Vredesduif met olijftak in snavel.

Stop NSS protest in Hofvijver

24-3-2014 De acties tegen de NSS gingen vandaag rond 10:00 van start met een protest in de Hofvijver naast het Binnenhof. Vier activisten, gekleed in waadbroeken, stonden in de vijver met twee spandoeken. Daarop de teksten: "DISARM ALL NUCLEAR WEAPONS" en "240.000 jaar kernafval - Veiligheid? Ben je mal?"

 

Stop de NSS

"Wij willen hiermee aandacht vragen voor het hypocriete toneelspel dat momenteel wordt opgevoerd in Den Haag rond de Nuclear Security Summit (NSS). Als men echt iets wil doen aan nucleaire veiligheid, zal men moeten beginnen met de gehele nucleaire keten te doorbreken!" aldus één van de activisten.

 

"Het gevaar van nucleair terrorisme is niet eens zo groot. De kans op een nucleair ongeval ergens in die nucleaire keten is dat juist wel. Maar daar praten de wereldleiders niet over, terwijl ze dat wel zouden moeten doen! Zoals ze ook zouden moeten praten over ontmanteling van hun eigen kernwapens en het daar ook niet over gaan hebben." vertelt Rik, die deel uit maakt van de actie. Sofie vult aan: "De grondstof voor kernwapens wordt voor een groot deel gehaald uit kernafval. Daarmee is kernenergie onlosmakelijk verbonden met kernbewapening. Bovendien wordt met kernenergie de productie van nog meer nucleair materiaal in stand gehouden." Mira legt verder uit dat kernafval 240.000 jaar levensgevaarlijk blijft. "Dat is simpelweg niet te beveiligen! Geen enkele wereldleider kan die verantwoordelijkheid dragen. Dus is er maar één oplossing en dat is onmiddellijk stoppen met de productie ervan! Dit wetende is het extra schrijnend dat op ditzelfde moment in Amsterdam een Nuclear Industry Summit (NIS) plaats vindt, waarin nucleair lobbyisten juist proberen de nucleaire industrie in leven te houden."

 

Stop de NSS

Dat de actie wordt gehouden in de Hofvijver is vooral een knipoog naar de extreme beveiligingen rond de top. "Het is in Den Haag onder 'normale' omstandigheden al best lastig om een eenvoudig protest te laten horen." legt Yvonne uit. "De beveiliging rond deze top zal de politie Den Haag waarschijnlijk helemaal een vrijbrief geven om elke vorm van kritisch geluid in de kiem te smoren. Door in de Hofvijver te gaan staan, vergroten we net iets meer onze kansen om ons kritische geluid te laten horen!"

 

Stop de NSS

Rond 11.00 uur werd de vier activisten gemeld dat ze zijn aangehouden. Het geboden alternatief, zichzelf verplaatsen naar het Mailieveld, hebben ze vriendelijk afgeslagen. Hun tegenvoorstel om de actie voor te zetten bij het World Forum werd door de politie afgewezen. Iets na half twaalf zijn de activisten uit het water gehaald door politie in een boot. Het is nog onduidelijk wat hen ten laste gelegd wordt.

 

 

 

24-3-2014