Vredesduif met olijftak in snavel.

Nobelprijs vrede voor EU

13-12-2012 Afgelopen maandag ontving de EU de Nobelprijs voor de vrede. Maar heeft de EU deze prijs wel verdiend? 'Nee!' stellen Nobelprijswinnaars Mairead Maguire (Noord-Ierland), Aartsbisschop Desmond Tutu (Zuid-Afrika) en Adolfo Perez Esquivel (ArgentiniŽ).

 

Alfred Nobel wilde de Nobelprijs van de Vrede toe bedienen aan 'kampioenen van de vrede'. Bovengenoemde winnaars verstuurden eind november een brief aan de Nobel Foundation waarin zij betogen dat de EU allerminst een kampioen van de vrede is.

Zij stellen dat de keuze voor de EU niet correct is, onder meer omdat de EU zich niet ten doel heeft gesteld een gedemilitariseerde, mondiale vredesorde waar te maken. Ook staan de EU en haar lidstaten veiligheid toe die gebaseerd is op militaire macht en oorlogsvoering. De EU dringt niet op aan op een geweldloos alternatief.

In zijn testament legde Nobel precies uit wie de kampioenen van de vrede moesten zijn en de EU voldoet allerminst aan zijn voorwaarden, aldus de briefschrijvers. Ook stelde Nobel dat de prijs aan een persoon moet worden uitgereikt, en dat de prijs betrekking moet hebben op het laatst verstreken jaar.

Deze brief geeft stof tot nadenken. Wilt u de gehele brief lezen? Hier vindt u een Nederlandse vertaling van de brief.

Ontleend aan: www.dewereldmorgen.be, 13-12-2012.