Vredesduif met olijftak in snavel.

Nobelprijs voor de Vrede

10-10-2011 De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan 3 vrouwen - Tawakkul Karman (Jemen), Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) en Leymach Gbowee (Liberia), is binnen de vredesweging goed ontvangen. Vrouwen voor Vrede en het International Peace Bureau gaven verklaringen uit.

 

Vrouwen voor Vrede is verheugd dat er op deze manier aandacht is voor een positieve ontwikkeling, de groeiende rol van vrouwen in vredesprocessen. Die rol werd al erkend dankzij resolutie 1325 van de VN-veiligheidsraad (2000), waarin wordt bepleit dat vrouwen meedoen aan conflictoplossing, aan vredesonderhandelingen en aan de wederopbouw van het land. Het werk van vrouwen wereldwijd om deze resolutie ook inderdaad te doen werken wordt met deze Nobelprijs gehonoreerd.

Het IPB ziet de toekenning niet alleen als een eerbetoon aan deze 3 vrouwen, maar ook aan de duizenden vrouwen die de afgelopen decennia hun stem hebben laten horen voor vrede, mensenrechten en democratisering. Veel te vaak zonder te worden gehoord door de mannelijke machthebbers.+

10-10-2011