Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent kernwapens

Steeds minder banken en verzekeraars steunen de kernwapenindustrie. Daling van 306 tot 287 in 2023

27-2-2024 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) schrijft in het rapport Onhoudbare Investeringen (Untenable Investments) dat het aantal banken en verzekeraars dat investeert in de kernwapenindustrie opnieuw is gedaald. Sinds de inwerkingtreding van het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens is dat aantal ieder jaar gedaald.
meer lezen

Topeconoom Jeffrey Sachs: Militaire industrie achter gewelddadige Amerikaanse buitenlandse politiek

5-1-2024 De Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs ziet dat vooral de wapenindustrie garen spint bij de talloze Amerikaanse oorlogen. De 750 militaire bases in 80 landen. En de duizelingwekkende bewapeningsopbouw die ons dichter bij een derde wereldoorlog brengt. Inclusief de door de VS uitgelokte oorlog in Oekraïne over de uitbreiding van de NAVO. Die al aan honderdduizenden Oekraïners het leven heeft gekost.
meer lezen

De NAVO oefent met nieuwe B61-12-kernwapens in Italië. Gebruik kernwapens weer een stap dichterbij?

7-11-2023 De jaarlijkse NAVO-oefening 'Steadfast Noon' was eind oktober in Italië. 13 NAVO-landen oefenden het gebruik van de nieuwe B61-12-kernwapens met de F35 Joint Strike Fighter. De NAVO houdt vast aan de strategie als eerste kernwapens te kunnen gebruiken. Dat kan als 'de fundamentele belangen van de VS of hun bondgenoten' bedreigd zijn.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede: minder aandacht voor kernwapens in verkiezingsprogramma's

31-10-2023 Uit onderzoek van NVMP-Artsen voor vrede blijkt dat er in verkiezingsprogramma's minder aandacht is voor kernwapens. Minder partijen willen dat Nederland het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens ondertekent. En ook minder partijen willen af van de kernwapens in Volkel en de F35 Joint Strike Fighter. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren willen dit nog.
meer lezen

NVMP vraagt om paragraaf tegen kernwapens in partijprogramma's

5-9-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie adviseert de Nederlandse politieke partijen dringend om in hun nieuwe programma's een paragraaf op te nemen tegen kernwapens. De NVMP doet daar 5 concrete voorstellen voor, waaronder het door Nederland ondertekenen van het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

Aanbevelingen Balieberaad voor kernwapenvrije wereld in de nieuwe verkiezingsprogramma's

28-8-2023 Vanwege de verkiezingen, 22-11-23, hebben de organisaties, samenwerkend in het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld, aanbevelingen opgesteld voor de verkiezingsprogramma's over de vraag: hoe kan Nederland bijdragen aan het afwenden van de permanente nucleaire dreiging, die elk moment ons aller einde kan betekenen.
meer lezen

Hiroshima-top G7: pas op de plaats op het gebied van nucleaire ontwapening

2-6-2023 De leiders van de G7 hebben in het slotcommuniqué van hun top in Hiroshima beweerd dat ze concrete stappen hebben gezet in de richting van een wereld zonder kernwapens met onverminderde veiligheid voor iedereen, maar ze zeggen niet welke stappen. Dat kan ook niet omdat die stappen helemaal niet gezet zijn.
meer lezen

PAX: Nederlandse afkeuring kernwapens Belarus is nodig, maar hypocriet

19-5-2023 Rusland gaat kernwapens plaatsen in Belarus. Een kernwapenwedloop heeft vreselijke gevolgen. Nederland moet daarom afzien van opslag van kernwapens in eigen land, bepleitte PAX-directeur Rolien Sasse 11 april in Trouw.
meer lezen

IPPNW-wereldcongres: De wereld behoeft andere koers om nucleaire uitroeiing te voorkomen

11-5-2023 De wereld zal dringend van koers moeten veranderen. Dat zegt de vredesorganisatie van gezondheidswerkers IPPNW in de slotverklaring van haar wereldcongres in Mombasa. De wereld wordt geconfronteerd met een dubbele existentiële crises: het risico van een nucleaire oorlog en een versnelling van de klimaatcrisis.
meer lezen

4 t/m 10 augustus: vredeskamp Focus op klimaat en een toekomst zonder kernwapens

3-5-2023 Meerdaagse actie bij vliegbasis Volkel: blokkade, digging-for-life, spontane creatieve acties, zwemmen, kampvuurtje, bidden, workshops en meer. Want: F-35 jachtbommenwerpers stoten 10 ton CO2 uit per vlieguur om de verwoesting van de Aarde te oefenen met nieuwe kernbommen... Volg de geweldloze actie-training!
meer lezen

IPPNW co-voorzitter Ira Helfand wint de prestigieuze "Gandhi, King, Ikeda Community Builders' Prize

28-4-2023 Op 13 april ontving IPPNW co-voorzitter Ira Helfand de prestigieuze "Gandhi, King, Ikeda Community Builders' Prize" van het Morehouse College. "The prize is awarded annually to a person who promotes peace and positive social transformation through nonviolent means. These individuals use their global leadership to affirm peace, justice, diversity, and pluralism."
meer lezen

NVMP verontrust over modernisering Amerikaanse kernwapens in Nederland

17-4-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie uit in een brief aan minister Hoekstra zorg over de modernisering van de Amerikaanse kernwapens in Nederland. Juist nu Poetin tactische kernwapens in Belarus wil plaatsen, moeten wij geen vergelijkbare stap zetten.
meer lezen

Trefdag Vrede: We hebben een sterke vredesbeweging nodig!

14-2-2023 Op 28 januari hield de Belgische vredesorganisatie Vrede een Trefdag. Kate Hudson van de Campaign for Nuclear Disarmament zei er o.a.: We leven in zeer gevaarlijke tijden. De intentie van de VS om China te beteugelen, houdt niet alleen het risico in van een koude oorlog. Een verschrikkelijk bijproduct van de oorlog in Oekraïne is een snel toenemende militarisering binnen Europa.
meer lezen

Doomsday Clock staat nu op 90 seconden voor twaalf, kans op atoomoorlog zeer groot

25-1-2023 Het Bulletin of the Atomic Scientists heeft de Doomsday Clock 10 seconden vooruit gezet. De Clock staat nu op 90 seconden voor twaalf. Dit betekent dat de kans op een atoomoorlog als zeer groot wordt gezien. Groter dan ooit sedert de Clock in 1947 werd ingesteld. Belangrijkste oorzaak is de oorlog in Oekraïne.
meer lezen

Vernieuwing VS kernwapens in Europa begonnen

20-1-2023 Volgens een bericht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, is de VS in december vorig jaar begonnen met de vernieuwing van zijn kernwapens in Europa. Het betreft o.a. kernwapens op de Nederlandse vliegbasis Volkel. De nieuwe geavanceerde bommen zijn 83 keer zo krachtig als de bom op Hiroshima en kunnen worden ingezet tegen ondergrondse doelen.
meer lezen

Oproep: Geen eerste gebruik, nooit enig gebruik van kernwapens

16-11-2022 Op initiatief van vredesorganisaties van wetenschappers, vooral natuurkundigen, is een verklaring opgesteld over de oorlog in Oekraïne en het gevaar van escalatie tot een kernoorlog. Stop met oorlogstaal en vermijd beslissingen die de toekomst van iedereen vernietigen, is de boodschap. In Nederland is deze verklaring medeondertekend door Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Actie Belgische coalitie tegen Kernwapens tegen nucleaire NAVO-oefening

31-10-2022 Op 19 oktober heeft de Belgische Coalitie tegen Kernwapens geprotesteerd tegen de militaire nucleaire oefening 'Steadfast Noon' die dit jaar doorgaat op Belgisch grondgebied. De coalitieleden trokken naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel om er hun verontwaardiging te uiten.
meer lezen

Open brief van Nobelprijs voor de Vrede winnaars en wereldburgers tegen oorlog en kernwapens

24-10-2022 16 winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede schreven een open brief waarin zij oproepen tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekraïne. Verder roepen zij Rusland en de NAVO op om uitdrukkelijk te verklaren dat zij geen kernwapens zullen gebruiken. Reeds meer dan een miljoen mensen hebben deze open brief mede ondertekend. U kunt dat ook doen.
meer lezen

Oorlog in Oekraïne: hoe gevaarlijk is de dreiging met nucleaire wapens?

14-10-2022 Sinds president Poetin gedreigd heeft om kernwapens te gebruiken om zijn invasie in Oekraïne veilig te stellen, zitten we volgens experten met de grootste nucleaire bedreiging voor de wereldveiligheid, sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962. Wat zijn 'tactische' kernwapens, over welke hoeveelheden gaat het, wat zijn mogelijke scenario's en wie zijn de mogelijke doelwitten bij het gebruik ervan?
meer lezen

De oorlog in Oekraïne: zorgen over escalatie en nucleair conflict

10-10-2022 Uit onderzoek van Kantar blijkt dat de oorlog in Oekraïne, die nu al acht maanden woedt, nog steeds de grootste zorg is voor de helft van de wereldbevolking. De helft van de Europeanen is vooral bezorgd dat ook andere landen worden meegesleurd in de oorlog (51%) of zal escaleren tot een nucleair conflict (48%).
meer lezen

ICAN: Nucleaire dreigingen zijn altijd bluf, totdat ze dat niet meer zijn

23-9-2022 Sommige analisten noemen de dreigementen van Poetin bluf en zeggen dat we er niet bang voor moeten zijn. Maar nucleaire dreigingen zijn altijd bluf, totdat ze dat niet meer zijn. En niemand weet waar de grens ligt tussen bluffen en uitvoeren. Daarom zijn deze nieuwe, meer agressieve dreigementen met kernwapens zo gevaarlijk.
meer lezen

Nieuwe schokkende informatie over een beperkte kernoorlog en wereldwijde hongersnood

16-8-2022 Zelfs een beperkte kernoorlog ver weg van Nederland zal een acute klimaatverstoring geven met als gevolg misoogsten en wereldwijde hongersnood. Hiervan zullen in Nederland naar verwachting 1,7 miljoen mensen het slachtoffer zijn. Dit zegt een nieuwe IPPNW-studie.
meer lezen

Wereldwijde uitgaven aan kernwapens in 2021

16-8-2022 Uit het rapport "Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending" van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) blijkt dat in 2021, het jaar voorafgaand aan de Russische invasie in Oekraïne, de negen kernmachten samen 82,4 miljard dollar hebben uitgegeven aan kernwapens.
meer lezen

Frits ter Kuile voor 30 dagen in de gevangenis wegens actie tegen kernwapens

4-7-2022 Vanaf 4 juli zit Frits ter Kuile voor 30 dagen in de gevangenis (JVA Wittlich, Duitsland) omdat hij in de zomer van 2018 met anderen een Onze Vader heeft gebeden op een atoombombunker op de vliegbasis Büchel. Zowel met die actie als met de gevangenisstraf hoopt hij te waarschuwen voor de aanwezigheid van kernwapens in Europa en de dreigende komst van nieuwe.
meer lezen

Verslag symposium 'Belemmert nucleaire dreiging onze strijd voor een kernwapenvrije wereld?'

3-6-2022 Op 14 mei vond het symposium 'Belemmert nucleaire dreiging onze strijd voor een kernwapenvrije wereld?' plaats. Er waren inspirerende inleidingen en een discussie daarna. Nu is er een verslag gemaakt van deze bijeenkomst beschikbaar.
meer lezen

18 - 19 juni in Wenen en online: ICAN Nuclear Ban Forum

1-6-2022 De 'International campaign to abolish nuclear weapons' organiseert van 18 - 19 juni in Wenen een bijeenkomst waarop ervaren en beginnende activisten tegen kernwapens elkaar kunnen ontmoeten en plannen maken. De bijeenkomst is ook online bij te wonen. De bijeenkomst gaat vooraf aan een bijeenkomst van staten over het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

14 mei symposium: Belemmert nucleaire dreiging de strijd voor een kernwapenvrije wereld?

8-4-2022 Op 14 mei organiseert de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie een symposium met de titel 'Belemmert nucleaire dreiging de strijd voor een kernwapenvrije wereld?'. Gespreksonderwerpen: de Russische nucleaire dreiging, werkt nucleaire afschrikking nog, is een kernwapenvrije wereld een utopie?
meer lezen

De Doomsday Clock blijft op 100 seconden voor het uitbreken van een atoomoorlog staan

21-1-2022 Het Bulletin van de Atomic Scientists kondigde aan dat zijn iconische Doomsday Clock op 100 seconden voor middernacht blijft staan. De klok, die aangeeft hoe dicht de wereld is genaderd tot de vernietiging door de mens veroorzaakte dreigingen van kernwapens en klimaatverandering, blijft het dichtst bij middernacht tot nu toe.
meer lezen

Gemeenteraad van New York neemt wetgeving aan voor kernontwapening

5-1-2022 De gemeenteraad van New York heeft een krachtig pakket wetgeving aangenomen waarin de VS wordt opgeroepen zich aan te sluiten bij het VN-Verdrag dat kernwapens verbiedt. Er zijn wettelijke verplichtingen in opgenomen op het gebied van desinvestering, onderwijs en beleid inzake kernwapens.
meer lezen

13 december: webinar 'De Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld'

24-11-2021 Op 13 december organiseert de NVMP een webinar over de Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld, de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag en het verdrag dat kernwapens verbiedt. Vragen zijn o.a. hoe Nederland kan bijdragen aan kernontwapening en welke rol de civil society hierbij kan spelen.
meer lezen