Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2023

Gevangenisstraf van 30 dagen of meer voor 18-jarige IsraŽlische dienstweigeraar Tal Mitnick

29-12-2023 Tal Mitnick is de eerste IsraŽlische dienstweigeraar die de gevangenis ingaat sinds 7 oktober. Het IsraŽlische leger veroordeelde hem tot 30 dagen cel. En kan dat verlengen tot 100 dagen of langer. 'Ik wil niet meedoen aan de bezetting en het bloedbad in Gaza. Ik ben solidair met de onschuldigen in Gaza. Zij verdienen het niet om voor de tweede keer in hun leven tot vluchteling te worden gemaakt.'
meer lezen

Maken we in 2024 een einde aan de oorlog in Europa? En een begin van vertrouwen en ontspanning?

28-12-2023 NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dit najaar dat de uitbreiding van de NAVO de aanleiding was voor de Russische oorlog in OekraÔne. Sindsdien militariseert Europa in hoog tempo. Een heilloze en gevaarlijke strategie, vindt de Belgische vredesactivist Ludo de Brabander. Hij denkt met weemoed terug aan regeringsleiders als Willy Brandt en Olof Palme, die werkten aan ontspanning en vertrouwen.
meer lezen

Paus in strijdbare kerstboodschap: stop de groeiende wapenproductie, wapenverkoop en wapenhandel

25-12-2023 De paus zegt in zijn kerstboodschap 'nee tegen oorlog, elke oorlog, tegen de logica van oorlog, een doelloze reis, een nederlaag zonder winnaars, een onvergeeflijke waanzin.' 'En om nee te zeggen tegen oorlog, moet je ook nee zeggen tegen wapens', zegt de paus. Ondertussen is er geen kerstfeest in Bethlehem. Wel een vlammende preek van dominee Munther Isaac die de hypocrisie van het Westen hekelt.
meer lezen

Rechtbank: F35's schenden oorlogsrecht. Toch mag Nederland IsraŽl onderdelen leveren. Hoger beroep

22-12-2023 Oxfam Novib, The Rights Forum en Pax eisten in een kort geding dat de Nederlandse staat meteen moet stoppen met het leveren van onderdelen voor IsraŽlische F35-gevechtsvliegtuigen. De rechter vindt dat IsraŽl met de bombardementen van de F35's het humanitair oorlogsrecht schendt. Maar de rechter vindt ook dat de regering deze beslissing mag nemen. De organisaties gaan in hoger beroep.
Bron: Pax

Online vredesmuseum nu ook in het Engels

21-12-2023 U kent waarschijnlijk het online Vredesmuseum wel. Dat bestaat al decennia. De maker, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, vond het tijd worden voor een Engelstalige versie. Die kunt u nu ook bekijken. De inhoud is nog enigszins beperkt, maar bevat wel ten dele andere informatie dan de Nederlandse.
meer lezen

Protesten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza op treinstations door heel Nederland

21-12-2023 Iedere donderdag om 18.00 uur zijn er op treinstations protesten voor een staakt het vuren in Gaza. Ook vanavond zijn er demonstraties in onder meer Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Zaandam en Zwolle. De demonstranten vragen de regering in de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren te stemmen.
Bron: The Rights Forum

Bijna driekwart van de Nederlanders voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

20-12-2023 72 procent van de Nederlanders is voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. 49 procent vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering een resolutie voor een staakt-het-vuren in de Algemene Vergadering van de VN niet steunde. Zes van de tien mensen is ervan overtuigd dat het geweld in Gaza niets oplost. Integendeel, door het geweld raakt een vreedzame oplossing verder uit zicht.
meer lezen

War Resisters' International: meer dan 100 jaar antimilitarisme, pacifisme en geweldloosheid

20-12-2023 Vredesbeweging Pais is lid van War Resisters' International. War Resisters' International is in 1921 opgericht in Bilthoven. Dit jaar kwamen honderd antimilitaristen van over de hele wereld samen in London: the Antimilitarist Roots conference. Waaronder dienstweigeraar Evyatar Moshe Rubin uit Jeruzalem, IsraŽl. In de video van de conferentie legt hij uit waarom hij niet meewerkt aan de bezetting.
meer lezen

Gratis poster Peace Now

19-12-2023 In Utrecht is een actie ontstaan waarbij gratis posters worden verspreid met de afbeelding van een vredesduif en de tekst Peace Now. Het is een raak ontwerp van Max Kisman, dat met een sterk zwart-wit beeld een beetje nuance wil brengen in deze wereld van oorlog en polarisatie. De poster is o.a. verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Kijk naar Soedan en Gaza: 'We moeten het gebruik van explosieve wapens in steden verbieden.'

17-12-2023 Het gebruik van explosieve wapens in steden betekent de massale vernietiging van mensenlevens en woningen. We zien dit in Soedan, met dit jaar al 12.000 doden. En de laatste maanden ook in Gaza, met nu al meer dan 18.000 doden. Het wordt tijd om het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden te verbieden. Als vervolg op de politieke verklaring van 82 landen in november 2022 in Dublin.
meer lezen

Nederlandse bedrijven investeren in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied

13-12-2023 ING, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en 11 Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren vele miljarden euro's in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Alleen ING investeert al 6,6 miljard euro. Hiermee dragen ze bij aan de uitbreiding van deze illegale nederzettingen. En zijn ze mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais en 15 andere vredesorganisaties vragen staakt-het-vuren aan Netanyahu en Haniyeh

11-12-2023 16 vredeorganisaties, binnen en buiten Europa, waaronder Vredesbeweging Pais, hebben een brief geschreven aan Benjamin Netanyahu, minister-president van IsraŽl en Ismail Haniyeh, politiek leider van Hamas. In de brief vragen ze om een permanent staakt-het-vuren in Gaza. En om met vreedzame middelen te werken aan een vreedzame oplossing van het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnse bevolking.
meer lezen

Ziekenhuizen in Gaza veranderen in mortuaria en ruÔnes. Artsen Zonder Grenzen: 'Stop hiermee!'

10-12-2023 Artsen Zonder Grenzen-directeur Meinie Nicolai schrijft in een open brief hoe machteloos de organisatie en haar artsen in Gaza zijn. IsraŽlische luchtbombardementen op ziekenhuizen, beschietingen van tanks en aanvallen van sluipschutters maken de hulpverlening moeilijk en vaak onmogelijk. Wat nodig is, is een onmiddellijk staakt-het-vuren. 'Dit moet stoppen. Nu meteen', schrijft Nicolai.
meer lezen

Na veto in VN Veiligheidsraad levert VS voor 100 miljoen wapens aan IsraŽl. Kritiek in VS groeit

10-12-2023 The Washington Post schrijft dat de kritiek van diplomaten in de VS op de massale wapenleveringen aan IsraŽl groeit: 'Het is hypocriet dat de regering aan de ene kant vraagt mensenrechten te respecteren en burgerslachtoffers te verminderen. En aan de andere kant enorme hoeveelheden wapens levert aan het leger dat deze slachtoffers veroorzaakt', zegt een anonieme diplomaat van het State Department.
meer lezen

In veel landen zitten vredesactivisten en gewetensbezwaarden gevangen. Stuur hen een brief of kaart.

7-12-2023 In veel landen zitten vredesactivisten en gewetensbezwaarden in de gevangenis. Al meer dan 60 jaar publiceert War Resisters' International hun namen en persoonlijke verhalen. Uit gesprekken met hen weten we hoe belangrijk het is om een brief of een kaart te krijgen: een gevoel van solidariteit en verbinding. Heeft u een moment? Stuur dan tijdens de feestdagen of jaarwisseling een brief of kaart.
meer lezen

Ook grootste vakbond in de Verenigde Staten, United Auto Workers, eist een staakt-het-vuren in Gaza

6-12-2023 De grootste vakbond van de Verenigde Staten, United Auto Workers (UAW), eist een staakt het vuren in Gaza. De UAW heeft een lange traditie van internationale solidariteit: tegen het fascisme in de Tweede Wereldoorlog, tegen de Vietnamoorlog, tegen de apartheid in Zuid-Afrika. En nu tegen de oorlog van IsraŽl tegen de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

NAVO's militaire strategie in OekraÔne failliet. Politieke onderhandelingen blijven enige optie.

5-12-2023 Voor de oorlog weigerde de NAVO politieke onderhandelingen met Rusland over OekraÔne. En aan het begin van de oorlog verscheurde de NAVO een akkoord tussen OekraÔne en Rusland over vrede en neutraliteit van OekraÔne. De NAVO koos voor een militaire strategie. Honderdduizenden zinloze doden en gewonden verder, zit de oorlog in een impasse. En is er, zoals gewoonlijk, alleen een politieke uitweg.
meer lezen

Topjournalist David Hearst over IsraŽl: Zelfverdediging? Welnee, uitbreiding apartheidsstaat.

5-12-2023 Deze oorlog tegen Gaza gaat niet over de verdediging van IsraŽl, maar over de uitbreiding van IsraŽl. Het gaat over de creatie van een apartheidsregime dat nog erger is dan dat van Zuid-Afrika. Dat zegt David Hearst, zelf van Joodse origine en een van de topjournalisten voor het Midden-Oosten. En de internationale gemeenschap geeft IsraŽl groen licht om oorlogsmisdaden te plegen.
meer lezen

4 december rechtszaak tegen Nederlandse staat: Nederland medeplichtig aan schending oorlogsrecht?

30-11-2023 Vredesbeweging Pais steunt de rechtszaak van Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum tegen de Nederlandse staat. De organisaties vragen de rechter om te beslissen of de Nederlandse staat medeplichtig is aan de schending van het oorlogsrecht door IsraŽl in Gaza. En ze vragen de rechter de levering van onderdelen voor IsraŽlische F-35-gevechtsvliegtuigen onmiddellijk te stoppen.
meer lezen

Is vrede in Palestina mogelijk? Het leek onmogelijk in Noord-Ierland. Tot het gebeurde.

28-11-2023 Vrede in IsraŽl en Palestina lijkt onmogelijk. Dat leek het ook in Noord-Ierland. Totdat in 1998 het Goede Vrijdagakkoord werd gesloten. Een belangrijke voorwaarde was dat beide partijen de gedeelde geschiedenis van Ierland erkenden: de eeuwenlange onderdrukking van de Ierse bevolking door Britse regeringen. Als we de Nakba en de bezetting door IsraŽl erkennen, is ook in Palestina vrede mogelijk.
meer lezen

Vredesactivisten in zowel Rusland als OekraÔne geÔntimideerd en vervolgd

27-11-2023 In Rusland en OekraÔne intimideert en vervolgt de staat vredesactivisten. Beide overheden zijn beducht voor pacifistische en antimilitaristische geluiden. De OekraÔense pacifist Yurii Sheliazhenko wordt beschuldigd van het 'belemmeren van de activiteiten van de Strijdkrachten van OekraÔne'. De Russische Aleksandra Skochilenko wordt beschuldigd van 'het in gevaar brengen van de Russische staat'.
meer lezen

Wraak dient geen ander doel dan het aanwakkeren van haat en het nog moeilijker maken van oplossingen

22-11-2023 In een opmerkelijke brief richt Bernard Foccroulle, componist en oud-directeur van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, zich tot zijn Joodse en Palestijnse vrienden. Diep verontrust over wat er gebeurt in Gaza en IsraŽl droomt hij van een wereld waarin niet haat en vergelding regeren, maar begrip en erkenning. En waarin het Westen zijn zeer zware verantwoordelijkheden in dit conflict erkent.
meer lezen

Organisaties eisen in kort geding dat Nederlandse staat stopt met schenden oorlogsrecht in Gaza

21-11-2023 Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum dagen de Nederlandse staat voor de rechter over de oorlog in Gaza. De Nederlandse regering gaat door met het leveren van wapens aan IsraŽl. Hierdoor is Nederland medeverantwoordelijk voor ernstige schendingen van het oorlogsrecht. En ook voor de collectieve bestraffing van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza, ook een oorlogsmisdaad.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede roept alle landen op geen geld en wapens te leveren aan IsraŽl en Hamas

20-11-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie en International Physicians for the Prevention of Nuclear War roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen IsraŽl en de Palestijnen. En vragen alle landen geen geld en wapens te leveren aan IsraŽl, Hamas en andere partijen die militair geweld gebruiken in deze oorlog. Lees hier hun verklaring.
meer lezen

Netwerk Joods-Arabische Solidariteit in IsraŽl werkt aan rechtvaardigheid en vrede

18-11-2023 Racisme en onderdrukking van Arabisch-Palestijnen in IsraŽl nemen sterk toe. Standing Together, een beweging van Joodse en Palestijnse inwoners van IsraŽl, en het Netwerk Joods-Arabische Solidariteit verzetten zich daartegen. De beweging groeit. Afgelopen week demonstreerden 700 mensen in Haifa en 300 in Tel Aviv tegen de bezetting en voor een duurzame vrede. Lees het artikel in The Guardian.
meer lezen

Belgische Rooms-Katholieke bisschop Bonny: zwijg niet langer over vreselijke oorlog IsraŽl in Gaza

17-11-2023 De Belgische Rooms-Katholieke bisschop Johan Bonny is geschokt door de verschrikkelijk slachting van IsraŽl in Gaza. Zwijgen is voor hem niet langer een optie. Hij veroordeelt het buitensporig geweld van IsraŽl en de medeplichtigheid van het Westen. En hij vraagt begrip bij zijn joodse vrienden voor de Palestijnse zaak en hekelt het misbruik van de Bijbel.
meer lezen

Joodse schrijvers: gevaarlijke begripsverwarring, niet elke kritiek op IsraŽl is antisemitisme

16-11-2023 In een open brief schrijven Joodse schrijvers dat niet elke kritiek op IsraŽl antisemitisme is. IsraŽl gebruikt deze retoriek om zich niet te hoeven verantwoorden voor de bezetting van Palestijnse gebieden. Om de bombardementen van IsraŽl op Gaza te rechtvaardigen. En om de kritiek vanuit de internationale gemeenschap het zwijgen op te leggen.
meer lezen

Nieuwe vredesspellen in onze webwinkel - vreedzame Sinterklaas- en kerstcadeaus

15-11-2023 De vredesspellen in onze webwinkel zijn niet gebaseerd op competitie maar op samenwerking. De spelers helpen elkaar om moeilijkheden te overwinnen en hun doel te bereiken. We hebben nu twee nieuwe vredesspellen:
1. Vreedzame Plekken: over samenleven in vrede.
2. Peace Please: over werken aan een cultuur van vrede.
meer lezen

Koreaanse vredesactivisten door rechtbank vrijgesproken na geweldloze actie op wapenbeurs

14-11-2023 In september 2022 voerden vredesactivisten van World Without War actie tegen de Koreaanse wapenbeurs DX Korea. Ze klommen op tanks, speelden gitaar en viool, zongen en rolden een spandoek uit. Ze kregen hiervoor destijds een boete van omgerekend 15.000 dollar. Maar deze maand heeft de Koreaanse rechter ze vrijgesproken. Juist vanwege het geweldloze karakter van hun demonstratie.
meer lezen

Lees de uiterst actuele brief van de Britse filosoof Bertrand Russell uit 1970 over het zionisme

12-11-2023 Filosoof en vredesactivist Bertrand Russell schreef vlak voor zijn dood in 1970 een brief over het zionisme en zijn luchtbombardementen. De brief had gisteren geschreven kunnen zijn. 'Geen enkel volk ter wereld zou accepteren om massaal uit hun eigen land verdreven te worden. Hoe kan iemand van het Palestijnse volk verlangen om een straf te accepteren die niemand anders zou tolereren?'
meer lezen

Is het denkbaar dat Netanyahu kiest voor het einde van de bezetting, gerechtigheid en vrede?

10-11-2023 Stel je voor dat Netanyahu het IsraŽlische leger terugtrekt en stopt met de bombardementen op Gaza. Dat hij stopt met de onderdrukking van de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Dat hij de kolonisten daar weghaalt. Dat hij een onafhankelijke Palestijnse staat accepteert. En dat hij zich overgeeft aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.
meer lezen

Zijn er geweldloze alternatieven voor het militaire geweld in IsraŽl en Palestina?

10-11-2023 IsraŽl en zijn Westerse bondgenoten gaan ervan uit dat militair geweld en oorlog de enige weg naar veiligheid zijn na de terreur van Hamas op 7 oktober. Deze gedachte klopt niet. Militair geweld, oorlog en onderdrukking helpen niet en bieden geen veiligheid. Er zijn daarentegen verschillende soorten geweldloze actie die wel kunnen helpen. En kunnen bijdragen aan een duurzame vrede.
meer lezen

De boycot van Belgische vakbonden van wapenleveringen aan IsraŽl krijgt wereldwijd navolging

8-11-2023 Kort na het begin van de oorlog tegen Gaza riepen de Palestijnse vakbonden hun collega's wereldwijd op voor een boycot van wapenleveringen aan IsraŽl. De Belgische vakbonden gaven het goede voorbeeld en riepen op om wapentransporten bestemd voor IsraŽl tegen te houden. In heel wat landen krijgt het Belgisch voorbeeld navolging. De lijst groeit elke dag aan.
meer lezen

De NAVO oefent met nieuwe B61-12-kernwapens in ItaliŽ. Gebruik kernwapens weer een stap dichterbij?

7-11-2023 De jaarlijkse NAVO-oefening 'Steadfast Noon' was eind oktober in ItaliŽ. 13 NAVO-landen oefenden het gebruik van de nieuwe B61-12-kernwapens met de F35 Joint Strike Fighter. De NAVO houdt vast aan de strategie als eerste kernwapens te kunnen gebruiken. Dat kan als 'de fundamentele belangen van de VS of hun bondgenoten' bedreigd zijn.
meer lezen

Wereldwijde solidariteit met Gaza. En talloze oproepen voor een staakt-het-vuren. Een overzicht.

3-11-2023 'We kijken naar een genocide in real-time', schrijft Jewish Voice for Peace. 'In 3 weken heeft het IsraŽlische leger meer dan 8.000 Palestijnen in Gaza vermoord. Waaronder meer dan 3.000 kinderen.' De Verenigde Naties schatten dat IsraŽl 45% van de huizen in Gaza heeft vernietigd of beschadigd. Dit extreme geweld heeft geleid tot wereldwijde uitingen van solidariteit met de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

Sander van Hoorn, NOS: In Meizir en Mezer leven Palestijnen en IsraŽli's al 70 jaar vreedzaam samen.

1-11-2023 Een hoopvol bericht van Sander van Hoorn van de NOS. 70 jaar geleden stichtten IsraŽli's een kibboets met de naam Mezer. Vlak bij het Palestijnse dorp Meisir. De inwoners van Meisir hadden water in overvloed en deelden het met de IsraŽli's. De Palestijnen leerden de IsraŽli's ook het land bewerken. Dit leidde tot een vreedzame samenleving van beide bevolkingsgroepen. Die in deze oorlog standhoudt.
meer lezen

NAVO-doelstelling van 2% BBP voor militaire uitgaven verergert de klimaatcrisis.

1-11-2023 Stop Wapenhandel, Transnational Institute, en Tipping Point North South onderzochten de gevolgen van de NAVO-doelstelling dat landen 2% van hun BBP aan militaire uitgaven moeten doen. De militaire fossiele voetafdruk van de NAVO steeg van 196 miljoen ton CO2-equivalent in 2021 tot 226 miljoen in 2023. En stijgt tussen 2021 en 2028 tot 2 miljard ton CO2-equivalent.
meer lezen

Loop mee met het Vredesblok in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam.

1-11-2023 Loop mee in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam. We gaan massaal de straat op voor een mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Stop Wapenhandel, Stop de Oorlog Amsterdam en Pax organiseren een Vredesblok in deze mars. Sluit je aan! We verzamelen tussen 12.00 en 12.30 op het Beursplein in Amsterdam.
meer lezen

Belgische vakbonden roepen op wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden.

1-11-2023 In een gemeenschappelijk persbericht roepen de vier Belgische transportvakbonden van het ABVV en de ACV op om wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden. Zij weigeren bij te dragen aan het vermoorden van onschuldige slachtoffers. En ze roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede: minder aandacht voor kernwapens in verkiezingsprogramma's

31-10-2023 Uit onderzoek van NVMP-Artsen voor vrede blijkt dat er in verkiezingsprogramma's minder aandacht is voor kernwapens. Minder partijen willen dat Nederland het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens ondertekent. En ook minder partijen willen af van de kernwapens in Volkel en de F35 Joint Strike Fighter. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren willen dit nog.
meer lezen

Vacature: De IsraŽlische vredesorganisatie New Profile zoekt vredeswerker Westelijke Jordaanoever

27-10-2023 New Profile zoekt een vredeswerker voor de Westelijke Jordaanoever. Zij werkt aan het verminderen van de invloed van het leger op de IsraŽlische maatschappij. En aan vrede, geweldloosheid en een rechtvaardige en democratische samenleving.
Militarisme maakt IsraŽl gewelddadiger, seksistischer en racistischer. Ook verzwakt het democratische waarden en blokkeert het de weg naar vrede met Palestina.
meer lezen

Pacifistische geluiden over de oorlog in Gaza. Lees over de kracht van geweldloosheid.

27-10-2023 We hoeven niet te kiezen tussen IsraŽlisch en Palestijns geweld. Veel artikelen uit pacifistische kring laten zien dat geweldloze oplossingen mogelijk zijn. We publiceren hier een selectie van deze artikelen. Over geweldloze actie tegen de bezetting. Over de geweldloze strijd van een rabbi voor solidariteit met Palestijnen. Over een lid van de Knesset dat is geschorst door zijn strijd voor vrede.
meer lezen

Zondag 29 oktober 16.00 uur Vredeswandeling in Amsterdam, van de Dam naar het Museumplein.

25-10-2023 Een groep vrouwen organiseert zondag 29 oktober om 16.00 uur een vredeswandeling in Amsterdam. De vredeswandeling begint op de Dam en eindigt op het Museumplein. De groep vrouwen laat zich inspireren door IsraŽlische en Palestijnse vrouwen van Women Wage Peace en Women of the Sun.
meer lezen

Pacifist Willem de Haan: Ook in tijden van oorlog aandacht voor geweldloosheid

24-10-2023 Pacifist Willem de Haan legt op EenVandaag uit dat militair geweld nooit een oplossing biedt. Niet in OekraÔne. Niet in IsraŽl en Palestina. Op de televisie en in de kranten is er weinig aandacht voor pacifisme. Terwijl er wel initiatieven zijn voor vreedzame verzoening. Als je dat veel laat zien dan denk ik dat veel mensen ook anders naar conflict gaan kijken, zegt Willem de Haan.
meer lezen

Achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk voor geweldsuitbarstingen

17-10-2023 De IsraŽlische veteranenorganisatie Breaking the Silence stelt dat achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk zijn voor de recente geweldsuitbarstingen. Door IsraŽlische terreur in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, 'maken we het leven van Palestijnen onmogelijk. En dan doen we alsof we verbaasd zijn als alles overkookt.' Zonder een rechtvaardige oplossing, stopt geweld nooit.
meer lezen

Peace SOS: Stop het geweld in IsraŽl en Gaza

17-10-2023 Peace SOS pleit op Joop van BNNVARA voor het stoppen van het geweld in IsraŽl en Gaza. Om te beginnen moet er direct een staakt-het-vuren komen. Ook roept Peace SOS op alle gijzelaars vrij te laten. En de blokkade van de Gaza op te heffen. May-May Meijer beschrijft hoe ook lokale vredesgroepen als Women Wage Peace en Parents Circle Families Forum direct zijn getroffen door het geweld.
meer lezen

Jewish Voice for Peace roept op tot einde massamoord op Palestijnen

17-10-2023 Jewish Voice for Peace (JVP) roept IsraŽl op de massamoord op Palestijnen te stoppen. JVP veroordeelt de schokkende oorlogsmisdaden van Hamas op burgers in IsraŽl. Deze oorlogsmisdaden zijn geen rechtvaardiging voor de massamoord op Palestijnen. De enige optie is de-escalatie, het einde van de IsraŽlische bezetting en de apartheid. En rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid voor allen.
meer lezen

Artsen voor vrede roept op tot einde geweld in IsraŽl en Palestina

14-10-2023 De internationale artsenorganisatie voor vrede (IPPNW) roept op tot de-escalatie van de oorlog in IsraŽl en Palestina. Ook roept de organisatie de Verenigde Naties op alle partijen te vragen het geweld te stoppen. En het leven van burgers en kinderen te beschermen. Een militaire oplossing van het conflict bestaat niet. Alleen onderhandelingen kunnen leiden tot een oplossing, zegt de IPPNW.
meer lezen

Geef IsraŽl geen carte blance, teken de petitie van PAX

13-10-2023 Steun de oproep van PAX voor de-escalatie en roep het kabinet op om internationaal recht te verdedigen. Afgelopen zaterdag werd de wereld opgeschrikt door het geweld in IsraŽl. Burgers zijn vermoord en ontvoerd door Hamas. Vervolgens is IsraŽl een militaire aanval op Gaza gestart. De burgers in Gaza - en niet Hamas - betalen de zwaarste prijs daarvoor.
meer lezen

War Resisters' International: Verklaring over de escalatie van geweld in IsraŽl-Palestina

11-10-2023 War Resisters' International wijst er in een verklaring op dat oorlog een misdaad tegen de mensheid is. Dat geldt ook voor de huidige escalatie van geweld in IsraŽl-Palestina. Een kant kiezen is verleidelijk maar laat ons anderen zien als vijanden die onderdrukt of gedood moeten worden. De WRI steunt hen die weigeren te doden en hen die onrecht geweldloos bestrijden.
meer lezen

Het drama in en rond Gaza, alternatieve geluiden

9-10-2023 In het drama dat zich afspeelt in en om Gaza is de stem die onvoorwaardelijke steun aan IsraŽl belooft luid aanwezig. Hier een artikel uit De Wereld Morgen dat een overzicht van andere geluiden geeft. Daarnaast klinkt vanuit de vredesbeweging de oproep om het bloedvergieten te staken en serieus werk te maken van een rechtvaardige oplossing waarin Palestijnen niet langer onderdrukt worden.
meer lezen

29 oktober in Utrecht: Gesprek over de oorlog in OekraÔne en de rol van de vredesbeweging

4-10-2023 Op 29 oktober a.s., 40 jaar na de grote kernwapendemonstratie in Den Haag, organiseren drie vredesorganisaties een gesprek over de oorlog in OekraÔne en de rol van de vredesbeweging. 40 jaar geleden leefde er een breed gedragen overtuiging dat massavernietigingswapens geen vrede brengen en de spanningen in de wereld slechts verhogen. Er werden verdragen voor wapenvermindering gesloten.
meer lezen

Tentoonstelling 'De wapens neder - antimilitarisme toen en nu' vanaf 14 oktober in Museum Heerenveen

2-10-2023 Van 14 oktober 2023 tot en met 11 februari 2024 organiseren Museum Heerenveen, Stichting Onkruit Vergaat Niet en het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds de tentoonstelling De wapens neder - antimilitarisme toen en nu. Aan de hand van dagboeken, plakboeken, tekeningen, posters, audio en video vertelt de tentoonstelling het verhaal van de totaalweigeraars.
meer lezen

Kantelende wereldverhoudingen: BRICS breidt uit met zes belangrijke nieuwe leden

28-9-2023 Eind augustus kwamen de BRICS-landen samen voor een belangrijke top. Hoofdpunt was de uitbreiding van vijf naar elf leden, en dat is nog maar het begin. In de toekomst staan nog verdere uitbreidingen gepland. De mainstream media bericht er weinig over, maar deze evolutie toont aan dat we dat we midden in een ingrijpende geopolitieke verandering zitten.
meer lezen

Meer dan 30 organisaties roepen op tot actie voor dienstweigeraars uit Rusland, Belarus en OekraÔne

26-9-2023 Meer dan 30 organisaties roepen op tot een actieweek, van 4 t/m 10 december, uit solidariteit met mensen uit Rusland, Belarus en OekraÔne die weigeren te vechten in de oorlog. Zij willen geen andere mensen doden en ook zelf niet gedood worden. Zij verdienen bescherming en asiel in de EU.
meer lezen

Twee nieuwe vredesspellen te koop bij de webwinkel van het Vredesmuseum

21-9-2023 Bij webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn twee nieuwe spellen met een vredesthema te koop. Het ene spel is een bordspel met 3 verschillende moeilijkheidsniveaus. Daardoor is het zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen vanaf 5 jaar. Het andere spel is voor organisaties en groepen, die meer vreedzaam willen samenwerken. Unieke cadeaus voor Sinterklaas en Kerst!
meer lezen

OekraÔne: Stop de vervolging van Yurii Sheliazhenko wegens het uiten van pacifistische standpunten

18-9-2023 Yurii Sheliazhenko, de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging, zit alweer een maand in huisarrest wegens zijn pacifistische visie en opkomen voor de rechten van OekraÔense dienstweigeraars. EBCO, WRI, IFOR and Connection e.V. hebben een protestmail tegen zijn vervolging opgesteld die u zelf aan Zelenskyy kunt zenden.
meer lezen

Repressie tegen Russische antioorlogsactivisten

15-9-2023 Na de Russische invasie van OekraÔne op 24 februari 2022, brak in verschillende Russische steden spontaan protest uit. Een aantal publieke figuren uit de culturele en politieke wereld nam publiekelijk afstand van de oorlog. Moskou greep van meet af aan hard in zodat het protest niet zou uitbreiden. De repressie tegen anti-oorlogsactivisten is sindsdien alleen maar toegenomen.
meer lezen

Activiteiten Stop Wapenhandel in de Vredesweek

12-9-2023 Stop Wapenhandel geeft op 17 sept. een workshop spandoek schilderen op vredesfestival Peace in the Park in Eindhoven. Op 18 sept. gesprek met Vredesplatform Zwolle over wapens en milieu. Op 23 sept. gesprek bij de Ambassade van Vrede in Vlaardingen over wapenhandel, oorlog in OekraÔne en het verband tussen wapenhandel en klimaat.
meer lezen

Vredesweek en Vredesbeurs

7-9-2023 Ook in 2023 is er weer de Vredesweek. Die loopt 16 t/m 24 september. Er zijn activiteiten in vele plaatsen. Bijzonder is dit jaar de Vredesbeurs die op 23 september in Den Haag gehouden wordt in de Paleiskerk.
meer lezen

Bij Kerk en Vrede zijn vier folders verschenen die goed gebruikt kunnen worden in de Vredesweek

7-9-2023 Bij Kerk en Vrede zijn een viertal folders verschenen die goed gebruikt kunnen worden in de Vredesweek. Het betreft de folders: Kerk en Vrede over de oorlog in OekraÔne; Heb je vijanden lief! Ook nu? en Geloof niet in geweld. De vierde folder 'Kies voor vredesbeleid' is een coproductie met Stop Wapenhandel en gericht op de komende verkiezingen.
meer lezen

NVMP vraagt om paragraaf tegen kernwapens in partijprogramma's

5-9-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie adviseert de Nederlandse politieke partijen dringend om in hun nieuwe programma's een paragraaf op te nemen tegen kernwapens. De NVMP doet daar 5 concrete voorstellen voor, waaronder het door Nederland ondertekenen van het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

Zo verschillend antwoordt OpenAI op vraag of Palestijnen dan wel IsraŽli's vrij mogen zijn

1-9-2023 Palestijns-Amerikaans historicus Nadi Abusaada vroeg OpenAI of Palestijnen het verdienen om vrij te zijn en stelde vervolgens dezelfde vraag over IsraŽli's. De antwoorden die hij kreeg zeggen alles over de informatie die OpenAI verzamelt. Trek zelf je conclusies over hoe betrouwbaar AI is als het over politieke kwesties gaat.
meer lezen

Aanbevelingen Balieberaad voor kernwapenvrije wereld in de nieuwe verkiezingsprogramma's

28-8-2023 Vanwege de verkiezingen, 22-11-23, hebben de organisaties, samenwerkend in het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld, aanbevelingen opgesteld voor de verkiezingsprogramma's over de vraag: hoe kan Nederland bijdragen aan het afwenden van de permanente nucleaire dreiging, die elk moment ons aller einde kan betekenen.
meer lezen

Internationale campagne: Bescherming en asiel voor mensenrechtenactiviste Olga Karatch uit Belarus

24-8-2023 Olga Karatch strijdt al jaren voor mensenrechten in Belarus, waaronder het recht op dienstweigering, en wordt daarom vervolgd en riskeert de doodstraf in Belarus, waar ze door het regime als 'terrorist' wordt bestempeld. Ze heeft politiek asiel aangevraagd in Litouwen, maar dat is geweigerd omdat ze een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van Litouwen.
meer lezen

4 internationale vredesorganisaties veroordelen huisarrest van OekraÔense vredesactivist

22-8-2023 Het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (EBCO), War Resisters' International (WRI), de International Fellowship of Reconciliation (IFOR) en Connection e.V. veroordelen met klem de veroordeling van Yurii Sheliazhenko, een bekende gewetensbezwaarde, pacifist en uitvoerend directeur van de OekraÔense Pacifistische Beweging.
meer lezen

No Border Camp 2023 gestart - week met acties en workshops tegen repressief grens- en migratiebeleid

21-8-2023 Op 21 augustus is het No Border Camp 2023 van start gegaan op het terrein tussen Paddepoelsterweg 14 en 16 in Groningen. T/m 27 augustus komen daar enkele honderden internationale activisten samen voor acties, bijeenkomsten, workshops en discussie in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen.
meer lezen

Huisarrest voor de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging Yurii Sheliazhenko

16-8-2023 De OekraÔense rechter heeft aan de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging, Yurii Sheliazhenko, huisarrest opgelegd. Dit in afwachting van het proces dat hem te wachten staat omdat hij is aangeklaagd wegens vermeend goedpraten van de Russische agressie. Zie onze eerdere berichten hierover.
16-8-2023

Waarom vervolgt OekraÔne pacifist Yurii Sheliazhenko voor het rechtvaardigen van Russische agressie?

14-8-2023 Op Democracy Now kunt u een interview zien met pacifist Yurii Sheliazhenko, die door de OekraÔense justitie vervolgd wordt voor het rechtvaardigen van Russische agressie. Yurii zegt daarin o.a. "Het is totale onzin dat een pacifist wordt beschuldigd van het rechtvaardigen van oorlog". De tekst van het interview kunt u hier lezen.
meer lezen

IPB nomineert vredesorganisaties uit Belarus, OekraÔne en Rusland voor Nobelprijs voor de Vrede

9-8-2023 Het Internationaal Vredesbureau (IPB) heeft aangekondigd de Russische Beweging van Dienstweigeraars, de OekraÔense Pacifistische Beweging en de Belarussische organisatie "Ons Huis" te willen nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit vanwege hun niet aflatende toewijding bij het opkomen voor het recht van dienstweigering en het streven naar vrede in hun landen.
meer lezen

OekraÔense vredesactivist Yurii nu ook aangeklaagd. Onderteken petitie aan de OekraÔense regering

7-8-2023 Eerder berichtten wij over de inval van de OekraÔense geheime dienst in het appartement van Yurii Sheliazhenko, de secretaris van OekraÔense Pacifistische Beweging. Nu blijkt dat hij ook is aangeklaagd op beschuldiging van het rechtvaardigen van de Russische agressie. U kunt een petitie ondertekenen om hem te steunen.
meer lezen

Appartement van de secretaris van de Oekraiense Pacifistische Beweging doorzocht door geheime dienst

3-8-2023 Het appartement van Yurii Sheliazhenko de secretaris van de OekraÔense Pacifistische Beweging is op 3 augustus binnengevallen door mensen van de geheime dienst. Ze weigerden zich te identificeren, maar doorzochten wel het hele appartement en namen spullen mee. Lees hier de protestverklaringen van de internationale vredesorganisatie World Beyond War, waarvan Yurii bestuurslid is, en van Yurii zelf.
meer lezen

Kerk en Vrede weerspreekt PAX-artikel dat wapenleveranties aan OekraÔne goedpraat

31-7-2023 In het jongste nummer van Pax Magazine staat het artikel 'Drie schijnbare tegenstellingen rond de oorlog in OekraÔne verhelderd'. Daarin worden wapenleveranties aan OekraÔne goedgepraat. Kerk en Vrede vond dat dit artikel niet onweersproken mocht blijven en stuurde een brief aan de directie van PAX.
meer lezen

7 augustus: Documentaire 'Radicale Actie, Onkruit & Extinction Rebellion' op NPO 2 Extra

25-7-2023 Op 7 augustus wordt de documentaire 'Radicale actie, Onkruit & XR' vertoond op NPO 2 Extra. De documentaire geeft een fraaie terugblik op het fenomeen totaalweigeren en de antimilitaristische acties van de groep Onkruit in de jaren 80 en biedt een verrassend actuele link met de huidige acties van Extinction Rebellion (XR).
meer lezen

25 - 29 juli: Freedom Flotilla komt naar Rotterdam

24-7-2023 Freedom Flotilla-schip de Handala legt komende dinsdag 25 juli aan in de Veerhaven in Rotterdam. De opvarenden van het Noorse schip protesteren met een vijf maanden durende tocht tegen de blokkade van de Gazastrook door IsraŽl. De dagen erna zijn er debatten en kinderactiviteiten in de stad.
meer lezen

Online spel waarin iedereen kan voelen wat het vergt om in OekraÔne te weigeren om te doden

20-7-2023 De OekraÔense Pacifistische beweging maakte een online spel waarin je een jonge pacifist uit Odesa bent, een stad in OekraÔne. Na de brute Russische invasie roep je op tot geweldloos verzet en diplomatie in plaats van bloedvergieten. Mensen denken dat je gek bent of een verrader, omdat de media hen heeft verteld pacifisten te haten.
meer lezen

24 juli Amsterdam: Vredesactie met filmmaakster Lidija Zelovic en professor Henk Overbeek

19-7-2023 Op maandag 24 juli om 18.00 uur demonstreert Stop de Oorlog Amsterdam voor de 65e keer tegen de Russische inval in OekraÔne en vůůr onderhandelingen om de oorlog te stoppen. Sprekers zijn onder andere filmmaakster en journaliste Lidija Zelovic en professor internationale betrekkingen Henk Overbeek. Met twee minuten stilte worden op het Spui de vele slachtoffers herdacht aan beide zijden.
meer lezen

Belgische organisaties doen aanbevelingen om het bloedvergieten in OekraÔne te stoppen

12-7-2023 Een werkgroep van het platform 'Europa voor Vrede en Solidariteit', dat sinds de Russische invasie in OekraÔne verschillende acties en betogingen organiseerde, doet aanbevelingen voor vrede in OekraÔne en een ander veiligheidsbeleid. Daaronder ook: stoppen met eenzijdige uitbreiding van de NAVO. Opvallend is dat ook enkele grote vakcentrales het stuk ondertekenden.
meer lezen

Oproep Beweging van Gewetensbezwaarden Rusland aan EU

11-7-2023 De Beweging van Gewetensbezwaarden Rusland heeft, in samenwerking met andere antimilitaristische Russische organisaties, een oproep opgesteld aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om dringende maatregelen te nemen voor de internationale bescherming van Russische gewetensbezwaarden, deserteurs enz Organisaties kunnen deze oproep mee ondertekenen.
meer lezen

Opinieartikel: Werk aan vrede voor OekraÔne op NAVO-top

6-7-2023 May-May Meijer van Peace SOS schreef een opinieartikel dat gepubliceerd is op Joop. Het is een pleidooi voor het zoeken naar een vreedzame oplossing om de oorlog in OekraÔne te beŽindigen. Ze refereert aan de honderdduizenden doden en gewonden en aan het risico van een kernoorlog.
meer lezen

Vredesburo Eindhoven maakt folder voor jongeren over dienstplichtbrief van Defensie

4-7-2023 Vredesburo Eindhoven heeft een folder gemaakt voor jongeren rond de 17 jaar. De inhoud geeft extra informatie omtrent de 'dienstplichtbrief' van het Ministerie van Defensie, die alle jongeren ontvangen in het jaar dat ze 17 worden. De jongeren worden aangezet tot nadenken over de opties die ze hebben om te reageren op deze brief.
meer lezen

Pacifistische kijk op de muiterij van Wagner

29-6-2023 De belangrijkste les die we kunnen leren uit de Wagner-muiterij en het stille einde ervan is dat Russische militaristen, zelfs oorlogsmisdadigers als Poetin en Prigozjin, in staat zijn om te onderhandelen en een einde te maken aan bloedvergieten. Het gedemoniseerde vijandbeeld rond deze mensen wordt daardoor aan het wankelen gebracht. Een geweldloze correctie van hun slechte gedrag is mogelijk.
meer lezen

De Russische Beweging voor Dienstweigeraars is nu officieel aangemerkt als 'buitenlandse agent'

27-6-2023 In een verklaring maakt de Russische Beweging voor Dienstweigeraars bekend dat ze nu, door de Russische autoriteiten, officieel is aangemerkt als 'buitenlands agent'. Ze beschouwt dit als een discriminerende wetstoepassing, maar ook als een bewijs van de effectiviteit van haar werk. Ze zal voortgaan met de ondersteuning van Russen die niet willen vechten in OekraÔne of elders.
meer lezen

Kissinger legt uit hoe we een derde wereldoorlog kunnen vermijden

22-6-2023 De bijna honderdjarige Henry Kissinger is een van de meest ervaren strategische denkers van deze tijd. In een uitgebreid interview in The Economist maakt hij zich ernstig zorgen over de gevaarlijke wereldsituatie en geeft hij aan hoe een confrontatie tussen de VS en China kan vermeden worden.
meer lezen

OekraÔne-oorlog: onderhandelen nu!

20-6-2023 Het Platform tegen de Oorlog in OekraÔne gaf een nieuwe verklaring uit onder de titel "OekraÔne-oorlog: onderhandelen nu!" Het Platform is betrokken bij het protest dat iedere 24e van de maand op het Spui in Amsterdam wordt aangetekend tegen de Russische inval in OekraÔne en tegen de dreigende escalatie van de oorlog. De verklaring kan meeondertekend worden door organisaties en personen.
meer lezen

Online Vredesmuseum: nieuwe tentoonstelling Fabels en Feiten over oorlog en vrede

16-6-2023 In het online Vredesmuseum is nu de nieuwe tentoonstelling Fabels en Feiten te zien. In deze tentoonstelling worden twintig oorlogsfabels en vredesfeiten gevisualiseerd door de cartoonisten Len Munnik en Lex Dirkse. Daarnaast worden deze fabels en feiten becommentarieerd.
meer lezen

Reis eind juli mee naar Letland en leer meer over het vredesspel Peace Please

15-6-2023 Wil jij meer leren over een cultuur van vrede en die aanmoedigen door middel van een dynamisch kaartspel? Dan kun je mee op een gesubsidieerde reis naar Letland om meer te leren over het kaartspel 'Peace Please'. Dit is ontwikkeld om organisaties te helpen bij het bouwen aan een cultuur of vrede in hun team en werksituatie.
meer lezen

Eis bescherming voor gewetensbezwaarden uit Rusland, Wit-Rusland, en OekraÔne die dienstweigeren

12-6-2023 Duizenden mensen worden gedwongen mee te vechten in een oorlog die ze niet goedkeuren. Help Connection e.V. nu om de leiders van de Europese Unie te herinneren aan hun toezegging van steun aan deze mensen die bescherming nodig hebben. Nog steeds ondervinden Russen die een mobilisatiebevel negeren moeilijkheden bij het verkrijgen van asiel in de EU.
meer lezen

Leden vredeskorps aangevallen in Hebron

8-6-2023 Cassandra Dixon (64) van de Mary House Catholic Worker in Oxford, Wisconsin, is op 7 maart ernstig gewond geraakt bij een aanval van IsraŽlische kolonisten. Zij was in de streek rondom Hebron aanwezig als waarnemer van Operazione Colomba (Operatie Duif), het 'geweldloze vredeskorps' van de Paus Johannes XXIII-gemeenschap in ItaliŽ. De organisatie is al bijna twintig jaar actief in IsraŽl.
meer lezen

Duitsland: al 800.000 handtekeningen voor petitie tegen escalatie en voor onderhandelingen OekraÔne

6-6-2023 In Duitsland loopt een petitie over de oorlog in OekraÔne die al 800.000 ondertekenaars heeft. In de petitie wordt de bondskanselier opgeroepen om te stoppen met de escalatie van van de wapenleveranties en zich sterk te maken voor een wapenstilstand en vredesonderhandelingen.
meer lezen

Hiroshima-top G7: pas op de plaats op het gebied van nucleaire ontwapening

2-6-2023 De leiders van de G7 hebben in het slotcommuniquť van hun top in Hiroshima beweerd dat ze concrete stappen hebben gezet in de richting van een wereld zonder kernwapens met onverminderde veiligheid voor iedereen, maar ze zeggen niet welke stappen. Dat kan ook niet omdat die stappen helemaal niet gezet zijn.
meer lezen

OekraÔens Hooggerechtshof laat dienstweigeraar vrij

29-5-2023 Op 25 mei heet het Hooggerechtshof van OekraÔne de veroordeling door een lagere rechtbank van de dienstweigeraar Vitaly Aleseenko ongedaan gemaakt en zijn onmiddellijke vrijlating gelast. Er komt een nieuw proces, maar hopelijk is dit een stap op weg naar herstel van het recht op dienstweigering in OekraÔne.
meer lezen

NVMP tegen tentoonstellen vernietigde Russische tank op het Leidseplein

26-5-2023 De NVMP vindt het tentoonstellen van dit soort 'oorlogstrofeeŽn' gťťn goede zaak en grenzen aan oorlogspropaganda. Vooral zal het gezien worden als een oproep tot het leveren van meer en nog zwaardere wapens, als enige oplossing om de oorlog in OekraÔne te beslechten. Met vele duizenden slachtoffers tot gevolg.
meer lezen

22 juni Nijmegen: Gespreksavond 'Wat weten we echt over de oorlog in OekraÔne'

26-5-2023 Veel mensen, zeker ook mensen met een links kloppend hart, zijn in verwarring. Rusland pleegde een ongekende daad van agressie door buurland OekraÔne binnen te vallen, de Westerse steun aan OekraÔne lijkt logisch, maar de strijd kost vele tienduizenden doden en ongekend leed en verwoesting. En waar is het einde van deze oorlog Waar is de uitgang naar vrede?
meer lezen

16-18 juni Londen: Conferentie 'Antimilitarist Roots: nonviolent resistance for a world in crisis'

25-5-2023 Het War Resisters' International netwerk organiseert van 16-18 juni in Londen een wereldconferentie met als titel 'Antimilitarist Roots: nonviolent resistance for a world in crisis'. De conferentie is ten dele ook online bij te wonen.
meer lezen

Pinksterboodschap Kerk en Vrede 2023: Christus is onze vrede

24-5-2023 Kerk en Vrede heeft een Pinksterboodschap opgesteld die wordt verspreid onder de leden van Kerk en Vrede, vredesorganisaties, media, politieke partijen, de leden van de 1e en 2e kamer e.a. "Christus de vredestichter mag niet tot oorlogsvorst worden omgevormd; de Geest van Pinksteren mag niet verworden tot een oorlogsgeest."
meer lezen

Elke 24ste van de maand protest tegen oorlog in OekraÔne op het Spui in Amsterdam

22-5-2023 De wekelijkse acties voor vrede in OekraÔne op het Museumplein worden vanaf 24 mei maandelijks en vinden plaats op het Spui te Amsterdam. Met sprekers, dichters, muziek en het herdenken de slachtoffers aan beide kanten met twee minuten stilte. Aan het eind wordt samen gezongen: Dona Nobis Pacem - Geef Ons Vrede!
meer lezen

PAX: Nederlandse afkeuring kernwapens Belarus is nodig, maar hypocriet

19-5-2023 Rusland gaat kernwapens plaatsen in Belarus. Een kernwapenwedloop heeft vreselijke gevolgen. Nederland moet daarom afzien van opslag van kernwapens in eigen land, bepleitte PAX-directeur Rolien Sasse 11 april in Trouw.
meer lezen

Moederdagpetitie voor vrede in OekraÔne

16-5-2023 Oorspronkelijk, vůůr de commercialisering, was Moederdag een radicale viering, het geesteskind Julia Ward Howe, die geschokt was door het bloedbad en het lijden tijdens de Burgeroorlog en de economische verwoesting die daarop volgde. Daarom organiseert de Amerikaanse vredesorganisatie Code Pink nu een moederdagpetitie voor vrede in OekraÔne.
meer lezen

Deelnemers gezocht voor training in RoemeniŽ 'No war, no warming' in juli

11-5-2023 De training heeft als doel jongerenwerkers vredesopbouwende vaardigheden te leren en tools te geven waarmee jongeren actieve burgers kunnen worden die zich uitspreken tegen oorlog en de opwarming van de aarde. Deelnemers werken aan hun vaardigheden voor emotionele veerkracht, leren methoden voor interpersoonlijke conflictbeheersing en voor verandering in de samenleving.
meer lezen

IPPNW-wereldcongres: De wereld behoeft andere koers om nucleaire uitroeiing te voorkomen

11-5-2023 De wereld zal dringend van koers moeten veranderen. Dat zegt de vredesorganisatie van gezondheidswerkers IPPNW in de slotverklaring van haar wereldcongres in Mombasa. De wereld wordt geconfronteerd met een dubbele existentiŽle crises: het risico van een nucleaire oorlog en een versnelling van de klimaatcrisis.
meer lezen

World Beyond War publiceert nieuwe serie kaarten die inzicht geven in het militarisme wereldwijd

9-5-2023 De vredesorganisatie World Beyond War heeft een nieuwe serie kaarten gepubliceerd die inzicht geven in het militarisme wereldwijd. U ziet waar er oorlogen woeden, hoeveel geld landen besteden aan bewapening, hoe het VS-imperium in elkaar zit, enz. Door op landen te klikken krijgt u gegevens per land.
Bekijk de kaarten
Bron: World Beyond War

Programma Nakba-herdenking 2023: de ramp die al 75 jaar voortduurt

8-5-2023 Dit jaar herdenkt het Palestijnse volk voor de 75e keer de Nakba, de ramp of catastrofe die zich voltrok toen de staat IsraŽl in 1948 eenzijdig werd uitgeroepen. De ramp die al 75 jaar voortduurt. Op 14 en 17 mei zijn er in Amsterdam bijeenkomsten in het kader van deze herdenking.
meer lezen

Motie stad Luik over IsraŽl, tegen apartheid, bezetting en kolonisatie

4-5-2023 De motie die de Stad Luik op 24 april heeft goedgekeurd is een juridisch uitstekend onderbouwde tekst, die als inspiratie kan dienen voor andere lokale besturen. De tekst vat alle argumenten samen waarom samenwerking met apartheid, bezetting en kolonisatie in IsraŽl en de Palestijnse bezette gebieden onverenigbaar is met het internationaal recht en VN-resoluties.
meer lezen

4 t/m 10 augustus: vredeskamp Focus op klimaat en een toekomst zonder kernwapens

3-5-2023 Meerdaagse actie bij vliegbasis Volkel: blokkade, digging-for-life, spontane creatieve acties, zwemmen, kampvuurtje, bidden, workshops en meer. Want: F-35 jachtbommenwerpers stoten 10 ton CO2 uit per vlieguur om de verwoesting van de Aarde te oefenen met nieuwe kernbommen... Volg de geweldloze actie-training!
meer lezen

IPPNW co-voorzitter Ira Helfand wint de prestigieuze "Gandhi, King, Ikeda Community Builders' Prize

28-4-2023 Op 13 april ontving IPPNW co-voorzitter Ira Helfand de prestigieuze "Gandhi, King, Ikeda Community Builders' Prize" van het Morehouse College. "The prize is awarded annually to a person who promotes peace and positive social transformation through nonviolent means. These individuals use their global leadership to affirm peace, justice, diversity, and pluralism."
meer lezen

Documentaire film 'Radicale Actie, Onkruit en XR' nu op YouTube te zien

26-4-2023 De documentaire film 'Radicale Actie, Onkruit en XR' is nu via het YouTube kanaal van 'Onkruit vergaat niet' te zien. De film was eerder te zien op verschillende debatavonden en tijdens het 2.dH5-festival in Amsterdam.
meer lezen

Jolle Demmers: Dialoog in onzekere tijden, over oorlogsroes en de vijf oorlogen in Oekraine

20-4-2023 Dialoog in onzekere tijden: over oorlogsroes en de vijf oorlogen in Oekraine. Onder deze titel sprak Jolle Demmers, hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit van Utrecht, op 29 maart j.l. over de oorlog in OekraÔne bij de presentatie van het jaarverslag van het Vlaams Vredesinstituut. Bekijk de video.
meer lezen

WILPF UK roept op tot stoppen oorlog in OekraÔne door onderhandelingen

19-4-2023 De Britse afdeling van Women's International League for Peace and Freedom is ontzet over - en rouwt om - het lijden, de verwoesting en de levens die in meer dan een jaar oorlog in OekraÔne verloren zijn gegaan. Ze roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden door naleving van het internationaal recht en door bemiddeling om via onderhandelingen tot een regeling te komen.
meer lezen

NVMP verontrust over modernisering Amerikaanse kernwapens in Nederland

17-4-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie uit in een brief aan minister Hoekstra zorg over de modernisering van de Amerikaanse kernwapens in Nederland. Juist nu Poetin tactische kernwapens in Belarus wil plaatsen, moeten wij geen vergelijkbare stap zetten.
meer lezen

VN Mensenrechtenraad veroordeelt economische sancties

13-4-2023 De Mensenrechtenraad van de VN heeft met een overweldigende meerderheid het instellen van economische sancties door landen veroordeeld. De enige landen die hun steun uitspraken voor unilaterale dwangmaatregelen waren de VS, het VK, de EU-lidstaten, GeorgiŽ en OekraÔne.
meer lezen

Veel dienstweigeraars in Belarus

12-4-2023 Van de Belarussische vredesorganisatie Our House vernemen we dat er in Belarus veel strafzaken zijn wegens ontduiking van de dienstplicht. Het is bekend dat in 2022 alleen al in Minsk 79 personen hiervoor zijn vervolgd, waarvan de meeste (96,2%) voor het ontduiken van de oproep voor actieve militaire dienst.
meer lezen

Petitie tegen militaire samenwerking met IsraŽl

7-4-2023 De Nederlandse regering is van plan de militaire samenwerking tussen Nederland en IsraŽl te versterken. Rights Forum heeft een petitie opgezet, waarvoor zij jullie urgente actie vragen.
meer lezen

Pacifisme Nu, website over een eigentijdse vorm van pacifisme met een bedenkelijke signatuur

5-4-2023 De website Pacifisme Nu, biedt veel informatie over pacifisme. De website biedt een breed perspectief, benadert pacifisme positief maar ook kritisch. De site maakt de indruk een wetenschappelijke inslag hebben, maar er worden ook bedenkelijke, nogal rechtse, opvattingen naar voren gebracht als het over b.v. de Islam en asielzoekers gaat. Een herleving van het rechts-pacifisme?
5-4-2023

Opmerkelijk Duits vredesinitiatief roept op tot snelle vredesonderhandelingen

4-4-2023 In een open brief roepen prominente sociaaldemocraten, vakbondsleiders en bekende vertegenwoordigers uit de vredesbeweging kanselier Scholz op om meer inspanningen te doen om te bemiddelen bij een staakt-het-vuren in de oorlog in OekraÔne. Vrede kan volgens hen alleen maar worden bereikt "op basis van het internationale recht en ook alleen met Rusland".
meer lezen

Mythe: vredesbewegingen veranderen niets. Realiteit: niets is minder waar

31-3-2023 Het is een hardnekkige mythe die al lang meegaat: anti-oorlogsbewegingen hebben niets veranderd, veranderen niets en zullen niets veranderen. Niets is minder waar. Om dat te weten moet je niet gaan zoeken in de commentaren van de grote media.
meer lezen

3 april 20 uur: Debatavond Vrede voor OekraÔne? in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

30-3-2023 Wat moet er gebeuren om de oorlog in OekraÔne te stoppen? Over die vraag willen we op maandag 3 april met elkaar in gesprek gaan in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deelnemers zijn Katya Tolstoi (Theoloog des Vaderlands), Henk Baars (voorzitter van Kerk en Vrede), Ton van der Kroon (schrijver en publicist) en NRC-journalist Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.
meer lezen

Feministisch verzet in Rusland

28-3-2023 Na een jaar oorlog in OekraÔne een interview met Mira en Bella van de Russische Socialistische Beweging (RSD) en Liliya Vezhevatova, een van de coŲrdinatoren van het Feministisch Anti-Oorlogs Verzet (FAS) over het verzet in Rusland tegen de oorlog.
meer lezen

Palestina: Annexatie zonder reactie

23-3-2023 De IsraŽlische autoriteiten hebben officieel bevoegdheden over de bezette gebieden overgedragen van de militaire commandant naar het IsraŽlische ministerie van Defensie. Dit lijkt een weinig opvallende bureaucratische verandering, maar betekent dat de annexatie van de Westelijke Jordaanoever een beklonken feit is.
meer lezen

Gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat: "Rusland wil onderhandelen!"

21-3-2023 De gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat legt in een interview met Thomas Kaiser uit waarom de oorlog allang afgelopen had kunnen zijn en klaagt over media die zelf politiek willen bedrijven. De voormalige hoogste Duitse militair en oud-voorzitter van de NAVO Rusland Raad zegt: "Misschien wordt ooit de vraag gesteld wie deze oorlog niet heeft willen voorkomen."
meer lezen

Europese leiders willen uitzonderingen in wetgeving voor wapenindustrie

17-3-2023 De EU bereidt wetgeving voor rond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De wet verplicht bedrijven verantwoord te ondernemen. Europese regeringsleiders willen de wapenindustrie uitsluiten van die wetgeving. PAX en meer dan 40 andere organisaties roepen het Europees Parlement nu op dat ongedaan te maken. Organisaties hunnen de verklaring nog ondertekenen.
meer lezen

Het Zuiden en de oorlog in OekraÔne bij de VN

14-3-2023 Op 23 februari heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot 'een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede' tussen Rusland en OekraÔne. Hoewel 141 van de 193 leden voor de tekst stemden, wezen hun verklaringen voor en na de stemming op aanzienlijke meningsverschillen over de manier waarop het beoogde resultaat kan worden bereikt.
meer lezen

Vertel Biden: Zeg nee tegen de oorlog op Internationale Vrouwendag!

9-3-2023 De feministische vredesorganisatie CodePink uit de VS, kwam ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag met een petitie aan president Biden. Daarin wordt gezegd dat er geen militaire oplossing voor de oorlog in OekraÔne is en er onderhandelingen moeten komen. Verder wordt opgeroepen tot samenwerking in plaats van competitie met China. U kunt de petitie ook tekenen.
meer lezen

Beurzen voor academisch onderzoek naar de afschaffing van kernwapens

8-3-2023 Na een succesvol eerste jaar vraagt de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons om voorstellen voor beurzen voor academische onderzoek in 2023-24. Een breed gebied van onderzoek komt in aanmerking, als het maar een ondersteuning is voor het streven naar afschaffing van kernwapens. Voorstellen moeten voor 27 maart worden ingediend.
meer lezen

De wereld is verdeeld over de oorlog in OekraÔne

6-3-2023 Het Culture of Peace News Network publiceerde een overzicht waaruit blijkt hoe verschillend er in de wereld gedacht wordt over de oorlog in OekraÔne. De nadruk ligt op landen met een min of meer neutrale opstelling, zoals BraziliŽ, India en Afrikaanse landen.
meer lezen

Pax Christi voor onderhandelen, PAX voor wapenleveranties

3-3-2023 De kerkelijke vredesorganisatie Pax Christi International pleitte in een verklaring ter herdenking van ťťn jaar oorlog in OekraÔne voor dialoog en vreedzaam verzet. Het Nederlandse PAX, toch voorgekomen uit o.a. Pax Christi, laat een heel ander geluid horen en ziet alleen heil in wapenleveranties omdat onderhandelingen met Rusland toch niks zouden opleveren.
meer lezen

IFOR-verklaring over kolonialisme en Afrika

2-3-2023 De International Fellowship Of Reconciliation heeft in november 2022 vergaderd in Zuid-Soedan en daar een verklaring uitgegeven over (neo-)kolonialisme en Afrika. In die verklaring spreekt de IFOR uit zich te schamen voor de zonden van onze Europese voorouders en tevens de hoop op verzoening en vrede met en in Afrika.
meer lezen

Dienstweigeraar in OekraÔne veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf

1-3-2023 De 46-jarige Vitaly Alekseenko is in OekraÔne veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat hij weigerde te gaan deelnemen aan de oorlog. Vier internationale vredesorganisaties vragen de onmiddellijke vernietiging van dit vonnis, omdat het in strijd is met het internationaal erkende recht op weigering van militaire dienst.
meer lezen

Eťn jaar oorlog: kom 24 februari naar het protest op het Museumplein!

23-2-2023 Op vrijdag 24 februari protesteren we als Stop de Oorlog Amsterdam van 15 uur tot 16 uur voor het Russisch Handelsagentschap op het Museumplein. Op die dag is het een jaar geleden dat de Russische legers OekraÔne binnenvielen. Kom ook en neem bloemen mee.
meer lezen

Bekende mensen waarschuwen tegen escalatie van de oorlog in OekraÔne

21-2-2023 Terwijl de regeringen en de volgzame media in Noord-Amerika en Europa hun escalatie van de oorlog in OekraÔne toejuichen, hier de belangrijke stemmen die tegen zijn. Onder hen degenen die waarschuwen dat dit het risico inhoudt van een Derde Wereldoorlog en zelfs kan leiden tot het einde van de menselijke beschaving.
meer lezen

20 februari in Utrecht: Dialoogavond over de oorlog in OekraÔne

17-2-2023 Op 20 februari, organiseert PAX een dialoogavond over de oorlog in OekraÔne. Met het voortduren van de oorlog lijken de meningen binnen en rondom de vredesbeweging steeds verder uiteen te lopen. Ook PAX neemt binnen deze beweging een eigenstandige positie in. Tegelijk is dialoog - oprecht luisteren naar elkaar en proberen elkaars beweegredenen te begrijpen - nodig.
meer lezen

Menselijke vredesketen "Vrede Nu!" van MŁnster naar OsnabrŁck op vrijdagmiddag 24 februari

16-2-2023 Op en rond vrijdag 24 februari zullen wereldwijd wakes en protestdemonstraties worden gehouden waarin wordt opgeroepen tot "Vrede Nu!". In Duitsland zal dat een heel bijzondere vredesdemonstratie zijn, namelijk een menselijke keten van MŁnster naar OsnabrŁck. Dit, omdat het dit jaar 375 jaar geleden is dat de Vrede van MŁnster werd gesloten die een eind maakte aan de Tachtigjarige Oorlog.
meer lezen

Trefdag Vrede: We hebben een sterke vredesbeweging nodig!

14-2-2023 Op 28 januari hield de Belgische vredesorganisatie Vrede een Trefdag. Kate Hudson van de Campaign for Nuclear Disarmament zei er o.a.: We leven in zeer gevaarlijke tijden. De intentie van de VS om China te beteugelen, houdt niet alleen het risico in van een koude oorlog. Een verschrikkelijk bijproduct van de oorlog in OekraÔne is een snel toenemende militarisering binnen Europa.
meer lezen

Verontruste burger stuurt mail naar de rijksoverheid voor meer onderhandelingen OekraÔne

10-2-2023 Verontruste burger Dorus stuurde een mail naar de rijksoverheid met een pleidooi voor minder wapens en meer onderhandelingen in de oorlog in OekraÔne. U kunt u aansluiten bij deze actie door ook een mail te zenden met soortgelijke of geheel eigen tekst.
meer lezen

Moeilijke vragen over Oorlog in OekraÔne

9-2-2023 Hoe stoppen we het oorlogsgeweld in OekraÔne? Wel of niet wapens leveren? Wel of niet vrezen voor (nucleaire) escalatie? Samen met de Hollanditis Podcast organiseert Stop Wapenhandel een discussie op het 2Dh5 festival in Amsterdam. Zaterdag 25 februari 11:30 - 12:45. Locatie: Ru Parť, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam.
meer lezen

Internationale oproep om op 20 februari te demonstreren tegen deelname van Belarus aan oorlog

8-2-2023 Internationale vredesorganisaties roepen, samen met vredesorganisaties uit Belarus en OekraÔne op om op 20 februari in zoveel mogelijk landen te demonstreren bij ambassades van Belarus. In de demonstraties zal aandacht worden gevraagd voor het risico dat Belarussische militairen deel gaan nemen aan de oorlog in OekraÔne. Ook zal ieders recht op dienstweigering worden onderstreept.
meer lezen

25 februari op de Dam: Demonstratie voor vredesonderhandelingen over oorlog in OekraÔne

7-2-2023 Kom je ook naar de Dam in Amsterdam om te demonstreren voor vrede in OekraÔne? Zaterdag 25 februari 2023 van 14.00 tot 15.00. De demonstratie wordt georganiseerd door Peace SOS en gesteund door vele vredeorganisaties. Het leven van mensen moet gespaard worden. De oorlog moet stoppen. Dat kan door een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen.
meer lezen

Een jaar oorlog in OekraÔne: Laten we laten zien dat er vreedzame alternatieven zijn

2-2-2023 Het International Peace Bureau, met 300 lid-organisaties in 70 landen, roept zijn leden op om rond de eerste verjaardag van de Russische inval in actie te komen om op te roepen tot vrede in OekraÔne. Zelf organiseert het IPB op 24 februari een online webinar, waaraan iedereen kan deelnemen.
meer lezen

Waarom ik pacifist blijf. Essay van Willem de Haan

31-1-2023 De Russische inval van OekraÔne is volstrekt onacceptabel, hoe kun je er dan voor pleiten om niet terug te vechten? Toch is dat een misleidende vraag, schrijft pacifist Willem de Haan. 'Oorlog is niet de enige optie.'
meer lezen

Nationale manifestatie in BelgiŽ op 26 februari: 'Stop oorlog in OekraÔne'

27-1-2023 33 organisaties van het platform Europa voor Vrede en Solidariteit lanceren een oproep voor een nationale manifestatie op zondag 26 februari 2023 te Brussel. Het is dan een jaar geleden dat Rusland OekraÔne binnenviel. De oorlog in OekraÔne zorgt voor onnoemelijk veel menselijk leed en materiŽle schade. Het platform roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en onderhandelingen.
meer lezen

Stop de oorlog in OekraÔne door te onderhandelen - teken de oproep!

26-1-2023 De vreselijke oorlog in OekraÔne duurt voort. Elke week vallen er honderden, misschien wel duizenden doden. Veel mensen zijn gevlucht en huizen, scholen, ziekenhuizen en fabrieken worden verwoest. Er is nu een handtekeningenactie waarin u kunt oproepen tot het door onderhandelingen een einde maken aan deze gruwel.
meer lezen

Doomsday Clock staat nu op 90 seconden voor twaalf, kans op atoomoorlog zeer groot

25-1-2023 Het Bulletin of the Atomic Scientists heeft de Doomsday Clock 10 seconden vooruit gezet. De Clock staat nu op 90 seconden voor twaalf. Dit betekent dat de kans op een atoomoorlog als zeer groot wordt gezien. Groter dan ooit sedert de Clock in 1947 werd ingesteld. Belangrijkste oorzaak is de oorlog in OekraÔne.
meer lezen

Vernieuwing VS kernwapens in Europa begonnen

20-1-2023 Volgens een bericht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, is de VS in december vorig jaar begonnen met de vernieuwing van zijn kernwapens in Europa. Het betreft o.a. kernwapens op de Nederlandse vliegbasis Volkel. De nieuwe geavanceerde bommen zijn 83 keer zo krachtig als de bom op Hiroshima en kunnen worden ingezet tegen ondergrondse doelen.
meer lezen

11 februari in Driebergen: Vriendenmiddag van het Palestijnse vredesproject Tent of Nations

17-1-2023 Tent of Nations nodigt u uit voor de Vriendenmiddag van dit Palestijns-christelijke vredesproject op zaterdag 11 februari in Driebergen. Het belooft een inspirerende middag te worden, waarbij Daoud Nassar zelf aanwezig is om ons te ontmoeten.
meer lezen

Henry Kissinger waarschuwt voor nieuwe wereldoorlog

12-1-2023 Op 17 december schreef Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, een opmerkelijk artikel in het Britse blad Spectator. Daarin roept hij op om de gevechten in OekraÔne snel te beŽindigen en te komen tot vredesonderhandelingen. Anders vreest hij voor een nieuwe wereldoorlog.
meer lezen

Is verzet tegen oorlogspolitiek 'vals pacifisme'?

10-1-2023 In bepaalde linkse kringen krijgt de vredesbeweging het verwijt 'valse pacifisten' te zijn omdat ze zich niet solidair zou opstellen met het OekraÔense verzet tegen het Russische imperialisme. Gelijkaardige verwijten weerklinken ook in de mainstream media en politiek waar sommigen zover gaan om de vredesbeweging af te schilderen als 'nuttige' instrumenten ten dienste van het Poetinregime.
meer lezen

Nieuwe IsraŽlische regering dreigt duizend Palestijnen te deporteren

6-1-2023 De nieuwe IsraŽlische regering is van plan duizend Palestijnen te deporteren en hun dorpen te verwoesten. Nederland moet alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Dat stelt de in Amsterdam gevestigde mensenrechtenorganisatie The Rights Forum, die daartoe een petitie is gestart.
meer lezen

De Russische organisatie Christenen voor Vrede verklaart zich tegen de oorlog in OekraÔne

5-1-2023 De Russische organisatie Christenen voor Vrede heeft met Kerst een verklaring uitgegeven met de oproep aan de Russische machthebbers om hun troepen onmiddellijk terug te trekken uit OekraÔne. Ze acht het pijnlijk dat in Rusland normaal Kerst gevierd wordt met versierde straten enz., terwijl in OekraÔne de oorlog verwoesting en dood brengt.
meer lezen

Kerstbrief van Kerk en Vrede, over de zin van pacifisme nu het oorlog is in OekraÔne

3-1-2023 De vredesorganisatie Kerk en Vrede publiceerde in de aanloop naar Kerst een brief waarin zij een antwoord formuleert op de kritiek die wel wordt op haar pacifisme naar aanleiding van de oorlog in OekraÔne. Ook Kerk en Vrede kan die oorlog niet, als bij toverslag, laten verdwijnen, maar geeft wel een weg aan om escalatie te voorkomen. Vijanddenken mag niet tot een nog veel groter lijden leiden.
meer lezen