Vredesduif met olijftak in snavel.

Stop de NSS

24-3-2014 Zondagmiddag liep de demonstratie 'Stop nuclear power! Abolishpoverty' met zo'n 250 deelnemers, onder begeleiding van een overdaad aan politie, door Den Haag.

 

Stop de NSSNa toespraken van Jorien de Lege (Greenpeace Nederland) en Rene Oosterhuys (Stop de NSS) vertrok de strijdbare stoet van het Hobbemaplein richting het Spui, waar afgesloten werd met nog een drietal sprekers. 19 organisaties ondersteunen het door 'Stop De NSS' georganiseerde protest.

 

Tijdens de Nuclear Security Summit, die aanstaande maandag en dinsdag in Den Haag gehouden wordt, zullen 58 wereldleiders praten over nucleaire 'veiligheid'. Stop De NSS vindt het frappant dat de nucleaire top alleen gaat over de minieme kans dat 'terroristen' aan de haal gaan met nucleairmateriaal. De kans dat er rampen gebeuren met kerncentrales en kernwapens is vele malen groter, kijk bijvoorbeeld naar de rampen in Tsjernobyl en Fukushima. En juist de landen die bijeen komen op de top hebben bijna allemaal kernwapens en kerncentrales. Dat juist daar niet over gesproken wordt maakt de top tot een farce.

De dingen die besproken worden op de top zijn al lang door ambtenaren besproken. Deze week werd zelfs bekend gemaakt dat de eindverklaring al geschreven is terwijl de top nog niet is begonnen. De top is dan ook een showbijeenkomst waarbij de aanwezige wereldleiders elkaar op de schouders kloppen.

 

Op de top wordt in totaal slechts 7 uur overlegd en wordt er meer tijd gestoken in etentjes en fotoshoots. Voor die 7 uur wordt Den Haag omgetoverd tot een militaire vesting. 13.000 agenten, 4.000 marechaussee en 4.000 militairen worden ingezet om zo Den Haag in hun greep te houden. Dit kost de gemeenschap ruim 200 miljoen euro terwijl er steeds meer mensen ontslagen worden in onder andere de zorg, en de voedselbanken steeds meer klanten krijgen. Het overleg van de wereldleiders kost meer dan dat er in Den Haag op cultuur en buurthuizen is bezuinigd, bezuinigingen waar juist de mensen aan de onderkant van de samenleving het slachtoffer van zijn. Hier wordt geen seconde bij stil gestaan en alles moet wijken voor de machthebbers die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor de armoede in vele delen van de wereld.

 

Bron: stopdenss.nl, 23-3-2014