Vredesduif met olijftak in snavel.

Midden-Oosten 2019

Freedom Flotilla vaart ook in 2020 naar Gaza

23-12-2019 Aan de Freedom Flotilla Coalition wordt soms gevraagd of het zinvol is om schepen naar Gaza te sturen als die toch door Israël in beslag genomen worden. Ze antwoorden daarop dat de schepen veel publiciteit krijgen, temeer daar ze nu veel havens in veel landen aandoen alvorens naar Gaza te varen. Bovendien is het zo dat na een rechtszaak Israël vaak de schade van de inbeslagname moet vergoeden.
meer lezen

Afghanistan Papers zijn akelige herinnering aan oorlog tegen Vietnam

19-12-2019 De Washington Post bracht een reeks geheime documenten uit waaruit blijkt dat de VS systematisch liegt over de oorlog in Afghanistan. Steeds weer blijkt 'geboekte vooruitgang' compleet verzonnen te zijn. Vijay Prashad ziet hierin een akelige herhaling van de manier waarop de toenmalige regering de oorlog in Vietnam aan de eigen bevolking verkocht en de daar begane oorlogsmisdaden goedpraatte.
meer lezen

Internationaal Strafhof moet onderzoeken of wapenbedrijven schuldig zijn aan oorlogsmisdaden Jemen

18-12-2019 Amnesty International vraagt de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) te onderzoeken welke rol bedrijfsleiders van Europese wapenbedrijven en autoriteiten die wapenlicenties toekennen, hebben gespeeld bij het schenden van het internationaal humanitair recht in Jemen. Sommige van deze schendingen vallen mogelijk in de categorie oorlogsmisdaden.
meer lezen

Turkse dienstweigeraars: invasie in noorden Syrië misdaad tegen de menselijkheid

5-12-2019 Op 23 oktober publiceerden Turkse dienstweigeraar in ballingschap een oproep om deelname aan de oorlog in het noorden van Syrië te weigeren. Ze zeggen: "Dit is een illegale oorlog in strijd met internationaal recht. Zij die tot de invasie besloten hebben en allen die er aan deelnemen of steun aan geven maken zich schuldig aan een misdaad tegen de menselijkheid!"
meer lezen

28 nov. Rotterdam, Demonstratie: Stop de wapenhandel! Wapenembargo tegen Israël

14-11-2019 Op 28 november wordt van 8 tot 12 uur gedemonstreerd tegen de wapenbeurs "NIDV Exhibition Defense and Security" die dan in Ahoy (Ahoyweg 10) plaatsvindt. De demonstranten vinden dat de wereldwijde wapenhandel moet stoppen. Er wordt heel veel geld verdiend met het zaaien van dood en verderf door de wapenindustrie.
meer lezen

Overzicht van internationale bombardementen op Koerdistan 2017-2019

28-10-2019 Christian Peacemaker Teams - Koerdistan presenteert haar onderzoek naar de door Turkije en Iran uitgevoerde bombardementen in Koerdistan en roept de internationale gemeenschap op om op vredesbesprekingen aan te sturen.
meer lezen

Terreurorganisatie Syrië legt beslag op huizen van christenen

24-10-2019 Nadat het Turkse leger vorige week de stad Tal Abyad in het noorden van Syrië innam, blijken huizen van christelijke families door het Levant Front in beslag genomen. Dat zeggen lokale bronnen tegenover Kerk in Nood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie bestempelde Levant Front vorig jaar nog als een terroristische organisatie is, hoewel de Nederlandse regering het eerder steunde.
meer lezen

RTV Oost over protestactie

20-10-2019 De regionale omroep RTV Oost besteedde zaterdagavond 19 oktober uitgebreid aandacht aan de protestactie tegen de oorlog in Syrië die eerder op de dag in Enschede was gehouden. Zie: www.rtvoost.nl/media/139427/Protestactie-tegen-oorlog-in-Syrie-bij-Ei-van-Ko-in-Enschede#
www.rtvoost.nl

Vredesactie publiceert nieuw dossier: War in Yemen, made in Europe

18-10-2019 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie publiceerde een uitgebreid nieuw dossier over de oorlog in Jemen en de betrokkenheid van Europa daarbij. Ze melden o.a. dat minstens 214 Europese bedrijven medeplichtig zijn aan de oorlog in Jemen. Daarover geven ze gedetailleerde gegevens. Ook de achtergronden van de oorlog worden belicht.
meer lezen

Protestactie in Enschede tegen de Turkse inval in Noordoost-Syrië

17-10-2019 Op initiatief van de Aramese Beweging voor Mensenrechten en met medewerking van de Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen afkomstig uit Turkije, Enschede voor Vrede en enkele individuele Syriërs zal a.s. zaterdag 19 oktober van 12 tot 13 uur op het Ei van Ko in Enschede een protestactie tegen de dan tien dagen eerder begonnen Turkse inval in Noordoost Syrië plaatsvinden.
meer lezen

Turkse vredesorganisatie geeft verklaring uit tegen inval in Syrië

10-10-2019 De Turkse vredesorganisatie 'Conscientious Objection Association' heeft een verklaring uitgegeven waarin ze zich uitspreken tegen de Turkse inval in Syrië. Ze zeggen o.a. er niet verbaasd over te zijn dat de machthebbers een oorlog plannen in naam van de vrede.
meer lezen

Petitie: Stop de Israëlische mishandeling van Palestijnse kinderen!

2-10-2019 Nederland dient de militaire samenwerking met Israël te beëindigen en druk op dat land uit te oefenen om internationale verdragen te respecteren en geweld tegen Palestijnse kinderen te stoppen. Teken de petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie om die eisen kracht bij te zetten.
meer lezen

CPT-Hebron publiceert schoolrapport 1e semester 2019

30-9-2019 Christian Peacemaker Teams in Hebron staat al lang scholieren bij in hun inspanningen om onderwijs te kunnen genieten. De moeilijkheden die zij hierbij tegenkomen zijn weergegeven in het (Engelstalige) schoolrapport
meer lezen

De bom die in Jemen 40 schoolkinderen doodde was geleverd door de VS en gemaakt door Lockheed Martin

30-8-2019 De lasergeleide bom die op 9 augustus in Jemen een schoolbus trof was geleverd door Lockheed Martin als onderdeel van een door de VS goedgekeurde wapendeal. Het betrof een aanval door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Bij de aanval kwamen 40 schoolkinderen om.
meer lezen

Jewish Voice for Peace start actie tegen deelname Microsoft aan in de gaten houden Palestijnen

29-8-2019 Jewish Voice for Peace is een handtekeningenactie gestart tegen het investeren door Microsoft van een groot bedrag in het Israëlische bedrijf AnyVision. Dit bedrijf is gespecialiseerd in gezichtsherkenning en betrokken bij de aanleg van een camerasysteem waarmee Palestijnen op de West Bank automatisch gevolgd worden.
meer lezen

HVB vraagt regering niet te voldoen aan Amerikaanse wens m.b.t. Straat van Hormuz

6-8-2019 Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft zich in een brief gewend tot premier Rutte en Minister Blok van Buitenlandse Zaken met het dringende verzoek niet te voldoen aan de wens van de Verenigde Staten een of meer oorlogsschepen naar de Straat van Hormuz te zenden. 22 andere vredesorganisaties deden dit al eerder.
meer lezen

Geslaagde No Border Camp actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag

5-8-2019 Zondag 4 augustus is er actie gevoerd op en rond het terrein van TNO en de NAVO Communications and Information Agency in Den Haag (Oude Waalsdorperweg 61-63). De acties zijn een protest tegen de betrokkenheid van de NAVO en TNO bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.
meer lezen

Syrië: door de VS geleide coalitie doodde meer dan 1.600 burgers bij offensief in Raqqa

1-8-2019 De door de VS geleide militaire coalitie moet een einde maken aan bijna 2 jaar van ontkennen van de zeer hoge dodentol bij burgers en de vernietiging die zij heeft veroorzaakt in de Syrische stad Raqqa. Dat zeggen Amnesty International en Airwars bij de lancering van een nieuw project met gegevens over het offensief om IS te verdrijven.
meer lezen

22 vredesorganisaties roepen ministers op om geen fregat naar Straat van Hormuz te sturen

23-7-2019 22 vredesorganisaties hebben een dringende oproep gedaan aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie om geen fregat te sturen naar de Straat van Hormuz. Ze willen niet dat Nederland olie op het vuur gooit in een situatie die al gevaarlijk is en gemakkelijk op oorlog uit kan lopen.
meer lezen

Welkom bij de overweg, de privatisering van checkpoints in Hebron

19-7-2019 In April waren drie grote checkpoints (Bab al-Zawiyeh 56, Salaymeh 160 en Qitoun 209) in Hebron afgezet met houten planken en grote borden met de tekst "Welkom bij de overweg" in het Arabisch, Hebreeuws en Engels.
meer lezen

In het kielzog van de VS naar de Straat van Hormuz?

18-7-2019 Jan Gruiters, algemeen directeur PAX: De regering overweegt om in het kielzog van Amerika een fregat naar de Straat van Hormuz te sturen. "Er is een overduidelijk Nederlands belang," stelde Minister Blok. Gewone mensen in het Midden-Oosten hebben ook een overduidelijk belang: geen verdere militaire escalatie.
meer lezen

19 juli in Amsterdam: Manifestatie tegen een oorlog met Iran

18-7-2019 Donald Trump, dreigt met een nieuwe oorlog. Dit keer met Iran, wat desastreuze gevolgen heeft voor de lokale bevolking en de regio als geheel. Democratie, veiligheid en stabiliteit worden niet gebracht met de bommen van Amerika. De enige winnaar van zo'n oorlog is de wapenindustrie, die miljarden verdient aan het leed van mensen.
meer lezen

Actie bij VS-ambassade in Brussel: "Washington kiest voor onnodige oorlogslogica tegen Iran"

12-7-2019 "De spanningen tussen de VS en Iran nemen gevaarlijke proporties aan, een gevolg van een gefabriceerde crisis", waarschuwt Vrede vzw. De vredesbeweging voerde daarom actie aan de VS-ambassade in Brussel op 27 juni. 'Geen oorlog tegen Iran', is de boodschap. Ook de EU heeft daar alle belang bij. Vrede vzw legt uit waarom.
meer lezen

BDS-actie "Stamp geen Palestijn fijn!" bij supermarkt in Utrecht

10-7-2019 Op 8 juni voerde BDS-Nederland actie in Utrecht bij de Albert Heijn onder het motto: "Stamp geen Palestijn fijn!". De schappen liggen weer vol met aardappels uit Israël, althans volgens het label. Ze wezen de klanten van Albert Heijn en andere passanten op het probleem met dat label, namelijk dat deze aardappelen veelal afkomstig zijn uit de illegale nederzettingen in Palestina.
meer lezen

Ruim dertig organisaties roepen EU op tot actieve rol in vredesproces Palestina

1-7-2019 In een open brief dringen The Rights Forum en 32 andere organisaties er bij de EU op aan scherp stelling te nemen tegen een Amerikaans vredesplan dat voorbijgaat aan mensenrechten en het internationaal recht.
meer lezen

'Wapenexport naar Saoedi-Arabië is onwettelijk' oordeelt Britse rechtbank

28-6-2019 Het Britse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat de Britse overheid de wet heeft overtreden bij het verkopen van wapens aan Saoedi Arabië. Door de uitspraak kunnen er voorlopig geen nieuwe exportvergunningen meer geleverd worden voor wapenexport naar het land.
meer lezen

Duitse bank heft rekening joodse organisatie op wegens solidariteit met BDS-beweging

27-6-2019 De Duitse Bank für Sozialwirtschaft (Bank voor Sociale Economie) heeft de rekening opgeheven van de organisatie Jüdische Stimme für gerechten Friede in Nahost (Joodse Stem voor Rechtvaardige Vrede in het Midden-Oosten). Reden voor die vergaande stap is de solidariteit van de organisatie met de BDS-oproep uit de Palestijnse samenleving.
meer lezen

Hebron na de uitzetting van TIPH

22-6-2019 Afgelopen februari is TIPH Palestina, en meer specifiek Hebron uitgezet. Christian Peacemaker Teams is nog wel actief in die stad en onderzocht de gevolgen hiervan voor het dagelijks leven en de toekomst van de Palestijnse gemeenschap.
meer lezen

De Israëlische vredesorganisatie New Profile bericht over ontwikkelingen waar ze niet blij mee zijn

27-5-2019 New Profile, een feministische en anti-militaristische organisatie in Israël, stuurde ons een uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Israël. Ze tonen zich bezorgd over de verrechtsing, het toenemend militarisme en de onderdrukking van andere meningen. Hoe treurig ook, het motiveert hen om met extra inzet voort te gaan met hun werk.
meer lezen

Turks leger trekt Halania binnen

24-5-2019 De levens van de partners van Christian Peacemaker Teams zijn in gevaar. Op 4 mei vielen Turkse soldaten Halania binnen, het dorp van Dunya Rasheed, de 19-jarige studente die in juli 2018 gedood werd met een mortier terwijl zij kruiden verzamelde op het land nabij het dorp.
meer lezen

Een glimp van vrijheid; openstelling tuinen Ibrahimi moskee in Hebron

17-5-2019 Tijdens de viering van Al-Isra Wal Minaj, waarbij wordt stilgestaan bij de miraculeuze reis waarbij de profeet Mohammed in één nacht van Mekka na Jeruzalem kwam om daar ten hemel op te stijgen, deed zich nog een klein wonder voor;
meer lezen

181 Palestijnse genodigden mogen niet naar Memorial Day Ceremony in Tel Aviv

8-5-2019 De 181 Palestijnse genodigden op een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse ceremonie naar aanleiding van Memorial Day, krijgen van de Israëlische autoriteiten geen toelating om de ceremonie in Tel Aviv bij te wonen. Pax Christi Vlaanderen is verbouwereerd door deze weigering.
meer lezen

Open brief: Laat alle kinderen in Jemen spelen, de noodzaak van vrede

3-5-2019 Vanuit de Nederlandse vredesbeweging is een open brief gestuurd voor vrede in Jemen. Een Jemen waarin alle kinderen kunnen spelen. De brief is gericht aan president Hadi en één van de leiders van Ansar Allah (de Houthi's). De brief is een initiatief van Peace SOS en mede-ondertekend door 11 mensen afkomstig uit 9 vredesorganisaties.
meer lezen

Waarheid en leugens over de BDS-beweging

2-5-2019 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking. De Israël-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associëren met antisemitisme en terrorisme.
meer lezen

VN: Bondgenoten VS doodden in Afghanistan meer burgers dan IS en Taliban in 2019

26-4-2019 De oorlog in Afghanistan staat nog zelden op de voorpagina's maar gaat onverminderd door. Volgens de VN-missie in Afghanistan werden sinds 1 januari 2019 305 burgers gedood door VS- en andere pro-regeringsstrijdkrachten. In diezelfde periode vermoorden IS en de Taliban 227 burgers. Van 49 doden kon niet worden vastgesteld wie de daders zijn.
meer lezen

Petitie aan de Nederlandse regering: Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

27-3-2019 In een petitie dringt The Rights Forum er bij de regering op aan alles in het werk te stellen om een eind te maken aan het Israëlische geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza. Onlangs publiceerde een VN-commissie een vernietigend rapport over dat geweld. De Nederlandse regering reageerde lauw. Alleen druk vanuit de samenleving kan daar verandering in brengen.
meer lezen

Actievoerders vanop dak CMI Defence: 'België is medeplichtig aan de oorlog in Jemen'

26-3-2019 Op de ochtend van 25 maart werden banners neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Seraing en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat zijn vijfde jaar ingaat.
meer lezen

Munitiedoorvoer naar VAE - mogelijke inzet in Jemen

19-3-2019 Ondanks een in oktober 2018 afgekondigd beleid om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-Arabië, Egypte en de VAE, vanwege hun betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, verleende Nederland eind december toestemming voor de doorvoer van twee zendingen munitie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De doorvoer van ruim 57 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië vond plaats via de Rotterdamse haven.
meer lezen

Het conflict tussen Turkije en de PKK, een visuele uitleg

14-3-2019 Het conflict van Turkije met de Kurdistan Workers' Party (PKK) - dat al 36 jaar duurt - ging op 20 juli 2015 één van zijn dodelijkste fases in, toen het staakt het vuren ineen stortte. Sindsdien werden er 4.280 mensen gedood in Turkije en Noord-Irak.
meer lezen

Nieuwsbrief CPT-NL maart 2019

11-3-2019 De laatste nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland verhaalt over bommen in Koerdistan, demonstraties in Palestina, tranen op Lesbos en nog veel meer. Gaat dat lezen
meer lezen

PvdA achter Israël, GroenLinks achter boycot en sancties

20-2-2019 PvdA aanvaardt definitie van antisemitisme, die kritiek op Israël wegzet als antisemitisme. GroenLinks nam op zijn congres juist een motie aan die stelt dat boycot, desinvestering en sancties geoorloofde middelen zijn om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.
meer lezen

Palestijnse Hope Flowers School voor vredesonderwijs dreigt te verdwijnen

18-1-2019 De Hope Flowers School voor vredesonderwijs in Bethlehem dreigt te verdwijnen. De subsidie van USAID is ingetrokken vanwege het beleid van Trump. Hiermee zou een plek verloren gaan waar men zich inzet voor een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Erik van Praag zet zich allang in voor deze school. Lees zijn noodkreet.
meer lezen

De destabiliserende gevolgen van de Saoedisch-Iraanse rivaliteit

16-1-2019 De executie van Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel en niet de brutale oorlog in Jemen zorgde er voor dat het tot spanningen kwam in de relaties tussen het Westen en het Saoedische koningshuis. Op de achtergrond speelt de rivaliteit met Iran. In Jemen en Syrië voeren beide landen een proxy-oorlog.
meer lezen

Tentoonstelling in Eindhoven: Koerden één van de vele volken in het Midden-Oosten

15-1-2019 De tentoonstelling 'Koerden één van de vele volken in het Midden-Oosten' is te bezichtigen van 19-01-2019 tot 1-3-2019, di t/m za van 12 tot 17 uur in de Wereldwinkel te Eindhoven. De tentoonstelling geeft een beeld van het landschap, de historische rijkdom en de strijd.
meer lezen

Urgent: Teamleden Palestina gezocht

14-1-2019 Helaas komt het nog steeds vaak voor dat medewerkers van Christian Peacemakers Teams bij de Israëlische grens toegang tot het land geweigerd wordt. Zo vaak dat het team op dit moment dringend behoefte aan menskracht heeft. Lees verder als u belangstelling heeft.
meer lezen

Komende activiteiten van Tent of Nations, het vredesproject in Palestina

4-1-2019 De Vrienden van Tent of Nations ontplooien weer vele activiteiten in 2019. Natuurlijk kunt u met hen weer een bezoek brengen aan dit vredesproject in Palestina, maar ook in Nederland is er wat te doen. Op 8 februari is er in Amsterdam het Ontmoet Palestina Feest en op 9 februari in Driebergen een Vriendenmiddag.
meer lezen