Vredesduif met olijftak in snavel.

kernwapens 2020

NAVO ziet toekomst in vernieuwd koudeoorlogsdenken

31-12-2020 Een groep van experten stelde in opdracht van NAVO-Secretaris-Generaal Stoltenberg een belangrijk rapport op over de toekomst van de NAVO ter voorbereiding van de komende NAVO-top. Het is in een taal geschreven die erg doet denken aan de periode van de Koude Oorlog, doordrenkt met vijandbeelden in een erg bedreigende wereld.
meer lezen

Oproep aan gemeenten in IJmond om zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal

30-12-2020 Rond 10 december heeft Vrouwen voor Vrede IJmond een brief gestuurd naar de GroenLinks fracties en gemeenteraden van de IJmond gemeenten. De fracties worden opgeroepen om de krachten te bundelen en een motie in te dienen die de gemeente aanzet om zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal.
meer lezen

22 januari viering in werkingtreding VN-verbod kernwapens bij vliegbasis Volkel

24-12-2020 Op 22 januari treedt het VN Verdrag in werking dat het ontwikkelen, opslaan, dreigen met en inzetten van kernwapens verbiedt. Vredesactivisten willen dat op die dag vieren bij vliegbasis Volkel, waar nog steeds kernbommen liggen. Iedereen is welkom!
meer lezen

Margriet Bos voor Duitse rechter wegens haar acties tegen de kernbommen op Duitse vliegbasis

3-12-2020 Op 7 december verschijnt Margriet Bos voor de rechter in Cochem a/d Mosel in Duitsland. Daar zal ze toelichten waarom zij meedeed aan vredesacties op 10 juli 2019 op de Duitse vliegbasis Büchel, waar Amerikaanse thermonucleaire kernbommen liggen. Het Openbaar Ministerie heeft een flinke boete tegen haar geëist.
meer lezen

VN-Kernwapenverbod treedt in werking, Nederland doet niet mee

29-10-2020 Op 24 oktober ratificeerde Honduras als 50e land het VN-Kernwapenverbod. Dat betekent dat het verdrag 90 dagen later in werking zal treden. 75 jaar nadat kernwapens werden uitgevonden en voor het eerst werden gebruikt, zijn kernwapens nu eindelijk echt verboden onder internationaal recht.
meer lezen

Rotterdam roept Nederlandse regering op VN-kernwapenverbod te tekenen

21-10-2020 De gemeente Rotterdam roept de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Donderdag nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks, CU/SGP, PvdD en Nida aan, waarin de gemeente werd opgeroepen zich aan te sluiten bij het Cities Appeal van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).
meer lezen

Actie bij vliegbasis Volkel tegen de Amerikaanse kernwapens die daar liggen

15-10-2020 Op de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens, 26 september, kwamen PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland in actie bij vliegbasis Volkel. Op deze vliegbasis liggen namelijk nog steeds ongeveer 20 Amerikaanse kernbommen.
meer lezen

Meer dan 150 Belgische gemeenten vragen kernontwapening op Internationale Dag van de Vrede

23-9-2020 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Naar aanleiding hiervan hingen 152 steden en gemeenten in België een vredesvlag uit. Nooit meer Hiroshima of Nagasaki!
meer lezen

26 september: Manifestatie tegen kernwapens in Volkel

28-8-2020 Zaterdag 26 september, is de internationale VN Dag voor de Afschaffing van Kernwapens. In Volkel wordt dan actie gevoerd tegen de daar liggende kernbommen. Er arriveren fietsende medische studenten uit Duitsland en Nederland, er zijn sprekers, er is muziek en er worden kraanvogels gevouwen. Iedereen is welkom.
meer lezen

Vredesmanifest: For A World In Which All Children Can Play

25-8-2020 Ook dit jaar heeft Peace SOS weer een vredesmanifest opgesteld. Het begint met te stellen dat we allen verantwoordelijk zijn voor 'Een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen'. Daarna worden de wereldleiders opgeroepen om kernwapens en killer robots uit te bannen en te investeren in vrede door conflictpreventie, humanitaire actie en armoedebestrijding.
meer lezen

Vredesacties bij herdenking 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

13-8-2020 Op 6 augustus vonden over de gehele wereld acties en evenementen plaats om de slachtoffers en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki te herdenken en te eren. Ook in Nederland werd in een tiental steden door het hele land er aandacht aan besteed. Op veel plaatsen werden kraanvogels, het Japanse vredessymbool, gevouwen. Soms waren er uitgebreidere activiteiten.
meer lezen

Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil parlementaire enquete

7-8-2020 Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil tot openheid te komen rondom de kernwapens in Nederland. De opslag van de wapens in Volkel brengt namelijk kosten en risico's met zich mee voor Nederland. Volgens initiatiefnemer Jesper Heshusius moet het duidelijk worden wat deze kosten en risico's precies zijn. Alleen zo kan een democratisch besluit worden genomen over deze kernwapens.
meer lezen

Handtekeningenactie: Nooit meer kernwapens!

31-7-2020 Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima & Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren. Pax is een handtekeningenactie begonnen waarin je dat ook uit kunt spreken.
meer lezen

Sipri Jaarboek 2020 verschenen: Modernisering kernwapens gaat door, wapenbeheersing blijft uit

29-7-2020 In juli verscheen het nieuwe Sipri Jaarboek 2020. Daarin een inschatting van de huidige staat van bewapening, ontwapening en internationale veiligheid. De belangrijkste conclusie is dat ondanks een afname van het aantal kernkoppen in 2020 alle kernwapenstaten voortgaan met de modernisering van hun arsenaal.
meer lezen

6 augustus 75 jaar Hiroshima: demonstratie in Amsterdam 'Geen nieuwe kernbommen in NL en Europa'

27-7-2020 Op 6 augustus houden wordt 11:30 - 13 uur een kleine manifestatie op het Beursplein te Amsterdam gehouden om de slachtoffers te herdenken van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid en om te pleiten tegen de komst van nieuwe B61 - mod 12 kernbommen naar de vliegbasis Volkel en naar andere Amerikaanse luchtmachtbases in Europa.
meer lezen

ICAN lanceert nieuwe website om Hiroshima en Nagasaki te herdenken

3-7-2020 De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons heeft een nieuwe website gelanceerd om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen. Op de website kan ook een de belofte worden ondertekend om de overlevenden te steunen in hun strijd voor het uitbannen van kernwapens.
meer lezen

ICAN publiceert boekje met antwoorden op elf veelgestelde vragen over kernwapens

22-6-2020 The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons heeft een klein boekje (24 blz.) uitgegeven, waarin elf veelgestelde vragen over kernwapens worden beantwoord. U kunt het hier downloaden.
meer lezen

Genoeg is genoeg: de uitgaven voor wereldwijde nucleaire wapens in 2019

5-6-2020 In haar rapport "Enough is Enough: Global Nuclear Weapons Spending 2020" heeft de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons de eerste schatting gemaakt in bijna een decennium van de wereldwijde uitgaven aan kernwapens. Die schatting komt uit op $ 72,9 miljard in 2019.
meer lezen

NVMP: Nederland geen zeggenschap over inzet Amerikaanse kernwapens op Volkel

3-6-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede heeft kennisgenomen van door de National Security Archives in de VS vrijgegeven top secret stukken waaruit blijkt dat Nederland indertijd geen enkele zeggenschap heeft bedongen over het gebruik van de Amerikaanse kernwapens op ons grondgebied, net als bijvoorbeeld Duitsland.
meer lezen

VS overweegt kernproeven te hervatten

25-5-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede zegt in een verklaring met grote verontrusting kennisgenomen te hebben van het bericht in de Washington Post van 23 mei dat binnen de regering Trump serieus gedacht wordt aan het hervatten van kernproeven.
meer lezen

COVID-19-pandemie illustreert dat er geen plaats is voor kernwapens op de wereld

12-5-2020 Wetenschappers hebben decennia lang gewaarschuwd voor de grote gevolgen van een wereldwijde pandemie en zij werden genegeerd. Opnieuw luiden wetenschap en samenleving de noodklok tegen kernwapens. De wereldwijde pandemie heeft aangetoond hoe onvoorbereid we zijn om met een catastrofe op wereldschaal om te gaan. Dit zeggen 80 internationale organisaties in een oproep.
meer lezen

Dokters over kernwapens: "We kunnen ons geen nieuwe wereldwijde gezondheidscrisis veroorloven"

28-4-2020 Negen dokters uit verschillende delen van de wereld leggen uit waarom ze zich - te midden van een mondiale pandemie - inzetten om de wereld te ontdoen van kernwapens.
meer lezen

VS heeft Duitse kernwapens gemoderniseerd

23-4-2020 In een geheime operatie heeft de VS zijn kernwapens in Duitsland gemoderniseerd. Volgens het tijdschrift Der Spiegel heeft dit in het najaar van 2019 plaatsgevonden. De kernwapens in Büchel maken deel uit van het nucleaire afschrikmiddel van de NAVO.
meer lezen

Brief van de WILPF aan alle politieke partijen met vredespunten voor hun verkiezingsprogramma's

14-4-2020 Met oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 heeft de Women's International League for Peace and Freedom NL input gestuurd voor de verkiezingsprogramma's van politieke partijen. Volgens WILPF is het cruciaal dat politieke partijen duidelijk stellen dat zij gaan voor een totaalverbod op kernwapens en een wereldwijd preventief verbod op de ontwikkeling en gebruik van killer robots.
meer lezen

Verslag symposium Urgent appeal for a nuclear weapon free world

27-3-2020 Van het door de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie op 26 november 2019 georganiseerde symposium 'Urgent appeal for a nuclear weapon free world' is een uitgebreid verslag beschikbaar. U kunt het hier downloaden.
27-3-2020

New York City overweegt op te houden met investeren in kernwapens

23-3-2020 De gemeenteraad van New York City heeft een hoorzitting gehouden over de investeringen van zijn pensioenfonds in producenten van kernwapens. In de hoorzitting heeft de War Resisters League gepleit voor verordeningen die dergelijke investeringen verbieden. Het betreft vooral investeringen in Boeing en Honeywell.
meer lezen

We zijn dichter bij Doomsday dan ooit: 100 seconden voor 12

4-3-2020 Wetenschappers hebben de tijd op de Doomsday Clock bijgewerkt en het is dichterbij 12 uur dan ooit: het is 100 seconden voor twaalf. Uit de nieuwe tijd van de Doomsday Clock blijkt dat we nog nooit zo dichtbij een kernoorlog zijn geweest.
meer lezen

Vredesactivisten voor rechtbank in Duitsland wegens betreden vliegbasis

24-1-2020 Op 22 januari 2020 om 9 uur zijn vier Christenen voor de rechtbank in Cochem an der Mosel (D) gedaagd vanwege hun deelname aan een go-in op de vliegbasis Büchel op 15 juli 2018. Op deze vliegbasis liggen 20 Amerikaanse atoombommen die door Duitse Tornado's op hun doelen in en rond Europa afgeworpen moeten worden.
meer lezen