Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Succes burgerinitiatief: Nederland moet actief onderhandelen over verbod op kernwapens

20-5-2016 De Nederlandse regering moet zich actief inzetten voor de start van onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens. Dat is het gevolg van een motie die 17 mei met een ruime meerderheid is aangenomen naar aanleiding van het debat over het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens.
meer lezen

Teken de petitie aan de VN over Israëls aanval op de BDS Beweging

17-5-2016 Nu Israël er maar niet in slaagt om de wereldwijde steun aan de BDS Beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid voor het Palestijnse volk te stoppen, heeft de Israëlische regering een wanhopig en gevaarlijk tegenoffensief gelanceerd.
meer lezen

Als bombarderen in Syrië niet helpt, wat dan wel?

16-5-2016 Ook België gaat binnenkort bommen gooien in Syrië. De regering gaat daarmee in op een Amerikaans verzoek. Eerdere interventies leren dat die de situatie enkel verergeren. Zou de Belgische regering iets anders kunnen doen? Er blijken nogal wat alternatieven te bestaan.
meer lezen

Collectie vredesaffiches en -foto's te zien op website Vredesmuseum

13-5-2016 De afgelopen tijd is bij het Museum voor Vrede en Geweldloosheid veel werk verzet om een groter deel van de collectie op onze website zichtbaar te maken. Bijna de helft van de ca. 1000 affiches zijn beschreven en nu te bekijken. Verder is een begin gemaakt met het op de site plaatsen van de fotocollectie.
meer lezen

Ander Nieuws week 19: Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede

9-5-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede
- Lafheid en onschuld in Kunduz
- VS erkent eindelijk dat al-Qaida factor is in instorting Syrisch bestand
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

28 mei: jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging

9-5-2016 Op zaterdag 28 mei a.s. is er weer de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging. Deze dag is bedoeld voor alle mensen die actief zijn of willen worden in de vredesbeweging. Op een aantal terreinen is de afgelopen tijd al gewerkt aan meer samenwerking. Uitbreiding daarvan staat dan ook deze dag centraal.
meer lezen

8 mei: wake bij marechausseekazerne Badhoevedorp i.v.m. inzet tegen vluchtelingen

3-5-2016 Tijdens de wake bij het grensgevang op Schiphol zal er een nieuwe statie zijn bij de Marechausseekazerne in Badhoevedorp uit zorg voor de militarisering van de grenzen. Motto: geen kogels, detentie & prikkeldraad, maar stroopwafels!
meer lezen

Kom je ook naar de Ambassadeursdag in Utrecht?

2-5-2016 Het zijn roerige tijden. De beelden van vluchtelingen en oorlog onderstrepen het belang dat we ons moeten inzetten voor vrede. De Vredesweek (17 t/m 25 september) is hét moment om samen in actie te komen. Benieuwd wat jij kan doen voor vrede in de Vredesweek? Kom dan naar de Ambassadeursdag! Klik hier voor aanmelding www.vredesweek.nl/ambassadeursdag
meer lezen

Vredesactivisten bieden 'warm' onthaal aan aandeelhouders Airbus

29-4-2016 Tientallen vredesactivisten hebben zich donderdag, 28 april, in Amsterdam gemanifesteerd tegen wapenfabrikant Airbus. Ze willen dat het bedrijf stopt met de levering van wapens aan het Midden-Oosten.
meer lezen

Conferentie International Peace Bureau in Berlijn, najaar 2016

28-4-2016 In september en oktober 2016 ontvangt het Internationale Vredesbureau vredesactivisten van over heel de wereld op een congres in Berlijn. Gesproken wordt over militaire en sociale uitgaven met als motto "Disarm! For a Climate of Peace".
Meer info en aanmelden
Bron: WRI

25 mei 2016, lezing Miko Peled: 'Israël/Palestina - Mythe, realiteit, rechtvaardigheid'

27-4-2016 Op 25 mei geeft de Israëlische schrijver Miko Peled, auteur van 'The General's Son', in Amsterdam zijn visie op de kwestie-Israël/Palestina. De lezing wordt gevolgd door een discussie met de zaal, en biedt een unieke gelegenheid om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid.
meer lezen

Boliviaanse vredesorganisatie dringt aan op erkenning van het recht om dienst te weigeren

26-4-2016 Het Boliviaanse Hooggerechtshof deed onlangs in een zaak tegen een dienstweigeraar een teleurstellende uitspraak. Het hof erkende het recht op weigering van militaire dienst wegens gewetensbezwaren niet. Als reactie daarop gaf de Boliviaanse organisatie van dienstweigeraars de volgende verklaring uit.
meer lezen

Ander Nieuws week 17: Obama weet van verband tussen Saudi-Arabië en '11 september'

25-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Obama weet van verband tussen Saudi-Arabië en '11 september'
- Nieuwe campagne voor militaire interventie in Libië
- Het wonder van Bernie Sanders
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Zaai Vrede op de Dag van de Aarde: De oprichting van Peace SOS

22-4-2016 Op de Dag van de Aarde, 22 april 2016, vindt de lancering van vredesorganisatie Peace SOS plaats. De Dag van de Aarde is een jaarlijkse dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. De positieve insteek van deze dag past bij Peace SOS.
meer lezen

Engelse rechter spreekt acht vredesactivisten, die weg blokkeerden, vrij

19-4-2016 De acht voerden vorig jaar actie tegen de DSEI wapenbeurs door de toegangsweg te blokkeren. De rechter besliste dat ze onschuldig zijn, omdat hun actie de bedoeling had om oorlogsmisdaden te voorkomen.
meer lezen

Protest tegen het leger in Dordtse binnenstad

15-4-2016 Met de slogan 'Meer Vrede, Minder Leger' heeft er woensdagnacht 13 april een protest tegen het leger plaatsgevonden in Dordrecht. De directe aanleiding is de oefening van het Nederlandse leger in deze stad. De demonstranten zijn van mening dat meer soldaten, meer wapens en meer legers slechts leiden tot meer gewonden, meer doden en meer ontheemden.
meer lezen

Ander Nieuws week 15: Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS

11-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS
- Geweldloze BDS-campagne moet verwelkomd worden, niet veroordeeld
- Meer westerse militaire bemoeienis met Libië is een slecht idee
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Op 28 april wordt in de Tweede Kamer gesproken over een nationaal verbod op kernwapens. Kom je ook?

11-4-2016 De 45.000 handtekeningen onder het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens gaven de Tweede Kamer een heel duidelijk signaal: kernwapens moeten Nederland uit! Het Kamerdebat hierover is openbaar en wij gaan voor een volle publieke tribune, zodat de Kamerleden onze hete adem voelen.
meer lezen

Steun een film over geweldloze communicatie

10-4-2016 Steun een film over Geweldloze Communicatie. Je kunt meer lezen op hun crowdfunding/fundraising website: www.kisskissbankbank.com/de/projects/bigdream
meer lezen

21 mei symposium 'Uit de nucleaire impasse?'

7-4-2016 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, nodigt u uit voor
het symposium 'Uit de nucleaire impasse?'dat plaatsvindt op Zaterdag 21 mei, 2016 van 13:00 tot 16:00 uur. Locatie: De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort
meer lezen

Aanleg Cirkel van Vrede en Samenkomst in het Meerlandpark te Eindhoven

7-4-2016 In het Meerlandpark bouwen het Vredescentrum Eindhoven en de Natuurwerkplaats Meerhoven samen de Cirkel van Vrede en Samenkomst. Deze VredesCirkel is een onderdeel van het VredesPad Eindhoven en biedt tal van mogelijkheden om de lokale vrede en de wereldvrede te vieren. Het is een plaats voor ontmoeting en samenkomst, voor voordracht, gezang, muziek, theater, dans, dialoog en meditatie.
meer lezen

Nieuw initiatief om een netwerk van geweldloze steden te vormen

4-4-2016 In de VS is een initiatief gaande om een netwerk van geweldloze steden te vormen. Een paar doen er al mee. Geweldloze steden pakken het geweld in de stedelijke samenleving systematisch aan. Ze leren b.v. zowel politie als criminelen de voordelen van geweldloosheid, maar richten zich ook op het tegengaan van structureel geweld zoals racisme en armoede.
meer lezen

Ongeacht uitkomst referendum kan Oekraïne zich aansluiten bij EU Wapenexportcontrole

1-4-2016 Europa kan nu al een positieve rol spelen bij het versterken van controle op wapenexport vanuit de Oekraïne, als het land zich liëert aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarvoor hoeft de Oekraïne geen EU-lid te zijn. Ook het Associatieverdrag is daarvoor niet nodig. Tot die conclusie komt Stop Wapenhandel in het vandaag gepubliceerde rapport: Wapenexportcontrole in de Oekraïne.
meer lezen

Ander Nieuws week 13: De strategie van ISIS na Brussel

28-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De strategie van ISIS na Brussel
- Genezing van het militarisme
- Een onverwachte nieuwe realiteit in Syrië
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vrijdag 1 april 2016: Referendum EU-Israël Associatieverdrag

28-3-2016 Op 1 april a.s. organiseren we ons eigen referendum over het EU-Israël Associatieverdrag. Doel is om met overmacht te eisen dat dit verdrag onmiddellijk wordt opgezegd. Doe mee en breng je stem uit!
meer lezen

19 april debat De Balie Killer Robots, autonome wapens met o.a. nobelprijswinnares Jody Williams

24-3-2016 Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, zo ook de militaire technologie. Met de steeds verder toenemende autonomie van wapensystemen komt een verontrustende ontwikkeling in zicht: de zogenaamde Killer Robots oftewel volledig autonome wapens. Dit zijn wapens die in staat zijn om zonder menselijke controle doelen te selecteren en aan te vallen.
meer lezen

Europees Parlement stemt voor wapenembargo tegen Saudi Arabië

23-3-2016 Het Europese Parlement heeft gestemd voor een wapenembargo tegen Saudi Arabië omdat dit land zich in Jemen schuldig maakt aan schending van het humanitair oorlogsrecht. Daardoor vallen er veel burgerslachtoffers.
meer lezen

Verklaring van dienstweigeraars uit het oostelijk deel van het Middellandsezeegebied

22-3-2016 Dienstweigeraars uit o.a. Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Cyprus en Italië zeggen in de verklaring dat hun regio genoeg geleden heeft onder oorlog, onderdrukking, armoede en het ontbreken van een sociale infrastructuur. Daarom verheffen zij hun stem voor vrede en tegen militarisering van de problemen.
meer lezen

Vredesfietstocht naar de in Volkel opgeslagen kernwapens

18-3-2016 De "Deutsche Friedensgesellschaft-Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen (DFG-VK), Landesverband Nordrhein-Westfalen", zal een fietstocht voor de vrede organiseren vanaf 30 juli t/m 6 augustus 2016. Onze slogan is: "In beweging voor vrede en ontwapening - voor een civiele Europa, zonder kernwapens en kerncentrales! Voor bescherming van de vrede door bescherming van het klimaat!"
meer lezen

20 maart in De Balie: "Oekraïne tussen Oost en West"

15-3-2016 Op zondagmiddag 20 maart a.s. organiseerde "Oorlog is geen Oplossing" van 14.00 tot 17.00 uur de Salonzaal van De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam, een internationale debatbijeenkomst met het oog op het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne dat op 6 april a.s. zal worden gehouden.
meer lezen

Ander Nieuws week 11: Een kritische blik op de Syrië-strategie van de Veiligheidsraad

14-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Een kritische blik op de Syrië-strategie van de Veiligheidsraad
- Imperialisme 'light' bestaat niet - dat heeft Libië bewezen
- Regering-Obama rechtvaardigt drone-aanvallen met beroep op aantallen slachtoffers
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Schrijfactie: Stop vernietiging van Nederlandse hulpprojecten door Israël

14-3-2016 Opnieuw heeft Israël schade toegebracht aan een Nederlands hulpproject in Palestina. Maar in Nederland werd dit amper opgemerkt; zo alledaags is het verwoesten van dergelijke projecten door Israël. Van de Nederlandse belastingbetaler wordt verwacht dat hij zonder morren bijdraagt aan Israëls destructie van Palestina.
meer lezen

Griekse feministen zeggen: Geen gelijkheid in militarisme!

10-3-2016 In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, is wetgeving in voorbereiding of al van kracht om de militaire dienstplicht uit te breiden tot vrouwen. In Zweden zijn groepen feministen daar voor maar de Griekse feministen van TO MOV zijn er fel tegen. Lees hier de verklaring die zij hebben uitgegeven.
meer lezen

U kunt iemand voordragen voor de ereprijs 'Journalist voor de Vrede'

9-3-2016 De ereprijs voor de 'Journalist voor de Vrede' wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

Als de wapens zwijgen, gaat de vreedzame revolutie in Syrië door

7-3-2016 In heel Syrië gingen mensen 4 maart de straat op, van Bosra in het Zuiden tot aan A'zaz in het Noorden, in Damascus, Aleppo en natuurlijk in de provincie Idlib. Met meer dan 100 protesten was het een vrijdag die deed denken aan de hoogtijdagen van de vreedzame Syrische revolutie die in 2011 begon.
meer lezen

Meld je aan voor 'Solidariteit met Palestina' - elke zaterdag en zondag op de Dam in Amsterdam

6-3-2016 De eenzame Palestina-activist die sinds een jaar ieder weekend op de Dam in Amsterdam staat, heeft versterking gekregen. De komende vier maanden heeft zijn 'Dam-actie' het karakter van een collectieve manifestatie voor de rechten van de Palestijnen. Help mee de solidariteitscampagne tot een succes te maken!
meer lezen

Expositie 'Loflied op Verdraagzaamheid' in Verzetsmuseum/Vredesmuseum te Gouda

4-3-2016 Verzetsmuseum Zuid-Holland verzorgt in samenwerking met partner Museum voor Vrede en Geweldloosheid van 12 maart tot en met 27 april 2016 de tentoonstelling 'Loflied op Verdraagzaamheid'. In het kader van het Erasmusjaar in Gouda wordt de waarde van verdraagzaamheid, waar ook Erasmus zich sterk voor maakte, onder de aandacht gebracht.
meer lezen

De strijd van de Marshall Islands tegen de kernmachten

3-3-2016 Wat gebeurt er als een kleine groep eilanden uit de Pacifische oceaan het opneemt tegen de kernwapenmachten van de wereld en hen aanklaagt voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag? Op zaterdag 12 maart gaan leden van het juridische team dat de Marshall Islands vertegenwoordigt met elkaar in gesprek.
meer lezen

Ander Nieuws week 9: Heeft de vernietiging van Syrië enkele zin?

29-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Kan de vernietiging van Syrië enkele zin hebben?
- Meer wapens naar Saudi-Arabië: meer conflicten in het Midden-Oosten
- De drone-propaganda van Michael Hayden
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Britten betogen massaal tegen kernwapens

29-2-2016 Tienduizenden Britten hebben zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van onderzeeërs bewapend met atoomwapens en de plannen van de regering om deze te vernieuwen.
meer lezen

Palestina-demonstratie: zaterdag 27 februari, 11.00 uur, Dam, Amsterdam

25-2-2016 Met de 'demonstratieve aanwezigheid' op de Dam in Amsterdam wordt aandacht gevraagd voor de voortgaande schendingen van de rechten van de Palestijnen, én voor de toenemende aantasting van het recht om voor hen op te komen.
meer lezen

Stop de bombardementen op Syrië. Kom in Verzet voor Vrede!

24-2-2016 Nederland voert al anderhalf jaar bombardementen uit op IS in Irak. Onlangs heeft de Nederlandse regering besloten om ook in Syrië luchtaanvallen uit te voeren. Zij hoopt hiermee het conflict met IS spoedig te beëindigen. Bombardementen zijn echter een voedingsbodem voor terrorisme gebleken. Oorlog is nooit een oplossing geweest. Vroeger niet, nu niet, nooit niet. Kom samen in verzet voor vrede!
meer lezen

Militaire dienstplicht voor vrouwen in Nederland

24-2-2016 Op verzoek van de PvdA en D66 bereidt minister van defensie Hennis-Plasschaert (VVD) een wijziging van de kaderwet dienstplicht voor waardoor ook vrouwen voortaan op hun 17de ingeschreven zullen worden in het militair register. Zolang de opkomstplicht is opgeschort zullen ze echter, net zo min als de jongemannen, daadwerkelijk opgeroepen worden voor de militaire dienst.
meer lezen

Bordspellen met vredesthema weer verkrijgbaar in Nederland

23-2-2016 Na lang uitverkocht te zijn geweest zijn alle bordspellen met een vredesthema weer verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De spellen zijn er op gericht de spelers te laten nadenken over wereldproblemen en oplossingen daarvoor. Sommige zijn ook geschikt voor grotere groepen spelers.
meer lezen

Geweldloosverzet & vrouwendag - inspiratie en discussie 11 maart Amsterdam

19-2-2016 Vluchtelingen uit Syrië laten zien dat oorlog ver weg ook dichtbij kan komen. Hierdoor is er nieuwe motivatie om je in te zetten voor een vreedzamere wereld. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat weten we van sociale verandering die is voortgebracht door geweldloze bewegingen? En wat is daarbij de rol van vrouwen? Over beiden horen we erg weinig en daarom verdient dit volgens ons extra aandacht!
meer lezen

Petitie: Verbreek samenwerking met Israëlische universiteiten en hogescholen

18-2-2016 In een petitie roepen studenten en medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs op tot een academische boycot van Israël. De petitie zal worden overhandigd aan de colleges van bestuur van alle instellingen voor hoger onderwijs in Nederland.
meer lezen

Seminar Moedig leiderschap, 1 en 2 april 2016

17-2-2016 Op 1 en 2 april 2016 organiseert PAX een seminar Moedig Leiderschap. Tijdens dit meditatieve seminar onderzoeken we aan de hand van het innerlijk leven van Dag Hammerskjöld moreel politiek leiderschap. Tegelijkertijd kijken we naar hoe dit, vandaag de dag, nieuwe inzichten kan bieden in actuele politieke kwesties. Meer info en aanmelden via www.paxvoorvrede.nl/moedigleiderschap.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beëindiging Syrisch conflict

15-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beëindiging Syrisch conflict
- Waarom huidige situatie rond Gaza voorloper van oorlog is
- Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Stille wakes voor slachtoffers Syrië in de vastentijd in Eindhoven

12-2-2016 Miljoenen mensen uit Syrië zijn momenteel op de vlucht voor oorlogsgeweld. Dagelijks zien wij hiervan de beelden. Ze getuigen van een wereld die op drift is geraakt en een speelbal is van de grote machten. De wakes zijn elke donderdag om 20 uur.
meer lezen

Lezing over Erasmus: De oorlog is zoet voor hen die hem niet hebben ervaren

11-2-2016 In het kader van het Erasmusjaar is er in het Vredesmuseum/Verzetsmuseum te Gouda een lezing over de zeggingskracht van Erasmus' werk vandaag de dag en over diens 'eerroof' op internet. Deze lezing vindt plaats op donderdag 25 februari 2016 om 20.00 uur.
meer lezen