Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2017

Militarisering van de politie, een wereldwijd verschijnsel

28-12-2017 Sedert enkele jaren ontvangt War Resisters' International berichten van aangesloten organisaties waarin die een toenemende militarisering van de politie in hun landen melden. De politie wordt een binnenlandse veiligheidsmacht die lijkt op en optreedt als een leger. De hierover verzamelde informatie is nu online beschikbaar.
meer lezen

Nieuw nummer van VredesMagazine met o.a. de sleepwet, Bethlehem en dansen voor vrede

27-12-2017 Het nieuwe nummer van VredesMagazine biedt weer 36 pagina's informatie en inspiratie voor mensen die naar vrede streven. Met een heel dossier over de sleepwet, artikelen over de vredesprocessen in Liberia en Noord-Ierland, het verslag van een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Bethlehem, een fotoreportage over dansen voor vrede, veel nieuws, een gedicht en nog veel meer.
meer lezen

Vredesactie dwingt doorlichting af van Europees Defensie Agentschap

22-12-2017 Naar aanleiding van een klacht van van de Belgische vredesorganisatie Vredesactie wordt het Europees Defensie Agentschap (EDA) doorgelicht door de Europese Ombudsman. Het EDA speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de wapenindustrie en de uitbouw van het Europees defensiebeleid.
meer lezen

Vriendenmiddag voor Palestijns vredesproject 'Tent of Nations'

20-12-2017 Op 10 februari is er in Driebergen een Vriendenmiddag voor het Palestijnse vredesproject Tent of Nations. Iedereen die zich bij dit project in Bethlehem betrokken voelt of ermee wil kennismaken is welkom. Het motto van Tent of Nations is "Wij weigeren vijanden te zijn".
meer lezen

Ander Nieuws week 51: Tweede Balfour-verklaring, of Arabisch-Israëlische Navo?

18-12-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Tweede Balfour-verklaring, of Arabisch-Israëlische Navo?
- Palestina: Tijd voor een nieuw begin
- Roekeloze waagstukken Mohammed bin Salman verzwakken internationale positie Saudi-Arabië
en nog negen andere berichten.
meer lezen

Verklaring Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom over erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël

18-12-2017 De Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom heeft een verklaring uitgegeven over de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Daarin stelt ze dat de erkenning geen verandering brengt in het feit dat Oost-Jeruzalem bezet gebied is. Toch is het een belangrijke gebeurtenis omdat het de weg vrijmaakt voor een meer onpartijdige bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.
meer lezen

Problemen met het verwerven van voldoende financiën leiden tot opheffing Women Peacemakers Program

12-12-2017 Women Peacemakers Program wordt met ingang van 15 december opgeheven. Dit als gevolg van moeilijkheden bij het verwerven van voldoende subsidies. Het in Nederland gevestigde, maar internationaal werkende WPP wilde een wereld waarin vrouwen en mannen samenwerken aan een geweldloze samenleving.
meer lezen

Zet de VN 130 Israelische en internationale bedrijven op zwarte lijst?

7-12-2017 De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft ongeveer 130 Israëlische bedrijven gewaarschuwd voor hun opname op een zwarte lijst voor "handel in strijd met het internationale recht en VN-resoluties".
meer lezen

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk ontevreden over Nobelprijs voor vredesorganisatie

6-12-2017 Op 10 december is de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zullen bij de plechtigheid slechts op laag diplomatiek niveau vertegenwoordigd zijn. Daarmee laten zij hun ongenoegen blijken over het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede aan een vredesorganisatie.
meer lezen

Ander Nieuws week 49: Media verdoezelen rol Navo in slavenmarkten Libië

4-12-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Media verdoezelen rol Navo in slavenmarkten Libië
- Hoe Israël de Palestijnen uit Groot-Jeruzalem weg "zuivert"
- Geen voedsel, water of medicijnen meer te koop in Yemen
en nog vijf andere berichten.
meer lezen

Verslag Vredessymposium 2017: 'Vrouwen op Vredesmissie'

4-12-2017 Het Vredessymposium op 20 september 2017 in het Stadhuis in Utrecht was, met 80 aanwezigen, weer een groot succes. Bekijk het met foto's geïllustreerde verslag.
Bron: Eirene

Vredesactivisten stappen conferentie wapenlobby binnen

25-11-2017 Voor het vierde jaar op rij voerden vredesactivisten actie bij een conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). De conferentie vindt plaats achter gesloten deuren, kritische stemmen mochten er niet in. Tientallen vredesactivisten, waaronder een lid van het Europees parlement, boden zich aan bij de ingang van de conferentie. Zeventien van hen werden gearresteerd.
meer lezen

Hier krijg je financiële steun voor oorlogsvluchtelingen

21-11-2017 Ondersteun je oorlogsvluchtelingen in Nederland of ken je iemand die dat doet? Bij Stichting Wesselmann kun je misschien terecht voor een financieel zetje voor het oorlogsslachtoffer. Voor voorwaarden: www.stichtingwesselmann.nl
21-11-2017

Ander Nieuws week 47: Oorlog tegen ISIS maakt veel meer burgerslachtoffers dan officieel toegegeven

20-11-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Oorlog Amerikaanse coalitie tegen ISIS maakt 31 keer zoveel burgerslachtoffers als officieel toegegeven
- Waarom Libanon met alweer een crisis te maken heeft - en wat Saudi-Arabië kan verliezen
- Bezoekers aan de kolonie Afghanistan
en nog zes andere berichten.
meer lezen

Manifestatie Stop de Oorlogsmissies. 3 december in Amsterdam

20-11-2017 Op 3 december om 15 uur komen vredesmensen bijeen bij 't Lieverdje om actie te voeren tegen de permanente oorlogsoperaties waar Nederland aan meedoet en tegen versterking van de krijgsmacht. In plaats daarvan willen ze vrede door diplomatie, een eerlijke internationale economie èn een goed klimaatbeleid. Er is een programma met muziek en sprekers.
meer lezen

Alternatieve herdenking van oorlogsslachtoffers in Londen

13-11-2017 De Peace Pledge Union organiseerde op 12 november, de dag dat in Groot Brittannië de oorlogsslachtoffers worden herdacht, een alternatieve herdenking vlakbij de plaats van de officiële herdenking. Een echte herdenking, vrij militaristische invloeden, waarin ook aandacht werd besteed aan de oorlog in Jemen en de voortdurende bezetting van Palestina.
meer lezen

Nieuw tijdschrift over Gender Peace and Security

13-11-2017 Het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede geeft een nieuw Nederlandstalig blad uit over de thema's uit de Gender Peace and Security (GPS) agenda. In het eerste nummer gaat het over seksueel geweld in gewapende conflicten. Het bevat interviews en artikelen van mensen uit het netwerk van GPS en daarbuiten.
meer lezen

Wake-up call voor Europa "Geef geen geld aan wapenfabrikanten"

10-11-2017 Tientallen burgers probeerden 9 november de gebouwen van het Europees Parlement binnen te gaan. Met wekkers, sirenes en bellen schudden ze Europarlementsleden wakker. "Wij willen niet dat er publiek geld gaat naar de wapenindustrie", zegt één van de activisten.
meer lezen

Korte film over werk War Resisters' International

10-11-2017 War Resisters' International heeft een filmpje gemaakt om het een en ander te laten zien over het vredeswerk dat ze wereldwijd doet. U kunt het hier bekijken.
meer lezen

Mensen gezocht voor vredesplatform in Dieren/Rheden e.o.

8-11-2017 Ik ben op zoek naar mensen die actief zijn of willen worden in een partijneutrale vredesbeweging om een actief vredesplatform in Dieren en/of gemeente Rheden e.o. op te zetten. Graag contact opnemen met Jeroen Kuijpers 06-16358990 of j.a.kuijpers@gmail.com.
8-11-2017

Ander Nieuws week 45: Wie is er bang voor de grote boze Iraanse bom?

6-11-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Wie is er bang voor de grote boze Iraanse bom?
- De val van het huis ISIS
- Europa's stille offensief tegen mensen die vluchtelingen helpen
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Jongerendag: Wat bewoog de vredesbeweging... en beweegt die nog?

31-10-2017 Veel jonge mensen vragen zich weleens af: 'Wat bezielde onze ouders en grootouders, toen ze 35 jaar geleden massaal de vredesbeweging steunden?' 'Wat bewoog hen toen ze meeliepen in de grootste demonstraties die ons land gekend heeft en toen ze tonnen handtekeningen inzamelden tegen kernbewapening?' 'Wat voor tijd was dat, waarin dat mogelijk was?'
meer lezen

DEBAT De grenzen van verzet - discussie over Israël/Palestina

27-10-2017 Welke vormen van verzet tegen de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen zijn legitiem? Die actuele vraag staat centraal in een debat op 31 oktober in Amsterdam, waaraan wordt deelgenomen door hoogleraar Marcel Brus, antropologe Dina Zbeidy, Brigitte Herremans van Broederlijk Delen en schrijver Dyab Abou Jahjah.
meer lezen

Schrijfactie leerlingen basisscholen tegen oorlogstaal rond Noord-Korea

27-10-2017 De wederzijdse bedreigingen maken mensen ongerust. Wie kan deze oorlogstaal nog stoppen? Als 9000 basisschoolleerlingen zijn te mobiliseren om een kindermiljoenennota 2017 samen te stellen, dan moet het toch ook mogelijk zijn om evenzoveel kinderen te vinden die oprecht vragen of de wereldleiders de toekomst van deze aarde veilig willen stellen.
meer lezen

Ander Nieuws week 43: Trump wil het makkelijker maken om burgers met drones te doden

25-10-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Trump wil het makkelijker maken om burgers met drones te doden. Helaas dankzij Obama
- Koerden worden geconfronteerd met verandering politieke kaart Irak
- Waarom blijven de media zeggen dat Iran een kernwapenprogramma heeft?
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Enschede voor Vrede vraagt opheldering militaire oefeningen aan Provincie Overijssel

23-10-2017 Samen met stichting VEDAN (Vredes- En DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad) heeft Enschede voor Vrede vandaag opheldering aan de Provincie Overijssel gevraagd over de militaire oefeningen die de komende dagen op en rond de voormalige Vliegbasis Twenthe zullen plaatsvinden.
meer lezen

Waarom een vernislaagje beschaving ons niet zal behoeden voor een atoomoorlog

23-10-2017 De bekende politicoloog Noam Chomsky benadrukt geregeld dat klimaatsverandering en een atoomoorlog de twee grootste gevaren zijn van onze huidige geglobaliseerde wereld. De reden daarvoor is heel eenvoudig: niet allen zijn ze nu reeds bijzonder reëel (klimaatsverandering is een feit en atoombommen werden in het verleden reeds gebruikt), ze bedreigen ook allebei de volledige mensheid.
meer lezen

Afghaanse meisjes nog geen betere toegang tot school na 16 jaar VS-invasie

20-10-2017 Pogingen van de Afghaanse regering en internationale donoren om meisjes naar school te krijgen, blijven tekortschieten, volgens Human Rights Watch. Zestien jaar nadat de Amerikaanse interventie in Afghanistan de Taliban van de macht verdreef, gaat nog steeds naar schatting twee derde van de Afghaanse meisjes niet naar school.
meer lezen

Hoe de wapenindustrie het Europees defensiebeleid kaapt

19-10-2017 Het rapport 'Beveilig de winst - hoe de wapenindustrie het Europees defensiebeleid kaapt' documenteert de symbiotische relatie tussen de wapenindustrie en de Europese instellingen en het effect dat deze relatie heeft gehad op de creatie van een Europees militair onderzoeksprogramma en het Europees Defensie Fonds.
meer lezen

De Internationale Campagne tegen Kernwapens wint Nobelprijs voor de Vrede 2017

13-10-2017 Op 6 oktober, is bekend gemaakt dat de Internationale Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. In Nederland zijn o.a. Stop Wapenhandel, de WILPF, het Tribunaal voor de Vrede, Burgemeesters voor Vrede, de NVMP en PAX partnerorganisaties van de ICAN. Zij delen dus mee in de feestvreugde.
meer lezen

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede a.s. donderdag bij Enschedese Vredestuin

10-10-2017 Afgelopen vrijdagochtend maakt het Noorse Nobelprijscomité bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN - Internationale Campagne om Kernwapens af te schaffen) gaat. Een internationale campagne waar de Nederlandse vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) een belangrijke rol in heeft gespeeld.
meer lezen

Ander Nieuws week 41: De prijs van vrede? Hoe Damascus akkoordjes sluit met verslagen rebellen

9-10-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De prijs van vrede? Hoe Damascus akkoordjes sluit met verslagen rebellen
- Had Ayatollah Khamenei gelijk over Washington?
- Alleen Amerikanen kunnen de Amerikaanse oorlog tegen Yemen stoppen
en nog tien andere berichten.
meer lezen

SCHRIJFACTIE Tweede Kamer: Gaat in het nieuwe kabinet de bijbel boven het recht?

7-10-2017 Via VredesNieuws is de oproep van The Rights Form verspreid om de ChristenUnie te weren uit het kabinet, omdat die de eigen (religieuze) overtuiging stelt boven de internationale rechtsorde. Binnen VredesNieuws is er discussie of deze oproep wel thuishoort in VredesNieuws. Is dit nog wel een vredesonderwerp en draagt deze oproep wel bij aan vrede? Laat uw mening hierover horen.
meer lezen

Nederlandse LCF-fregatten spelen rol in nucleaire oorlogvoering

2-10-2017 De zwaarste gevechtsschepen van de Nederlandse marinevloot, de vier luchtverdedigings- en commandofregatten, spelen een rol in nucleaire oorlogvoering, schrijft Stop Wapenhandel in het onderzoek 'LCF-fregatten en het nucleair evenwicht'. Bijzonder aan deze fregatten is de zeer geavanceerde radar. Deze kan over grote afstanden intercontinentale raketten opsporen en volgen.
meer lezen

Duitse wapenfabrikant staakt verkoop aan Israël

29-9-2017 Wapenfabrikant Heckler & Koch levert geen wapens meer aan Israël en een aantal andere landen. Het 'dodelijkste bedrijf van Duitsland' heeft in stilte een 'ethisch' verkoopbeleid ingevoerd.
meer lezen

Ander Nieuws week 39: Een militaire coup in slow-motion in de VS

25-9-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Een militaire coup in slow motion in de VS
- Turkije op rand van chaotische strijd om grondgebied
- Alweer Afghanistan?
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Vredessymposium 2017: 'Vrouwen op Vredesmissie'

25-9-2017 Hoe kan je je als gewone burger inzetten voor een vreedzame samenleving, zonder gebruik te maken van wapens of daarmee te dreigen? Hoe kan je geweld voorkomen, conflicten oplossen, en investeren in vrede? Antwoorden hierop werden gegeven tijdens het Vredessymposium 2017, afgelopen woensdag 20 september in het Oude Stadhuis in Utrecht.
meer lezen

Lezing in Rotterdam op 28 oktober. Erasmus: Uitvinder van Vredesopvoeding en een Cultuur van Vrede

22-9-2017 Peter van den Dungen maakt duidelijk hoe Erasmus de eerste was die de mensen in Europa 'vrede' leerde. Erasmus was zelfs de 'uitvinder' van het begrip 'vrede'. Van den Dungen was 25 jaar algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, dat van Guernica en Den Haag tot aan Hiroshima functioneert.
meer lezen

Crisis VS en Noord-Korea: "Bombarderen voor vrede is als vrijen voor maagdelijkheid"

18-9-2017 De roekeloze retoriek afkomstig van zowel de VS als Noord-Korea laat de reeds gevaarlijke crisis in Korea verder escaleren. De wilde dreigementen die beide partijen uiten verergert enkel de reeds zeer explosieve situatie.
meer lezen

Clusterbommen maken dagelijks 3 slachtoffers

14-9-2017 De Cluster Munition Monitor 2017 maakt in zijn jaarrapport gewag van een stijging van het aantal slachtoffers van clusterwapens. Tussen 2015 en 2016 is hun aantal verdubbeld, van 419 in 2015 tot 971 in 2016. Dit komt neer op gemiddeld drie slachtoffers per dag. In 98 procent van de opgetekende gevallen ging het om burgers.
meer lezen

Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

13-9-2017 Honderden vredesactivisten voerden van 4 tot 11 september actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden dagenlang de toegangswegen en vertraagden zo de opbouw van de beurs. Ook Belgische en Nederlandse activisten deden mee.
meer lezen

Ander Nieuws week 37: Nucleair akkoord met Iran in gevaar

11-9-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Beide partijen in Golfcrisis op lijst 'belangrijkste markten' voor exportoffensief wapenhandel
- Nucleair akkoord met Iran in gevaar
- De oorlog in Afghanistan: plannen, bombarderen, verliezen
en nog acht andere berichten.
meer lezen

Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd

11-9-2017 Van 20-26 november is het weer de 'Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd'. Dit jaar voor de vierde keer spannen anti-militaristen over heel de wereld zich gezamenlijk in om de vele manieren waarop geweld bij jongeren gepromoot wordt aan de kaak te stellen en te wijzen op alternatieven voor geweld. Dit jaar ook in Nederland?
meer lezen

Activiteiten Vrouwen voor Vrede IJmond in de Vredesweek

8-9-2017 Vrouwen voor Vrede IJmond viert dit jaar dat zij 35 jaar bestaat. Dat er kruisraketten geplaatst zouden worden in Nederland bracht hen op de been. Sinds die tijd vragen de vrouwen op diverse manieren aandacht voor ontwapening en geweldloze conflictoplossingen.
Voor de komende Vredesweek melden zij 3 activiteiten: onthulling van een Vredespaal, een vredesfietstocht en een Walk of Peace.
meer lezen

Tentoonstelling 'De kracht van verbeelding', Vredesweek 2017 Gouda

8-9-2017 In de Vredesweek organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een speciale gelegenheidstentoonstelling. Deze tentoonstelling bestaat uit werk van kunstenaars die zich door het thema van de Vredesweek "De kracht van verbeelding" hebben laten inspireren.
meer lezen

Clusterbommen maken dagelijks 3 slachtoffers

4-9-2017 De Cluster Munition Monitor 2017 maakt in zijn jaarrapport gewag van een stijging van het aantal slachtoffers van clusterwapens. Tussen 2015 en 2016 is hun aantal verdubbeld, van 419 in 2015 tot 971 in 2016. Dit komt neer op gemiddeld drie slachtoffers per dag. In 98 procent van de opgetekende gevallen ging het om burgers.
meer lezen

Vredesmanifest van 500 Jongeren voor Vrede, bijeen in Barcelona

1-9-2017 Kort na de aanslagen vond in Barcelona een bijeenkomst plaats van Jongeren voor Vrede. 500 leden van deze christelijke organisatie kwamen daar 3 dagen bijeen. Ze namen het vredesmanifest 'More Youth, More Peace' aan. U kunt dit manifest hier lezen. Het geeft goed weer wat deze jongeren beweegt en hoe ze denken.
meer lezen

Ander Nieuws week 35: Het spook van de pre-emptieve oorlog

29-8-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Het spook van de pre-emptieve oorlog
- Internationale gemeenschap moet bloedbad in Yemen halt toeroepen
- Trump net als Obama in de val in Afghanistan
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Aankondiging '2000 kernwapens op scherp: wat kan Nederland doen?' 25/09 Humanity House

29-8-2017 Door de Noord-Koreaanse raketproeven en de reacties van Trump is de nucleaire dreiging weer verontrustend actueel. Anderzijds is er in de VN succesvol onderhandeld over een verbod op kernwapens, met deelname van Nederland als enig NAVO-lid. Tijd dus voor debat over de vraag: wat kunnen wìj doen om van de kernwapens af te komen?
meer lezen

Just Peace festival, 21 tot en met 24 september in Den Haag

28-8-2017 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vierde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende vier dagen worden er veel activiteiten, verspreid over diverse locaties in Den Haag georganiseerd, waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht.
meer lezen

Enschede voor Vrede protesteert tegen International Army Show op voormalige Vliegbasis Twenthe

26-8-2017 Op vrijdag 1 en zondag 3 september organiseert Enschede voor Vrede protestacties tegen de International Army Show die van 1 tot en met 3 september georganiseerd wordt op het terrein van de voormalige Vliegbasis Twenthe. De protestacties vinden op vrijdag 1 september van 10 tot 13 uur en op zondag 3 september van 11 tot 14 uur plaats bij de ingang van het evenement, Vliegveldweg 345 in Enschede.
meer lezen

Vredessymposium 2017 20 september in Utrecht met als thema: Vrouwen op Vredesmissie

23-8-2017 Woensdagmiddag 20 september vindt de derde editie van het Vredessymposium plaats in het Oude Stadhuis in Utrecht. Het thema is dit jaar 'Vrouwen op Vredesmissie'. Drie vredeswerkers zullen vertellen over hun werk onder soms moeilijke omstandigheden. Burgemeester Jan van Zanen zal vredeshelden huldigen.
meer lezen

Wereldvredesindex 2017: wereld afgelopen jaar iets vreedzamer maar trend blijft negatief

20-8-2017 Van de Wereldvredesindex is de editie 2017 verschenen. Ondanks een kleine verbetering in het afgelopen jaar, moet gevreesd worden dat de negatieve trend van de afgelopen 10 jaar zal doorzetten. De kloof tussen de meest en minst vreedzame landen blijft groeien. Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in vredesopbouw.
meer lezen

Verslag en geluidsopnamen van de Ontmoetingsdag van de vredesbeweging 2017

18-8-2017 Op 10 juni 2017 vond de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats. Het thema was 'inclusieve veiligheid'. Daarnaast werden er contacten gelegd en werd er gediscussieerd over o.a. praktische mogelijkheden om samen te werken en de vredesbeweging meer aan de weg te laten timmeren. Als u doorklikt kunt u het verslag lezen en de geluidsopnamen beluisteren.
meer lezen

Ander Nieuws week 32: Witte Huis van Trump heeft de smaak van oorlog te pakken

7-8-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Witte Huis van Trump heeft de smaak van oorlog te pakken
- 'Mars der Dwaasheid' naar crisis op de Tempelberg
- Ook Trump wint niet in Afghanistan
en nog tien andere berichten.
meer lezen

VN kernwapenverbod: vraag en antwoord

7-8-2017 PAX heeft een aantal vragen en antwoorden verzameld over het nieuwe kernwapenverbod: wat doet het verdrag, wat wordt de impact van het verdrag, en hoe nu verder? U vindt ze op www.nonukes.nl/het-verbod-op-kernwapens-qa-voor-de-media
7-8-2017

Vredesbeweging neemt deel aan Pride

1-8-2017 Anti-militaristen waren zichtbaar aanwezig bij Pride-marsen over de hele wereld. In Londen vormde de 'No Pride in War'-groep, samen met het 'Lesbians and Gays Support the Migrants'-blok, de kop van de stoet.
meer lezen

2000 kernwapens op scherp: wat kan Nederland doen? Bijeenkomst 20 september in Den Haag

28-7-2017 Op 25 september, aan de vooravond van de International UN-day of Total Abolition of Nuclear Weapons, komen maatschappelijke organisaties bijeen om kritische steun uit te spreken voor de rol die Nederland hierbij speelt, en om te bespreken hoe deze rol verder uitgebouwd en aangescherpt kan worden.
meer lezen

Vredessymposium 2017 op 20 september in Utrecht

28-7-2017 Op 20 september vindt weer het jaarlijkse Vredessymposium plaats. Ditmaal in het Oude Stadhuis van Utrecht. De coalitie Vredesmissies zonder Wapens organiseert het Vredessymposium om burgers in het zonnetje te zetten die op een geweldloze manier meehelpen conflicten te voorkomen en op te lossen. Dit jaar is het thema 'Vrouwen op Vredesmissie'.
meer lezen

Walk of Peace: in 16 plaatsen lopen voor vrede

24-7-2017 Van Middelburg tot Leeuwarden, in het hele land lopen tijdens de Vredesweek (16 t/m 24 september) in wel 16 verschillende plaatsen mensen mee met een Walk of Peace. Bij al deze wandelingen kunnen deelnemers elkaar ontmoeten, ervaringen delen en ervaren wat vrede betekent. Ook jij kunt meelopen.
meer lezen

Vredesactivisten bezetten bunker met kernbommen in Büchel

19-7-2017 5 vredesactivisten slaagden er in de avond van 17 juli in om de luchtmachtbasis in Büchel (Duitsland) ver binnen te dringen. Voor het eerst in 21 jaar van protest tegen de atoombommen daar, lukte het om een bunker te bereiken en DISARM op de deur te schilderen. Pas na 2 uur werden ze opgemerkt en gearresteerd.
meer lezen

Ander Nieuws week 29: De historische overwinning van Irak op ISIS en de prijs in mensenlevens

17-7-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De historische overwinning van Irak op ISIS en de prijs in mensenlevens
- De Rif en de hogedrukpan van de Marokkaanse staatseconomie
- VS en Groot-Brittannië boven de wet met steun aan Saudische oorlog in Yemen
en nog meer.
meer lezen

Binnenkort te verschijnen boek van Van der Pijl plaatst MH17 in bredere geopolitieke context

13-7-2017 A.s. maandag 17 juli 2017 is het drie jaar geleden dat de MH17 werd neergehaald. De precieze toedracht en het aanwijzen van de verantwoordelijken zijn drie jaar na dato nog steeds onderwerp van feitenonderzoek en (internationaal-)politieke steekspellen. In deze context verschijnt op 1 september het boek van Kees van der Pijl,
meer lezen

Vredesactie Antwerpen: 'Militairen op straat vanzelfsprekend?'

12-7-2017 Op de Meir en aan het Centraal Station te Antwerpen deelden enkele activisten op zaterdag 1 juli 1.000 flyers uit. Publiekelijk trekken zij de vanzelfsprekendheid van de binnenlandse militaire ontplooiing in vraag. Dit is een eerste actie van Vredesactie Antwerpen, die desbetreffend een campagne is gestart.
meer lezen

Kernwapens verboden, Nederland stemt tegen

10-7-2017 Twee derde van alle landen ter wereld stemden op 7 juli in de VN voor een verdrag dat kernwapens verbiedt. Nederland stemde tegen. Het laatste massavernietigingswapen dat nog niet illegaal was, is vandaag verboden. "Het is een historische dag", zegt Krista van Velzen, campagneleider van PAX.
meer lezen

Uitzetting Zuid-Koreaanse dienstweigeraar. U kunt iets doen.

6-7-2017 De Zuid Koreaanse dienstweigeraar Seungchul Shin wiens asielverzoek in Nederland werd afgewezen, wordt a.s. maandag 10 Juli 's avonds om 9 uur worden uitgewezen. Hem wacht in Seoul een veroordeling tot 18 maanden gevangenis onder zeer slechte omstandigheden. Er bestaat geen alternatieve dienstplicht. Dienstweigeren is daar een misdaad. De mensenrechten worden daar met de voeten getreden.
meer lezen

Trainingen voor geweldloze actie

5-7-2017 Vredesactie verzorgt al sedert lang trainingen voor de geweldloze actievoerder. Voor het eerst zijn er nu ook twee volledige trainingstrajecten: 'Leren organiseren, tools voor maatschappelijke verandering' en 'Train de trainer, ondersteun sociale actie'. Beide trajecten beginnen dit najaar.
meer lezen

Ander Nieuws week 27: Amerikaanse leugens over vermeende gifgasaanval door Assad

3-7-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Rusland betreedt slaapkamer NAVO
- Onderzoeksjournalist Seymour Hersh onthult Amerikaanse leugens over vermeende gifgasaanval door Assad
- Alle tekens die Trump geeft wijzen op komend conflict met Iran
en nog meer.
meer lezen

Den Haag, 4 juli: B'Tselem presenteert interactieve documentaire

30-6-2017 Veldwerker Iyad Haddad van de vooraanstaande Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem presenteert op dinsdag 4 juli de interactieve documentaire 'The Invisible Walls of Occupation'. Aansluitend spreken Haddad en directeur Jan Keulen van The Rights Forum over de situatie in de bezette Palestijnse gebieden. Lokatie: Nutshuis, Den Haag. Aanvang: 19.30 uur.
meer lezen

Peace Culture Festival en andere activiteiten in de Vredesweek in Eindhoven

29-6-2017 In de Vredesweek (16 t/m 24 september) is er in Eindhoven veel te doen. Bijzonder en van bovenlokale betekenis is het Peace Culture Festival op 17 september. Dit eendaagse festival wil mensen met verschillende culturele achtergrond bij elkaar brengen in een streven naar onderling begrip, vrede en harmonie.
meer lezen

Sluit je aan bij de Just Walk to Jerusalem

25-6-2017 Op 10 juni vertrokken ruim 120 wandelaars uit Londen voor een tocht naar Jeruzalem, waar ze eind oktober hopen aan te komen. Op 2 november wordt daar stilgestaan bij het feit dat het precies honderd jaar geleden is dat de Britse regering zich achter de stichting van een 'joods nationaal tehuis' in Palestina schaarde. De wandeltocht is een bijzondere uiting van solidariteit met de Palestijnen.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren evenement van de wapenlobby met dansactie

23-6-2017 Een tiental vredesactivisten voerde 22 juni al dansend actie bij de Koninklijke Militaire School in Brussel. Daar vond een evenement van de wapenlobby plaats. De activisten klampen de bezoekers aan die binnenstapten terwijl de discobeat 'shame on you' door de boxen schalde.
meer lezen

Europees Parlement omarmt hachelijke definitie van antisemitisme

21-6-2017 Het Europees Parlement heeft op 31 mei jl. een belangrijke resolutie aangenomen over de bestrijding van antisemitisme. De resolutie bevat veel positieve elementen en uitspraken die de bestrijding extra kracht bijzetten. Maar zij heeft één zeer problematische bepaling, die de strijd tegen antisemitisme politiseert en de vrijheid van meningsuiting bedreigt.
meer lezen

Ander Nieuws week 25: Iraanse verkiezingen: de ontcijfering

19-6-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Iraanse verkiezingen: de ontcijfering
- Netanyahu wil VN uit de weg hebben om zijn doel te bereiken
- Voornaamste redenen waarom Qatar het Saudische diplomatieke offensief zal overleven
en nog meer.
meer lezen

Enschede voor Vrede formuleert 26 programmapunten voor gemeentelijk vredesbeleid

15-6-2017 Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 heeft Enschede voor Vrede vorige maand 26 "programmapunten voor een gemeentelijk vredesbeleid" toegezonden aan de politieke partij(afdeling)en in Enschede. De voorgestelde punten hebben betrekking op de beleidsterreinen "vreedzaam samenleven in Enschede", "internationale oriëntatie en mondiaal beleid" en "securitisering of verveiliging".
meer lezen

Syriërs in Idlib weerstaan extremisme zonder militaire interventie

14-6-2017 Op de site van Waging Nonviolence staat een artikel waarin wordt verteld hoe burgers van Idlib op geweldloze wijze veel van het bestuur over de stad in handen wisten te houden. Dit ondanks de aanwezigheid van gewapende groepen extreme islamisten. Dezelfde mensen die zich eerst geweldloos verzetten tegen de dictatuur van Assad, zijn nu succesvol tegen het islamitisch extremisme.
meer lezen

Steunverklaring voor Zuid-Koreaanse dienstweigeraar die asiel zoekt in Nederland

13-6-2017 Op de afgelopen zaterdag gehouden Ontmoetingsdag van de Vredesbeweging, heeft de Zuid-Koreaans dienstweigeraar Seungchul Shin een toespraak gehouden. Daarin vertelde hij wat hem bewogen heeft om dienst te weigeren en in Nederland asiel te vragen. Aangezien dat asiel hem geweigerd is, besloten de aanwezigen spontaan een steunverklaring voor hem op te stellen.
meer lezen

Particuliere militaire organisaties schakelen voormalige kindsoldaten in

8-6-2017 Particuliere militaire organisaties zijn belangrijke spelers zijn geworden in conflicten over heel de wereld. Ze leveren niet alleen materieel maar ook mankracht. De Deense documentaire Child Soldier's New Job onderzoekt hoe globalisatie de oorlogsindustrie heeft veranderd. Uitzending woensdag 21 juni, 22.55 uur, NPO2 (VPRO).
meer lezen

Bekende Nederlanders roepen op tot verbod op kernwapens

8-6-2017 Een groep bekende Nederlanders roept een nieuw kabinet op om op de reeds ingeslagen weg voort te gaan en te helpen politieke, publieke en diplomatieke druk te ontwikkelen, binnen en buiten de VN, om kernwapens - het enige nog toegestane massa-vernietigingswapen - te verbieden en verder uit te bannen.
meer lezen

A.s zaterdag Ontmoetingsdag Vredesbeweging

7-6-2017 Op zaterdag 10 juni a.s. vindt in het Emmaentrum, Cremerstraat 245/247 Utrecht van 11 tot 17 uur de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats, waarin zoveel mogelijk - graag alle! - mensen die actief zijn of willen worden in de vredesbeweging weer met elkaar zullen praten. Thema is dit jaar 'inclusieve veiligheid'.
meer lezen

Solidariteit met de vissers van Gaza

6-6-2017 De Freedom Flotilla Coalition is een begonnen met een solidariteitscampagne voor de vissers van Gaza. Die hebben het moeilijk door de beperkingen die hen door Israël worden opgelegd. Met name vissers uit andere landen worden opgeroepen om solidair te zijn met hun collega's uit Gaza. Ook andere acties worden voorbereid. Ieders steun is daarbij welkom.
meer lezen

Ander Nieuws week 23: Enige manier om dit soort gruwelen te stoppen is oorlogen beëindigen

5-6-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Enige manier om dit soort gruwelen te stoppen is oorlogen beëindigen
- Aanslag in Kabul kost minstens 90 mensen het leven. We moeten hun namen weten
- Meer burgerdoden door Amerikaanse aanvallen in Syrië dan door luchtmacht Assad
en nog meer.
meer lezen

Israëlische dienstweigeraar Atalia Ben-Abba opnieuw de gevangenis in

4-6-2017 Atalia Ben-Abba zit opnieuw in de gevangenis omdat zij weigert dienst te doen in het Israëlische leger. Zij is er van overtuigd dat veiligheid voor alle inwoners alleen mogelijk is als er een einde komt aan de bezettingspolitiek. Atalia heeft al eerder 80 dagen in de gevangenis gezeten voor ditzelfde feit. Daar komen nu 30 dagen bij.
meer lezen

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut neemt deel aan protestacties bij Volkel en in Brussel

23-5-2017 SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut heeft zich gevoegd bij de Nederlandse vredesactivisten die morgen (24 mei) per bus naar Brussel gaan om zich daar te voegen bij de protestacties tegen de NAVO-top die op Hemelvaartsdag (25 mei) gehouden wordt. Ook zal zij woensdagmiddag deelnemen aan de actie bij Volkel tegen het Amerikaanse moderniseringsprogramma van de ook daar gestationeerde kernwapens
meer lezen

Hoe staan pacifisten tegenover geweld door de politie

23-5-2017 De Werkgroep Vredesvraagstukken van Vredesbeweging Pais heeft een antwoord geformuleerd op de vraag 'Hoe staan pacifisten tegenover geweld door de politie'. Kern van het antwoord is dat politiemensen specialisten moeten worden in geweldloze conflictoplossing. De huidige trend naar militarisering van de politie moet worden gekeerd.
meer lezen

Nieuwe tentoonstellingen in het Vredesmuseum op Internet

23-5-2017 In het virtuele museum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is de nieuwe tentoonstelling 'Vredeskinderen' te zien. Ook nieuw is een collectie van, meest Engelstalige, online-tentoonstellingen uit vredesmusea van over de hele wereld.
meer lezen

Veel Walks of Peace in de komende Vredesweek

23-5-2017 PAX roept plaatselijke groepen op om in de Vredesweek (16 t/m 24 september) een Walk of Peace te organiseren. Bekend is al dat in Vlaardingen, Enschede, Bussum-Naarden, Naaldwijk, Zoetermeer en Leeuwarden zo'n vredeswandeling zal plaatsvinden.
meer lezen

Ander Nieuws week 21: VS zullen oorlog in Afghanistan nooit winnen

22-5-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Verkiezingswinst Rouhani in Iran "kans voor Trump om voor diplomatie in plaats van oorlog te kiezen"
- VS zullen oorlog in Afghanistan nooit winnen
- Moet Hamas het verleden herschrijven?
en nog meer.
meer lezen

Protest Nederlandse vredesactivisten tegen NAVO-top in Brussel

22-5-2017 Enkele tientallen Nederlandse vredesactivisten zullen op woensdag 24 en donderdag 25 mei a.s. deelnemen aan verschillende acties tegen de NAVO-top die op Hemelvaartsdag in Brussel zal plaatsvinden. De Nederlandse activisten zullen onderweg naar Brussel een korte actie houden bij Vliegbasis Volkel tegen de daar in NAVO-verband gestationeerde Amerikaanse kernwapens.
meer lezen

25 mei 13 uur: Internationaal webinar over het verzet tegen de militarisering in Zuid-Korea

21-5-2017 War Resisters' International organiseert op Hemelvaartsdag een webinar onder de titel "Resisting militarisation in South Korea: Educating for peace and conscientious objection". Er zullen 2 vredesactivisten uit Zuid-Korea aan deelnemen.
meer lezen

Update omtrent de NAVO-acties eind mei in Brussel

10-5-2017 Enkele weken geleden hebben we jullie geïnformeerd over de internationale acties die op woensdag 24 en Hemelvaartsdag 25 mei a.s. zullen plaatsvinden tegen de NAVO-top die op woensdag 24 mei in Brussel wordt gehouden en waarbij Donald Trump zijn eerste bezoek aan Europa aflegt. Vanuit Oorlog is geen Oplossing laten we beide dagen een bus vanuit Nederland naar Brussel rijden.
meer lezen

Enschede voor Vrede neemt stelling tegen NAVO-top en Landmachtdagen

9-5-2017 Op donderdagavond 11 mei a.s. organiseert Enschede voor Vrede vanaf 19.30 uur in de Wonne (Noorderhagen 25, Enschede) een vredestuinbijeenkomst met als titel "Geen oorlog met Rusland!". Dit mede met het oog op de landmachtmanifestatie die twee dagen later, op zaterdag 13 mei, in het Volkspark zal plaatsvinden en waartegen Enschede voor Vrede dan ook zal protesteren.
meer lezen

Ander Nieuws week 19: Val van Raqqa en Mosul betekent nog niet einde voor ISIS

8-5-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Val van Raqqa en Mosul betekent nog niet einde voor ISIS - eerder een nieuw begin
- Amerikaanse regeringsfunctionarissen riskeren medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Yemen
- De echte redenen achter de Palestijnse hongerstaking.
meer lezen

Europese Unie wil wapenindustrie financieren

8-5-2017 Persbericht Stop Wapenhandel - Amsterdam 8 mei 2017 - Komende woensdag bespreekt het Europees Parlement een plan om de Europese Investeringsbank (EIB) open te stellen voor leningen ten behoeve van wapenproductie. Dat zou een stap terug zijn op het gebied van ethisch bankieren, schrijft Stop Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport 'Europees geld voor de wapenindustrie'.
meer lezen

20 mei: Ambassadeursdag ter voorbereiding op de Vredesweek

3-5-2017 Ook dit voorjaar organiseert PAX weer de jaarlijkse Ambassadeursdag ter voorbereiding op de Vredesweek. De Ambassades van Vrede, en andere geïnteresseerden, komen dan van heinde en verre naar Utrecht voor inspirerende lezingen en praktische workshops. Dit is dé ontmoetingsplek voor iedereen die tijdens de Vredesweek in actie komt.
meer lezen

Internationaal actiekamp tegen kernwapens, Duitsland, 12-18 juli

1-5-2017 De Duitse vredesbeweging organiseert van 12 tot 18 juli een vredeskamp bij de vliegbasis Büchel. Van daaruit worden acties georganiseerd tegen de aanwezigheid en de modernisering van atoomwapens op die basis en in andere landen w.o. Nederland. Alle vredesactivisten worden opgeroepen om aan het kamp deel te nemen.
meer lezen

9 geweldloze actievoerders gearresteerd bij actie tegen vermoorden mensen met drones

28-4-2017 Op 14 april werden 9 geweldloze actievoerders gearresteerd toen zij bij de hoofdingang van een luchtmachtbasis in de VS protesteerden tegen het vermoorden van mensen met behulp van drones. Doodvonnissen voltrekken zonder gerechtelijk vonnis, achten zij in strijd met het internationaal rechten en de grondwet van de VS.
meer lezen

Vredesactivistes pleiten bij Trump voor starten van vredesproces met Noord-Korea

26-4-2017 Nu de spanning rond het Koreaanse schiereiland oploopt, maken vredesactivistes over heel de wereld zich ernstige zorgen over de escalatie. Women Cross DMZ brengt die tot uitdrukking in een brief aan president Trump. Tot de ondertekenaars behoren zowel vrouwen uit Zuid- als uit Noord-Korea.
meer lezen

Ander Nieuws week 17: Niet alleen Assad verantwoordelijk voor opkomst ISIS

24-4-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Niet alleen Assad verantwoordelijk voor opkomst ISIS
- Verdelingsplannen voor het Midden-Oosten zullen geen vrede brengen
- VS beweegt richting grote interventie in Jemen
en nog meer.
meer lezen

Vredesmanifestatie bij wapenbeurs ITEC in Rotterdam, 16 - 17 mei

24-4-2017 De Franciscaanse Vredeswacht organiseert - samen met anderen - op 16, 17 en 18 mei 2017 een vredesmanifestatie bij de ITEC militaire beurs die plaats vindt in het Ahoy complex in Rotterdam. De manifestatie heeft tot doel om - net als wat eerder gebeurde in Amsterdam en Keulen - de wapenbeurs te verbannen uit Rotterdam.
meer lezen

Ontmoetingdag vredesbeweging, 10 juni in Utrecht

21-4-2017 Op zaterdag 10 juni a.s. vindt in het Emmaentrum, Cremerstraat 245/247 Utrecht van 11 tot 17 uur de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats, waarin zoveel mogelijk - graag alle! - mensen die actief zijn in de vredesbeweging weer met elkaar zullen praten. Thema is dit jaar 'inclusieve veiligheid'.
meer lezen

WILPF stuurt brief aan formateur

19-4-2017 De Women's International League for Peace and Freedom heeft een brief aan de formateur geschreven. WILPF is van oordeel, dat een effectievere aanpak om conflicten, oorlog, massaal geweld en grote aantallen mensen op de vlucht te voorkomen, meer inspanning vereist om vrouwen te betrekken bij de preventie van conflicten, oorlog en massaal geweld, bij vredesonderhandelingen en wederopbouw.
meer lezen

Luchtaanvallen Westerse coalitie leiden tot record aantal burgerdoden in Syrië en Irak

17-4-2017 De coalitie van landen die strijdt tegen IS trekt steeds harder van leer. Maand na maand is er een toename van het aantal bommen waarmee Syrië en Irak bestookt worden. Dit leidt ook tot een toename van het aantal burgerdoden. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Airwars.
meer lezen

Op weg naar een kernwapenverbod? Symposium 20 mei, Amersfoort

13-4-2017 In maart van dit jaar beginnen in New York de eerste onderhandelingen over een verdrag om kernwapens te verbieden. In mei zal bekend zijn welke mogelijkheden of belemmeringen deze eerste ronde heeft opgeleverd. Hoe moeten we tegen dit verdrag in wording aankijken vanuit historisch perspectief? Hierbij zijn tal van vragen te stellen waarop we op 20 mei een antwoord hopen te vinden.
meer lezen

Ander Nieuws week 15: Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?

11-4-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?
- Syrië en chemische wapens: Wat we weten, wat we niet weten, en de gevaren die ons wachten
- Geweld: dat van hen en dat van ons
en nog meer.
meer lezen

Jihadism en Erdogan haaks op de islam?

11-4-2017 Religies hebben iets dubbels. Niet alleen dat ze vaak overkomen als regelgevende instituten, maar zij tevens in de kern een mystieke zaak zijn, dus iets zoals innerlijke kracht gevende verbinding met het Mysterie geven. Maar voorts ook dat zij in de praktijk zowel een werktuig ten goede als ook ten kwade blijken.
meer lezen

Zuid-Koreaanse dienstweigeraar Seungchul Shin in beroep tegen weigering asiel in Nederland

8-4-2017 In december berichtten wij over de Zuid-Koreaanse dienstweigeraar Seungchul Shin (Leo), die in Nederland asiel zoekt. Dat is hem inmiddels geweigerd. Hij is daartegen in beroep gegaan en de rechtbank te Middelburg zal zich op 12 april om 11.35 uur in een openbare zitting over zijn zaak buigen.
meer lezen

Aanval op Syrië zet relatie met Rusland op scherp en brengt geen vrede in Syrië

7-4-2017 Afgelopen nacht heeft president Trump - die tijdens zijn verkiezingscampagne aangaf een nieuwe, gematigder benadering ten aanzien van de oorlog in Syrië voor te willen staan - Amerikaanse kruisraketten af laten vuren op een Syrische luchtmachtbasis bij Homs. Dit als publieke strafmaatregel tegen de gifgasaanval tegen Syrische burgers waar ook hij de hand van de Syrische regering in zegt te zien.
meer lezen

Israël legt lijst aan van mensen die de nederzettingen boycotten

7-4-2017 In Israël wordt actie gevoerd tegen het, door de regering, aanleggen van een lijst van Israëlische burgers die de nederzettingen boycotten. Een petitie, waarin mensen vragen om in de lijst opgenomen te worden, is al door meer dan duizend mensen ondertekend.
meer lezen

Anti-terreurmaatregelen hinderen vrouwenrechtenorganisaties

4-4-2017 Onlangs verscheen het rapport "Tightening the Purse Strings: What Countering Terrorism Financing Costs Gender Equality & Security". Dit rapport laat zien hoe vrouwenrechtenorganisaties in het nauw komen door anti-terreurmaatregelen.
meer lezen

Persbericht Amnesty International over burgerslachtoffers in Mosul

30-3-2017 Honderden burgers in Mosul kwamen om het leven bij luchtaanvallen door de VS-geleide coalitie terwijl ze op vraag van de Iraakse overheid schuilden in hun huizen tijdens het offensief tegen de gewapende groepering Islamitische Staat (IS).
meer lezen

Ander Nieuws week 13: De grote leugen over de Libische oorlog

28-3-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De grote leugen over de Libische oorlog
- VS geeft verantwoordelijkheid toe voor luchtaanval die honderden burgers doodde
- Donald Trump luncht met Saudische oorlogsmisdadiger terwijl Yemeni's verhongeren
en nog meer.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren EU workshop voor wapenindustrie

28-3-2017 Op 28 maart voerden een twintigtal vredesactivisten actie aan het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Daar vond een workshop plaats om de wapenindustrie te informeren over de ondersteuningsmaatregelen die de Europese Unie hen biedt.
meer lezen

Bussen naar acties tegen NAVO-top Brussel 24/25 mei

27-3-2017 Woensdag 24 mei en Hemelvaartsdag donderdag 25 mei vindt in het spiksplinternieuwe gebouw van de NAVO in Brussel een NAVO-top plaats. Daartegen worden acties georganiseerd. Oorlog is geen Oplossing heeft vervoer geregeld voor zowel woensdag als donderdag. Op beide dagen rijdt er heen en terug een bus vanuit Amsterdam, via Utrecht en Brabant naar Brussel.
meer lezen

Open brief van Kerk en Vrede aan de a.s. formateur en de lijsttrekkers van politieke partijen

24-3-2017 Kerk en Vrede schreef een brief aan de a.s. formateur om de kracht van geweldloosheid onder de aandacht te brengen. Kerk en Vrede is bezorgd over het toenemende geloof in bewapening en geweld en meent dat dit eerder leidt tot meer dan tot minder gevaar voor de veiligheid van de wereldsamenleving.
meer lezen

Enschede voor Vrede vraagt gemeentebestuur niet mee te werken

20-3-2017 Enschede, 20 maart 2017 - Enschede voor Vrede doet een dringend verzoek aan de gemeente Enschede om niet mee te werken aan de voorgenomen Landmachtshow op zaterdag 13 mei a.s. en aan de gastlessen op de Enschedese basisscholen.
meer lezen

Symbolische begrafenis democratie als actie tegen gevechtsvliegtuigen

20-3-2017 Een dertigtal vredesactivisten van het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' vatten 10 maart in Brussel post aan de Wetstraat 16 om actie te voeren tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen die als vervanging moeten dienen voor de huidige F16's. "Gevechtsvliegtuigen zijn te duur en draagt totaal niet bij aan vrede en stabiliteit', klinkt het.
meer lezen

De Gandhituin bestaat 5 jaar, 26 maart open dag

17-3-2017 Er is o.a. live muziek, een optreden van meesterverteller Willem de Ridder, bare feet experience, diverse workshops, vele kinderactiviteiten en natuurlijk de nodige hapjes en drankjes. Altijd al willen weten wat er gebeurt op de Gandhituin in Rotterdam? Dan is nu je kans.
meer lezen

Ander Nieuws week 11: Hebben de Syrische Koerden de sleutel tot de toekomst van het Midden-Oosten?

14-3-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Hebben de Syrische Koerden de sleutel tot de toekomst van het Midden-Oosten?
- Een jubileum van de Iraakse oorlog dat we maar beter kunnen vergeten
- Trump en zijn obscene oorlogsmachine
en nog meer.
meer lezen

Workshop 27 maart Brussel: Arms Trade & Corruption - How to investigate?

10-3-2017 In samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel organiseert Vredesactie een workshop over de schimmige sector van de wapenhandel, waarin wereldwijd elk jaar honderden miljarden rondgaan.
meer lezen

Nederlandse wapens dragen bij aan onacceptabel militair optreden Turkije

8-3-2017 Nederland heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Turkse wapenindustrie en krijgsmacht in de afgelopen jaren. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Nederlandse wapens en Turks militair optreden' van Stop Wapenhandel. In de periode 2006-2015 werd voor 418,52 miljoen euro aan militaire producten naar Turkije geëxporteerd.
meer lezen

Oud-diplomaat Edy Korthals Altes: Van havik tot vredesduif

6-3-2017 Onlangs is het boek Van havik tot vredesduif van oud-diplomaat Edy Korthals Altes verschenen. Altes heeft ook een bijdrage geleverd aan het boek De boemerang van oorlog en geweld. Met zowel die bijdrage als met de uitgave van zijn boek toont Altes zijn ernstige verontrusting over de sterke stijging van de wereldwijde militaire uitgaven na de val van de Muur.
meer lezen

Verkiezingskrant The Rights Forum: hoe staan de partijen tegenover de kwestie Israël-Palestina?

3-3-2017 Wie bij de verkiezingen van 15 maart a.s. zijn/haar stem mede wil baseren op de standpunten van de partijen over de Israëlische bezetting van Palestina, beschikt met de verkiezingskrant van The Rights Forum over een ideaal hulpmiddel.
meer lezen

17 juli: Internationale blokkade van vliegbasis Büchel, voor een kernwapenvrije wereld

1-3-2017 De Duitse vredesbeweging organiseert van 26 maart tot 9 augustus een estafette presentie bij de vliegbasis Büchel om ervoor te pleiten dat daar geen nieuwe B 61 kernbommen komen en dat de oude kernbommen die daar liggen worden weg gehaald.
meer lezen

Ander Nieuws week 9: Verenigde Staten in permanente oorlog

27-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Verenigde Staten in permanente oorlog
- Wat gaat u aan Afghanistan doen, president Trump?
- Morele hypocrisie van het westen over Yemen
en nog meer.
meer lezen

Defensie druipt af in Schinveld

22-2-2017 Na veel spierballentaal druipt Defensie nu af in Schinveld. Buurtbewoners, activisten en kunstenaars protesteren sinds begin december tegen de NAVO basis Geilenkirchen door de bouw van een bolvormig boomhut kunstwerk. Defensie had gedreigd op 21 februari de boomhut eigenhandig te verwijderen. Rogier Meijerink: "Het was een druk bezochte dag, maar defensie schitterde door afwezigheid."
meer lezen

PAX breidt uit, meer medewerkers, meer kantoorruimte

17-2-2017 Vredesorganisatie PAX groeit! Voor de nu al meer dan 120 betaalde medewerkers is meer kantoorruimte gevonden in Utrecht. De groei is mede mogelijk omdat PAX partner is van het ministerie van Buitenlandse Zaken en als zodanig subsidie ontvangt.
meer lezen

Maken Belgische F-16's geen burgerslachtoffers, of worden ze niet geteld?

14-2-2017 In België vroeg Vredesactie aan de regering om openheid te geven over het aantal burgerslachtoffers dat valt bij de inzet van Belgische F-16's in Irak en Syrië. Het antwoord was dat er geen burgerslachtoffers zijn. Maar is dat wel waar? Onderzoek van Vredesactie wijst in een andere richting.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Strategisch adviseur Trump kan oorlog met Iran provoceren

13-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Strategisch adviseur Trump zou oorlog met Iran kunnen provoceren
- Het hele verhaal van de verprutste Amerikaanse aanval in Yemen
- Mensenrechtenorganisatie waarschuwt voor mogelijk 'grootschalig' Israëlisch militair offensief in Gaza
en nog meer.
meer lezen

Britse overheid voor de rechter wegens wapenexport naar Saoedi-Arabië

11-2-2017 Op 7 februari begon de rechtszaak tegen de Britse overheid vanwege haar rol in het bewapenen van Saoedi Arabië. De rechtszaak is aangespannen door de Britse vredesorganisatie Campaign Against Arms Trade (CAAT) die zegt dat Britse wapens gebruikt worden door de Saoedische coalitie bij het plegen van grootschalige schendingen van het internationaal recht in Jemen.
meer lezen

Petitie van Pax Christi International: 'EU, bevries economische relaties met Israël'

9-2-2017 In reactie op het aannemen van de 'landroofwet' door het Israëlische parlement roept Pax Christi International de EU op de economische relaties met Israël te bevriezen tot het land het internationaal recht respecteert. De oproep wordt ondersteund met een petitie.
meer lezen

Wakes bij grensgevang: Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken

6-2-2017 Iedere tweede zondag van de maand vinden wakes plaats bij de grensgevangenis op Schiphol. In deze gevangenis naast de startbaan zitten veel mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven omdat ze niet over voldoende papieren beschikken. In de aanloop naar Pasen vinden de wakes vaker plaats.
meer lezen

Niet nog meer wapens voor Europa! Picketline 15 februari Amsterdam

3-2-2017 Picketline Stop Wapenhandel bij netwerkbijeenkomst wapenindustrie en Europese krijgsmachten. Woensdag 15 februari - 8.30 uur - Hotel NH, Van Leijenberghlaan 221, Amsterdam.
meer lezen

Het is 2,5 voor 12 op de Doomsday Clock

1-2-2017 De wereld is weer wat dichter bij een nucleaire ramp. Toonaangevende wetenschappers hebben de zogeheten Doomsday Clock een halve minuut vooruit gezet: het is nu 2,5 voor 12, een halve minuut later dan vorig jaar. Sinds 1953 heeft de klok niet zo dichtbij middernacht gestaan. Een jaar geleden was het 23.57 uur.
meer lezen

Deens onderzoek: pensioenfondsen ABP en PFZW investeren fors in illegale nederzettingen

31-1-2017 De Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW dragen met forse investeringen bij aan de economie van Israëls illegale 'nederzettingen' in bezet Palestina. Daarmee gaan zij in tegen internationale gedragscodes en de richtlijnen van de Nederlandse overheid, en ondermijnen zij de tweestatenoplossing. Dat schrijft het Deense centrum voor onderzoeksjournalistiek Danwatch in een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

Ander Nieuws week 5: Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS

30-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS
- Wat gebeurt er nu met Afghanistan?
- Donald Trump en de aftakeling van Amerikaanse alleenheerschappij
en nog meer.
meer lezen

1 maart 2017, Amsterdam: debat 'Christendom, Israël en Palestina'

25-1-2017 De christelijke politici Raymond Knops (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) en predikant Henri Veldhuis (The Rights Forum) debatteren op 1 maart over de actuele ontwikkelingen in Israël/Palestina. Hoe moet Nederland daarop reageren? En gebruikt de christelijke politiek bij die beoordeling de bijbel of VN-resoluties als leidraad? Praat mee vanaf 20.00 uur in De Nieuwe Liefde, Amsterdam.
meer lezen

Internationaal actiekamp bij Duitse kernwapenbasis Büchel 12-18 juli 2017

23-1-2017 Op de Duitse vliegbasis Büchel liggen Amerikaanse kernwapens. Uit protest daartegen wordt er in juli actie gevoerd vanuit een internationaal vredeskamp. Het wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van meer dan 50 vredesorganisaties. Ook vanuit Nederland kunt u er aan deelnemen.
meer lezen

Tentoonstelling Vredeskinderen van 23 januari - 30 juni 2017 in Gouda

20-1-2017 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert, van 23 januari - 30 juni 2017, een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie).
meer lezen

Nieuwe actiesite voor een internationaal verbod op kernwapens

19-1-2017 Over 2 maanden beginnen bij de VN de onderhandelingen over een verbod op kernwapens. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons is een nieuwe website www.nuclearban.org gestart met informatie hierover. Ook kunt u via deze site deelnemen aan een actie om aan te dringen op zo'n verbod.
meer lezen

SCHRIJFACTIE: Israël liquideert 17-jarige Palestijn. Hangt Rotterdam de Palestijnse vlag halfstok?

17-1-2017 Vorige week hing het gemeentebestuur van Rotterdam op het stadhuis de Israëlische vlag halfstok, uit medeleven met vier Israëlische militairen die waren omgekomen bij een Palestijnse aanslag. Maandagavond liquideerden Israëlische bezettingstroepen een 17-jarige Palestijn. Het Palestina Komitee en burgers roepen Rotterdam op nu de Palestijnse vlag halfstok te hangen. Doe mee aan de schrijfactie!
meer lezen

Ander Nieuws week 3: Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?

16-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- Britten en Fransen zetten rem op laatste poging Obama om Syrische regering in VN te veroordelen
- Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?
- Gaat Trump het kernenergie-akkoord met Iran naar de prullenbak verwijzen?
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.
meer lezen

Aljazeera ontmaskert de Israël Lobby

11-1-2017 Op Aljazeera was de vierdelige serie 'The Lobby' te zien, waarin bewijzen van vérgaande Israëlische bemoeienis met de Britse politiek en democratie worden gepresenteerd. De belangrijke vraag die de serie opwerpt: gebeurt in Nederland niet precies hetzelfde?
meer lezen

Protest van Stop Wapenhandel tegen subsidie wapenonderzoek

10-1-2017 Op 19 januari bespraken overheid en wapenindustrie in Den Haag een nieuwe geldpot voor wapenonderzoek. De Europese Unie gaat voor het eerst in zijn bestaan rechtstreeks wapens subsidiëren. Stop Wapenhandel organiseerde een protest tegen deze overheidssteun aan wapenproductie.
meer lezen

Gush Shalom: Soldaat Azaria is een kleine medeplichtige, hoofdschuldige is de bezetting

5-1-2017 Door de Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom is een verklaring uitgegeven n.a.v. de veroordeling van de Israëlische soldaat Azaria voor doodslag op een Palestijn. Gush Shalom vindt dat Azaria een kleine medeplichtige is. De hoofdschuldige is de bezetting. Veel Israëlische leiders hadden ook terecht moeten staan.
meer lezen

Ander Nieuws week 01: Staakt-het-vuren in Syrië verschuift machtsevenwicht in voordeel van Assad

2-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Staakt-het-vuren in Syrië verschuift machtsevenwicht in voordeel van Assad
- Israëlische hysterie over VN-resolutie versterkt nieuwe status als schurkenstaat
- Propaganda aan beide zijden in berichtgeving over Syrië
en nog meer.
meer lezen