Vredesduif met olijftak in snavel.

kernwapens 2014

Vredesactivisten blokkeren haven atoomonderzeeŽrs en eisen kernwapenvrij Schotland

29-9-2014 Op 22 september hebben vredesactivisten de Britse marinebasis in Faslane geblokkeerd. Dit is de thuisbasis van met kernraketten uitgeruste onderzeeŽrs. Aanleiding was het referendum over Schotse onafhankelijkheid. Vredesorganisaties hebben gepleit een ja-stem omdat Schotland tegen atoombewapening is.
meer lezen

PAX start burgerinitiatief Teken tegen kernwapens

19-9-2014 Vredesbeweging PAX lanceert pal voor de Vredesweek het burgerinitiatief Teken tegen kernwapens. Door 40.000 handtekeningen in te zamelen, wil PAX een nationaal verbod op kernwapens op de politieke agenda zetten. 'Dit is hťt moment om het debat te voeren', zegt campagneleider Krista van Velzen.
meer lezen

Elf kilometer roze protest tegen kernwapens

13-8-2014 Een ruim elf kilometer lange roze gebreide vredessjaal werd op 9 augustus uitgerold op de openbare weg langs de Britse kernwapenfabrieken in Aldermaston en Burghfield in zuid-Engeland. De actie vormde het hoogtepunt van de campagne Wool Against Weapons. Vanuit Nederland waren vier mensen aanwezig om een deel van de 507 sjaals die in Nederland werden vervaardigd omhoog te houden.
meer lezen

Nederland draagt halve kilometer roze vredessjaal bij aan Wool Against Weapons

6-8-2014 Een halve kilometer roze gebreide vredessjaal is afgelopen week afgeleverd bij Wool Against Weapons in Engeland. De 507 meters werden in Nederland vervaardigd als onderdeel van een elf kilometer lang protest tegen de modernisering van het Britse atoomwapenprogramma Trident.
meer lezen

Nederland breit mee tegen kernwapens

2-7-2014 In heel Nederland wordt momenteel de laatste hand gelegd aan honderden gebreide lappen, die deel gaan uitmaken van de elf kilometer lange roze vredesjaal voor de campagne Wool Against Weapons. Deze campagne vormt onderdeel van de protesten tegen de modernisering van het Britse kernwapenprogramma Trident.
meer lezen

Geef je op voor de ICAN Action Academy en werk mee aan een verbod op kernwapens

25-6-2014 Vier uitdagende interactieve educatieve dagen met gedreven mensen uit heel Europa vaardigheden leren om campagne te voeren voor een verbod op kernwapens. Deadline voor registratie is 7 juli.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren kernwapenfabriek in Engeland

29-5-2014 Op 19 mei jl. werd de Engelse kernwapenfabriek in Burghfield door 12 vredesactivisten geblokkeerd. 8 van hen ketenden zich aan elkaar. De blokkade duurde meer dan 4 uur en maakt deel uit van een een bredere opzet die ten doel heeft de productie van kernkoppen in de fabriek te stoppen. Mensen van War Resisters International waren er actief bij betrokken.
meer lezen

27 mei: Demonstratie tegen kernwapensmid Airbus

20-5-2014 Airbus is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de gloednieuwe M51, een ballistische kernraket voor lancering vanaf onderzeeŽrs. Airbus (het vroegere EADS) is mede verantwoordelijk voor de nieuwe ASMPA-nucleaire lucht-grondraket voor de Franse luchtmacht. En Airbus ontwikkelt, produceert en reviseert de M45, de huidige nucleaire raket van de Franse marine.
meer lezen

ABP-beleggingen in kernwapens stijgen met 35% tot 1,1 miljard euro tegen eigen beleid in

18-4-2014 De beleggingen van pensioenfonds ABP in kernwapenbedrijven zijn volgens deze week gepubliceerde cijfers opgelopen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder. In tegenspraak met haar eigen beleid, dat investeringen in strijd met Non-Proliferatieverdrag (NPV) verbiedt.
meer lezen

Symposium: Zit er schot in kernontwapening?

12-4-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Frederik Voute, Tom Sauer en Krista van Velzen proberen op dit symposium deze ontwikkelingen toe te lichten. Bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?
meer lezen

Nieuwe film: Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen

29-3-2014 Afgelopen 21 maart is een nieuwe film uitgebracht over de komende modernisering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Dit in aanloop naar de NSS-conferentie over nucleaire veiligheid.
meer lezen

Ook protest bij kernreactor Petten en Urenco

25-3-2014 Petten/Almelo - In het kader van de NSS nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.
meer lezen

Anti-NSS protest: geen nieuwe kernwapens in Nederland

24-3-2014 88 jarige & zo'n 70 anderen gearresteerd uit zorg voor nucleaire veiligheid.
meer lezen

Spandoekenactie in Hofvijver tegen nucleaire top (NSS)

24-3-2014 De acties tegen de NSS gingen vandaag rond 10:00 van start met een protest in de Hofvijver naast het Binnenhof. Vier activisten, gekleed in waadbroeken, stonden in de vijver met twee spandoeken. Daarop de teksten: "DISARM ALL NUCLEAR WEAPONS" en "240.000 jaar kernafval - Veiligheid? Ben je mal?"
meer lezen

250 demonstranten tegen NSS in Den Haag

24-3-2014 Zondagmiddag liep de demonstratie 'Stop nuclear power! Abolishpoverty' met zo'n 250 deelnemers, onder begeleiding van een overdaad aan politie, door Den Haag.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede protesteert tegen kernwapens met zadelhoesjes

23-3-2014 Vrouwen voor Vrede grijpt de nucleaire top aan om opnieuw te protesteren tegen de Amerikaanse kernbommen die nog steeds in Volkel liggen. Er zullen duizenden zadelhoesjes verspreid worden met de tekst: "Die Amerikaanse kernbommen in Nederland zitten ons nog steeds niet lekker." Afzender: Vrouwen voor Vrede.
meer lezen

Brei mee tegen kernwapens aan 11 km lange vredessjaal

21-3-2014 Eind januari berichtte VredesNieuws al over de Britse campagne Wool Against Weapons, die op 9 augustus a.s. 2 kernwapenfabrieken met een gebreide sjaal wil verbinden. Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven sluiten daar nu bij aan met een oproep om in Nederland mee te breien!
meer lezen

Demonstratie 24 maart: Stappen voor 'nucleaire veiligheid': Dus geen nieuwe kernwapens in NL

20-3-2014 Op maandag 24 maart 2014 is er om vijf voor twaalf (11:55 uur) bij Den Haag Centraal Station een manifestatie van burgers die zich zorgen maken over de nucleaire veiligheid. Er zal een brief worden aangeboden aan de wereldleiders bijeen voor de Nuclear Security Summit.
meer lezen

Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel

19-3-2014 Op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant hebben enkele vredesactivisten van 'Ontwapen!' foto's gemaakt van de shelters waarin de Amerikaanse kernwapens liggen. Zij willen dat de kernwapens volgende week tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) retour worden gegeven aan president Obama.
meer lezen

Meerdere demonstraties in Den Haag en Amsterdam i.v.m. de Nuclear Security Summit

10-3-2014 Op 23 en 24 maart zijn er meerdere demonstraties e.d. ter gelegenheid van de Nuclear Security Summit in Den Haag en de Nuclear Industry Summit in Amsterdam.
meer lezen

Zit er schot in kernontwapening? Symposium zaterdag 17 mei in Amersfoort

4-3-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Voor de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie reden om een symposium te organiseren. Sprekers: prof. dr. Tom Sauer van de Universiteit van Antwerpen en Krista van Velzen, oud-Kamerlid en nu werkzaam bij PAX.
meer lezen

84-jarige non Megan Rice krijgt 3 jaar cel voor actie tegen kernwapens

21-2-2014 De 84-jarige Amerikaanse non Megan Rice moet 3 jaar de cel in, omdat ze samen met twee anderen een opslagplaats voor kernwapens binnendrong. Haar beide medeverdachten zijn veroordeeld tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan "een poging tot schending van de nationale defensie".
meer lezen

24 maart actie tegen atoombewapening bij Nucleair Summit in Den Haag

12-2-2014 Op 24 maart komen honderden wereldleiders naar Den Haag om te spreken over de nucleaire veiligheid van de wereld. Wij maken ons daar ook zorgen over. B.v. over de kernwapens van Amerika die verstopt liggen in Nederland.
Op 24 maart willen wij ons dan ook tegenover deze wereldleiders uitspreken. Komt u ook? Maandag 24 maart, om 5 voor 12, Den Haag Centraal station!
meer lezen

Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte

30-1-2014 Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte. Op 9 augustus a.s., de dag dat de atoombom op Nagasaki viel, willen ze daarmee de atoombomfabrieken van Burghfiel en Aldermaston met elkaar verbinden. De actie maakt deel uit van een groeiende campagne tegen de vervangen van het Trident-raketsysteem.
meer lezen

VS doet proeven met Z-machine om 'betere' kernwapens te maken

10-1-2014 Matsui Kazumi, de burgemeester van Hiroshima, schreef als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede een brief aan president Obama. Hierin roept hij Obama op om te stoppen met proeven met de Z-Machine, die gericht zijn op de 'verbetering' van kernwapens.
meer lezen