Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2012

Meerderheid Kamer tekent voor retourneren kernwapens aan Verenigde Staten

31-12-2012 IKV Pax Christi organiseerde een actie tegen kernwapens voor de deur van de Tweede Kamer. Kamerleden werd gevraagd een blanco cheque te tekenen voor de geheime uitgaven aan kernwapens of te tekenen voor het retour zenden van kernwapens richting de VS.
meer lezen

Protestactie tegen Patriot-raketten

21-12-2012 Onder de noemer 'Oorlog is geen Oplossing' vond gisteren (20-12-2012) een protestactie plaats tegen de voorgenomen stationering van Nederlandse Patriots op de grens van Turkije en SyriŽ. Plaats van de actie was Enschede op ruim 100 meter van het Glazen Huis van Serious Request.
meer lezen

Palestijnse vredezaaier Ismael Khateeb ontvangt vredesprijs

20-12-2012 Op 12 december ontving de Palestijnse vredesambassadeur Ismael Khateeb de vredesprijs van de Belgische gemeente Houthalen-Helchteren.
meer lezen

Indie-deserteurs verzoeken Hoge Raad om herziening

18-12-2012 Twee IndiŽ-weigeraars vragen de Hoge Raad hun veroordeling uit 1950 en 1951 te herzien. Jan Maassen (1929) en Johannes van Luyn (1925) weigerden in 1949 en 1946 om principiŽle redenen naar het toenmalig Nederlands-IndiŽ te gaan om daar mee te doen aan de zogenoemde 'politionele acties'.
meer lezen

Mail minister Timmermans voor een rechtvaardig IsraŽl/Palestina-beleid

16-12-2012 United Civilians for Peace roept op om minister Timmermans om voor 18 december massaal een e-mail te sturen waarin wordt opgeroepen tot een beter Nederlands beleid t.a.v. de door IsraŽl bezette Palestijnse gebieden. Op de site van UCP is een model aanwezig.
meer lezen

Tweede Kamerleden sturen eerste kernwapen retour aan Verenigde Staten

16-12-2012 Aanstaande dinsdag 18 december organiseert IKV Pax Christi een kleine actie voor de deur van de Tweede Kamer. Je bent van harte welkom om je steun te betuigen aan de boodschap dat het echt tijd is kernwapens terug te sturen naar de Verenigde Staten.
meer lezen

"EU is zeker niet de kampioen van vrede die Nobel in gedachten had"

13-12-2012 Afgelopen maandag ontving de EU de Nobelprijs voor de vrede. Maar heeft de EU deze prijs wel verdiend? 'Nee!' stellen Nobelprijswinnaars Mairead Maguire (Noord-Ierland), Aartsbisschop Desmond Tutu (Zuid-Afrika) en Adolfo Perez Esquivel (ArgentiniŽ).
meer lezen

Jan Gruiters gelooft in vrede

12-12-2012 Vandaag verschijnt het boek 'Nooit meer oorlog, winnende missie of verloren visioen?' van Jan Gruiters. Het is een boek over de strijd tegen oorlog. Gruiters zelf gelooft in vrede.
meer lezen

Maarten Schaafsma pleit a.s. zaterdag op tv voor excuses aan Indonesische volk

11-12-2012 Maarten Schaafsma, lid van Vredesbeweging Pais, zal a.s. zaterdag 15 december in het tv-programma 'Debat op 2' het aanbieden van excuses aan het Indonesische volk bepleiten. Maarten was destijds als militair zelf getuige van Nederlandse oorlogsmisdaden.
meer lezen

Van wapen tot muziekinstrument

6-12-2012 De kunstenaar Pedro Reyes heeft 6700 in beslag genomen wapens omgesmeed tot muziekinstrumenten.
meer lezen

Schending mensenrechten Afghaanse vrouwen

6-12-2012 Volgens Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie, AIHRC, is het geweld tegen Afghaanse vrouwen in de tweede helft van 2012 met ongeveer 22 procent toegenomen, in vergelijking met het jaar daarvoor.
meer lezen

Upact organiseert 'Touch Peace'

3-12-2012 Op 11 december organiseert Upact in het Huis van Europa in Den Haag het seminar 'Touch Peace'.
meer lezen

Interactief event over de rol van vrouwen in conflictgebieden

3-12-2012 Dinsdag 11 december a.s. wordt in het Paard van Troje het interactieve event 'Women in Warzones: Peace Lords for Peace' georganiseerd.
meer lezen

Analyse Nederlandse Wapenexport 2011

3-12-2012 De Nederlandse wapenexport is in 2011 voor het tweede jaar op rij gedaald, naar 715 miljoen euro, het laagste niveau sinds 2004.
meer lezen

Solidair met Gaza in Amsterdam

2-12-2012 Ruim tweehonderd mensen hielden op zaterdag 1 december in Amsterdam een wake en solidariteitsbijeenkomst voor Gaza.
meer lezen

Tegen de handel in IsraŽlisch Apartheidsfruit door Olympic Fruit uit Barendrecht.

30-11-2012 Op 29 november voerden een veertigtal activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" een blokkadeactie uit in Barendrecht op de stoep van het IsraŽlische (export)bedrijf Mehadrin en hun afnemer Olympic Fruit.
meer lezen

Amsterdams Vredescafe 25 jaar

29-11-2012 Op 15 december 2012 kunt u het feestprogramma 'Geef vrede een stem' bijwonen van het Amsterdamse Vredescafe in de Mozes en Aaronkerk op het Waterlooplein.
meer lezen

IsraŽlische burgers eisen vrede met Gaza

21-11-2012 IsraŽlische burgers die nabij de Gaza-strook wonen hebben in een petitie opgeroepen om de militaire acties en de blokkade onmiddellijk te beŽindigen. Ze eisen een geweldloze oplossing zodat ze weer in vrede en rust kunnen leven.
meer lezen

Maak onmiddellijk einde aan het geweld in Gaza en IsraŽl

21-11-2012 United Civilians for Peace is buitengewoon bezorgd over de gevolgen van de aanvallen van IsraŽl op Gaza en vanuit Gaza op IsraŽl. "Ter bescherming van de burgers van Gaza en het zuiden van IsraŽl moet onmiddellijk met het geweld worden gestopt," aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.
meer lezen

500 mensen demonstreren tegen de IsraŽlische aanval op Gaza

19-11-2012 Op 17-11-2012, hebben 500 mensen uit heel Nederland gedemonstreerd tegen de IsraŽlische aanval op Gaza op de Dam in Amsterdam. Sprekers van Palestijnse, Nederlandse en Joodse organisaties riepen op tot een onmiddellijk einde aan het doden.
meer lezen

IsraŽlische vredesbeweging protesteert tegen nieuwe oorlog in Gaza

16-11-2012 Vredesorganisaties in IsraŽl protesteren tegen de nieuwe oorlog die IsraŽl is begonnen in Gaza. In Tel Aviv zorgen zij voor aanhoudende demonstraties. Ook de, vooral in de VS actieve, Jewish Voice for Peace riep op om in actie te komen en te stoppen met de militaire steun aan IsraŽl.
meer lezen

IKV Pax Christi steunt leider nieuwe Syrische oppositiecoalitie

16-11-2012 IKV Pax Christi werkt al jarenlang samen met Mouaz al-Khatib, die gekozen is als leider van de nieuwe Syrische Nationale Coalitie voor Oppositie- en Revolutionaire krachten. Deze coalitie biedt ruimte voor nieuwe politieke initiatieven om een einde te maken aan de crisis in SyriŽ.
meer lezen

Security nieuwe lucratieve markt voor wapenindustrie

14-11-2012 Steeds vaker worden voor veiligheidsvraagstukken technologische oplossingen gekozen, aangedragen door het bedrijfsleven. Voor de wapenindustrie en nieuwe gespecialiseerde ondernemingen creŽert dit een nieuwe lucratieve markt in tijden van slinkende defensiebudgetten.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede kiest Lineke Schakenbos als Vredesvrouw van het Jaar

13-11-2012 Tijdens de Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede op 27 oktober jl. is Lineke Schakenbos gekozen als Vredesvrouw van het Jaar. Een werkgroepje, bestaande uit de vredesvrouwen van de afgelopen drie jaar, heeft haar uit een groot aantal nominaties gekozen.
meer lezen

Discussiemiddag over Vrouwen in Conflictgebieden: Peace Lords for Change

13-11-2012 Op 11 december is er in Den Haag een publieksevenement over het Nederlands Actieplan 1325 'Vrouwen Vrede Veiligheid'. Op deze interactieve middag wordt gediscussieerd over de manieren waarop Nederland steun biedt aan vrouwen in conflictgebieden, die werken aan vrede.
meer lezen

Tentoonstelling A picture for peace in Den Haag

7-11-2012 Tot 26 november is in Den Haag de tentoonstelling 'A picture for peace' te zien. Ze toont de beste 11 foto's uit een door UNOY Peacemakers wereldwijd onder jongeren gehouden fotocompetitie. Alle foto's hebben een door de makers geschreven begeleidende tekst.
meer lezen

Conflictenteller

29-10-2012 Upact lanceerde onlangs de Conflictenteller. Het is een website www.conflictenteller.nl met een wereldkaart waarop is aangegeven waar er momenteel gewelddadige conflicten woeden. Door op een conflict te klikken krijg je meer info.
meer lezen

Training in geweldloze actie in Zuid-Korea

29-10-2012 War Resisters' International verzorgde onlangs een training in geweldloze actie in Zuid-Korea. Daarbij werden mensen, afkomstig uit verschillende actiegroepen, opgeleid om zelf weer trainingen te geven in eigen kring.
meer lezen

Opnieuw 4 bomspotters op luchtmachtbasis Kleine Brogel

24-10-2012 Maandag 22 oktober is voor de vierde keer in een week tijd actie gevoerd bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Vier bomspotters gingen de basis op om bewijsmateriaal te verzamelen van de nucleaire NAVO-oefening Steadfast Noon die van 15 tot 26 oktober plaatsvindt.
meer lezen

Nederland en BelgiŽ moeten reageren op IsraŽlische entering 'Estelle'

22-10-2012 De IsraŽlische marine heeft de 'Estelle', een schip met hulpgoederen voor Gaza, in internationale wateren geŽnterd en gedwongen aan te meren in de IsraŽlische haven Ashdod. 30 activisten, onder wie 4 parlementsleden zijn gearresteerd.
meer lezen

Congres ontdemocratisering en oorlog

20-10-2012 Op 17 en 18 november a.s. organiseert de Informationsstelle Militarisierung (IMI) een congres over de relatie democratie en oorlog.
meer lezen

Weer een schip onderweg om de blokkade van Gaza te breken

19-10-2012 Het Zweedse schip Estelle is onderweg naar Gaza. Het zal trachten door de IsraŽlische blokkade te breken om daar humanitaire hulpgoederen af te leveren. Aan boord is ook Yonatan Shapira, een IsraŽlische vredesactivist en voormalig gevechtspiloot.
meer lezen

Griekenland geeft miljarden uit aan wapens

17-10-2012 Griekenland geeft miljarden uit aan wapens die ze kopen vooral van Frankrijk en Duitsland. Door te bezuinigen op defensie zou de crisis in Griekenland zijn opgelost, zonder dat wij daar een cent aan hoeven uit te geven.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede: Vrouwen, Vrede en Economie

16-10-2012 Op de jaarlijkse Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede, op 27 oktober 2012 in Amersfoort, staat de relatie tussen vrede en economie centraal.
meer lezen

Vredesbeweging Pais zoekt secretaris

15-10-2012 Wegens terugtreden van de huidige functionaris zoekt Vredesbeweging Pais een nieuwe secretaris. De taken zijn de gebruikelijke, maar daarnaast is er alle ruimte voor eigen inbreng.
meer lezen

IFOR's WPP wordt zelfstandig

12-10-2012 Het Women Peacemakers Program (WPP) van de IFOR (International Fellowship of Reconciliation) gaat na ruim 15 jaar haar eigen weg. Vanaf 15 oktober 2012 is WPP gevestigd in Den Haag als een onafhankelijke stichting.
meer lezen

Burgers in IsraŽl en Iran zetten tegenactie op

12-10-2012 De IsraŽlische grafisch vormgever Ronny Edry heeft door een persoonlijke actie een vriendschapscampagne gestart met Iran. Vanwege de Iraans-IsraŽlische spanningen, worden de burgers van beide landen voorbereid op een mogelijke oorlog.
meer lezen

Nieuws of oorlogspropaganda?

11-10-2012 Op internet is een interview te zien met een journaliste die voor CNN gewerkt heeft. Over de werkwijze van CNN, over de propaganda die ons ten strijde deed trekken tegen Irak - en ons nu in oorlog moet brengen met Iran, en over de toenemende restricties voor de media in de VS.
meer lezen

Duurzame energie voor duurzame vrede

1-10-2012 In de kader van de Vredesweek werd het rapport 'Duurzame energie voor duurzame vrede' gepubliceerd. Belangrijkste conclusie: een snelle omslag naar duurzame energie neemt een bron van oorlogen weg.
meer lezen

VS-deserteur Canada uitgezet en gearresteerd aan grens

28-9-2012 Kimberly Rivera, die in het VS-leger in Irak diende, werd onlangs aan de grens gearresteerd. Ze mocht niet langer in Canada blijven waarheen ze in 2007 was gevlucht toen ze gewetensbezwaren kreeg tegen haar werk als militair in Irak.
meer lezen

Het nieuwe VredesMagazine is uit!

25-9-2012 In dit nummer o.a.: Gaat de vredesbeweging eindelijk bewegen?, Nieuw lesmap 'Tekenen voor vrede', fotoreportage over Afrikaanse vluchtelingen in IsraŽl, Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Stop de wapenhandel', interview met Len Munnik, veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

Eis voor ontwapening met grootste vredesvlag ter wereld in Gent

24-9-2012 Op vrijdag 21 september 2012, de internationale dag van de vrede, ontvouwde Vrede vzw samen met het Vredeshuis en enkele Gentse scholen de 'grootste vredesvlag ter wereld'.
meer lezen

Openingsconferentie University for Peace Centre The Hague

17-9-2012 Op donderdag 20 september gaat het nieuwe University for Peace Centre The Hague, kortweg: UPEACE The Hague, officieel van start met een internationale conferentie in het Vredespaleis, getiteld "Peace for Humanity in the 21st Century".
meer lezen

Vredesactie organiseert Europese trainersuitwisseling

17-9-2012 In november 2012 vindt op initiatief van Vredesactie (BelgiŽ) en WRI een ontmoeting plaats tussen trainers geweldloze directe actie afkomstig uit verschillende Europese landen. De hele week wisselen 40 deelnemers kennis en vaardigheden uit rond geweldloze actiestrategieŽn en bewegingsopbouw.
meer lezen

Mexicaanse vredeskaravaan houdt slotwake in Washington

17-9-2012 Slachtoffers van de drugsoorlog tegen Mexico vragen de VS om de wapenexport naar Mexico te stoppen. Een maand lang trokken ze met hun getuigenissen door de VS en vorige week hielden ze tot slot een vredeswake in Washington.
meer lezen

Anti-militaristisch actiekamp bij groot militaire oefencentrum in Duitsland

31-8-2012 Van 12 tot 17 september is er een anti-militaristisch actiekamp geweest bij het grote militaire oefencentrum in het Duitse Altmark. Daar wordt momenteel een hele stad nagebouwd om opstandbestrijding in stedelijk gebied te oefenen.
meer lezen

Vredesstemwijzer van IKV Pax Christi

30-8-2012 IKV Pax Christi heeft een Vredesstemwijzer www.vredesstemwijzer.nl uitgebracht. Met deze stemwijzer kunnen Nederlandse kiezers de politieke partijen toetsen op hun standpunten wat betreft vrede en veiligheid. Enkele vragen leveren evenwel een probleem op.
meer lezen

Vergelijking van de verkiezingsprogramma's 2012

22-8-2012 Op 12 september zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Met het oog daarop hebben WILPF Nederland en Vrouwen voor Vrede een programmavergelijking gemaakt op punten die voor vredesmensen belangrijk zijn. Het is geen stemadvies maar een handvat om je eigen keuze te maken.
meer lezen

Russell Tribunal on Palestine, 4e sessie op komst in New York

22-8-2012 Het Russell Tribunal on Palestine is op zoek naar nieuwe organisaties die zijn werk moreel en materieel willen steunen. Dit tribunaal onderzoekt de schendingen door IsraŽl van het Internationaal Humanitair Recht m.b.t. de Palestijnen.
meer lezen

Centrum EMMA viert 10-jarig bestaan

21-8-2012 Centrum EMMA in Utrecht bestaat 10 jaar. Al zo lang kunnen groepen die zich inzetten voor mensenrechten, vrede en milieu gebruik maken van de diverse ruimten waarover dit centrum beschikt. Op 31 augustus en 2 september a.s. kunt u deelnemen aan de viering van dit lustrum.
meer lezen

Syrische Patriarch bekritiseert eenzijdige berichtgeving in het Westen

14-8-2012 In een verhelderende boodschap roept de Patriarch van de Melkitische Grieks Katholieke Kerk in SyriŽ de mensen in Europa op om aan echte vrede te werken in SyriŽ. Hij benadrukt de onafhankelijke positie van zijn kerk, maar ook de risico's die Christenen lopen in de huidige situatie.
meer lezen

African Nonviolence and Peace-builders Network opgericht

10-8-2012 In juli werd in Johannesburg een nieuwe vredesorganisatie opgericht die een netwerk wil zijn voor allen die in heel Afrika bezig zijn met het werken aan vrede en geweldloosheid.
meer lezen

Mediastage in Brussel

30-7-2012 De Belgische nieuwswebsite Dewereldmorgen.be heeft elk jaar twee stagiaires uit een Europees land die een jaar lang meedraaien op de redactie. We zoeken nog ťťn stagiair(e) uit Nederland.
meer lezen

Legermacht bezet Londen tijdens Olympische spelen

21-7-2012 De bewoners van Tower Hamlets en Leytonstone kregen tot hun schrik te horen dat er platforms voor raketten op hun daken zouden worden gezet. Dat plaatsen van raketten is slechts een deel van het verhaal.
meer lezen

In memoriam Miep Schreijers

16-7-2012 Op 30 juni 2012 is Miep Schreijers overleden. Ze was zeer actief in de vredesbeweging en vooral bekend als schrijfster van vele columns en andere korte stukjes. Ze publiceerde regelmatig in het vredesblad 't Kan Anders en ook in De Vrije Gedachte.
meer lezen

Stem op Peace Brigades International Nederland!

13-7-2012 Peace Brigades International Nederland dingt mee naar de NRC Charity Awards. Ze doen dat met een mooie advertentie. Die kunt u bekijken en erop stemmen via: www.nrccharityawards.nl/inzendingen/peace-brigades-international-afdeling-nederland
13-7-2012

Vredes Magazine nu echt online

10-7-2012 Het Vredes Magazine is nu ook online te lezen. Zelfs op je smartphone.
meer lezen

Promotiefilm Vrouwen voor Vrede op YouTube

3-7-2012 Om meer mensen met ons werk in aanraking te brengen heeft Vrouwen voor Vrede een promotiefilmpje gemaakt. Als je het filmpje goed vindt,†kan je deze waarderen met 'like': www.youtube.com/watch?v=npd9V9oBUCE (ruim 2 minuten).
meer lezen

Universiteit Frankfurt kiest voor vreedzaam onderzoek

3-7-2012 Begin dit jaar hield de Goethe-Universiteit Frankfurt (D) een referendum onder studenten onder het motto "Keine Wissenschaft fŁr Krieg"
Het resultaat verraste: 76,3 % van de deelnemende studenten pleitte vůůr een "Zivilklausel" (civiele bepaling) in de statuten van de universiteit.
meer lezen

Verbeter controle Europese wapenexport en dual-use goederen

3-7-2012 Kamerleden moeten beter geÔnformeerd worden over de export van zogeheten dual-use goederen - materiaal voor zowel militair als civiel gebruik, zoals sommige optische technologie. Dat stelt de Campagne tegen Wapenhandel in een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

In de geest van Erasmus: De Vreedzame School

27-6-2012 Tijdens de Internationale Vredesweek 2012 organiseert 'Huis van Erasmus' op woensdagavond 19 september een studiebijeenkomst over de Vreedzame School.
meer lezen

Stonehenge was vredesmonument

27-6-2012 Stonehenge was geen druÔdetempel of astronomisch observatorium, maar een vredesmonument. Tot die conclusie komen Britse wetenschappers na het grootste onderzoek ooit bij de prehistorische cirkel stenen, zo'n 150 kilometer ten westen van Londen.
meer lezen

Bijeenkomst 'Samenwerking in de Vredesbeweging' nu op internet te beluisteren

18-6-2012 De op 2 juni 2012 gehouden bijeenkomst over samenwerking in de vredesbeweging is nu volledig op internet te beluisteren. Bovendien is het al eerder gepubliceerde verslag nu aangevuld met foto's en de aanbevelingen van de werkgroep Vredesweek 2012.
meer lezen

Mondiale Vredesindex 2012

14-6-2012 Wederom is er een wereldwijde vredesindex opgesteld die aangeeft in welke mate landen er in slagen een duurzaam vreedzame samenleving te organiseren. Het blijkt dat de wereld in 2011 iets vreedzamer is geworden ondanks meer interne conflicten.
meer lezen

XminY is gered!

6-6-2012 Het XminY Solidariteitsfonds heeft er 650 nieuwe donateurs bij! Dat betekent dat het kan doorgaan met het financieel ondersteunen van actiegroepen en maatschappelijke bewegingen, waaronder de vredesbeweging, overal ter wereld.
meer lezen

(On-)mogelijkheden van samenwerking binnen de Vredesbeweging

4-6-2012 Vredesbeweging Pais organiseerde op 2 juni een bijeenkomst waarvoor iedereen die actief is binnen de vredesbeweging was uitgenodigd. De opkomst was groter dan verwacht: 53 mensen tezamen actief in ca. 35 vredesorganisaties. Het leverde, naast veel ideeŽn, ook enkele concrete resultaten op.
meer lezen

Internationale vredesfietstocht

29-5-2012 Een internationale vredesfietstocht die vanuit Duitsland naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel gaat, zal donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni demonstratief door Volkel en Eindhoven trekken.
meer lezen

Bijeenkomst over samenwerking binnen de vredesbeweging

24-5-2012 Op 2 juni a.s. is er in Utrecht een bijeenkomst van mensen die actief zijn in de vredesbeweging. Ze gaan bekijken wat de (on)mogelijkheden zijn van samenwerking. Er hebben zich al 25 mensen aangemeld die tezamen werkzaam zijn in ruim 20 vredesorganisaties. Er is nog ruimte voor meer.
meer lezen

Britse supermarktketen Co-op boycot producten uit IsraŽlische nederzettingen

17-5-2012 De Britse Co-operative Group is de eerste grote Westerse supermarktketen die geen handel meer drijft met bedrijven die producten exporteren uit de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.
meer lezen

Voorkom oorlog van morgen. Verbied games als Call of Duty

16-5-2012 In de NRC van 12 mei verscheen een opmerkelijk artikel van Steven de Jong. Er wordt in aangetoond dat sciencefiction een rol heeft gespeeld bij het maken van de atoombom en - nu in games en op internet - nog steeds aanzet tot het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe wapens.
meer lezen

Kerk en Vrede: Nederlandse inzet in Afghanistan zit scheef

15-5-2012 Kerk en Vrede is ontstemd over de inzet die de demissionaire regering aankondigde tijdens de komende NAVO-top in te zullen brengen voor de Nederlandse betrokkenheid in Afghanistan na 2014. 'Alleen de getallen spreken al boekdelen', aldus voorzitter Henk Baars.
meer lezen

Openbaar vervoersbedrijf Veolia schendt internationaal recht in Palestijnse gebieden

9-5-2012 Het ook in Nederland actieve openbaar vervoersbedrijf Veolia is betrokken bij ernstige schendingen van het internationaal recht op de Palestijnse Westbank en in Oost-Jeruzalem. Een Ander Joods Geluid en UCP willen het daarom uitsluiten van aanbestedingen.
meer lezen

Gemeentelijk vredesbeleid

7-5-2012 Vrede kan je ook in de gemeente waarmaken. Want vrede is niet alleen iets voor de regering of voor wereldleiders. Ook een gemeentebestuur kan aan vrede werken. Hoe Vlaamse gemeenten dat doen leest u in een net verschenen brochure.
meer lezen

Afghanistan Initiatief vraagt vredesbeweging om actie

2-5-2012 Nederland staat aan de vooravond van een belangrijk besluit. Gaat de Nederlandse regering de Amerikaanse pogingen steunen om de oorlog in Afghanistan tot 2014 voort te zetten. Het Afghanistan Initiatief vraagt vredesorganisaties dringend om op korte termijn in actie te komen.
meer lezen

Teken voor een sterk wapenhandelverdrag

27-4-2012 In juli wordt er in VN-verband beslist over een nieuw wapenhandelverdrag. De campagne Control Arms voert actie om er een sterk verdrag van te maken. U kunt dat steunen door uw (digitale) handtekening te zetten.
meer lezen

Protest tegen wapengigant EADS

26-4-2012 EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) is een van de grootste Europese wapenbedrijven. Van de totale omzet van bijna 50 miljard euro in 2011 werd een kwart aan wapenhandel verdient. Een speciaal onderdeel van EADS is belast met het maken en onderhouden van de Franse kernwapens.
meer lezen

Den Haag, 28 april: Debat 'Oorlog met Iran?'

24-4-2012 Op zaterdag 28 April van 13:00 tot 17:00 u. organiseren het Haags VredesPlatform en Stichting PRIME een eerste van drie debatten in Den Haag over de actuele ontwikkelingen rond Iran. Inleidende sprekers zijn Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik en kernenergiedeskundige Henk van der Keur.
meer lezen

Gandhituin in Rotterdam

20-4-2012 Op Gandhituin en -Leefcentrum De Overvloed in Rotterdam wordt getuinierd voor vrede. De bekende uitspraak van Gandhi is het motto: 'De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht'.
meer lezen

IFOR Europa: 'oorlogsinvesteringen zinloos'

18-4-2012 Ter gelegenheid van de Global Day of Action on Military Spending (17 april 2012), stelden de Europese IFOR-afdelingen een verklaring op. Hun conclusie luidt: 'oorlogsinvesteringen zijn zinloos'.
meer lezen

Jan Baan overleden

11-4-2012 Op 3 februari 2012 overleed Jan Baan op 83-.jarige leeftijd. Hij is zeer actief geweest in de vredesbeweging. Met name in de actiegroep Van Zwaarden naar Ploegscharen en later in Vredesbeweging Pais. Hij was vele jaren redacteur van het blad 't Kan Anders.
11-4-2012

VredesNieuws uitgebreid

8-4-2012 Het VredesNieuws-systeem is uitgebreid met de mogelijkheid om berichten ook aan de abonnees op de Vredeslijst te zenden. Met ťťn keer uw bericht invoeren kunt u nu dus nog meer mensen bereiken.
meer lezen

Global Peace Walk - Vredeswandeling

6-4-2012 Op 31 maart waren er vredeswandelingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Buiten Nederland waren er ook in BelgiŽ, Canada, ItaliŽ, Portugal en de VS. Dit alles in het kader van Global Peace Walk.
meer lezen

In memoriam Mimi Roelofsen (4-4-1924 - 15-3-2012)

6-4-2012 Op 15 maart jl. overleed Mimi Roelofsen. Ze is vele jaren actief geweest binnen de vredesbeweging en daarbuiten. Tot op hoge leeftijd kwam je haar overal tegen waar aan vrede gewerkt werd. In binnen- en buitenland.
meer lezen

800 actievoerders voor sluiten NAVO

2-4-2012 Een 800-tal vredesactivisten voerden op 1 april een geweldloze actie waarbij ze probeerden het NAVO-hoofdkwartier in Brussel te sluiten. Delegaties uit tien Europese landen namen deel aan de actie.
meer lezen

Voorkom conflict in Conflix

29-3-2012 Conflix is een nieuw online spel over vrede en conflict. Deelnemers aan het spel krijgen spelenderwijs inzicht in de belangen van verschillende partijen tijdens een conflict. Direct spelen kan via www.conflix.nl.
meer lezen

Steun een vreedzaam burgercomitť in SyriŽ

27-3-2012 Moe van het machteloos toekijken? Dan kun je nu wat doen. Door je handtekening te zetten of door geld te doneren en een burgercomitť te adopteren.
Op www.adoptarevolution.nl kun je zien hoe.
meer lezen

Vredesweek in teken van onrecht en geweld rond grondstoffen

26-3-2012 Op 10 mei (16-21 uur in Utrecht) organiseert IKV Pax Christi de Ambassadeursdag. De Ambassadeursdag is een jaarlijkse dag voor iedereen die geÔnteresseerd in het internationale vredeswerk van IKV Pax Christi, en die zelf aan de slag wil in de Vredesweek.
meer lezen

Eerste Vredespad in Nederland

26-3-2012 Op donderdag 21 maart 2012 vond in het park Meerhoven te Eindhoven de opening van het arboretum en de start van het eerste vredespad in Nederland plaats.
meer lezen

Van jeugdig pacifisme naar geestelijke weerbaarheid

22-3-2012 Bij uitgeverij De Papieren Tijger verscheen een boek over de geschiedenis van de Jongeren Vredes Actie. De JVA bestond van 1924 tot 1940 en is een voorloper van de huidige Vredesbeweging Pais. Ze had ook veel invloed op de humanistische beweging.
meer lezen

Symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'

20-3-2012 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, organiseert op zaterdag 9 juni in Amersfoort het symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'.
meer lezen

Netanyahu vergelijkt huidig IsraŽl met Auschwitz

13-3-2012 De IsraŽlische vredesorganisatie Gush Shalom is verontwaardigd over de wijze waarop premier Netanyahu de huidige situatie van de IsraŽliŽrs vergeleek met die van de joden in Auschwitz. Ze plaatste de volgende advertentie in de krant Ha'aretz.
meer lezen

Oprichting Bradley Manning Steuncomitť

8-3-2012 Uit bezorgdheid over de behandeling en berechting van Bradley Manning is op 1 maart het Nederlands/Belgische Bradley Manning Steuncomitť opgericht. Er is een website waarop u steun kunt betuigen aan deze van het lekken van geheimen beschuldigde soldaat.
meer lezen

Actie tegen marinebasis op Jeju eiland

6-3-2012 Eind februari werden 16 vredesactivisten gearresteerd bij een internationale actie tegen de bouw van een marine-basis op het Koreaanse Jeju eiland. Daar dreigen delen van tot het werelderfgoed behorende rotspartijen opgeblazen te worden.
meer lezen

Bijeenkomst over de (on-)mogelijkheden van samenwerking binnen de vredesbeweging

29-2-2012 Vredesbeweging Pais organiseert op 2 juni a.s. een bijeenkomst voor allen die zich actief inzetten voor de vrede, of dat zouden willen gaan doen. Hoofdmoot zal zijn een open discussie over de (on-)mogelijkheden van samenwerking.
meer lezen

Gentse vredesactivisten huldigen stedenband Semmerzake-Kaboel in

27-2-2012 Op zaterdag 25 februari fietsten twintig Gentenaars naar de militaire basis in Semmerzake. Ze klaagden er met een symbolische actie de rol die het Air Traffic Control Centre (ATCC) speelt in de oorlogen in LibiŽ en Afghanistan aan.
meer lezen

Russische en Chinese wapens voeden geweld in Darfur, zegt Amnesty

24-2-2012 Amnesty International publiceerde een nieuw rapport waaruit blijkt dat Chinese en Russische wapens, waaronder ammunitie, helikopters, lucht-grondraketten en bepantserde voertuigen, ernstige mensenrechtenschendingen in de Soedenese regio Darfur mogelijk hebben gemaakt.
meer lezen

Tentoonstelling van het Vredesmuseum, Vergeven - Verzoenen

16-2-2012 De gehele meimaand in Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15, 7511 GM Enschede tel. 053 - 4 804 804
Inlichtingen: Tiny Hannink, hannink-starre@zonnet.nl, tel. 053 4340559
meer lezen

GroenLinks tegen uitbreiding Kunduz-missie en voor politieke oplossing Afghanistan

13-2-2012 Het Afghanistan Initiatief binnen GroenLinks kijkt met gemengde gevoelens terug op de Kunduz-discussie op het GroenLinks congres van 11 februari. Wel stap in goede richting maar kritisch volgen blijft nodig.
meer lezen

Goed voorbeeld

9-2-2012 Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn meldt dat het niet langer zal investeren in Elbit Systems en Aryt Industries. Het laatste bedrijf vanwege betrokkenheid bij de productie van clusterbommen
meer lezen

Hoge IsraŽlische officier legt de wapens neer

9-2-2012 Er wordt op grote schaal steun gevraagd voor Igor Bakal, die in IsraŽl terecht zal staan wegens hoogverraad omdat hij weigert als officier te dienen in Gaza.
meer lezen

Veel te lage cijfers over het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan

8-2-2012 Het door de VN gepubliceerde aantal burgerslachtoffers van de oorlog in Afghanistan blijkt veel te laag. Mogelijk is het zelfs 5 maal hoger dan de 3.000 die de VN voor 2011 opgeeft.
meer lezen

Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden

7-2-2012 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie heeft een initiatief genomen ter bevordering van het debat rond het bestaansrecht van de NAVO. De zeer originele actie richt zich in het bijzonder op Publieke Figuren, maar ook 'gewone' mensen kunnen meedoen.
meer lezen

WRI job opening

6-2-2012 War Resisters' International (London) is looking for a Right to Refuse to Kill programme worker (full-time).
meer lezen

Palestijnse vrouwen vertellen over geweldloos verzet

6-2-2012 Op woensdagavond 15 februari komen twee Palestijnse vrouwen in Utrecht vertellen over hun geweldloos verzet tegen de IsraŽlische bezetter.
meer lezen

Aktie tegen wapenbedrijf EADS

2-2-2012 Op 31 mei houdt EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Dan presenteert het wapenbedrijf winstcijfers en plannen. Hťt moment om duidelijk te maken wat wij vinden van wapenhandel. Doe mee! We hebben je nodig!
meer lezen

Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad is vrij!

26-1-2012 De Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad is vrijgelaten! Nog in december werd hij veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn kritiek op het leger. Een video met de verklaring die hij bij zijn vrijlating aflegde vindt u op: www.youtube.com/watch?v=fePfun2Gbg8&
meer lezen

International Red Hand Day 2012

25-1-2012 International Red Hand Day is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle kindsoldaten. Het Jeugd OntmoetingsCentrum bij de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn besteedt er op 12 februari aandacht aan.
meer lezen

Global Militarization Index

25-1-2012 Het Duitse onderzoeksinstituut BICC heeft een Wereld Militariseringsindex gepubliceerd. Daaruit kan afgelezen worden welke landen meer en welke minder gemilitariseerd zijn.
meer lezen

Educating for Peace

17-1-2012 UNOY Peacebuilders en Upact organiseren op 4 en 5 februari a.s. in Den Haag een internationaal seminar over vredeseducatie. De organisatoren willen met het seminar vredesinitiatieven van jongeren wereldwijd inspireren.
meer lezen

Fietstocht tegen atoomwapens

16-1-2012 In mei-juni 2012 wordt de internationale fietstocht 'Kernwapenvrij.nu' gehouden. De tocht start in Duitsland en gaat door Nederland en BelgiŽ naar Brussel en doet o.a. de vliegbases Kleine BrŲgel en Volkel aan.
meer lezen

Handboek Geweldloze Actie nu in het Arabisch

11-1-2012 Het Handbook for Nonviolent Campaigns is nu ook in het Arabisch te lezen. Al eerder verscheen het in het Engels, Bahasa Indonesia, Koreaans, Russisch, Spaans en Tigrinya (Eritrea en EthiopiŽ). Wereldwijd succes dus, voor dit door War Resisters' International uitgegeven boek!
meer lezen

EU rapport over wapenhandel te laat en incompleet

11-1-2012 De publicatie van het Dertiende Jaarverslag over de Controle van Export van Militaire Goederen en Technologie over 2010 roept vragen op over de betrouwbaarheid van de informatie en de inzet van de EU om wapenexport effectief te controleren, menen tien organisaties tegen wapenhandel.
meer lezen

Terrorist directeur Belgische wapenproducent

5-1-2012 De Fransman die in 1985 verantwoordelijk was voor het opblazen van de Rainbow Warriar is nu directeur van de Amerikaanse tak van het Belgische staatsbedrijf FN Herstal Group, dat vuurwapens produceert. Greenpeace heeft de VS gevraagd de man uit te wijzen.
meer lezen

Apaches bestoken Taliban met 55.000 granaten

5-1-2012 Volgens gegevens van het dagblad The Sun op basis van de Britse wet openbaarheid bestuur hebben Britse Apachehelikopters het afgelopen jaar 55.000 granaten afgeschoten op Talibanstrijders.
meer lezen