Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent Midden-Oosten

Stop våbeneksport til Israel: Deense vredesorganisaties eisen bij rechter stop wapenexport Israël

13-3-2024 Oxfam Denemarken, Amnesty International Denemarken, Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid Denmark) en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq starten een rechtszaak tegen de Deense overheid om de wapenexport naar Israël te stoppen. Zij hebben zich laten inspireren door de succesvolle rechtszaak in Nederland, waarin het Haagse Gerechtshof de levering van F35-onderdelen aan Israël verbood.
meer lezen

Vredesdemonstratie Gaza zaterdag 16 maart 14.00 op de Dam in Amsterdam: staakt-het-vuren nu!

4-3-2024 Op zaterdag 16 maart is er op de Dam in Amsterdam een vredesdemonstratie voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. De vredesdemonstratie duurt van 14.00 tot 15.00. De organisatoren willen naast een permanent staakt-het-vuren voldoende humanitaire hulp in Gaza, de vrijlating van alle gijzelaars en gevangenen en een duurzame vredesoplossing in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.
meer lezen

Geweldloze actie voor Gaza op de Middellandse Zee: schepen met hulpgoederen op weg naar Gaza

27-2-2024 De Freedom Flotilla Coalition (FFC) vaart binnenkort uit om de dodelijke belegering van Gaza door Israël uit te dagen. De FFC stuurt een vloot de zee op met duizenden tonnen noodzakelijke humanitaire hulp die ze rechtstreeks aan de Palestijnen in Gaza zal leveren. De FFC is een wereldwijde solidariteitsbeweging met als doel een einde te maken aan de illegale Israëlische bezetting van Gaza.
meer lezen

Teken de petitie tegen een defensieverdrag met Israël

22-2-2024 Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een defensieverdrag tussen Nederland en Israël. Het land dat Palestijnse gebieden bezet. Illegale nederzettingen bouwt op de Westelijke Jordaanoever. En mogelijk genocide pleegt in Gaza met nu al meer dan honderdduizend doden en gewonden. Nu moet de Eerste Kamer beslissen over het verdrag. Teken de petitie en vraag de Eerste Kamer niet akkoord te gaan.
meer lezen

Israël stemt aanval Rafah af met Egypte. Egypte bouwt gigantisch vluchtelingenkamp in Sinaï

16-2-2024 President Joe Biden heeft Israël groen licht gegeven voor de vernietiging van Rafah. Mits Israël een 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' heeft voor de deportatie van de Palestijnse bevolking. Minister van Buitenlandse Zaken Katz zei op de Veiligheidsconferentie in München dat Israël dit afstemt met Egypte. Op satellietbeelden is te zien dat Egypte een gigantisch vluchtelingenkamp bouwt in Sinaï.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: zijn nieuwe maatregelen tegen Israël nodig door aanval op Rafah?

16-2-2024 Zuid-Afrika heeft deze week een 'dringend verzoek' ingediend bij het Internationaal Gerechtshof voor een onderzoek naar het aanstaande grondoffensief in Rafah. Zuid-Afrika vraagt het hof of het grondoffensief van Israël in strijd is met het vonnis van 26 januari. Toen nam het hof voorlopige maatregelen om genocide van Israël in Gaza te voorkomen. Israël vindt een nieuw onderzoek niet nodig.
meer lezen

Gerechtshof: Nederland moet stoppen met leveren F35-onderdelen aan Israël

12-2-2024 Vredesorganisaties hebben het Gerechtshof Den Haag gevraagd ervoor te zorgen dat Nederland stopt met leveren F35-onderdelen aan Israël. Maandag 12 februari heeft het hof besloten dat Nederland moet stoppen. 'Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.'
meer lezen

België stopt vergunning voor export wapens naar Israël. Volgt Nederland dit voorbeeld?

7-2-2024 Minister-president Di Rupo van de Parti Socialiste heeft besloten de vergunning voor de export van wapens naar Israël te stoppen. Onder druk van vredesorganisaties geeft hij toe dat de humanitaire situatie in Gaza wapenexport onmogelijk maakt. Ook verwijst hij naar het vonnis van het Internationaal Gerechtshof: landen moeten alles doen om een genocide in Gaza te stoppen. Wat doet Nederland?
meer lezen

Nederlandse regering: Wij willen een staakt-het-vuren in Gaza! Teken de petitie op tekenvoorvrede.nl

4-2-2024 Door de petitie te ondertekenen vraag je aan de Nederlandse regering om de internationale roep naar een staakt-het-vuren actief te ondersteunen.
- Eis van de Israëlische regering directe toegang van alle humanitaire hulp in Gaza.
- Doe alles voor de vrijlating van alle gegijzelden.
- Streef naar de vrijheid, veiligheid en gelijkwaardigheid van de Palestijnse en Israëlische bevolking.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof veroordeelt de staat Israël. En de organisatie Hamas niet. Hoe zit dat?

31-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft 26 januari 2024 6 voorlopige maatregelen genomen om te voorkomen dat Israël genocide pleegt op de Palestijnse bevolking in Gaza. Ook heeft het Hamas opgeroepen alle gegijzelden vrij te laten. Het Gerechtshof heeft Israël veroordeeld. Hamas kreeg alleen een oproep. Het verschil komt doordat Hamas geen staat is en daarom buitenspel stond in deze rechtszaak.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide voorkomen. Stop met doden en verwonden Palestijnen

26-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft vrijdag besloten dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza. De rechtbank vindt een onmiddellijk staakt-het-vuren niet nodig. Wel moet Israël stoppen met het doden en verwonden van Palestijnen en voldoende humanitaire hulp toelaten tot Gaza. Ook moet Israël alle oproepen tot genocide, bijvoorbeeld van ministers, voorkomen en bestraffen.
meer lezen

Militaire strategie Israël werkt niet: Hamas terug in Noord-Gaza. Politieke onderhandelingen nodig

26-1-2024 Israël probeert het terroristische geweld van Hamas met grof militair geweld de kop in te drukken. Tallozen hebben daar bezwaren tegen, onder meer omdat Israëls militaire strategie gepaard gaat met massamoord op de Palestijnse bevolking in Gaza. Los daarvan, de militaire oplossing werkt niet. Nadat Israël zei Hamas te hebben verslagen in Noord-Gaza, lanceerde Hamas weer raketten vanuit Noord-Gaza.
meer lezen

Israël gebruikt uithongering Palestijnen als wapen. Hun wil breken via fysieke en mentale uitputting

16-1-2024 Door uithongering kun je de bevolking fysiek verzwakken en psychologisch breken, zegt Ingrid de Zwarte van de Universiteit Wageningen in de NRC. Al in december vroeg Human Rights Watch aandacht voor Israëls gebruik van uithongering als wapen, door Palestijnen in Gaza opzettelijk de toegang tot eten en drinken te ontzeggen. Arif Husain van het Wereldvoedselprogramma 'heeft nog nooit zoiets gezien'.
meer lezen

Bombardementen op Jemen helpen niet. Werk aan een politieke oplossing van de oorlog in Gaza

14-1-2024 De Britse Peace Pledge Union veroordeelt de bombardementen op Jemen. De pacifisten noemen de militaire aanval op de Houthi's een roekeloze escalatie. 'Er is geen militaire oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De enige weg naar vrede is een staakt-het-vuren in Gaza.' Ook is het de vraag of de Amerikaanse en Britse bombardementen in strijd zijn met het internationaal recht.
meer lezen

Rechtszaak tegen genocide door Israël. Wat staat er in de aanklacht van Zuid-Afrika?

7-1-2024 11 januari geeft Zuid-Afrika een toelichting op de aanklacht tegen genocide door Israël voor het Internationaal Gerechtshof. De dag erna verdedigt Israël zich tegen de aanklacht. In de aanklacht beschrijft Zuid-Afrika twee dingen. Ten eerste de intentie van Israël om genocide te plegen. En ten tweede de daden van de genocide door Israël. Mensenrechtenadvocaat Robert Herbst vat de aanklacht samen.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen Israël bij Internationaal Hof van Justitie. Wat zegt Israël?

1-1-2024 Op 29 december 2023 is Zuid-Afrika een rechtszaak gestart over genocide door Israël bij het Internationaal Hof van Justitie. En heeft het Hof gevraagd maatregelen te nemen tegen Israël. De vraag is: wat zegt Israël? Het ministerie van Buitenlandse Zaken ging er zoals verwacht met gestrekt been in. Maar het Israëlische Openbaar Ministerie en Israëlische juridisch deskundigen maken zich zorgen.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen Israël bij Internationaal Hof van Justitie. Wat doet Nederland?

1-1-2024 In het Genocideverdrag staat dat ieder land verplicht is een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen Israël. De vraag is nu: wat doet Nederland? Ook omdat Nederland op 16 november een rechtszaak bij het Hof is gestart over vermoedelijke genocide in Myanmar.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen genocide door Israël bij Internationaal Hof van Justitie

1-1-2024 In 1948 sloten de landen van de Verenigde Naties het Genocideverdrag. In dit verdrag staat dat iedere lidstaat verplicht is genocide te voorkomen en te bestraffen. Sterker, iedere lidstaat is verplicht een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen Israël.
meer lezen

Gevangenisstraf van 30 dagen of meer voor 18-jarige Israëlische dienstweigeraar Tal Mitnick

29-12-2023 Tal Mitnick is de eerste Israëlische dienstweigeraar die de gevangenis ingaat sinds 7 oktober. Het Israëlische leger veroordeelde hem tot 30 dagen cel. En kan dat verlengen tot 100 dagen of langer. 'Ik wil niet meedoen aan de bezetting en het bloedbad in Gaza. Ik ben solidair met de onschuldigen in Gaza. Zij verdienen het niet om voor de tweede keer in hun leven tot vluchteling te worden gemaakt.'
meer lezen

Paus in strijdbare kerstboodschap: stop de groeiende wapenproductie, wapenverkoop en wapenhandel

25-12-2023 De paus zegt in zijn kerstboodschap 'nee tegen oorlog, elke oorlog, tegen de logica van oorlog, een doelloze reis, een nederlaag zonder winnaars, een onvergeeflijke waanzin.' 'En om nee te zeggen tegen oorlog, moet je ook nee zeggen tegen wapens', zegt de paus. Ondertussen is er geen kerstfeest in Bethlehem. Wel een vlammende preek van dominee Munther Isaac die de hypocrisie van het Westen hekelt.
meer lezen

Rechtbank: F35's schenden oorlogsrecht. Toch mag Nederland Israël onderdelen leveren. Hoger beroep

22-12-2023 Oxfam Novib, The Rights Forum en Pax eisten in een kort geding dat de Nederlandse staat meteen moet stoppen met het leveren van onderdelen voor Israëlische F35-gevechtsvliegtuigen. De rechter vindt dat Israël met de bombardementen van de F35's het humanitair oorlogsrecht schendt. Maar de rechter vindt ook dat de regering deze beslissing mag nemen. De organisaties gaan in hoger beroep.
Bron: Pax

Protesten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza op treinstations door heel Nederland

21-12-2023 Iedere donderdag om 18.00 uur zijn er op treinstations protesten voor een staakt het vuren in Gaza. Ook vanavond zijn er demonstraties in onder meer Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Zaandam en Zwolle. De demonstranten vragen de regering in de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren te stemmen.
Bron: The Rights Forum

Bijna driekwart van de Nederlanders voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

20-12-2023 72 procent van de Nederlanders is voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. 49 procent vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering een resolutie voor een staakt-het-vuren in de Algemene Vergadering van de VN niet steunde. Zes van de tien mensen is ervan overtuigd dat het geweld in Gaza niets oplost. Integendeel, door het geweld raakt een vreedzame oplossing verder uit zicht.
meer lezen

Kijk naar Soedan en Gaza: 'We moeten het gebruik van explosieve wapens in steden verbieden.'

17-12-2023 Het gebruik van explosieve wapens in steden betekent de massale vernietiging van mensenlevens en woningen. We zien dit in Soedan, met dit jaar al 12.000 doden. En de laatste maanden ook in Gaza, met nu al meer dan 18.000 doden. Het wordt tijd om het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden te verbieden. Als vervolg op de politieke verklaring van 82 landen in november 2022 in Dublin.
meer lezen

Nederlandse bedrijven investeren in illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied

13-12-2023 ING, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en 11 Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren vele miljarden euro's in illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Alleen ING investeert al 6,6 miljard euro. Hiermee dragen ze bij aan de uitbreiding van deze illegale nederzettingen. En zijn ze mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais en 15 andere vredesorganisaties vragen staakt-het-vuren aan Netanyahu en Haniyeh

11-12-2023 16 vredeorganisaties, binnen en buiten Europa, waaronder Vredesbeweging Pais, hebben een brief geschreven aan Benjamin Netanyahu, minister-president van Israël en Ismail Haniyeh, politiek leider van Hamas. In de brief vragen ze om een permanent staakt-het-vuren in Gaza. En om met vreedzame middelen te werken aan een vreedzame oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnse bevolking.
meer lezen

Ziekenhuizen in Gaza veranderen in mortuaria en ruïnes. Artsen Zonder Grenzen: 'Stop hiermee!'

10-12-2023 Artsen Zonder Grenzen-directeur Meinie Nicolai schrijft in een open brief hoe machteloos de organisatie en haar artsen in Gaza zijn. Israëlische luchtbombardementen op ziekenhuizen, beschietingen van tanks en aanvallen van sluipschutters maken de hulpverlening moeilijk en vaak onmogelijk. Wat nodig is, is een onmiddellijk staakt-het-vuren. 'Dit moet stoppen. Nu meteen', schrijft Nicolai.
meer lezen

Na veto in VN Veiligheidsraad levert VS voor 100 miljoen wapens aan Israël. Kritiek in VS groeit

10-12-2023 The Washington Post schrijft dat de kritiek van diplomaten in de VS op de massale wapenleveringen aan Israël groeit: 'Het is hypocriet dat de regering aan de ene kant vraagt mensenrechten te respecteren en burgerslachtoffers te verminderen. En aan de andere kant enorme hoeveelheden wapens levert aan het leger dat deze slachtoffers veroorzaakt', zegt een anonieme diplomaat van het State Department.
meer lezen

Ook grootste vakbond in de Verenigde Staten, United Auto Workers, eist een staakt-het-vuren in Gaza

6-12-2023 De grootste vakbond van de Verenigde Staten, United Auto Workers (UAW), eist een staakt het vuren in Gaza. De UAW heeft een lange traditie van internationale solidariteit: tegen het fascisme in de Tweede Wereldoorlog, tegen de Vietnamoorlog, tegen de apartheid in Zuid-Afrika. En nu tegen de oorlog van Israël tegen de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

Topjournalist David Hearst over Israël: Zelfverdediging? Welnee, uitbreiding apartheidsstaat.

5-12-2023 Deze oorlog tegen Gaza gaat niet over de verdediging van Israël, maar over de uitbreiding van Israël. Het gaat over de creatie van een apartheidsregime dat nog erger is dan dat van Zuid-Afrika. Dat zegt David Hearst, zelf van Joodse origine en een van de topjournalisten voor het Midden-Oosten. En de internationale gemeenschap geeft Israël groen licht om oorlogsmisdaden te plegen.
meer lezen