Vredesduif met olijftak in snavel.

kernwapens 2018

Verslag bijeenkomst: Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld

20-12-2018 Op woensdag 26 september, de International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons, vond in Humanity House, Den Haag, de bijeenkomst 'Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld' plaats.
meer lezen

Kamerleden nemen oproep kernwapenvrije wereld in ontvangst

23-10-2018 Op dinsdag 25 september overhandigden diverse maatschappelijke organisaties waaronder de NVMP, PAX, Rode Kruis en Burgemeesters voor vrede een Maatschappelijk Appèl aan de Tweede Kamer als aansporing van de Nederlandse inzet voor een wereld zonder kernwapens.
meer lezen

ING, stop investeringen in kernwapenindustrie

16-10-2018 Vredesorganisatie PAX begint vandaag een campagne omdat het wil dat ING stopt met investeren in kernwapenproducenten. Met €756 miljoen aan investeringen is ING de grootste Nederlandse investeerder in dergelijke bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de ING-klanten daar tegen is.
meer lezen

Meer dan de helft van de Nederlanders wil af van Amerikaanse wapens in eigen land

6-8-2018 Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de Nederlandse, Belgische, Duitse en Italiaanse bevolking een geheel ander kernwapenbeleid verwacht van hun regeringen. In al deze vier landen heeft de VS kernwapens opgeslagen.
meer lezen

18 activisten dringen militaire basis met kernwapens binnen in Büchel (Duitsland)

17-7-2018 Zondag 15 juli zijn achttien vredesactivisten uit vier verschillende landen binnengedrongen op de militaire vliegbasis in Büchel (Duitsland), waar 20 Amerikaanse kernbommen liggen. Ze kwamen binnen door het hek en het prikkeldraad door te knippen. Sommigen van hen kwamen tot de startbaan en drie activisten bereikten zelfs de bunker voor de kernwapens, die omheind is door een nieuw veiligheidshek.
meer lezen

Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld. Debat 26-09-2018, Humanity House, Den Haag

3-7-2018 Op 26 september, de International UN-day of the Total Abolition of Nuclear Weapons, willen wij, maatschappelijke organisaties, samen met de politiek bespreken welke concrete stappen door ons land gezet kunnen worden (op weg) naar een kernwapenvrije wereld.
meer lezen

6 augustus demonstratie als herdenking van de atoombom op Hiroshima

11-5-2018 Op maandag 6 augustus 2018, 73 jaar nadat de atoombom op Hiroshima viel, zal er om 12:00 uur, als het luchtalarm afgaat, een 'die-in' plaatsvinden op het Spui in Amsterdam. Ervoor en erna zal er muziek en informatie zijn om te waarschuwen voor de komst van nieuwe kernwapens.
meer lezen

9 mei 17 uur Museumplein: Protest tegen opzeggen door VS van nucleair akkoord met Iran

9-5-2018 Woensdag 9 mei organiseert het Amsterdams Vredes Initiatief een protest bij het Amerikaanse consulaat (Museumplein, Amsterdam) ter verdediging van het nucleair akkoord met Iran. Nadat Obama met veel moeite een verdrag met Iran tot stand bracht om het maken van kernwapens te voorkomen gooit Trump dit verdrag in de prullenbak.
meer lezen

26 mei symposium: Hoe voorkómen we een nieuwe kernwapenwedloop?

26-4-2018 Na de val van de Muur (Berlijn, 1989) heeft de wereld zich decennia kunnen koesteren met het idee, dat de Koude Oorlog voorbij was, de kernwapenarsenalen gestaag werden afgebouwd en de nucleaire dreiging tot het verleden behoorde. Maar in 2017 maakte de (verbale) escalatie tussen Trump en Kim Jong-Un duidelijk dat een kernoorlog helaas nog steeds mogelijk is.
meer lezen

Vredesactivisten betreden nucleaire basis

10-4-2018 Activisten van de katholieke Ploegscharenbeweging zijn de avond van 4 april de Amerikaanse nucleaire marinebasis van Kings Bay Naval in St. Mary's, Georgia, binnengedrongen. Een protest tegen kernwapens.
meer lezen

Pax Christi Vlaanderen eist onderzoek besluitvorming nucleaire gevechtsvliegtuigen

29-3-2018 Uitgelekte documenten tonen de vooringenomenheid van Defensie inzake het uitrusten van nieuwe gevechtsvliegtuigen met een dure, overbodige en gevaarlijke nucleaire capaciteit. Een immorele capaciteit ook: anders kan je het uitrusten met massavernietigingswapens niet noemen, stelt Pax Christi Vlaanderen.
meer lezen

Nederlandse financiële instellingen als ING investeren nog steeds flink in kernwapens

13-3-2018 Uit het nieuwe rapport 'Don't Bank on the Bomb' van PAX blijkt dat 9 Nederlandse verzekeraars, pensioenfondsen en banken €2.4 miljard investeerden in 20 kernwapenproducenten tussen 2014 en 2017.
meer lezen

Linkse partijen stellen kritische Kamervragen over modernisering kernwapens in Volkel

13-2-2018 SP, PvdA en GroenLinks hebben kritische Kamervragen gesteld over de Amerikaanse plannen om de B-61 atoombom te moderniseren. De B-61 is een Amerikaans kernwapen dat in Volkel ligt en gebruikt kan worden door de Nederlandse F-16.
meer lezen

7 januari plantdag kerstbomen in Atoomvrijstaat

3-1-2018 Milieudefensie Uden/Heesch heeft in februari jl. het beheer van Atoomvrijstaat overgenomen. Zij willen Atoomvrijstaat omvormen tot een vredesmonument tegen kernwapens en voor de vrede. Er zijn reeds 4 kerstbomen geplant en 10 struiken. Op Driekoningen zondag 7-1-2018 is de eerste openbare plantdag.
meer lezen