Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2020

NAVO ziet toekomst in vernieuwd koudeoorlogsdenken

31-12-2020 Een groep van experten stelde in opdracht van NAVO-Secretaris-Generaal Stoltenberg een belangrijk rapport op over de toekomst van de NAVO ter voorbereiding van de komende NAVO-top. Het is in een taal geschreven die erg doet denken aan de periode van de Koude Oorlog, doordrenkt met vijandbeelden in een erg bedreigende wereld.
meer lezen

Oproep aan gemeenten in IJmond om zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal

30-12-2020 Rond 10 december heeft Vrouwen voor Vrede IJmond een brief gestuurd naar de GroenLinks fracties en gemeenteraden van de IJmond gemeenten. De fracties worden opgeroepen om de krachten te bundelen en een motie in te dienen die de gemeente aanzet om zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal.
meer lezen

22 januari viering in werkingtreding VN-verbod kernwapens bij vliegbasis Volkel

24-12-2020 Op 22 januari treedt het VN Verdrag in werking dat het ontwikkelen, opslaan, dreigen met en inzetten van kernwapens verbiedt. Vredesactivisten willen dat op die dag vieren bij vliegbasis Volkel, waar nog steeds kernbommen liggen. Iedereen is welkom!
meer lezen

Wij zijn de terroristen, zegt onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone

23-12-2020 In haar artikels uit onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone haar verontwaardiging over de misdaden die door onze regeringen in onze naam worden begaan. Noam Chomsky zei ooit: "Er is een gemakkelijke manier om het terrorisme te stoppen: stop ermee." Het is een morele plicht om de misdaden die in onze naam worden begaan aan te klagen. Op deze misdaden kunnen we immers nog invloed hebben.
meer lezen

Overwinning! Sevilla annuleert Electronic Warfare Europe wapenbeurs

22-12-2020 Op 11 december maakte het gemeentebestuur van Sevilla de annulering bekend van de wapenbeurs 'Electronic Warfare Europe', die in mei 2021 in het Paleis van Tentoonstellingen en Congressen gehouden zou worden. Een groot succes voor de actievoerders van Stop Ferias de Armas. Eerder ging dezelfde beurs al niet door in Liverpool.
meer lezen

Kenneth Stern waarschuwt opnieuw tegen misbruik IHRA-definitie van antisemitisme

18-12-2020 Kenneth Stern, de belangrijkste opsteller van de IHRA-definitie van antisemitisme, heeft opnieuw felle kritiek geleverd op de toepassing ervan. In een blog die op 10 december door The Times of Israel werd gepubliceerd reageert Stern op een recent advies van The Jewish Federations of North America aan de in november verkozen Amerikaanse president Joe Biden.
meer lezen

De locatiegegevens van je mobiele telefoon komen terecht bij Amerikaanse inlichtingendiensten

17-12-2020 Software die verwerkt is in veel apps op mobiele telefoons zorgt ervoor dat je locatiegegevens terecht komen bij Amerikaanse inlichtingendiensten en het Amerikaanse leger. Het leger gebruikt deze gegevens o.a. voor drone-aanvallen. Apple en Google hebben inmiddels deze software verboden.
meer lezen

Migranten in Griekenland weggezet als mensensmokkelaars

16-12-2020 Christian Peacemaker Teams, Bordermonitoring.eu en borderline-europe, brengen een gezamenlijk rapport uit waarin valt te lezen dat Europa de mensenrechten van migranten ernstig schendt. Mensen die onder bedreiging een bootje bestuurden verdwijnen voor jaren in de gevangenis en moeten tonnen boete betalen.
meer lezen

Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom veroordeelt de overeenkomst met Marokko

16-12-2020 De Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom noemt de, op 11 december aangekondigde, overeenkomst van Israël met Marokko "Een cynische uitwisseling van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever tegen de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara". Gush Shalom veroordeelt de overeenkomst dan ook ten sterkste.
meer lezen

Kinderboek "Houd (van) het bos! zegt Stella" door Nina Koevoets nu verkrijgbaar.

15-12-2020 Het eerste kinderboek van Nina Koevoets gaat over een meisje dat door de planten en dieren van het bos gevraagd wordt om te helpen de kap van het bos te verhinderen. Ze weet zelfs Mier Officier ervan te overtuigen dat een geweldloze aanpak beter is.
meer lezen

Werken met 1325, brochure t.g.v. 25 jaar na Beijing en 20 jaar resolutie 1325

10-12-2020 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede publiceerde de brochure 'Werken met 1325' ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van VN Veiligheidsraad Resolutie 1325 en omdat het 25 jaar geleden is dat de vierde VN Wereldvrouwenconferentie in Beijing plaatsvond.
meer lezen

Oekraïnse vredesbeweging veroordeelt politieke vervolging pacifist Ruslan Kotsaba

9-12-2020 De Oekraïnse journalist en pacifist Ruslan Kotsaba publiceerde in 2015 een videoblog waarin werd opgeroepen tot een boycot van de mobilisatie voor het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne. Hij wordt daarom beschuldigd van verraad en belemmering van militaire operaties. Daar staat 5 tot 15 jaar gevangenisstraf op.
meer lezen

Ereprijs 'Journalist voor de vrede 2020' voor Carolien Roelants

7-12-2020 Op 19 september is in het Stadstheater te Zoetermeer door het Humanistisch Vredesberaad de ereprijs 'Journalist voor de vrede 2020' toegekend aan Carolien Roelants, o.a. columniste bij NRC. De prijs werd symbolisch uitgereikt door de vorige winnaar Rudi Vranckx, en persoonlijk overhandigd door burgemeester Lokker van Zoetermeer.
meer lezen

Stuur gevangenen voor de vrede een kaartje

4-12-2020 Op 1 december was het 'Gevangenen voor de vrede dag'. Het is een dag om solidariteit te betuigen met mensen die gevangen zitten omdat ze dienst geweigerd hebben of zich op andere wijze verzet hebben tegen oorlog en militarisme. U kunt ze een (kerst-)kaartje sturen!
meer lezen

Margriet Bos voor Duitse rechter wegens haar acties tegen de kernbommen op Duitse vliegbasis

3-12-2020 Op 7 december verschijnt Margriet Bos voor de rechter in Cochem a/d Mosel in Duitsland. Daar zal ze toelichten waarom zij meedeed aan vredesacties op 10 juli 2019 op de Duitse vliegbasis Büchel, waar Amerikaanse thermonucleaire kernbommen liggen. Het Openbaar Ministerie heeft een flinke boete tegen haar geëist.
meer lezen

WILPF roept PvdA-leden op om amendementen tegen kernwapens en killer robots te steunen

1-12-2020 Vanuit een werkgroep van de WILPF zijn amendementen ingediend op het PvdA-verkiezingsprogramma. De amendementen willen verboden op kernwapens en killer robots. De amendementen moeten door 100 PvdA-leden ondersteund worden om in stemming te worden gebracht. Die zijn er nog niet.
meer lezen

World Without War voert actie op de DX Korea wapenbeurs

27-11-2020 Activisten van de Zuid-Koreaanse organisatie World Without War hebben actie gevoerd op de wapenbeurs DX Korea. De groep kwam de wapenbeurs binnen, gekleed als Magere Heinen en toonden met borden en beelden de impact van de wereldwijde wapenhandel.
meer lezen

Rapport van Refugees International over de situatie in Tigray, Ethiopië

25-11-2020 23 november bracht Refugees International een rapport uit waarin de achtergronden en humanitaire gevolgen van de strijd in Tigray (Ethiopië) worden belicht. Er wordt ook een weg in aangegeven om de situatie te de-escaleren en de humanitaire steun te vergroten.
meer lezen

De bom, de piloot en de vallei

23-11-2020 Wat gebeurt er wanneer er in een vallei in Koerdistan, die al jaren hevig gebombardeerd wordt een piloot van een bommenwerper neerstort? Lid van Christian Peacemaker Teams Rûnbir Serkepkanî vertelt.
meer lezen

Vredesstudies in Nederland, de stand van zaken

20-11-2020 Op 21 december a.s. organiseert de Stichting Vredeswetenschappen een onlinesymposium met een paneldiscussie over hoe het er voor staat met vredesstudies in Nederland. Ook zal de Visions on Peace Master Thesis Prize 2020 worden uitgereikt
meer lezen

60% wereldbevolking leeft in land met grensmuren, militaire industrie profiteert

18-11-2020 Daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen toont een nieuw rapport aan dat de grensmuur die Trump propageert slechts een van de meer dan zestig muren is die wereldwijd gebouwd zijn op grenzen of in bezette gebieden. We leven nu, 31 jaar na de val van de Berlijnse muur, in een wereld waarin 4,7 miljard mensen wonen in landen die grensmuren gebouwd hebben.
meer lezen

Israëlische vredesbeweging feliciteert Biden en Harris

12-11-2020 De Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom heeft Joe Biden en Kamela Harris gefeliciteerd met hun overwinning is de strijd om het presidentschap. Gush Shalom noemt Trump een foute vriend die Israël dieper in het moeras van bezetting en onderdrukking heeft geduwd, terwijl het vrede met zijn Palestijnse buren nodig heeft.
meer lezen

België vraagt Israël om compensatie voor gesloopte projecten

12-11-2020 In een verklaring van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin onder andere de sloop van het Palestijnse dorp Khirbet Humsah werd veroordeeld, heeft België om compensatie of restitutie gevraagd voor vier door Israël gesloopte huizen in al-Rakeez. De huizen, die in de verklaring worden omschreven als 'essentiële infrastructuur', waren met Belgische financiële steun gebouwd.
meer lezen

Voorbeeldbrief waarmee meisjes militaire dienst kunnen weigeren

10-11-2020 Zoals we eerder berichtten krijgen nu ook meisjes van 17 een brief van de minister van Defensie waarin staat dat ze militair dienstplichtig zijn. Nu is er een voorbeeld gemaakt van een bericht dat iedereen die zo'n meisje kent aan haar kan zenden. Het is een aansporing om na te denken over militaire dienst en bevat een voorbeeldbrief waarmee ze kan aangeven dienst te zullen weigeren.
meer lezen

DOEboek Vrijheid maakt geschiedenis actueel

9-11-2020 In het bezoekerscentrum van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn werd het DOEboek Vrijheid gepresenteerd. Samen met inwoners uit 14 gemeenten en lokale organisaties werden van beide zijden van de grens verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het herstel en onderhoud van de democratie gedeeld.
meer lezen

WRI-webinars over verzet in West-Papoea en dienstweigering in Turkije

6-11-2020 Op 23 november is er een webinar over het verzet tegen de gemilitariseerde politie in West-Papoea. Op 21 november is er een webinar over dienstweigering in Turkije. Beide webinars worden georganiseerd door War Resisters' International samen met organisaties in de betreffende landen.
meer lezen

Een ander veiligheidsconcept op de rails gezet

4-11-2020 Op 18 september 2020 vond in de Johanneskerk in Amersfoort de startbijeenkomst plaats van het project rond het boekje "Veiligheid, hoe dan?", georganiseerd door de Werkgroep Inclusieve Veiligheid. Onderstaand een verslag. U kunt ook video's van de bijeenkomst bekijken.
meer lezen

Oorlog zonder Oorlogsverklaring op Lesbos

2-11-2020 Hoewel de branden het kamp Moria hebben verwoest, zijn de structuren van onrechtvaardigheid die dit beruchte hellegat in stand hielden intact gebleven. Al het geweld en de wanhoop zijn duidelijker geworden voor de omgeving. Aan elke mogelijke en onwaarschijnlijke kant lopen de spanningen op en de meest directe slachtoffers zijn de zwaksten en meest kwetsbaren.
meer lezen

Dienstplicht nu ook voor meisjes

30-10-2020 Dit jaar vallen meisjes voor het eerst onder de dienstplicht. Alle ruim 100.000 meisjes die in 2003 geboren zijn, hebben een brief van het ministerie van Defensie gekregen met de mededeling dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Er wordt niet in gewezen op de mogelijkheid om dienst te weigeren maar wel zat er een wervingsfolder voor beroepssoldaten bij.
meer lezen

VN-Kernwapenverbod treedt in werking, Nederland doet niet mee

29-10-2020 Op 24 oktober ratificeerde Honduras als 50e land het VN-Kernwapenverbod. Dat betekent dat het verdrag 90 dagen later in werking zal treden. 75 jaar nadat kernwapens werden uitgevonden en voor het eerst werden gebruikt, zijn kernwapens nu eindelijk echt verboden onder internationaal recht.
meer lezen

Europese kritiek op sloop Palestijnse school door Israël

27-10-2020 Een Europese delegatie heeft op 16 oktober de school in de Palestijnse bedoeïenengemeenschap Ras al-Tin bezocht, die gesloopt dreigt te worden door de Israëlische autoriteiten. De delegatie benadrukt het belang van de school voor de gemeenschap en veroordeelt het Israëlische sloopbeleid, dat zich ook uitstrekt tot door de EU gefinancierde gebouwen.
meer lezen

Verklaring met betrekking tot aanvallen op Mi'kmaq kreeftenvissers in Nova Scotia

26-10-2020 Christian Peacemaker Teams veroordeelt de schending van de verdragsrechten en de recente aanvallen op de kreeftenvissers van de Sipekne'katik First Nation in Nova Scotia. Dit is in strijd met de gesloten verdragen en rechterlijke uitspraken.
meer lezen

Database met meer dan 1000 documentaires en fictiefilms over de Palestijnse werkelijkheid

23-10-2020 De Engelstalige database van de Cinema Palestina Werkgroep bevat momenteel gegevens over meer dan 1000 documentaires en fictiefilms, die een goed beeld van de Palestijnse werkelijkheid geven en daarmee als tegenwicht dienen voor de doorgaans gebrekkige berichtgeving in de media. Hiermee willen ze bevorderen dat deze films vaker worden vertoond én gezien.
meer lezen

Rotterdam roept Nederlandse regering op VN-kernwapenverbod te tekenen

21-10-2020 De gemeente Rotterdam roept de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Donderdag nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks, CU/SGP, PvdD en Nida aan, waarin de gemeente werd opgeroepen zich aan te sluiten bij het Cities Appeal van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).
meer lezen

Onderzoek: Joden plunderden in 1948 de bezittingen van 600 duizend Palestijnen

16-10-2020 Tijdens de Israëlische 'Onafhankelijkheidsoorlog' (1947-1949), die onder Palestijnen bekendstaat als de Nakba of 'Catastrofe' werden in 1948 de bezittingen van verdreven of gevluchte Palestijnen gestolen om hun terugkeer te verhinderen. De Israëlisch historicus Adam Raz hoopt met zijn nieuwe boek Looting of Arab Property in the War of Independence het taboe rond het onderwerp te doorbreken.
meer lezen

Actie bij vliegbasis Volkel tegen de Amerikaanse kernwapens die daar liggen

15-10-2020 Op de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens, 26 september, kwamen PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland in actie bij vliegbasis Volkel. Op deze vliegbasis liggen namelijk nog steeds ongeveer 20 Amerikaanse kernbommen.
meer lezen

ChinaSquare Q&A: Ludo De Brabander over 'Koude Oorlog 2.0'

14-10-2020 Vrede vzw, een beweging die in België werkt rond internationale politiek, ontwikkelingsproblematiek en vredesvraagstukken, onderschrijft de internationale campagne NO COLD WAR.Tijdens het internationaal vredesforum van die campagne, op 26 september, voerde Ludo De Brabander van Vrede vzw het woord. ChinaSquare interviewt Ludo over de campagne NO COLD WAR en over de 'Koude Oorlog 2.0'.
meer lezen

Nieuwe Gandhi-documentaire wijst op het belang van een geweldloze beweging in deze tijd

12-10-2020 Ahimsa - Gandhi: The Power of the Powerless is de de titel van een nieuwe documentaire over de ideeën van Gandhi. Uitgebracht ter gelegenheid van 150e verjaardag van Gandhi, wil deze film ons in herinnering brengen wat Gandhi ons leert over vrede en geweldloosheid.
meer lezen

Nederlandse wapenexport - controversiële leveringen aan Indonesië en Egypte

8-10-2020 Nog altijd wordt Nederlandse militaire technologie geleverd aan landen die oppositie met geweld de kop indrukken, zo schrijft Stop Wapenhandel in de op 28 september gepubliceerde 'Analyse Nederlands wapenexportbeleid'. Opmerkelijk zijn in dit verband recent goedgekeurde grote wapenexporten naar Egypte en Indonesië.
meer lezen

Red de menselijke waardigheid, red PIKPA en Kara Tepe

5-10-2020 Meer dan 160 internationale en Griekse organisaties, academici en andere groepen uit heel Europa sporen de Griekse autoriteiten aan om de beslissing de menswaardige opvanglocaties voor migranten op Lesbos te sluiten, terug te draaien.
meer lezen

Na de brand in Moria

5-10-2020 In de nachten van 8 op 9 september is hotspot (concentratie)kamp Moria op Lesbos afgebrand. De gevolgen zijn enorm en ook nu nog niet volledig te overzien. In dit artikel een samenvatting van de gebeurtenissen en een omschrijving van de Nederlandse reactie op het gebeurde.
meer lezen

Ukrainian Pacifist Movement maakt documentaire over de vreedzame geschiedenis van de Oekraïne

2-10-2020 De Ukrainian Pacifist Movement heeft een korte documentaire gemaakt die de historische ontwikkeling beschrijft van de vredescultuur in de Oekraïne. De film begint in de oudheid met de filosoof Anacharsis en gaat via middeleeuwse opvattingen van vrede en de oprichting van WRI-secties honderd jaar geleden naar de huidige tijd. De Engelstalige film is op YouTube te bekijken.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede IJmond actief tijdens Vredesweek

30-9-2020 Vrouwen voor Vrede IJmond liet zich niet afschrikken door corona en ontplooide in de Vredesweek toch wat kleine activiteiten. Zo werden de vier vredesbomen in de IJmondgemeenten versierd met slingers van kaarten, vlaggen en kraanvogels. Op een aantal kaarten stond het thema van de vredesweek "Vrede verbindt verschil".
meer lezen

Wereldwijde mobilisatie voor VN-onderzoek naar Israëlische apartheid

28-9-2020 In een brief riepen 452 maatschappelijke groeperingen - vakbonden, bewegingen, politieke partijen en organisaties - uit tientallen landen over de hele wereld, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en haar lidstaten op om de Israëlische apartheid te onderzoeken en om gerichte sancties op te leggen om die apartheid en de illegale annexatie van Palestijns land te stoppen.
meer lezen

Living Peace Museum over vredestradities in de culturen van de wereld

25-9-2020 In Canada is het Living Peace Museum van start gegaan. Het is een virtueel museum dat de harmonie tussen de culturen in de wereld wil bevorderen. Daarbij gaat het zowel om de culturen van inheemse volkeren als om grote wereldculturen. Binnen elke cultuur bestaan vredestradities. Die wil dit museum tonen en zo een verbindende kracht zijn.
meer lezen

PAX Duif voor Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter

24-9-2020 PAX heeft voorafgaand aan de Vredesweek 2020 de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zetten zij bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. De ontvangers van de PAX Duif 2020 zijn: Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter. De vakjury stond onder leiding van Sinan Can.
meer lezen

Meer dan 150 Belgische gemeenten vragen kernontwapening op Internationale Dag van de Vrede

23-9-2020 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Naar aanleiding hiervan hingen 152 steden en gemeenten in België een vredesvlag uit. Nooit meer Hiroshima of Nagasaki!
meer lezen

Acties tegen wapenexport Thales naar Egypte in Hengelo, Huizen, Amsterdam en Eindhoven

22-9-2020 Komende twee weken vinden op diverse locaties kleinschalige protesten plaats tegen een recent aangekondigde grote export van radar- en commandosystemen van wapenbedrijf Thales naar Egypte. In plaatsen waar Thales gevestigd is (Hengelo, Huizen, Eindhoven) alsmede in Amsterdam roepen diverse groepen bedrijf en regering op de export te stoppen.
meer lezen

Berlijn 25 september: 4th International Congress against Military Bases and Wars

18-9-2020 Op deze door Campaign "Stopp Air Base Ramstein" georganiseerde conferentie zal gediscussieerd worden over vergroting van het verzet tegen de groei van de oorlogsmachine. Aan de conferentie kan ook online worden deelgenomen.
meer lezen

19 september Zoetermeer: Prijsuitreiking aan de Journalist voor de Vrede 2020

16-9-2020 Zaterdag 19 september zal de ereprijs Journalist voor de vrede 2020 worden uitgereikt door de prijswinnaar 2018: Rudi Vranckx, programmamaker van de Belgische VRT. Dit in aanwezigheid van de burgemeester van Zoetermeer in het Stadstheater. Vooraf gaat de ingekorte vertoning van de documentaire: "From Mosul with love", van Rudi Vranckx.
meer lezen

Moria Brandt - Europa neem je verantwoordelijkheid

9-9-2020 Na jarenlange waarschuwingen van allerlei instanties, waaronder ons team Aegean Migrant Solidarity, heeft zich een ramp voltrokken op Lesbos.
meer lezen

Militaire muziek in Duitse kerken en elders

9-9-2020 In Duitsland treden militaire orkesten en bands vaak op in kerken. Dit is een doorn in het oog van vredesactivisten. Zij hebben het plan opgevat om een boek te schrijven over de rol van muziek bij het militariseren van de samenleving. Zij vragen hulp bij het vinden van internationale voorbeelden.
meer lezen

Grote Nederlandse wapendeal met Egypte

7-9-2020 De Nederlandse regering heeft toestemming gegeven voor de export van militaire commando-, controle- en communicatiesystemen (C3) en militaire radar naar de marine van Egypte. Dit is een zeer grote wapendeal voor Nederland met een omvang van een omvang van € 114.038.400, ongeveer 10% van het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar.
meer lezen

Vredesweek 2020 Eindhoven: Vele activiteiten in het kader van 'verbinden'

4-9-2020 Ondanks de problemen die er op dit moment spelen zal er ook dit jaar in Eindhoven een Vredesweek gehouden worden. Met o.a. een vredeswandeling, een muzikale maaltijd en aandacht voor Wit Rusland. Meer info
Bron: Vredesburo Eindhoven

Peace Brigades International op 10 september: Documentaire en discussie: Está todo bien

4-9-2020 Shelter City en PBI zullen op 10 september om 20.30 uur in Utrecht de documentaire Está Todo Bien laten zien. Na de film is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met twee Venezolaanse mensenrechtenverdedigers, David Gómez Gamboa en Génesis Dávila.
meer lezen

Frontbericht over stedelijk geweld: In het Westen geen nieuws

3-9-2020 Onlangs las ik een zogenoemd "Frontbericht", een column van Jean Pierre Geelen in de Volkskrant Als een ware "oorlogsverslaggever deed Geelen een dappere poging zich in het "raadsel van Den Haag" te verdiepen. Dat te ontrafelen lijkt ook de grootste opgave voor Jan van Zanen, de kersverse burgemeester, aldus Geelen.
meer lezen

Het verhalenboek 'Een brug naar de veiligheid' van Yasmin Haidar komt in september uit

1-9-2020 Eerder gaf Yasmin Haidar, lid van Vrouwen voor Vrede - Enschede, een aantal gedichten van haar vader, de Syrische Fouad Haidar uit. In de Vredesweek komt zij met een aantal eigen verhalen, gebundeld in het boekje 'Een brug naar de veiligheid' Daarin vertelt Yasmin over haar leven in twee culturen, hoe zij de vruchten van beide culturen proeft en over haar immigratie en integratie.
meer lezen

Palestijnen bedanken Banksy door middel van tentoonstelling

31-8-2020 Palestijnen hebben in Bethlehem een tentoonstelling georganiseerd met twintig stukken van de anonieme Britse kunstenaar Banksy om hem te bedanken voor zijn steun. Banksy besteedt in zijn kunst regelmatig aandacht aan de kwestie-Israël/Palestina en de strijd van de Palestijnen.
meer lezen

26 september: Manifestatie tegen kernwapens in Volkel

28-8-2020 Zaterdag 26 september, is de internationale VN Dag voor de Afschaffing van Kernwapens. In Volkel wordt dan actie gevoerd tegen de daar liggende kernbommen. Er arriveren fietsende medische studenten uit Duitsland en Nederland, er zijn sprekers, er is muziek en er worden kraanvogels gevouwen. Iedereen is welkom.
meer lezen

Peace One Day Live Global Digital Experience 2020

27-8-2020 Op 21 september is het weer de door de VN uitgeroepen 'Dag van Vrede'. Peace One Day organiseert die dag een Live Global Digital Experience. Er zijn dan de hele dag uitzendingen met bijzondere sprekers, acteurs, musici en live actie vanuit alle continenten. U kunt dit volgen via internet.
meer lezen

Vredesmanifest: For A World In Which All Children Can Play

25-8-2020 Ook dit jaar heeft Peace SOS weer een vredesmanifest opgesteld. Het begint met te stellen dat we allen verantwoordelijk zijn voor 'Een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen'. Daarna worden de wereldleiders opgeroepen om kernwapens en killer robots uit te bannen en te investeren in vrede door conflictpreventie, humanitaire actie en armoedebestrijding.
meer lezen

Hebron door de lens van kinderen

24-8-2020 Onlangs is CPT-Palestina gestart met Door hun lens: een nieuw project met vijf kinderen die in een gesloten gebied van de oude stad in al-Khalil wonen. Door hun lens geeft deze kinderen een platform om hun verhalen te vertellen door middel van fotografie. Dit is een van de terugblikken van onze CPT'er over het begin van het programma.
meer lezen

Nieuw rapport toont aan: groeiende steun voor een verbod op killer robots

18-8-2020 Human Rights Watch publiceerde maandag 10 augustus een rapport waaruit blijkt dat een groeiend aantal landen de morele plicht om de mensheid te redden van autonome wapens erkent. Autonome wapens zijn wapensystemen die doelwitten selecteren en aanvallen zonder zinvolle menselijke controle. Zulke wapens zijn onaanvaardbaar en moeten dringend verboden worden.
meer lezen

Geen sprekersbank, wel aanbod landelijke webinars en online dialoog!

17-8-2020 Dit jaar heeft PAX i.v.m. de corona-maatregelen geen sprekersbank. Wel verzorgen ze een aantal landelijke online lezingen (webinars) die voor iedereen toegankelijk zijn. Eén gaat over de lobby tegen kernwapens, de ander over vredesactivisme in Irak. Ook de Utrechtse Vredesweeklezing 2020 is via een livestream te volgen.
meer lezen

Predikanten: teken open brief over kinderen op Lesbos

17-8-2020 Er gaat een open brief aan CDA en CU uit van predikanten, voorgangers, dominees etc. betreffende de Nederlandse inspanningen voor minderjarige vluchtelingen op Lesbos. Tekenen kan door vóór 31 augustus te mailen naar beerjg@hotmail.com
meer lezen

Steun mensenrechtenactivist Mahmoud Nawajaa die gearresteerd is door Israël

14-8-2020 Op 30 juli hebben Israëlische bezettingstroepen een nachtelijke inval gedaan in het huis van de prominente Palestijnse mensenrechtenverdediger Mahmoud Nawajaa, de algemeen coördinator van het Palestijnse Nationale BDS-Comité. Hij werd gearresteerd en zit nu in Israël gevangen. U kunt een brief schrijven om hem te steunen.
meer lezen

Vredesacties bij herdenking 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

13-8-2020 Op 6 augustus vonden over de gehele wereld acties en evenementen plaats om de slachtoffers en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki te herdenken en te eren. Ook in Nederland werd in een tiental steden door het hele land er aandacht aan besteed. Op veel plaatsen werden kraanvogels, het Japanse vredessymbool, gevouwen. Soms waren er uitgebreidere activiteiten.
meer lezen

Belgische Raad van State schorst opnieuw wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië

12-8-2020 De Belgische Raad van State schorste vier exportvergunningen naar Saudi-Arabië nadat vredes- en mensenrechtenorganisaties in juli een spoedprocedure aanspanden. Ondanks een eerdere schorsing in maart, verleende de Waalse overheid in april en juli dit jaar opnieuw vergunningen voor John Cockerill en FN Herstal.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

11-8-2020 De convergence van CPT (Christian Peacemaker Teams) verzamelt geïnteresseerden vanuit heel Europa voor een festival van activisme rondom vrede en gerechtigheid. Dit jaar is het thema: "Vrede doen door het ongedaan maken van onderdrukking"
meer lezen

Webinar verzet tegen kolonisme

10-8-2020 Webinar georganiseerd door Christian Peacemaker Teams over hoe kolonisme al hun programma's (Koerdistan, Palestina, Colombia, Noord-Amerika) beïnvloedt. 13-8 om 19:00, Engelstalig. Kan ook later nog bekeken worden.
meer lezen

Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil parlementaire enquete

7-8-2020 Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil tot openheid te komen rondom de kernwapens in Nederland. De opslag van de wapens in Volkel brengt namelijk kosten en risico's met zich mee voor Nederland. Volgens initiatiefnemer Jesper Heshusius moet het duidelijk worden wat deze kosten en risico's precies zijn. Alleen zo kan een democratisch besluit worden genomen over deze kernwapens.
meer lezen

VS leger trekt zich terug van spelplatform na kritiek op werving soldaten via games

4-8-2020 Het Amerikaanse leger heeft zicht teruggetrokken van het spelplatform Twitch. Dit gebeurde na kritiek op het werven van soldaten via de spellen die het leger erop plaatste. Er was zelfs sprake van misleiding. Spelers die dachten een prijs gewonnen te hebben, kwamen terecht op een wervingsformulier voor het leger.
meer lezen

Necropolitieke grenzen: wie mag blijven leven?

31-7-2020 Wat is de betekenis van leven op een grenseiland tijdens de quarantaineperiode? Het begin van 2020 was al moeilijk voor het eiland Lesbos. Toen de omstandigheden in het kamp Moria uit de hand liepen, werden barrières tussen eilandbewoners, migranten en solidariteitsactivisten moeilijk te overwinnen. Het team van Christian Peacemaker Teams op Lesbos maakt de balans op.
meer lezen

Handtekeningenactie: Nooit meer kernwapens!

31-7-2020 Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima & Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren. Pax is een handtekeningenactie begonnen waarin je dat ook uit kunt spreken.
meer lezen

VS breekt wapenbeheersingsverdrag om meer bewapende drones te kunnen exporteren

30-7-2020 De VS heeft aangekondigd het Missile Technology Control Regime (MTCR) voortaan anders te interpreteren, zodat meer bewapende drones er buiten vallen. Dit eenzijdige besluit volgt na mislukte pogingen van de VS om de andere verdragslanden mee te krijgen in een verdragsaanpassing.
meer lezen

Sipri Jaarboek 2020 verschenen: Modernisering kernwapens gaat door, wapenbeheersing blijft uit

29-7-2020 In juli verscheen het nieuwe Sipri Jaarboek 2020. Daarin een inschatting van de huidige staat van bewapening, ontwapening en internationale veiligheid. De belangrijkste conclusie is dat ondanks een afname van het aantal kernkoppen in 2020 alle kernwapenstaten voortgaan met de modernisering van hun arsenaal.
meer lezen

6 augustus 75 jaar Hiroshima: demonstratie in Amsterdam 'Geen nieuwe kernbommen in NL en Europa'

27-7-2020 Op 6 augustus houden wordt 11:30 - 13 uur een kleine manifestatie op het Beursplein te Amsterdam gehouden om de slachtoffers te herdenken van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid en om te pleiten tegen de komst van nieuwe B61 - mod 12 kernbommen naar de vliegbasis Volkel en naar andere Amerikaanse luchtmachtbases in Europa.
meer lezen

Connecting the Dots. Nonviolent Action for the planet, each other and ourselves

24-7-2020 Peace Power organiseert van 10 tot 18 september een training voor jeugdwerkers. In de training leren zij hoe ze jongeren geweldloos weerbaar kunnen maken en jongerengroepen kunnen begeleiden in het bijdragen aan maatschappelijke veranderingen in de richting van een meer vreedzame samenleving.
meer lezen

Nieuw boek van vredeskunstenaar Koen Vlerick: Geachte mevrouw Angela Merkel

21-7-2020 Van de hand van Koen Vlerick, de kunstenaar die zoveel vrede in zijn werk stopt, verscheen het boek 'Geachte mevrouw Angela Merkel'. Hij zegt er zelf over: "Toen ik begin de jaren 70 als tiener kennis maakte met de kleuren, de kledij, de muziek en de woorden als 'Make love not war' was ik zo onder de indruk dat de idee van de flowerpower me nooit meer heeft losgelaten."
meer lezen

Solidariteitsverklaring met Black Lives Matter

20-7-2020 Christian Peacemaker Teams - Nederland verklaart zich solidair met de Black Lives Matter beweging en roept alle Nederlanders op de ogen te openen voor institutioneel racisme en ongelijkheid.
meer lezen

Technologie en onderdrukking, Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek

17-7-2020 Tussen Nederland en het zeer gemilitariseerde Israël vindt nog steeds wapenhandel en militaire kennissamenwerking plaats, in strijd met het terughoudende Nederlandse wapenbeleid. Dat staat in het rapport "Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek" dat Stop Wapenhandel publiceerde.
meer lezen

Afscheidnemend VN-rapporteur: globale armoede neemt niet af, optimisme misplaatst

14-7-2020 De afgelopen tien jaar kreeg het idee voet aan de grond dat armoede wereldwijd spectaculair afnam. Maar dat is een fabel zo beweert afscheidnemend VN rapporteur Philip Alston in een pas gepubliceerd rapport.
meer lezen

The Rights Forum: Petitie 'Palestinian Lives Matter!'

10-7-2020 Op 25 mei stierf de zwarte George Floyd in Minneapolis onder de knie van een politieman. Zijn tragische laatste woorden zijn niet alleen regelmatig te horen in Amerikaanse steden, maar ook in de door Israël bezette Palestijnse gebieden: 'I can't breathe'. The Rights Forum vraagt u de petitie 'Palestinian Lives Matter!' te tekenen.
meer lezen

Open Source Investigation: Zoek mee naar wapens!

7-7-2020 De wapenindustrie opereert graag in het duister. Regeringen kijken weg en controleren niet waar oorlogstechnologie van eigen makelij ingezet wordt. Vredesactie gaat op onderzoek uit. Dit najaar zijn er drie open source onderzoeksworkshops.
meer lezen

Kennismakingsreis CPT Lesbos

6-7-2020 Van 11 tot en met 19 september 2020 vindt een kennismakingsreis naar Lesbos plaats. Voor meer informatie zie de website van Christian Peacemaker Teams - Nederland
meer lezen

ICAN lanceert nieuwe website om Hiroshima en Nagasaki te herdenken

3-7-2020 De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons heeft een nieuwe website gelanceerd om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen. Op de website kan ook een de belofte worden ondertekend om de overlevenden te steunen in hun strijd voor het uitbannen van kernwapens.
meer lezen

1 juli Amsterdam: Demonstratie tegen annexatie Palestijns gebied door Israël

29-6-2020 Op het Museumplein in Amsterdam was op 1 juli een demonstratie bij het Amerikaanse consulaat tegen de voorgenomen annexatie van Palestijns gebied door Israël en de Amerikaanse steun daarbij.
meer lezen

Verzet tegen annexatie Palestijns gebied door Israël

26-6-2020 Tegen de voorgenomen annexatie door Israël van de Jordaanvallei en ander bezet Palestijns gebied, rijst wereldwijd veel verzet. Zo deden 1080 Europese parlementariërs een beroep op Europese politieke leiders om resoluut handelen om annexatie te voorkomen. Verder kan op Avaaz iedereen een petitie ondertekenen tegen de annexatie.
meer lezen

Hoe kerkelijke solidariteit met de Palestijnen de kop wordt ingedrukt

26-6-2020 Afgelopen weken waren we getuige van een klassieke afrekening die organisaties te wachten staat wanneer zij solidariteit met de Palestijnen uitspreken. Slachtoffer was ditmaal de Nederlandse Raad van Kerken, met in zijn kielzog de christelijke kerken in Palestina waarvoor de Raad steun had uitgesproken.
meer lezen

ICAN publiceert boekje met antwoorden op elf veelgestelde vragen over kernwapens

22-6-2020 The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons heeft een klein boekje (24 blz.) uitgegeven, waarin elf veelgestelde vragen over kernwapens worden beantwoord. U kunt het hier downloaden.
meer lezen

Comité van ministers van de Raad van Europa: Turkije mag dienstweigeraars niet straffen

19-6-2020 Het Comité van ministers van de Raad van Europa heeft 4 juni in ondubbelzinnige bewoordingen te kennen gegeven dat lidstaat Turkije niet langer dienstweigeraars strafrechtelijk mag vervolgen. Het besluit volgt op klachten van gewetensbezwaarden en meerdere organisaties waaronder War Resisters' International.
meer lezen

Online trainingen rond duurzaam activisme

18-6-2020 2 juli begint een reeks van drie online trainingen rond duurzaam activisme. De deelnemers verkennen samen hoe ze hun sociale engagement op een duurzame, rechtvaardige en inclusieve manier vorm kunnen geven en hoe ze op langere termijn actief kunnen blijven voor sociale verandering.
meer lezen

Het leven van vluchtelingen telt! Wereldvluchtelingendag in Amsterdam

16-6-2020 Op zaterdag 20 juni is er een protest op het Museumplein in Amsterdam tegen het vluchtelingenbeleid van de EU. Onder het mom van het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus creëert de EU in feite de onveilige omstandigheden waarin het virus gedijt. In Nederland worden vluchtelingen o.a. opgesloten in detentiecentra en grensgevangenissen en zijn er te weinig beschermende middelen.
meer lezen

Meer dan 10.000 mensen vragen EU te stoppen met het gebruik van Israëlische drones tegen migranten

15-6-2020 Meer dan 10.000 burgers uit heel Europa en daarbuiten hebben een petitie ondertekend voor een einde aan een dronesovereenkomst tussen de European Maritime Safety Agency (EMSA) en het grootste militaire bedrijf van Israël, Elbit Systems. EMSA least via het Portugese bedrijf CeiiA twee Hermes 900 'killer drones'.
meer lezen

Politiegeweld in Nederland

12-6-2020 One World publiceerde een artikel over politiegeweld in Nederland en de rol die racisme daarbij speelt. Sinds 2016 overleden 41 mensen tijdens of kort na een aanhouding.18 procent van de overledenen had een 'wit uiterlijk'; 43 procent was 'van kleur' en bij 39 procent was dat onbekend. In alle gevallen concludeerde het Openbaar Ministerie dat de politie geen buitensporig geweld had gebruikt.
meer lezen

Demonstraties in Israël en Palestina tegen annexatie bezette gebieden

11-6-2020 In Tel Aviv en verschillende steden in Palestijns gebied werd op 6 juni geprotesteerd tegen de annexatieplannen van de Israëlische regering. In Tel Aviv kwamen duizenden mensen bijeen op het Rabinplein waar zij onder meer werden toegesproken door de Amerikaanse Senator Bernie Sanders en door de leider van de overwegend Palestijnse politieke partij Verenigde Lijst Ayman Odeh.
meer lezen

SOA Watch veroordeelt de toenemende militaire aanwezigheid van de VS rond Venezuela

10-6-2020 SOA Watch maakt zich zorgen over de recente zending door de VS van troepen naar Colombia en vlooteenheden naar de wateren bij Venezuela. Dat gebeurt onder het mom van de strijd tegen drugs, maar SOA Watch denkt dat het deel uitmaakt van een nieuwe poging om het regiem in Venezuela omver te stoten. Mensenrechtenorganisaties in Colombia staan eveneens kritisch tegenover de komst van VS-troepen.
meer lezen

Black Lives Matter; stop de wet die politiegeweld straffeloos maakt!

8-6-2020 Oproep van Christian Peacemaker Teams - Nederland om leden van de Eerste Kamer te bewegen tegen de wet te stemmen die politiegeweld lichter sanctioneert door middel van een petitie en een schrijfactie.
meer lezen

Genoeg is genoeg: de uitgaven voor wereldwijde nucleaire wapens in 2019

5-6-2020 In haar rapport "Enough is Enough: Global Nuclear Weapons Spending 2020" heeft de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons de eerste schatting gemaakt in bijna een decennium van de wereldwijde uitgaven aan kernwapens. Die schatting komt uit op $ 72,9 miljard in 2019.
meer lezen

Wekelijks videojournaal voor mensen die de wereld mooier willen maken

4-6-2020 Sinds kort verzorgt Omslag een wekelijks videojournaal met nieuws voor mensen die de wereld mooier willen maken. De thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit komen er in aan de orde. Ook is het gedurende de coronatijd elke week Virtuele Vrijdag bij Omslag. Een ontmoeting via de webcam van 20 tot 22 uur. Meer info
4-6-2020

NVMP: Nederland geen zeggenschap over inzet Amerikaanse kernwapens op Volkel

3-6-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede heeft kennisgenomen van door de National Security Archives in de VS vrijgegeven top secret stukken waaruit blijkt dat Nederland indertijd geen enkele zeggenschap heeft bedongen over het gebruik van de Amerikaanse kernwapens op ons grondgebied, net als bijvoorbeeld Duitsland.
meer lezen

Venezuela: War Resisters' International solidair met activisten van Laboratorio de Paz and Provea

2-6-2020 War Resisters' International heeft zich in een verklaring achter de Venezolaanse vredesorganisaties Laboratorio de Paz and Provea gesteld. Deze organisaties zijn door regeringsfunctionarissen aangemerkt als terroristisch, terwijl ze mensenrechten, waaronder het recht op dienstweigering, verdedigen. Tegelijkertijd veroordeelt de WRI het met oorlog dreigende beleid van de VS t.a.v. Venezuela.
meer lezen

Een dramatische mijlpaal: tienduizend Palestijnen gedood in afgelopen twintig jaar

29-5-2020 Twee maanden geleden werd in vrijwel volledige stilte een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita (Bayta) op de bezette Westelijke Jordaanoever viel de tienduizendste Palestijnse dode in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel. U kunt een petitie tekenen tegen dit geweld.
meer lezen

Peace Power organiseert training 'Embracing Conflict and Diversity'

27-5-2020 Van 25 juli t/m 2 augustus organiseert Peace Power in Griekenland een training met de titel 'Embracing Conflict and Diversity'. Dit is een training voor mensen die met jongerengroepen werken waarin leden diverse culturele achtergronden hebben.
meer lezen

VS overweegt kernproeven te hervatten

25-5-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede zegt in een verklaring met grote verontrusting kennisgenomen te hebben van het bericht in de Washington Post van 23 mei dat binnen de regering Trump serieus gedacht wordt aan het hervatten van kernproeven.
meer lezen

VS dreigt met maatregelen tegen Strafhof vanwege onderzoek naar Israël en Palestina

19-5-2020 15 mei dreigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo het Internationaal Strafhof in Den Haag met Amerikaanse maatregelen als het een onderzoek naar Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden instelt. Zo'n onderzoek is volgens de VS 'onrechtmatig' en het maakt het Strafhof bovendien tot een 'politiek lichaam'.
meer lezen

EU schort financiering op van het belangrijkste World Wildlife Fund project in Afrika

14-5-2020 De Europese Unie heeft de financiering opgeschort van een beschermd natuurgebied dat het World Wildlife Fund in Congo wil stichten. De reden is dat rangers van het WWF zich stelselmatig ernstig misdragen tegenover het Baka-volk dat daar leeft. Er is sprake marteling, seksueel geweld, willekeurige arrestatie en moord.
meer lezen

Verslag WRI conferentie: Antimilitarisme in Beweging

13-5-2020 Eind 2019 hield War Resisters' International een conferentie in Colombia. De WRI is de pacifistische internationale waarbij organisaties uit 47 landen zijn aangesloten. De problematiek waarmee deze organisaties in hun verschillende werelddelen te maken hebben verschilt nogal, evenals hun invalshoeken. Dat leverde interessante discussies op.
meer lezen

COVID-19-pandemie illustreert dat er geen plaats is voor kernwapens op de wereld

12-5-2020 Wetenschappers hebben decennia lang gewaarschuwd voor de grote gevolgen van een wereldwijde pandemie en zij werden genegeerd. Opnieuw luiden wetenschap en samenleving de noodklok tegen kernwapens. De wereldwijde pandemie heeft aangetoond hoe onvoorbereid we zijn om met een catastrofe op wereldschaal om te gaan. Dit zeggen 80 internationale organisaties in een oproep.
meer lezen

Vrijheidsliederen van 1648 tot 2020 uit Nederland en andere landen

11-5-2020 Onlangs verscheen een boekje met 18 liederen over vrijheid en het verlangen naar vrede. Bijzonder is dat niet alleen de tekst van de liederen is opgenomen, maar ook de muziek in notenschrift. Bovendien is een cd bijgevoegd met 14 van de liederen. Het boekje is geïllustreerd met cartoons met een vredesthema. Heel geschikt om te gebruiken bij vredesactiviteiten.
meer lezen

Twee verschillende vredeskalenders voor 2021 van Peace Power

8-5-2020 Peace Power heeft twee vredeskalenders voor 2021 gemaakt. De ene is een bureaukalender (16,5 x 21 cm), de andere (21 x 21 cm) is om op te hangen. Beide hebben verschillende afbeeldingen en vredescitaten. De kalenders kosten resp. 8 en 10 euro.
meer lezen

Aanklaagster Strafhof volhardt in onderzoek naar 'situatie in Palestina'

6-5-2020 Fatou Bensouda, hoofdaanklaagster van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, heeft geconcludeerd dat er geen steekhoudende argumenten bestaan om af te zien van het onderzoek naar mogelijke Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden. Bensouda wees argumenten van onder andere Duitsland, Australië en Brazilië af als zou het hof geen jurisdictie hebben over de Palestijnse gebieden.
meer lezen

Online enquête over een vooral via de VN uit te voeren plan voor wereldvrede

4-5-2020 World Peace 2035 heeft een plan ontwikkeld om tot wereldvrede te komen. Het plan omvat 14 maatregelen die genomen zouden moeten worden door de VN, landen en organisaties. Over dit plan wordt nu een online enquête gehouden, waaraan u ook kunt deelnemen. De bedoeling is natuurlijk te laten zien dat de wereldbevolking snakt naar vrede.
meer lezen

Peace Pledge Union signaleert stil gehouden Brits bombardement in Irak

30-4-2020 Het Britse Ministerie van Defensie heeft toegegeven dat de Britse luchtmacht op 10 april aanvallen heeft uitgevoerd in Irak. De Peace Pledge Union is verbaasd dat dit gebeurde terwijl Boris Johnson in het ziekenhuis lag en zijn plaatsvervanger Dominic Raab pleitte voor een wereldwijd staakt-het-vuren.
meer lezen

Peace Brigades International start nieuw project voor Nicaraguaanse ballingen

29-4-2020 Peace Brigades International is een nieuw begeleidingsproject gestart voor leden van Nicaraguaanse organisaties, sociale groeperingen en individuele mensenrechtenverdedigers die momenteel in Costa Rica in ballingschap leven, maar die nog wel banden hebben met Nicaraguaanse mensenrechtenbewegingen en die verwachten om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten.
meer lezen

Dokters over kernwapens: "We kunnen ons geen nieuwe wereldwijde gezondheidscrisis veroorloven"

28-4-2020 Negen dokters uit verschillende delen van de wereld leggen uit waarom ze zich - te midden van een mondiale pandemie - inzetten om de wereld te ontdoen van kernwapens.
meer lezen

VS heeft Duitse kernwapens gemoderniseerd

23-4-2020 In een geheime operatie heeft de VS zijn kernwapens in Duitsland gemoderniseerd. Volgens het tijdschrift Der Spiegel heeft dit in het najaar van 2019 plaatsgevonden. De kernwapens in Büchel maken deel uit van het nucleaire afschrikmiddel van de NAVO.
meer lezen

CPT Webinar: Van Noord-Amerika tot Palestina, een kijk op kolonisme

21-4-2020 Noord-Amerika en Palestina zijn duizenden kilometers van elkaar verwijderd. Ondanks deze fysieke afstand, is er een vergelijkbare strijd tegen kolonisme gaande.
meer lezen

Verhalenbundel met als thema: "Vrede verbindt over grenzen"

21-4-2020 De eerder aangekondigde verhalenwedstrijd ter gelegenheid van 75 jaar geen oorlog in Nederland, heeft 5 inzendingen opgeleverd. De prijs ging naar Laura Hannink met het verhaal De Ster. De verhalen zijn samengevoegd in een bundel die u kunt downloaden.
21-4-2020

In Duitsland mogen militairen in uniform gratis met de trein, ook voor privédoeleinden

17-4-2020 Sedert 1 januari mogen Duitse militairen gratis met de trein. Ze moeten dan wel in uniform zijn, ook als ze voor privédoeleinden reizen. Uit een bericht van het Ministerie van Defensie blijkt dan ook dat er een politiek doel achter zit. De waardering voor militairen moet bevorderd worden door hun publieke aanwezigheid te vergroten.
meer lezen

Vanaf 7 mei: online cursus "An introduction to Nonviolence"

16-4-2020 Op 7 mei a.s. begint een online cursus die een introductie biedt in de theorie en vooral ook de praktijk van geweldloosheid. De cursus duurt 8 weken en is te volgen via Zoom op elke donderdag om 19 uur. De cursus wordt gegeven door Nina Koevoets van Peace Power.
meer lezen

Brief van de WILPF aan alle politieke partijen met vredespunten voor hun verkiezingsprogramma's

14-4-2020 Met oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 heeft de Women's International League for Peace and Freedom NL input gestuurd voor de verkiezingsprogramma's van politieke partijen. Volgens WILPF is het cruciaal dat politieke partijen duidelijk stellen dat zij gaan voor een totaalverbod op kernwapens en een wereldwijd preventief verbod op de ontwikkeling en gebruik van killer robots.
meer lezen

Veel organisaties en wereldleiders roepen op tot een wereldwijde wapenstilstand

10-4-2020 Meer dan honderd organisaties hebben zich verenigd in GlobalCeasefire. Ze roepen wereldleiders op hun invloed aan te wenden om tot een wereldwijde wapenstilstand te komen, nu het coronavirus rondwaart. Vredesbeweging Pais heeft zich al aangesloten. Dat kan uw organisatie ook doen. Kijk op: www.globalceasefire.org
meer lezen

VN Secretaris Generaal roept op tot een wereldwijde staakt het vuren

10-4-2020 Onze wereld staat voor een gemeenschappelijke vijand: COVID-19. Het virus geeft niet om nationaliteit of etniciteit of geloof. Het valt meedogenloos aan. Daarom roep ik vandaag op tot een onmiddellijk wereldwijd staakt-het-vuren in alle uithoeken van de wereld. Het is tijd om het gewapende conflict op slot te zetten en ons samen te concentreren op de echte strijd van ons leven. '
meer lezen

Voormalig hoofd klimaat van de VN roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

9-4-2020 In een nieuw boek roept Christiana Figueres, die namens de VN de onderhandelingen over het klimaatakkoord van Parijs leidde, op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zij wil zo instituties dwingen tot een antwoord op de klimaatcrisis.
meer lezen

Statement door het WRI Executive Comitee over de COVID-19 situatie

8-4-2020 Statement WRI Executive Committee met betrekking tot de COVID-19-situatie; Terwijl we de culturele diversiteit vieren, zijn we er trots op te kunnen zeggen dat we als internationale organisatie sterk geloven in de eenheid van de mensheid. De door COVID-19 veroorzaakte situatie laat zien dat internationale samenwerking - en niet confrontatie - het pad is dat de volkeren van de wereld moeten volgen.
meer lezen

Onderteken de oproep VN voor een wereldwijde wapenstilstand tijdens de coronacrisis

7-4-2020 Kort geleden deed secretaris-generaal Guterres van de VN een oproep tot een wereldwijde wapenstilstand tijdens de strijd tegen het coronavirus en zijn gevolgen. Inmiddels hebben meer dan anderhalf miljoen mensen deze oproep ondertekend. Ook u kunt deze oproep ondertekenen.
meer lezen

6 april online: Film 'Women of the Venezuelan Chaos' gevolgd door discussie

3-4-2020 Omdat door het coronavirus de real life presentatie van de film 'Women of the Venezuelan Chaos' niet door kon gaan, maakt Peace Brigades International er nu een online event van. Het vindt plaats op 6 april om 19.30 uur. De film gaat over 5 vrouwen die elk op hun eigen wijze omgaan met de humanitaire crisis in Venezuela.
meer lezen

Solidariteit ten tijde van het coronavirus

31-3-2020 Beste lezers/ geïnteresseerden in het werk van CPT,

Gedurende de afgelopen weken hebben al onze teams en partners in Palestina, Colombia, Koerdistan, Noord-Amerika en Lesbos de verwoestende effecten van de snelle verspreiding van het coronavirus ondervonden.
meer lezen

Nu kunt u coöperatieve bordspellen meespelen op internet!

31-3-2020 Nu veel mensen binnen zitten vanwege het coronavirus staan bordspellen in de belangstelling. Reeds zo'n 45 jaar geleden introduceerde de voorloper van Vredesbeweging Pais coöperatieve bordspellen in Nederland. Nu worden ze in Europa door Sunny Games gemaakt en zijn in veel winkels te koop. Nieuw is dat u en uw kinderen ze ook achter de computer kunnen meespelen!
meer lezen

Verslag symposium Urgent appeal for a nuclear weapon free world

27-3-2020 Van het door de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie op 26 november 2019 georganiseerde symposium 'Urgent appeal for a nuclear weapon free world' is een uitgebreid verslag beschikbaar. U kunt het hier downloaden.
27-3-2020

Online Vredesmuseum is open tijdens de coronacrisis

26-3-2020 Tijdens de coronacrisis zijn alle musea gesloten. Het virtuele museum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is echter gewoon te bezoeken. Op www.vredesmuseum.nl vindt u 15 tentoonstellingen, duizenden foto's en affiches, een grote collectie citaten, gedichten, muziek en nog veel meer.
meer lezen

Wereldwijd register van doden door geweld

25-3-2020 Op initiatief van het SIPRI wordt er gewerkt aan een database waarin alle mensen worden opgenomen die door geweld omkomen. Inmiddels is de website van de Global Registry of Violent Deaths online. Deze website bevat nu nog hoofdzakelijk informatie over het project, maar zal ook feitelijke gegevens en schattingen gaan bevatten m.b.t. het aantal slachtoffers.
meer lezen

Meedoen met Burgerschapsvorming

24-3-2020 Voor een bijdrage aan "burgerschapsvorming" in het onderwijs ontwikkelde "Huis van Erasmus" nieuw lesmateriaal, uitgaande van zijn leerwerkschrift Erasmus voor de Klas. Het bestaat uit modules die los van elkaar te gebruiken zijn. De modules bieden veel interactie en nodigen uit tot een open dialoog met elkaar en tot kritisch denken, zelfreflectie.
meer lezen

New York City overweegt op te houden met investeren in kernwapens

23-3-2020 De gemeenteraad van New York City heeft een hoorzitting gehouden over de investeringen van zijn pensioenfonds in producenten van kernwapens. In de hoorzitting heeft de War Resisters League gepleit voor verordeningen die dergelijke investeringen verbieden. Het betreft vooral investeringen in Boeing en Honeywell.
meer lezen

Britse vredesbeweging spoort regering aan om militair budget over te hevelen naar coronabestrijding

20-3-2020 De Peace Pledge Union heeft een verklaring uitgegeven waarin zij de Britse regering oproept om middelen uit het defensiebudget in te zetten voor de bestrijding van het coronavirus. Bommen en kanonnen kunnen het volk niet beschermen tegen een pandemie. De PPU roept ook op om alle militaire oefeningen stop te zetten. Dat schijnt nu met de grote NAVO-oefening Defender 2020 ook gebeurd te zijn.
meer lezen

Infographic War in Yemen, made in Europe

19-3-2020 De Belgische vredesorganisatie Vredesactie heeft een infographic gelanceerd, die de impact zichtbaar maakt van de Europese wapenhandel op de oorlog in Jemen en toont hoe wij ons tegen wapenhandel kunnen verzetten.
Bekijk de infographic
19-3-2020

Persbericht: Over mensen sluit je geen deals

17-3-2020 Het lijkt wel weer 2015, gammele bootjes vol migranten meren aan op de Griekse eilanden, grote groepen mensen zijn gevangen tussen de grens van Turkije en Griekenland. In niemandsland.
meer lezen

Thema Vredesweek 2020: Vrede verbindt verschil

17-3-2020 De groeiende diversiteit in Nederland roept veel reacties op. Nieuwsgierigheid en vreugde, maar ook racisme en angst voor het onbekende. De Vredesweek 2020 (19 t/m 27 september) gaat over het omgaan met die verschillen. Daarom kiest vredesorganisatie PAX de komende Vredesweek voor het thema 'Vrede verbindt verschil'.
meer lezen

Nieuw boek 'Hoe we niet naar oorlog hoeven te gaan' door vredesactivist Vijay Metha

15-3-2020 David Swanson is een bekende anti-oorlog activist, hij schreef een review over het boek 'Hoe we niet naar oorlog hoeven te gaan' van Vijay Mehta uit Groot-Brittannië; een toonaangevende vredesactivist. Het boek bevat aanbevelingen over hoe oorlogen kunnen worden voorkomen en beschrijft hoe technologie en kunstmatige intelligentie, gruwelijke mogelijkheden voor oorlogen creëren.
meer lezen

Belgische Raad van State schorst Waalse wapenexportvergunningen naar Saudi-Arabië

13-3-2020 De Belgische Raad van State schorste op 9 maart 2020 vergunningen die het Waals Gewest had verleend aan Mecar, FN Herstal en John Cockerill (het vroegere CMI Defence) voor de uitvoer van wapens en defensiegerelateerd materiaal naar Saudi-Arabië. Een grote overwinning voor de vredes- en mensenrechtenorganisaties die hierom hadden gevraagd.
meer lezen

Naar Palestina voor Solidariteits- en Ontmoetingsweek van 2-9 mei en van 17 - 24 oktober 2020

12-3-2020 Wil je zelf een keer op reis naar Palestina, om mensen daar te ontmoeten, te leren van wat het betekent om onder bezetting te moeten leven, en solidariteit te tonen? Je bent van harte welkom bij één van de twee Solidariteits- en Ontmoetingsweken in 2020.
meer lezen

25 maart Europese actiedag 'Stop met bewapenen van door Saoedi-Arabië geleide oorlogscoalitie'

11-3-2020 ENAAT, het Europese netwerk tegen wapenhandel, heeft 25 maart uitgeroepen tot actiedag tegen het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië en bondgenoten voor gebruik in de oorlog in Jemen. Op die dag is het 5 jaar geleden dat de oorlog in Jemen begon. Een goede aanleiding om de wapenleveranciers aan te spreken.
meer lezen

18 - 20 maart Groningen: Israeli Apartheid Week

10-3-2020 Israeli Apartheid Week (IAW), a global annual event which seeks to raise awareness about the Apartheid character of Israel and build support for the growing Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) movement, demanding an end to Israeli violations of Palestinian rights and international law.
meer lezen

Geen UDT! Rotterdam, weer wapenbeurzen!

6-3-2020 Van 26 tot 28 mei 2020 vindt in Ahoy Rotterdam de Undersea Defence Technology (UDT) wapenbeurs plaats, de grootste beurs voor onderwaterwapens ter wereld. Daarom wordt op 20 februari een demonstratie georganiseerd voor het Stadhuis Rotterdam om de gemeente op te roepen zich uit te spreken van tegen de komst van deze wapenbeurs.
meer lezen

We zijn dichter bij Doomsday dan ooit: 100 seconden voor 12

4-3-2020 Wetenschappers hebben de tijd op de Doomsday Clock bijgewerkt en het is dichterbij 12 uur dan ooit: het is 100 seconden voor twaalf. Uit de nieuwe tijd van de Doomsday Clock blijkt dat we nog nooit zo dichtbij een kernoorlog zijn geweest.
meer lezen

Ga niet met busbedrijf EBS in zee, daar help je illegale nederzettingen mee!

3-3-2020 Het in Nederland actieve busbedrijf EBS is een dochter van het Israëlische bedrijf Egged. Dit bedrijf is op de VN-lijst geplaatst van bedrijven die zich schuldig maken aan het schenden van mensenrechten door het actief ondersteunen van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Er loopt een campagne om te voorkomen dat EBS ook in de Gooi- en Vechtstreek het busvervoer in handen krijgt.
meer lezen

Frontex zendt hoge rekening aan activisten die een rechtzaak aanspanden om meer informatie

28-2-2020 Frontex, de Europese kustwacht die vluchtelingen moet tegenhouden, heeft een rekening van 24.000 euro gestuurd naar 2 activisten die via een juridische procedure probeerden meer informatie te krijgen over de methoden van Frontex. Een groot aantal NGO's, waaronder Vredesbeweging Pais en Stop Wapenhandel, steunt de activisten met een verklaring.
meer lezen

Objector, documentaire over een 19-jarige vrouw die in Israël militaire dienst weigerde

26-2-2020 Het 'Movies that Matter' Festival organiseert een programma gewijd aan mensenrechtenverdedigers met meetings met hoofdrolspelers. Ook de documentaire 'Objector' komt aan bod, over de 19-jarige Israëlische vrouw Atalya Ben Abba die niet medeplichtig wil zijn aan de bezetting van Palestijns land. Zij weigert daarom haar militaire dienst. Woensdag 25 maart om 17.00 uur in het Filmhuis Den Haag.
26-2-2020

CPT presenteert: Live Webinar Zionisme en Palestina

24-2-2020 De wortels van Zionisme lopen diep door het Christendom en het Jodendom. De gevolgen hiervan worden dagelijks gevoeld in Palestina. In dit webinar delen Linda Holtzman en Amy Yoder verhalen over hun recente reis naar Palestina, en hoe zij zie effecten van Zionisme in de bezette gebieden zien.
meer lezen

Speel mee voor een vreedzame wereld, in 12 missies voor alle mensen vanaf 10 jaar

21-2-2020 Nina Koevoets ontwikkelde recent een coöperatief spel 'Vreedzame Aarde' voor kinderen, jongeren en volwassenen vanaf 10 jaar in allerlei soorten groepen. De teams krijgen per email een missie die in een bepaald tijdsbestek moet worden uitgevoerd.
meer lezen

Europees Defensieagentschap maakt tientallen documenten vrij na klacht Vredesactie bij Ombudsman

20-2-2020 Het Europees Defensiefonds wordt gekenmerkt door geheimdoenerij en een gebrek aan transparantie. Na een klacht van Vredesactie bij de Europese Ombudsman is daar enigszins verbetering in gekomen. Het fonds heeft tientallen pagina's vrijgegeven over beoordelingen van de Europese militaire onderzoeksprojecten. Daaruit blijkt alvast dat ethiek en wettelijke normen weinig serieus worden genomen.
meer lezen

Project met lesbrief: Maak een vredeswapen

19-2-2020 Het project 'Maak een vredeswapen' is door Christa de Jong bedacht en op een school in Harderwijk uitgevoerd. Het leverde boeiende kunstwerken op. Leerlingen moesten hun idee in schets en in 3D uitwerken en presenteren. Er is een lesbrief beschikbaar voor gebruik op andere scholen.
meer lezen

26 t/m 29 maart in de Ardennen: Trainingsreeks rond duurzaam activisme

18-2-2020 Tractie, de trainersgroep van Vredesactie, organiseert een driedelige reeks rond duurzaam activisme. Het is een verkenning van de manieren om onze veerkracht te vergroten, zodat we op lange termijn actief kunnen blijven voor sociale verandering. De eerste training is van 26 t/m 29 maart.
meer lezen

Vrede studeren op kosten van Rotary

13-2-2020 Wie wil 'Peace and conflict resolution' studeren in Engeland, Zweden, USA, Japan, Australië, Thailand of Uganda op kosten van Rotary?
meer lezen

Kunstenaar en wereldverbeteraar Airco Caravan plaatste een bronzen beeld van Martin Luther King

10-2-2020 Zonder dat iemand het wist, is er op 15 januari een bronzen beeld van Martin Luther King geplaatst in het naar hem genoemde park in Amsterdam. Het 1,2 m hoge beeld is omarmd door duizenden Amsterdammers en de gemeente: het mag blijven staan.
meer lezen

CPT eist vrijlating van illegaal gearresteerden bij Wet'suwet'en

10-2-2020 Op 8 februari 2020 werd het beschermingskamp van de Wet'suwet'en op de 27 kilometerlocatie binnengevallen door de Canadese politie (RCMP). Hierbij zijn 11 mensen gearresteerd, waaronder twee CPT'ers.
meer lezen

PAX: Burgers de dupe van de escalatie VS-Iran

7-2-2020 PAX heeft op 17 januari een oproep gepubliceerd waarin zij de Nederlandse regering o.a. oproept om geen fregat naar de Straat van Hormuz te sturen en haar invloed aan te wenden om verdere buitengerechtelijke moorden met drones te voorkomen. Ook wil PAX van de VS terugkeer eisen naar het kernwapenverdrag met Iran.
meer lezen

Nieuw vredeslaboratorium V-LAB Express van Stichting Vredeseducatie op tournee

6-2-2020 De V-LAB Express / das Friedenslabor maakt een vijfjarige tournee door Nederland en Duitsland. Op 18 maart 2020 wordt de Express gepresenteerd in het Openluchtmuseum in Arnhem tijdens een congres over de kernwaarden van het Openbaar Onderwijs.
meer lezen

Amsterdam 28 februari: How activists claim back the security narrative from the arms industry

5-2-2020 Security is the religion of our times. Frame any problem as a security problem and military means quickly pop up as the answer. Migration, climate change and poverty are often framed as threats instead of complex social, economic and political questions. The arms industry is pushing this approach.
meer lezen

Protest verjaagt Saoedisch wapentransportschip uit haven Antwerpen

4-2-2020 1 februari hielden een vijftigtal burgerinspecteurs in de haven van Antwerpen vrachtwagens tegen ter inspectie op wapens. Vrachtwagens zonder wapens kregen een vignet: "arms free truck". Goed nieuws op het einde van de dag: aanhoudend protest in de rechtbank, op straat en in het parlement heeft er toe geleid dat het Saoedische wapentransportschip Bahri Yanbu Antwerpen overslaat.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

3-2-2020 De convergence van CPT (Christian Peacemaker Teams) verzamelt geïnteresseerden vanuit heel Europa voor een festival van activisme rondom vrede en gerechtigheid. Dit jaar is het thema: "Vrede doen door het ongedaan maken van onderdrukking" .
meer lezen

Verhalenwedstrijd met als thema: "Vrede verbindt over grenzen"

30-1-2020 Voorjaar 2020 is er een internationale verhalenwedstrijd, gezamenlijk uitgeschreven door vredesorganisaties in Enschede en Dülmen. Het is dan 75 jaar geen oorlog meer hier. Jongeren tot en met 25 jaar uit Nederland, Duitsland en Frankrijk kunnen aan deze schrijfwedstrijd meedoen. Het thema van de verhalen is: "Vrede verbindt over grenzen".
meer lezen

Chinese wapenhandel verovert tweede plaats op wereldranglijst

29-1-2020 In een op 27 januari verschenen rapport zegt het Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek in Stockholm (SIPRI) dat China vandaag de op een na grootste wapenproducent ter wereld is, achter de Verenigde Staten en vóór Rusland. China heeft een enorm militair arsenaal opgebouwd en exporteert ook veel.
meer lezen

Actie op 1 februari in Antwerpen tegen wapentransport naar Saoedi-Arabië

28-1-2020 De Saoedische wapentransporteur Bahri meert binnenkort opnieuw aan in de haven van Antwerpen. Ze verschepen wereldwijd wapens naar Saoedi-Arabië. Overal in Europa worden er acties gepland tegen de komst van de Bahri Yanbu. Op 4 februari is de verwachting dat de boot in Antwerpen zal toekomen.
meer lezen

Vredesactivisten voor rechtbank in Duitsland wegens betreden vliegbasis

24-1-2020 Op 22 januari 2020 om 9 uur zijn vier Christenen voor de rechtbank in Cochem an der Mosel (D) gedaagd vanwege hun deelname aan een go-in op de vliegbasis Büchel op 15 juli 2018. Op deze vliegbasis liggen 20 Amerikaanse atoombommen die door Duitse Tornado's op hun doelen in en rond Europa afgeworpen moeten worden.
meer lezen

8 februari: Vriendenmiddag van Tent of Nations in Driebergen

17-1-2020 Op zaterdagmiddag 8 februari a.s. is er weer een Vriendenmiddag van Tent of Nations, de educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Het wordt een middag vol informatie, inspiratie, ontmoeting, gesprek en creativiteit. Iedereen is welkom.
meer lezen

Statement over de spanning tussen de VS en Iran op Iraaks grondgebied.

13-1-2020 Christian Peacemaker Teams (CPT) roept op tot een onmiddellijk einde aan militaire escalatie en investeringen in diplomatieke oplossingen. De wereld kijkt toe hoe de regeringen van de VS en Iran zich op de rand van oorlog bevinden, waarbij hun legers met drones en raketten verschillende doelen binnen Irak bestoken.
meer lezen

Derde demo in Maastricht

11-1-2020 Na Amsterdam en Enschede op zaterdagmiddag 11 januari vindt op zondagmiddag 12 januari een demonstratie tegen "een op handen zijnde oorlog met Iran" plaats in Maastricht. De demonstratie begint om 14.00 uur en vindt plaats op de Markt in Maastricht.
meer lezen

Tegen oorlog met Iran, tegen Wereldoorlog III

10-1-2020 De VS-vredesorganisatie War Resisters League heeft op 8 januari een verklaring uitgegeven waarin zij de moord door de VS op generaal Soleimani veroordeelt, als een imperialistische daad en in strijd met het internationale recht. Zij spreekt verder zorg uit over de arrestatie van in de VS verblijvende Iraniërs. Tevens roept zij op tot deelname aan verschillende demonstraties.
meer lezen

Ook in Enschede protestactie "Geen oorlog met Iran"

8-1-2020 In navolging van de manifestatie "Geen oorlog met Iran" in Amsterdam zal op zaterdag 11 januari ook weer in Enschede een protestactie plaatsvinden. Net als de maandelijkse wakes tegen oorlog en geweld vindt deze van 12 tot 13 uur plaats op het Ei van Ko (het plein vóór het stadhuis).
meer lezen

11 januari in Amsterdam: manifestatie 'Geen oorlog met Iran'

7-1-2020 De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen de VS en Iran enorm opgelopen. Met de aanval op de Iraanse generaal Soleimani kiest de Amerikaans president voor een verdere escalatie die verschrikkelijke gevolgen kan hebben voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Vredesactivisten slaan de handen ineen en komen op zaterdag 11 januari in Amsterdam samen in actie voor vrede.
meer lezen

Nieuwe escalatie dreigt na Amerikaanse aanslag op Iraanse leider

6-1-2020 VS-President Trump gaf de toestemming voor een zogenaamde "beslissende defensieve actie" in Irak om Qasem Soleimani, een belangrijke Iraanse militaire leider, te vermoorden. Een nieuwe escalatie dreigt in de nu al zeer instabiele regio.
meer lezen

Protestactie in Enschede tegen Amerikaanse drone-aanval op Iraanse generaal

3-1-2020 De maandelijkse wake "Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal" die Enschede voor Vrede elke eerste zaterdag van de maand tussen 12 en 13 uur op het Ei van Ko houdt, zal dit keer ook een protest zijn tegen de Amerikaanse drone-aanval op een Iraanse generaal waardoor de spanning tussen beide landen nog verder op zal lopen.
meer lezen