zaterdag 27 februari, 11.00 uur, Dam, Amsterdam

25-2-2016 Met de 'demonstratieve aanwezigheid' op de Dam in Amsterdam wordt aandacht gevraagd voor de voortgaande schendingen van de rechten van de Palestijnen, ťn voor de toenemende aantasting van het recht om voor hen op te komen.
meer lezen

Stop de bombardementen op SyriŽ. Kom in Verzet voor Vrede!

24-2-2016 Nederland voert al anderhalf jaar bombardementen uit op IS in Irak. Onlangs heeft de Nederlandse regering besloten om ook in SyriŽ luchtaanvallen uit te voeren. Zij hoopt hiermee het conflict met IS spoedig te beŽindigen. Bombardementen zijn echter een voedingsbodem voor terrorisme gebleken. Oorlog is nooit een oplossing geweest. Vroeger niet, nu niet, nooit niet. Kom samen in verzet voor vrede!
meer lezen

Militaire dienstplicht voor vrouwen in Nederland

24-2-2016 Op verzoek van de PvdA en D66 bereidt minister van defensie Hennis-Plasschaert (VVD) een wijziging van de kaderwet dienstplicht voor waardoor ook vrouwen voortaan op hun 17de ingeschreven zullen worden in het militair register. Zolang de opkomstplicht is opgeschort zullen ze echter, net zo min als de jongemannen, daadwerkelijk opgeroepen worden voor de militaire dienst.
meer lezen

Bordspellen met vredesthema weer verkrijgbaar in Nederland

23-2-2016 Na lang uitverkocht te zijn geweest zijn alle bordspellen met een vredesthema weer verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De spellen zijn er op gericht de spelers te laten nadenken over wereldproblemen en oplossingen daarvoor. Sommige zijn ook geschikt voor grotere groepen spelers.
meer lezen

Geweldloosverzet & vrouwendag - inspiratie en discussie 11 maart Amsterdam

19-2-2016 Vluchtelingen uit SyriŽ laten zien dat oorlog ver weg ook dichtbij kan komen. Hierdoor is er nieuwe motivatie om je in te zetten voor een vreedzamere wereld. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat weten we van sociale verandering die is voortgebracht door geweldloze bewegingen? En wat is daarbij de rol van vrouwen? Over beiden horen we erg weinig en daarom verdient dit volgens ons extra aandacht!
meer lezen

Petitie: Verbreek samenwerking met IsraŽlische universiteiten en hogescholen

18-2-2016 In een petitie roepen studenten en medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs op tot een academische boycot van IsraŽl. De petitie zal worden overhandigd aan de colleges van bestuur van alle instellingen voor hoger onderwijs in Nederland.
meer lezen

Seminar Moedig leiderschap, 1 en 2 april 2016

17-2-2016 Op 1 en 2 april 2016 organiseert PAX een seminar Moedig Leiderschap. Tijdens dit meditatieve seminar onderzoeken we aan de hand van het innerlijk leven van Dag HammerskjŲld moreel politiek leiderschap. Tegelijkertijd kijken we naar hoe dit, vandaag de dag, nieuwe inzichten kan bieden in actuele politieke kwesties. Meer info en aanmelden via www.paxvoorvrede.nl/moedigleiderschap.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beŽindiging Syrisch conflict

15-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beŽindiging Syrisch conflict
- Waarom huidige situatie rond Gaza voorloper van oorlog is
- Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Stille wakes voor slachtoffers SyriŽ in de vastentijd in Eindhoven

12-2-2016 Miljoenen mensen uit SyriŽ zijn momenteel op de vlucht voor oorlogsgeweld. Dagelijks zien wij hiervan de beelden. Ze getuigen van een wereld die op drift is geraakt en een speelbal is van de grote machten. De wakes zijn elke donderdag om 20 uur.
meer lezen

Lezing over Erasmus: De oorlog is zoet voor hen die hem niet hebben ervaren

11-2-2016 In het kader van het Erasmusjaar is er in het Vredesmuseum/Verzetsmuseum te Gouda een lezing over de zeggingskracht van Erasmus' werk vandaag de dag en over diens 'eerroof' op internet. Deze lezing vindt plaats op donderdag 25 februari 2016 om 20.00 uur.
meer lezen

Demonstratie 'Geen bommen op SyriŽ' in Den Haag

10-2-2016 Op woensdag 10 februari hield het Haags Vredesplatform op het Plein een demonstratie tegen de Nederlandse interventie in SyriŽ. De demonstratie werd gehouden vůůr het gebouw van de Tweede Kamer, waar toen beraadslaagd werd over Nederlandse deelname aan de bombardementen.
meer lezen

Hoe ISIS bestrijden? Alternatieven voor bommen en granaten

9-2-2016 Extremistisch geweld in Irak neemt toe. Noodtoestand in Basra, beschuldigingen van genocide in de provincie Diyala. ISIS en sjiitische milities begaan gelijkaardige misdaden, aldus Human Rights Watch. Kindsoldaten worden door beide zijden als strijders ingezet.
meer lezen

Yanks bezetten depot Eygelshoven opnieuw

8-2-2016 In het kader van Koude Oorlog 2.0 keert Amerikaans oorlogstuig terug naar het Zuid-Limburgse Eygelshoven. Het gaat om legermaterieel van een U.S. Armored Brigade Combat Team.
meer lezen

Dienstweigeren in IsraŽl: Tair Kaminer en nu ook Tanya Golan

5-2-2016 In strijd met het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaren worden Tair Kaminer en Tanya Golan gevangen gehouden. Een veroordeling wegens dienstweigeren gaat volgens het draaideur principe. Steeds enkele dagen in de nor, dan weer vrij. Dienstweigeraars houden vol, het is een gewetenszaak! Een nieuwe veroordeling tot een gevangenisstraf volgt, telkens langer.
meer lezen

IsraŽl boycotten in Frankrijk verboden, protest groeit

5-2-2016 Een jaar na 'Je suis Charlie!' luiden Franse intellectuelen de noodklok over de ondermijning van de vrijheid van meningsuiting door hun overheid. Die drukt oproepen tot een boycot van IsraŽl met forse boetes de kop in. Aanzetten tot een boycot van Rusland mag wťl.
meer lezen

Geen bommen op SyriŽ zegt Oorlog is geen Oplossing in een verklaring

5-2-2016 De landelijke groep 'Oorlog is geen Oplossing' vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering op 29 januari heeft besloten om de bombardementen die Nederlandse F16's al anderhalf jaar boven Iraaks grondgebied uitvoeren nu ook uit te breiden naar het Syrische grondgebied.
meer lezen

Geweldloze bevrijdingsbeweging in West Papua

2-2-2016 In 1963 werd de nederlandse kolonie Nieuw Guinea door het Indonesische leger bezet. Zonder het recht op zelfbeschikking toe te kennen werd West Papua aan IndonesiŽ overgedragen. Opnieuw neokolonialisme en uitbuiting. Rosa Moiwend, een WRI-lid van de bevrijdingsbeweging PASIFIKA in West Papua vertelde hierover in Seoul, Zuid-Korea, bij het WRI Seminar "Stopping the War Business".
meer lezen

Nee tegen vrouwendienstplicht in Griekenland

2-2-2016 Onder de titel "No to equality in militarism" ("Geen gelijkstelling in militarisme") heeft TO MOV (Griekenland) - mede ondertekend door de Associatie van Griekse Gewetensbezwaarde dienstweigeraars een verklaring doen uitgaan over het voorstel van de minister van defensie om de dienstplicht ook voor vrouwen te laten gelden.
meer lezen

Ander Nieuws week 5: Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden

1-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden
- Wat is er werkelijk aan de hand met de olie?
- Iran en de diplomatieke jackpot
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen