Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2019

Boekbespreking: 70 jaar NAVO én Vrede vzw

27-12-2019 Een Pipi-Langkousachtig meisje fouilleert een zwaarbewapende militair die met zijn handen tegen een muur staat. Dat is de zeer sprekende cover van 'Weg van oorlog', een boek over militarisme en antimilitarisme van Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede, publicist en co-auteur van o.a. 'Als de NAVO de passie kweekt'.
meer lezen

Freedom Flotilla vaart ook in 2020 naar Gaza

23-12-2019 Aan de Freedom Flotilla Coalition wordt soms gevraagd of het zinvol is om schepen naar Gaza te sturen als die toch door Israël in beslag genomen worden. Ze antwoorden daarop dat de schepen veel publiciteit krijgen, temeer daar ze nu veel havens in veel landen aandoen alvorens naar Gaza te varen. Bovendien is het zo dat na een rechtszaak Israël vaak de schade van de inbeslagname moet vergoeden.
meer lezen

Afghanistan Papers zijn akelige herinnering aan oorlog tegen Vietnam

19-12-2019 De Washington Post bracht een reeks geheime documenten uit waaruit blijkt dat de VS systematisch liegt over de oorlog in Afghanistan. Steeds weer blijkt 'geboekte vooruitgang' compleet verzonnen te zijn. Vijay Prashad ziet hierin een akelige herhaling van de manier waarop de toenmalige regering de oorlog in Vietnam aan de eigen bevolking verkocht en de daar begane oorlogsmisdaden goedpraatte.
meer lezen

Internationaal Strafhof moet onderzoeken of wapenbedrijven schuldig zijn aan oorlogsmisdaden Jemen

18-12-2019 Amnesty International vraagt de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) te onderzoeken welke rol bedrijfsleiders van Europese wapenbedrijven en autoriteiten die wapenlicenties toekennen, hebben gespeeld bij het schenden van het internationaal humanitair recht in Jemen. Sommige van deze schendingen vallen mogelijk in de categorie oorlogsmisdaden.
meer lezen

Mozaïek vredesmonument onthuld op het Beursplein ter herinnering aan 25 jaar Vredeswake

17-12-2019 Op 25 september is er een mozaïek vredesmonument onthuld op het Beursplein ter herinnering aan 25 jaar Vredeswake. Wekelijks is deze Vredeswake voor de Beurs gehouden als stil protest tegen de handel in aandelen, die afkomstig zijn van wapenfabrikanten, zoals Boeing; Lockheed Martin, BAE enz.
meer lezen

Slippery Slope, de wapenindustrie en steeds autonomere wapens

10-12-2019 Het aantal wapenbedrijven dat autonome wapens ontwikkelt is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Ook het aantal landen waar deze activiteiten plaatsvinden is toegenomen. Tegelijkertijd vindt 80 procent van alle Nederlanders dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor een verbod op killer robots. Dit blijkt uit het rapport Slippery Slope.
meer lezen

EU en lidstaten zetten via Frontex vluchtelingen uit en handelen in strijd met internationaal recht

9-12-2019 EU en lidstaten zetten via Frontex vluchtelingen uit en handelen in strijd met internationale wettelijke verplichtingen op het gebied van humanitaire en reddingsverplichtingen. Dit wordt duidelijk in een nieuw rapport van Delàs Centre for Peace Studies dat de 19 belangrijkste Frontex-operaties analyseert. Het budget van Frontex verviervoudigde de afgelopen 10 jaar.
meer lezen

Turkse dienstweigeraars: invasie in noorden Syrië misdaad tegen de menselijkheid

5-12-2019 Op 23 oktober publiceerden Turkse dienstweigeraar in ballingschap een oproep om deelname aan de oorlog in het noorden van Syrië te weigeren. Ze zeggen: "Dit is een illegale oorlog in strijd met internationaal recht. Zij die tot de invasie besloten hebben en allen die er aan deelnemen of steun aan geven maken zich schuldig aan een misdaad tegen de menselijkheid!"
meer lezen

Zuid-Afrika stopt uitvoer van wapens naar o.a. Saoedi-Arabië

4-12-2019 Zuid-Afrika heeft de uitvoer van wapens naar een aantal landen, waaronder Saoedi-Arabië, stopgezet. De reden is dat deze landen niet toestaan dat Zuid-Afrika inspecties uitvoert om te garanderen dat de wapens niet doorgeleverd worden aan andere landen.
meer lezen

Countering Military Recruitment: Learning the lessons of counter-recruitment campaigns international

3-12-2019 War Resisters' International heeft recent de brochure 'Countering Military Recruitment: Learning the lessons of counter-recruitment campaigns internationally' uitgebracht. Daarin staan voorbeelden van campagnes en acties tegen de militarisering van de jeugd in verschillende landen.
meer lezen

Activisten klagen aanwezigheid van oorlogscriminelen op Europese conferentie aan

29-11-2019 Op 28 november vond de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap plaats. Honderden vertegenwoordigers van de wapenindustrie waren aanwezig. Dat ging niet ongemerkt voorbij. De nacht ervoor verschenen honderden posters in de straten van de Europese wijk in Brussel met foto's van CEO's van wapenbedrijven: 'gezocht voor het plegen van oorlogsmisdaden'.
meer lezen

The Return of the Dangerous Women, presentatie film over de begintijd van de vrouwenvredesbeweging

28-11-2019 Op 10 december a.s. organiseert WILPF Nederland in samenwerking met Atria een bijeenkomst in Amsterdam waar de presentatie van de film 'The Return of the Dangerous Women' centraal staat. Deze film gaat over een internationale groep feministische vredesactivisten die in 1919 in Zürich bijeenkwamen om het Verdrag van Versailles (waarmee de Eerste Wereldoorlog werd afgesloten) te beïnvloeden.
meer lezen

De vestiging van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Rotterdam is gesloten.

27-11-2019 Sedert een jaar was het Museum voor Vrede en Geweldloosheid tijdelijk gevestigd in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam. Door de verkoop van de kerk is daar nu een einde aan gekomen. Het museum is nog steeds van plan om naar de oorspronkelijke vestigingsplaats, Gouda, terug te keren, maar dat kan nog even duren.
meer lezen

Bidden voor 'Mensensmokkelaars'

25-11-2019 Laat ons bidden voor de migranten op Lesbos die zijn gearresteerd en worden vastgehouden op verdenking van 'mensensmokkel'.
meer lezen

30 november in Utrecht: informatie- en trainingsdag Peace Brigades International

22-11-2019 Tijdens deze dag wordt dieper ingegaan op o.a. het werk en de principes van PBI, de geschiedenis, ongewapende beschermende begeleiding, het wonen en werken in een team, veiligheid, de verschillende projecten en het belang van het werk van landengroepen zoals Nederland. De trainers zijn allemaal ervaringsdeskundigen die zelf voor PBI in het buitenland hebben gewerkt.
meer lezen

Lineke Schakenbos liet Rutte weten verontrust te zijn over de Amerikaanse kernwapens in Volkel

20-11-2019 Lineke Schakenbos schreef een brief aan minister-president Rutte. Ze maakt zich grote zorgen over de inzet van de Amerikaanse kernwapens die in Volkel liggen maar waar Nederland geen enkele zeggenschap over blijkt te hebben. Ze wil degene benaderen die wel die zeggenshap heeft en vraag wie dat is.
meer lezen

28 nov. Rotterdam, Demonstratie: Stop de wapenhandel! Wapenembargo tegen Israël

14-11-2019 Op 28 november wordt van 8 tot 12 uur gedemonstreerd tegen de wapenbeurs "NIDV Exhibition Defense and Security" die dan in Ahoy (Ahoyweg 10) plaatsvindt. De demonstranten vinden dat de wereldwijde wapenhandel moet stoppen. Er wordt heel veel geld verdiend met het zaaien van dood en verderf door de wapenindustrie.
meer lezen

De wapens neer! het bekende boek van Bertha von Suttner in nieuwe Nederlandse vertaling verkrijgbaar

11-11-2019 130 jaar geleden schreef Bertha von Suttner de anti-oorlogsroman "De Wapens neer!", die toen al grote indruk maakte. Op Internationale Vredesdag, 21 September 2019, werd een moderne Nederlandse vertaling van dit boek in het Vredespaleis aangeboden aan de UNESCO-voorzitter Kathleen Ferrier en een kleine 70 crowd funders.
meer lezen

Tekenen voor vrede, 100 manieren om de wereld mooier te maken

11-11-2019 Tekenen voor vrede is een inspiratieboek voor opvoeders, thuis, op school en overal met 22 unieke illustraties van eigenzinnige kunstenaars over universele thema's als moed, vooroordelen, vluchten, vrijheid, verzoening, compassie en vrede. Er is ook een website van.
meer lezen

Verslag van het Vredessymposium 2019 waar drie vredeshelden werden gehuldigd

8-11-2019 Vredesmissies zonder wapens organiseerde ook dit jaar weer het Vredessymposium. In het Stadhuis van Nijmegen belichtten sprekers het thema 'Investeer in Vrede, Succes Gegarandeerd!', waarbij bleek dat er wel degelijk successen te melden zijn. Daarna werden door de burgemeester drie vredeshelden gehuldigd.
meer lezen

Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

5-11-2019 Steeds meer financiële instellingen zeggen 'nee' tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don't Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.
meer lezen

NIBC eerste bank ter wereld met beleid tegen killer robots

4-11-2019 De Nederlandse bank NIBC heeft als eerste bank wereldwijd preventief beleid opgesteld om bedrijven die dodelijke autonome wapensystemen produceren, uit te sluiten van hun investeringen. Robin Willing van NIBC, stelt: 'Autonome wapens en andere zeer controversiële wapens kunnen op grote schaal schade veroorzaken, daarom zullen we er niet in investeren.'
meer lezen

Uitgebreid verslag van Vredesweek in Enschede met veel foto's

1-11-2019 In de Vredesweek was er in Enschede een uitgebreid programma, met een fotowedstrijd, Walk of Peace, film, kerkdienst, verhalenwedstrijd, lezingen, enz. Er is een uitgebreid verslag van gemaakt met veel foto's.
1-11-2019

Beverwijk krijgt een vredesboom. De onthulling is op 16 november

31-10-2019 Vrouwen voor Vrede IJmond meldt met vreugde dat Beverwijk vanaf 16 november a.s. ook een vredesboom heeft. Mayor for Peace, Burgemeester M.E. Smit zal op 16 november, de Internationale dag van de Verdraagzaamheid, een boom benoemen tot "Vredesboom".
meer lezen

Serie podcasts over waarom het huidige veiligheidsbeleid niet werkt en hoe het beter kan

30-10-2019 Nog meer dan voorheen is duidelijk dat het huidige veiligheidsbeleid niet werkt. In een serie podcasts gaat Benjamin van Stop Wapenhandel uitzoeken wat er fout gaat en of het anders kan. Wil je mee praten en denken over het onderwerp van een podcast, kom dan naar de aansluitende meet-up.
meer lezen

Overzicht van internationale bombardementen op Koerdistan 2017-2019

28-10-2019 Christian Peacemaker Teams - Koerdistan presenteert haar onderzoek naar de door Turkije en Iran uitgevoerde bombardementen in Koerdistan en roept de internationale gemeenschap op om op vredesbesprekingen aan te sturen.
meer lezen

2 november in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

25-10-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

Terreurorganisatie Syrië legt beslag op huizen van christenen

24-10-2019 Nadat het Turkse leger vorige week de stad Tal Abyad in het noorden van Syrië innam, blijken huizen van christelijke families door het Levant Front in beslag genomen. Dat zeggen lokale bronnen tegenover Kerk in Nood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie bestempelde Levant Front vorig jaar nog als een terroristische organisatie is, hoewel de Nederlandse regering het eerder steunde.
meer lezen

Meerderheid wil dodenherdenking zonder militair vertoon, maar met vredesboodschap

23-10-2019 Uit een recent opinieonderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat een groot deel van de bevolking herdenkingen van oorlogsslachtoffers wil die niet militaristisch zijn. Ze vinden dat de herdenkingen een boodschap van vrede moeten uitstralen.
meer lezen

RTV Oost over protestactie

20-10-2019 De regionale omroep RTV Oost besteedde zaterdagavond 19 oktober uitgebreid aandacht aan de protestactie tegen de oorlog in Syrië die eerder op de dag in Enschede was gehouden. Zie: www.rtvoost.nl/media/139427/Protestactie-tegen-oorlog-in-Syrie-bij-Ei-van-Ko-in-Enschede#
www.rtvoost.nl

Vredesactie publiceert nieuw dossier: War in Yemen, made in Europe

18-10-2019 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie publiceerde een uitgebreid nieuw dossier over de oorlog in Jemen en de betrokkenheid van Europa daarbij. Ze melden o.a. dat minstens 214 Europese bedrijven medeplichtig zijn aan de oorlog in Jemen. Daarover geven ze gedetailleerde gegevens. Ook de achtergronden van de oorlog worden belicht.
meer lezen

Protestactie in Enschede tegen de Turkse inval in Noordoost-Syrië

17-10-2019 Op initiatief van de Aramese Beweging voor Mensenrechten en met medewerking van de Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen afkomstig uit Turkije, Enschede voor Vrede en enkele individuele Syriërs zal a.s. zaterdag 19 oktober van 12 tot 13 uur op het Ei van Ko in Enschede een protestactie tegen de dan tien dagen eerder begonnen Turkse inval in Noordoost Syrië plaatsvinden.
meer lezen

Digitaal magazine ter gelegenheid 50 jarig bestaan Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

16-10-2019 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie bestaat dit jaar 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft zij een 110 bladzijden tellend digitaal magazine gepubliceerd om daaraan, terugkijkend op en met respect voor het verleden, op een moderne manier aandacht aan te besteden.
meer lezen

Nieuw rapport: Rutte, houd kernbommen buiten Nederland

11-10-2019 De Nederlandse overheid moet geen nieuwe Amerikaanse kernbommen toelaten in ons land en het VN-kernwapenverbod zo snel mogelijk ondertekenen en ratificeren. Zo kan de regering de Nederlandse bevolking beschermen tegen de toenemende kernwapendreiging. Dit zegt PAX in een nieuw rapport.
meer lezen

Turkse vredesorganisatie geeft verklaring uit tegen inval in Syrië

10-10-2019 De Turkse vredesorganisatie 'Conscientious Objection Association' heeft een verklaring uitgegeven waarin ze zich uitspreken tegen de Turkse inval in Syrië. Ze zeggen o.a. er niet verbaasd over te zijn dat de machthebbers een oorlog plannen in naam van de vrede.
meer lezen

Fatale branden in Moria

7-10-2019 In de namiddag van zondag 29 september 2019 braken twee branden uit rondom kamp Moria. Een vlak buiten het kamp was binnen een paar minuten gedoofd. Het andere was binnen het kamp, in of vlakbij een container en greep snel om zich heen. Terwijl dit geschreven wordt is bevestigd dat de 49-jarige Faride Tajik hierdoor om het leven is gekomen en dat er 17 gewonden zijn gevallen.
meer lezen

Harcourt en Annelies Klinefelter geridderd

7-10-2019 Op donderdag 26 september 2019 zijn Harcourt en Annelies Klinefelter geridderd voor hun levenslange inzet voor de vrede. De huldiging vond plaats in het stadhuis van Steenwijkerland door Burgemeester Rob Bats.
meer lezen

Studiegids "Engaging Nonviolence: Activating Nonviolent Change in Our Lives and Our World"

4-10-2019 De nieuwe studiegids "Engaging Nonviolence: Activating Nonviolent Change in Our Lives and Our World" is verkrijgbaar. Tot 21 oktober zelfs met 15% korting. Het 230 pagina's tellende boek, geschreven door Nina Koevoets en Veronica Pelicaric, werd eerder dit jaar in Den Haag gepresenteerd. Het boek is een leidraad voor kleine studiegroepen, maar kan ook individueel gelezen worden.
meer lezen

Petitie: Stop de Israëlische mishandeling van Palestijnse kinderen!

2-10-2019 Nederland dient de militaire samenwerking met Israël te beëindigen en druk op dat land uit te oefenen om internationale verdragen te respecteren en geweld tegen Palestijnse kinderen te stoppen. Teken de petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie om die eisen kracht bij te zetten.
meer lezen

CPT-Hebron publiceert schoolrapport 1e semester 2019

30-9-2019 Christian Peacemaker Teams in Hebron staat al lang scholieren bij in hun inspanningen om onderwijs te kunnen genieten. De moeilijkheden die zij hierbij tegenkomen zijn weergegeven in het (Engelstalige) schoolrapport
meer lezen

Nederlandstalige samenvatting van het SIPRI-jaarboek 2019 verschenen

27-9-2019 Van het in juni verschenen jaarboek van het SIPRI is een Nederlandse samenvatting verschenen. Dit jaarboek is een gezaghebbend compendium met feiten en analyses over de ontwikkelingen op het gebied van bewapening, ontwapening en internationale veiligheid. Eén van de conclusies is dat het geloof in militaire oplossingen toeneemt.
meer lezen

5 oktober: Denken over Vergeving in Rotterdam

26-9-2019 Op 5 oktober organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid weer een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn).
meer lezen

Jai Jagat: globale campagne met o.a. mars van New Delhi naar Genève

25-9-2019 Op 2 oktober start er in New Delhi een mars die een jaar later zal eindigen in Genève. 50 tot 200 activisten zullen 10.000 km lopen door 14 landen. Doel van de mars is: het elimineren van armoede en sociale uitsluiting, het aanpakken van het klimaatcrisis en het stoppen van conflict en geweld. De mars maakt deel uit van de Jai Jagat campagne met als slogan 'One planet, all of us'.
meer lezen

Lof der Tolerantie, stadsdebat over Tolerantie in de Stad van Erasmus

23-9-2019 Huis van Erasmus en Bibliotheek Rotterdam nodigen u uit voor een Stadsdebat over tolerantie en pluriformiteit. Erasmus was een groot voorstander van tolerantie en actuele ontwikkelingen laten zien dat dit een urgente zaak blijft in onze samenleving. Directe aanleiding is o.a. het Rotterdamse collegeprogramma "Relax. Dit is Rotterdam", waarin "Actieprogramma Integratie & Samenleven 2019 - 2022".
meer lezen

Tijdens Vredesweek op 6 plaatsen tentoonstellingen van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

20-9-2019 In en rond de Vredesweek zijn er in Den Haag, Gouda, Houthem, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen tentoonstellingen te zien van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Voor meer informatie zie de tentoonstellingsagenda.
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

5-6 oktober: NoWar2019 Pathways to Peace - Limerick, Ierland

20-9-2019 World BEYOND War organiseert 5 en 6 oktober een conferentie in Ierland. Dit ter gelegenheid zowel van het 18e jaar van de eindeloze oorlog in Afghanistan al de 150e geboortedag van Gandhi. De conferentie wordt afgesloten met een rally naar een militaire basis van de VS op Shannon Airport.
meer lezen

Vredesfestival Just Peace in Den Haag van start

19-9-2019 Zaterdag 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rondom deze dag vindt in Den Haag voor de zesde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende zes dagen wordt er, verspreid over diverse locaties in de stad, een gevarieerd programma georganiseerd.
meer lezen

Programma van het Vredessymposium op 2 oktober in Nijmegen is bekend

18-9-2019 Op 2 oktober wordt weer het jaarlijkse Vredessymposium gehouden. Dit keer in het stadhuis van Nijmegen. De burgemeester zal vredeshelden huldigen, er zijn interessante sprekers, een Wall of Peace en een vredesmarkt.
meer lezen

Humanistisch Verbond start petitie 'Help kernwapens de wereld uit!'

17-9-2019 Nu de dreiging van kernwapens terug is, roept het Humanistisch Verbond op een petitie te tekenen om alle kernwapens de wereld uit te helpen. Zo wil het de Nederlandse regering onder druk zetten om meer daaraan te doen dan nu.
meer lezen

Speciale uitgave Vredesspiraal verschenen over veiligheid in deze tijd

16-9-2019 Met het oog op de Vredesweek 2019 - maar ook nadien bruikbaar - is onder de titel 'Veilig en wel?!' van het kwartaalmagazine Vredesspiraal van Kerk en Vrede een speciale uitgave verschenen over veiligheid in deze tijd.
meer lezen

Vredesweek Rotterdam: Walk of Peace, lunch, workshop, koken, kerkdienst

13-9-2019 Ook in Rotterdam zijn er rond de Vredesweek van 22 t/m 28 september vele activiteiten. Zo is er een lunch in een stadspark, een Walk of Peace en een workshop 'Geweldloos communiceren'. In een aantal kerken zijn er diensten, vieringen en gebeden.
meer lezen

Gezocht gastvrouwen/heren en knutselspullen voor Vredesweek Gouda

11-9-2019 Wie wil op zaterdag 28 september gastvrouw/heer zijn bij de Walk of Peace in Gouda? Het gaat om koffie/thee schenken, informatie verstrekken en een oogje in het zeil houden. Voor het kinderprogramma op 21 september worden ook nog stiften, stukjes textiel en ander knutselspulletjes gezocht.
meer lezen

Vredesweek Gouda: kinderworkshops, Walk of Peace, Ontmoetingscafé, tentoonstelling

6-9-2019 21 september is de Internationale Dag van de Vrede en start de landelijke Vredesweek. In Gouda verzorgt het Museum voor Vrede en Geweldloosheid samen met Libertum van 21 tot 29 september allerlei activiteiten met als thema vrede en verbinding over grenzen.
meer lezen

Vredesactivisten gearresteerd bij acties tegen grootste wapenbeurs ter wereld

5-9-2019 Duizenden activisten proberen deze week de opbouw van de DSEI wapenbeurs te stoppen. Ze blokkeren de toegangswegen en vertragen zo de opbouw van de beurs. Drie Belgische activisten werden op 4 september gearresteerd voor het blokkeren van de weg.
meer lezen

Eindhovense activiteiten in het kader van de Vredesweek

4-9-2019 In en rond de Vredesweek zijn er in Eindhoven veel activiteiten, waaronder een picknick, de uitreiking van Eindhovense Vredesprijs en een tentoonstelling.
meer lezen

De bom die in Jemen 40 schoolkinderen doodde was geleverd door de VS en gemaakt door Lockheed Martin

30-8-2019 De lasergeleide bom die op 9 augustus in Jemen een schoolbus trof was geleverd door Lockheed Martin als onderdeel van een door de VS goedgekeurde wapendeal. Het betrof een aanval door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Bij de aanval kwamen 40 schoolkinderen om.
meer lezen

Jewish Voice for Peace start actie tegen deelname Microsoft aan in de gaten houden Palestijnen

29-8-2019 Jewish Voice for Peace is een handtekeningenactie gestart tegen het investeren door Microsoft van een groot bedrag in het Israëlische bedrijf AnyVision. Dit bedrijf is gespecialiseerd in gezichtsherkenning en betrokken bij de aanleg van een camerasysteem waarmee Palestijnen op de West Bank automatisch gevolgd worden.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt vrijwilliger met eigen auto voor vervoer tentoonstellingen

28-8-2019 Wegens het plotseling wegvallen van de huidige vrijwilliger zoekt het Museum voor Vrede en Geweldloosheid met spoed iemand die tentoonstellingen e.d. wil vervoeren in eigen auto.
meer lezen

Teken de petitie voor Micoahumado

26-8-2019 Sinds 2002 staat het team in Colombia de boeren en mijnwerkers van Micoahumado, in het zuiden van het gebied rondom Bolivar, bij. Teken hier de petitie om hen te steunen!
meer lezen

Initiatiefvoorstel Amsterdamse gemeenteraad: Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod

21-8-2019 Als reactie op de opzegging van het INF kernwapenverdrag ligt er een Initiatiefvoorstel op tafel bij de Amsterdamse Gemeenteraad genaamd: 'Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod en zeg nee tegen belastingontwijking door wapenproducenten'. Dit voorstel wordt gesteund door 6 raadsfracties, die samen een meerderheid vormen.
meer lezen

7 september in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

20-8-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

Grote tech-bedrijven mogelijk betrokken bij ontwikkeling autonome wapens

19-8-2019 Uit nieuw onderzoek door PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Terwijl Google zich na ophef over de samenwerking met het Pentagon eerder terugtrok uit Project Maven is het duidelijk dat andere bedrijven minder scrupules hebben.
meer lezen

Vredespaleis 26 november bijeenkomst NVMP: Urgent appeal for a nuclear weapon free world

14-8-2019 Op dinsdag 26 november, 13.00-18.00 uur, organiseert de NVMP in het Vredespaleis te Den Haag een bijeenkomst onder de titel Urgent appeal for a nuclear weapon free world, ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. Deze middag is bedoeld als wake up call, gezien de grote actuele gevaren die de toenemende conflicten en spanningen in de wereld met zich brengen.
meer lezen

In memoriam Benno Houweling

13-8-2019 Op 30 juli overleed Benno Houweling op 74-jarige leeftijd. Hij is zijn hele volwassen leven lang actief geweest in de vredesbeweging en vervulde daarin vele functies. Uit waardering voor zijn grote inzet kreeg hij bij zijn uitvaart postuum de Vredesduif uitgereikt door Hans Feddema, de vorige bezitter van het beeld.
meer lezen

Friedensfahrradtour doet Nederland aan

13-8-2019 De Friedensfahrradtour die jaarlijks in Duitsland gehouden wordt, deed dit jaar ook Enschede aan. Op 6 augustus fietste en 25-tal vredesactivisten via het afluisterstation van de NAVO naar Enschede. Daar werd op de Oude Markt een een doodligactie gehouden en aansluitend de tekst 'Hiroshima Mahnt' gevormd. Op 8 augustus ging de tocht verder naar Gronau.
meer lezen

Kennismakingsreis CPT Lesbos

12-8-2019 Van 6 tot en met 13 september 2019 organiseert Christian Peacemaker Teams een kennismakingsreis naar Lesbos, u krijgt hiermee de kans om te ervaren hoe de huidige situatie is en welk werk CPT verricht om de migranten en lokale bevolking te ondersteunen.
meer lezen

HVB vraagt regering niet te voldoen aan Amerikaanse wens m.b.t. Straat van Hormuz

6-8-2019 Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft zich in een brief gewend tot premier Rutte en Minister Blok van Buitenlandse Zaken met het dringende verzoek niet te voldoen aan de wens van de Verenigde Staten een of meer oorlogsschepen naar de Straat van Hormuz te zenden. 22 andere vredesorganisaties deden dit al eerder.
meer lezen

Geslaagde No Border Camp actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag

5-8-2019 Zondag 4 augustus is er actie gevoerd op en rond het terrein van TNO en de NAVO Communications and Information Agency in Den Haag (Oude Waalsdorperweg 61-63). De acties zijn een protest tegen de betrokkenheid van de NAVO en TNO bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.
meer lezen

Syrië: door de VS geleide coalitie doodde meer dan 1.600 burgers bij offensief in Raqqa

1-8-2019 De door de VS geleide militaire coalitie moet een einde maken aan bijna 2 jaar van ontkennen van de zeer hoge dodentol bij burgers en de vernietiging die zij heeft veroorzaakt in de Syrische stad Raqqa. Dat zeggen Amnesty International en Airwars bij de lancering van een nieuw project met gegevens over het offensief om IS te verdrijven.
meer lezen

31 augustus: Vredeswandeling in Eindhoven en Veldhoven

29-7-2019 Op zaterdag 31 augustus vindt er in Eindhoven en Veldhoven een vredeswandeling plaats. Wandeling in de breedste zin van het woord, want je kunt wandelen, rennen, fietsen of je gaat met het openbaar vervoer of met een auto.
meer lezen

Aktieweek tegen kernwapens

27-7-2019 Een wake tegen oorlog en geweld in Enschede op zaterdag 3 augustus, een demonstratie bij Urenco Gronau op zondag 4 augustus, een Hiroshima-herdenking met een die-in op dinsdag 6 augustus in combinatie met de doortocht van de Friedensfahrradtour Nordrhein-Westfalen door Enschede en een Nagasaki-herdenking tijdens het Coventrygebed op vrijdag 9 augustus.
meer lezen

No Border Camp in Wassenaar van 1 t/m 4 augustus

25-7-2019 Van donderdag 1 tot en met 4 augustus vindt in Wassenaar (Rust en Vreugdlaan 2) een No Border Camp plaats. Tijdens dit kamp komen zo'n 150-200 mensen, uit diverse Europese landen, bijeen om elkaar te ontmoeten, te overleggen, workshops te volgen en actie te voeren. Het kamp keert zich voluit tegen de huidige Nederlandse en Europese migratiepolitiek.
meer lezen

22 vredesorganisaties roepen ministers op om geen fregat naar Straat van Hormuz te sturen

23-7-2019 22 vredesorganisaties hebben een dringende oproep gedaan aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie om geen fregat te sturen naar de Straat van Hormuz. Ze willen niet dat Nederland olie op het vuur gooit in een situatie die al gevaarlijk is en gemakkelijk op oorlog uit kan lopen.
meer lezen

Oproep tot actie; FreeGrassyNarrows!

22-7-2019 Ondanks vele toezeggingen en verzoeken heeft de Canadese regering nog steeds geen fondsen ter beschikking gesteld voor een tehuis voor mensen met kwikvergiftiging in Grassy Narrows. De tijd begint te dringen.
meer lezen

Welkom bij de overweg, de privatisering van checkpoints in Hebron

19-7-2019 In April waren drie grote checkpoints (Bab al-Zawiyeh 56, Salaymeh 160 en Qitoun 209) in Hebron afgezet met houten planken en grote borden met de tekst "Welkom bij de overweg" in het Arabisch, Hebreeuws en Engels.
meer lezen

In het kielzog van de VS naar de Straat van Hormuz?

18-7-2019 Jan Gruiters, algemeen directeur PAX: De regering overweegt om in het kielzog van Amerika een fregat naar de Straat van Hormuz te sturen. "Er is een overduidelijk Nederlands belang," stelde Minister Blok. Gewone mensen in het Midden-Oosten hebben ook een overduidelijk belang: geen verdere militaire escalatie.
meer lezen

19 juli in Amsterdam: Manifestatie tegen een oorlog met Iran

18-7-2019 Donald Trump, dreigt met een nieuwe oorlog. Dit keer met Iran, wat desastreuze gevolgen heeft voor de lokale bevolking en de regio als geheel. Democratie, veiligheid en stabiliteit worden niet gebracht met de bommen van Amerika. De enige winnaar van zo'n oorlog is de wapenindustrie, die miljarden verdient aan het leed van mensen.
meer lezen

3 augstus: Denken over Vergeving in Rotterdam

17-7-2019 Op 3 augustus organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn).
meer lezen

Actie bij VS-ambassade in Brussel: "Washington kiest voor onnodige oorlogslogica tegen Iran"

12-7-2019 "De spanningen tussen de VS en Iran nemen gevaarlijke proporties aan, een gevolg van een gefabriceerde crisis", waarschuwt Vrede vzw. De vredesbeweging voerde daarom actie aan de VS-ambassade in Brussel op 27 juni. 'Geen oorlog tegen Iran', is de boodschap. Ook de EU heeft daar alle belang bij. Vrede vzw legt uit waarom.
meer lezen

BDS-actie "Stamp geen Palestijn fijn!" bij supermarkt in Utrecht

10-7-2019 Op 8 juni voerde BDS-Nederland actie in Utrecht bij de Albert Heijn onder het motto: "Stamp geen Palestijn fijn!". De schappen liggen weer vol met aardappels uit Israël, althans volgens het label. Ze wezen de klanten van Albert Heijn en andere passanten op het probleem met dat label, namelijk dat deze aardappelen veelal afkomstig zijn uit de illegale nederzettingen in Palestina.
meer lezen

Vraag je gemeente zich uit te spreken voor het VN Kernwapenverbod

9-7-2019 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) vraagt wereldwijd gemeenten om een appèl te doen op hun nationale overheid om het VN-Kernwapenverbod te ondertekenen. Zo laten zij zien dat zij de verantwoordelijkheid nemen om hun inwoners te beschermen.
meer lezen

Gezocht: vredeshelden, partners en verhalen voor Vredessymposium op 2 oktober in Nijmegen

5-7-2019 Op 2 oktober zal weer het jaarlijkse Vredessymposium worden georganiseerd. Dit keer in Nijmegen. De burgemeester zal dan vredeshelden huldigen. Kent u een vredesheld? U kunt haar/hem nog nomineren! De organisatie zoekt ook nog lokale samenwerkingspartners en verder succesverhalen over vrede.
meer lezen

10 en 11 juli Den Haag: Gratis workshops 'Geweldloze Kracht in gang zetten'

4-7-2019 Reeds eerder kondigden we deze workshops aan. Nu besloten is er een gratis evenement van te maken, brengen we ze opnieuw onder de aandacht. Basis van de workshops is het recentelijk door Veronica Pelicaric (opgegroeid in Argentinië, nu wonend in Canada) en Nina Koevoets (Nederland) uitgegeven trainingsboek 'Engaging Nonviolence'.
meer lezen

Ruim dertig organisaties roepen EU op tot actieve rol in vredesproces Palestina

1-7-2019 In een open brief dringen The Rights Forum en 32 andere organisaties er bij de EU op aan scherp stelling te nemen tegen een Amerikaans vredesplan dat voorbijgaat aan mensenrechten en het internationaal recht.
meer lezen

'Wapenexport naar Saoedi-Arabië is onwettelijk' oordeelt Britse rechtbank

28-6-2019 Het Britse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat de Britse overheid de wet heeft overtreden bij het verkopen van wapens aan Saoedi Arabië. Door de uitspraak kunnen er voorlopig geen nieuwe exportvergunningen meer geleverd worden voor wapenexport naar het land.
meer lezen

Duitse bank heft rekening joodse organisatie op wegens solidariteit met BDS-beweging

27-6-2019 De Duitse Bank für Sozialwirtschaft (Bank voor Sociale Economie) heeft de rekening opgeheven van de organisatie Jüdische Stimme für gerechten Friede in Nahost (Joodse Stem voor Rechtvaardige Vrede in het Midden-Oosten). Reden voor die vergaande stap is de solidariteit van de organisatie met de BDS-oproep uit de Palestijnse samenleving.
meer lezen

Vredesactie tegen kernwapens op Volkel tijdens Luchtmachtdagen

25-6-2019 Terwijl bezoekers zich vergaapten aan de JSF's die werden geshowd boven de militaire luchtmachtbasis Volkel, protesteerden vredesactivisten tegen de aanwezigheid van kernwapens. Bij binnenkomst op het terrein werden de liefhebbers van het wapentuig getrakteerd op een pamflet waarin wordt gewezen op de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis.
meer lezen

Hebron na de uitzetting van TIPH

22-6-2019 Afgelopen februari is TIPH Palestina, en meer specifiek Hebron uitgezet. Christian Peacemaker Teams is nog wel actief in die stad en onderzocht de gevolgen hiervan voor het dagelijks leven en de toekomst van de Palestijnse gemeenschap.
meer lezen

Denken over Vergeving

21-6-2019 Op 6 juli organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn).
meer lezen

Klimaatverandering en de verantwoordelijkheid van de militairen

20-6-2019 Gewapende conflicten, schending van mensenrechten, milieuvervuiling, klimaatverandering, sociale onrechtvaardigheid ... zijn ontegensprekelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering en milieuvervuiling zijn niet te vermijden in de moderne oorlogsvoering. De rol van het leger in de klimaatverandering is enorm groot.
meer lezen

Militaire machtsopbouw in Azië en rond de Stille Oceaan

13-6-2019 Er is al vele jaren een wapenwedloop bezig in Azië en het gebied van de Stille Oceaan. De militaire uitgaven in Azië-Oceanië - en ook in het Midden-Oosten - stijgen opvallend meer dan in andere werelddelen. De cijfers van het SIPRI instituut zijn overduidelijk. Van 2009 tot 2018 stijgt het aandeel van Azië-Oceanië in de mondiale militaire bestedingen van 20 naar 28 procent.
meer lezen

D-day hypocrisie: Trump en May spreken over vrede terwijl ze oorlog voorbereiden

12-6-2019 De Britse vredesorganisatie Peace Pledge Union heeft een verklaring uitgegeven waarin ze Trump, May en andere wereldleiders ervan beschuldigt D-day te misbruiken voor de romantisering van oorlog. Dat past in hun beleid van verhoging van militaire budgetten en met oorlog bedreigen van Iran en Venezuela.
meer lezen

Peace Brigades International zoekt veldvrijwilligers voor Guatemala

11-6-2019 Spreek jij Spaans en heb je werkervaring bij een organisatie op het gebied van mensenrechten of ontwikkelingssamenwerking? En ben je bereid je minimaal 12 maanden in te zetten voor het werk van PBI in Guatemala? Dan kun jij binnenkort misschien wel aan de slag als vrijwilliger voor het veldkantoor in Guatemala.
meer lezen

Berlijn 20-22 september: Groot congres voor jongeren die willen bijdragen aan vrede

6-6-2019 Het Jongerennetwerk van het International Peace Bureau organiseert een groot internationaal congres voor jongeren die bij willen bijdragen aan een wereld die vreedzamer, rechtvaardiger en duurzamer is. Het congres vindt plaats van 20 t/m 22 september in Berlijn. De leiding is in handen van jongeren.
meer lezen

Opleidingen Vredesactie

30-5-2019 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie organiseert in het najaar weer opleidingen. De eerste 'Leren organiseren voor sociale verandering' is gericht op mensen en organisaties die willen strijden voor een rechtvaardige en duurzame wereld. In de cursus maken ze kennis met het hoe en waarom van actie- en campagnevoeren. De tweede is een train de trainers weekend gericht op leren faciliteren.
meer lezen

De Israëlische vredesorganisatie New Profile bericht over ontwikkelingen waar ze niet blij mee zijn

27-5-2019 New Profile, een feministische en anti-militaristische organisatie in Israël, stuurde ons een uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Israël. Ze tonen zich bezorgd over de verrechtsing, het toenemend militarisme en de onderdrukking van andere meningen. Hoe treurig ook, het motiveert hen om met extra inzet voort te gaan met hun werk.
meer lezen

Turks leger trekt Halania binnen

24-5-2019 De levens van de partners van Christian Peacemaker Teams zijn in gevaar. Op 4 mei vielen Turkse soldaten Halania binnen, het dorp van Dunya Rasheed, de 19-jarige studente die in juli 2018 gedood werd met een mortier terwijl zij kruiden verzamelde op het land nabij het dorp.
meer lezen

Dienstweigeren in Colombia

23-5-2019 In Colombia voerde de vredesbeweging rond de 'Internationale dag van de dienstweigering' (15 mei) actie om de positie van weigeraars van militaire dienst te verbeteren. In Colombia is er weliswaar sedert kort een wet die dienstweigering op grond van gewetensbezwaren mogelijk maakt, maar het leger trekt zich daar weinig van aan. Gedwongen rekrutering is nog steeds schering en inslag.
meer lezen

Vredesavond in Amsterdam over o.a. Global Peace Index

22-5-2019 Presentaties over de Global Peace Index 2019 (13e jaar) van Marcel Smits (economicsandpeace.org) en 'civilian peace keeping' van Ann Frisch (Nonviolent Peaceforce/Rotary USA) o.l.v. Sjors Beenker, waarna panelgesprekken over o.a. nationaal defensiebeleid.
meer lezen

Workshop geweldloosheid: 'Change the Story: skills for making it happen'

21-5-2019 Op 10 en 11 juli organiseert Nina Koevoets een training n.a.v. de aankomende publicatie van het boek "Engaging Nonviolence. Activating Nonviolent Change in Our World and Our Lives". Zij schreef dit boek samen met Veronica Pelicaric. Veronica komt voor deze speciale gelegenheid van Canada naar Nederland.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams - voorlopig programma bekend

20-5-2019 Het voorlopige programma voor de Europese Convergence van Christian Peacemaker Teams is bekend, deze is te raadplegen op de website. Neem voor opgaven en meer informatie voor 1 juni contact op met via info@cpt-nl.org
Christian Peacemaker Teams - Nederland www.cpt-nl.org

Een glimp van vrijheid; openstelling tuinen Ibrahimi moskee in Hebron

17-5-2019 Tijdens de viering van Al-Isra Wal Minaj, waarbij wordt stilgestaan bij de miraculeuze reis waarbij de profeet Mohammed in één nacht van Mekka na Jeruzalem kwam om daar ten hemel op te stijgen, deed zich nog een klein wonder voor;
meer lezen

BelgianArms, onderzoek met steun van Vredesactie naar wapenexport

16-5-2019 Twee weken lang zochten journalisten onder de noemer BelgianArms naar videomateriaal waaruit blijkt dat er Belgische wapens worden gebruikt in het conflict in Jemen. Hierbij kregen ze hulp van een expert van Vredesactie. Ze vonden meer dan genoeg.
meer lezen

6 juni in Utrecht: Bezinningsmiddag Kerk en Vrede rond Kernbewapening

14-5-2019 Onder de titel 'Kernwapens: terugblik, afschrikking, ethiek en hoe nu verder?' organiseert Kerk en Vrede op donderdag 6 juni een bezinningsmiddag. Inleiding door Dr. Koos van der Bruggen met reactie door Mark Akkerman. Daarna discussie.
meer lezen

24 mei in Utrecht: Protest en muziek voor vrede en ontwapening

13-5-2019 Neem op je spandoek en protestbord mee voor het protest tegen de wapenlobby bij de Kromhoutkazerne, Herculeslaan 1 Utrecht 15-16H. Daar spreekt de Nederlandse lobbyorganisatie voor de wapenindustrie met haar leden over de nieuwe EU geldpot voor wapenonderzoek.
meer lezen

1 juni in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

10-5-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

18 mei Utrecht: Mensenrechtencafé PBI over vrijheid van de media in Kirgizië

9-5-2019 Peace Brigades International presenteert op 18 mei in Utrecht weer een mensenrechtencafé. Dit keer met als gastspreker Inga Sikorskaia. Zij zal spreken over haar werk als journalist en verdediger van mensenrechten in Kirgizië.
meer lezen

181 Palestijnse genodigden mogen niet naar Memorial Day Ceremony in Tel Aviv

8-5-2019 De 181 Palestijnse genodigden op een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse ceremonie naar aanleiding van Memorial Day, krijgen van de Israëlische autoriteiten geen toelating om de ceremonie in Tel Aviv bij te wonen. Pax Christi Vlaanderen is verbouwereerd door deze weigering.
meer lezen

No new nukes: vredesactie bij de vliegbasis Volkel

7-5-2019 Op 14 en 15 juni zijn er luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel waar 280.000 toeschouwers worden verwacht. Wat veel mensen niet weten is dat daar Amerikaanse kernwapens liggen die binnenkort ook nog eens vernieuwd gaan worden. Om mensen dit belangrijke (en gevaarlijke) nieuws te laten weten gaat het Jeannette Noëlhuis op 15 juni daar demonstreren en flyers uitdelen!
meer lezen

Open brief: Laat alle kinderen in Jemen spelen, de noodzaak van vrede

3-5-2019 Vanuit de Nederlandse vredesbeweging is een open brief gestuurd voor vrede in Jemen. Een Jemen waarin alle kinderen kunnen spelen. De brief is gericht aan president Hadi en één van de leiders van Ansar Allah (de Houthi's). De brief is een initiatief van Peace SOS en mede-ondertekend door 11 mensen afkomstig uit 9 vredesorganisaties.
meer lezen

Waarheid en leugens over de BDS-beweging

2-5-2019 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking. De Israël-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associëren met antisemitisme en terrorisme.
meer lezen

Jubileumsymposium 50 jaar Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

1-5-2019 Op zaterdag 25 mei van 13 tot 16.30 uur viert de NVMP dat ze vijftig jaar bestaat. Dat gebeurt met een symposium in Amersfoort. Naast verleden en toekomst van de NVMP zelf, komen aan de orde: onderwijs in de gezondheidszorg en vredesvraagstukken en de aanpak van de kernwapenproblematiek.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar recordhoogte

30-4-2019 In 2018 bedroegen de wereldwijde militaire uitgaven 1.822 miljard dollar, een stijging met 2,6% in vergelijking met 2017. Dat is het hoogste niveau sinds het Zweeds vredesonderzoeksinstituut SIPRI begon met het verzamelen en rapporteren van de gegevens in 1988. Sinds 1998, het jaar met de laagste wereldwijde militaire uitgaven, gaat het om een stijging van 76%.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

29-4-2019 Ieder jaar komen de Europese CPT'ers samen in de Convergence. Tijdens deze meerdaagse gelegenheid is aandacht voor elkaar, het internationale werk van Christian Peacemaker Teams, en de werkzaamheden van het Europese programma op Lesbos. Kortom een uitstekende gelegenheid om intensief kennis te maken met Christian Peacemaker Teams.
meer lezen

Tentoonstelling in Almere over verzetsgroep Die Weisse Rose in Nazi-Duitsland

26-4-2019 Op zaterdag 4 mei vindt om 14 uur in het Huis van Vrede in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid de opening plaats van de tentoonstelling die Weisse Rose. Bij de opening is er een lezing door Alaeddine Touhami. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 18 juni.
meer lezen

VN: Bondgenoten VS doodden in Afghanistan meer burgers dan IS en Taliban in 2019

26-4-2019 De oorlog in Afghanistan staat nog zelden op de voorpagina's maar gaat onverminderd door. Volgens de VN-missie in Afghanistan werden sinds 1 januari 2019 305 burgers gedood door VS- en andere pro-regeringsstrijdkrachten. In diezelfde periode vermoorden IS en de Taliban 227 burgers. Van 49 doden kon niet worden vastgesteld wie de daders zijn.
meer lezen

Voormalig VS-president Carter: "China steekt ons voorbij omdat zij niet investeren in oorlog"

23-4-2019 Voormalig VS-president Jimmy Carter is 94 maar nog steeds politiek actief. Recent sprak hij tijdens een kerkviering over de redenen waarom China tegen 2030 de grootste economie ter wereld gaat worden, ten koste van de VS. Hij ziet maar één reden: "China verspilt zijn geld niet aan oorlogen zoals wij".
meer lezen

4 mei Rotterdam: Denken over Vergeving

17-4-2019 Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De vraag die je daarbij kan stellen is: "Valt er nog iets te vergeven tussen ons en de vroegere onderdrukker?" Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid organiseert er een socratisch gesprek over.
meer lezen

Petitie EU geld naar duurzaam niet naar wapens!

12-4-2019 De Europese Commissie wil €13 miljard begroten voor ontwikkeling van nieuwe wapens. Dat zou veiligheid, banen en nieuwe technologie moeten opleveren. En dan kan de wapenindustrie goedkoper produceren en meer exporteren. Stop Wapenhandel ziet liever meer banen en nieuwe technologie door investeringen in duurzaamheid en klimaatbeleid.
meer lezen

Als het over polarisering gaat, zijn sociale media niet de hoofdschuldige

11-4-2019 Ruim drie jaar na de verkiezing van Trump is het eerste grootschalige onderzoek gepubliceerd naar de impact van nieuwe en minder nieuwe media op de Amerikaanse publieke sfeer en politieke landschap. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het boek Network Propaganda. Sommige conclusies in dat boek kunnen vrij opvallend genoemd worden en breken met heersende opvattingen.
meer lezen

Britse leger beschuldigd van richten werving op kwetsbare jongeren

9-4-2019 In The Guardian van 24 maart jl. verscheen een artikel waarin wordt aangetoond dat het Britse leger wervingscampagnes richt op kwetsbare jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar. De campagnes zijn zeer uitgekiend. Zo worden jongeren benaderd op de dag dat ze de uitslag van hun examens horen.
meer lezen

Conferentie en kunsttentoonstelling van Baltic Glory in Finland

4-4-2019 Een inspirerend initiatief dat al langer bestaat, maar hier tamelijk onbekend, is "Baltic Glory". Ontmoetingsconferentie van Finse, Zweedse, Oekraïense en Russische dienstweigeraars. Naast de conferentie is er ook een tentoonstelling van anti-militaristische kunst uit deze landen. Open voor andere belangstellenden.
meer lezen

Internationaal seminar euromilitarisme 14 april in Amsterdam

2-4-2019 Oorlog is geen Oplossing en VD AMOK nodigen samen met het internationale netwerk No to War - no to NATO iedereen uit om deel te nemen aan een seminar over het Europese militarisme. Enkele weken voor de Europese verkiezingen willen we debatteren over een vreedzaam Europa. Het thema is breder dan de EU alleen, maar ze willen uitgaan van een analyse van de huidige politiek om de EU te militariseren.
meer lezen

Zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Amsterdam

29-3-2019 Op zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De SP wil een nieuwe impuls aan de vredesbeweging in Nederland geven en aan internationale solidariteit door activisten voor sociale rechtvaardigheid uit binnen- en buitenland met elkaar te verbinden. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?
meer lezen

Petitie aan de Nederlandse regering: Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

27-3-2019 In een petitie dringt The Rights Forum er bij de regering op aan alles in het werk te stellen om een eind te maken aan het Israëlische geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza. Onlangs publiceerde een VN-commissie een vernietigend rapport over dat geweld. De Nederlandse regering reageerde lauw. Alleen druk vanuit de samenleving kan daar verandering in brengen.
meer lezen

Actievoerders vanop dak CMI Defence: 'België is medeplichtig aan de oorlog in Jemen'

26-3-2019 Op de ochtend van 25 maart werden banners neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Seraing en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat zijn vijfde jaar ingaat.
meer lezen

Vredesmuseum Rotterdam zoekt coördinator (vrijwilliger)

22-3-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt voor zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam een vrijwilliger die als coördinator wil optreden.
meer lezen

Munitiedoorvoer naar VAE - mogelijke inzet in Jemen

19-3-2019 Ondanks een in oktober 2018 afgekondigd beleid om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-Arabië, Egypte en de VAE, vanwege hun betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, verleende Nederland eind december toestemming voor de doorvoer van twee zendingen munitie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De doorvoer van ruim 57 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië vond plaats via de Rotterdamse haven.
meer lezen

Het conflict tussen Turkije en de PKK, een visuele uitleg

14-3-2019 Het conflict van Turkije met de Kurdistan Workers' Party (PKK) - dat al 36 jaar duurt - ging op 20 juli 2015 één van zijn dodelijkste fases in, toen het staakt het vuren ineen stortte. Sindsdien werden er 4.280 mensen gedood in Turkije en Noord-Irak.
meer lezen

Nieuwsbrief CPT-NL maart 2019

11-3-2019 De laatste nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland verhaalt over bommen in Koerdistan, demonstraties in Palestina, tranen op Lesbos en nog veel meer. Gaat dat lezen
meer lezen

Stop Wapenhandel en Fossiele oorlog; over Klimaatverandering, Militarisme en Wapenhandel

10-3-2019 Door klimaatverandering zullen conflicten en migratie toenemen, maar door het probleem als veiligheidsprobleem te benaderen wordt gericht op gevolgen, en niet op oorzaken. Dat schrijft Stop Wapenhandel in 'Fossiele oorlogen: klimaatverandering, militarisme en wapenhandel' dat verschenen is vlak voor de grote Klimaatdemonstratie van 10 maart.
meer lezen

Reeds meer dan 500.000 handtekeningen voor rules4corporations

6-3-2019 Vele multinationale bedrijven maken zich schuldig aan schendingen van mensenrechten. Tegelijk ontsnappen ze aan juridische vervolging. Eén van de initiatieven om dit tegen te gaan, is een bindend verdrag dat de juridische verantwoordelijkheid van multinationale ondernemingen vastlegt voor mensenrechtenschendingen door met hun verbonden ondernemingen.
meer lezen

Open brief: 70 Amerikaanse academici en experten veroordelen VS-poging tot staatsgreep in Venezuela

4-3-2019 De VS-regering moet stoppen zich te bemoeien met de Venezolaanse interne politiek, in het bijzonder met haar streven naar de omverwerping van de regering van het land. De acties van de regering-Trump en haar bondgenoten zullen de situatie vrijwel zeker verergeren en leiden tot onnodig menselijk leed, geweld en instabiliteit volgens 70 persoonlijkheden, waaronder Noam Chomsky en Alfred de Zayas.
meer lezen

Powerpoint-lezing over Duitse deserteurs in de Tweede Wereldoorlog

1-3-2019 Op zondag 10 maart om 14.00 verzorgt Leo Salemink in het Verzetsmuseum Amsterdam een powerpoint-lezing over het bijzondere thema: Duitse deserteurs in de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp is zwaar onderbelicht in de geschiedschrijving over de WO2 en heeft ook allerlei morele raakvlakken (vorm van verzet of juist laf?; identiteit en nationaliteit).
meer lezen

Oorlogsdreiging vraagt om wapenembargo India en Pakistan

28-2-2019 De steeds verder oplopende spanningen en de daadwerkelijke wederzijdse militaire aanvallen, vragen volgens Stop Wapenhandel om bevriezen van de Nederlandse wapenexport naar India en Pakistan. Daarnaast zou de Nederlandse regering moeten pleiten voor een internationaal wapenembargo. Twee landen die balanceren op de rand van oorlog mogen niet de beschikking krijgen over meer wapens.
meer lezen

Oproep: meld ook dat Rode Kruis en VN elke medewerking aan de VS-hulp naar Venezuela weigeren

27-2-2019 Oproep aan alle media en journalisten: blijf berichten over Venezuela zoals nu, maar vermeld ook dat het Rode Kruis, de VN en 70 humanitaire organisaties in Colombia, Venezuela en Brazilië elke medewerking weigeren aan de 'humanitaire' hulpkonvooien van de VS en vermeld de redenen die ze voor die weigering geven.
meer lezen

Pax Christi Vlaanderen: Amerikaanse opzegging INF-verdrag maakt van Europa nucleaire target

26-2-2019 De Verenigde Staten trekt zich terug uit het historische INF-verdrag uit 1987. Dit maakt decennia van vooruitgang inzake nucleaire ontwapening ongedaan en kan een nieuwe nucleaire wapenwedloop ontketenen op Europees grondgebied. Europese landen moeten hun nucleaire ambiguïteit eindelijk laten varen en concrete stappen zetten richting volledige nucleaire ontwapening.
meer lezen

PvdA achter Israël, GroenLinks achter boycot en sancties

20-2-2019 PvdA aanvaardt definitie van antisemitisme, die kritiek op Israël wegzet als antisemitisme. GroenLinks nam op zijn congres juist een motie aan die stelt dat boycot, desinvestering en sancties geoorloofde middelen zijn om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.
meer lezen

Open brief van vroegere Belgische medestanders aan de heer Daniel Ortega, president van Nicaragua

19-2-2019 In België hebben meer dan zestig personen, afkomstig uit organisaties die in het verleden de strijd van het Sandinistisch Front hebben gesteund, een open brief aan Daniel Ortega gestuurd. In deze brief smeken zij hem zijn politiek van onderdrukking te beëindigen en terug te keren naar de idealen van destijds.
meer lezen

'Peace and conflict resolution' studeren in/vanaf 2020 op kosten van serviceclub Rotary?

18-2-2019 'Peace and conflict resolution' studeren in/vanaf 2020 op kosten van serviceclub Rotary? 3 maanden in Bangkok -tussen 20 internationals met ervaring- of 'n 15-24 maanden durende Master in Engeland/Zweden/USA/Japan/Australië voor 'leiders van de toekomst'.
meer lezen

Sluiting Indigenous Peoples Solidarity Project

18-2-2019 Het spijt Christian Peacemaker Teams zeer te moeten aankondigen dat het project 'Indigenous Peoples Solidarity' (IPS) dat in Canada werkt met de oorspronkelijke bevolking van gebieden in Ontario en Manitoba zal gaan sluiten.
meer lezen

Open brief van Venezolaanse vredes- en geweldloosheidsorganisaties aan vrienden wereldwijd

12-2-2019 20 Venezolaanse organisaties op het gebied van vrede, geweldloosheid en mensenrechten zijn in een open brief achter het verzet tegen president Maduro gaan staan. Zij wijzen echter militaire interventie af en pleiten ervoor om op geweldloze wijze terug te keren naar de democratie.
meer lezen

Burgmeesters en parlementariers roepen Rusland en de VS op tot wereldwijde ontwapening

5-2-2019 Op January 30 2019, stuurden burgemeesters, parlementariërs, en beleidsspecialisten uit veertig landen een open brief; de 'Basel Appeal for Disarmament and Sustainable Security', naar de presidenten Putin en Trump en andere wereldleiders. De brief roept op, om gemaakte afspraken te bewaken en om een nieuwe nucleaire wapenwedloop te voorkomen en, tot support bij wereldwijde nucleaire ontwapening.
meer lezen

Vrijwilligers gevraagd voor de receptie van expositie in Rotterdam

5-2-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt vrijwilligers die in zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam bezoekers willen ontvangen.
meer lezen

In memoriam Erik Hummels (1949-2019)

30-1-2019 Erik Hummels, advocaat van vele vredesactivisten, overleed 26 januari op 69-jarige leeftijd te Utrecht. De uitvaart vindt vrijdag 1 februari om 12 uur plaats in crematorium Den en Rust, Frans Halslaan 27 in Bilthoven.
meer lezen

Vernieuwde nieuwsbrief CPT-NL

28-1-2019 De nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland is volledig vernieuwd.
meer lezen

European Bureau for Conscientious Objection publiceert jaarlijks rapport over dienstweigering

25-1-2019 Het European Bureau for Conscientious Objection publiceerde zijn jaarlijkse rapport over dienstweigering in Europa. De nadruk lag dit jaar op Cyprus, Turkije en Azerbeidzjan. In Noord-Cyprus en Azerbeidzjan zijn wetten aangekondigd die dienstweigeraars buiten de gevangenis kunnen houden. In Turkije is er geen verbetering.
meer lezen

Weerstand tegen 'killer robots' is groeiende

22-1-2019 Meer dan drie op de vijf mensen in 26 landen zijn tegen wapensystemen die aanvallen kunnen uitvoeren zonder menselijke interventie, zogenoemde killer robots. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos waartoe mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) opdracht had gegeven.
meer lezen

Palestijnse Hope Flowers School voor vredesonderwijs dreigt te verdwijnen

18-1-2019 De Hope Flowers School voor vredesonderwijs in Bethlehem dreigt te verdwijnen. De subsidie van USAID is ingetrokken vanwege het beleid van Trump. Hiermee zou een plek verloren gaan waar men zich inzet voor een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Erik van Praag zet zich allang in voor deze school. Lees zijn noodkreet.
meer lezen

De destabiliserende gevolgen van de Saoedisch-Iraanse rivaliteit

16-1-2019 De executie van Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel en niet de brutale oorlog in Jemen zorgde er voor dat het tot spanningen kwam in de relaties tussen het Westen en het Saoedische koningshuis. Op de achtergrond speelt de rivaliteit met Iran. In Jemen en Syrië voeren beide landen een proxy-oorlog.
meer lezen

Tentoonstelling in Eindhoven: Koerden één van de vele volken in het Midden-Oosten

15-1-2019 De tentoonstelling 'Koerden één van de vele volken in het Midden-Oosten' is te bezichtigen van 19-01-2019 tot 1-3-2019, di t/m za van 12 tot 17 uur in de Wereldwinkel te Eindhoven. De tentoonstelling geeft een beeld van het landschap, de historische rijkdom en de strijd.
meer lezen

Urgent: Teamleden Palestina gezocht

14-1-2019 Helaas komt het nog steeds vaak voor dat medewerkers van Christian Peacemakers Teams bij de Israëlische grens toegang tot het land geweigerd wordt. Zo vaak dat het team op dit moment dringend behoefte aan menskracht heeft. Lees verder als u belangstelling heeft.
meer lezen

Oproep aan het Europese Parlement: behoud het Europese vredesproject

11-1-2019 Door meerdere Duitse en internationale organisaties is een oproep opgesteld die vraagt om het behoud van de EU als vredesproject. Dit natuurlijk met het oog op de komende verkiezingen voor het Europese Parlement. In de oproep wordt de EU gevraagd zich onvoorwaardelijk in te zetten voor vrede en mensenrechten. Vredesbeweging Pais, Eirene en Kerk en Vrede hebben de oproep mede ondertekend.
meer lezen

Cassatie in strafzaak tegen Joke Kaviaar verworpen

9-1-2019 Op 8 januari heeft de Hoge Raad de cassatie in de strafzaak tegen Joke Kaviaar verworpen. Joke heeft in 2011 en de jaren daarna fel actie gevoerd tegen het gevangen zetten van vluchtelingen. Ze is inmiddels gearresteerd om voor ruim 2 maanden de gevangenis in te gaan.
meer lezen

Komende activiteiten van Tent of Nations, het vredesproject in Palestina

4-1-2019 De Vrienden van Tent of Nations ontplooien weer vele activiteiten in 2019. Natuurlijk kunt u met hen weer een bezoek brengen aan dit vredesproject in Palestina, maar ook in Nederland is er wat te doen. Op 8 februari is er in Amsterdam het Ontmoet Palestina Feest en op 9 februari in Driebergen een Vriendenmiddag.
meer lezen

Stichting Vredeseducatie moest stoppen met Fort van de Democratie

3-1-2019 Het Fort van de Democratie moest eind 2018 haar deuren sluiten. De brand in juni, die het kantoor en filmzaaltjes vernielde, was de genadeklap voor het in financieel opzicht toch al moeilijk te exploiteren Fort. Veel docenten burgerschap reageerden verontwaardigd, omdat ze met hun studenten met zo veel plezier in het Fort van de Democratie hebben gewerkt.
meer lezen