Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2018

Mondiale Vredesindex in 2017 weer afgenomen

27-12-2018 Het Institute for Ecomics and Peace bracht weer zijn jaarlijkse Mondiale Vredesindex uit. Er blijkt uit dat voor het vierde achtereenvolgende jaar het niveau van vrede in de wereld afnam. Van de 163 landen is IJsland het land met de meeste vrede. Syrië staat op de laatste plaats. Nederland staat op de 23e plaats. Ook hier nam de vrede af. België blijft gelijk op de 21e plaats.
meer lezen

Verslag bijeenkomst: Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld

20-12-2018 Op woensdag 26 september, de International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons, vond in Humanity House, Den Haag, de bijeenkomst 'Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld' plaats.
meer lezen

Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners

19-12-2018 Op 11 november 2018 werd een Israëlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en één Israëlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.
meer lezen

Schoolrapport Palestina; onderwijs onder militaire bezetting

17-12-2018 Van 4 tot 27 november hebben de leden van het team in Palestina de recente geweldsescalatie van het Israëlische leger jegens Palestijnse scholen en schoolkinderen gedocumenteerd. Dit vond plaats in het H2 gebied van al-Khalil-Hebron. Deze geweldsescalatie ging gepaard met het afschieten van traangas en geluidgranaten, direct gericht op Palestijnse kinderen, schoolpleinen en burgers.
meer lezen

Activisten kapen podium wapenindustrie

14-12-2018 Op 6 december voerden vredesactivisten actie aan een wapenlobbyevenement in Brussel. Daar verzamelen opnieuw politici en wapenlobbyisten om het te hebben over het Europees defensiebeleid. Twee activisten hebben op de conferentie het woord genomen en waarschuwen de aanwezige politici voor de kwalijke gevolgen van de wapenlobby.
meer lezen

Nederland stopt wapenexport naar Saoedi-Arabië

14-12-2018 Na Denemarken en Duitsland stop nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabie en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.
meer lezen

Chileens parlement wil verbod op producten uit Israëlische nederzettingen

10-12-2018 Het Chileense parlement heeft op 29 november met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd waarin de overheid wordt opgeroepen 'een verbod in te stellen op de import van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.' De resolutie is aangenomen met 99 stemmen vóór en slechts 7 tegen.
meer lezen

Veel vredesbijenkomsten en -demonstraties in West Europa

6-12-2018 In de afgelopen maanden vonden er in West Europa vele vredesbijenkomsten en -demonstraties plaats. Zo werd in Duitsland in bijna 50 steden actie gevoerd op de Dagen van Protest voor Vrede en Ontwapening. In Groot-Brittannië waren er bijeenkomsten tegen de oorlog in Jemen.
meer lezen

1e advent: Hoop in Colombia

3-12-2018 Dit jaar viert Christian Peacemaker Teams advent door iedere week een verhaal te leveren bij de symbolen van iedere adventskaars. Iedere week zal een van de teams een verhaal delen dat bij dat thema past.
We beginnen bij eerste advent, het thema is Hoop.
meer lezen

Minder geld naar clusterbommen makers 10 jaar na verdrag

3-12-2018 Tien jaar na de aanname van het wereldwijde verdrag dat clustermunitie verbiedt, heeft het verdrag een opmerkelijke impact op het beperken van investeringen in deze wapens. Dit blijkt uit het rapport 'Worldwide Investments in Cluster Munitions', dat vandaag wordt gepubliceerd door PAX en de Cluster Munitie Coalitie.
meer lezen

Munitiestort in Oosterschelde

23-11-2018 In de vijftig meter diepe put in de Oosterschelde (Gat van Zierikzee), werd vijftig jaar geleden oorlogstuig gedumpt door Defensie. Daardoor kan witte fosfor en TNT in het water terecht komen. Eind jaren negentig spoelden zelfs ontstekers aan.
meer lezen

Zondag 25 november: Vredesmanifestie voor Jemen in Den Haag

20-11-2018 Op het Plein in Den Haag organiseert Peace SOS op zondag 25 november een vredesmanifestatie voor Jemen. Aanvang: 14 uur. Einde: ca. 15.30 uur. Als u zich ook zorgen maakt om de 14 miljoen mensen die in Jemen lijden onder honger en geweld, doe dan mee. Elke tien minuten sterft daar een kind. Dat kan niet en dat mag niet.
meer lezen

Bouwen aan een feministische vredesbeweging

15-11-2018 In augustus vond het 23ste internationale congres van de Women's International League for Peace and Freedom plaats in Ghana. Vredesactivisten in het bijzonder uit Afrika, werden door WILPF samengebracht om te discussiëren over de onderliggende oorzaken van geweld en de rol van vrouwen in sociale transformatie, economische rechtvaardigheid en vrede.
meer lezen

Straks ook alle meisjes in dienst?

14-11-2018 Op 5 oktober is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een aanpassing van de Dienstplichtwet. Dit nieuws heeft de krant niet gehaald. Toch is er iets belangrijks gebeurd: Vanaf nu geldt de militaire dienstplicht niet alleen voor jongens maar ook voor meisjes. Hé? Dienstplicht? Die is er toch niet meer? Wel zeker, alleen wordt nu niemand opgeroepen.
meer lezen

Alternatieve herdenking Eerste Wereldoorlog in Brussel

14-11-2018 Zondagochtend 11 november hielden vredesactivisten een alternatieve herdenking van het eind van de Eerste Wereldoorlog. Bij de afloop van de officiële herdenkingsplechtigheid, rolden vredesactivisten een spandoek uit en strooiden witte klaprozen aan het graf van de gevallen soldaat. De activisten klagen de Belgische wapenexport aan naar landen in oorlog en naar repressieve regimes.
meer lezen

Nieuwe website voor Vredesactie

13-11-2018 De Belgische vredesorganisatie Vredesactie heeft een nieuwe website. Kijk er eens naar want er staat veel op dat ook Nederlandse vredesmensen zal interesseren. Vredesactie is een zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais en heeft een sterk activistische inslag.
meer lezen

Verslag Vredessymposium 2018

13-11-2018 Zoals eerder in VredesNieuws aangekondigd vond op 21 september het Vredessymposium plaats. Tayfun Balcik (Peaceprojects the Haque), Daan Savert (Christian Peacemaker Teams) en Nina Koevoets (Towards a Nonviolent World) werden gehuldigd als jonge vredeshelden. Verder waren er een lezing over Evert Huisman en een livestream-verbinding met de kleinzoon van Gandhi.
meer lezen

Open brief Joods-Europese organisaties: "Kritiek op Israël is géén antisemitisme"

12-11-2018 Joods-Europese organisaties sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaanse organisaties. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlische regering om tijdens een tweedaagse conferentie in Brussel de definitie van antisemitisme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisatie van Palestina en tegen apartheid in Israël.
meer lezen

Lidstaten van de EU bouwden 6 'Berlijnse muren' sinds de val van de muur

9-11-2018 Vandaag is het precies 29 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een nieuw rapport toont aan dat de EU-landen sindsdien zo'n 1000 kilometer muur hebben gebouwd om migratie tegen te gaan. Dit is het equivalent van zes Berlijnse Muren. De sterkste toename vond plaats in 2015, toen zeven nieuwe muren werden gebouwd.
meer lezen

Verklaring Kerk en Vrede n.a.v. herdenking einde Eerste Wereldoorlog

8-11-2018 De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog moet doordrenkt zijn van het geloof: dat nooit weer. Het is mede vanuit die gedachte dat Kerk en Vrede bijna 100 jaar geleden is opgericht. Tal van staatshoofden zijn op 11 november in Parijs om dat te onderstrepen. Echter, een aantal van diezelfde wereldleiders maakt de wereld van vandaag juist onveiliger.
meer lezen

Standbeeld van dichtgenoopte revolver onthuld in Beiroet

6-11-2018 Op 2 oktober - de Internationale Dag van de Geweldloosheid - werd in Beiroet door de minister van cultuur een 150 cm hoog standbeeld onthuld van een revolver met een knoop in de loop. Het is voor het eerst dat zo'n beeld in een hoofdstad in het Midden-Oosten is geplaatst.
meer lezen

Lancering serious game over oorlog in Syrië tijdens Nacht van de VN

5-11-2018 Het project Verhaal van een vluchteling van vredesorganisatie PAX en Critical Mass komt met een educatieve serious game die door iedereen gratis te spelen is. De game is vanaf 6 november in de lucht via www.verhaalvaneenvluchteling.nl/seriousgame.
meer lezen

Vredesactiviste Elise Leijten overleden

29-10-2018 Op 23 oktober is vredesactiviste Elise Leijten overleden. Elise is voor veel mensen bekend van haar acties als Dr K. Pitalist. Ze was decennia actief in de anti-kernwapenbeweging, de vredesbeweging, maar ook op het gebied van het migratiebeleid. Elise's vastberadenheid en passie voor een betere wereld heeft velen geïnspireerd. Voor velen zal Elise's afwezigheid dan ook een groot gemis zijn.
meer lezen

Actie oproep - 29/11 conferentie van het Europees Defensie Agentschap in Brussel

26-10-2018 Op 29 november organiseert Vredesactie een geweldloze actie op de conferentie van het Europees Defensie Agentschap in Brussel. Wapendealers en beleidsmakers komen daar samen achter gesloten deuren en bepalen hoe de wereld van morgen eruit zal zien. Kritische stemmen zijn er niet welkom. De actievoerders nodigen zichzelf uit en gaan binnen om op de conferentie hun stem te laten horen.
meer lezen

Blokkade Thales om blokkade vluchtelingen

25-10-2018 Actievoerders hebben op 19 oktober de toegangspoorten van Thales in Hengelo geblokkeerd. Het elektronicabedrijf zou meewerken aan het indammen van de vluchtelingenstroom en bovendien communicatiesystemen voor Saoedische tanks leveren.
meer lezen

Stop Wapenhandel is een petitie begonnen tegen wapenhandel met Saoedi-Arabië

24-10-2018 Nederland moet nu een volledig wapenembargo instellen tegen Saoedi-Arabië, en er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen van de Saoedische regering.
meer lezen

Kamerleden nemen oproep kernwapenvrije wereld in ontvangst

23-10-2018 Op dinsdag 25 september overhandigden diverse maatschappelijke organisaties waaronder de NVMP, PAX, Rode Kruis en Burgemeesters voor vrede een Maatschappelijk Appèl aan de Tweede Kamer als aansporing van de Nederlandse inzet voor een wereld zonder kernwapens.
meer lezen

1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

17-10-2018 De VS-coalitie blijft ontkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot aantal burgerdoden in Raqqa en de grootschalige vernieling van de stad, laat staan dat het een onderzoek heeft ingesteld. Dit is een kaakslag voor de slachtoffers die hun leven en stad trachten herop te bouwen. Dit zegt Amnesty International een jaar nadat het offensief tegen IS ten einde kwam.
meer lezen

ING, stop investeringen in kernwapenindustrie

16-10-2018 Vredesorganisatie PAX begint vandaag een campagne omdat het wil dat ING stopt met investeren in kernwapenproducenten. Met €756 miljoen aan investeringen is ING de grootste Nederlandse investeerder in dergelijke bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de ING-klanten daar tegen is.
meer lezen

Seksueel geweld in oorlogsvoering

15-10-2018 Op 18 oktober werd in het Amsterdams Vredescafé de documentaire Weapon of war, van Ilse en Femke van Velzen, vertoond. Sjors Beenker gaf er een toelichting bij.
meer lezen

PAX Duif voor Nora Bosscher van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

11-10-2018 Nora Bosscher ontving de PAX Duif voor het organiseren van de Vredesweek in Gouda. Nora is de conservator van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De Vredesweek werd in en rond dit museum gehouden, maar er werden ook ludieke vredeslessen op twee basisscholen verzorgd. De Duif was in het bijzonder hiervoor.
meer lezen

The "Not Iran Too" series, by Farhang Jahanpour

9-10-2018 Door het Transnational Foundation for Peace & Future Research is op internet een serie artikelen gepubliceerd uit een nog te verschijnen boek van Farhang Jahanpour. Ze gaan over het ontstaan van de huidige situatie in het Midden-Oosten en de rol van het Westen daarbij. Interessant, ook als je het niet met alles wat hij schrijft eens bent.
meer lezen

Internationale Dag van de Vrede wereldwijd een groot succes

8-10-2018 De Internationale Dag van de Vrede (21 september) heeft wereldwijd veel aandacht gekregen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal evenementen bijna verdubbeld. In Nederland valt deze dag in de Vredesweek waardoor deze afzonderlijk minder aandacht krijgt. Wel was er in Zwolle op die dag het Vredessymposium.
meer lezen

Zaterdag 13 oktober in Eindhoven: Samenleven THT - naar een houdbare samenleving

3-10-2018 Vredesdag over veiligheid en economie, over-consumptie, ecologie, klimaat, Sustainable Development Goals en hoe je hier lokaal mee aan de slag kunt in je eigen leven. Sprekers: Jan Juffermans (Platform Duurzame en Solidaire Economie), Kees Nieuwerth (Quaker), Amma Asante (Ghanese gemeenschap), Dick Verheul (Omslag).
meer lezen

Lezing 'De Pedagogiek van de Hoop', 28 oktober in Rotterdam

2-10-2018 Huis van Erasmus verzorgt in het kader van de Erasmusweek op zondagmiddag 28 oktober in het Bibliotheektheater te Rotterdam een voordracht, met aansluitend een panel, door Micha de Winter. Hij is is nauw betrokken bij de concepten Vreedzame School en Vreedzame Wijk.
meer lezen

Internationale demonstratie tegen kernbewapening bij Faslane

28-9-2018 Afgelopen weekend kwamen vredesactivisten van over de hele wereld bijeen bij Faslane in Schotland. Faslane is de thuisbasis van de Trident kernwapen-duikboten van het Verenigd Koninkrijk. Zo'n 600 demonstranten liepen met spandoeken en ban-de-bomvlaggen van het vredeskamp naar de duikbootbasis.
meer lezen

Nederland in 2017 zevende grootste wapenexporteur ter wereld

24-9-2018 Vorig jaar was Nederland de zevende grootste wapenexporteur ter wereld en werd voor ruim 800 miljoen euro aan wapenexportvergunningen afgegeven. Het Nederlands wapenexportbeleid is over het algemeen transparant en gericht op Europese harmonisatie. Maar Europa wordt ook als schaamlap gebruikt: als er geen Europese consensus is wordt het beleid niet aangescherpt.
meer lezen

Vredesfestival Just Peace, 20 t/m 23 september in Den Haag

17-9-2018 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vijfde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende vier dagen wordt er, verspreid over diverse locaties, een gevarieerd programma georganiseerd. Waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht.
meer lezen

Vredesweek in IJmond

17-9-2018 In de komende vredesweek organiseert Vrouwen voor Vrede IJmond samen met de Kritische Gemeente IJmond op zaterdag 22 september een bijeenkomst. Meindert Mak, een student die is opgeleid door PAX tot nucleair lobbyist vertelt over zijn opleiding en aanwezigheid bij een congres over kernwapens in Genève.
meer lezen

Russisch radiostation organiseert wedstrijd voor kunstzinnige uitingen op vredesgebied

12-9-2018 Het Russische radiostation GorodKudrovo organiseert, samen met enkele andere organisaties, de internationale wedstrijd Happy Planet. Daarvoor kunnen werken op het gebied van musical, literatuur, kunst en fotografie worden ingezonden. Het moeten werken zijn die het militarisme aan de kaak stellen of waaruit een streven naar een vreedzamer wereld blijkt.
meer lezen

Sloop Palestijnse dorpen door Israël gaat voort

10-9-2018 Het Israëlische Hooggerechtshof besliste onlangs dat het dorp Khan al-Ahmar op de bezette Westelijke Jordaanoever mag worden gesloopt en zijn bevolking gedeporteerd. De Palestijnse bewoners moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.
meer lezen

Ereprijs "Journalist voor de Vrede" voor Rudi Vranckx

7-9-2018 Het Humanistisch Vredesberaadheeft de ereprijs "Journalist voor de Vrede" voor 2017/2018 toegekend aan Rudi Vranckx, conflictjournalist van de VRT. Rudi Vranckx draagt al bijna dertig jaar met zijn reportages bij aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid door onvermoeibaar en met grote objectiviteit steeds weer te tonen wat gewapende conflicten met mensen doen.
meer lezen

Palestijnse veiligheidsdiensten martelen en mishandelen

4-9-2018 Een rapport van het Palestinian Students Forum beschuldigt de Palestijnse veiligheidsdiensten van marteling en mishandeling. De Palestijnse samenleving voelt de harde hand van de autoriteiten, die samenwerken met Israël. 'We leven onder een dubbele bezetting'.
meer lezen

IJsbrekers gezocht voor Walk of Peace in Gouda

1-9-2018 Voor onze Walk of Peace Gouda op 21 september (start 12uur) zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden het gesprek aan te gaan en om het gesprek tussen de deelnemers op gang te helpen. Help mee en zorg voor verbinding!
meer lezen

Opening vredestentoonstelling in Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk

31-8-2018 De tentoonstelling "Talen van Vrede" zal te zien zijn van 31 augustus t/m 14 oktober in de centrale hal van Rabo Theater De Meenthe te Steenwijk. De tentoonstelling bestaat uit 20 cartoons gemaakt door Len Munnik en Lex Dirkse, Deze cartoons verbeelden spreekwoorden met een vredesthema uit 17 verschillende landen.
meer lezen

Vredessymposium 2018 Zwolle: Jong en Ontwapenend

31-8-2018 Op vrijdag 21 september 2018 vindt de vierde editie van het jaarlijkse Vredessymposium plaats.
Dit keer in Zwolle. Traditiegetrouw worden ieder jaar tijdens het Vredessymposium 'vredeshelden' gehuldigd als een symbolisch eerbetoon aan de duizenden vredesactivisten die zonder wapens actief zijn in conflictgebieden.
meer lezen

Eindhovense activiteiten in het kader van de Vredesweek

29-8-2018 In Eindhoven is er door verscheidene groepen, een breed en gevarieerd programma opgesteld met soms verschillende en verrassende invalshoeken (zoals ieder jaar speelt hierin ook de bevrijding van de stad op 18 september een rol), maar altijd vanuit de vraag "hoe kunnen we een bijdrage leveren aan een vreedzame en rechtvaardige wereld, en hoe kunnen we dat samen delen".
meer lezen

Vredeslessen op basisscholen in Gouda

28-8-2018 In de aanloop naar de Vredesweek wordt er gratis een educatief programma van 1,5 uur aangeboden aan alle basisscholen in Gouda. Het programma draagt de naam "1u=uall". Dit vreedzame en educatieve programma is al op meerdere scholen in Nederland uitgevoerd.
meer lezen

Vrijwilligers museumcafé Vredesweek Gouda

27-8-2018 In de derde week van september (15-23 september 2018) organiseert het Vredesmuseum de Vredesweek Gouda, een week vol activiteiten & workshops. Voor deze week zijn wij op zoek naar collega's om samen het museumcafé te bemensen. Denk aan een kopje koffie of thee inschenken en een tosti of soep klaarmaken.
meer lezen

15 t/m 23 september: Vredesweek met veel activiteiten in en rond Vredesmuseum Gouda

13-8-2018 Van 15 t/m 23 september wordt de jaarlijkse Vredesweek in Gouda georganiseerd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en Verzetsmuseum Zuid-Holland. De meeste activiteiten zullen plaatsvinden in en rond de vestiging van beide musea aan de Turfmarkt 30 te Gouda.
meer lezen

Ophef over wapensponsor paardensport

13-8-2018 De provincie Gelderland en de Oostenrijkse wapenfabrikant Glock sponsoren gezamenlijk paardensportevenementen. Dat moet ophouden, vinden Gelderse oppositiepartijen.
meer lezen

26 -28 oktober: Bijeenkomst van jonge vredesactivisten in Duitsland

12-8-2018 De Duitse vredesbeweging organiseert van 26 - 28 oktober een bijeenkomst voor jonge (onder 35 jaar) vredesactivisten. Ook jonge mensen uit andere landen zijn welkom. Er zullen workshops, discussies, creatieve acties en veel tijd voor onderling contact zijn.
meer lezen

Freedom Flotilla door Israël geënterd

10-8-2018 De onmenselijkheid van de blokkade van Gaza werd de afgelopen tien dagen geaccentueerd door het Israëlische optreden tegen de Gaza Freedom Flotilla, de kleine internationale vloot die met hulpgoederen onderweg was naar Gaza.
meer lezen

Constitutioneel Hof van Zuid-Korea erkent recht op dienstweigering

8-8-2018 Eind juni besloot het Constitutionele Gerechtshof van Zuid-Korea het recht op weigering van militaire dienst wegens gewetensbezwaren te erkennen. Het gaf de regering opdracht om de mogelijkheid van vervangende dienst te gaan bieden.
meer lezen

Meer dan de helft van de Nederlanders wil af van Amerikaanse wapens in eigen land

6-8-2018 Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de Nederlandse, Belgische, Duitse en Italiaanse bevolking een geheel ander kernwapenbeleid verwacht van hun regeringen. In al deze vier landen heeft de VS kernwapens opgeslagen.
meer lezen

Peace Brigides International doet mee aan de Dam tot Damloop

2-8-2018 Om aandacht te vragen voor het werk dat Peace Brigades International verricht is nu de 'Veilige kilometer Challenge' gestart. PBI loopt mee met de Damloop by Night en Dam tot Damloop om 'veilige kilometers' op te halen voor mensenrechtenverdedigers. U kunt PBI steunen door zelf mee te lopen of een renner te sponsoren.
meer lezen

België verbiedt als eerste de 'killer robot'

28-7-2018 De Kamercommissie Landsverdediging van het Belgische parlement pleit voor een preventief verbod van de inzet van killer robots, ofwel autonome wapensystemen.
meer lezen

Wetenschappers en bedrijven beloven nooit killer robots te ontwikkelen

23-7-2018 "De beslissing om een mens te doden moet nooit genomen worden door een machine", dat zeggen 2300 wetenschappers en 140 tech-bedrijven. Zij beloven om nooit mee te doen aan de ontwikkeling, productie, handel of het gebruik van dodelijke autonome wapens, ofwel killer robots. "Een waarschuwing die we uiterst serieus moeten nemen", aldus Daan Kayser, die het killer robots programma bij PAX leidt.
meer lezen

Training voor jongerenwerkers 'Active nonviolence: peace begins with you(th)'

19-7-2018 Ook dit jaar is er weer een training voor jongerenwerkers waarin zij leren ideeën van geweldloosheid en vrede over te brengen. De training is internationaal gericht, maar vindt plaats in de vredesweek (17-23 september) in Nederland. Ideaal dus voor Nederlandse deelnemers.
meer lezen

18 activisten dringen militaire basis met kernwapens binnen in Büchel (Duitsland)

17-7-2018 Zondag 15 juli zijn achttien vredesactivisten uit vier verschillende landen binnengedrongen op de militaire vliegbasis in Büchel (Duitsland), waar 20 Amerikaanse kernbommen liggen. Ze kwamen binnen door het hek en het prikkeldraad door te knippen. Sommigen van hen kwamen tot de startbaan en drie activisten bereikten zelfs de bunker voor de kernwapens, die omheind is door een nieuw veiligheidshek.
meer lezen

Het bureau van Vredesbeweging Pais, Vredesmuseum en VredesMedia is verhuisd

6-7-2018 Het bureau van Vredesbeweging Pais, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en VredesMedia (VredesMagazine en VredesNieuws) is verhuisd naar: Ezelsveldlaan 212, 2611 DK Delft
meer lezen

Gastvrouw/man of barvrouw/man (vrijwillig) voor Vredesweek

3-7-2018 In de derde week van september (15-23 september 2018) organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid de Vredesweek in Gouda, een week vol activiteiten. Voor deze week zijn wij opzoek naar gastvrouwen/mannen en/of barvrouwen/mannen.
meer lezen

Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld. Debat 26-09-2018, Humanity House, Den Haag

3-7-2018 Op 26 september, de International UN-day of the Total Abolition of Nuclear Weapons, willen wij, maatschappelijke organisaties, samen met de politiek bespreken welke concrete stappen door ons land gezet kunnen worden (op weg) naar een kernwapenvrije wereld.
meer lezen

Meer dan 700 wetenschappers roepen collega's op tot verzet tegen een Europees militair onderzoek

28-6-2018 Vredesactie lanceert samen met een coalitie van wetenschappers en vredesorganisaties het Europees initiatief 'Researchers for Peace'. Meer dan 700 wetenschappers en academici uit 19 EU- landen vragen de Europese Unie om de financiering van militair onderzoek onmiddellijk stop te zetten. De onderzoekers nodigen hun collega's uit om zich uit te spreken en een online verklaring te onderschrijven.
meer lezen

Sociale media ster gezocht voor Vredesmuseum

22-6-2018 Ken jij alle hoeken en gaten van Facebook? Een ster op Twitter? De mooiste pic's op Instagram? Dan is het Museum voor Vrede en Geweldloosheid op zoek naar jou!
meer lezen

Bezoek van het Gaza Freedom Flotilla aan Nederland groot succes

19-6-2018 Het bezoek van het Gaza Freedom Flotilla aan Nederland is een groot succes geworden. In de pers werd er behoorlijk wat aandacht aan besteed. Aan de boottocht door Amsterdam namen zo'n 100 activisten deel. Een filmisch verslag ervan kunt u bekijken als u doorklikt.
meer lezen

"Waarom Ahed Tamimi de soldaat een klap gaf", een interview met haar vader

14-6-2018 De intussen 17-jarige Palestijnse Ahed Tamimi zit momenteel een gevangenisstraf van 8 maanden uit voor het geven van een klap aan een Israëlische soldaat op haar families grondgebied afgelopen jaar. Dit gebeurde nadat Israëlische soldaten haar neef in het gezicht hadden geschoten. Aheds vader reflecteert op alles wat er gebeurd is.
meer lezen

Vreedzame lessen "1u=uall"

11-6-2018 Professor Russolo leert op ludieke wijze de leerlingen (basisschool, groep 6, 7 & 8) de strekking van de Formule voor Vrede: 1 u = u all.
meer lezen

Prominente bezoekers bij picketline Landmachtdag in Enschede

5-6-2018 De picketline die Enschede voor Vrede op 26 mei organiseerde bij de ingang van de Landmachtdag, trok naast de gebruikelijke passanten ook een aantal prominenten die met de demonstranten in gesprek gingen. Eén van hen was minister van Defensie, Ank Bijleveld, die in de Enschedese gemeenteraad is begonnen en ook lokale kwesties rond oorlog en vrede blijkbaar is blijven volgen.
meer lezen

Ander Nieuws: laatste bericht

4-6-2018 Op 16 april besloot de redactie van 'Ander Nieuws' om er na meer dan zestien jaar een punt achter te zetten. Wij deden dit met de belofte dat er nog een lijst op de Vredessite geplaatst zou worden met nieuwsbronnen over het Midden-Oosten. Deze lijst vindt u in dit bericht.
meer lezen

37 organisaties en 90 bekende Nederlanders roepen op tot beëindiging van blokkade Gaza

4-6-2018 Op uitnodiging van de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie roepen 37 maatschappelijke organisaties en 90 bekende Nederlandse ex-politici, internationaal rechtsdeskundigen, wetenschappers en kunstenaars de regering op het uiterste te doen om ervoor te zorgen dat de illegale Israëlische blokkade zo snel mogelijk wordt beëindigd.
meer lezen

Tentoonstelling in Middenbeemster over verzetsgroep Weisse Rose in Nazi-Duitsland

1-6-2018 Op 18 februari 1943 wierp Sophie Scholl - een jonge studente in München - vanaf de balustrade van haar universiteit een handvol pamfletten de trap af. Ze werd daarbij gezien door een conciërge die lid was van de SA. Nog diezelfde dag werd de geweldloze verzetsgroep Weisse Rose opgepakt. Later volgde ter dood veroordeling en onthoofding.
meer lezen

Vrijwilliger gezocht voor project Vredesweek van Vredesmuseum Gouda

30-5-2018 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda, wil in de Vredesweek (15-23 september 2018) de hele week activiteiten in en rond het museum organiseren. Ter voorbereiding van die activiteiten zoeken we voor de periode juni t/m september iemand die onze conservator kan ondersteunen bij o.a. pr-activiteiten en programmering.
meer lezen

Gaza Freedom Flotilla met botenparade in Amsterdam

28-5-2018 Reeds kondigden we het bezoek van het Gaza Freedom Flotilla aan Nederland aan. Thans is meer bekend over de activiteiten in Amsterdam. Daar zal o.a. een botenparade zijn, met de mogelijkheid voor belangstellenden om mee te varen. Verder is er een openbaar debat, waaraan ook opvarenden van het Flotilla deelnemen.
meer lezen

Enschede voor Vrede demonstreert 6 uur lang tegen landmachtshow naast oorlogsmonument

24-5-2018 Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt één van de decentrale Landmachtendagen in Enschede plaats en voor het derde achtereenvolgende jaar protesteert Enschede voor Vrede daartegen.
meer lezen

Nieuw rapport toont aan: EU heeft migratiebeleid uitbesteed aan autoritaire regimes

24-5-2018 De Europese Unie heeft de mensenrechten, democratie, vrijheid en de menselijke waardigheid bij het huisvuil gezet door haar grensbeleid uit te besteden aan autoritaire regimes, dat stelt een nieuw rapport van Transnational Institute en Stop Wapenhandel.
meer lezen

Onderzoekers bezorgd: "Vlaanderen, financier geen militair onderzoek"

22-5-2018 Meer dan honderd onderzoekers aan Vlaamse universiteiten richtten zich in een open brief aan ministers Muyters en Bourgeois. Ze vragen om de ethische regels te behouden die ervoor zorgen dat er geen Vlaams belastinggeld naar militair onderzoek kan gaan. Een delegatie onderzoekers overhandigde de brief vandaag persoonlijk op het kabinet van minister Muyters.
meer lezen

19 mei in Amsterdam: Demonstratie Solidariteit met de Palestijnen

18-5-2018 Op zaterdag 19 mei is er een demonstratie tegen het Israëlische geweld tegen Palestijnse demonstranten geweest. De demonstratie begon om 13 uur op de Dam en ging naar het Amerikaanse consulaat.
meer lezen

Gaza Freedom Flotilla bezoekt Nederland eind mei - begin juni

17-5-2018 Eind mei/begin juni krijgt Nederland bezoek van de Gaza Freedom Flotilla, op hun weg van Scandinavië naar Gaza. Twee grote boten en twee kleine komen in Nederland aan via verschillende routes: de kleine varen via Delfzijl en binnendoor naar Amsterdam. De twee grote komen via de Noordzee. Vast staat dat zij op 31 mei en 1 juni gezamenlijk in de haven van Amsterdam liggen.
meer lezen

6 augustus demonstratie als herdenking van de atoombom op Hiroshima

11-5-2018 Op maandag 6 augustus 2018, 73 jaar nadat de atoombom op Hiroshima viel, zal er om 12:00 uur, als het luchtalarm afgaat, een 'die-in' plaatsvinden op het Spui in Amsterdam. Ervoor en erna zal er muziek en informatie zijn om te waarschuwen voor de komst van nieuwe kernwapens.
meer lezen

9 mei 17 uur Museumplein: Protest tegen opzeggen door VS van nucleair akkoord met Iran

9-5-2018 Woensdag 9 mei organiseert het Amsterdams Vredes Initiatief een protest bij het Amerikaanse consulaat (Museumplein, Amsterdam) ter verdediging van het nucleair akkoord met Iran. Nadat Obama met veel moeite een verdrag met Iran tot stand bracht om het maken van kernwapens te voorkomen gooit Trump dit verdrag in de prullenbak.
meer lezen

'Wapeninspecteurs' blokkeren wapenfabriek in Engeland

3-5-2018 Op 9 april blokkeerden 'The People's Weapons Inspectors' de poorten van de wapenfabrikant Roxel in het Engelse Worcestershire. Zij hebben aanwijzingen dat het bedrijf betrokken is bij de levering van wapens waarmee Saoedi-Arabië oorlogsmisdaden pleegt in Jemen.
meer lezen

Turkse vredes- en mensenrechtenactivisten roepen op om de wapenhandel met Turkije te stoppen

30-4-2018 Een internationale delegatie van War Resisters' International heeft onlangs gesproken met vredes- en mensenrechtenactivisten in Turkije. De activisten geven daarbij aan dat de oorlog in Afrin en de onderdrukking in eigen land mede mogelijk is gemaakt door wapens uit met name Duitsland, Spanje, Italië en Rusland. Zij roepen op tot protest daartegen. Ook in Nederland, want dat levert ook wapens.
meer lezen

Expositie: Verhalen over vrede zonder (kern)wapens

28-4-2018 In het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda is t/m 31 oktober een tentoonstelling over de grote vredesdemonstraties na de Tweede Wereldoorlog 'Verhalen over vrede zonder (kern)wapens'. De tentoonstelling is gebaseerd op de verhalen van mensen die meededen.
meer lezen

26 mei symposium: Hoe voorkómen we een nieuwe kernwapenwedloop?

26-4-2018 Na de val van de Muur (Berlijn, 1989) heeft de wereld zich decennia kunnen koesteren met het idee, dat de Koude Oorlog voorbij was, de kernwapenarsenalen gestaag werden afgebouwd en de nucleaire dreiging tot het verleden behoorde. Maar in 2017 maakte de (verbale) escalatie tussen Trump en Kim Jong-Un duidelijk dat een kernoorlog helaas nog steeds mogelijk is.
meer lezen

Alles wat we (behoren) te weten over onze bommen

24-4-2018 Omar Ferwati van Forensic Architceture gaf op een bijeenkomst tekst en uitleg over hoe zij proberen om de waarheid te achterhalen zodat we het niet moeten doen met 'alternatieve feiten'. Want Belgische en Nederlandse gevechtsvliegtuigen gooien bommen duizenden kilometers hier vandaan en niemand weet wat ze aanrichten. De informatie van de overheid is bijna onbestaand.
meer lezen

HEMA op zwarte lijst in VS wegens 'anti-Israël-beleid'

20-4-2018 Raar maar waar: De HEMA staat op een zwarte lijst van de Amerikaanse staat Arizona omdat het bedrijf Israël zou boycotten. Het warenhuis is één van 19 internationale bedrijven die door Arizona officieel zijn uitgesloten van commerciële relaties met de staat.
meer lezen

Ander Nieuws stopt ermee....

16-4-2018 Beste lezers van Ander Nieuws,
Met de Amerikaans-Brits-Franse bombardementen op Syrië is er net weer een nieuwe crisis uitgebroken in het Midden-Oosten. Dat lijkt een vreemd moment om te stoppen met Ander Nieuws. Niettemin is dat wel wat wij, als Ander Nieuws-redactie, nu gaan doen.
meer lezen

Verklaring Kerk en Vrede over de betrokkenheid van ook Nederland bij oorlogvoering in o.a. Syrië

16-4-2018 Kerk en Vrede doet een beroep op de Nederlandse samenleving om niet mee te gaan in de oorlogsretoriek van wereldleiders, maar te zeggen 'Hier krijg je ons niet voor'.
meer lezen

Stop de Oorlog in Syrië - Geen verdere escalatie

14-4-2018 Onder deze leus houden Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede, de Samenwerkende Democratische Organisaties en andere bezorgde Syriërs en Nederlanders vanmiddag (14 april 2018) van 15 tot 16 uur op het Ei van Ko (het plein vóór het Stadhuis) te Enschede een protestactie tegen de vergeldingsbombardementen van vannacht.
meer lezen

Vredesactivisten betreden nucleaire basis

10-4-2018 Activisten van de katholieke Ploegscharenbeweging zijn de avond van 4 april de Amerikaanse nucleaire marinebasis van Kings Bay Naval in St. Mary's, Georgia, binnengedrongen. Een protest tegen kernwapens.
meer lezen

15 mei: Internationale dienstweigerdag

6-4-2018 Op 15 mei is weer de jaarlijkse 'Internationale dienstweigerdag'. Dit jaar is de focus op Zuid-Korea, het land met meer weigeraars van militaire dienst in de gevangenis dan de hele rest van de wereld. Er is momenteel geen vervangende dienst mogelijk, maar het goede nieuws is dat de huidige president daar wel voor pleit.
meer lezen

Protest in Tel Aviv tegen geweld aan grens Gaza

3-4-2018 Honderden mensen protesteerden 31 maart in Tel Aviv. Ze verlangden een einde aan de escalatie van het geweld aan de grens met Gaza en riepen op tot een vredesproces. Ze droegen leuzen als 'Er is een andere weg', 'Staak het vuren' en 'Twee volken, één hoop'.
meer lezen

Ander Nieuws week 14: Israël opent vuur op Palestijnse demonstranten in Gaza

2-4-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Israël opent vuur op Palestijnse demonstranten in Gaza
- Neo-Ottomaanse 'sultan' Erdogan neemt Syrisch-Koerdische enclave Afrin in
- Trump's ontmoeting met Saudi-Arabië en Israël voorteken van gevaarlijke ramkoers met Iran
en nog zes andere berichten.
meer lezen

Kom naar de Jongerendag van de vredesbeweging op zaterdag 14 april in Gouda

30-3-2018 Veel jonge mensen vragen zich weleens af: 'Wat bezielde onze ouders en grootouders, toen ze 35 jaar geleden massaal de vredesbeweging steunden?' 'Wat bewoog hen toen ze meeliepen in de grootste demonstraties die ons land gekend heeft en toen ze tonnen handtekeningen inzamelden tegen kernbewapening?' 'Wat voor tijd was dat, waarin dat mogelijk was?'
meer lezen

Pax Christi Vlaanderen eist onderzoek besluitvorming nucleaire gevechtsvliegtuigen

29-3-2018 Uitgelekte documenten tonen de vooringenomenheid van Defensie inzake het uitrusten van nieuwe gevechtsvliegtuigen met een dure, overbodige en gevaarlijke nucleaire capaciteit. Een immorele capaciteit ook: anders kan je het uitrusten met massavernietigingswapens niet noemen, stelt Pax Christi Vlaanderen.
meer lezen

Actie tegen werven voor wapenfabrikant op Leidse Universiteit

26-3-2018 Actiegroep de Doorbraak voert een schrijf- en mailactie tegen het maken van propaganda op de Leidse universiteit voor werken bij wapenbedrijf Airbus. Meer info en meedoen
26-3-2018

Geef geen Vlaams geld aan wapenonderzoek

24-3-2018 Vlaanderen besliste in de jaren negentig om geen belastinggeld te spenderen aan militair onderzoek. De regering heeft sindsdien bij de besteding van overheidsmiddelen altijd rekening gehouden met waardevolle ethische regels. De Vlaamse technologische sectorfederatie Agoria vroeg vorige maand om die ethische regels te schrappen.
meer lezen

11 april: Theatrale demonstratie en doodligactie tegen Airbus en de militarisering van de EU-grenzen

20-3-2018 Migranten zijn de dupe van de voortgaande militarisering van de Europese grenzen. Terwijl Fort Europa de muren verhoogt, verdrinken vluchtelingen in de Middellandse Zee, komen vast te zitten in erbarmelijke omstandigheden of eindigen in detentie en worden gedeporteerd. De militaire en veiligheidsindustrie plukt de vruchten van het racistische grensbeleid van de EU.
meer lezen

Ander Nieuws week 12: Pompeo, 'Big Oil' en de aanval op het Iran-akkoord

19-3-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- VS onder Trump nog steeds belangrijkste wapenexporteur - en Yemenieten blijven prijs betalen
- Pompeo, 'Big Oil' en de aanval op het Iran-akkoord
- Amerikaanse aanval op Syrische burgers was schending internationaal recht, zegt VN
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Acht organisaties starten campagne voor Palestijnse kinderen

16-3-2018 Acht Nederlandse organisaties, verenigd in de Palestijnse Kinderrechten Coalitie, zijn een campagne gestart waarmee aandacht wordt gevraagd voor het lot van Palestijnse kinderen onder Israëlische bezetting. In een petitie wordt de Nederlandse regering opgeroepen om Israël aan te spreken op zijn schendingen van het VN-Kinderrechtenverdrag. De petitie is inmiddels bij na 3.000 keer ondertekend.
meer lezen

Nederlandse financiële instellingen als ING investeren nog steeds flink in kernwapens

13-3-2018 Uit het nieuwe rapport 'Don't Bank on the Bomb' van PAX blijkt dat 9 Nederlandse verzekeraars, pensioenfondsen en banken €2.4 miljard investeerden in 20 kernwapenproducenten tussen 2014 en 2017.
meer lezen

Noord-Korea: het land dat we zo graag haten

9-3-2018 Noord-Koreaans alleenheerser Kim Yong-un zou iedereen te slim af zijn. Dat zijn land geen democratie is, daar twijfelt niemand aan. Dat mag echter geen excuus zijn om berichtgeving en analyse te beperken tot clichés en vooroordelen. Loretta Napoleoni nuanceert het Westers media- en politieke narratief met haar boek 'North Korea - The Country We Love To Hate'.
meer lezen

Solidariteits- en Ontmoetingsreis naar Israël & Palestina

7-3-2018 Tent of Nations organiseert weer een Solidariteits- en Ontmoetingsreis naar Israël & Palestina. Wil je je verdiepen in de impact van de politieke situatie op het dagelijkse leven van mensen in zowel Galilea, de Westbank als Jeruzalem? Sta je open voor ontmoetingen met moslims, joden en christenen?
meer lezen

Ander Nieuws week 10: Gevaar gewapend treffen Turken en Amerikanen bij oplopende spanning in Syrië

5-3-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Gevaar voor gewapend treffen Turken en Amerikanen bij oplopende spanning in Syrië
- Nu is er een kans om de door de VS gesteunde slachting in Yemen te stoppen
- Nucleair akkoord met Iran blijft minst slechte optie
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Verklaring van War Resisters' International over Turkse interventie in noorden Syrië

5-3-2018 Het Turkse leger voert sedert 20 januari een operatie uit in de Syrische regio Afrin. De vele doden en gewonden laten zien dat het conflict hierdoor is opgelaaid. Tevens is sprake van toenemende onderdrukking van activisten die zich in Turkije tegen deze oorlog verzetten. De WRI is solidair met deze vredesactivisten en steunt hun strijd voor vrede in Syrië, Turkije en elders.
meer lezen

Wereld Federalisten Beweging Nederland viert op 14 maart haar 70-jarig jubileum

1-3-2018 Op woensdag 14 maart as. viert de Wereld Federalisten Beweging Nederland haar 70-jarig jubileum in Nieuwspoort. De WFBN werd op 1 maart 1948 opgericht. De WFBN had in haar beginjaren vele duizenden leden. Na een lange historie is de WFBN nog steeds actief in het verspreiden van de boodschap van Eén Wereld - eenheid in verscheidenheid.
meer lezen

Vredeswerkdag 10 maart: Kunnen we veilig samenleven? Heeft veiligheid een kleur?

28-2-2018 De workshop gaat over inclusieve veiligheid, migratie en anti-discriminatie. Het belooft een inspirerende dag te worden waar we in gesprek zullen gaan, o.a. met vertegenwoordigers van migrantengemeenschappen, over thema's als hoe kunnen we samenleven, wat is de rol van migranten bij het realiseren van een veilige samenleving, en hoe kunnen wij allen bijdragen aan een meer vredige samenleving.
meer lezen

Ander Nieuws week 8: Komt Israëlisch-Iraanse confrontatie in Syrië - of in New York?

19-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Komt Israëlisch-Iraanse confrontatie in Syrië - of in New York?
- Hulp VS en coalitie aan Irak vrekkig en gedreven door eigenbelang
- Hoe Netanyahu van Israël een Amerikaanse kwestie maakte - en verloor
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Picketline tegen Airbus en Thales bij Bedrijvendagen TU Delft

19-2-2018 Op dinsdag 20 februari organiseert InEUmanity NL een picketline bij de Delftse Bedrijvendagen op de Technische Universiteit (TU) Delft. Beide bedrijven verdienen veel geld aan grensbewakingssystemen om vluchtelingen tegen te houden.
meer lezen

BDS-beweging voorgedragen voor Nobelprijs voor de Vrede

19-2-2018 Het Noorse parlementslid Bjørnar Moxnes heeft de door Palestijnen geleide Boycott, Divestment, and Sanctions beweging voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. De BDS-beweging wil een rechtvaardige vrede voor het Palestijnse volk afdwingen.
meer lezen

Ambassadeursdagen ter voorbereiding Vredesweek

16-2-2018 Elk jaar organiseert PAX de jaarlijkse Ambassadeursdagen ter voorbereiding op de Vredesweek in september. Dit jaar op 17 maart in Rotterdam, op 24 maart in Amersfoort, en op 7 april in Nijmegen. Wil je ook in actie voor vrede komen? Kom dan op deze Ambassadeursdagen inspiratie opdoen, praktische tips & tricks ophalen, en andere bevlogen deelnemers ontmoeten!
meer lezen

Totaalweigeraars gezocht

14-2-2018 Rechtshistoricus Stan Meuwese en oud totaalweigeraar Willem de Haan zijn op zoek naar (email-)adressen van oud totaalweigeraars, keuringsweigeraars en vervangende dienst weigeraars: kortom naar iedereen die voor weiger acties veroordeeld is door de krijgsraad of de burgerlijke strafrechter. Wij willen onder deze groep een onderzoek doen ten behoeve van een publicatie.
meer lezen

Linkse partijen stellen kritische Kamervragen over modernisering kernwapens in Volkel

13-2-2018 SP, PvdA en GroenLinks hebben kritische Kamervragen gesteld over de Amerikaanse plannen om de B-61 atoombom te moderniseren. De B-61 is een Amerikaans kernwapen dat in Volkel ligt en gebruikt kan worden door de Nederlandse F-16.
meer lezen

Festival voor wereldversleutelaars in Amsterdam

9-2-2018 In het tweede weekend van februari strijkt de twaalfde editie van 2.Dh5, het jaarlijkse festival voor wereldversleutelaars, neer in de OT301 (Overtoom 301) in Amsterdam. 2.Dh5 vormt een plek om ideeën uit te wisselen over grass-roots campagnes, tactieken en actiemethodes die de idealen van een vrije en solidaire samenleving dichterbij brengen.
meer lezen

A Struggle for Peace, congres over de grenzen van kennis, identiteit en macht

9-2-2018 Op 7 april 2018 organiseert de Utrechtse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen de vierde editie van het congres 'A Struggle for Peace'. Net als vorige edities staat dit congres in het teken van de uitdagingen van onze tijd. Ditmaal is het thema grenzen: grenzen van kennis, identiteit en macht, omdat deze aspecten de bouwstenen van zowel conflicts- als vredesprocessen vormen.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt materiaal over de grote vredesdemonstraties van de vorige eeuw

8-2-2018 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid wil in een komende tentoonstelling (14 april - 31 oktober 2018) de grote vredesdemonstraties uit de vorige eeuw belichten om zo een nieuwe generatie te inspireren. Hiervoor zijn we opzoek naar posters, foto's, buttons en ander materiaal. Het liefst voorzien van een persoonlijk verhaal.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt tijdelijke tentoonstellingsruimte

7-2-2018 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is gevestigd in de serre van het Verzetsmuseum te Gouda. Aangezien het Verzetsmuseum gaat verhuizen, zal ook het Vredesmuseum vanaf 1 november a.s. tenminste 9 maanden gesloten zijn. Daarom zoekt het museum tijdelijke tentoonstellingsruimte voor (delen van) de vaste collectie.
meer lezen

Ander Nieuws week 6: Ommekeer in VS-politiek Syrië brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten

5-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Geschiedenis herhaalt zich: Koerden niet meer dan pion voor VS
- Crisis Yemen gaat ons allemaal aan
- Ommekeer in VS-politiek Syrië brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Dr. Cees Wiebes spreekt in Enschede over de Nederlandse rol bij militaire inlichtingendiensten

3-2-2018 Op donderdag 8 februari 2018 zal vanaf 19.30 uur in het Auditorium van Concordia aan de Langestraat 56 in Enschede dr. Cees Wiebes spreken over "Nederland en militaire inlichtingen". Dat doet hij op de tweede van drie bijeenkomsten die Enschede voor Vrede deze winter organiseert met het oog op het referendum op 21 maart a.s. over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten.
meer lezen

Cultuur van vrede krijgt meer aandacht in de media

1-2-2018 Het Culture of Peace News Network signaleert een toenemende belangstelling van ook commerciële media voor het onderwerp 'cultuur van vrede'. Met name in Latijns Amerika en Afrika is dat het geval. Het noemt een groot aantal voorbeelden.
meer lezen

Voor Oekraïense pacifist en journalist Ruslan Kotsaba dreigt hernieuwde strafvervolging

30-1-2018 Ruslan Kotsaba, pacifist en journalist, steunde de protesten op het Maidanplein. Hij bekritiseerde echter ook de oorlog in Oost-Oekraïne en weigerde daaraan deel te nemen als dienstplichtige. Hij werd aangeklaagd als landverrader maar vrijgesproken. Nu dreigt opnieuw veroordeling. U kunt hem steunen.
meer lezen

Bijeenkomst Stop the War on Migrants in Leiden

29-1-2018 Op 4 februari organiseerde Stop the War on Migrants in samenwerking met de Darfur Union en Doorbraak een bijeenkomst in de Leidse Vrijplaats over de Europese wapen- en beveiligingsindustrie en de militarisering van de EU-grensbewaking. De bijeenkomst maakt deel uit van een landelijke infotournee en was bedoeld om het verzet tegen die militarisering aan te wakkeren.
meer lezen

Aarde dichter bij vernietiging, Doomsday Clock halve minuut vooruit gezet

26-1-2018 De Doomsday Clock, die aangeeft hoe dicht de aarde bij vernietiging is, is een halve minuut vooruit gezet en staat nu op 2 minuten voor twaalf. Dat is het dichtst bij vernietiging van de aarde sedert 1953, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.
meer lezen

Het SIPRI constateert verontrustende stijging wapenhandel en wapenproductie

24-1-2018 Het SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) houdt databases bij over de wereldwijde wapenhandel, de wapenindustrie en de uitgaven aan wapens. Over de periode 2012-16 constateert het instituut op alle 3 gebieden een verontrustende stijging.
meer lezen

Ander Nieuws week 4: Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin

22-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin
- De VS en Saudi-Arabië: Twijfelachtig verbond
- Mep tegen Israëlische soldaat is meer nieuws dan neerschieten Palestijns kind
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Bakkerijketen ziet brood in vrede

22-1-2018 Bakkerij 't Stoepje heeft maar liefst 300.000 vredeskrentenbollen verkocht tijdens de #saypeace campagne van War Child. Ze haalden hiermee een bedrag van 15.000 euro op voor kinderen in oorlogsgebieden. Toch opmerkelijk dat een commercieel bedrijf het thema vrede geschikt acht om zich te profileren.
meer lezen

Prijsvraag voor korte verhalen en gedichten over de situatie in Palestina

19-1-2018 De Freedom Flotilla Coalition heeft een internationale literaire prijsvraag uitgeschreven. Hiervoor kunnen korte verhalen en gedichten worden ingestuurd die pleiten voor een fatsoenlijke toekomst voor het Palestijnse volk. In het bijzonder wordt aandacht voor de situatie van de mensen die in Gaza in een soort open gevangenis leven, op prijs gesteld.
meer lezen

Kandidaten gezocht voor de ereprijs 'Journalist voor de vrede 2017-2018'

9-1-2018 Medio 2018 zal het Humanistisch Vredesberaad weer de tweejaarlijks ereprijs 'Journalist voor de vrede' uitreiken. De prijs is bestemd voor een journalist die met onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving een bijdrage levert aan de wereldvrede. Gemotiveerde voorstellen voor kandidaten zijn welkom.
meer lezen

Ander Nieuws week 2: Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme

8-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme
- Amerikaanse haviken omarmen Iraanse protestbeweging, maar geven weinig om Iraanse levens
- Yemen: het Guernica van onze tijd
en nog acht andere berichten.
meer lezen

Enschede voor Vrede start referendumcampagne tegen de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

6-1-2018 Donderdag 11 januari om 19.30 uur start Enschede voor Vrede haar campagne tegen de zg. Sleepnetwet met de eerste van drie bijeenkomsten in het Auditorium van Concordia, Langestraat 56, Enschede. Prof.dr. Kees van der Pijl spreekt dan over "De Noord-Atlantische politiestaat": waarom worden we in Europa door Amerikaanse veiligheidsdiensten als de NSA en met hulp van de AIVD bespioneerd?
meer lezen

Documentaire Hold Your Peace van het Women Peacemakers Program

4-1-2018 Als laatste daad heeft het in inmiddels opgeheven Women Peacemakers Program de documentaire Hold Your Peace gemaakt. Daarin wordt belicht hoe organisaties voor vrouwenrechten vermorzeld worden tussen terrorisme en de daar tegen gerichte maatregelen. Hier kunt u deze documentaire bekijken.
meer lezen

7 januari plantdag kerstbomen in Atoomvrijstaat

3-1-2018 Milieudefensie Uden/Heesch heeft in februari jl. het beheer van Atoomvrijstaat overgenomen. Zij willen Atoomvrijstaat omvormen tot een vredesmonument tegen kernwapens en voor de vrede. Er zijn reeds 4 kerstbomen geplant en 10 struiken. Op Driekoningen zondag 7-1-2018 is de eerste openbare plantdag.
meer lezen