Vredesduif met olijftak in snavel.

Nobelprijs Vrede voor WILPF?

1-7-2013 Het International Peace Bureau (IPB) heeft de WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2013. De WILPF is de oudste internationale vrouwen-vredesorganisatie. Meer dan 1000 vrouwen uit twaalf landen ontmoetten elkaar in april 1915 in Den Haag, ondanks de oorlog en gesloten grenzen.

 

Sinds 2015 zijn vele duizenden vrouwen in alle werelddelen door WILPF gemobiliseerd om te werken voor vrede, ontwapening, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Daar waren bijzondere vrouwen bij, waarvan Jane Adams en Emily Balch een Nobelprijs ontvingen.

De Secretaris-Generaal van het IPB, Colin Archer, schrijft in de nominatiebrief:

"WILPF is ten minste drie keer eerder genomineerd voor de Nobelprijs voor Vrede. Wij zijn van oordeel dat het uitstekende werk van deze buitengewone wereldwijde gemeenschap van vrouwen dit jaar opnieuw een nominatie verdient. Gegeven de breedte en diepte van WILPF's engagement met de essentiŽle kwesties op het gebied van het bevorderen van vrede in de afgelopen eeuw en de uitdagingen van vandaag, moet WILPF zonder twijfel als een 'kampioen van vrede' beschouwd worden, die de toekenning van de Nobelprijs voor Vrede in 2013 volledig verdient."†

Bron: Nieuwsbrief Vrouwen voor Vrede mei/juni 2013.