Vredesduif met olijftak in snavel.

Midden-Oosten 2018

Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners

19-12-2018 Op 11 november 2018 werd een Israëlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en één Israëlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.
meer lezen

Schoolrapport Palestina; onderwijs onder militaire bezetting

17-12-2018 Van 4 tot 27 november hebben de leden van het team in Palestina de recente geweldsescalatie van het Israëlische leger jegens Palestijnse scholen en schoolkinderen gedocumenteerd. Dit vond plaats in het H2 gebied van al-Khalil-Hebron. Deze geweldsescalatie ging gepaard met het afschieten van traangas en geluidgranaten, direct gericht op Palestijnse kinderen, schoolpleinen en burgers.
meer lezen

Nederland stopt wapenexport naar Saoedi-Arabië

14-12-2018 Na Denemarken en Duitsland stop nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabie en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.
meer lezen

Chileens parlement wil verbod op producten uit Israëlische nederzettingen

10-12-2018 Het Chileense parlement heeft op 29 november met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd waarin de overheid wordt opgeroepen 'een verbod in te stellen op de import van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.' De resolutie is aangenomen met 99 stemmen vóór en slechts 7 tegen.
meer lezen

Zondag 25 november: Vredesmanifestie voor Jemen in Den Haag

20-11-2018 Op het Plein in Den Haag organiseert Peace SOS op zondag 25 november een vredesmanifestatie voor Jemen. Aanvang: 14 uur. Einde: ca. 15.30 uur. Als u zich ook zorgen maakt om de 14 miljoen mensen die in Jemen lijden onder honger en geweld, doe dan mee. Elke tien minuten sterft daar een kind. Dat kan niet en dat mag niet.
meer lezen

Open brief Joods-Europese organisaties: "Kritiek op Israël is géén antisemitisme"

12-11-2018 Joods-Europese organisaties sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaanse organisaties. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlische regering om tijdens een tweedaagse conferentie in Brussel de definitie van antisemitisme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisatie van Palestina en tegen apartheid in Israël.
meer lezen

Standbeeld van dichtgenoopte revolver onthuld in Beiroet

6-11-2018 Op 2 oktober - de Internationale Dag van de Geweldloosheid - werd in Beiroet door de minister van cultuur een 150 cm hoog standbeeld onthuld van een revolver met een knoop in de loop. Het is voor het eerst dat zo'n beeld in een hoofdstad in het Midden-Oosten is geplaatst.
meer lezen

Blokkade Thales om blokkade vluchtelingen

25-10-2018 Actievoerders hebben op 19 oktober de toegangspoorten van Thales in Hengelo geblokkeerd. Het elektronicabedrijf zou meewerken aan het indammen van de vluchtelingenstroom en bovendien communicatiesystemen voor Saoedische tanks leveren.
meer lezen

Stop Wapenhandel is een petitie begonnen tegen wapenhandel met Saoedi-Arabië

24-10-2018 Nederland moet nu een volledig wapenembargo instellen tegen Saoedi-Arabië, en er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen van de Saoedische regering.
meer lezen

1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

17-10-2018 De VS-coalitie blijft ontkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot aantal burgerdoden in Raqqa en de grootschalige vernieling van de stad, laat staan dat het een onderzoek heeft ingesteld. Dit is een kaakslag voor de slachtoffers die hun leven en stad trachten herop te bouwen. Dit zegt Amnesty International een jaar nadat het offensief tegen IS ten einde kwam.
meer lezen

The "Not Iran Too" series, by Farhang Jahanpour

9-10-2018 Door het Transnational Foundation for Peace & Future Research is op internet een serie artikelen gepubliceerd uit een nog te verschijnen boek van Farhang Jahanpour. Ze gaan over het ontstaan van de huidige situatie in het Midden-Oosten en de rol van het Westen daarbij. Interessant, ook als je het niet met alles wat hij schrijft eens bent.
meer lezen

Sloop Palestijnse dorpen door Israël gaat voort

10-9-2018 Het Israëlische Hooggerechtshof besliste onlangs dat het dorp Khan al-Ahmar op de bezette Westelijke Jordaanoever mag worden gesloopt en zijn bevolking gedeporteerd. De Palestijnse bewoners moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.
meer lezen

Palestijnse veiligheidsdiensten martelen en mishandelen

4-9-2018 Een rapport van het Palestinian Students Forum beschuldigt de Palestijnse veiligheidsdiensten van marteling en mishandeling. De Palestijnse samenleving voelt de harde hand van de autoriteiten, die samenwerken met Israël. 'We leven onder een dubbele bezetting'.
meer lezen

Freedom Flotilla door Israël geënterd

10-8-2018 De onmenselijkheid van de blokkade van Gaza werd de afgelopen tien dagen geaccentueerd door het Israëlische optreden tegen de Gaza Freedom Flotilla, de kleine internationale vloot die met hulpgoederen onderweg was naar Gaza.
meer lezen

Bezoek van het Gaza Freedom Flotilla aan Nederland groot succes

19-6-2018 Het bezoek van het Gaza Freedom Flotilla aan Nederland is een groot succes geworden. In de pers werd er behoorlijk wat aandacht aan besteed. Aan de boottocht door Amsterdam namen zo'n 100 activisten deel. Een filmisch verslag ervan kunt u bekijken als u doorklikt.
meer lezen

"Waarom Ahed Tamimi de soldaat een klap gaf", een interview met haar vader

14-6-2018 De intussen 17-jarige Palestijnse Ahed Tamimi zit momenteel een gevangenisstraf van 8 maanden uit voor het geven van een klap aan een Israëlische soldaat op haar families grondgebied afgelopen jaar. Dit gebeurde nadat Israëlische soldaten haar neef in het gezicht hadden geschoten. Aheds vader reflecteert op alles wat er gebeurd is.
meer lezen

Ander Nieuws: laatste bericht

4-6-2018 Op 16 april besloot de redactie van 'Ander Nieuws' om er na meer dan zestien jaar een punt achter te zetten. Wij deden dit met de belofte dat er nog een lijst op de Vredessite geplaatst zou worden met nieuwsbronnen over het Midden-Oosten. Deze lijst vindt u in dit bericht.
meer lezen

37 organisaties en 90 bekende Nederlanders roepen op tot beëindiging van blokkade Gaza

4-6-2018 Op uitnodiging van de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie roepen 37 maatschappelijke organisaties en 90 bekende Nederlandse ex-politici, internationaal rechtsdeskundigen, wetenschappers en kunstenaars de regering op het uiterste te doen om ervoor te zorgen dat de illegale Israëlische blokkade zo snel mogelijk wordt beëindigd.
meer lezen

Gaza Freedom Flotilla met botenparade in Amsterdam

28-5-2018 Reeds kondigden we het bezoek van het Gaza Freedom Flotilla aan Nederland aan. Thans is meer bekend over de activiteiten in Amsterdam. Daar zal o.a. een botenparade zijn, met de mogelijkheid voor belangstellenden om mee te varen. Verder is er een openbaar debat, waaraan ook opvarenden van het Flotilla deelnemen.
meer lezen

19 mei in Amsterdam: Demonstratie Solidariteit met de Palestijnen

18-5-2018 Op zaterdag 19 mei is er een demonstratie tegen het Israëlische geweld tegen Palestijnse demonstranten geweest. De demonstratie begon om 13 uur op de Dam en ging naar het Amerikaanse consulaat.
meer lezen

Gaza Freedom Flotilla bezoekt Nederland eind mei - begin juni

17-5-2018 Eind mei/begin juni krijgt Nederland bezoek van de Gaza Freedom Flotilla, op hun weg van Scandinavië naar Gaza. Twee grote boten en twee kleine komen in Nederland aan via verschillende routes: de kleine varen via Delfzijl en binnendoor naar Amsterdam. De twee grote komen via de Noordzee. Vast staat dat zij op 31 mei en 1 juni gezamenlijk in de haven van Amsterdam liggen.
meer lezen

9 mei 17 uur Museumplein: Protest tegen opzeggen door VS van nucleair akkoord met Iran

9-5-2018 Woensdag 9 mei organiseert het Amsterdams Vredes Initiatief een protest bij het Amerikaanse consulaat (Museumplein, Amsterdam) ter verdediging van het nucleair akkoord met Iran. Nadat Obama met veel moeite een verdrag met Iran tot stand bracht om het maken van kernwapens te voorkomen gooit Trump dit verdrag in de prullenbak.
meer lezen

'Wapeninspecteurs' blokkeren wapenfabriek in Engeland

3-5-2018 Op 9 april blokkeerden 'The People's Weapons Inspectors' de poorten van de wapenfabrikant Roxel in het Engelse Worcestershire. Zij hebben aanwijzingen dat het bedrijf betrokken is bij de levering van wapens waarmee Saoedi-Arabië oorlogsmisdaden pleegt in Jemen.
meer lezen

Turkse vredes- en mensenrechtenactivisten roepen op om de wapenhandel met Turkije te stoppen

30-4-2018 Een internationale delegatie van War Resisters' International heeft onlangs gesproken met vredes- en mensenrechtenactivisten in Turkije. De activisten geven daarbij aan dat de oorlog in Afrin en de onderdrukking in eigen land mede mogelijk is gemaakt door wapens uit met name Duitsland, Spanje, Italië en Rusland. Zij roepen op tot protest daartegen. Ook in Nederland, want dat levert ook wapens.
meer lezen

Alles wat we (behoren) te weten over onze bommen

24-4-2018 Omar Ferwati van Forensic Architceture gaf op een bijeenkomst tekst en uitleg over hoe zij proberen om de waarheid te achterhalen zodat we het niet moeten doen met 'alternatieve feiten'. Want Belgische en Nederlandse gevechtsvliegtuigen gooien bommen duizenden kilometers hier vandaan en niemand weet wat ze aanrichten. De informatie van de overheid is bijna onbestaand.
meer lezen

HEMA op zwarte lijst in VS wegens 'anti-Israël-beleid'

20-4-2018 Raar maar waar: De HEMA staat op een zwarte lijst van de Amerikaanse staat Arizona omdat het bedrijf Israël zou boycotten. Het warenhuis is één van 19 internationale bedrijven die door Arizona officieel zijn uitgesloten van commerciële relaties met de staat.
meer lezen

Ander Nieuws stopt ermee....

16-4-2018 Beste lezers van Ander Nieuws,
Met de Amerikaans-Brits-Franse bombardementen op Syrië is er net weer een nieuwe crisis uitgebroken in het Midden-Oosten. Dat lijkt een vreemd moment om te stoppen met Ander Nieuws. Niettemin is dat wel wat wij, als Ander Nieuws-redactie, nu gaan doen.
meer lezen

Verklaring Kerk en Vrede over de betrokkenheid van ook Nederland bij oorlogvoering in o.a. Syrië

16-4-2018 Kerk en Vrede doet een beroep op de Nederlandse samenleving om niet mee te gaan in de oorlogsretoriek van wereldleiders, maar te zeggen 'Hier krijg je ons niet voor'.
meer lezen

Stop de Oorlog in Syrië - Geen verdere escalatie

14-4-2018 Onder deze leus houden Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede, de Samenwerkende Democratische Organisaties en andere bezorgde Syriërs en Nederlanders vanmiddag (14 april 2018) van 15 tot 16 uur op het Ei van Ko (het plein vóór het Stadhuis) te Enschede een protestactie tegen de vergeldingsbombardementen van vannacht.
meer lezen

Protest in Tel Aviv tegen geweld aan grens Gaza

3-4-2018 Honderden mensen protesteerden 31 maart in Tel Aviv. Ze verlangden een einde aan de escalatie van het geweld aan de grens met Gaza en riepen op tot een vredesproces. Ze droegen leuzen als 'Er is een andere weg', 'Staak het vuren' en 'Twee volken, één hoop'.
meer lezen

Ander Nieuws week 14: Israël opent vuur op Palestijnse demonstranten in Gaza

2-4-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Israël opent vuur op Palestijnse demonstranten in Gaza
- Neo-Ottomaanse 'sultan' Erdogan neemt Syrisch-Koerdische enclave Afrin in
- Trump's ontmoeting met Saudi-Arabië en Israël voorteken van gevaarlijke ramkoers met Iran
en nog zes andere berichten.
meer lezen

Ander Nieuws week 12: Pompeo, 'Big Oil' en de aanval op het Iran-akkoord

19-3-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- VS onder Trump nog steeds belangrijkste wapenexporteur - en Yemenieten blijven prijs betalen
- Pompeo, 'Big Oil' en de aanval op het Iran-akkoord
- Amerikaanse aanval op Syrische burgers was schending internationaal recht, zegt VN
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Acht organisaties starten campagne voor Palestijnse kinderen

16-3-2018 Acht Nederlandse organisaties, verenigd in de Palestijnse Kinderrechten Coalitie, zijn een campagne gestart waarmee aandacht wordt gevraagd voor het lot van Palestijnse kinderen onder Israëlische bezetting. In een petitie wordt de Nederlandse regering opgeroepen om Israël aan te spreken op zijn schendingen van het VN-Kinderrechtenverdrag. De petitie is inmiddels bij na 3.000 keer ondertekend.
meer lezen

Solidariteits- en Ontmoetingsreis naar Israël & Palestina

7-3-2018 Tent of Nations organiseert weer een Solidariteits- en Ontmoetingsreis naar Israël & Palestina. Wil je je verdiepen in de impact van de politieke situatie op het dagelijkse leven van mensen in zowel Galilea, de Westbank als Jeruzalem? Sta je open voor ontmoetingen met moslims, joden en christenen?
meer lezen

Ander Nieuws week 10: Gevaar gewapend treffen Turken en Amerikanen bij oplopende spanning in Syrië

5-3-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Gevaar voor gewapend treffen Turken en Amerikanen bij oplopende spanning in Syrië
- Nu is er een kans om de door de VS gesteunde slachting in Yemen te stoppen
- Nucleair akkoord met Iran blijft minst slechte optie
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Verklaring van War Resisters' International over Turkse interventie in noorden Syrië

5-3-2018 Het Turkse leger voert sedert 20 januari een operatie uit in de Syrische regio Afrin. De vele doden en gewonden laten zien dat het conflict hierdoor is opgelaaid. Tevens is sprake van toenemende onderdrukking van activisten die zich in Turkije tegen deze oorlog verzetten. De WRI is solidair met deze vredesactivisten en steunt hun strijd voor vrede in Syrië, Turkije en elders.
meer lezen

Ander Nieuws week 8: Komt Israëlisch-Iraanse confrontatie in Syrië - of in New York?

19-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Komt Israëlisch-Iraanse confrontatie in Syrië - of in New York?
- Hulp VS en coalitie aan Irak vrekkig en gedreven door eigenbelang
- Hoe Netanyahu van Israël een Amerikaanse kwestie maakte - en verloor
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

BDS-beweging voorgedragen voor Nobelprijs voor de Vrede

19-2-2018 Het Noorse parlementslid Bjørnar Moxnes heeft de door Palestijnen geleide Boycott, Divestment, and Sanctions beweging voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. De BDS-beweging wil een rechtvaardige vrede voor het Palestijnse volk afdwingen.
meer lezen

Ander Nieuws week 6: Ommekeer in VS-politiek Syrië brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten

5-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Geschiedenis herhaalt zich: Koerden niet meer dan pion voor VS
- Crisis Yemen gaat ons allemaal aan
- Ommekeer in VS-politiek Syrië brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Ander Nieuws week 4: Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin

22-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin
- De VS en Saudi-Arabië: Twijfelachtig verbond
- Mep tegen Israëlische soldaat is meer nieuws dan neerschieten Palestijns kind
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Prijsvraag voor korte verhalen en gedichten over de situatie in Palestina

19-1-2018 De Freedom Flotilla Coalition heeft een internationale literaire prijsvraag uitgeschreven. Hiervoor kunnen korte verhalen en gedichten worden ingestuurd die pleiten voor een fatsoenlijke toekomst voor het Palestijnse volk. In het bijzonder wordt aandacht voor de situatie van de mensen die in Gaza in een soort open gevangenis leven, op prijs gesteld.
meer lezen

Ander Nieuws week 2: Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme

8-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme
- Amerikaanse haviken omarmen Iraanse protestbeweging, maar geven weinig om Iraanse levens
- Yemen: het Guernica van onze tijd
en nog acht andere berichten.
meer lezen